Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 3 /2012, de 19 de gener, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, per la qual es regula la caça i el control del porc senglar a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6699 de 25.01.2012
Número identificador:  2012/601
Referència Base de Dades:  000853/2012
 



ORDE 3 /2012, de 19 de gener, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, per la qual es regula la caça i el control del porc senglar a la Comunitat Valenciana. [2012/601]





En les últimes dècades s'ha produït un abandonament dels usos tradicionals de la forest i un despoblament de les àrees de muntanya, factors que han afavorit l'augment de l'àrea de distribució del porc senglar (Sus scrofa) a la Comunitat Valenciana. L'expansió espacial del porc senglar ha derivat en un increment de la població, augmentat els danys i problemes a causa de la seua abundància, a causa de l'elevat potencial reproductiu de l'espècie i a l'absència de predadors naturals que regulen o controlen les seues poblacions. La pèrdua de superfície agrícola en les zones pròximes a terrenys forestals origina una major pressió sobre els terrenys agrícoles restants, i provoca que els controls poblacionals de l'espècie siguen més urgents.

El règim jurídic estatal vigent en matèria de caça està contingut primordialment en la Llei 1/1970, de 4 d'abril, de Caça, desplegada pel reglament aprovat pel Decret 506/1971, de 25 de març, i la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat. En matèria de caça, la Generalitat té competència exclusiva, d'acord amb l'article 49.1.17ª de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i de conformitat amb l'article 50.6 correspon a la Generalitat en el marc de la legislació bàsica de l'Estat el desplegament legislatiu i l'execució en matèria de protecció del medi ambient, sense perjuí de l'establiment de normes addicionals de protecció. Així mateix, esta norma preveu l'ús de diferents armes, de conformitat amb el Reglament d'armes, aprovat pel Reial Decret 137/1993, de 29 de gener, modificat pel Reial Decret 976/2011, de 8 de juliol.



Segons allò que s'ha esmentat en el paràgraf primer, tenint en compte les disposicions normatives esmentades i considerant els preceptes normatius marcats en la Llei 13/2004, de 27 de desembre, de Caça de la Comunitat Valenciana, resulta necessària la publicació d'una orde que definisca expressament els períodes hàbils per als diferents tipus i modalitats de caça del porc senglar, les condicions generals de les autoritzacions de caça o control i els aspectes relatius a la seguretat en les caceres.

També s'han de concretar certes normes o aclarir-se les disposicions legals davant de determinades situacions com nombre de caçadors i gossos que han d'intervindre en les caceres, ús de fonts lluminoses artificials, existència o possibilitat d'ús d'encebadors, respecte a cries i femelles seguides de cries, ús d'armes per batedors i gossers, la caça del porc senglar en vedats menors de 500 hectàrees, caça de porc senglar en zones de reserva entre altres; tot això de manera clara i inequívoca per a caçadors, titulars i gestors de terrenys cinegètics. A conseqüència que les modalitats de caça esportiva de porc senglar constituïxen, al seu torn, una tècnica de control, resulta indispensable unificar unes normes comunes per a caçadors, sense diferenciar entre modalitat esportiva i tècnica de control, sense perjuí que el titular conega en cada moment la utilitat de la cacera que cal realitzar.

Quant a la determinació de modalitats de caça per al cas de batuda o munteria, resulten ser dos paraules per a una mateixa modalitat de caça, per la qual cosa en esta orde s'utilitza únicament el terme batuda per ser el comunament usat a la Comunitat Valenciana per a la caça del porc senglar.

D'altra banda, la Llei 13/2004, de Caça, introduïx en el títol IV i com a element clau en la regulació de la caça a la Comunitat Valenciana la planificació i l'ordenació de l'activitat cinegètica a través de diferents instruments creats a este efecte. Així, les directrius d'ordenació cinegètica fixaran un model d'ordenació cinegètica per a tota la Comunitat que garantisca de manera permanent un aprofitament òptim, compatible, estable i sostingut dels seus recursos cinegètics. Els diferents espais cinegètics, per la seua banda, han de ser ordenats per mitjà dels seus corresponents plans tècnics en què fixaran les intervencions d'ús, gestió i foment necessàries per a garantir un correcte i ordenat aprofitament cinegètic d'acord amb la conservació i millora dels hàbitats propis de cada espècie.

Amb esta finalitat resulta necessari definir les instruccions, els criteris i les normes d'aprofitament del porc senglar a l'efecte de redacció i aprovació de plans tècnics d'ordenació cinegètica, autoritzacions excepcionals i el seu seguiment i, per tot això, fent ús de les facultats que em conferix l'article 28 e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i d'acord amb el dictamen del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,





ORDENE



Article 1. Objecte

És objecte d'esta orde establir les directrius per a l'ordenació dels aprofitaments cinegètics de porc senglar i l'emissió d'autoritzacions de caça per mitjà de tècniques de control o gestió a l'efecte de redacció i aprovació de plans tècnics, autoritzacions excepcionals i el seu seguiment.



Article 2. Modalitats esportives de caça de porc senglar

En els diferents espais cinegètics de la Comunitat Valenciana, a excepció de les zones comunes de caça, es podran autoritzar les modalitats esportives de caça següents amb armes per al porc senglar:

Ganxo: aquella cacera en què amb ajuda d'un màxim de 30 gossos es bat una extensió de terreny o clap on prèviament s'han apostat caçadors en els punts previsibles de fugida de les peces. El màxim de caçadors amb armes de foc serà de 15.

Batuda: aquella modalitat organitzada igual que el ganxo quan se supera una de les dos quantitats anteriors. Amb caràcter general el nombre de postes per batuda no excedirà de 60 sense existència de límit en el nombre de gossos.

A mà: modalitat en què no se situen caçadors apostats en els punts previsibles de fugida de les peces.

Per acostament: modalitat en què el caçador sense ajuda d'esquivadors ni gossos, excepte, si és el cas, els utilitzats per a seguir el rastre de la peça una vegada ferida, busca en solitari o en companyia la peça a abatre.

A l'espera o a l'aguait: de conformitat amb l'article 12.1.a de la Llei 13/2004, de Caça, s'autoritza la caça nocturna del porc senglar en la modalitat d'espera definida com la modalitat practicada en els crepuscles i les nits, que consistix a, una vegada comprovades els costums, els llocs d'aliment o banyador dels animals, el caçador espera armat en un lloc fix a una distància prudencial.

En les zones comunes de caça es podran practicar totes les modalitats esportives descrites en el paràgraf anterior a excepció de les batudes.



Article 3. Tècniques de caça per raons de control o gestió

Les tècniques de caça susceptibles d'autorització per raons de control o gestió en els diferents espais cinegètics i altres terrenys de la Comunitat Valenciana seran totes les previstes en l'article anterior per a les modalitats esportives. Només es podran autoritzar altres tècniques de control quan les anteriors tècniques no siguen satisfactòries.

Es podrà autoritzar mitjançant una resolució expressa la utilització de caixes trampa per a la captura de porcs senglars únicament i exclusivament quan les armes no siguen solució suficientment satisfactòria per raons de control o gestió. Esta tècnica de control consistix en la utilització de gàbies mòbils el tancament de les quals, una vegada haja entrat l'animal, es produïsca per accionament d'un sistema automàtic. Els costums o entrades dels porcs senglars es podran afavorir amb la utilització d'aliment en l'interior de la gàbia.



Article 4. Normes de caça generals

Les modalitats o tècniques anteriors es podran autoritzar en qualsevol tipus d'espai cinegètic, excepte batudes en zones comunes, amb independència de la seua superfície, i es podran estendre a les zones de reserva de caça menor establides en els vedats, d'acord amb l'article 30.2 de la Llei 13/2004, de Caça.

Durant la pràctica d'estes modalitats o tècniques de caça, es podrà utilitzar qualsevol tipus d'arma legalment autoritzada per a la caça, incloses armes blanques no prohibides pel vigent reglament d'armes per a rematar les peces.

Els participants en les batudes o ganxos podran utilitzar radiotelecomunicacions únicament per a l'organització de la cacera i per raons de seguretat.

Queda prohibit l'ús de bales xicotetes per a tot tipus de caça sense excepció.

Es podrà caçar la rabosa en totes les caceres de porc senglar, utilitzant la bala com a munició.



Article 5. Normes de seguretat en batudes i ganxos

1. Normes generals de seguretat

a) Els esquivadors, batedors o acompanyants i caçadors han de vestir jupetins reflectors d'alta visibilitat, preferentment de color taronja.



b) Les postes s'han de senyalitzar per mitjà d'un banderí reflector o, si no n'hi ha, el caçador que ocupa l'esmentat lloc portarà una gorra reflectora.

c) Els caçadors només poden portar bala com a munició.

d) Els batedors, gossers o acompanyants, amb llicència i permís, si és el cas, del titular cinegètic poden portar escopetes amb la finalitat de rematar les peces aturades pels gossos.

e) En el cas de zones comunes de caça no es permet l'ús de rifles durant la pràctica de les modalitats esportives de caça. Per a la utilització de rifles en les zones comunes de caça es requerirà autorització expressa de la direcció territorial de la conselleria competent en matèria de caça.

f) La mera aproximació cap al caçador de persones alienes a la cacera comporta l'obligació d'obrir i descarregar l'arma.

g) S'han de senyalitzar els camins d'accés al clap per a vehicles i les sendes homologades, segons el Decret 179/2004, de 24 de setembre, del Consell, de regulació del senderisme i esports de muntanya de manera compatible amb la conservació del medi natural, per mitjà de cartells amb la llegenda següent: "Atenció cacera de porc senglar", que ha d'incloure la data de la celebració, i s'ha de col·locar abans del crepuscle civil matutí, i estarà sobre el terreny fins a la finalització de la cacera (les característiques del cartell s'especifiquen en l'annex). Després de la finalització de la cacera és procedent la retirada dels cartells.



2. Normes específiques de seguretat

En els ganxos i batudes queda prohibit:

a) Doblar postes, és a dir, que en una mateixa posta hi haja dos persones amb dos armes muntades.

b) Col·locar postes interiors i exteriors a menys de 100 metres de tancaments cinegètics.

3. Normes de seguretat addicionals

a) Tots els components de la cacera es reuniran obligatòriament abans de l'inici de la cacera en un punt de trobada prefixat que ha de ser conegut per tots ells. Així mateix, s'ha de fixar un punt de trobada o reunió després de la seua finalització.

b) Hi haurà un encarregat-responsable de l'organització i la col·locació de les postes o de coordinació dels postors, qui disposarà d'un llistat de tots els caçadors participants, així com el número de posta que ocupen. Les funcions de l'encarregat-responsable són:

1. Organitzar racionalment el moviment i aparcament dels vehicles amb què s'accedix al clap.

2. Abans de començar la cacera, indicar, personalment o a través dels postors, a tots els caçadors el camp de tir permés i especialment les direccions de tir que cal evitar, així com qualsevol altra precaució a tindre en compte, especialment el recorregut dels batedors.



3. Ordenar el senyal acústic d'inici i fi de la cacera. En cap cas es poden utilitzar petards o coets com a senyal acústic.

4. Resoldre els conflictes de tir o primera sang que es puguen presentar.

5. Interrompre o suspendre la cacera per imprevistos.

c) Les postes es col·locaran desenfilades i separades entre si per accidents del terreny o, si no n'hi ha, les postes veïnes es visualitzaran entre si.

d) Es prohibix el canvi o l'abandonament de les postes per part dels caçadors i els seus auxiliars durant la cacera.

e) Rematar les peces ferides fora de les postes només es farà per part del personal autoritzat per l'organització de la batuda.

f) Els batedors i gossers han de facilitar la seua localització a més dels jupetins reflectors, per mitjà de qualsevol senyal acústic com veus, xiulets...

g) Es prohibix tindre carregades les armes abans del moment d'arribar a la posta o després d'abandonar-la.

h) Sobre l'atenció deguda als gossos s'han de tindre en compte els aspectes següents:

- Els responsables dels gossos que participen en la cacera han de portar elements bàsics per a una primera cura per les ferides que puguen provocar els porcs senglars.

- La ràpida recollida dels gossos una vegada finalitzada la cacera.



Article 6. Pràctica de ganxos i batudes en camins

Amb la finalitat de garantir l'èxit dels controls de porc senglar per mitjà de ganxos i batudes es poden apostar caçadors, excepcionalment, en camins de terra o les seues proximitats, sempre que, a més de les normes de seguretat esmentades, es duguen a terme les mesures següents, en desplegament de l'article 13.3 de la Llei 13/2004, de Caça:

a) Control d'accessos per persones encarregades a este efecte, a més de la corresponent senyalització.

b) Comunicació de la realització de la cacera i de la col·locació de postes en la zona de seguretat a l'ajuntament.



Article 7. Condicions de caça en les esperes

Durant la realització de les esperes, així com en la seua preparació es prohibix l'ús de:

a) Dispositius electrònics, com ara detectors o controladors d'hora de pas o presència, per a la posterior realització d'esperes nocturnes al porc senglar.

b) Substàncies oloroses atraients.

S'autoritza l'ús de llanternes o focus acoblats a l'arma en l'instant previ al tir.

El cobrament de peces ferides es podrà posposar al matí següent, inclusivament amb ajuda de gossos de rastre.

Durant els mesos d'abril, maig i juny es prohibix la caça de femelles que vagen seguides de cria.

Amb la finalitat d'assegurar l'eficàcia de controls en les poblacions de porc senglar per mitjà d'esperes i a l'efecte d'allò que disposa l'article 13.1 de la Llei 13/2004, de Caça, s'establix que:

No tenen la consideració d'encebadors les sembres cinegètiques, inclusivament si en estes o en les proximitats es deposita o estén gra o fruits una vegada s'haja iniciat el període hàbil d'esperes o s'hagen registrat els primers danys. Es permetrà en estos casos la realització d'esperes amb qualsevol tipus d'arma legalment autoritzada, a qualsevol distància de les sembres cinegètiques o del punt de disposició d'aliment. El lloc d'encebament no podrà distar més de 20 metres del límit de la sembra cinegètica.

En els cultius amb destinació a collita on s'hagen iniciat els danys podran disposar igualment d'aliment en les condicions anteriors.



No tenen la consideració d'abeuradors artificials els banyadors o tolles que no tinguen material d'obra.



Article 8. Normes de seguretat en les esperes

Les condicions generals en matèria de seguretat per a esperes o aguaits són les següents:

Les armes es carregaran una vegada en la posta, després de la localització de les zones de seguretat i camps possibles de tir, i es descarregaran una vegada finalitzada la cacera abans d'abandonar la posta. En cas que hi haja cultius pendents de collita en les proximitats de zones de seguretat, la posta s'ubicarà d'esquena a estes.

L'abandonament de la posta, bé per a rastrejar un animal ferit o de tornada fins al vehicle una vegada finalitzada la cacera, s'ha d'efectuar amb un focus o llanterna encesa amb independència de la major o menor visibilitat en funció de l'estat de la lluna.

El nombre de caçadors armats per posta serà d'un.

La distància mínima entre postes d'espera serà, almenys, de 200 metres, llevat que hi haja accidents del terreny que impedisquen l'abast de la munició entre postes.

Article 9. Períodes hàbils

Els períodes hàbils per a les diferents modalitats o tècniques de caça susceptibles d'autorització en els diferents espais cinegètics no excediran de:







(*) Esta modalitat pot ser complementària a altres autoritzacions d'espècies de caça major.



Els dies hàbils són els establits en la resolució aprovatòria del pla tècnic d'ordenació cinegètica de cada espai cinegètic, amb un màxim de 3 dies hàbils a la setmana, a excepció de les esperes o aguaits que es podrà practicar sense límit de dies.



Article 10. Zones comunes de caça

En les zones comunes de caça, els períodes de caça per modalitat vindran regulats per l'orde anual de vedes.

Quan en les esmentades zones siga necessari el control de porc senglar fora del període general de 8 setmanes per a la caça amb armes que s'establix en l'orde anual de vedes, el director territorial de la conselleria competent en matèria de caça pot emetre autoritzacions de control del porc senglar per danys amb armes o altres tècniques. Les sol·licituds de control del porc senglar s'han de tramitar per mitjà de model normalitzat de la conselleria competent en matèria de caça.

Quan la mesura aplicable de control consistisca en la celebració de ganxos, les sol·licituds s'han d'efectuar per associacions d'agricultors o de caçadors locals, o per l'ajuntament del terme municipal on s'ubiquen els claps que cal batre.

A l'efecte del coneixement per part dels ajuntaments afectats de la celebració de batudes o de ganxos, s'ha d'entregar còpia de la sol·licitud presentada en la direcció territorial als ajuntaments on es realitzarà la cacera, perquè estos ho puguen tindre en compte davant de la possibilitat d'organitzar un altre tipus d'esdeveniments durant les mateixes dates.

Quan la mesura aplicable de control consistisca en la celebració d'esperes, estarà legitimat per a sol·licitar-les el propietari de les parcel·les afectades, el titular del bé danyat o una associació d'agricultors. Este tipus de control en zones comunes només es podrà concedir en cultius, des de 15 dies abans de l'inici previsible dels danys fins a la collita o última collita.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació

Queden derogades totes les disposicions que, del mateix rang o d'un rang inferior, s'oposen o contradiguen allò que disposa esta orde.





DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Esta orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 19 de gener de 2012



La consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient,

ISABEL BONIG TRIGUEROS







<div id="AquiVaUnaImagen"></div>ANNEX



Característiques dels cartells per a senyalització de camins i sendes homologades en la realització de batudes i batudes xicotetes.



Cartells, metàl·lics o en PVC, de fons blanc amb la llegenda en roig.

La grandària dels cartells ha de ser de 50 cm x 33 cm, amb un marge del 10% en cada dimensió.

Llegenda: «Atenció cacera de porc senglar».

En el cartell ha d'haver un buit per a indicar la data, en la qual s'anotarà la data de la cacera.

El cartell s'ha de col·locar amb un trípode o suport de fàcil col·locació i retirada del terreny.

Mapa web