Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 2 d'octubre de 2007, de la Conselleria de Cultura i Esport, per la qual es delimita l'entorn de protecció del castell i les muralles de Castielfabib



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5687 de 24.01.2008
Número identificador:  2008/407
Referència Base de Dades:  000829/2008
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Cultura
    Descriptors:
      Temàtics: bé cultural, protecció del patrimoni, monument
      Descriptors toponímics: Castielfabib



ORDE de 2 d'octubre de 2007, de la Conselleria de Cultura i Esport, per la qual es delimita l'entorn de protecció del castell i les muralles de Castielfabib (València) i se n'establix la normativa protectora. [2008/407]

La disposició addicional primera de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià considera béns d'interés cultural integrants del patrimoni cultural valencià tots els béns existents en el territori de la Comunitat Valenciana que a l'entrada en vigor ja hagen sigut declarats com a tals a l'empara de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, tant per mitjà d'expedient individualitzat com en virtut del que establix l'article 40.2 de la dita llei i en les seues disposicions addicionals primera i segona en virtut de l'atribució legal o automàtica de condició monumental continguda en les disposicions addicionals primera i segona d'esta última norma. El castell i les muralles de Castielfabib (València) constituïxen, per tant, per ministeri de la llei, un bé d'interés cultural amb la categoria de monument.

En aplicació de la disposició transitòria primera, paràgraf segon de la Llei 4/98, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, relativa a la complementació de les declaracions produïdes amb anterioritat a l'entrada en vigor i referides a béns integrants del patrimoni cultural valencià, a fi d'adaptar el seu contingut als requisits que s'hi establixen, la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià i Museus va adoptar Resolució de data 11 d'octubre de 2006 (DOGV 23.11.06), per la qual es va acordar incoar expedient per a la delimitació de l'entorn de protecció del castell i les muralles de Castielfabib (València) i l'establiment de la corresponent normativa protectora.

S'han complit tots els tràmits preceptius legalment previstos per a la delimitació de l'entorn de protecció del castell i les muralles de Castielfabib (València) i l'establiment de la corresponent normativa protectora, d'esta manera es complementa el contingut de la declaració amb les noves determinacions que exigix la Llei 4/98, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, d'acord amb la facultat que arbitra la disposició transitòria primera, paràgraf 2 d'esta norma.

En compliment del que disposen el dit precepte i el Decret 7/2007, de 28 de juny, del president de la Generalitat, pel qual s'assignen competències a les conselleries, i fent ús de les facultats conferides per l'article 28 e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,

ORDENE

Primer

Delimitar l'entorn de protecció del castell i les muralles de Castielfabib (València) i establir-ne la normativa de protecció del monument i el seu entorn en l'articulat que es transcriu a continuació.

Normativa de protecció del monument i el seu entorn

Monument:

Article primer

Caldrà ajustar-se al que disposa la secció segona, Règim dels béns immobles d'interés cultural, del capítol III del títol II de la Llei 4/1998 d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, aplicable a la categoria de monument.

Article segon

Els usos permesos seran tots aquells que siguen compatibles amb la posada en valor i gaudi patrimonial del bé i contribuïsquen a la consecució dels dits fins. L'autorització particularitzada d'ús es regirà segons el que disposa l'article 18 de la Llei 4/98, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.

Entorn de protecció:

Article tercer

De conformitat amb el que disposa l'article 35 de la Llei 4/98, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, qualsevol intervenció en l'entorn de protecció del monument requerirà l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de cultura. Esta autorització s'emetrà d'acord amb els criteris establits en la present normativa, i en el que no preveu, per mitjà de l'aplicació directa dels criteris previstos en l'article 39 de l'esmentada llei. La present normativa regirà amb caràcter provisional fins que es redacte el Pla especial de protecció del monument i el seu entorn, i este tinga validació patrimonial.

Totes les intervencions requeriran, per al seu tràmit d'autorització, la definició precisa del seu abast, amb la documentació tècnica que per la seua especificitat els corresponga, i amb la ubicació parcel·lària i el suport fotogràfic que permeten constatar la situació de partida i la seua transcendència patrimonial.

Article quart

Sense perjuí del que disposa l'article anterior, per mitjà d'informe tècnic municipal, es podrà derivar la no-necessitat de tràmit d'autorització previ en actuacions que se situen fora del present marc normatiu per falta de transcendència patrimonial, com seria el cas de les obres i instal·lacions dirigides a la mera conservació, reparació i decoració interior d'estos immobles.

En estos casos, l'Ajuntament comunicarà a esta administració, en el termini de 10 dies, la concessió de llicència municipal, i adjuntarà, com a mínim, l'informe tècnic que es menciona en el paràgraf anterior, un pla d'ubicació i el suport fotogràfic que permeta constatar la situació de partida i la seua falta de transcendència patrimonial.

Article quint

La contravenció del que preveuen els articles anteriors determinarà la responsabilitat de l'Ajuntament en els termes establits en l'article 37 de la Llei 4/98, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.

Article sext

Criteris d'intervenció

1. Es mantindran les pautes de la parcel·lació històrica de l'entorn.

2. Seran mantingudes les alineacions històriques de l'edificació conservades fins a l'actualitat.

3. Els edificis tradicionals del conjunt, pel seu alt valor ambiental i testimonial d'una arquitectura i tipologia que el caracteritza, hauran de mantindre les fatxades visibles des de la via pública, preservant-ne i restaurant-ne els caràcters originaris.

4. El nombre de plantes permeses és de tres altures (planta baixa més dos), sense perjuí de l'aprofitament davall de coberta, d'esta manera queden prohibits els semisoterranis. Els edificis que superen este nombre de plantes s'hauran de regir pel règim fora d'ordenació. A este efecte, en el supòsit que concloga la seua vida útil, o que es pretenguen obres de reforma de transcendència equiparable a la reedificació, una remodelació amb eliminació de les plantes superiors o una substitució voluntària d'estos, se li aplicaran les ordenances de protecció d'esta normativa. Tot això sense perjuí de la possible aplicació de l'article 21 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià a estos immobles.

5. L'altura de cornisa màxima és de 10,00 m per a tres plantes i 4,00 m per a una planta. Quan hi haja diferències topogràfiques en l'àmbit d'una parcel·la, l'altura dels diferents cossos de l'edificació respectarà les pautes tradicionals de Castielfabib, estudiades dins de cada illa, de manera que els edificis resultants no generen un augment impropi de volum.

6. Les cobertes, d'acord amb la tipologia de la zona, seran de teula àrab en el cos principal de l'edifici, la profunditat edificable del qual oscil·larà entre 8 i 11 metres, inclinades, amb pendent comprés entre 18% i 40%, a dos aigües i carener d'altura màxima de 2,25 m respecte de la línia de cornisa. Este requisit únicament podrà ser dispensat, amb caràcter excepcional, en aquells casos en què s'acredite l'existència d'una singular justificació historicocontextual.

7. Les noves edificacions s'adequaran amb caràcter estètic a la tipologia i als acabats tradicionals de Castielfabib, atenent la fatxada a les disposicions següents:

- Ràfecs amb longitud màxima de volada de 35 cm.

- Impostes, motlures, marcs, faixes, coronaments ornamentals i la resta d'elements compositius amb una longitud màxima de volada de 15 cm.

- Buits de fatxada de proporció vertical, amb la possible excepció de plantes baixes o cambres segons la tipologia compositiva del municipi.

- Balcons de barana metàl·lica o de fusta, segons tradició local, amb amplària màxima de volada de 40 cm, 15 cm de cantell i longitud màxima d'1,80 m.

- Els tancaments hauran de ser de fusta.

- Es prohibixen les persianes, excepte les persianetes exteriors enrotllables tradicionals.

8. L'ús permés en esta zona serà el residencial. S'admetran els següents usos, sempre que mostren la seua compatibilitat amb les arquitectures tradicionals de la zona:

A) Magatzems

B) Locals industrials ubicats en planta baixa

C) Locals d'oficina

D) Ús comercial

Article sèptim

Totes les actuacions que puguen tindre incidència sobre la correcta percepció i la dignitat en l'apreciació de l'escena o del paisatge urbà del monument i el seu entorn, com seria el cas de l'afecció dels espais lliures per actuacions de reurbanització, enjardinament o arbratge, provisió de mobiliari urbà, assignació d'ús i ocupacions de la via pública, etc., o com podria ser-ho també l'afecció de la imatge arquitectònica de les edificacions per tractament de color, implantació de rètols, marquesines, tendals, instal·lacions vistes, antenes, etc., o qualssevol altres d'estil i conseqüències semblants, s'hauran de sotmetre a autorització de la conselleria competent en matèria de cultura, que resoldrà d'acord amb les determinacions de la llei i els criteris de percepció i dignitat abans al·ludits.

Es prohibix la introducció d'anuncis o publicitat exterior als plans de fatxada dels edificis que, en qualsevol de les seues accepcions, irrompa en la dita escena urbana, excepte la d'activitats culturals o esdeveniments festius que, de manera ocasional, reversible i per temps limitat sol·licite i obtinga autorització expressa.

Article octau

Per a qualssevol actuació que pretenga realitzar-se en el monument o el seu entorn de protecció s'haurà d'aplicar el règim cautelar establit en l'article 62 de la Llei 4/98, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, per a la salvaguarda del patrimoni arqueològic.

Segon

L'entorn de protecció del bé d'interés cultural queda definit tant literalment com gràficament en els annexos adjunts que formen part de la present orde. La documentació complementària consta en l'expedient corresponent.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

La present delimitació d'entorn de protecció del castell i muralles de Castielfabib i l'establiment de la seua corresponent normativa protectora s'haurà de comunicar al Registre General de Béns d'Interés Cultural perquè hi conste.

Segona

Inscriure la delimitació de l'entorn de protecció del castell i les muralles de Castielfabib i l'establiment de la seua normativa protectora en la secció primera de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.

DISPOSICIÓ FINAL

La present orde entrarà en vigor l'endemà a la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 2 d'octubre de 2007

La consellera de Cultura i Esport,

TRINIDAD MIRÓ MIRA

ANNEX I

Delimitació literal

Justificació de la delimitació proposada

La delimitació dels seus entorns de protecció s'establix segons els criteris següents:

- Parcel·les que limiten directament amb la que ocupa el bé d'interés cultural, de manera que este puga ser afectat, tant visualment com físicament, per qualsevol intervenció que es realitze sobre aquelles.

- Parcel·les que donen al mateix espai públic que el bé d'interés cultural i que constituïxen l'entorn visual i ambiental immediat i en el qual qualsevol intervenció que es realitze puga suposar una alteració de les condicions de la seua percepció o del caràcter de l'espai urbà o no urbanitzable.

- Espais públics en contacte directe amb el bé d'interés cultural i les parcel·les enumerades anteriorment i que constituïxen part del seu ambient urbà immediat.

- Edificacions o qualsevol element del paisatge urbà o no urbanitzable que, encara que no tinguen una situació d'immediatesa amb el bé d'interés cultural, n'afecten de forma fonamental la percepció.

Delimitació de l'entorn de protecció

Perímetre exterior:

Origen: extrem nord-oest de la parcel·la cadastral núm. 4 del polígon 5, punt A.

Sentit: horari.

Línia delimitadora: des de l'origen, punt A, la línia es dirigix cap a l'eix del carrer d'Enrique Fornas, pel qual continua fins a creuar l'illa 46.388 entre les parcel·les 08 i 09. Continua per la fatxada de la parcel·la 05 de l'illa 46.373, que dóna al carrer de la Font, que la inclou, des d'allí creua fins a l'illa 46.381, incloent-la. Des d'allí recorre les fatxades de les parcel·les 30, 31, 33 de l'illa 45.374 i la de la parcel·la 01 de la 45.373. Continua per l'eix del carrer entre les illes 45.381 i 45.374. Des d'aquell la línia incorpora les fatxades de les parcel·les de les illes 45.381, 44.387 i 44.374, que donen al carrer del Calvari, fins a incloure la 05 de l'última illa. Des d'allí la línia creua la muntanya fins a l'extrem sud de la parcel·la 719 del polígon 15. Continua cap al nord-est, incloent-hi el camí fins al barranc. Voreja el barranc i per la revolta de nivell de cota 870 es dirigix fins a la parcel·la 611. Voreja les parcel·les 611, 609, 608, 614, 618, 617, 619, 649, 682, 647, 711, 696 del polígon 4 i 1, 2, 3 i 4, del polígon 5, excloent-les, fins a l'origen.

Perímetre interior:

Origen: extrem sud-oest de la parcel·la cadastral núm. 02 de l'illa 45.389, punt B.

Sentit: horari.

Línia delimitadora: des de l'origen, punt B, la línia es dirigix cap a l'eix del carrer del Moral, que prosseguix per l'eix del carrer del Calicio fins a la plaça de la vila. La recorre i continua pels eixos del carrer d'Enrique Fornas. S'introduïx en l'illa 46.889 entre les parcel·les 08 i 09 per a continuar travessant l'illa 46.387 entre les parcel·les 26 i 27. Prosseguix per l'eix del carrer entre les illes 46.382 i 46.381. Recorre el carrer del Postiguillo fins a travessar l'illa 45.374 entre les parcel·les 17 i 18 i des d'allí pel carrer del Moral fins al punt d'origen.

ANNEX II / ANEXO II

Delimitació gràfica / Delimitación gráfica<div id="AquiVaUnaImagen"></div>

Mapa web