Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es regula la senyalització de les microreserves de flora.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2658 de 02.01.1996
Referència Base de Dades:  0002/1996
 



ORDRE de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es regula la senyalització de les microreserves de flora.

El Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual es crea la figura de protecció d'espècies silvestres denominada microreserva vegetal, estableix en l'article 6 que les microreserves seran senyalitzades segons s'especifique reglamentàriament. Hi ha una evident necessitat legal de senyalitzar-ne els perímetres, ja que hi ha limitacions d'ús i infraccions que sols es donen dins de la microreserva, i no fora d'aquesta; en conseqüència, l'administració té l'obligació d'indicar amb suficient precisió als ciutadans si es troben dins o fora dels perímetres de protecció. Aquesta competència recau en la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient.



Per al desenvolupament de la reglamentació ha calgut tenir en compte la necessitat d'evitar un excés d'informació sobre la localització de moltes de les possibles microreserves -atesa la delicada situació de moltes de les espècies amenaçades que hi conviuen- i, paral·lelament, la de donar a conèixer els límits d'aquestes per a qui utilitzen el terreny de manera molt habitual. En conseqüència, sols serà obligatòria la col·locació de piquets perimetrals, i s'evitaran elements addicionals que puguen augmentar l'atracció de la zona o que puguen interferir negativament sobre la fauna silvestre; sí que serà recomanable, quan convinga, la col·locació d'elements indicatius o senyals d'informació o orientació quan es tracte de zones sotmeses a aprofitament educatiu. Amb caràcter excepcional, s'eximeixen parcialment o totalment de senyalització aquelles zones que tenen límits naturals molt precisos -per exemple, illes o illots-, com també aquelles altres on la col·locació de senyals pot produir greus danys per a les persones o per a la conservació d'espècies amenaçades de fauna -per exemple, senyals en les immediacions de nius de grans rapaces-.

Pel que fa al disseny, es proposa la col·locació de piquets elevats. Els de menor altura, menys visibles, podrien provocar que hi haguera d'accidents involuntaris.

Dins de la reglamentació s'ha tingut especialment en compte que les activitats, almenys en una primera fase, són cofinançades per la Unió Europea mitjançant el programa LIFE; en conseqüència, la senyalització ha d'incloure els corresponents logotips, sempre que corresponga a àrees adscrites al programa esmentat.



A l'efecte del tràmit, es va sol·licitar, si esqueia, l'opinió dels òrgans de la Conselleria competents tant en normalització i imatge institucional com en donar part a tots els organismes i les comissions que tenen competència sobre senyalitzacions.

Per tot això, en exercici de la disposició final primera del Decret 218/1994 esmentat, a proposta de la Direcció General de Conservació del Medi Natural,



ORDENE



Primer. Tipus de senyalització

Les microreserves de flora podran posseir els tipus de senyals i els elements d'indicació de límits següents:

a. senyal orientador

b. senyal informatiu

c. piquet perimetral

d. piquet indicatiu



Segon. Senyals orientadors

a. La col·locació de senyals orientadors no tindrà caràcter obligatori, i tindran la funció d'avisar de la direcció i el sentit en què es troba la microreserva.

b. Els senyals orientadors es col·locaran preferentment per a aquelles microreserves en què es realitze un aprofitament educatiu.



c. La senyalització orientadora s'adequarà a les directrius de dimensions, colors i continguts que per a cada cas establisca la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, la qual indicarà les corresponents directrius bàsiques d'identificació visual de la Conselleria.



Tercer. Senyals informatius

a. La col·locació de senyals informatius no tindrà caràcter obligatori, i tindrà per funció avisar l'observador sobre les normes que s'han de seguir durant l'estada a la microreserva, siga mitjançant l'ús de textos específics o mitjançant símbols que expressen les limitacions d'ús.

b. S'establiran preferentment senyals informatius per a aquelles microreserves en què es realitze un aprofitament educatiu o per a les que estiguen a zones molt freqüentades.



c. Per als senyals informatius regiran les especificacions previstes en l'article 2.c d'aquesta ordre.



Quart. Piquets perimetrals

a. La col·locació de piquets perimetrals tindrà caràcter obligatori i la seua funció serà marcar els límits de la microreserva; podran excloure's parcialment o totalment de l'obligació els casos extraordinaris previstos en els articles cinqué i sisé d'aquesta ordre.



b. La senyalització perimetral es farà mitjançant pivots o bigues metàl·liques entre 90 i 100 mil·límetres d'amplària, que hauran de sobreeixir almenys 1 metre sobre el nivell del terreny, i es col·locaran tant als extrems de la zona protegida com entre aquests, a raó d'almenys 1 cada 50 metres de perímetre per a superfícies superiors a 2 hectàrees, o de 20 metres per a les inferiors; aquests pivots no tindran colors addicionals, sinó que únicament posseiran la coloració pròpia del metall amb què es construïsquen, i portaran el bloc escut-logotip Generalitat Valenciana/Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient i la llegenda Microreserva de flora segons s'indica en l'annex I d'aquesta ordre. En el cas de microreserves que hagen estat cofinançades per la Unió Europea, també hi figurarà el logotip d'aquesta institució.



Cinquè. Piquets indicatius

a. Els piquets indicatius no tindran caràcter obligatori i tindran la funció d'avisar l'observador que es troba en les immediacions d'una microreserva.

b. Els piquets indicatius tindran unes dimensions i una llegenda equivalents a les indicades per a les de tipus perimetral, però tindran el fons d'un color diferent al metàl·lic. La Direcció General de Conservació del Medi Natural podrà establir un codi de coloracions en funció de la tipologia de comunitats vegetals contingudes en cada microreserva.



Sisé. Exclusions

a. Podran excloure's totalment o parcialment de la necessitat de senyalització perimetral les microreserves següents:

1. Les que corresponguen a tot el territori d'una illa o un illot dels diferents arxipèlags o àrees insulars de la Comunitat Valenciana.

2. Aquelles en les quals així es justifique en les normes de declaració com a forma d'evitar riscos per a la seguretat de les persones, impactes visuals o greus riscos per a la fauna o la flora allí existents.

3. Aquelles en les quals, per estar situada l'àrea protegida en el llit de barrancs, rambles o zones fluvials, els senyals puguen afavorir la formació de dics naturals en les avingudes d'aigua.

b. Podran excloure's parcialment de la senyalització aquelles parts del perímetre de les microreserves que complisquen alguna de les condicions següents:

1. Ser molt difícilment accessibles.

2. Constituir límits de la terra amb la mar o corones de penya-segats.

3. Situar-se extremadament prop de nius de grans aus rapaces, amb el risc d'interferir negativament en el vol de les aus.





Seté. Terminis

a. La senyalització perimetral obligatòria es farà en el termini màxim d'un any després de la declaració de la microreserva; entre tant caldrà fer-hi una senyalització provisional.

b. Quan la col·locació de senyals o piquets sobre el terreny puga generar molèsties estacionals a les espècies protegides de fauna, l'inici d'aquesta actuació podrà prorrogar-se fins a l'acabament de les èpoques de cria o nidificació de els espècies.

c. En el cas de senyalitzacions sobre terrenys de la Generalitat Valenciana, aquestes podran realitzar-se amb caràcter provisional amb antelació a la declaració de la microreserva, sempre que almenys ja estiga en redacció el pla de gestió d'aquesta zona. En aquest cas, els senyals hauran d'afegir al text referències que indiquen que la reserva encara no està creada.



Vuitè. Competències

a. La senyalització perimetral i indicativa de les microreserves dependrà de la Direcció General de Conservació del Medi Natural, i es podrà delegar en les direccions territorials de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient.

b. La senyalització orientativa i informativa dependrà dels òrgans esmentats en l'apartat anterior. Això no obstant, també podran realitzar-la les persones o les entitats propietàries dels terrenys, amb la conformitat prèvia de la Direcció General de Conservació del Medi Natural o, si escau, de la direcció territorial; aquesta conformitat haurà d'incloure la referència a la situació dels senyals i el contingut dels textos o els missatges que hauran de figurar als senyals. En el cas que les activitats estiguen finançades parcialment o totalment per la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, hi haurà de constar la corresponent referència, en els termes que s'establisquen.

c. En la senyalització orientativa o informativa de parcel·les establertes a terrenys públics que no siguen propietat de la Generalitat Valenciana, hauran de constar els logotips institucionals dels organismes titulars corresponents.



DISPOSICIó ADDICIONAL



S'autoritza la Direcció General de Conservació del Medi Natural per a l'execució i el desenvolupament normatiu, tècnic i administratiu del que preveu aquesta ordre.



DISPOSICIó FINAL



Aquesta ordre entrarà en vigor el mateix dia que es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 7 de desembre de 1995



La consellera d'Agricultura i Medi Ambient,

MARIA àNGELS RAMóN-LLIN I MARTíNEZ





ANNEX I



Llegenda dels piquets perimetrals



Dimensió global de la inscripció: caixetí fins a:

- 70 x 205 mm per a microreserves cofinançades per la Unió Europea

- 70 x 145 mm per a microreserves no cofinançades per la Unió Europea



Contingut de la llegenda:

1. Bloc escut/logotip de la Generalitat Valenciana, Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient

- Contingut: qualsevol de les formes institucionalment establertes o que consten en els corresponents manuals d'identificació corporativa de la Generalitat Valenciana, amb les proporcions i els tipus de lletra que s'hi especifiquen.

- Dimensions aproximades del caixetí

amplària: 70 mm

alçària: de 110 a 120 mm

2. Text Microreserva de flora

- Dimensions aproximades del caixetí

amplària: 70 mm

alçària: de 20 a 25 mm

3. Escut institucional de la Unió Europea (sols per a les microreserves cofinançades per aquesta institució)

- Contingut: escut constituït per les sigles UE, emmarcades en un cercle i rodejades per un segon cercle format per 12 estrelles de 5 puntes.

- Dimensions aproximades del caixetí:

amplària: de 55 a 60 mm

alçària: de 55 a 60 mm

Mapa web