Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 37/2010, de 24 de setembre, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual es crea el Registre de la Comunitat Valenciana de Convenis i Acords Col·lectius de Treball.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6365 de 29.09.2010
Número identificador:  2010/10367
Referència Base de Dades:  010465/2010
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Economia, Hisenda i Ocupació
    Grup temàtic: Legislació, Convenis col·lectius
    Matèries: Ocupació i formació professional
    Descriptors:
      Temàtics: conveni col.lectiu, enregistrament de dades, xarxa de transmissió de dades , registre



ORDRE 37/2010, de 24 de setembre, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual es crea el Registre de la Comunitat Valenciana de Convenis i Acords Col·lectius de Treball. [2010/10367]

Preàmbul

L'article 149.1.7ª de la Constitució Espanyola atribuïx a l'Estat la competència exclusiva en matèria de legislació laboral, i la seua execució correspon a les comunitats autònomes.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana establix en l'article 51.1.a) que correspon a la Generalitat l'execució de la legislació de l'Estat en matèria laboral, i assumix les facultats, les competències i els servicis que en este àmbit i a nivell d'execució té l'Estat respecte a les relacions laborals, sense perjuí de l'alta inspecció d'este, i el foment actiu de l'ocupació.

Per Reial Decret 4105/1982, de 29 de desembre, sobre traspàs de funcions i servicis de l'administració de l'Estat a la Generalitat Valenciana en matèria de treball es va atribuir a la Generalitat la competència en matèria de convenis col·lectius l'àmbit d'aplicació territorial dels quals no excedisca el de la comunitat autònoma. Esta competència va ser assignada a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació pel Decret 19/2009, de 3 de novembre, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les conselleries en què s'organitza l'administració de la Generalitat. Al seu torn, el Decret 129/2007, de 27 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació establix que correspon a la Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social l'exercici de les funcions mencionades, així com que en l'àmbit territorial de cada una de les tres províncies de la Comunitat hi haurà una Direcció Territorial d'Ocupació i Treball que exercirà les funcions al·ludides en la província corresponent.

El Boletín Oficial del Estado número 143, de 12 de juny 2010, va publicar el Reial Decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i depòsit de convenis col·lectius de treball. Este Reial Decret -que entrarà en vigor el pròxim 1 d'octubre 2010- deroga el Reial Decret 1040/1981, de 22 de maig, d'idèntic títol, que regulava, fins ara, el procediment establit per a este registre i depòsit en desplegament de l'article 90 de l'Estatut dels Treballadors (Text Refós aprovat per Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març).

Amb el Reial Decret 713/2010 es pretén adaptar el funcionament del registre a la nova realitat de l'administració electrònica. Amb este fi, després de delimitar els actes inscriptibles, crea un registre de convenis i acords col·lectius de treball adscrit a la Direcció General de Treball del Ministeri de Treball i Immigració on s'inscriuran els convenis i acords col·lectius de treball d'àmbit estatal o supraautonòmic, el suport dels quals serà una aplicació informàtica creada, desenvolupada, gestionada i mantinguda per l'administració general de l'Estat que donarà cobertura a una base de dades centrals de convenis i acords col·lectius de treball.

Al mateix temps, el Reial Decret 713/2010 establix, en l'article 3.2, que «les comunitats autònomes crearan i regularan registres de convenis i acords col·lectius de treball amb funcionament a través de mitjans electrònics en l'àmbit de les seues competències» i a estos efectes podran utilitzar aplicacions informàtiques pròpies o bé adherir-se a l'aplicació informàtica constituïda en el Ministeri de Treball i Immigració. I que, en tot cas, les comunitats autònomes trametran per mitjans electrònics a la base de dades centralitzades tot assentament electrònic practicat en els seus registres respectius.

D'acord amb el que s'ha exposat, correspon a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació promulgar una norma que regule la creació, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, del Registre de Convenis i Acords Col·lectius de Treball, determinant, en execució de la normativa estatal, tot allò concernent a la seua estructura i funcionament, tenint en compte, a més, que es tracta d'un registre administratiu de caràcter públic de funcionament a través de mitjans electrònics, que, com a tal, a la nostra Comunitat Valenciana es regix per la Llei 3/2010, de 5 de maig, de la Generalitat, d'Administració Electrònica de la Comunitat Valenciana.

En correspondència amb això s'ha configurat un registre únic però amb quatre seus o unitats, una en cada capital de província -que tindrà competència per al registre de convenis i acords del seu àmbit provincial o inferior- i una altra seu en els servicis centrals de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, que tindrà competència per al registre d'aquells l'àmbit territorial dels quals afecte més d'una província i sempre que no excedisquen de l'àmbit autonòmic. La unitat del Registre es garantix mitjançant el recurs d'alçada que contra els actes i acords dels titulars de les dites seus o unitats es puga interposar davant de l'autoritat laboral autonòmica de la qual depenga el Registre.

La present disposició ha sigut consultada a les organitzacions sindicals i associacions empresarials més representatives de la Comunitat Valenciana i sobre ella ha emés informe el Servici d'Organització, Coordinació i Informació i l'Advocacia General de la Generalitat.

En virtut d'això, fent ús de les facultats que em conferix l'article 28.e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,

ORDENE

Article 1. Creació del Registre

Es crea el Registre de la Comunitat Valenciana de Convenis i Acords Col·lectius de Treball als efectes previstos en l'article 90.2 de l'Estatut dels Treballadors (Text Refós aprovat per Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març) i d'acord amb el que establix el Reial Decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i depòsit de convenis col·lectius de treball, dictat en desplegament d'aquella norma.

Article 2. Naturalesa jurídica

El Registre regulat en la present ordre és un registre administratiu únic, de caràcter públic i funcionament a través de mitjans electrònics, i no té la naturalesa de registre electrònic a què es referix la Llei 11/2007,de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als servicis públics.

De conformitat amb el que disposa el Reial Decret 713/2010, les dades inscrites en el Registre de la Comunitat Valenciana són d'accés públic excepte les relatives a la intimitat de les persones, que gaudixen de la protecció i de les garanties previstes en la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de caràcter personal.

Article 3. Objecte del Registre

Seran objecte d'inscripció en el Registre de la Comunitat Valenciana els convenis, els acords, les resolucions i la resta de documents a què fan referència l'article 2 i la disposició addicional segona del Reial Decret 713/2010 l'àmbit territorial dels quals no excedisca del de la Comunitat Valenciana.

Article 4. Òrgans competents

1. El Registre de la Comunitat Valenciana de Convenis i Acords Col·lectius de Treball dependrà de la direcció general competent en matèria de treball, que serà l'encarregada de dirigir-lo i de coordinar el funcionament de cada una de les delegacions territorials o unitats del Registre, així com d'assegurar els mitjans humans i materials que estes necessiten per al desenvolupament de les seues funcions. També li correspondrà autoritzar el subministrament de dades generals per a realitzar investigacions i estudis referits a les matèries pròpies del Registre.

2. El Registre tindrà tres delegacions territorials, una en cada una de les províncies de la Comunitat, adscrites a cada una de les direccions territorials competents en matèria de treball d'Alacant, Castelló i València, que tindran atribuïda la tramitació i el registre dels convenis, acords i documents l'àmbit territorial dels qual siga igual o inferior al de la seua respectiva província.

Així mateix el Registre tindrà una Unitat Central adscrita a l'àrea competent en matèria de relacions laborals de la direcció general competent en matèria de treball, que tindrà atribuïda la tramitació i el registre dels convenis, acords i documents l'àmbit territorial dels qual afecte més d'una província i sempre que no excedisquen de l'àmbit autonòmic.

3. Els que siguen titulars de la direcció de l'àrea competent en matèria de relacions laborals i de les direccions territorials competents en matèria de Treball s'encarregaran de la custòdia i tramitació que comporta el Registre i, en concret, exerciran, dins de les seues competències, les funcions atribuïdes a l'autoritat laboral en el Reial Decret 713/2010.

Contra les resolucions no impugnables directament davant de la jurisdicció social dictades per estos titulars es podrà interposar recurs d'alçada davant del director o directora general competent en matèria de treball -de conformitat amb el que disposa l'article114 i següents de la Llei 30/1992, de 26 de novembre de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú- la resolució del qual posarà fi a la via administrativa.

Article 5. Relacions entre els Registres de Convenis i Acords Col·lectius de Treball

Les relacions entre les autoritats laborals de la Comunitat Valenciana es regiran entre si i amb la resta de les autoritats laborals de l'Estat pel principi de cooperació, d'acord amb el que establix l'article 4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i les dades que es troben en cada una de les Delegacions territorials i Unitat Central s'incorporaran al Registre de la Comunitat Valenciana i al Registre estatal la gestió del qual correspon al Ministeri de Treball i Immigració, amb el màxim respecte i compliment del que disposa la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de dades de caràcter personal.

Article 6. Accés al Registre de la Comunitat Valenciana de Convenis i Acords Col·lectius de Treball.

1. Al Registre s'accedirà a través de l'adreça electrònica www.gva.es/registredeconveniscv disponible en la pàgina web de la conselleria competent en matèria de treball i integrada en la seu electrònica de la Generalitat www.gva.es.

2. En l'adreça electrònica del Registre es trobarà una relació actualitzada de la normativa d'aplicació, dels procediments de tramitació i dels requisits tècnics de què han de disposar els equips informàtics per al correcte accés i utilització del Registre.

Article 7. Actuacions i procediments

1. Totes les actuacions i procediments davant del Registre de la Comunitat Valenciana es realitzaran a través de mitjans electrònics. Els interessats, una vegada hagen accedit a l'adreça electrònica, seleccionaran la Delegació Territorial o Unitat Central competent en funció de l'àmbit territorial del conveni, acord o document que es pretenga inscriure, tramitar o consultar.

Els procediments d'inscripció, tramitació o consulta de convenis, acords col·lectius de treball i la resta de documents inscriptibles seran els regulats en el capítol II del Reial Decret 713/2010.

2. A efectes de notificacions, els interessats designaran, en la primera comunicació que dirigisquen al Registre, un compte de correu electrònic on dirigir les notificacions que emeta este Registre, que es regiran, quant a la seua pràctica o rebuig, pel que disposa l'article 28 de la Llei 11/2007 esmentada.

Article 8. Assignació de codi

Una vegada l'autoritat laboral competent haja ordenat la inscripció i publicació del conveni o acord col·lectiu li assignarà un codi conforme al que establix l'annex 3 del Reial Decret 713/2010. Els codis corresponents a l'autoritat laboral a la Comunitat Valenciana seran els següents:



Article 9. Representació

La representació es podrà acreditar per un dels mecanismes previstos en l'article 16 del Reial Decret 713/2010.

També es podrà acreditar pels mitjans previstos en el Decret 98/2005, de 20 de maig, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula un registre de representacions de caràcter voluntari davant de la Generalitat per a la realització de tràmits per via telemàtica.

Article 10. Base de dades i aplicació informàtica

La base de dades i l'aplicació informàtica que utilitzarà el Registre de la Comunitat Valenciana serà la pròpia del Ministeri de Treball i Immigració, en els termes que s'establisquen en el conveni de col·laboració entre ambdues administracions.

La utilització de l'aplicació informàtica no alterarà el règim de competències dels òrgans encarregats del Registre de la Comunitat Valenciana en raó de l'àmbit territorial dels convenis, acords i documents inscriptibles.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Facultats d'execució

S'autoritza el director o directora general competent en matèria de treball per a dictar totes les instruccions i circulars que siguen necessàries per a l'execució del que disposa la present ordre.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Dret supletori

En allò no previst expressament en esta ordre caldrà ajustar-se al que disposa el Reial Decret 713/2010,de 28 de maig, sobre registre i depòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

Segona. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor el dia 1 d'octubre de 2010.

València, 24 de setembre de 2010

Vicepresident segon del Consell i

conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació,

GERARDO CAMPS DEVESA

Mapa web