Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 21 de novembre de 2003, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual s'estableixen les condicions generals i el procediment per a la presentació telemàtica de declaracions i declaracions-liquidacions dels tributs la gestió dels quals és competència de la Generalitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4652 de 17.12.2003
Número identificador:  2003/X13002
Referència Base de Dades:  5481/2003
 



ORDE de 21 de novembre de 2003, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual s'estableixen les condicions generals i el procediment per a la presentació telepàtica de declaracions i declaracions-liquidacions dels tributs la gestió dels quals és competència de la Generalitat Valenciana. [2003/X13002]

Preàmbul

La Llei 30/1992, de 26 de novembre, modificada per la Llei 4/1999, de 6 de gener, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu comú establix en l'article 45 que les administracions públiques impulsaran l'ocupació i aplicació de les tècniques i dels mitjans electrònics, informàtics i telemàtics per al desenvolupament de la seua activitat i l'exercici de les seues competències.

D'altra banda, el Reial Decret 263/1996 de 16 de febrer, pel qual es regula la utilització de tècniques electròniques, informàtiques i telemàtiques per l'administració General de l'Estat i el Decret 96/1998, de 6 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es regulen l'organització de la funció informàtica, la utilització dels sistemes d'informació i el Registre de Fitxers Informatitzats en l'àmbit de l'administració de la Generalitat Valenciana, obrin noves vies de relació entre les administracions públiques i els seus ciutadans.

La demanda creixent dels ciutadans respecte de la utilització de les noves tecnologies en les seues relacions amb l'administració fa necessari establir sistemes d'ajuda a l'ompliment i presentació de documents.

Per a atendre la dita demanda, la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació considera oportú posar a disposició dels ciutadans i dels professionals que habitualment actuen per mandat d'aquells facilitats informàtiques d'ajuda per al compliment de les seues obligacions tributàries i per a l'exercici dels seus drets en eixe mateix àmbit.

D'altra banda, l'aprovació del Decret 87/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la utilització de la Firma Electrònica Avançada (FEA) en la Generalitat Valenciana, permet avançar decisivament en la direcció d'una autèntica administració electrònica, basada, principalment, en una tramitació per via telemàtica capaç de substituir el desplaçament dels ciutadans o dels seus representants a les oficines públiques per transmissions electròniques dels corresponents documents amb transcendència tributària.

D'altra banda, la disposició final primera de la Llei 11/2002, de 23 de desembre, de Mesures Fiscals, Administratives i de l'Ordre Social, autoritza el conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació perquè determine, per mitjà d'ordre, els supòsits i les condicions en què els contribuents i les entitats a què fa referència l'article 96 de la Llei General Tributària podran presentar, per mitjans telemàtics, declaracions, comunicacions, declaracions-liquidacions, autoliquidacions o qualssevol altres documents exigits per la normativa tributària.

Sobre la base de tots estos antecedents i habilitacions, la present ordre establix un conjunt de processos informàtics per a facilitar als ciutadans i als seus representants la presentació telemàtica de declaracions, comunicacions, declaracions-liquidacions, autoliquidacions o qualssevol altres documents amb transcendència en relació amb els tributs la gestió dels quals és competència de la Generalitat Valenciana, ja siguen tributs propis d'esta o tributs la gestió dels quals es trobe cedida per l'Estat a esta administració autonòmica. Tots i cada u d'estos processos, fins i tot si no s'empren al mateix temps, suposen majors facilitats per als contribuents i els seus representants respecte al procediment convencional de relació entre l'administració Tributària i els ciutadans.

En conseqüència, i fent ús de les autoritzacions que tinc conferides,

ORDENE

Primer. Objecte i àmbit d'aplicació

U. La present ordre té per objecte regular les tècniques electròniques, informàtiques i telemàtiques relatives a la presentació i, si és el cas, pagament per via telemàtica de declaracions, comunicacions, declaracions-liquidacions, autoliquidacions o qualssevol altres documents amb transcendència en relació amb els tributs la gestió dels quals és competència de la Generalitat Valenciana, ja siguen tributs propis d'esta o tributs la gestió dels quals es trobe cedida per l'Estat a esta administració autonòmica.

Dos. L'accés a les dites tècniques s'efectuarà per mitjà de l'habilitació d'utilitats, per a cada tipus o model de document amb transcendència tributària, en el sistema informàtic d'ajuda de la Generalitat Valenciana a l'ompliment, presentació i, si és el cas, pagament d'estos models tributaris. Estes tècniques hauran de figurar incloses, amb la denominació d'Accions, en l'annex I de la present ordre en el moment de la seua entrada en vigor o s'hi hauran d'incloure després per mitjà de resolució de la Direcció General de Tributs.

Segon. Procediment de presentació telemàtica de documents amb transcendència tributària

U. Podran efectuar la presentació telemàtica de les seues declaracions i declaracions-liquidacions davant de la Generalitat Valenciana, així com de la documentació annexa i complementària, les persones físiques, que actuen personalment o a través de representant, o les persones jurídiques que actuen a través del seu representant legal o voluntari, sempre que, en tots els casos, disposen del número o codi d'identificació fiscal i de la firma electrònica avançada certificada per la Generalitat Valenciana o per qualsevol altre organisme certificador amb el qual la Generalitat Valenciana haja subscrit el corresponent conveni d'establiment de relacions de confiança, de conformitat amb allò que disposa el Decret 87/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la utilització de la firma electrònica avançada en la Generalitat Valenciana.

Dos. En el procediment general per a la presentació de la corresponent declaració o declaració-liquidació, l'interessat haurà d'efectuar els tràmits següents:

1r. En primer lloc, haurà de connectar-se a l'adreça telemàtica de la conselleria competent en matèria d'hisenda, www.gva.es/c_economia, seleccionant l'opció habilitada per a la presentació telemàtica de documents amb transcendència tributària, l'accessibilitat de la qual quedarà degudament garantida per mitjà de l'oportuna informació.

2n Una vegada seleccionada la mencionada opció de presentació telemàtica, es podrà elegir l'opció de tipus de document i Acció telemàtica d'entre les habilitades en el sistema, a continuació procedirà a executar les actuacions guiades per l'assistent d'ompliment fins a completar el desenvolupament íntegre de l'opció elegida.

3r En el cas que es desitge procedir al Pagament telemàtic de l'import econòmic del document a presentar, s'haurà d'executar l'opció corresponent en el sistema o omplir la informació addicional necessària que requerisca el mateix sistema, a efecte d'això aquell proporcionarà les ajudes informatives oportunes. Una vegada completada amb èxit la totalitat de la dita Acció, s'incorporarà automàticament al document electrònic a presentar el justificant electrònic de pagament corresponent.

En este cas, la presentació telemàtica del document haurà de realitzar-se en la mateixa data en què tinga lloc el seu pagament o com a màxim dos dies després.

4t La presentació telemàtica s'entendrà correctament efectuada a tots els efectes quan el sistema genere un justificant electrònic que continga un codi identificador del document i la data i hora de la presentació.

5é En el cas que es trobe habilitada per al tipus de document en qüestió l'Acció de Presentació telemàtica de documentació annexa preceptiva, s'adjuntaran al suport d'enviament els documents electrònics que corresponguen en el format que es designe en les especificacions tècniques de les corresponents instruccions del Menú de Presentació Telemàtica.

Tres. En els supòsits de grans presentadors de declaracions o declaracions-liquidacions, el procediment general de presentació telemàtica podrà substituir-se per un procediment específic de transmissió de dades per lots. El contingut i les especificacions tècniques es reflectiran en el corresponent conveni o acord de col·laboració que se subscriga de conformitat amb el que disposa l'article següent.

Quatre. El certificat d'usuari de firma electrònica avançada haurà de trobar-se prèviament habilitat per a generar la firma digital, i ser el del mateix presentador, si este és persona física, o l'expedit a nom de representant registrat per la Generalitat Valenciana a estos efectes, en el cas que el presentador siga persona jurídica.

Cinc. Tots els documents amb transcendència tributària presentats telemàticament causaran anotació en el registre telemàtic creat a l'efecte en virtut del que disposa l'article 38.9 de la Llei 30/92 de 26 de novembre, del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, en la redacció donada per l'article 68 de la Llei 24/2001 de 27 de desembre, de Mesures Fiscals, Administratives i de l'Orde Social.

Sis. Els justificants electrònics de presentació i pagament de documents amb transcendència tributària garantiran la seua procedència per mitjà de la corresponent firma electrònica de l'administració Tributària valenciana, i la seua autenticitat i la integritat del contingut es podrà comprovar a través dels procediments electrònics habilitats o per mitjà de consultes a l'efecte a partir del número de control o codi electrònic reflectit en la còpia impresa del justificant electrònic.

Tercer. Convenis o acords de col·laboració

U. L'Administració Tributària podrà autoritzar, a través de la subscripció dels convenis o acords de col·laboració previstos en les normes que regulen el sistema de col·laboració social en la gestió tributària, la presentació telemàtica, en representació de terceres persones, de declaracions, declaracions-liquidacions o qualssevol altres documents exigits per la normativa tributària a altres administracions públiques, a entitats, institucions i organismes representatius de sectors o interessos socials, laborals, empresarials o professionals.

Dos. L'Administració Tributària també podrà autoritzar, a través dels mateixos convenis o acords de col·laboració, als professionals col·legiats, associats o membres de les entitats, institucions i organismes abans indicats per a efectuar la presentació telemàtica dels mateixos documents amb transcendència tributària en representació de terceres persones. Quan els dits professionals estiguen interessats a obtindre esta autorització, hauran de firmar prèviament un document individualitzat d'adhesió al contingut del conveni o acord, que reculla expressament l'acceptació del contingut íntegre d'este.

Tres. Les persones o entitats mencionades en els números anteriors que presenten de forma telemàtica declaracions tributàries en representació de terceres persones, hauran d'exercir la representació dels contribuents referits, en el nom dels quals actuen, en els termes establits en l'article 43 de la Llei 230/1963, de 28 de desembre, General Tributària, i en l'article 32 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. L'Administració Tributària podrà instar d'estos, en qualsevol moment, l'acreditació de la dita representació. El document de representació haurà de tindre el contingut descrit en l'annex II de la present ordre.

Quatre. Les persones o entitats mencionades en els números u i dos d'este apartat hauran de complir els requisits que per al tractament automatitzat de dades de caràcter personal s'exigixen en la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal i la resta de normativa aplicable.

Cinc. L'incompliment per part d'una de les entitats mencionades en el número u d'este apartat de les clàusules del mencionat conveni o acord suposarà la seua resolució, i des d'eixe moment cessarà la facultat de presentar per via telemàtica declaracions tributàries en representació de terceres persones. L'Administració Tributària haurà de comunicar la dita resolució per mitjà d'escrit o per via telemàtica, amb audiència prèvia de l'interessat, i sense perjudici de la possibilitat d'exercir les oportunes reclamacions davant de la jurisdicció competent per l'incompliment del dit conveni.

Sis. L'incompliment de les obligacions a què es referixen els documents individualitzats d'adhesió de professionals a què fa referència el número dos d'este apartat, suposarà la seua exclusió del conveni o acord, i quedarà revocada l'autorització individual a ell referida, amb el procediment i garanties assenyalats en l'apartat anterior.

Set. La falta de representació suficient dels contribuents en el nom dels quals s'hagen presentat les declaracions tributàries donarà lloc, quant al que haja efectuat la dita presentació, a l'exigència de les responsabilitats, si és el cas penals, que siguen procedents.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Regles generals del sistema SARA

U. El sistema SARA comprén el següent conjunt d'Accions informàtiques i telemàtiques relacionades amb la presentació, en condicions degudes de seguretat, autenticitat i integritat, de declaracions, comunicacions, declaracions-liquidacions, autoliquidacions o qualssevol altres documents amb transcendència en relació amb els tributs la gestió dels quals és competència de la Generalitat Valenciana, ja siguen tributs propis d'esta o tributs la gestió dels quals es trobe cedida per l'Estat a esta administració autonòmica:

A. L'obtenció per l'usuari del model oficial de declaració, comunicació, declaració-liquidació, autoliquidació o de qualsevol altre document amb transcendència tributària.

B. L'ompliment per l'usuari del model oficial mencionat amb ajudes i validacions dirigides a reduir les possibilitats d'errors.

C. La realització per l'usuari, si és el cas, del pagament corresponent del tribut.

D. La presentació telemàtica del model oficial.

E. La presentació telemàtica de la documentació annexa i complementària al model oficial corresponent.

F. L'obtenció per via telemàtica dels justificants d'ingrés i de presentació del model oficial, per a la seua acreditació davant d'altres organismes públics o privats i, si és el cas, per a la seua transmissió telemàtica a estos últims.

G. La recepció per l'usuari de notificacions telemàtiques.

H. Qualssevol altres utilitats destinades a facilitar l'exercici per l'usuari dels seus drets i el compliment de les seues obligacions de naturalesa tributària.

Dos. En els casos de grans presentadors, i amb la subscripció prèvia del conveni de col·laboració corresponent, podran efectuar-se de forma agregada o per lots totes o qualsevol de dites Accions.

Tres. Quan l'ompliment de les dades a través del sistema SARA en qualsevol dels documents amb transcendència tributària integre electrònicament la informació en un format que permeta el seu emmagatzematge i lectura automatitzada, les dades emmagatzemades electrònicament prevaldran sobre les alteracions o correccions manuals que puguen efectuar-se sobre els models impresos, per la qual cosa estes no produiran efectes davant de l'administració Tributària, encara que se salven amb la firma del presentador.

Quatre. Els documents electrònics emesos a través del sistema SARA o les còpies impreses que s'emeten pel mateix mitjà a partir dels originals emmagatzemats en les bases de dades informàtiques relacionades amb el dit sistema, gaudiran de la validesa i eficàcia del document original en les condicions establides per l'article 45 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Cinc. Amb caràcter general, poden ser usuaris del sistema SARA les persones físiques, que actuen personalment o a través de representant, o les persones jurídiques que actuen a través del seu representant legal o voluntari, sempre que, en tots els casos, disposen del número o codi d'identificació fiscal

Sis. El sistema SARA estarà accessible en la pàgina web de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, en l'adreça http://www.gva.es/c_economia, i, amb l'adequat direccionament, al portal de la Generalitat Valenciana. El dit accés serà factible tots els dies de l'any, durant les vint-i-quatre hores del dia, sense perjudici de les interrupcions necessàries per raons tècniques derivades de la utilització o manteniment de tot equip informàtic o sistemes de comunicacions. A efectes del còmput de terminis, la recepció en un dia inhàbil per l'administració s'entendrà efectuada el primer dia hàbil següent.

Set. Els usuaris hauran de disposar d'un sistema informàtic que permeta la connexió al servidor que suporte el sistema a través de la xarxa Internet, així com la impressió llegible de les còpies impreses de la documentació obtinguda.

Vuit. La Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació informarà en tot moment, a través de la seua pàgina web, dels requisits tècnics mínims requerits per a la utilització del sistema.

Segona. Aprovació de l'aplicació SARA-5-620

D'acord amb el que preveu l'article 15 del Decret 96/98 del Govern Valencià de 6 de juliol pel qual es regulen l'organització de la funció informàtica, la utilització dels sistemes d'informació i el Registre de Fitxers Informatitzats en l'àmbit de l'administració de la Generalitat Valenciana, s'aprova l'aplicació informàtica denominada SARA-5-620 de presentació per lots de declaracions i declaracions-liquidacions de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (vehicles usats entre particulars) del «Sistema d'Ajuda a la Recepció d'Autoliquidacions“ (SARA), per mitjà del qual es realitzen les funcions telemàtiques de presentació de models tributaris pels professionals adherits als convenis subscrits per les seues entitats associatives amb la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.

Tercera. Aprovació de l'aplicació SARA-Nova empresa.

Als mateixos efectes previstos en la disposició addicional anterior, s'aprova, com subsistema de SARA, l'aplicació informàtica de presentació i, si és el cas, pagament per via telemàtica de documents amb transcendència tributària relacionats amb la constitució de societats de responsabilitat limitada Nova Empresa, gravada per la modalitat d'Operacions Societàries de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats. La dita aplicació, sota la denominació SARA-Nova empresa, té per objecte integrar les dites actuacions de competència d'esta administració tributària en el Document Únic Electrònic establit pel Sistema de Tramitació Telemàtica CIRCE per a la constitució de societats de la modalitat mencionada anteriorment, en compliment del que disposa la Llei 7/2003, d'1 d'abril, de la societat limitada Nova Empresa per la qual es modifica la Llei 2/1995, de 23 de març, de Societats de Responsabilitat Limitada.

Quarta. Aprovació del fitxer del Registre de col·laboració social en la gestió tributària.

S'aprova, als efectes previstos en l'article tercer de la present ordre i amb la descripció prevista en l'annex IV d'esta, el Registre dels professionals adherits als convenis de col·laboració social en la gestió tributària de la Generalitat Valenciana que autoritzen a la presentació telemàtica, en representació de terceres persones, de declaracions, declaracions-liquidacions o qualssevol altres documents exigits per la normativa tributària a altres administracions públiques, a entitats, institucions i organismes representatius de sectors o interessos socials, laborals, empresarials o professionals.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta la Direcció General de Tributs per a dictar les resolucions i adoptar les mesures que considere oportunes per al desplegament i l'aplicació del que disposa la present ordre.

Segona

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 21 de novembre de 2003

El conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació,

Mapa web