Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 10 de maig de 2004, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regulen les proves de maduresa per a l'accés a les ensenyances esportives en la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4771 de 09.06.2004
Número identificador:  2004/M5670
Referència Base de Dades:  2582/2004
 



ORDE de 10 de maig de 2004, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regulen les proves de maduresa per a l'accés a les ensenyances esportives en la Comunitat Valenciana. [2004/M5670]

El Reial Decret 1.913/1997, de 19 de desembre (BOE del 23 de gener de 1998), pel qual es configuren com a ensenyances de règim especial les conduents a l'obtenció de titulacions de tècnics esportius, s'aproven les directrius generals dels títols i de les corresponents ensenyances comunes, establix en l'article 9 l'accés als graus mitjans i superior d'estes ensenyances, per mitjà de la realització d'una prova de maduresa, en el cas de no complir els requisits acadèmics fixats en l'article 8.

L'Orde del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport 3310/2002, de 16 de desembre (BOE del 30), per la qual es regulen els aspectes curriculars, els requisits generals i els efectes de la formació en matèria esportiva, a què es referix la disposició transitòria primera del Reial Decret 1913/1997, de 19 de desembre, establix igualment en l'article 6t.dos l'accés als nivells I i III d'estes ensenyances, sense complir els requisits acadèmics previstos en el punt u del mateix article, per mitjà de la superació d'una prova de maduresa.

Correspon, en conseqüència, regular les citades proves de maduresa per a la seua aplicació en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

Per tot això, i fent exercici de les competències que em conferix l'article 35 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià

ORDENE

Primer. Objecte de la norma

La present orde regula les proves de maduresa per als candidats, sense requisits acadèmics d'accés directe, a les formacions esportives de nivell I i nivell III a què es referix l'OM 3310/2002 i a les ensenyances esportives conduents a les titulacions de tècnics esportius.

Segon. Objecte de la prova

La prova de maduresa per a l'accés a les ensenyances de grau mitjà de tècnics esportius o a les formacions esportives de nivell I, tindrà per finalitat verificar si els aspirants posseïxen els coneixements i habilitats suficients en relació amb els objectius de l'Educació Secundària Obligatòria.

La prova de maduresa per a l'accés a les ensenyances de grau superior de tècnics esportius o a les formacions esportives de nivell III, tindrà per finalitat acreditar si els aspirants posseïxen la maduresa amb relació als objectius formatius del Batxillerat, tant a nivell intel·lectual, acreditada a través del domini de les capacitats lingüístiques, com de raonament i de coneixements fonamentals.

Tercer. Requisits

1. Per a concórrer a la prova de maduresa per a accedir a les ensenyances de grau mitjà de tècnics esportius o a les formacions esportives de nivell I, els aspirants hauran de complir els requisits següents:

a) Tindre, com a mínim, 18 anys o complir-los l'any natural que es realitze la prova.

b) No estar en possessió del títol de Graduat en Educació Secundària o equivalent a efectes acadèmics.

2. Per a realitzar la prova de maduresa per a accedir a les ensenyances de grau superior de tècnics esportius o a les formacions esportives de nivell III, els aspirants hauran de complir els requisits següents:

a) Tindre, com a mínim, 20 anys o complir-los l'any natural que es realitze la prova.

b) No estar en possessió del títol de Batxiller o equivalent a efectes acadèmics.

c) Acreditar la superació del nivell II de la mateixa modalitat o especialitat esportiva o posseir el títol de Tècnic Esportiu en la corresponent modalitat o especialitat.

Quart. Convocatòria

1. Per als aspirants sense requisit acadèmic, es convocaran, almenys una vegada a l'any, les proves de maduresa, tant per a accedir a les ensenyances de grau mitjà de tècnics esportius o formacions esportives de nivell I com per a accedir a les ensenyances de grau superior de tècnics esportius o formacions esportives de nivell III, que s'impartisquen a la Comunitat Valenciana, per mitjà d'una resolució de la Direcció General d'Ensenyament.

2. Es realitzaran, en la mateixa data i hora, en els instituts d'Educació Secundària que es determine per mitjà de la resolució a què es referix l'apartat anterior.

3. La convocatòria es farà pública en els taulers d'informació de les direccions territorials de Cultura, Educació i Esport i es donarà també a conéixer, per a informació dels interessats, per totes les federacions esportives valencianes.

Quint. Inscripcions

Els interessats presentaran, dins del termini previst en la convocatòria i en els centres que es determine, la sol·licitud d'inscripció segons el model que figurarà en la resolució de la convocatòria, acompanyada de la corresponent documentació acreditativa del compliment dels requisits indicats en l'apartat tercer d'esta orde.

Sext. Estructura de les proves

1. La prova de maduresa per a accedir a les ensenyances de grau mitjà de tècnics esportius i a formacions esportives de nivell I constarà de dos exercicis:

Primer exercici. Desenrotllament per escrit, durant un temps màxim de dos hores, de les qüestions que es formulen, a partir d'un text escrit, sobre continguts dels àmbits de coneixement social i lingüístic. En este exercici es valorarà la maduresa, la capacitat d'expressió i el nivell de coneixements.

Segon exercici. Desenrotllament per escrit, durant un temps màxim de dos hores, de les qüestions que es formulen referides sobre continguts de les matèries d'Educació Física, Matemàtiques i de l'àmbit científic.

En estos dos exercicis el nivell de coneixements es valorarà sempre amb referència als corresponents objectius, continguts i criteris d'avaluació del currículum vigent de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana.

2. La prova de maduresa per a accedir a les ensenyances de grau superior de tècnics esportius superiors i a formacions esportives de nivell III constarà de dos exercicis:

El primer exercici constarà de dos apartats:

Apartat A. Desenrotllament per escrit, durant un temps màxim d'una hora 30 minuts, de les qüestions que es formulen, a partir d'un text escrit, que versaran sobre continguts d'assignatures comunes del Batxillerat (Castellà: Llengua i Literatura i Història).

Apartat B. Desenrotllament per escrit, durant un temps màxim d'una hora 30 minuts, de les qüestions que es formulen referides als continguts de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials I i II de Batxillerat.

Segon exercici. Desenrotllament per escrit, durant un temps màxim de dos hores 30 minuts, de les qüestions que es formulen referides als continguts de l'assignatura d'Educació Física del Batxillerat.

En estos dos exercicis el nivell de coneixements es valorarà sempre amb referència als corresponents objectius, continguts i criteris d'avaluació del currículum vigent del Batxillerat a la Comunitat Valenciana.

Sèptim. Elaboració de les proves

Els exercicis de les proves seran elaborats per la Direcció General d'Ensenyament i seran custodiats pels presidents de les comissions d'avaluació, que prendran les mesures oportunes per a salvaguardar la confidencialitat d'estes.

Octau. Avaluació

Per a l'avaluació de les proves, en cada institut d'Educació Secundària en què es realitzen, es constituirà una comissió d'avaluació.

La comissió d'avaluació estarà constituïda pel president que serà el director de l'IES i quatre vocals, pertanyents al cos de professors d'Educació Secundària i als departaments didàctics relacionats amb les matèries de les proves. Seran nomenats tots ells per la respectiva direcció territorial de Cultura, Educació i Esport. Actuarà com a secretari el vocal de menor edat.

Quan el nombre d'aspirants a realitzar la prova, siga superior a 150 i a proposta del president, podran incorporar-se a cada comissió d'avaluació els assessors que es consideren necessaris en funció del nombre d'inscrits.

La comissió d'avaluació es constituirà formalment, almenys, amb una hora d'antelació al començament de les proves, i serà organitzada pel president. En la citada reunió s'adoptaran les mesures necessàries que garantisquen el bon desenrotllament de les citades proves.

Nové. Qualificació de les proves

1. Qualificació de la prova de maduresa per a accedir a les ensenyances de grau mitjà de tècnics esportius i a formacions esportives de nivell I

Les qualificacions de cada un dels dos exercicis que componen la prova de maduresa s'expressaran per mitjà de l'escala numèrica de 0 a 10 punts.

La nota final de la prova de maduresa que s'expressarà amb l'escala numèrica de 0 a 10 punts i amb un decimal, serà la corresponent a la mitjana aritmètica de les qualificacions dels dos exercicis. Es considerarà aprovada quan s'aconseguisquen almenys 5 punts.

2. Qualificació de la prova de maduresa per a accedir a les ensenyances de grau superior de tècnics esportius superiors i a formacions esportives de nivell III

Les qualificacions de cada un dels dos apartats del primer exercici s'expressaran per mitjà de l'escala numèrica de 0 a 5 punts. La qualificació del primer exercici serà la corresponent a la suma de les qualificacions d'estos dos apartats.

La qualificació del segon exercici s'expressarà per mitjà de l'escala numèrica de 0 a 10 punts.

La nota final de la prova de maduresa que s'expressarà amb l'escala numèrica de 0 a 10 punts i amb un decimal, serà la corresponent a la mitjana aritmètica de les qualificacions dels dos exercicis. Es considerarà aprovada la prova de maduresa quan s'aconseguisquen almenys 5 punts.

Deu. Actes d'avaluació

1. Una vegada realitzades les proves de maduresa, la corresponent comissió d'avaluació omplirà l'acta d'avaluació, segons els models dels annexos I i II d'esta orde, amb la qualificació final expressada amb l'escala numèrica d'1 a 10 punts i amb una xifra decimal.

2. En el termini màxim de 10 dies a partir de la realització de les proves de maduresa, els resultats es faran públics en els instituts d'Educació Secundària on s'hagen realitzat les proves i en les direccions territorials de Cultura, Educació i Esport.

Onze. Reclamacions de qualificacions

Els aspirants podran presentar, sobre les qualificacions obtingudes, les reclamacions que consideren oportunes. Per a això hauran de seguir el procediment establit per la normativa que regula l'exercici del dret de reclamació de qualificacions estimades incorrectes en els nivells d'ensenyances no universitàries. A l'efecte, el president de la corresponent comissió d'avaluació tindrà les competències que atribuïx als directors dels centres educatius l'Orde de 23 de gener de 1990, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència (DOGV de 7 de febrer) i la Resolució de 23 de gener de 1990, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa (DOGV de 7 de febrer).

El president de la comissió d'avaluació remetrà un informe a la Direcció General d'Ensenyament sobre les reclamacions presentades, així com del resultat d'estes i de les observacions que pogueren ser rellevants per a futures actuacions.

Dotze. Certificat de les proves

Els aspirants que superen la corresponent prova de maduresa, rebran de la comissió d'avaluació un certificat acreditatiu, segons els corresponents models que figuren com a annexos III i IV a la present orde. El dit certificat tindrà efecte únic i exclusiu, segons corresponga, per a sol·licitar l'admissió a realitzar el nivell I o nivell III de qualsevol modalitat o especialitat esportiva o el grau mitjà o superior corresponent a ensenyances esportives, sempre que l'aspirant reunisca els altres requisits d'accés que s'establisquen, no equivalent a la possessió de cap titulació acadèmica i mantindrà la seua vigència mentre no es modifiquen les ensenyances a què dóna accés.

Tretze. Custòdia de les actes

Les actes hauran de ser custodiades per l'institut d'Educació Secundària on s'hagen realitzat les proves de maduresa.

Disposicions finals

Primera

Es faculta la Direcció General d'Ensenyament per a dictar les disposicions necessàries per al compliment del que disposa esta orde.

Segona

La present orde entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 10 de maig de 2004

El conseller de Cultura, Educació i Esport,

Mapa web