Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 202/1990, de 10 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es crea el Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 1461 de 11.01.1991
Referència Base de Dades:  0094/1991
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Treball i Seguretat Social
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Organització de l'administració Ocupació i formació professional
    Descriptors:
      Temàtics: seguretat en el treball, condició del treball, salut pública, reglament intern , Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball, òrgan col.legiat



Decret 202/1990, de 10 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es crea el Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball.

L'Estatut d'autonomia atribueix a la Generalitat Valenciana diverses competències en matèria de treball, seguretat i higiene, sanitat, indústria, medi ambient, agricultura i obres públiques, cosa que permet dur a terme actuacions en el camp de la salut i seguretat en el treball que, amb una perspectiva global, permeten donar resposta a les necessitats existents en aquesta matèria en l'àmbit laboral de la Comunitat Valenciana.

En aquest marc, és convenient disposar d'un òrgan en què els agents econòmics i socials tinguen una participació activa en el disseny dels programes que, en l'exercici de les seues competències, vaja a realitzar la Generalitat Valenciana.

Per això resulta aconsellable la creació del Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball, com a òrgan consultiu i assessor, que aporte les oportunes propostes sobre polítiques de promoció i protecció de la salut dels treballadors per mitjà de la millora de les condicions de treball.

El Consell es configurarà a més com a òrgan de participació dels agents econòmics i socials implicats en l'àmbit de la salut i seguretat en el treball, el qual permetrà una adequada combinació de recursos evitant duplicitats en aquests i garantint la consecució d'un objectiu primordial com és vetllar per la seguretat i higiene i la protecció de la salut dels treballadors.

En virtut d'això, a proposta conjunta del Conseller de Treball i Seguretat Social i del de Sanitat i Consum, amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 10 de desembre de 1990,

DECRETE:

Article primer. Creació.

Que es crea el Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball, amb participació de les organitzacions sindicals i de les organitzacions empresarials més representatives en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, com a òrgan consultiu i assessor de l'administració autonòmica en matèria de protecció i promoció de la salut dels treballadors mitjançant la millora de llurs condicions de treball.

El Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball tindrà la seu a València, i podrà no obstant això realitzar les sessions en qualsevol lloc del territori de la Comunitat Valenciana que s'hi assenyale.

Article segon. Funcions.

Són funcions del Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball les següents:

1ª. Actuar com a organisme consultiu de l'administració autonòmica en totes les qüestions de protecció i promoció de la salut i seguretat dels treballadors, per mitjà de les millores de les condicions de treball, que són competència del Govern Valencià.

2ª. Emetre informes i elevar propostes sobre política de protecció i promoció de la salut i seguretat dels treballadors, mitjançant la millora de les condicions de treball.

3ª. Promoure la coordinació dels diferents recursos de les distintes conselleries que tenen competència en la matèria.

4ª. Fomentar la investigació encaminada a la identificació i prevenció dels riscs laborals, la seua divulgació i també la formació en matèria de salut de les condicions de treball.

5ª. Servir com a òrgan d'assessorament, participació i seguiment de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives, pel que fa a la protecció de la salut i seguretat en el treball.

6ª. Conéixer i informar tota la producció legislativa autonòmica que directament efecte la salut i seguretat dels treballadors, a efecte del qual haurà de ser preceptivament consultat per l'administració en les fases d'avantprojecte.

Article tercer

El Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball tindrà una representació tripartita composta per representants de diferents departaments de l'administració autonòmica, de les organitzacions sindicals i de les organitzacions empresarials, integrats de la manera següent:

a) El president.

b) Un vice-president.

c) Cinc representants de l'administració autonòmica i específicament:

- El Director General de Treball o persona en qui delegue.

- El Director General de Planificació de l'Assistència Sanitària, o persona en qui delegue.

- El Director del Servei Valencià de Salut o persona en qui delegue.

- El Director General d'Indústria i Energia o persona en qui delegue.

- El Director de l'Agència del Medi Ambient o persona en qui delegue.

d) Cinc representants de les organitzacions sindicals que tinguen la consideració de més representatives, en proporció a llur grau d'implantació a la Comunitat Valenciana, designats pels respectius sindicats.

e) Cinc representants de les organitzacions empresarials de major representativitat, segons el nombre d'empreses associades i de treballadors ocupats en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, designats pels òrgans de govern.

El secretari, que actuarà amb veu i sense vot, el qual serà designat pel president.

Article quart

La presidència correspon al Conseller de Treball i Seguretat Social i al de Sanitat i Consum, els quals l'exerciran alternativament per períodes anuals.

Correspon al president del consell:

a) La representació legal del consell.

b) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries, i també fixar l'ordre del dia, tenint en compte les peticions dels vocals, presentades amb temps suficient.

c) Presidir les sessions i moderar el desenvolupament dels debats.

d) Decidir les votacions en cas d'igualtat.

e) Visar les actes i certificacions dels acords del consell.

f) Assegurar el compliment de les funcions establertes en aquest decret.

g) Resoldre totes les qüestions que plantege l'aplicació d'aquest decret.

El Conseller de Treball i Seguretat Social i el de Sanitat i Consum, quan tinguen la presidència, podran delegar funcions, respectivament, en els directors generals del seu departament relacionats amb el tema, els quals perdran llur condició de consellers, si la tingueren, passant a ocupar el seu lloc en el consell el corresponent substitut.

Article cinqué

1. La vice- presidència serà exercida pel Director General de Treball, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, i pel Director General de Planificació de l'Assistència Sanitària, de la Conselleria de Sanitat i Consum, alternativament pels períodes anuals en què no exercesca la presidència el titular.

2. Correspon al vice-president:

a) Substituir el president en els casos de vacant, malaltia, absència i altres causes d'impossibilitat, i exercirà les funcions que a aquest li siguen atribuïdes.

b) Totes les altres funcions que li siguen delegades pel president.

Article sisè

La duració del mandat dels membres representatius del consell dels grups compresos en els apartats d) i e) de l'article 3 serà de quatre anys, sense perjudici de llur reelecció i de la possibilitat de remoció i substitució d'aquests durant el període esmentat, a proposta de les organitzacions sindicals i empresarials a què representen.

En tot cas, fins que no s'haja fet la presa de possessió dels nous vocals continuaran en llurs càrrecs, de manera transitòria, els vocals sortints.

Article seté

A l'efecte de representar les organitzacions professionals en el Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball s'entendrà que tenen d'aquesta capacitat els sindicats i les organitzacions empresarials que tinguen major representativitat, d'acord amb la normativa vigent de caràcter general en aquesta matèria.

Article vuité. Funcionament.

El consell funcionarà en ple i en comissions.

El consell es reunirà en ple, amb caràcter ordinari, com a mínim una vegada al trimestre, i amb caràcter extraordinari, a iniciativa del president o a proposta, simultàniament, de la majoria de cadascun dels grups de representació sindical i empresarial.

Correspondrà al ple l'adopció d'acords i l'emissió d'informes sobre les matèries que constitueixen les funcions del Consell.

El ple estarà integrat per la totalitat dels membres assenyalats en l'article 3 d'aquest decret.

Article nové

En tot cas, el quòrum per a la vàlida constitució del ple del consell requerirà la presència de la majoria absoluta de cadascun dels grups de representació sindical i empresarial.

Article deu

Es podran constituir comissions sobre la base de les matèries i les funcions establertes en l'article 2 d'aquest decret.

La creació i regulació de llur composició i funcionament serà competència del ple del Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball.

En qualsevol cas, en la composició i en el règim d'acords valdrà el que disposen per al ple els articles 3 i 13 d'aquest decret.

Article onze

A les sessions del ple, com a les de les comissions, podran assistir assessors de les parts, amb la limitació de quatre assessors per cada part quant al nombre, llevat de decisió expressa del president del consell, i sense dret a vot.

Article dotze

La Conselleria de Treball i Seguretat Social dotarà el consell dels mitjans necessaris per al seu funcionament i les despeses aniran a càrrec seu.

Article tretze. Règim d'acords.

Els acords del ple es prendran amb el vot favorable de les tres quartes parts dels presents.

En tots els casos es farà constar en acta els vots discrepants i llur fonamentació.

S'estendrà acta d'allò debatut i acordat en cada sessió, que serà signada pel secretari i ratificada pel president, s'aprovarà en la mateixa sessió o en la posterior.

Article catorze

En allò no previst en aquest decret, serà d'aplicació la normativa establerta en la Llei de Procediment Administratiu per als òrgans col·legiats.

Article quinze

La Conselleria de Treball i Seguretat Social facilitarà el suport administratiu per al funcionament del Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball.

Article setze

Per tal de desenvolupar la participació institucional de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives en l'àmbit territorial, es podran constituir també en aquest àmbit comissions territorials del consell. Mentres no es regule la creació d'aquestes comissions continuaran en funcionament les comissions territorials de seguretat i higiene en el treball creades pel Decret 125/1989, de 28 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

Als efectes previst en l'article 3 d'aquest decret, per a determinar la composició inicial del consell de la part de les organitzacions sindicals es tindran en compte els resultats de les eleccions a representants dels treballadors en les empreses i als òrgans de representació en l'administració pública, de conformitat amb allò disposat en la Llei Orgànica 11/1985, de 2 d'agost, de Llibertat Sindical, i el Reial Decret 1256/1986, de 13 de juny.

Segona

Al mateix efecte assenyalat en la disposició anterior, tindran capacitat representativa les associacions empresarials que tinguen la condició de més representatives, d'acord amb la disposició addicional sisena de l'Estatut dels Treballadors, text reformat per la Llei 32/1984, de 2 d'agost.

DISPOSICIONS FINALS

Primera El Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball haurà d'estar constituït dins els seixanta dies següents a l'entrada en vigor d'aquest decret, corresponent la primera presidència al Conseller de Treball i Seguretat Social.

Segona

Es faculta el Conseller de Treball i Seguretat Social i el de Sanitat i Consum perquè dicten totes les disposicions que calguen a fi de desplegar aquest decret després d'informar el Consell Valencià de Salut i Seguretat en el Treball.

Tercera

Aquest decret vigirà el mateix dia de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 10 de desembre de 1990.

El President de la Generalitat Valenciana,

JOAN LERMA I BLASCO

El Conseller de Treball i Seguretat Social,

MIGUEL DOMENECH I PASTOR

Mapa web