Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 26/2000, de 22 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el dret a l'assistència sanitària a ciutadans estrangers a la Comunitat Valenciana i es crea la Targeta Solidària.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3697 de 28.02.2000
Número identificador:  2000/F1483
Referència Base de Dades:  0684/2000
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Assistència sanitària
    Descriptors:
      Temàtics: cura d'infermeria, estranger, medicina social , monografies



DECRET 26/2000, de 22 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el dret a l'assistència sanitària a ciutadans estrangers a la Comunitat Valenciana i es crea la Targeta Solidària. [2000/F1483]

El fenomen de les migracions, des de les àrees del món de major pobresa cap als països desenvolupats en busca d'oportunitats de vida humanament més digna, ha originat una afluència creixent dels habitants d'aqueixes zones al nostre entorn més immediat. És evident que les migracions actuals troben la seua causa en els desequilibris estructurals endògens i que la seua solució passa per propiciar un autèntic desenvolupament econòmic i social en les àrees d'origen. No obstant això, s'ha de prendre les mesures parcials i concretes per tal de garantir els drets bàsics de tota la població immigrant.

Des del punt de vista del dret positiu vigent, es troba suport en el Tractat Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals de 19 de desembre de 1966, que va entrar en vigor el 27 de juliol de 1977, l'article 12 del qual consagra el reconeixement pels estats parts del dret de tota persona al més alt nivell possible de salut física i mental, i preveu com una de les mesures a adoptar per a assegurar l'efectivitat d'aquest dret la creació de condicions que asseguren a tots l'assistència mèdica i serveis mèdics en cas de malaltia.

En aquest sentit, la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, declarà el dret a la protecció de la salut i l'atenció sanitària a tots els ciutadans espanyols i estrangers residents, així com als estrangers no residents en la forma determinada per les lleis i convenis internacionals.

El Decret 88/1989, de 12 de juny, del Govern Valencià, va estendre el dret a l'assistència sanitària prestada per la Generalitat Valenciana a determinades persones amb insuficients recursos econòmics. S'arribava així pràcticament a la cobertura sanitària universal per a tota la població sense necessitat d'establir un vincle obligatori a través de l'afiliació als diversos règims de la Seguretat Social.

El ple del Consell de Política Fiscal i Financera aprovà, mitjançant la Resolució de 26 d'octubre de 1998, de la Direcció General de Coordinació amb les Hisendes Territorials, el sistema de finançament dels serveis de sanitat en el període 1998-2001, fent efectiva la separació definitiva del finançament del sistema sanitari públic respecte a la resta de prestacions de la Seguretat Social.

La Conselleria de Sanitat, mitjançant la Resolució de 8 de febrer de 1999, ja va estendre l'assistència sanitària pública als menors estrangers sense residència legal a la Comunitat Valenciana. S'hi donaven instruccions per al desenvolupament de l'article 3 de l'Ordre de 16 d'octubre de 1989, de la Conselleria de Sanitat, i s'hi establia el procediment administratiu per al seu reconeixement.

Per una altra banda, el Govern Valencià va crear, mitjançant el Decret 126/1999, de 16 d'agost, el Sistema d'Informació Poblacional de la Conselleria de Sanitat (SIP), com a registre administratiu de relació dels ciutadans amb els serveis de salut, que és d'aplicació per a tots els ciutadans que tinguen o adquirisquen veïnatge administratiu en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana, i s'habilita la targeta sanitària com a document acreditatiu del dret a la protecció de la salut, que s'entrega a tots els ciutadans inclosos en el SIP.

Finalment, i com a desplegament legislatiu integrador de tota aquesta realitat social, s'aprovà la Llei Orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre Drets i Llibertats dels Estrangers a Espanya i la seua Integració Social, que disposa en l'article 12 l'àmbit del dret a l'assistència sanitària als estrangers.

Per tot açò, la Comunitat Valenciana no pot ignorar i desatendre aquesta problemàtica. Amb l'objecte d'actuar sobre el fenomen i d'evitar situacions respecte a casos concrets de denegació de l'accés a l'assistència sanitària, i per raons humanitàries i de justícia per a equiparar els immigrants irregulars amb els que tenen legalitzada la seua situació a la Comunitat Valenciana, i a proposta del conseller de Sanitat, prèvia deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 22 de febrer de 2000,

DECRETE

Article 1

L'assistència sanitària pública valenciana als estrangers que es troben a la Comunitat Valenciana es reconeixerà en la forma que s'expressa en la Llei Orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre Drets i Llibertats dels Estrangers a Espanya i la seua Integració Social.

Article 2

2.1. Els estrangers que es troben a la Comunitat Valenciana inscrits en el padró del municipi en què residisquen habitualment tenen dret a l'assistència sanitària en les mateixes condicions que els espanyols.

2.2. Els estrangers no empadronats que es troben a la Comunitat Valenciana tenen dret a l'assistència sanitària pública d'urgència davant la contracció de malalties greus o accidents, qualsevol que en siga la causa, i a la continuïtat de l'atenció fins a la situació d'alta mèdica. No obstant això, la Conselleria de Sanitat ampliarà la cobertura sanitària per a aquest col·lectiu, quan no tinga recursos econòmics, a les condicions assenyalades en l'apartat 2.1, mentre normalitzen la seua situació administrativa.

2.3. Els estrangers menors de 18 anys que es troben a la Comunitat Valenciana tenen dret a l'assistència sanitària en les mateixes condicions que els espanyols.

2.4. Les estrangeres embarassades que es troben a la Comunitat Valenciana tindran dret a l'assistència sanitària durant l'embaràs, el part i el postpart.

Article 3

Amb l'objecte de delimitar, correctament, la cobertura de les prestacions assistencials i farmacèutiques per a aquest col·lectiu, es fa necessari que en l'informe realitzat pels treballadors socials, o per les organitzacions no governamentals (ONG) legalment reconegudes en l'àmbit sanitari, figure específicament la presència o absència de mitjans econòmics de cada cas.

Article 4

Per a instrumentalitzar els extrems recollits en l'article 2 es crea la Targeta Solidària.

Article 5

5.1. Per al reconeixement del dret als estrangers empadronats a la Comunitat Valenciana s'estarà al que disposa el Decret 126/1999, de 16 d'agost, del Govern Valencià, i la normativa que el desplega.

5.2. Per al reconeixement del dret a l'assistència sanitària pública d'urgència, donada la immediatesa i la duració temporal d'aquest dret, no s'estableix cap procediment per al seu reconeixement, llevat dels documents assistencials establits per cada centre, que permeten el seguiment mèdic de la malaltia o accident.

5.3. L'obtenció de la Targeta Solidària per a estrangers no empadronats es realitzarà per les unitats d'Afiliació i Validació de la Conselleria de Sanitat, una vegada rebuda la sol·licitud a través dels treballadors socials, tant dels centres sanitaris com dels ajuntaments. Les unitats d'Afiliació i Validació expediran una targeta amb caràcter temporal per un període d'un any, que podrà ser ampliat quan es demostren causes objectives que hagen pogut dificultar el procés de normalització administrativa. Les ONG legalment reconegudes en l'àmbit sanitari podran participar en el lliurament i la distribució de les targetes.

5.4. Per al reconeixement del dret d'assistència sanitària als estrangers menors de 18 anys, no inclosos en els padrons municipals de la Comunitat Valenciana, el procediment administratiu serà l'establit en la Resolució de 8 de febrer de 1999, de la Conselleria de Sanitat, en les mateixes condicions que els espanyols.

5.5. Per al reconeixement del dret a l'assistència sanitària a les estrangeres embarassades, no incloses en els padrons municipals de la Comunitat Valenciana, el procediment administratiu s'iniciarà pel centre d'Atenció Primària que corresponga al seu domicili habitual, i s'haurà d'aportar a l'expedient les dades d'identificació i localització i l'informe mèdic de confirmació de l'embaràs. La unitat administrativa del centre d'Atenció Primària inscriurà la sol·licitant en la base de dades del Sistema d'Informació Poblacional i li lliurarà una targeta d'assistència sanitària que cobrisca els períodes d'embaràs, part i postpart. La sol·licitud i la documentació acreditativa de l'embaràs quedaran arxivades en el centre d'Atenció Primària que l'atengué.

5.6. Les dades facilitades pels estrangers a aquests efectes tindran caràcter confidencial i un ús merament sanitari, i estaran protegits conforme al que regula la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal.

Disposició derogatòria

Queden derogades totes les normes d'igual rang o inferior que s'oposen a allò que estableix aquest decret.

Disposicions finals

Primera

Els ciutadans de la Unió Europea per a aquest dret continuaran regint-se pel Reglament (CEE) 1408/71, de 14 de juny, del Consell, i la seua normativa de desplegament; d'igual manera els ciutadans estrangers de països amb convenis de col·laboració en matèria sanitària amb l'estat espanyol continuaran sent atesos d'acord amb aquests convenis.

Segona

El conseller de Sanitat queda facultat per a dictar les disposicions que calguen per al desplegament i l'aplicació d'aquest decret. Queda autoritzat també per a la modificació, si és el cas, dels procediments establits per a la tramitació de la targeta sanitària.

Tercera

El present decret vigirà l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 22 de febrer de 2000

El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO.

El conseller de Sanitat,

Mapa web