Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de l'1 de juny de 2001, de la Conselleria de Justícia i Administracions Publiques, de desplegament del Decret 88/2001, de 24 d'abril, del Govern Valencià, per la qual s'estableixen les bases i els criteris generals uniformes per a la selecció, promoció i mobilitat de les policies locals de la Comunitat Valenciana, escala bàsica i auxiliars de policia.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4049 de 24.07.2001
Número identificador:  2001/X6972
Referència Base de Dades:  3011/2001
 



ORDRE de l.1 de juny de 2001, de la Conselleria de Justícia i Administracions Publiques, de desplegament del Decret 88/2001, de 24 d.abril, del Govern Valencià, per la qual s.estableixen les bases i els criteris generals uniformes per a la selecció, promoció i mobilitat de les policies locals de la Comunitat Valenciana, escala bàsica i auxiliars de policia. [2001/X6972]

El Decret 88/2001, de 24 d.abril, del Govern Valencià, faculta la Conselleria de Justícia i Administracions Publiques per a establir les bases i criteris uniformes per a la selecció, promoció i mobilitat de les policies locals de la Comunitat Valenciana, en les distintes escales i categories, d.acord amb els criteris establerts en aquest.

L.establiment dels requisits mínims que han de regir els processos de selecció de les policies locals s.han evidenciat com un important element de coordinació, que afecta de forma directa la qualitat del servei de seguretat pública que presten les corporacions locals. La racionalització d.aquests processos, exigeix una ordenació de les proves, que asseguren, en tot cas, el respecte als principis constitucionals d.igualtat, mèrit i capacitat, i també el de publicitat, i que faciliten l.actuació dels ajuntaments com de les persones interessades per tal que el resultat obtingut estiga d.acord amb els fins públics que es persegueixen.

Per això, fent ús de les facultats conferides pel Consell de la Generalitat Valenciana, mitjançant el Decret 88/2001, de 24 d.abril de 2001, i amb l.informe previ de la Comissió de Coordinació de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana,

ORDENE

Article 1. Bases

Les proves que convoquen els municipis de la Comunitat Autònoma Valenciana per a la provisió de llocs de treball de l.escala bàsica de la policia local, categories d.oficial i agent, i també les d.auxiliars de policia, es regiran per les bases de la convocatòria que aprove l.òrgan corresponent dels ajuntaments, les quals s.hauran d.adaptar als continguts i programes mínims que s.estableixen en l.annex d.aquesta ordre.

Article 2. Promoció interna

En les convocatòries per a l.ingrés en les categories d.oficial i agent per promoció interna, d.acord amb el que estableix la regulació sobre funció pública, s.establirà l.exempció total o parcial de les proves o exercicis realitzats amb anterioritat en la categoria immediata inferior, encaminades a acreditar els coneixements ja exigits per a l.ingrés en aquesta. No procedirà l.exempció anterior quan s.haja produït una variació substancial dels continguts d.aquestes.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queda derogada l.Ordre de 9 de setembre de 1991, del conseller d.Administració Pública, per la qual es desenrotlla el Decret 152/1991, de 29 d.agost, del Consell de la Generalitat Valenciana, i aquelles disposicions de rang igual que s.oposen a aquesta.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordre entrarà en vigor l.endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 1 de juny de 2001.

El conseller de Justícia i Administracions Publiques,

CARLOS GONZÁLEZ CEPEDA

ANNEX

Contingut mínim dels exercicis i programes de les proves selectives de les convocatòries d.oposició lliure, promoció interna i torn de mobilitat, per a la provisió de llocs de treball de l.escala bàsica dels cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana, categories oficial, agent i auxiliars de policia.

A) Proves selectives

La fase d.oposició per a la provisió de places vacants en els cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana, categories d.oficial, agent i auxiliar de policia constarà, com a mínim, de les proves següents, de conformitat amb l.article 7 del Decret 88/2001, de 24 d.abril, del Govern Valencià:

1. Primer exercici

Amidament d.estatura. Únicament en torn lliure.

2. Prova psicotècnica

Consistirà a superar els exercicis o proves psicotècniques aptitudinals i de personalitat que es determinen reglamentàriament. La superació d.aquestes proves en els municipis de la Comunitat Valenciana, expressament homologades per l.Institut Valencià de Seguretat Pública, tindrà una validesa d.un any des de la realització, i eximirà l.aspirant durant aquest període de tornar a realitzar-les.

3 Proves d.aptitud física

Consistiran a superar les proves d.aptitud física que posen de manifest la capacitat per a l.exercici del lloc de treball i el contingut mínim de les quals seran, com a mínim, les següents:

3.1 Proves físiques. Torn lliure

. Enfila de corda amb presa de peus: homes, 4 metres; dones, 3 metres.

. Salt de longitud amb carrera: homes, 4 metres; dones, 3.80 metres.

. Salt d.altura: homes: 1,10 metres; dones, 1 metre.

. Carrera de velocitat de 60 metres: homes, 10 segons; dones, 12 segons.

. Carrera de resistència de 1000 metres: homes, 4 minuts; dones, 4 minuts 10 segons.

Si l.Ajuntament decidira establir una prova de natació, el contingut i la marca mínims seran:

. Natació, 50 metres: homes, 57 segons; dones, 1 minut.

La qualificació d.aquest exercici serà d.apte o no apte, i s.hauran de superar com a mínim quatre de les proves per a ser qualificat com a apte.

3.2 Proves físiques. Promoció interna, categories agent i oficial

S.atendran als barems següents en atenció a l.edat i sexe dels aspirants:

Barem d.edats masculí

Quadre d.edats 1 2 3

Fins 30 anys 4,20. 3,75m 60.

De 31 a 35 anys 4,50. 3,50m 1,10.

De 36 a 40 anys 5,30. 3,25m 1,30.

De 41 a 45 anys 1.500m 3,00m 1,30.

De 46 a 50 anys 1.300m 2,75m 1,40.

Més de 50 anys 1.200m 2,40m 1,55.

Barem d.edats femení

Quadre d.edats 1 2 3

Fins 30 anys 4,50. 3,10m 1,10.

De 31 a 35 anys 5,20. 2,90m 1,20.

De 36 a 40 anys 6,00. 2,70m 1,35.

De 41 a 45 anys 1.300m 2,50m 1,45.

De 46 a 50 anys 1.200m 2,30m 1,55.

Més de 50 anys 1.000m 2,10m 2,10.



Proves

1. Carrera de resistència 1.000 metres.

2. Salt de longitud amb carrera.

3. Natació 50 metres.

3.1 La qualificació d.aquest exercici serà d.apte o no apte, i s.han de superar com a mínim dues de les tres de les proves per a ser declarat apte.

3.2 La superació d.aquesta prova tindrà una validesa de quatre anys des de la seua realització, amb independència de l.edat de l.aspirant, i quedaran exempts de realitzar-la aquells que, en aquest període, l.hagen superat.

3.3 Valoració de les proves d.aptitud física

La valoració de les proves d.aptitud física en les proves de salt es realitzarà amidant la distància efectiva.

4. Qüestionari

4.1 Consistirà a contestar correctament per escrit, un qüestionari d.un mínim de 50 preguntes i màxim de 75 preguntes, amb quatre respostes alternatives una d.aquestes certa, en un temps màxim d.1 hora i 30 minuts, sobre els temes relacionats en els grups I a IV, ambdós inclosos, del temari indicat per a cada categoria. Per a la correcció d.aquesta prova es tindran en compte, en tot cas, les respostes errònies.

La qualificació d.aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i s.ha d.obtenir una qualificació de 5 punts per a superar-lo.

4.2 Pràctica, (en proves selectives per a l.escala bàsica, categoria oficial) consistent en la realització d.un exercici escrit, amb una duració màxima d.1 hora, que fixarà el Tribunal abans de la realització d.aquest, el qual tractarà sobre el desenrotllament d.un supòsit policial sobre les activitats, funcions i serveis propis de l.ocupació a la qual s.opta, i també, si s.escau, sobre la redacció de documents policials. Es valorarà la claredat i l.exposició de les actuacions i les mesures que s.hagen d.adoptar en relació amb el supòsit plantejat.

Es podran acompanyar o fixar sobre el plànol que aporte el Tribunal les actuacions policials.

La qualificació d.aquest exercici serà de 0 a 10 punts i s.han d.obtenir un mínim de 5 punts per a superar-lo.

5. Cinqué exercici. Coneixement del valencià

Els municipis de predomini lingüístic valencià, segons la Llei de la Generalitat Valenciana, 4/1983, de 23 de novembre, d.Ús i Ensenyament del Valencià, inclouran un exercici consistent a traduir del valencià al castellà i viceversa, un text proposat pel tribunal, en un temps a determinar.

Aquest exercici es qualificarà de 0 a 4 punts i no serà eliminatori.

6. Reconeixement mèdic

Consistirà a superar un reconeixement mèdic, d.acord amb el quadre d.exclusions mèdiques que es determine reglamentàriament. La superació d.aquesta prova, homologada expressament per l.IVASP, tindrà una validesa d.un any des de la realització, i quedaran exempts de realitzar-la aquells que, en aquest període, l.hagen superat, sempre que no es produïsquen malalties que, a juí del tribunal mèdic, justifiquen tornar a passar-les.

7. Desenrotllament del temari

Consistent a desenrotllar per escrit durant un temps màxim d.una hora i trenta minuts i mínim d.una hora, dos temes elegits per l.aspirant entre els quatre extrets per sorteig, dels grups primer a quart, ambdós inclosos, que componen el temari. Aquests temes seran llegits en sessió pública davant del Tribunal, el qual podrà formular les preguntes o aclariments que estime oportuns. Serà valorada la claredat d.idees i el coneixement sobre els temes exposats.

La qualificació d.aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i per a superar-lo s.haurà d.obtenir un mínim de 5 punts.

8. Temes locals

Consistirà en l.exposició per escrit d.un tema del grup cinqué en un temps màxim d.1 hora i mínim de 45 minuts, i es valoraran els coneixements exposats, la claredat en l.exposició, la neteja, redacció i ortografia, que, en tot cas, seran llegits per l.aspirant en sessió pública davant del Tribunal. L.exposició escrita del tema podrà substituir-se per la realització d.una prova de preguntes amb respostes alternatives.

La qualificació d.aquest exercici serà de 0 a 5 punts.

9. La valoració dels exercicis de desenrotllament del temari s.efectuarà mitjançant l.obtenció de la mitjana aritmètica de cadascun dels membres del Tribunal de selecció, i es rebutjaran a l.efecte totes les puntuacions màximes i mínimes quan hi haja una diferència de 4 punts o més, i serviran, si és procedent, com a punt de referència la puntuació màxima obtinguda. La diferència serà de 2 punts quan es tracte de valorar els temes locals.

A) Temaris

A.1. Categories d.agent i auxiliar de policia

Grup I

Dret constitucional i administratiu

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978. Estructura, contingut i principis bàsics. Reforma de la Constitució.

Tema 2. L.organització política de l.Estat espanyol. Classe i forma d.Estat. L.organització territorial de l.Estat. La Corona: funcions constitucionals del rei. Successió i regència. El referèndum.

Tema 3. Les Corts Generals: les cambres. Composició, atribucions i funcionament. La funció legislativa. El poder executiu: el Govern. Relacions entre el Govern i les Corts Generals. El poder judicial. Estructura, organització i funcionament dels tribunals en el sistema espanyol.

Tema 4. L.organització territorial espanyola. Les comunitats autònomes. Els estatuts d.Autonomia, òrgans i competències. Les administracions públiques: estatal, autonòmica i local.

Tema 5. Drets i deures fonamentals de la persona en la Constitució: la seua defensa i garantia. El Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble. La suspensió dels drets i llibertats.

Tema 6. L.Estatut d.Autonomia de la Comunitat Valenciana. La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Govern o Consell. Les competències. L.Administració de Justícia.

Tema 7. L.Administració pública. La hisenda pública i l.administració tributària. El ciutadà i l.administració.

Tema 8. El dret administratiu. Fonts. Normes no parlamentàries amb rang de llei. El reglament.

Tema 9. El procediment administratiu. Marc jurídic. Fases del procediment. L.audiència de l.interessat. Notificacions. El procediment sancionador administratiu. La revisió administrativa de l.acte administratiu. Procediments i límits de la revisió. Recursos administratius. El recurs contenciós administratiu.

Tema 10. La Unió Europea: institucions. L.ordenament jurídic de la Comunitat Europea. La recepció, aplicació i control del dret comunitari a Espanya.

Grup II

Règim local i policia.

Tema 11. El municipi: òrgans unipersonals de govern. L.alcalde. Els tinents d.alcalde. Els regidors.

Tema 12. Òrgans col.legiats de govern. El Ple de l.Ajuntament. La Comissió de Govern. Òrgans consultius i participatius: les comissions informatives. Les juntes de districte.

Tema 13. La funció pública en general i els funcionaris de les entitats locals. Organització de la funció pública local. El personal al servei de les administracions locals: concepte i classes. Drets i deures de les policies locals. Adquisició i perduda de la condició de funcionari.

Tema 14. Responsabilitat dels funcionaris públics. Reglament de règim disciplinari. Incoació i tramitació d.expedients.

Tema 15. Obligacions i competències dels ajuntaments. Les ordenances municipals: concepte i classes. Infraccions. Potestat sancionadora. Els bans de l.Alcaldia.

Tema 16. La seguretat ciutadana. Autoritats competents. Funcions de la policia local segons la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat. Actuacions de la policia local en col.laboració amb la resta de les forces i cossos. Policia governativa i judicial.

Tema 17. La policia local. Ordenament legislatiu de la policia local. Missions i objectius. Disposicions estatutàries comunes. Estructura orgànica i funcional.

Tema 18. El binomi policia local-ciutadà. Principis bàsics i normes d.actuació. Suports ètics. Règim disciplinari dels funcionaris de policia local.

Tema 19. La legislació sobre policies locals i de coordinació de policia local de la Comunitat Valenciana. La coordinació de les policies locals. Estructura i organització de les policies locals de la Comunitat Valenciana. Règim estatutari.

Tema 20. L.Institut Valencià de Seguretat Pública. Regulació legal. Fins i funcions. La formació de les policies locals de la Comunitat Valenciana. El registre de policies locals. Sistema retributiu de les policies locals de la Comunitat Valenciana. Premis i distincions.

Grup III

Dret penal, policia administrativa i sociologia

Tema 21. El Codi Penal. Concepte d.infracció penal: delicte i falta. Les persones responsables criminalment dels delictes i les faltes.

Tema 22. L.homicidi i les seues formes. Avortament. Lesions. Lesions al fetus. Delictes contra la llibertat: detencions il.legals i segrestos; amenaces; coaccions. Les tortures i altres delictes contra la integritat moral.

Tema 23. Delictes contra la llibertat sexual: agressions i abusos sexuals; l.assetjament sexual; exhibicionisme i provocació sexual; delictes relatius a la prostitució. Infraccions a les disposicions de trànsit i seguretat constitutives de delicte.

Tema 24. Delictes contra el patrimoni i l.ordre socioeconòmic: furts, robatoris, extorsió, robatori i furt de vehicles.

Tema 25. Delictes contra l.administració pública: prevaricació i altres comportaments injustos; abandó de destinació i l.omissió del deure perseguir delictes; desobediència i denegació d.auxili; infidelitat en la custòdia de documents i de la violació de secrets. Suborn, tràfic d.influències, malversació, fraus i exaccions il.legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics.

Tema 26. Llei Orgànica Reguladora del Procediment d.Habeas Corpus. De la denúncia i la querella. De l.exercici del dret de defensa. L.assistència d.advocat. El tractament de presos i detinguts. L.entrada i registre en un lloc tancat.

Tema 27. La policia judicial. De la comprovació del delicte i esbrinament del delinqüent. Funcions de la policia local com a policia judicial. L.atestat policial.

Tema 28. Policia administrativa. Protecció civil. Medi ambient. Urbanisme. Patrimoni històric artístic. Ocupació de les vies públiques. Escolarització. Espectacles i establiments públics. Venda ambulant.

Tema 29. Els grups socials. Formació dels grups socials. Les masses i la seua tipologia. El procés de socialització.

Tema 30. La delinqüència. Models explicatius i factors. Els comportaments col.lectius. Comportament en desastres. Efectes i conseqüències dels desastres. Reacció davant la situació de desastres.

Grup IV

Policia de trànsit i circulació.

Tema 31. El trànsit i la seguretat vial: concepte i objectius. L.home com a element de seguretat vial. Els conductors. Els vianants. El vehicle. Les vies.

Tema 32. La normativa sobre trànsit i circulació de vehicles a motor i seguretat vial: la Llei de Bases i el Text Articulat. Tipificació de les principals infraccions. Infraccions de trànsit que constitueixen delicte. El Codi de Circulació i els preceptes encara vigents.

Tema 33. El Reglament General de Circulació. Estructura. Principals normes de circulació.

Tema 34. El Reglament General de Conductors. Normes generals Classes dels permisos de conduir i els seus requisits. Validesa. Equivalències.

Tema 35. Reglament General de Vehicles. Normes generals. Categories. Les condicions tècniques. La inspecció tècnica de vehicles. L.assegurança obligatòria de responsabilitat civil. Infraccions i diligències policials.

Tema 36. Reglament del procediment sancionador en matèria de trànsit. Fases del procediment i contingut. Mesures cautelars: immobilització de vehicles. Retirada de vehicles de la via.

Tema 37. El transport. Classes de transport. Servei públic de viatgers i servei públic de mercaderies o mixt. El servei privat. Transport escolar i de menors. Transport de mercaderies perilloses.

Tema 38. Alcoholèmia. Legislació aplicable. Taxes d.alcoholèmia. Normes d.aplicació per a les proves reglamentàries. Infraccions i diligències policials.

Tema 39. Els accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Les causes, classes i fases. Actuacions de la policia local en accidents de trànsit: d.urgència i tècniques administratives.

Tema 40. Òrgans competents en matèria de trànsit i seguretat vial. El Consell Superior de Trànsit. Especial consideració de les competències municipals.

Grup V

Fins a un màxim de quatre temes sobre l.entorn social del municipi convocant.

A.2 Categoria oficial.

Grup I

Dret constitucional i administratiu

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978. Estructura, contingut i principis bàsics. Reforma de la Constitució.

Tema 2. L.organització política de l.Estat espanyol. Classe i forma d.Estat. L.organització territorial de l.Estat. La Corona: funcions constitucionals del rei. Successió i regència. El referèndum.

Tema 3. Les Corts Generals: les cambres. Composició, atribucions i funcionament. La funció legislativa. El poder executiu: el Govern. Relacions entre el Govern i les Corts Generals. El poder judicial. Estructura, organització i funcionament dels tribunals en el sistema espanyol.

Tema 4. L.organització territorial espanyola. Les comunitats autònomes. Els estatuts d.Autonomia, òrgans i competències. Les administracions públiques: estatal, autonòmica i local.

Tema 5. Drets i deures fonamentals de la persona en la Constitució: la seua defensa i garantia. El Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble. La suspensió dels drets i llibertats.

Tema 6. L.Estatut d.Autonomia de la Comunitat Valenciana. La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Govern o Consell. Les competències. L.Administració de Justícia.

Tema 7. L.Administració pública. La hisenda pública i l.administració tributària. El ciutadà i l.administració.

Tema 8. El dret administratiu. Fonts. Normes no parlamentàries amb rang de llei. El reglament.

Tema 9. El procediment administratiu. Marc jurídic. Fases del procediment. L.audiència de l.interessat. Notificacions. El procediment sancionar administratiu. La revisió administrativa de l.acte administratiu. Procediments i límits de la revisió. Recursos administratius. El recurs contenciós administratiu.

Tema 10. La Unió Europea: institucions. L.ordenament jurídic de la Comunitat Europea. La recepció, aplicació i control del dret comunitari a Espanya.

Grup II

Règim local i policia.

Tema 11. El municipi: òrgans unipersonals de govern. L.alcalde. Els tinents d.alcalde. Els regidors.

Tema 12. Òrgans col.legiats de govern. L.Ajuntament en Ple. La Comissió de Govern. Òrgans consultius i participatius: les comissions informatives. Les juntes de districte.

Tema 13. La Funció Pública en general i els funcionaris de les entitats locals. Organització de la funció pública local. El personal al servei de les administracions locals: concepte i classes. Drets i deures de les policies locals. Adquisició i perduda de la condició de funcionari.

Tema 14. Responsabilitat dels funcionaris. Reglament de règim disciplinari. Incoació i tramitació d.expedients.

Tema 15. Obligacions i competències dels ajuntaments. Les ordenances municipals: concepte i classes. Infraccions. Potestat sancionadora. Els bans d.Alcaldia.

Tema 16. La seguretat ciutadana. Autoritats competents. Funcions de la policia local segons la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat. Actuacions de la policia local en col.laboració amb la resta de les Forces i Cossos. Policia governativa i judicial.

Tema 17. La policia local. Ordenament legislatiu de la policia local. Missions i objectius. Disposicions estatutàries comunes. Estructura orgànica i funcional.

Tema 18. El binomi policia local-ciutadà. Principis bàsics i normes d.actuació. Suports ètics. Règim disciplinari.

Tema 19. La legislació sobre policies locals i de coordinació de policia local de la Comunitat Valenciana. La coordinació de les policies locals. Estructura i organització de les policies locals de la Comunitat Valenciana. Règim estatutari. Drets i deures.

Tema 20. L.Institut Valencià de Seguretat Pública. Regulació legal. Fins i funcions. La formació de les policies locals de la Comunitat Valenciana. El registre de policies locals. El sistema retributiu de les policies locals de la Comunitat Valenciana. Premis i distincions.

Grup III

Dret penal, policia administrativa i psicosociologia

Tema 21. El Codi Penal. Concepte d.infracció penal: delicte i falta. Les persones responsables criminalment dels delictes i les faltes.

Tema 22. L.homicidi i les seues formes. Avortament. Lesions. Lesions al fetus. Delictes contra la llibertat: detencions il.legals i segrestos; amenaces; coaccions. Les tortures i altres delictes contra la integritat moral.

Tema 23. Delictes contra la llibertat sexual: agressions i abusos sexuals; l.assetjament sexual; exhibicionisme i provocació sexual; delictes relatius a la prostitució. Infraccions a les disposicions de trànsit i seguretat constitutives de delicte.

Tema 24. Delictes contra el patrimoni i l.ordre social i econòmic: furts, robatoris, extorsió, robatori i furt de vehicles.

Tema 25. Delictes contra l.administració pública: prevaricació i altres comportaments injustos; abandó de destinació, l.omissió del deure perseguir delictes; desobediència i denegació d.auxili; infidelitat en la custòdia de documents i de la violació de secrets. Suborn, tràfic d.influències, malversació, fraus i exaccions il.legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics.

Tema 26. Llei Orgànica Reguladora del Procediment d.Habeas Corpus. De la denúncia i la querella. De l.exercici del dret de defensa. L.assistència d.advocat. El tractament de presos i detinguts. L.entrada i registre en lloc tancat.

Tema 27. La policia judicial. De la comprovació del delicte i esbrinament del delinqüent. Funcions de la policia local com a policia judicial. L.atestat policial.

Tema 28. Policia administrativa. Protecció civil. Medi ambient. Urbanisme. Patrimoni històric artístic. Ocupació de les vies públiques. Escolarització. Espectacles i establiments públics. Venda ambulant.

Tema 29. Els grups socials. Formació dels grups socials. Les masses i la seua tipologia. El procés de socialització.

Tema 30. La delinqüència. Models explicatius i factors. Els comportaments col.lectius. Comportament en desastres. Efectes i conseqüències dels desastres. Reacció davant la situació de desastres.

Tema 31. El comandament. Concepte. Qualitats. Traços (integritat, competència, energia, autoritat, confiança en si mateix, iniciativa, decisió). Regles bàsiques per a l.exercici del comandament. Activitats més característiques del comandament.

Tema 32. Característiques del comandament. Funcions del comandament (planificar, executar, organitzar, coordinar ..). Estils de manar. Aspectes que distingeixen al bon cap. Metodologia del comandament. Tècniques de direcció. El factor temps. Selecció de tasques. Utilització de mitjans. Horaris i programes. Relació cap-subordinat. Les reunions.

Tema 33. Presa de decisions. El procés de decisió. Esquema de direcció. Poder i autoritat. Tècniques per a controlar situacions difícils. Responsabilitat del cap com representant del comandament director. Com a instructor. Com a tècnic. Com a administrador. Deures per raó de càrrec amb els subordinats. Deures amb la seua organització.

Grup IV

Policia de trànsit i circulació.

Tema 34. El trànsit i la seguretat vial: concepte i objectius. L.home com a element de seguretat vial. Els conductors. Els vianants. El vehicle. Les vies.

Tema 35. La normativa sobre trànsit i circulació de vehicles a motor i seguretat vial: La Llei de Bases i el text articulat. Tipificació de les principals infraccions. Infraccions de trànsit que constitueixen delicte. El Codi de Circulació i els preceptes encara vigents.

Tema 36. El Reglament General de Circulació. Estructura. Principals normes de circulació.

Tema 37. El Reglament General de Conductors. Normes generals. Classes dels permisos de conduir i els seus requisits. Validesa. Equivalències.

Tema 38. Reglament General de Vehicles. Normes generals. Categories. Les condicions tècniques. La inspecció tècnica de vehicles. L.assegurança obligatòria de responsabilitat civil. Infraccions i diligències policials.

Tema 39. Reglament del procediment sancionador en matèria de trànsit. Fases del procediment i contingut. Mesures cautelars: immobilització de vehicles. Retirada de vehicles de la via.

Tema 40. El transport. Classes de transport. Servei públic de viatgers i servei públic de mercaderies o mixt. El servei privat. Transport escolar i de menors. Transport de mercaderies perilloses.

Tema 41. Alcoholèmia. Legislació aplicable. Taxes d.alcoholèmia. Normes d.aplicació per a les proves reglamentàries. Infraccions i diligències policials.

Tema 42. Els accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Les causes, classes i fases. Actuacions de la policia local en accidents de trànsit: d.urgència i tècniques administratives.

Tema 43. Òrgans competents en matèria de trànsit i seguretat vial. El Consell Superior de Trànsit. Especial consideració de les competències municipals.

Grup V

Fins a un màxim de quatre temes sobre l.entorn social del municipi convocant.

B) Valoració de mèrits.

La valoració dels mèrits en la fase de concurs en els processos de provisió de places vacants dels cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana, categories oficial i agent, ofertes pel torn de mobilitat i promoció interna, es regirà pel que disposa l.ordre de la conselleria competent en matèria de policia.

Mapa web