Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 15 de juliol de 1998, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es regulen les condicions per a l'obtenció dels títols d'agricultor, ramader i tècnic qualificat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3308 de 14.08.1998
Número identificador:  1998/X6353
Referència Base de Dades:  1812/1998
 



ORDRE de 15 de juliol de 1998, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es regulen les condicions per a l'obtenció dels títols d'agricultor, ramader i tècnic qualificat. [1998/X6353]

L'agricultura valenciana, com en general l'agricultura de la Unió Europea de la qual forma part, està sotmesa a ràpids processos de canvi de diversa naturalesa, produïts, per una banda, per la globalització de l'economia, a causa de l'obertura dels mercats agraris i dels nous corrents del comerç mundial, i per l'altra, a causa de l'evolució dels hàbits alimentaris dels consumidors.

L'adaptació a aquest nou marc macroeconòmic general també exigeix canvis, evidentment, en el nivell microeconòmic o empresarial, i han de ser les empreses les que evolucionen cap a noves situacions d'equilibri que els permeten seguir sent viables i, per això, capaces de generar ocupació i riquesa.

Amb la finalitat d'afavorir aquesta evolució, l'administració agrària ha de dirigir en favor de l'empresari, agricultor o ramader, els esforços adequats per a donar-los la formació i transmetre'ls els coneixements necessaris i suficients perquè, d'una banda, realitzen eficaçment la seua comesa, amb la incorporació de les tècniques i els materials més recents producte de la investigació i l'experimentació, i, de l'altra banda, gestionen eficaçment la seua empresa en l'aspecte econòmic, tant pel que fa als costs de producció com a la resta d'elements empresarials. Sobre això, cal considerar que el nou model de gestió tècnica i empresarial agrària ha de tenir, com a marc de referència inexcusable, un decidit respecte pel medi ambient que s'emmarque en els principis de l'agricultura sostenible.

La capacitació professional, com a element fonamental en tot procés d'adaptació i progrés, no pot ser una acció puntual i aïllada mancada de consistència temporal, sinó que cal entendre-la com una acció contínua i il·limitada en el temps, ja que sempre cal anar incorporant noves unitats d'informació, i també cal ressaltar que les accions que s'han de desenvolupar han de tenir un marc educatiu general que els faça de referència i orientació.

En relació amb això, en la línia de les idees expressades, el Decret 31/1994, de 8 de febrer, del Govern Valencià, pel qual es determina i s'estableix el règim jurídic de les explotacions agràries preferents de la Comunitat Valenciana (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana núm. 2.215, del dia 25), exigeix per a la qualificació com a explotació preferent, entre altres requisits, que estiga gestionada per un agricultor, ramader o tècnic qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per haver superat els cursos de formació organitzats per aquesta.

Aquesta activitat formativa ha estat regulada per mitjà de l'Ordre de 10 de març de 1994, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es determinen els requisits per a l'obtenció del títol d'agricultor, ramader i tècnic qualificat (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana núm. 2.242, de 8 d'abril).

Aquesta ordre substitueix l'ordre precedent, amb la incorporació dels resultats i les conseqüències derivats de les experiències acumulades durant la seua aplicació, a més de cobrir la necessitat derivada de l'Ordre de 18 d'abril de 1996, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per a l'aplicació en la Comunitat Valenciana del Reial Decret 204/1996, de 9 de febrer, sobre millores estructurals i modernització de les explotacions agràries (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana núm. 2.739, de 2 de maig), que en l'annex A inclou les formes d'acreditació de la capacitació professional suficient que s'exigeix, una de les quals és el diploma d'agricultor qualificat.

Per tot el que s'ha exposat, en l'ús de les facultats que em confereix la Llei de la Generalitat 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,

ORDENE

Article 1

Aquesta ordre té per objecte determinar els requisits necessaris per a l'obtenció dels títols d'agricultor, ramader i tècnic qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

La seua finalitat és millorar la capacitació dels agricultors i ramaders, i ampliar la preparació dels tècnics, a través d'un programa de cursos de formació organitzats per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de manera que es fomente la introducció de noves tecnologies respectuoses amb el medi ambient i es millore la gestió tècnica i econòmica de les explotacions agropecuàries, amb l'augment de la rendibilitat i viabilitat d'aquestes.

Article 2

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de la Direcció General d'Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Sanitat Vegetal, realitzarà una sèrie de cursos de capacitació agrària que seran impartits per professors universitaris, investigadors o tècnics especialitzats amb coneixements reconeguts en cada matèria.

La superació d'aquests cursos, amb el compliment dels requisits especificats en els articles 4, 5 i 6 d'aquesta ordre, permetrà obtenir el títol, amb el diploma acreditatiu corresponent, d'agricultor, ramader o tècnic qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, o el certificat corresponent al curs realitzat.

Article 3

Els cursos destinats als agricultors i ramaders seran els següents:

A) Cursos complets de formació d'agricultors i ramaders qualificats.

- El seu objectiu és donar una visió global d'una orientació productiva, amb la suficient profunditat com per a permetre un adequat exercici professional en ella.

- Constaran de dues àrees diferents: àrea tècnica i àrea empresarial.

- Els continguts de l'àrea tècnica de les diverses especialitats, com també la duració de cada un dels mòduls que les constitueixen, estan indicats en l'annex I.

- L'àrea empresarial constarà, al seu torn, dels mòduls de «Comptabilitat agrària» i de «Relacions agràries». Els continguts dels dos mòduls figuren en l'annex II, encara que en el cas del mòdul «Relacions agràries» cal tenir molt en compte les especificitats de cada orientació productiva.

- La duració total del curs en cap cas serà inferior a les 120 hores lectives.

B) Cursos d'especialització.

- Cada curs té per objecte un tema tecnològic o empresarial concret i pretén arribar a la comprensió dels fonaments de les tècniques agropecuàries de què es tracte, com també al coneixement de les seues aplicacions pràctiques i la capacitat d'execució.

- Aquests cursos desplegaran, en les màximes possibilitats, els continguts dels mòduls que constitueixen les diferents àrees tècniques i empresarials que figuren en els annexos I i II.

- Cap curs podrà tenir una duració inferior a les 15 hores.

C) Cursos d'iniciació sectorial.

- Amb aquests es pretén donar una visió general i introductòria d'una activitat productiva, que permeta conéixer i avaluar la problemàtica d'un sector i, per tant, prendre decisions.

- El contingut es basarà en els mòduls tecnològics que configuren cada especialitat (annex I), adaptats a les necessitats de cada cas concret.

- La duració mínima d'aquests cursos serà de 20 hores.

D) Cursos de formació empresarial agrària.

- La seua finalitat és conéixer els fonaments economicoempresarials de l'explotació i adquirir la capacitat suficient per a portar una comptabilitat simplificada i desenvolupar elements de gestió.

- Amb aquesta finalitat, cada curs estarà dividit en dos mòduls: el de «Comptabilitat agrària» i el de «Relacions agràries». El contingut dels dos mòduls està descrit en l'annex II.

-Aquests cursos tindran una duració mínima de 50 hores.

E) Cursos d'incorporació a l'empresa agrària.

- Dirigits a joves que pretenguen incorporar-se a l'empresa agrària, tenen com a objectiu conéixer els fonaments agronòmics i econòmics de l'explotació.

- Consten d'una àrea adaptada a les necessitats concretes (agrícola o ramadera) i d'una empresarial que, al seu torn, està dividida en els mòduls de «Relacions agràries» i de «Comptabilitat agrària».

- El contingut de l'àrea tècnica figura en l'annex III i el de l'àrea empresarial, en l'annex II.

- La duració mínima del curs serà de 100 hores.

F) Cursos especials.

Aquells que es regulen per una normativa específica.

Article 4

Per a obtenir la suficiència en qualsevol dels cursos mencionats en l'article anterior cal complir les dues condicions següents:

1. Haver assistit regularment a les classes. El mínim d'assistència a classe serà del 85 per cent, excepte en els cursos que estiguen regulats per la normativa pròpia.

2. En els cursos d'agricultor i ramader qualificat, superar, a més, una prova objectiva de tipus test sobre les matèries desenvolupades en el curs.

Article 5

Els títols, amb el diploma acreditatiu, corresponents a agricultor i ramader qualificat podran obtenir-se per:

a) La suficiència assolida en un curs complet d'agricultor o ramader qualificat.

b) Haver realitzat, per a cada especialitat, els mòduls que cobreixen l'àrea tecnològica corresponent, que figuren en l'annex I, mitjançant cursos d'especialització, com també el curs complet de formació empresarial agrària (annex II), amb el compliment dels requisits de l'article 4, apartat b).

Article 6

Els capatassos agrícoles i tècnics especialistes en agricultura (Formació Professional de 2n Grau, branca agrària o equivalent) obtindran el reconeixement de tècnic qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació després de la superació del Curs de formació empresarial agrària.

Article 7

La programació dels cursos la realitzarà el Servei de Desenvolupament Tecnològic Agrari segons la planificació pròpia i, també, atenent les propostes d'altres serveis i de les oficines comarcals de la Conselleria, com també les de les corporacions locals i de les organitzacions o entitats agràries i, tot això, segons les disponibilitats pressupostàries i de professorat.

L'organització i coordinació dels cursos, com també la proposta del professorat i, si s'escau, la selecció i avaluació final dels alumnes, correspondrà al Servei de Desenvolupament Tecnològic Agrari.

Article 8

Els diplomes i certificats seran expedits per la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació o, en nom seu, pel director general d'Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Sanitat Vegetal.

En ells constarà el nom, cognoms i número de document nacional d'identitat de l'interessat, la denominació del curs i, en el cas dels certificats, també el nombre d'hores del curs o mòdul i el contingut del programa.

L'expedició dels diplomes i certificats s'inscriurà en un llibre-registre a càrrec del Servei de Desenvolupament Tecnològic Agrari.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

Les persones que hagen realitzat, amb anterioritat a aquesta ordre, cursos organitzats per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, i disposen del corresponent certificat acreditatiu, podran sol·licitar-ne la convalidació a fi d'obtenir el títol d'agricultor o ramader qualificat.

Per a obtenir la convalidació serà necessari que els cursos realitzats cobrisquen tots els mòduls de l'àrea tecnològica sol·licitada (annex I) i, a més, el curs complet de formació empresarial agrària (vegeu l'annex II), i també complir els requisits de l'article 4, apartat b). A fi d'analitzar les peticions de convalidació i emetre informe sobre aquestes, el director general d'Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Sanitat Vegetal nomenarà una comissió integrada per tres persones pertanyents al seu centre directiu.

Segona

Els enginyers tècnics agrícoles i els enginyers agrònoms hauran de realitzar el mòdul «Relacions agràries» per acreditar la qualificació exigida per actuar com a caps d'explotacions preferents, a l'efecte del Decret 31/1994, de 8 de febrer, del Govern Valencià.

DISPOSICIO DEROGATORIA

Es deroga l'Ordre de 10 de març de 1994, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es determinen els requisits per a l'obtenció del títol d'agricultor, ramader i tècnic qualificat.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

El director general d'Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Sanitat Vegetal dictarà les disposicions de desplegament d'aquesta ordre que calguen per a l'aplicació.

Segona

Aquesta ordre vigeix des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 15 de juliol de 1998

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació

MARIA ANGELS RAMON-LLIN I MARTINEZ

Annex I

Curs de formació d'agricultors qualificats: distribució en mòduls i durada en hores.

Especialitat Citricultura Hores

(Area tècnica)

Introducció: situació del sector 3

Fisiologia dels cítrics 3

El medi agroclimàtic 3

Material vegetal 9

Nutrició i fertilització 15

Regs 9

Faenes de conreu 9

Poda empelt 9

Tractaments hormonals 12

Plagues i malalties 18

Producció integrada 3

Producció citrícola i medi ambient 3

Total 96

Especialitat Fructicultura Hores

(Area tècnica)

Introducció: situació del sector 3

Morfologia i fisiologia 3

El medi agroclimàtic 6

Material vegetal 12

Disseny i conducció de plantacions 6

Nutrició i fertilització 9

Reg 9

Maneig del sòl 3

Aplicacions hormonals 3

Plagues i malalties 9

Producció integrada 3

Millora qualitat de la fruita 3

La fructicultura i el medi ambient 3

Total 72

Especialitat Olivicultura Hores

(Area tècnica)

Introducció: situació del sector 3

Morfologia i fisiologia 3

El medi agroclimàtic 6

Material vegetal 6

Maneig del sòl 6

Pràctiques de conreu 9

Plagues i malalties 9

Recol·lecció, transport i maneig de

les olives 12

Elaboració de l'oli 15

Criteris de qualitat de l'oli 9

Total 78

Especialitat Horticultura Hores

(Area tècnica)

Introducció: situació del sector 3

El medi agroclimàtic 6

Anatomia i fisiologia 3

Reg 9

Nutrició i fertilització 9

Maquinària hortícola 3

Estructures de protecció climàtica i el seu maneig 9

Plagues i malalties 24

Conreus hortícoles 24

L'horticultura i el medi ambient 3

Producció integrada 3

Total 96

Especialitat Horticultura - arròs Hores

(Area tècnica)

Introducció: situació del sector 3

El medi agroclimàtic 6

Anatomia i fisiologia 3

Reg 3

Nutrició i fertilització 6

Faenes de conreu 6

Varietats de l'arròs 6

Maneig de l'arròs en postcollita 3

Qualitat: normes i millores 3

Plagues i malalties 15

Estudi econòmic de producció 3

Producció d'arròs ecològic 3

L'arròs i el medi ambient 3

Total 63

Especialitat Planta ornamental Hores

(Area tècnica)

Introducció: situació del sector 3

Planificació d'una explotació 3

Exigències climàtiques i el seu maneig 6

Exigències del sòl. Substrats 6

Nutrició i fertilització 3

Regs 3

Mecanització 3

Contenidors: característiques 3

Plagues i malalties 6

Multiplicació: tècniques i calendaris 3

Reguladors del desenvolupament 3

Regulació legal del sector 3

Producció específica 24

La producció d'ornamentals i

el medi ambient 3

Total 72

Especialitat Flor tallada Hores

(Area tècnica)

Introducció: situació del sector 3

Planificació d'una explotació 3

Exigències climàtiques i el seu maneig 6

Exigències de sòl 3

Nutrició i fertilització 3

Regs 3

Recol·lecció, confecció i conservació 3

Produccions específiques 45

La producció de flors i el medi ambient 3

Total 72

Especialitat Agricultura ecològica Hores

(Area tècnica)

Introducció: situació del sector 3

L'agroecosistema: dinàmica,

disseny i sanitat 9

Nutrició i fertilització 12

El medi agroclimàtic 3

Rotacions i associacions 3

Tècniques de compostatge 3

Reconversió a l'agricultura ecològica 3

Faenes de conreu 6

Sanitat vegetal 9

Bardisses i cobertes vegetals 3

Producció ecològica 30

Energia i agricultura 3

Agricultura, salut i medi ambient 3

Economia de la producció ecològica 3

Total 93

Especialitat Viticultura Hores

(Raïm per a vinificació) (Area tècnica)

Introducció: situació del sector 3

Morfologia i fisiologia 6

El medi agroclimàtic 6

Material vegetal 15

Nutrició i fertilització 9

Regs 15

Faenes de conreu 18

Poda d'empelt 9

Plagues i malalties 24

Mecanització 15

Producció integrada 3

Elaboració de vins 9

Producció vitícola i medi ambient 3

Total 135

Especialitat Viticultura Hores

(Raïm per a taula) (Area tècnica)

Introducció: situació del sector 3

Morfologia i fisiologia 6

El medi agroclimàtic 6

Material vegetal 15

Nutrició i fertilització 9

Regs 15

Faenes de conreu 20

Poda i empelt 12

Plagues i malalties 24

Mecanització 15

Producció integrada 3

Producció vitícola i medi ambient 3

Total 131

Curs de formació de ramaders qualificats: distribució en mòduls i durada en hores.

Especialitat Apicultura Hores

(Area tècnica)

Introducció i etnologia 18

Alimentació de les abelles 9

Maneig de ruscos i mecanització 15

Reproducció 12

Higiene i sanitat 9

Economia i comercialització 12

Total 75

Especialitat oví-cabrum Hores

(Area tècnica)

Introducció i etnologia 9

Alimentació i producció farratgera 27

Sistemes d'explotacions i construcció 6

Reproducció 15

Higiene i sanitat 21

Economia i comercialització 12

Total 90

Especialitat Cuniculicultura Hores

(Area tècnica)

Introducció i etnologia 6

Alimentació 9

Construccions 6

Reproducció 18

Higiene i sanitat 30

Economia i comercialització 12

Total 81

Especialitat Ramaderia extensiva Hores

(Area tècnica)

Introducció i etnologia 12

Alimentació i producció de farratges 30

Sistemes d'explotació i construccions 24

Higiene i sanitat 24

Economia i comercialització 12

Total 102

Especialitat Porcinocultura Hores

(Area tècnica)

Introducció i etnologia 6

Sistemes d'explotacions i construccions 9

Alimentació 9

Reproducció i maneig 21

Higiene i sanitat 24

Economia i comercialització 18

Total 87

Especialitat Avicultura Hores

(Area tècnica)

Introducció i etnologia 6

Construccions 6

Alimentació i maneig 21

Higiene i sanitat 9

Economia i comercialització 18

Altres avicultures 6

Total 66

Especialitat boví Hores

(Area tècnica)

Introducció i etnologia 15

Alimentació i produccions farratgeres 12

Reproducció 12

Higiene i sanitat 21

Economia i comercialització 6

Total 66

Tots els cursos d'agricultor/a i ramader/a qualificat/da tindran un mínim de tres (3) pràctiques, equivalents a nou (9) hores.

Annex II

Mòdul de comptabilitat agrària Hores

Introducció a la comptabilitat. Inventari

inicial de l'explotació 3

Balanç inicial i iniciació de comptes 3

Anotacions comptables: exercicis pràctics 12

Resum econòmic: compte de pèrdues

i guanys 3

Tancament de l'exercici. Balanç final 9

Total 30

Mòdul de relacions agràries Hores

Fiscalitat 6

Seguretat Social Agrària 3

Ajudes institucionals 3

Nocions de dret agrari 3

Cooperativisme agrari 3

Altres tipus de societats 3

Organitzacions professionals agràries 3

Seguretat i higiene al treball 3

Comercialització agrària 3

Mercats de futurs de cítrics 3

Política agrària comunitària 6

Assegurances agràries 3

Estructura de la CAPA 3

Instruments financers i de pagament 3

Total 48

Annex III

Cursos d'incorporació a l'empresa

Area tècnica

Opció Agrícola Hores

Climatologia 2

Fisiologia vegetal 5

Sòls i adobs 10

Regs 10

Plagues i malalties 8

Plaguicides 5

Total 40

Opció Ramadera Hores

Fisiologia animal 5

Races i encreuaments 5

Alimentació animal 10

Sanitat ramadera 8

Construccions 8

Reproducció animal 4

Total 40

Area Empresarial

1. Comptabilitat agrària (vegeu annex II).

2. Relacions agràries (vegeu annex II).

Mapa web