Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 301/1997, de 16 de desembre, del Govern Valencià, pel qual s'estableixen les normes en matèria de mediació d'assegurances privades.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3154 de 02.01.1998
Referència Base de Dades:  0001/1998
 



DECRET 301/1997, de 16 de desembre, del Govern Valencià, pel qual s'estableixen les normes en matèria de mediació d'assegurances privades.

L'article 32.4 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que correspon a la Generalitat Valenciana, en el marc de la legislació bàsica de l'estat, el desenvolupament legislatiu i l'execució de l'ordenació del crèdit, banca i assegurances.

La Llei 9/1992, de 30 d'abril, de Mediació en Assegurances Privades, establia, en la disposició addicional primera, el caràcter bàsic d'aquesta i reservava a l'estat la concessió de l'autorització administrativa per a l'exercici de l'activitat de corredoria d'assegurances i la seua revocació, deixant pràcticament buit de contingut el marc competencial de les comunitats autònomes.

La sentència 330/1994, de 15 de desembre, del Tribunal Constitucional, declarà viciats d'incompetència l'apartat 3, incís final, de l'expressada disposició addicional primera, l'article 31 i la disposició addicional tercera de la Llei 9/1992, de 30 d'abril. Com a conseqüència d'això, la Llei 30/1995, de 8 de novembre, d'Ordenació de les Assegurances Privades, en la disposició addicional setena, modificà la Llei de Mediació en Assegurances Privades, per al compliment de la sentència pronunciada pel Tribunal Constitucional, i s'ampliava a aquesta matèria la competència autonòmica.

Aclarida així l'esfera d'atribucions de la Generalitat Valenciana en matèria de mediació d'assegurances -quan el domicili i àmbit d'operacions es limiten al territori de la Comunitat Valenciana- per a l'autorització i revocació de l'activitat dels mediadors, expedició de diplomes de mediador d'assegurances titulat, el règim de control administratiu, la imposició de sancions i l'adopció de mesures cautelars, així com la creació i regulació dels col·legis de mediadors d'assegurances titulats, tenint en compte que aquestes competències han sigut assignades a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Administració Pública mitjançant el Decret 9/1996, de 15 de juliol, del president de la Generalitat Valenciana, i que seran exercides per mitjà de la Direcció General d'Economia, com disposa el Decret 139/1996, de 16 de juliol, del Govern Valencià, i fins que s'establisca un marc legal autonòmic, cal adoptar les mesures oportunes que permeten determinar, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, els òrgans competents en relació amb els distints aspectes regulats en la Llei 9/1992, de 30 d'abril, de Mediació en Assegurances Privades.

Per tot això, d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Administració Pública i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 16 de desembre de 1997,

DECRETE

CAPITOL I

Objecte o àmbit de la norma

Article 1. Objecte o àmbit de la norma

La competència que té la Generalitat Valenciana en relació amb els mediadors d'assegurances privats i amb els col·legis de mediadors d'assegurances titulats, en virtut de l'Estatut d'Autonomia, s'entén, d'acord amb el que estableix la Llei 9/1992, de 30 d'abril, circumscrita a aquells el domicili i l'àmbit d'operacions dels quals es limite a la Comunitat Valenciana.

CAPITOL II

Obligacions dels mediadors

d'assegurances privats davant de tercers

Article 2. Obligacions davant de tercers

1. En tota publicitat i documentació pròpia del gir o tràfic mercantil de mediació en assegurances privades que realitzen els agents o corredors d'assegurances haurà de figurar, segons es tracte de persones físiques o jurídiques, les expressions «agent d'assegurances» o «societat d'agència d'assegurances» en el cas d'agents, i «corredor d'assegurances» o «corredoria d'assegurances» en el cas de corredors.

Els agents d'assegurances i les societats d'agència d'assegurances faran constar, a més a més, la denominació social de l'entitat asseguradora per a la qual tinguen contractada la mediació i el número de registre que aquesta els haja atorgat.

Els corredors d'assegurances i la corredoria d'assegurances faran constar, a més a més, la menció de la seua inclusió en el Registre de la Direcció General d'Economia, d'haver concertat una assegurança de responsabilitat civil i d'haver constituït la fiança prevista en l'article 5 d'aquest decret.

2. En tot negoci jurídic que implique la contractació d'una assegurança haurà de fer-se expressa menció al fet que el beneficiari o assegurat ha estat informat del seu dret a la lliure elecció de l'entitat asseguradora i de mediador.

CAPITOL III

Dels agents d'assegurances

Article 3. Registre d'agents

Les entitats asseguradores portaran un registre dels seus agents i societats d'agència, en el qual faran constar les dades identificadores, així com les dades d'alta i baixa i de les autoritzacions concedides per a la utilització dels serveis de subagents i per a operar per a altres entitats asseguradores.

Aquest registre quedarà sotmés al control de la Direcció General d'Economia.

Article 4. Formació dels agents

Les entitats asseguradores adoptaran les mesures necessàries per a la formació dels agents i establiran els requisits que els siguen exigibles per a la participació en els programes de formació de les entitats i els mitjans necessaris per a la seua execució, així com, en les societats d'agència, d'aquelles persones que exercisquen funcions de direcció o de relació directa amb els possibles beneficiaris o assegurats.

La documentació corresponent als programes de formació i execució d'aquests estarà a disposició de la Direcció General d'Economia, la qual li podrà requerir que s'efectuen les modificacions necessàries en el contingut dels programes, així com en els mitjans necessaris per a la seua organització i execució, per a adequar-los al deure de formació del paràgraf anterior.

CAPITOL IV

Dels corredors d'assegurances

Article 5. Requisits per a exercir l'activitat de corredors d'assegurances

1. Per a exercir l'activitat de corredors d'assegurances a la Comunitat Valenciana, serà necessari obtenir l'autorització prèvia del director general d'Economia, la qual es concedirà sempre que s'acredite el compliment dels requisits necessaris establerts per la normativa bàsica en la matèria.

2. Seran requisits perquè una persona física obtinga i conserve la referida autorització:

a) Estar en possessió del diploma de mediador d'assegurances titulat, expedit pel conseller d'Economia, Hisenda i Administració Pública o per un altre òrgan estatal o autonòmic competent.

b) Prestar, davant de les tresoreries dels serveis territorials de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Administració Pública, fiança constituïda a disposició de la Direcció General d'Economia en forma d'aval bancari, o contractar una assegurança de caució per les quantitats establides reglamentàriament.

c) Contractar una assegurança de responsabilitat civil amb les característiques i pels capitals assegurats que, en funció del volum de negoci i la classe de riscos, s'establisquen reglamentàriament.

d) Presentar, per a l'aprovació per la Direcció General d'Economia, un programa d'activitats en el qual s'indiquen les branques d'assegurances i la classe de riscos en què es projecte actuar, així com l'estructura de l'organització i els mitjans personals i materials de què es vaja a disposar per al compliment del programa esmentat. També haurà de fer menció, si escau, del programa de formació que s'aplicarà a aquelles persones que, bé com a empleats, bé com a col·laboradors, hagen d'assumir funcions que suposen una relació més directa amb els possibles proveïdors d'assegurances i assegurats en matèria d'assessorament i mediació.

3. Seran requisits necessaris perquè una societat de corredoria obtinga i conserve la mencionada autorització aquells que en tot moment estableix la normativa bàsica en la matèria.

4. La sol·licitud d'autorització haurà de ser resolta dins dels sis mesos següents a la recepció de la sol·licitud per part de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Administració Publica.

En cap cas s'entendrà concedida l'autorització en virtut d'actes presumptes pel transcurs del termini previst per a atorgar-la, i la sol·licitud d'autorització serà denegada quan no s'acredite el compliment dels requisits per a la seua concessió.

Article 6. Registre

La concessió de l'autorització determinarà la inscripció en el Registre Especial de Corredors d'Assegurances i de Societats de Corredoria d'Assegurances i dels seus Alts Càrrecs que portarà la Direcció General d'Economia, la qual determinarà també els actes que considere que s'hagen d'inscriure-hi.

Article 7. Revocació de l'autorització administrativa

1. La revocació de l'autorització administrativa per a exercir l'activitat de corredoria d'assegurances podrà ser acordada pel conseller d'Economia, Hisenda i Administració Pública, prèvia instrucció d'expedient per part de la Direcció General d'Economia, amb audiència de l'interessat, quan concórrega alguna de les següents causes:

a) Per deixar de realitzar l'activitat sense justificar durant un any.

b) Per deixar de complir algun dels requisits exigits per a la concessió i conservació de l'autorització.

c) Per pèrdua de la independència respecte a les entitats asseguradores.

d) Com a sanció.

e) Si el corredors d'assegurances o la societat de corredoria d'assegurances hi renuncia expressament.

2. La revocació de l'autorització donarà lloc a l'exclusió del Registre Especial establit en l'article 6 d'aquest decret, es farà constar en el Registre Mercantil, si el corredor hi està inscrit, i es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en el butlletí del Registre Mercantil. La Direcció General d'Economia podrà realitzar la publicitat que considere necessària per a informació del públic quan hi haja perill que continue l'exercici de l'activitat de corredoria d'assegurances, contravenint l'acord de revocació.

Article 8. Diploma de mediador d'assegurances titulat

El diploma de mediador d'assegurances titulat de la Comunitat Valenciana l'expedirà el conseller d'Economia, Hisenda i Administració Pública, i per a obtenir-lo serà necessari:

a) Tenir capacitat legal per a exercir el comerç.

b) No estar inhabilitat per a l'exercici de l'activitat de corredoria d'assegurances ni trobar-se suspés en les funcions de direcció d'entitats asseguradores o de societats de mediació d'assegurances privades, tal com tipifica la normativa bàsica.

c) Haver superat una prova selectiva d'aptitud o un curs de formació en matèries financeres i d'assegurances privats dels que hagen estat homologats per acord de la Direcció General d'Economia o, alternativament, ser llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, llicenciat en Dret, llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses, llicenciat en Economia, actuari d'assegurances o estar en possessió d'un títol superior universitari corresponent al primer cicle en matèries específiques d'assegurances privats.

La Direcció General d'Economia portarà un registre dels diplomes de mediador d'assegurances titulat.

CAPITOL V

Control administratiu, inspecció i règim sancionador

Article 9. Competència administrativa i inspecció

Les competències administratives concernents al control de l'exercici de l'activitat d'agent o corredors d'assegurances, així com la tasca inspectora sobre aquest col·lectiu, correspondran a la Direcció General d'Economia, que gaudirà de les facultats que la llei atorga.

Serà d'aplicació a la inspecció de mediadors d'assegurances privades allò que s'ha disposat sobre inspecció d'entitats asseguradores en l'article 72 de la Llei d'Ordenació i Supervisió de les Assegurances Privades; les referències que en aquest precepte es fan a les entitats asseguradores s'entendran fetes als mediadors.

Article 10. Infraccions i sancions

1. Tindran la consideració d'infraccions molt greus totes aquelles tipificades, en cada moment, per la legislació vigent en matèria de mediació d'assegurances.

2. Tindran la consideració d'infraccions greus totes aquelles tipificades, en cada moment, per la legislació vigent en matèria de mediació d'assegurances.

3. Tindran la consideració d'infraccions lleus els incompliments de preceptes d'obligada observació per part dels agents o corredors d'assegurances recollits en normes sobre mediació d'assegurances privades que no constituïsquen infracció greu o molt greu, d'acord amb allò que s'ha disposat en els números 1 i 2 d'aquest article.

4. Les sancions corresponents a les infraccions molt greus, greus i lleus seran les que en tot moment estableix la normativa bàsica en la matèria.

Article 11. Procediment i competència en matèria de sancions

Per a la imposició de les sancions previstes per la Llei se seguirà el procediment a què aquesta es remet i d'acord amb el que s'estableix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i el Reial Decret 1398/1993, de 4 d'agost, pel qual s'aprovà el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, amb les especialitats que s'arrepleguen en els articles 19 a 27, ambdós inclusivament, de la Llei 26/1988, de 29 de juliol, sobre Disciplina i Intervenció de les Entitats de Crèdit; les mencions contingudes en aquests a les entitats de crèdit i al Banc d'Espanya s'entendran referides als corredors d'assegurances i a la Direcció General d'Economia.

La competència per a la instrucció dels expedients sancionadors i per a la imposició de les sancions corresponents es regirà per les següents regles:

a) Serà competent per a la instrucció dels expedients l'òrgan que a aquest efecte designe la Direcció General d'Economia.

b) La imposició de les sancions per infraccions greus i lleus correspondrà al director general d'Economia.

c) La imposició de les sancions molt greus correspondrà al conseller d'Economia, Hisenda i Administració Pública, a proposta del director general d'Economia.

Article 12. Mesures cautelars

Quan s'incoe procediment sancionador, independentment de la sanció que, si escau, resulte procedent, tant en l'acord d'incoació com durant la seua tramitació, la Direcció General d'Economia podrà adoptar, sobre els corredors i les corredories d'assegurances, alguna de les mesures cautelars previstes per la normativa bàsica en la matèria, sempre que, d'acord amb els fets i les especials característiques de l'activitat de corredoria d'assegurances, pogueren contribuir a l'esmena o evitar l'empitjorament de la situació que haguera estat causa o resultat dels fets recollits en el procediment sancionador.

Article 13. Prescripció d'infraccions i sancions

A l'hora de determinar la prescripció d'infraccions i sancions haurà d'atenir-se, en tot moment, al que disposa la normativa bàsica.

CAPITOL VI

Col·legis de mediadors d'assegurances titulats

Article 14. Col·legis de mediadors d'assegurances titulats

El Consell de Col·legis de Mediadors d'Assegurances Titulats de la Comunitat Valenciana es relaciona amb l'administració de la Generalitat Valenciana, pel que fa al contingut de matèries regulades per la normativa vigent, per mitjà de la Direcció General d'Economia, sense perjudici de les funcions que sobre els aspectes institucionals i corporatius sobre col·legis professionals té atribuïdes la Direcció General de Justícia. Correspondrà al Consell de Col·legis de Mediadors d'Assegurances Titulats de la Comunitat Valenciana la col·laboració amb l'administració de la Generalitat Valenciana respecte al seguiment d'allò que s'ha establit en aquest decret, organitzarà les proves selectives d'aptitud i emetrà un informe previ a l'homologació dels cursos de formació a què fa referència la lletra c) de l'article 8 d'aquest decret.

El Consell de Col·legis de Mediadors d'Assegurances Titulats podrà, així mateix, representar els seus socis en qualsevol tràmit davant de l'administració.

DISPOSICIO DEROGATORIA

Queda derogat el Decret 139/1996, de 16 de juliol, del Govern Valencià, així com quantes normes i disposicions d'igual o inferior rang s'oposen o contradiguen allò que s'ha disposat en aquest decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el conseller d'Economia, Hisenda i Administració Pública per a dictar totes les disposicions que resulten necessàries per al desenvolupament i aplicació d'allò que s'ha disposat en aquest decret.

Segona

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 16 de desembre de 1997

El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNANDEZ-SORO

El conseller d'Economia, Hisenda i Administració Pública,

JOSÉ LUIS OLIVAS MARTINEZ

Mapa web