Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 23 de juliol de 2001, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regula la formació de monitors de centres de vacances i d'animadors de temps lliure juvenil, nivell I, a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4068 de 21.08.2001
Número identificador:  2001/8073
Referència Base de Dades:  3426/2001
 



ORDRE de 23 de juliol de 2001, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regula la formació de monitors de centres de vacances i d'animadors de temps lliure juvenil, nivell I, a la Comunitat Valenciana. [2001/8073]

El Decret 19/1985, de 23 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es va crear l'Escola de Formació d'Animadors en el Temps Lliure Juvenil de la Generalitat Valenciana, i l'Ordre de 31 de juliol de 1985, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència que, desplegant aquest decret, va establir el reconeixement i l'homologació d'escoles de formació d'animadors juvenils en el temps lliure, van dotar la Comunitat Valenciana d'un marc normatiu específic per a la formació i la capacitació de jóvens que ha permés promoure la realització d'activitats de temps lliure i contribuir a dinamitzar l'associacionisme juvenil.

La Llei 4/1989, de 26 de juny, sobre l'Institut Valencià de la Joventut, va atribuir a aquest organisme, entre d'altres, la funció de formar animadors i tècnics en matèria juvenil. La generalització de l'oferta d'activitats de temps lliure va fer necessari regular aquesta formació, per a la qual cosa es va publicar l'Ordre de 13 de maig de 1999, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, que establia les etapes dels cursos de monitors de centres de vacances i d'animadors de temps lliure juvenil, nivell I, impartits per escoles d'animació juvenil.

Posteriorment, la Llei 9/1999, de 30 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat Valenciana, ha modificat la Llei 4/1989, de 26 de juny, de la Generalitat Valenciana, sobre l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), tant en la redacció original com en algunes de les modificacions que hi va introduir la Llei 14/1997, de 26 de desembre, de Mesures de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat Valenciana, adscrivint orgànicament l'Institut Valencià de la Joventut a la Conselleria de Benestar Social i emprenent les necessàries adaptacions del règim jurídic de l'Institut.

D'altra banda, el Decret 133/2000, de 5 de setembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), deroga l'estructura organicofuncional que el Decret 19/1985, de 23 de febrer, del Govern Valencià definia per a l'Escola de Formació d'Animadors del Temps Lliure Juvenil de la Generalitat Valenciana, i assigna al Servei de Participació, Activitats i Productes la gestió de les competències atribuïdes a l'IVAJ en matèria de formació en animació juvenil i de reconeixement de centres, i l'acreditació de cursos.

L'entrada en vigor de l'Ordre de 13 de maig de 1999, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, abans esmentada, ha fet palesa la conveniència d'aclarir o matisar alguns dels aspectes que s'hi recullen, cosa que, juntament amb els canvis orgànics que introdueixen la Llei 9/1999, de 30 de desembre, i el Decret 133/2000, de 5 de setembre, fan necessària una nova ordre que actualitze la regulació de les etapes, les condicions d'accés i els requisits dels cursos de monitors de centres de vacances i d'animadors juvenils de temps lliure, nivell I.

Per tot això,

ORDENE

Article 1. Objectius de la formació

És objecte de la present Ordre l'establiment de les etapes, les condicions d'accés i els requisits dels cursos que tot seguit s'indica:

– Cursos de monitor/a de centres de vacances: capaciten per a dur a terme activitats educatives en el temps lliure i en centres de vacances destinats a xiquets/etes, i a jóvens.

– Cursos d'animador/a del temps lliure juvenil, nivell I: capaciten per a coordinar activitats i projectes d'animació del temps lliure i per a dirigir centres de vacances.

Article 2. Acreditació dels cursos

Els cursos de monitor/a de centres de vacances i d'animador/a del temps lliure juvenil, nivell I, realitzats a la Comunitat Valenciana, podran ser acreditats per l'Institut Valencià de la Joventut, sempre que s'ajusten als criteris que estableix aquesta ordre.

L'acreditació d'un curs, o la seua denegació, es farà mitjançant resolució del director general de l'Institut Valencià de la Joventut, en un termini màxim de sis mesos després de la recepció de la corresponent sol·licitud.

Article 3. Durada i etapes dels cursos

Els cursos de formació de monitor/a de centres de vacances tindran una durada de dues-centes cinquanta (250) hores, i els d'animador/a de temps lliure juvenil, nivell I, de quatre-centes (400) hores. Ambdós constaran de les etapes següents:

a) Etapa lectiva

b) Etapa de pràctiques

Article 4. Etapa lectiva

1. En els cursos de formació de monitor/a de centres de vacances, l'etapa lectiva tindrà una durada de cent vint-i-cinc (125) hores, i en els d'animador/a de temps lliure juvenil, de dues-centes vint-i-cinc (225) hores.

2. El 70%, com a mínim, de les hores corresponents a l'etapa lectiva es destinarà a desplegar els continguts que figuren en el programa que establisca la Direcció General de l'Institut Valencià de la Joventut. La resta de les hores lectives podran dedicar-se al desplegament d'una programació específica, sempre que els continguts es referisquen directament a pràctiques i coneixements relacionats amb l'animació juvenil i l'educació en el temps lliure.

3. Les sessions lectives no podran superar les 10 hores diàries.

4. El nombre d'alumnes per grup no podrà ser inferior a 10 ni superior a 35.

Article 5: Etapa de pràctiques

1. L'etapa de pràctiques es realitzarà durant o després de l'etapa lectiva i sempre abans que transcórreguen dos anys des de l'acabament de l'etapa lectiva.

2. Tindrà una durada de cent vint-i-cinc (125) hores en els cursos de formació de monitor/a de centres de vacances, i de cent setanta-cinc (175) hores, en els d'animador/a de temps lliure juvenil, nivell I.

3. L'etapa de pràctiques haurà de realitzar-se en alguna de les dues modalitats següents:

a) Activitat intensiva en campaments, colònies, escoles d'estiu, etc., amb una durada mínima de 10 dies, en els cursos de formació de monitor/a de centres de vacances, exercint funcions de monitor/a, i de 15 dies, en els d'animador/a de temps lliure juvenil, nivell I, exercint funcions de director/a.

b) Activitat continuada en una entitat que desplegue activitats de temps lliure infantil i juvenil, exercint funcions de monitor/a, en els cursos de formació de monitor/a de centres de vacances, i de direcció, en els d'animador/a de temps lliure juvenil, nivell I.

4. En aquesta etapa, els alumnes estaran sota la supervisió del/de la director/a de l'activitat o entitat en què es realitzen, que exercirà les funcions de tutor/a de pràctiques.

5. De les hores corresponents a aquesta etapa, se'n dedicaran vint-i-cinc (25) a l'elaboració d'una memòria que inclourà les fases de preparació, desplegament i avaluació de l'activitat pràctica realitzada.

Les pràctiques respondran a un disseny previ d'activitat elaborat per l'alumne, que, a l'hora de dur-les a terme, serà orientat i avaluat pel/per la director/a de l'activitat o de l'entitat on es realitzen les pràctiques.

6. Acabada l'etapa de pràctiques, cada alumne presentarà a l'entitat organitzadora del curs un informe d'avaluació del/ de la director/a de l'activitat o de l'entitat en què les haja realitzades, juntament amb la memòria a què es refereix el punt anterior.

Article 6. Avaluació

Per tal que els alumnes puguen ser avaluats, serà requisit imprescindible que hagen assistit, com a mínim, al 85% del total de les hores del curs. Els criteris d'avaluació seran els següents:

a) Participació: mitjançant indicadors prèviament establits, es valorarà l'aprofitament i la qualitat de la participació.

b) Assimilació dels continguts: es valorarà mitjançant treballs i proves, una de les quals serà per escrit, i també mitjançant la memòria de pràctiques.

c) Idoneïtat per a la funció: es valorarà el conjunt d'actituds i aptituds personals indispensables per a complir la tasca d'educador/a, com a monitor/a de centres de vacances o com a director/a d'activitats de temps lliure infantil i juvenil.

Article 7. Requisits d'accés

1. Per tal de realitzar el curs de monitor/a de centres de vacances serà requisit haver complit 18 anys abans de l'acabament del curs.

2. Per tal d'accedir al curs d'animador/a del temps lliure juvenil, nivell I, s'haurà de complir, com a mínim, un dels requisits següents:

– Estar en possessió del Certificat de Monitor/a de Centres de Vacances

– Ser major d'edat, en la data d'inici del curs, i acreditar una experiència pràctica i continuada com a col·laborador/a en activitats d'oci i temps lliure juvenil al llarg de dos anys, com a mínim.

Article 8. Documentació a presentar

1. Per a l'acreditació dels cursos de formació de monitor/a de centres de vacances i d'animador/a de temps lliure juvenil, nivell I, les entitats organitzadores hauran d'enviar a l'Institut Valencià de la Joventut la documentació següent:

– Com a mínim 15 dies abans del començament del curs:

. Fitxa de dades generals del curs i cronograma

. Programa de continguts

. Llista d'alumnes admesos

. Relació detallada del professorat

. Instruments i procediments d'avaluació de l'alumnat

– Abans que trancórrega un mes des de la data d'acabament de cada etapa:

. Acta d'avaluació de l'etapa lectiva

. Registre de pràctiques: que s'haurà d'enviar cada vegada que un alumne o alumna en complete la formació, a fi que se'n tramite el certificat corresponent.

2. Per a cada curs iniciat, l'entitat organitzadora haurà de disposar de la documentació següent:

– Fitxa d'inscripció individualitzada de l'alumnat

– Fitxa del/de la coordinador/a i del professorat

– Informe d'avaluació de les pràctiques de cada alumne

– Fitxa de seguiment de l'alumnat

– Avaluació del curs

Els models de les fitxes i els documents els facilitarà l'IVAJ.

Article 9. Certificació

Una vegada acabat el curs, i sempre que s'hagen complit els requisits que estableix aquesta ordre i que s'haja presentat la documentació requerida, l'Institut Valencià de la Joventut procedirà a expedir-ne el certificat corresponent a l'alumnat que haja obtingut la qualificació d'apte. En el certificat es farà constar l'escola en què la persona interessada haja realitzat el curs.

Article 10. Pèrdua de l'acreditació dels cursos

L'incompliment del que disposa la present ordre podrà implicar la pèrdua del reconeixement oficial dels cursos per part de l'IVAJ.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queda derogada l'Ordre de 13 de maig de 1999, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, que establia les etapes dels cursos de monitors de centres de vacances i d'animadors de temps lliure juvenil, nivell I, impartits per escoles d'animació juvenil.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Els cursos que s'hagen acreditat abans de l'entrada en vigor d'aquesta ordre podran optar entre continuar-ne el funcionament, fins a l'acabament, d'acord amb la normativa anterior, o bé adaptar-lo al contingut d'aquesta ordre, sempre que les entitats organitzadores hi disposen del consentiment exprés dels alumnes prèviament matriculats i ho notifiquen a l'IVAJ de forma fefaent i abans de la conclusió del procés formatiu.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el director general de l'IVAJ per a dictar totes les disposicions que calguen per al desplegament del que preveu la present Ordre, i també per a actualitzar periòdicament els programes dels cursos.

Segona

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 23 de juliol de 2001

El conseller de Benestar Social

Mapa web