Ficha disposicion

Ficha disposicion





Ordre de 10 de març de 1994, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen els requisits per a l'obtenció del títol d'agricultor, ramader i tècnic qualificat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2242 de 08.04.1994
Referència Base de Dades:  0782/1994
 



ORDRE de 10 de març de 1994, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen els requisits per a l'obtenció del títol d'agricultor, ramader i tècnic qualificat. [94/1965]

L'agricultura valenciana, integrada en el marc comunitari, ha d'afrontar el repte de la competitivitat, imposat per la liberalització dels mercats agraris i pels canvis en les normes de consum.

En aquest context, la viabilitat de les explotacions agràries estarà progressivament condicionada pel grau de tecnificació, el qual constituirà un dels principals factors determinants del nivell de renda de l'agricultor o el ramader.

Per tant, és necessari desenvolupar programes de formació d'agricultors i ramaders, amb l'objectiu de capacitar-los per a dirigir tècnicament i gestionar econòmicament les seues explotacions amb un grau major d'eficàcia. Aquest procés implicaria la transferència dels avanços tecnològics més recents perquè s'introduïsquen en les explotacions agràries. Tot això pot ajudar a millorar la quantitat i la qualitat dels productes i també, en molts casos, a reduir els costos, fent les explotacions, per tant, més rendibles i competitives.

En aquesta línia, el Decret 31/1994, de 8 de febrer, defineix les explotacions preferents, que serien aquelles que, entre altres requisits, estiguen gestionades per agricultors o ramaders qualificats, amb formació professional reconeguda per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Per això, fent ús de les facultats que em confereix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,

ORDENE

Article primer

Aquesta ordre té per objecte establir els requisits necessaris per a obtenir el títol d'Agricultor, Ramader i Tècnic Qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

La finalitat és millorar la capacitació dels agricultors i ramaders, a través d'un programa de cursos de formació organitzats per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de manera que millore la gestió tècnica i econòmica de les explotacions agràries i es fomente la introducció de noves tecnologies.

Article segon

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de la Direcció General d'Investigació i Tecnologia Agrària, desenvoluparà una série de cursos de capacitació agrària, que seran impartits per professors universitaris, investigadors o tècnics especialitzats amb coneixements reconeguts en cada matèria.

La superació d'aquests cursos i el compliment dels requisits especificats en els articles 4 i 5 permetrà obtenir el títol d'agricultor o ramader qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Article tercer

Els cursos que permeten l'obtenció del títol d'agricultor o ramader qualificat són de tres tipus:

A) Cursos complets de {REF Formació d'Agricultors o Ramaders Qualificats}.

Consten d'un mínim de 80 temes teòrics (d'una hora i mitja cada un) i 10 pràctiques (de tres a vuit hores cada una, segons els casos). Per tant, la totalitat del curs comprén entre 150 i 200 hores, de les quals, almenys, 120 són teòriques i la resta, pràctiques.

Aquest curs s'impartirà en sis especialitats diferents:

- Citricultura

- Fructicultura

- Horticultura

- Olivicultura

- Viticultura

- Ramaderia

Cada una d'aquestes especialitats consta de dues àrees, la tècnica i l'empresarial, que, al seu torn s'han subdividit en diversos mòduls que agrupen una série de temes afins.

Els mòduls que constitueixen les àrees tècniques de les sis especialitats i la seua valoració en crèdits són els que figuren en l'annex I.

L'àrea empresarial és comuna a totes les especialitats i consta de dos mòduls la valoració dels quals en crèdits és la que s'exposa en l'annex I.

B) Curs de {REF Formació Empresarial Agrària}.

La duració és de 60 hores, de les quals 45 són de teoria (repartides en 30 temes d'una hora i mitja cada un) i la resta, de pràctiques.

La suficiència comportarà 70 crèdits per a l'alumne.

C) Cursos especialitzats.

Tenen una duració compresa entre 20 i 30 hores teòriques i un nombre variable d'hores pràctiques (generalment entre 10 i 20) segons el tipus de curs.

L'oferta de cursos especialitzats és la que figura en l'annex II.

Article quart

El títol d'agricultor o ramader qualificat s'obté mitjançant l'obtenció de la suficiència en alguns dels cursos anteriors, fins a aconseguir sumar un mínim de 150 crèdits.

L'assignació de crèdits a cada alumne s'efectuarà després que hagen superat una prova de tipus test sobre les matèries explicades, que es realitzarà en acabar cada mòdul o cada curs. També serà indispensable per a aprovar els cursos l'assistència regular de l'alumne a les classes.

Article cinqué

Les alternatives vàlides per a obtenir els crèdits exigits són:

a) Realitzar el curs complet de Formació d'Agricultors o Ramaders Qualificats, i aprovar-ne un nombre suficient de mòduls.

b) Realitzar únicament alguns mòduls del curs de Formació d'Agricultors o Ramaders Qualificats i completar els crèdits obtinguts fent cursos especialitzats que no coincidisquen en la temàtica amb els mòduls aprovats o, si s'escau, el de Formació Empresarial Agrària.

c) Realitzar el curs de Formació Empresarial Agrària i un mínim de cinc cursos especialitzats distints, fins a sumar els crèdits necessaris.

Article sisé

La programació dels cursos s'efectuarà atenent les propostes de les oficines comarcals de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, les corporacions locals i les organitzacions o les entitats agràries, segons les disponibilitats pressupostàries i de professorat.

Els interessats podran recaptar informació i sol·licitar la inscripció als cursos en les estacions experimentals i les oficines comarcals de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

L'organització dels cursos, la designació del professorat i l'avaluació dels alumnes correspondrà al Servei de Transferència de Tecnologia Agrària de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Article seté

Tots els cursos, les àrees o els mòduls hauran de ser adequadament certificats per la Direcció General d'Investigació i Tecnologia Agrària, amb el control previ d'assistència i aprofitament. En aquest certificat constarà el nombre d'hores realitzades en el curs, els crèdits obtinguts i el contingut del programa. Amb això, quan es reunisquen les condicions exigides, es pot obtenir el diploma d'agricultor o ramader qualificat.

Article vuité

Els diplomes d'agricultor o ramader qualificat seran expedits pel conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació o, en el seu nom, pel director general d'Investigació i Tecnologia Agrària.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

Les persones que, abans de la publicació d'aquesta ordre, hagen realitzat cursos organitzats per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació i disposen del certificat acreditatiu corresponent, podran sol·licitar-ne la validació en crèdits, segons el barem establert en aquesta ordre, amb la finalitat d'obtenir el títol d'agricultor o ramader qualificat.

Segona

Els capatassos agrícoles i els tècnics especialistes en Agricultura (Formació Professional de 2n. Grau, branca Agrària o equivalent) obtindran el reconeixement de Tècnic Qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació després de superar el Curs de Formació Empresarial Agrària.

Els enginyers tècnics agrícoles o els enginyers agrònoms hauran de realitzar el mòdul {REF Relacions agràries en l'actual marc comunitari} per a actuar com a caps d'explotacions preferents.

Tercera

Les persones que no disposen d'acreditació d'agricultor, ramader o tècnic qualificat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació podran ser considerades caps d'explotacions preferents, en relació al Decret 31/1994, de 8 de febrer, si es comprometen personalment a efectuar els cursos corresponents en un termini màxim de dos anys a partir de la data de presentació de la sol·licitud.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordre vigeix des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 8 de març de 1994

El conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació,

José María Coll Comin

ANNEX I

Cursos de formació d'agricultors qualificats

Distribució en mòduls i valoració en crèdits

Especialitat Citricultura (àrea tècnica)

Mòduls Nre. de crèdits

El medi agroclimàtic 5

Material vegetal 20

Introducció a la fisiologia 5

Regs 20

Nutrició i fertilització 20

Maneig del sòl 5

Pràctiques de conreu 0

Aplicacions hormonals 15

Plagues i lluita integrada 20

Malalties 10

Total 130

Especialitat Fructicultura (àrea tècnica)

Mòduls Nre. de crèdits

Morfologia i fisiologia 5

El medi agroclimàtic 5

Material vegetal 20

Disseny i conducció de plantacions 15

Regs 20

Nutrició i fertilització 20

Maneig del sòl 15

Aplicacions hormonals 10

Plagues i malalties. Tècniques de protecció 20

Total 130

Especialitat Horticultura (àrea tècnica)

Mòduls Nre. de crèdits

El medi de conreu 5

Introducció a la fisiologia 5

Regs 20

Nutrició i fertilització 20

Treball i operacions de conreu 15

Proteccions senzilles 5

Conreu d'hortalisses a l'aire lliure (opcional) 40

Conreus hortícoles en hivernacle (opcional) 40

Conreu de flor tallada en hivernacle (opcional) 40

Plagues i malalties 20

Total (per opció) 130

Especialitat Olivicultura (àrea tècnica)

Mòduls Nre. de crèdits

Botànica, morfologia i fisiologia 5

El medi agroclimàtic 10

Material vegetal 15

Maneig del sòl 10

Pràctiques de conreu 20

Plagues i malalties 20

Recol·lecció 15

Transport i emmagatzematge 10

L'elaboració de l'oli d'oliva 20

Criteris de qualitat 5

Total 130

Especialitat Viticultura (àrea tècnica)

Mòduls Nre. de crèdits

Morfologia i fisiologia 5

El medi agroclimàtic 5

Material vegetal de raïm per a vi (opcional) 20

Material vegetal de raïm de taula (opcional) 20

Tècniques de conreu de varietats

per a vi (opcional) 20

Tècniques de conreu de varietats

de raïm de taula (opcional) 20

Maneig del sòl 15

Mecanització 10

Nutrició i fertilització 20

Fertirrigació de raïm de taula (opcional) 15

Plagues i malalties 20

Elaboració de vins (opcional) 15

Total (per opció) 130

Especialitat Ramaderia (àrea tècnica)

Mòduls Nre. de crèdits

Descripció de les espècies

ramaderes. Característiques de les

races i encreuaments més importants 15

Fisiologia de la nutrició de les diferents espècies 10

Normes per a l'alimentació de les

diferents espècies 20

Producció de farratges. Espècies més adequades per a

secà i regadiu. Sistemes de conservació 10

Construccions ramaderes 15

Sistemes d'explotació 15

Fisiologia de la reproducció de les diferents espècies.

Maneig reproductiu 20

Higiene i sanitat. Descripció de les principals

malalties. Tractament i prevenció d'aquestes.

Desinfecció i neteja 20

Gestió informàtica aplicada

a les explotacions ramaderes 5

Total 130

El programa d'aquest curs s'adaptarà a les diferents espècies ramaderes, segons l'interés en cada zona.

Àrea Empresarial

Mòduls Nre. de crèdits

Comptabilitat i gestió 40

Relacions agràries en l'actual marc comunitari 30

Total 70

ANNEX II

Cursos especialitzats:

Tipus de cursos i valoració en crèdits

Citricultura Nre. de crèdits

Patrons i varietats 20

Maneig del reg localitzat 15

Instal·lacions de reg localitzat 15

Nutrició i fertilització 20

Esporgada 10

Empelt i canvi varietal 10

Aplicacions hormonals 15

Treball i no conreu 15

Lluita integrada contra plagues 20

Malalties 10

Fructicultura Nre. de crèdits

Patrons i varietats 20

Maneig del reg localitzat 15

Instal·lacions de reg localitzat 15

Nutrició i fertilització 20

Esporgada 15

Diseny i conducció de plantacions 15

Treball i no conreu 15

Tècniques per a la millora de lesdimensions,

la qualitat i l'avanç de maduració dels fruits 10

Lluita integrada contra plagues 20

Plagues i malalties 15

Horticultura Nre. de crèdits

Planters 15

Nutrició i fertilització 20

Maneig del reg localitzat 15

Conreu hidropònic 15

Manipulació de maquinària hortícola 10

Empelt d'hortalisses 10

Conreus hortícoles específics 15

Conreus en hivernacle 20

Conreus de flor procedent de llavors 15

Conreus de bulbs de flor 15

Conreus de roser 10

Supervisió de conreus 15

Gestió informatitzada d'explotacions hortícole 10

Lluita integrada contra plagues 15

Desinfecció de sòls 10

Plagues i malalties 20

Olivicultura Nre. de crèdits

Varietats 15

Olivicultura intensiva 15

Operacions de conreu i influència en la qualitat 20

Reg localitzat i fertirrigació 15

Conreu i adobat 15

Esporgada 10

Recol·lecció 15

Plagues i malalties 20

Formació de tècnics i responsables d'almàssera 20

Viticultura Nre. de crèdits

Varietats 20

Nutrició i fertilització 20

Esporgada 10

Conreu de varietats apirenes 15

Plagues i malalties 20

Introducció a l'enologia 15

Aptitud de les varietats per a vinificació 15

Tast de vins 10

Cursos generals Nre. de crèdits

Manipulador de plaguicides qualificat 15

Introducció a l'agricultura ecològica 15

Ramaderia Nre. de crèdits

Races i encreuaments (segons espècies) 15

Alimentació del ramat (segons espècies) 20

Maneig de la reproducció (segons espècies) 20

Malalties del ramat. Higiene i sanitat (segons espècies) 20

Instal·lacions ramaderes (segons espècies) 15

Sistemes d'explotació (segons espècies) 15

Apicultura 15

Reproducció, cria i selecció de reines 20

Malalties de les abelles 20

Maneig de l'abeller 20

Plantes mel·líferes i aromàtiques 15

Mapa web