Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 22 de desembre de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'establixen mesures fitosanitàries obligatòries per al control i l'eradicació de la plaga Rhynchophorus ferrugineus



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6180 de 08.01.2010
Número identificador:  2010/53
Referència Base de Dades:  000114/2010
 



ORDE de 22 de desembre de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'establixen mesures fitosanitàries obligatòries per al control i l'eradicació de la plaga Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790), i es qualifica d'utilitat pública la lluita contra el gènere Rhynchophorus spp. [2010/53]

Després de l'aparició a Espanya de l'insecte Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790), denominat també curculiònid ferruginós, que constituïx una plaga que afecta algunes espècies de palmàcies, especialment el gènere Phoenix, el Ministeri competent en matèria d'agricultura ha aprovat diverses mesures de protecció contra el curculiònid ferruginós de les palmeres. Per mitjà de l'Orde ARM/605/2009, de 6 de març, s'establixen mesures especifiques per a l'aplicació de la Decisió 2007/365/CE, de la Comissió, de 25 de maig de 2007, per la qual es prenen mesures d'emergència per a evitar la introducció i propagació a la Comunitat de Rhynchophorus ferrugineus i mesures especials de protecció. Esta norma, que deroga l'Orde de 28 de febrer de 2000, per la qual s'establixen mesures provisionals de protecció contra el curculiònid ferruginós de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus (Olivier)), establix en l'article 4 que correspon als òrgans competents de les comunitats autònomes adoptar, si és el cas, les mesures necessàries per a l'eradicació o, si esta no fóra possible, per a l'aïllament de l'organisme.

La Generalitat, davant de la greu amenaça que esta plaga suposa per a la supervivència dels palmerars de la Comunitat Valenciana, va aprovar el Decret 131/2003, d'11 de juliol, pel qual s'establix un pla de protecció integral fitosanitari per als palmerars de rellevància històrica, econòmica, social i cultural de la Comunitat Valenciana.

En l'Orde de 24 de febrer de 2004, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, es va declarar l'existència oficial de la plaga Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790) a la Comunitat Valenciana, va qualificar d'utilitat pública la lluita contra el gènere Rhynchophorus spp. i va establir les mesures obligatòries per a la seua eradicació i control. Posteriorment, en l'Orde de 24 de març de 2004, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, es reconeixien determinats palmerars de rellevància històrica, econòmica, social i cultural de la Comunitat Valenciana, a l'efecte de l'esmentat Decret 131/2003, d'11 de juliol, del Consell, i s'especificaven mesures preventives de quarantena, a més de crear-se el Registre d'instal·lacions aptes per a la seua realització.

Després de l'aprovació d'estes mesures, algunes normes, tant estatals com comunitàries, així com la mateixa experiència en l'execució de les mesures fitosanitàries, van fer recomanable l'adaptació de les normes aprovades. En este sentit, cal recordar que, per mitjà del Reial Decret 58/2005, de 21 de gener, es prenen mesures de protecció contra la introducció i difusió al territori nacional i de la Comunitat Europea d'organismes nocius per als vegetals o productes vegetals, així com per a l'exportació i trànsit cap a països tercers. D'altra banda, en l'Orde ARM/605/2009, de 6 de març, es prohibix la introducció de vegetals de Palmae de diàmetre de la base superior a 5 cm en els palmerars històrics de la Comunitat Valenciana.

La mateixa normativa autonòmica es modifica a fi d'adaptar-la a la realitat de la lluita contra la plaga a què ens enfrontem, i així l'Orde de 24 de febrer de 2004 es va modificar per mitjà de l'Orde de 7 de novembre de 2005, i el Decret 131/2003, d'11 de juliol, del Consell, es va modificar per mitjà del Decret 3/2007, de 12 de gener.

Finalment, la Decisió de la Comissió 365/CE, de 25 de maig de 2007, modificada per mitjà de la Decisió 776/CE, de 6 d'octubre de 2008, per la qual es prenen mesures d'emergència per a evitar la introducció i propagació a la Comunitat del Rhynchophorus ferrugineus (Olivier), suposa una afectació de gran importància a la normativa nacional, tant estatal com autonòmica, i exigix que s'adapte als termes de la legislació comunitària. Esta modificació es fa necessària, a més, davant de l'evidència que els mètodes de control i lluita contra la plaga exigixen la col·laboració de tots els sectors productius i administracions públiques implicades.

Atés, per tant, que a la Comunitat Valenciana hi ha poblacions molt importants de palmeres, la conservació i preservació de les quals és una obligació tant dels ciutadans com de les administracions públiques, i tenint en compte també que en esta Comunitat s'ha desenvolupat una intensa activitat comercial amb les palmeres, on es produïx una inqüestionable relació entre la introducció i circulació d'estes plantes i la difusió de les plagues, es fa necessari prendre mesures de prevenció i lluita contra el gènere Rhynchophorus spp., de conformitat amb les disposicions de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, i la resta de disposicions comunitàries i nacionals vigents.

Per tot això, a proposta de la Direcció General d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària, i oït el Consell Jurídic Consultiu,

ORDENE

Article 1. Qualificació d'utilitat pública

Es qualifica d'utilitat pública la lluita contra el curculiònid ferruginós de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) en tot l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, d'acord amb l'article 15 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.

Article 2. Moviment de palmàcies

Queda prohibit a la Comunitat Valenciana el moviment i la comercialització de plantes afectades per esta plaga.

Article 3. Zones demarcades

1. Els servicis oficials de la Conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació duran a terme inspeccions oficials anuals per a detectar la presència de l'organisme.

2. Quan es detecte una planta o grup de plantes afectades es considerarà una nova zona infestada i s'establirà una àrea amortidora d'un mínim de 10 km al voltant seu. L'extensió resultant de la zona infestada i la seua àrea amortidora es denominaran zona demarcada.

En el cas que unes quantes zones amortidores se superposen o estiguen geogràficament pròximes, s'establirà una zona demarcada més àmplia que incloga les zones demarcades corresponents i els espais entre elles.

A les zones demarcades s'intensificaran les accions de prospecció i divulgació de les estratègies de prevenció i control.

3. A les zones demarcades hauran d'executar-se les mesures fitosanitàries establides en esta orde.

4. Si com a conseqüència de les inspeccions anuals, previstes en el punt 1 d'este article, no es detecta la presència de l'organisme en una zona demarcada durant un període de tres anys consecutius, la zona deixarà de considerar-se com a tal.

Article 4. Obligacions dels productors, comerciants i importadors

1. Qualsevol cultiu de palmàcies la finalitat del qual siga el trasllat i/o la comercialització, ha de quedar, des de l'inici de la plantació, degudament registrat, d'acord amb el Reial Decret 1891/2008, de 14 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament per a l'autorització i el registre dels productors de llavors i plantes de viver, i el Reial Decret 58/2005, de 21 de gener, pel qual es prenen mesures de protecció contra la introducció i difusió al territori nacional i de la Comunitat Europea d'organismes nocius per als vegetals o productes vegetals, així com per a l'exportació i trànsit cap a països tercers.

2. Els productors, comerciants i importadors de palmàcies, al territori de la Comunitat Valenciana, queden subjectes a les obligacions que conté la Decisió de la Comissió 365/CE, de 25 de maig de 2007, modificada per mitjà de la Decisió 776/CE, de 6 d'octubre de 2008, com també a les mesures que en el futur puga prendre la Comissió Europea, a les que s'establisquen per normativa de l'administració general de l'Estat, en l'exercici de les seues competències, i a les previstes en esta orde.

3. En especial, els productors, comerciants i importadors de palmàcies han de:

a) Estar inscrits en el Registre de Productors, Comerciants i Importadors de Vegetals de la Comunitat Valenciana i en el Registre de Productors de Llavors i Plantes de Viver.

b) Complir obligatòriament les mesures preventives i de lluita que s'establixen en esta orde.

c) Mantindre en bon estat fitosanitari les palmàcies que posseïsquen i executar les mesures fitosanitàries obligatòries que s'establisquen i, en especial, els tractaments fitosanitaris i les mesures de quarantena i/o aïllament.

d) Comunicar a la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació l'aparició o la sospita de presència de la plaga en les plantes que estiguen depositades o tinguen en producció en els seus camps de cultiu i instal·lacions.

e) Facilitar als tècnics acreditats per la Conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació el lliure accés a les instal·lacions i camps de cultiu de palmeres per a la realització de les seues funcions aportant la informació que en cada cas es requerisca, especialment la relativa als tractaments fitosanitaris i altres mesures establides. Així mateix, permetran la presa de mostres i els proporcionaran, en el cas que ho sol·liciten, còpia de la documentació relacionada amb les palmeres, les instal·lacions i els mitjans de producció.

f) Conservar els passaports fitosanitaris i documents comercials de les palmeres adquirides i comercialitzades durant el període que establisca la normativa comunitària.

g) En el cas d'importacions de palmàcies procedents de països on el curculiònid està present serà necessària, prèviament a la importació, l'autorització per part de la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació del recinte on han de depositar-se les palmeres per a la realització de la quarantena preceptiva que establix l'annex I de la Decisió de la Comissió 365 CE, de 25 de maig de 2007, i la seua modificació 776/CE, de 6 d'octubre de 2008.

Article 5. Obligacions i recomanacions als particulars

1. Els propietaris particulars de palmeres sensibles a la plaga diferents dels establits en l'article anterior, tant les persones físiques com les jurídiques, en compliment dels articles 5 i 13 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, han de vigilar la presència de la plaga i, en el cas d'observar símptomes, comunicar-ho a la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació. Així mateix, executaran les mesures especificades en l'article 9.

2. Es recomana la realització de tractaments preventius amb els mitjans de defensa fitosanitaris autoritzats pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí durant els mesos de març a desembre.

3. Els propietaris vetlaran perquè en la seua propietat la poda es realitze a l'hivern, de gener a febrer, en el cas del gènere Phoenix, es recomana que la poda es limite a la neteja de les fulles seques. Es recomana realitzar tractaments fitosanitaris després de qualsevol operació de poda i/o neteja.

Article 6. Obligacions i recomanacions a les corporacions locals

1. Les corporacions locals, com a titulars de palmeres sensibles a la plaga, en compliment dels articles 5 i 13 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, han de vigilar igualment la presència de la plaga en els seus propis exemplars, i en el cas d'observar símptomes comunicar-ho a la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació. Així mateix, atesa la seua condició de titulars, han d'executar les mesures especificades en l'article 9.

2. Les corporacions locals que ho desitgen poden adoptar un pla de vigilància i prevenció de la plaga en el seu àmbit municipal. En este pla es recollirà un cens de les palmàcies existents en terrenys de titularitat pública, amb determinació del nombre i la ubicació, com també un protocol de vigilància i prevenció de la presència del curculiònid ferruginós. També han de determinar una persona que actue com a coordinador dels treballs amb els tècnics de la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació. Una vegada adoptat, se'n remetrà una còpia a la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació.

3. Es recomana la realització de tractaments preventius amb els mitjans de defensa fitosanitaris autoritzats pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí durant els mesos de març a desembre.

4. Les corporacions locals vetlaran perquè, al seu municipi, la poda de les palmeres de la seua propietat es realitze a l'hivern, de gener a febrer. En el cas del gènere Phoenix es recomana que la poda es limite únicament a la neteja de les fulles seques. Es recomana realitzar tractaments fitosanitaris després de qualsevol operació de poda i/o neteja.

Article 7. Empreses autoritzades

Totes les empreses de jardineria que desitgen desenvolupar els treballs de destrucció d'exemplars afectats, neteja, poda o tractaments han de ser autoritzades prèviament per la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació.

En el cas que estes empreses realitzen tractaments amb productes fitosanitaris, han d'estar inscrites en la secció de servicis del Registre Oficial d'Establiments i Servicis Plaguicides d'Ús Fitosanitari, així com complir els protocols i les directrius fixats per la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació per al control de la plaga i assistir als cursos especificats en l'article 8 d'esta orde.

Article 8. Prevenció i control de la plaga

1. La conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació desenvoluparà, impulsarà i finançarà projectes d'investigació i experimentació dirigits a la prevenció, el control i l'eradicació de la plaga al territori de la Comunitat, en especial els que suposen la utilització de tecnologies de lluita biològica i biotècnica.

2. La conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació transferirà els resultats obtinguts en els projectes d'investigació propis o aliens. A este efecte organitzarà jornades dirigides a la formació i actualització en les tècniques de control i eradicació de la plaga. Els destinataris d'estes jornades seran, en especial, els col·lectius següents: els productors, comerciants i importadors de palmàcies, els responsables i treballadors dels servicis municipals de parcs i jardins, i els responsables i els treballadors d'empreses de servicis de jardineria. Igualment, s'elaboraran fullets divulgatius descrivint la plaga i els protocols de prevenció i control.

3. La conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació col·laborarà amb les corporacions locals que hagen adoptat el pla de vigilància i prevenció de la plaga a què es fa referència en el paràgraf 6.2 d'esta orde i, amb les empreses autoritzades a les que es fa referència en l'article 7, en l'establiment de protocols de prevenció i vigilància de la plaga. Per a això podrà, en funció de les disponibilitats pressupostàries, distribuir mitjans de defensa fitosanitària per a poder realitzar tractaments preventius.

Article 9. Actuacions sobre palmeres afectades

1. Les persones físiques o jurídiques titulars de palmeres afectades per la plaga, en compliment de l'article 18 de la Llei 43/2002, de Sanitat Vegetal, tindran l'obligació de tallar i destruir la part afectada de la planta tan prompte com es confirme la seua presència. La destrucció es farà seguint les directrius tècniques que establisca la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació.

2. En els casos en què així ho consideren els servicis tècnics de la conselleria, es podran prendre altres mesures, com ara tractaments fitosanitaris, lluita biològica i qualsevol altre mètode científic que haja sigut reconegut com a eficaç en el control de la plaga pels servicis oficials de la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació.

3. El material resultant dels talls de palmàcies a què es fa referència en el punt 1 d'este article s'ha de destruir seguint les directrius que fixe la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació.

4. En el cas que les palmàcies estiguen situades en les instal·lacions d'un productor, comerciant o importador de palmàcies, el servici competent de la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació ordenarà la destrucció de les palmàcies afectades, la qual s'ha d'efectuar pel propietari en el termini i de la manera que fixe el servici competent de la conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació. Així mateix, es procedirà a la immobilització de la resta de palmàcies situades en la mateixa parcel·la de producció que les palmeres destruïdes. A més, serà obligatòria la realització de tractaments fitosanitaris preventius en tota la parcel·la de producció i/o les instal·lacions de què dispose el productor, comerciant o importador, així com portar un registre dels tractaments realitzats.

5. Les despeses originades per les mesures fitosanitàries establides en els paràgrafs anteriors aniran a càrrec de les persones físiques o jurídiques propietàries de les palmeres afectades, d'acord amb l'article 19 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.

6. La Conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació col·laborarà, en funció de les disponibilitats pressupostàries, amb les corporacions locals per a facilitar el trasllat i posterior sotmetiment a qualsevol mesura profilàctica de les restes de palmeres arrancades que estiguen afectades per la plaga.

Article 10. Passaport fitosanitari

Totes les palmàcies que vagen destinades a la plantació, comercialització o que circulen en el territori de la Comunitat Valenciana han d'anar acompanyades del preceptiu passaport fitosanitari d'acord amb la normativa reguladora respecte d'això.

Article 11. Normes específiques sobre moviments de palmeres en palmerars històrics

1. De conformitat amb les disposicions del Decret 131/2003, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix un pla de protecció integral fitosanitari per als palmerars de rellevància històrica, econòmica, social i cultural de la Comunitat Valenciana, es reconeixen com a palmerars de rellevància històrica, econòmica, social i cultural de la Comunitat Valenciana, a l'efecte de tot allò que s'hi ha establit, els conjunts de palmeres de Monforte del Cid, Aspe, Crevillent, Albatera, Catral, Dolores, San Fulgencio, Santa Pola i Guardamar del Segura, a més dels palmerars d'Elx, Orihuela i Alacant.

2. D'acord amb el que s'establix en l'apartat 2 de l'article 2 del Decret 131/2003, les seues zones d'influència correspondran als termes municipals on estiguen ubicats.

3. El moviment de palmeres en estos palmerars s'ajustarà a les disposicions i restriccions que conté la Decisió de la Comissió 365/CE, de 25 de maig de 2007, modificada per mitjà de la Decisió 776/CE, de 6 d'octubre de 2008, així com a les mesures que en el futur puga prendre la Comissió Europea, a les que s'establisquen per normativa de l'administració general de l'Estat, en l'exercici de les seues competències, i a les previstes en esta orde.

4. Sense perjudici del punt anterior, les palmàcies originàries de tercers països han de passar obligatòriament i de manera satisfactòria una quarantena d'un any, en instal·lacions fora de les zones d'influència determinades en els punts 1 i 2 d'este article, abans de ser introduïdes en estes.

5. Estes quarantenes han de realitzar-se en les instal·lacions i de la manera a què es fa referència en l'article 3 del Decret 131/2003, del Consell, i l'article 5 de l'Orde de 24 de març de 2004, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

6. La conselleria competent en matèria d'agricultura, pesca i alimentació vetlarà especialment per la protecció del palmerar històric d'Elx, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Article 12. Procediment sancionador

1. Les infraccions d'esta orde, com també la seua responsabilitat, seran qualificades i sancionades d'acord amb les disposicions respecte d'això de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.

2. Els òrgans competents per a la iniciació i resolució del procediment seran els determinats pel Decret 63/2006, de 12 de maig, del Consell, pel qual es determina la competència sancionadora en les infraccions en matèria de sanitat vegetal.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA ÚNICA

Règim transitori de les ajudes previstes en l'Orde de 24 de febrer de 2004, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es declara l'existència oficial de la plaga Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790) a la Comunitat Valenciana, es qualifica d'utilitat pública la lluita contra el gènere Rhynchophorus spp. i s'establixen les mesures obligatòries per a l'eradicació i el control

Les palmeres destruïdes amb anterioritat a l'entrada en vigor d'esta orde es regiran pel règim d'ajudes indemnitzatòries previst en l'article 10 de l'Orde de 24 de febrer de 2004, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es declara l'existència oficial de la plaga Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790) a la Comunitat Valenciana, es qualifica d'utilitat pública la lluita contra el gènere Rhynchophorus spp. i s'establixen les mesures obligatòries per a l'eradicació i el control.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA

Es deroguen les normes següents:

a) L'Orde de 24 de febrer de 2004, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es declara l'existència oficial de la plaga Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790) a la Comunitat Valenciana, es qualifica d'utilitat pública la lluita contra el gènere Rhynchophorus spp. i s'establixen les mesures obligatòries per a l'eradicació i el control.

b) Els articles 2 i 3 de l'Orde de 24 de març de 2004, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es reconeixen determinats palmerars de rellevància històrica, econòmica, social i cultural de la Comunitat Valenciana, a l'efecte del Decret 131/2003, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'especifiquen mesures preventives de quarantena i es crea el Registre d'instal·lacions aptes per a la realització d'esta.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Delegació de competències i habilitació al director general competent en matèria de sanitat vegetal

Es faculta el director general competent en matèria de sanitat vegetal i protecció fitosanitària per a dictar totes les instruccions que siguen necessàries per a l'aplicació i el compliment d'esta orde.

Segona. Entrada en vigor

Esta orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 22 de desembre de 2009

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,

MARITINA HERNÁNDEZ MIÑANA

Mapa web