Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 9 de juny de 2003, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es modifica l'Orde d'11 de març de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova el nou text del Reglament de la Denominació d'Origen Utiel-Requena i el seu consell regulador, aprovat per mitjà de l'Orde de 18 de novembre de 1997.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4530 de 25.06.2003
Número identificador:  2003/7313
Referència Base de Dades:  3140/2003
 



ORDE de 9 de juny de 2003, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es modifica l'Orde d'11 de març de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova el nou text del Reglament de la Denominació d'Origen Utiel-Requena i el seu consell regulador, aprovat per mitjà de l'Orde de 18 de novembre de 1997. [2003/7313]

Publicada l'Orde d'11 de març de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova el text del Reglament de la Denominació d'Origen Utiel-Requena i el seu consell regulador,

ORDENE

Article únic

Es modifiquen els articles 5, 6, 8, 13 i 15 de l'Orde d'11 de març de 1999, que queden de la manera següent:

a) L'article 5 quedarà redactat de la manera següent:

“1. L'elaboració de vins protegits i de conformitat amb la legislació de la Unió Europea es realitzarà exclusivament amb les varietats de raïm boval, tempranillo, garnatxa, cabernet-sauvignon, merlot i syrah, per a vins rosats i negres, i les varietats macabeu, marseguera, planta nova, chardonnay y sauvignon blanc per als vins blancs i espumosos.

2. El Consell Regulador fomentarà les plantacions de les varietats tempranilllo, garnatxa, cabernet-sauvignon, merlot i syrah en negres, així com macabeu, marseguera, chardonnay i sauvignon blanc en blanques. El foment de les varietats cabernet-sauvignon, merlot, syrah, chardonnay y sauvignon blanc tindrà caràcter de complementarietat.

3. El Consell Regulador realitzarà els controls necessaris a fi que les plantacions de varietats blanques no superen en cap moment el 15% de la superfície de la vinya protegida.

4. Així mateix, podrà proposar a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana que siguen autoritzades noves varietats de les quals, amb els assaigs i les experiències previs convenients, es comprove que produïxen mosts de qualitat aptes per a l'elaboració de vins protegits per la denominació d'origen. Tal autorització es farà efectiva mitjançant l'oportuna orde de la dita Conselleria.”

b) L'article 6 quedarà redactat de la manera següent:

“1. Les pràctiques de cultiu seran les tradicionals que tendisquen a aconseguir les millors qualitats.

2. La densitat de plantació serà com a mínim de 1.400 ceps per hectàrea per a les plantacions existents amb formació en cóp. En el cas de noves plantacions i replantacions que s'efectuen amb formació en cóp, amb formacions recolzades o en emparrat, estes hauran de tindre una densitat mínima de 1.600 ceps per hectàrea.

3. La poda en cóp s'efectuarà amb diversos braços o brocades a 2 gemmes vistes en cada brocada, amb un màxim de 18 gemmes per cep. En qualsevol cas no podrà superar-se les 35.000 gemmes per hectàrea. En cas d'utilitzar-se el sistema de poda d'una vara amb més de 2 gemmes en previsió i reserva de possibles gelades primaverals, si estes no es produïren, la dita vara serà reduïda a un màxim de 2 gemmes iguals que la resta de brocades.

La poda efectuada en formacions planes, recolzades o emparrades (cordó, guyot doble o simple o altres) tindran un límit màxim de 35.000 gemmes per hectàrea. En este cas, el nombre de gemmes per cep estarà d'acord amb la densitat de plantació.

No es podrà realitzar la pràctica de poda de guyot en formacions d'emparrat per a la varietat boval ni tempranillo, excepte processos de formació o transformació de cóp a emparrat.

4. No obstant l'anterior, el Consell Regulador podrà autoritzar l'aplicació de noves pràctiques culturals, tractaments o labors que constituïsquen un avanç en la tècnica vitícola i es comprove que no afecten desfavorablement la qualitat del raïm o del vi produït.

5. S'autoritza el reg de “suport” de les parcel·les inscrites, sempre que es complisquen tots els requisits que exigix este reglament pel que fa a la poda, densitat de plantació i producció màxima admesa assenyalada en l'article 8, així com les disposicions del Consell Regulador, i la legislació vigent que els puga afectar.

6. El reg es realitzarà exclusivament per atendre les necessitats hídriques del cultiu, amb l'objectiu únic d'assegurar una producció de qualitat.

7. El reg, per assegurar la qualitat de la producció de les vinyes inscrites de la varietat boval, no podrà realitzar-se a partir del verol del raïm, excepte en anys irregularment excepcionals, amb circumstàncies climàtiques molt adverses de pluviometria, en què el Consell Regulador podrà autoritzar que es traspasse el límit esmentat.

8. El raïm procedent de parcel·les que no complisquen els punts anteriors no podrà ser utilitzat en l'elaboració de vins protegits per la Denominació d'Origen Utiel-Requena, i els cellers inscrits i receptors d'estes hauran de prendre les mesures de control del raïm necessàries per al seu compliment. El Consell Regulador vetlarà perquè esta mesura siga complida, i procedirà en cas contrari a la desqualificació automàtica del vi produït.”

c) L'article 8 quedarà redactat de la manera següent:

“1. La producció màxima admesa per hectàrea per a les vinyes amb formacions en cóp serà de 7.500 quilos per a varietats negres i 8.000 quilos per a varietats blanques.

Per a vinyes amb formacions en emparrat, la, producció màxima admesa per hectàrea serà de 9.100 quilos per a varietats negres i 9.700 quilos per a varietats blanques.

Estos límits podran ser modificats en determinades campanyes pel Consell Regulador a iniciativa pròpia o a petició dels viticultors interessats efectuada amb anterioritat a la verema, amb els assessoraments i les comprovacions necessaris previs. En el cas que tal modificació es produïsca, no podrà superar el 25% del límit mencionat inicialment.

2. El raïm procedent de parcel·les amb rendiments superiors als límits establits en este reglament no podrà ser utilitzat en l'elaboració de vins protegits per esta denominació, i els cellers inscrits i receptors d'estes hauran de prendre les mesures de control del raïm necessàries per al seu compliment. El Consell Regulador vetlarà perquè esta mesura siga complida, i procedirà en cas contrari a la desqualificació automàtica del vi produït.”

d) L'article 13 quedarà redactat de la manera següent:

“1. Tots els vins emparats per la Denominació d'Origen Utiel-Requena que se sotmeten a criança, ho faran en els cellers inscrits en el Registre de Cellers de Criança, i esta tindrà la duració mínima que en cada cas es determina, en envasos de fusta de roure, comptant a partir del mes de desembre següent al de la verema.

2. En el cas d'emprar-se el sistema de criança mixt, en roure i botella, els vins hauran de romandre durant sis mesos com a mínim en roure sotmesos als oportuns trasbalsos.

3. Per a la utilització de la menció «reserva», el procés de criança o envelliment haurà d'ajustar-se a les normes següents: criança en envasos de roure i botella durant un període de 36 mesos com a mínim, amb una duració mínima de criança en envasos de roure de 12 mesos.

4. Per a la utilització de la menció «gran reserva», la criança serà de 24 mesos com a mínim, en envasos de roure, seguida i complementada amb un envelliment en botella de 36 mesos, també com a mínim.

5. Els envasos de fusta que s'utilitzen en estos processos hauran de ser de roure, amb una capacitat màxima de 1.000 litres.

6. Siga com siga la modalitat de criança, la graduació alcohòlica adquirida serà igual o superior a 12 graus% volum.

7. El Consell Regulador expedirà els certificats corresponents al temps i les condicions de criança de «reserva» i «gran reserva».”

e) L'article 15 quedarà redactat de la manera següent:

“1. Els tipus i les característiques dels vins emparats per la Denominació d'Origen Utiel-Requena són els següents:

Tipus Grau alcohòlic adquirit

mínim (% volum)

Negres de boval 10,5

Negre de tempranillo, cabernet,

sauvignon, garnatxa, merlot i syrah 12

Blancs 10

Rosat 11

Espumosos (mètode tradicional) 11

D'agulla 10

Espumosos aromàtics 7

Vins de Licors (varietats autòctones) 15

2. Els tipus i les característiques dels vins emparats per la Denominació d'Origen Utiel-Requena diferenciats amb la indicació «superior», són els següents:

– Blancs. Amb un grau alcohòlic adquirit igual o superior a 11% en volum.

– Rosats. Amb un grau alcohòlic igual o superior a 11% en volum.

– Negres. Amb un grau alcohòlic adquirit igual o superior a 11,5% en volum.

3. Els tipus i característiques dels vins emparats per la Denominació d'Origen Utiel-Requena diferenciats amb la indicació «verema inicial» són els blancs, rosats i negres que han sigut collits en els 10 primers dies de la verema i es troben nets i estabilitzats als 40 dies de la collita, presenten una graduació alcohòlica igual o superior a 11% en volum, i la seua gran joventut és la causa dels seus atributs organolèptics especials, entre els quals es pot incloure un lleuger despreniment de gas carbònic.

4. Els vins emparats per la Denominació d'Origen Utiel-Requena diferenciats amb la indicació “negre tradició” s'aplicarà a aquells vins obtinguts a partir de la varietat boval. Només admetrà una mescla d'altres varietats en un màxim del 30%. Tindrà una graduació alcohòlica mínima de 12% volum. En qualsevol de les seues tipificacions finals podrà ser “criança”, “reserva”, “gran reserva”, “superior” i “madurat en bóta” si complix la resta dels requisits prevists per a estes mencions en el present reglament.

5. Els vins emparats per la Denominació d'Origen Utiel-Requena diferenciats amb la indicació “madurat en bóta“ s'aplicarà a aquells vins sotmesos a un pas o estada en bóta de roure o con, la permanència del qual en la esta que no siga superior a sis mesos contribuïx a modificar les seues característiques inicials, transformant amb això les seues qualitats cromàtiques, aromàtiques i gustatives primàries. La seua graduació alcohòlica serà d'un mínim de 12% en volum.

6. Els vins hauran de presentar les seues qualitats organolèptiques, analítiques i enològiques característiques, especialment quant a color, aroma i sabor. Els que a juí del Consell Regulador no posseïsquen eixes característiques no podran ser emparats per la Denominació d'Origen Utiel-Requena i seran desqualificats de la manera que es preceptua en l'article 14.

7. Podran utilitzar-se els noms de les varietats de raïm quan els vins hagen sigut elaborats amb una proporció mínima del 85% de raïm de la varietat corresponent.”

DISPOSICIÓ FINAL

La present orde entrarà en vigor el sendemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 9 de juny de 2003

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Mapa web