RESOLUCIÓ de 22 de desembre de 2021, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es convoquen per a l'exercici 2022 les subvencions relatives a la concessió de places per a estades en balnearis de la Comunitat Valenciana



Publicado en:  DOGV núm. 9251 de 07.01.2022
Número identificador:   2022/7
Referencia Base Datos:  000104/2022
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Benestar social


  • RESOLUCIÓ de 22 de desembre de 2021, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es convoquen per a l'exercici 2022 les subvencions relatives a la concessió de places per a estades en balnearis de la Comunitat Valenciana (Programa de termalisme valencià). [2022/7]

    Mitjançant l'Ordre 3/2016, de 17 de febrer, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, s'estableixen les bases reguladores de la concessió de places per a estades en balnearis de la Comunitat Valenciana (Programa de termalisme valencià) (DOGV 7727, 24 /02/2016), d'ara endavant Ordre 3/2016.

    La Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, estableix com un dels seus objectius garantir l'exercici dels drets socials, afavorir la inclusió social, l'autonomia i el desenvolupament personal, la convivència, la igualtat d'oportunitats i la participació social, desenvolupant una funció promotora, preventiva, protectora, d'acompanyament i de suport, prestant especial atenció a la promoció de l'autonomia i el desenvolupament personal, facilitant els mitjans necessaris perquè les persones disposen lliurement dels suports i condicions més convenients per a desenvolupar els seus projectes vitals, promovent programes i actuacions de serveis socials, especialment dels que tenen caràcter innovador o es dirigeixen a grups de població vulnerables.



    Els tractaments de prevenció i rehabilitació que es realitzen mitjançant l'ús terapèutic de les aigües mineromedicinals són una pràctica molt antiga a la qual s'han anat incorporant tècniques complementàries de diferents camps de la medicina, buscant una major eficàcia en els tractaments. El col·lectiu de les persones majors és un dels que més beneficis poden obtindre d'aquestes pràctiques. Per aquesta raó, les persones majors estan interessades a passar uns dies en un establiment termal, on el tractament pròpiament dit, junt amb el descans i la relació social, els proporcionen una millora en la seua salut i benestar.

    El Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries, i les seues atribucions, atribueix a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, entre altres, les competències en matèria de polítiques de prestació social, serveis socials, dependència i persones amb diversitat funcional, i la Direcció General de Persones Majors assumeix les funcions en matèria de promoció de l'envelliment actiu i prevenció de la soledat no triada, atenció social a persones majors i atenció residencial.



    D'altra banda, l'article 15 del Decret 170/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, estableix que la Direcció General de Persones Majors és competent per a gestionar les prestacions públiques, programes i serveis en l'àmbit de les persones majors, així com promoure l'autonomia personal d'aquestes.



    Aquestes subvencions no necessiten la seua notificació a la Comissió Europea, perquè no té tots els requisits de l'apartat 1 de l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, en ser els destinataris finals de la concessió persones físiques.

    Per tot això, en l'exercici de la competència atribuïda per l'article 160.4.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, en relació amb el Decret 170/2020, de 30 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, resolc:



    Primer. Objecte

    Convocar per a l'exercici 2022 les subvencions relatives a la concessió de places per a estades en balnearis de la Comunitat Valenciana (Programa de termalisme Valencià) regulades per l'Ordre 3/2016.



    Segon. Condicions de la concessió de les subvencions

    1. El procediment de concessió d'aquestes ajudes es tramitarà en règim de concurrència competitiva.

    2. Per a obtindre la condició de beneficiaris de les ajudes regulades en l'Ordre 3/2016, s'hauran de complir els requisits establits en els articles 5 i 6 de l'ordre esmentada. Així mateix, s'hauran de complir les obligacions recollides en l'article 7 de la mateixa ordre.

    3. Amb aquests efectes, la limitació continguda en l'apartat 1.d de l'article 6 de l'Ordre 3/2016, s'entendrà referida únicament a trastorns mentals o de conducta que puguen alterar la normal convivència dels usuaris en els establiments hotelers i termals o a processos aguts de malalties infectocontagioses.



    Tercer. Places i temporades convocades

    1. Es convoquen 8.963 places en dues temporades (alta i baixa) per a participar en el Programa de termalisme valencià l'any 2022, a desenvolupar en els balnearis adjudicataris dels contractes formalitzats per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.



    2. El programa es desenvoluparà de l'1 de gener de 2022 al 31 de desembre de 2022, en períodes de huit dies de duració (set nits), en dues temporades (alta i baixa) en els establiments descrits anteriorment que es troben situats a la Comunitat Valenciana, i comprendrà: allotjament en habitació doble, manutenció en règim de pensió completa, tractaments termals, durant 6 dies, adequats a les necessitats de cadascuna de les persones beneficiàries i activitats d'animació sociocultural per als assistents.



    Quart. Preu de les places

    1. La Generalitat contribuirà al finançament del cost de les places, amb una aportació màxima per plaça, a cada una de les persones beneficiàries del programa, de 139,15 euros IVA inclòs per a temporada alta i 220 euros IVA inclòs per a temporada baixa, i abonarà aquesta quantitat a l'establiment receptor i serà per compte de la persona beneficiària la resta de l'import d'acord amb els preus derivats dels contractes formalitzats amb els establiments termals l'any 2021.



    2. El gaudi d'una habitació individual estarà condicionat per les disponibilitats hoteleres i exigirà el pagament suplementari de 10 euros diaris.



    Cinqué. Termini i lloc de presentació de les sol·licituds de subvenció

    1. El termini de presentació de sol·licituds serà de sis mesos, comptadors des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i fins al 30 de juny de 2022.

    2. Sense perjudici que les persones sol·licitants puguen formular la seua sol·licitud en els terminis i termes establits anteriorment, amb la finalitat de simplificar tràmits es remetran comunicacions individualitzades a totes aquelles persones que hagueren sigut beneficiàries del programa en l'última convocatòria per haver disposat de tots els requisits i els seus expedients estiguen complets. Aquestes comunicacions contindran les sol·licituds de participació prèviament emplenades per la DG de Persones Majors, amb les dades que consten en els respectius expedients. El termini de presentació per a aquestes sol·licituds emplenades prèviament finalitzarà igualment el 30 de juny de 2022 per a qualsevol data de gaudi de l'estada.

    3. Les sol·licituds es formularan en el model que figura com a annex de la present convocatòria. El model de sol·licitud serà facilitat en les direccions territorials d'Igualtat i Polítiques Inclusives, centres dependents de la Direcció General de Persones Majors i oficines PROP.



    4. Les sol·licituds, degudament signades, podran ser presentades per les persones interessades o pel seu representant, acompanyades de la documentació que procedisca, en els registres de les direccions territorials d'Igualtat i Polítiques Inclusives, en les oficines PROP o en qualsevol oficina de correus, si bé en aquest cas s'haurà de presentar en sobre obert perquè es puga estampar el segell i la data en l'imprés de sol·licitud i en la còpia. Tot això, sense perjudici del que es disposa en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

    També podrà presentar-se telemàticament, incloent un arxiu adjunt en format PDF amb la documentació. La sol·licitud de presentació telemàtica i la documentació annexa estaran accessibles en la seu electrònica de la Generalitat, https://sede.gva.es (Procediments administratius), i en l'enllaç següent de la GUIA PROP que s'habilite a aquest efecte



    https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=1177

    En el cas de presentació de diverses sol·licituds per una mateixa persona, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud la de la presentada en últim terme.

    5. Quan dues persones que hagen presentat sol·licituds independents desitgen estar en les mateixes dates en el mateix balneari hauran de presentar les seues sol·licituds unides i fer constar aquesta circumstància en la casella corresponent de l'imprés de sol·licitud (apartat D). En tot cas, no podran unir-se més de dues sol·licituds, ja siguen individuals o dobles.

    6. La persona sol·licitant consignarà en la sol·licitud fins a tres balnearis per ordre de preferència. L'assignació del balneari s'efectuarà tenint en compte aquestes preferències i segons les disponibilitats de places en cadascun d'aquests. També podrà indicar-se la temporada de preferència per al gaudi del programa.



    Sisé. Documentació que cal adjuntar a la sol·licitud

    1. La documentació a presentar pels sol·licitants serà la següent:



    Sol·licitud segons model que figura en aquesta convocatòria, degudament formalitzada i subscrita per la persona interessada.

    D‘acord amb el que estableixen la disposició addicional huitena de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, i l'article 4 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, l'òrgan gestor podrà verificar aquelles dades manifestades en la present sol·licitud.

    Si la persona sol·licitant s'oposa al fet que es comproven les seues dades d'identitat, haurà d'aportar còpia compulsada o autenticada del document nacional d'identitat, passaport o número d'identificació de persona estrangera, segons siga procedent.

    Si la persona sol·licitant s'oposa al fet que l'òrgan convocant comprove les dades de domicili i residència, si ha modificat el seu empadronament en els dos últims mesos o si el domicili no consta en el Sistema de Verificació de Dades de Residència o el que figura és diferent del que ha facilitat, haurà d'aportar original o còpia compulsada o autenticada del certificat del seu empadronament.

    Igualment, si la persona sol·licitant s'oposa al fet que l'òrgan convocant obtinga l'acreditació de trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions amb la Tresoreria General de la Seguretat Social o no autoritza perquè s'obtinga acreditació de trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i amb la hisenda de la Generalitat, previstos en els articles 17 i 18 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, general de subvencions, haurà d'aportar certificats positius expedits per la Tresoreria General de la Seguretat Social, per l'AEAT o per la conselleria amb competències en hisenda, expressius de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions amb la Seguretat Social o obligacions fiscals, en el seu cas.



    La falsedat de dades o la falsificació dels documents que es presenten tindrà com a conseqüència la pèrdua total dels drets de la persona sol·licitant, sense perjudici d'altres responsabilitats que puguen correspondre, entre aquestes, l'obligació de reintegrar l'import finançat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, amb l'abonament dels interessos de demora que procedisquen des del moment del pagament efectuat a l'establiment termal corresponent, si en el moment de declarar-se la improcedència de l'admissió al programa de balnearis ja s'haguera gaudit de l'estada.

    2. La presentació de la sol·licitud constitueix l'acceptació de les condicions del programa i la declaració responsable que es compleixen tots els requisits i condicions que apareixen en la convocatòria.

    3. Quant a l'ús i protecció de les dades contingudes en aquesta documentació, haurà d'ajustar-se al que es disposa en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.





    Seté. Termini de resolució i notificació

    1. La Direcció General de Persones Majors, amb caràcter mensual, adjudicarà les places a les persones beneficiàries que corresponga, segons la disponibilitat de les places per a cadascuna de les temporades, i efectuarà la notificació corresponent a cada una d'aquestes.

    2. El termini màxim per a resoldre i notificar les resolucions sobre les sol·licituds presentades serà de sis mesos, comptadors des de la publicació de la resolució.

    3. Transcorregut el termini màxim per a resoldre sense que s'haja notificat resolució expressa, les sol·licituds hauran de considerar-se desestimades per silenci administratiu, de conformitat amb el que disposen l'article 25.1 de la Llei 39/2015, i en l'article 55 de la Llei 9/2001, de 27 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat. Tot això, sense perjudici que subsistisca l'obligació legal de l'Administració de resoldre expressament sobre la petició formulada.

    4. Quan per circumstàncies personals o d'un altre tipus les persones beneficiàries no puguen gaudir de la plaça que se'ls haja assignat i quan el nombre de sol·licituds siga superior a les places oferides, en la resolució corresponent s'establirà una llista de persones suplents per a la cobertura d'aquestes vacants. Les persones incloses en aquesta llista adquiriran automàticament la condició de persones beneficiàries per l'ordre que figuren en aquesta resolució a mesura que es produïsquen baixes o vacants d'aquelles persones que hagen resultat adjudicatàries de places.

    5. En la notificació de la resolució d'adjudicació a la persona interessada, se l'informarà de la temporada de gaudi de la plaça concedida i el balneari assignat, així com del termini per a la confirmació de la seua assistència i per a l'abonament de l'import de les despeses de gestió de la reserva.

    6. La resolució del procediment es notificarà als interessats i s'ajustarà al que disposen els articles 40 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. La pràctica d'aquesta notificació o publicació s'ajustarà a les disposicions contingudes en els esmentats articles.



    7. Quan concórreguen causes justificades que impedisquen a les persones beneficiàries el gaudi de la plaça concedida en la temporada assignada, hauran de notificar-ho al més prompte possible a la Direcció General de Persones Majors i a l'establiment balneari a fi de poder disposar de la seua plaça per a una altra persona. No procedirà la devolució de les despeses de gestió de reserva de plaça. Als beneficiaris en aquesta situació se'ls inclourà en la llista d'espera, a fi de conservar la possibilitat d'assignació d'una plaça vacant en data posterior. L'import abonat com a despeses de gestió de reserva de plaça s'entendrà abonat com a reserva per la possible plaça posterior assignada.

    8. En els supòsits en els quals l'estada no es puga gaudir íntegrament, només podran completar-se els dies de gaudi quan la interrupció siga per causa de força major demostrable i es comunique immediatament a l'establiment termal. En aquests casos la resta de dies no gaudits, únicament podran fer-se efectius d'acord amb les disponibilitats del balneari i en les dates en què aquest determine, i no procedirà la devolució de l'import abonat pel beneficiari a l'establiment termal.



    9. L'abandó voluntari del balneari durant el període de gaudi de la plaça no donarà dret a la persona beneficiària a completar els dies que li falten en cap altra data o lloc dels inicialment assignats, ni a la devolució de l'import abonat a l'establiment termal.



    10. La persona beneficiària podrà gaudir d'un màxim de dues estades, dins del termini d'execució del programa, però en una temporada diferent a la sol·licitada en primer lloc. Haurà per a això de presentar una nova sol·licitud una vegada haja finalitzat la primera estada.

    11. Les resolucions de concessió dictades pels òrgans competents posaran fi a la via administrativa, i en contra d'aquestes, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, es podrà interposar, potestativament, recurs de reposició davant el mateix òrgan que les haja dictat en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la seua notificació o bé directament recurs contenciós administratiu davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la seua notificació, sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre que s'estime pertinent.



    Huité. Règim de lliuraments de pagament

    1. Les persones beneficiàries, una vegada confirmada la seua assistència, formalitzaran el pagament d'acord amb el que indica l'article 7.b de l'Ordre 3/2016.

    2. La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives abonarà a l'establiment termal l'import corresponent d'acord amb el que estipulen els contractes administratius que se subscriguen.



    València, 22 de desembre de 2021.– La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives: Mónica Oltra Jarque.