RESOLUCIÓ d'1 de gener de 2017, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'estableix el calendari de vacunació sistemàtica infantil de la Comunitat Valenciana.



Publicado en:  DOGV núm. 7952 de 05.01.2017
Número identificador:   2016/10774
Referencia Base Datos:  000154/2017
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Sanitat
    Descriptores:
      Temáticos: vacuna, vacunació, pediatria, xiquet, control sanitari


  • RESOLUCIÓ d'1 de gener de 2017, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'estableix el calendari de vacunació sistemàtica infantil de la Comunitat Valenciana. [2016/10774]

    L'última modificació del calendari de vacunació sistemàtica infantil de la Comunitat Valenciana es va produir l'any 2015, per la qual s'avançava la segona dosi de la vacuna triple vírica als 3-4 anys, es modificava la pauta de vacunació contra el meningococ C, s'incorporava la vacunació contra el pneumococ en els xiquets nascuts a partir de l'1 de gener de 2015 i s'avançava la vacunació de les xiquetes contra el virus del papil·loma humà als 12 anys.

    Posteriorment, basant-se en l'acord del Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) de 29 de juliol de 2015, es va acordar vacunar de la varicel·la en l'edat pediàtrica primerenca als 15 mesos i una segona dosi, als 3-4 anys d'edat. Això es va plasmar en la nostra comunitat en una instrucció de la Direcció General de Salut Pública de data 21 de març de 2016, per la qual a partir de l'1 d'abril de 2016 s'administrarà la vacuna contra la varicel·la als xiquets i les xiquetes nascuts a partir de l'1 de gener de 2015 quan complisquen els 15 mesos d'edat, amb una segona dosi quan complisquen 3-4 anys.

    El 13 d'abril de 2016, el CISNS, amb l'aprovació prèvia de la Comissió de Salut Pública reunida el 5 d'abril de 2016, després d'analitzar els informes de la Ponència de Programes i Registre de Vacunacions, va aprovar l'actualització del calendari de vacunació sistemàtica infantil per a l'any 2017; en aquest s'estableix la nova pauta per a la vacuna hexavalent. La nova modificació del calendari implicarà administrar una dosi de record de poliomielitis injectable i la vacuna DTPa d'alta càrrega als 6 anys a tots els xiquets nascuts a partir de l'1 de gener de 2017.

    Aquestes modificacions es basaven tant en l'adequació a les noves realitats epidemiològiques com als nous coneixements sobre l'efectivitat de les vacunes.

    L'Advocacia General de la Generalitat s'ha pronunciat en l'informe de data 22 de desembre de 2016 en el sentit que, quan el calendari proposat és una mera translació de l'acord del CISNS, la seua aplicació a l'àmbit de la Comunitat Valenciana ha de ser mitjançant una resolució de la persona titular de la conselleria competent.

    Només en el cas que raons epidemiològiques específiques feren necessària una regulació específica del calendari vacunal, caldria un desplegament reglamentari que, segons indica la mateixa advocacia, hauria de ser un decret, ja que seria desenvolupament directe de la Llei 33/2011, de 4 d'octubre, General de Salut Pública.

    Per les raons exposades, resolc:



    Primer. Objecte

    L'objecte d'aquesta resolució és aprovar el nou calendari de vacunació sistemàtica infantil de la Comunitat Valenciana segons es mostra en l'annex.



    Segon. Vacuna contra l'hepatitis B

    1. Respecte a la vacunació contra l'hepatitis B, la primera dosi s'administrarà als 2 mesos d'edat.

    2. Els fills de mares portadores del HBsAg i de mares sense control serològic hauran de rebre la primera dosi de vacuna contra l'hepatitis B en la maternitat, conjuntament amb la immunoglobulina.



    Tercer. Vacuna contra la diftèria-tètans-pertussis

    1. Els xiquets nascuts a partir de l'1 de gener de 2017 rebran una pauta de 2+1 als 2,4 i 11 mesos d'edat amb vacuna hexavalent. Aquesta modificació implicarà l'administració d'una dosi de la vacuna combinada DTPa+ VPI als xiquets vacunats amb la pauta 2+1 quan arriben a l'edat de 6 anys. Els xiquets vacunats amb la pauta 3+1 rebran als 6 anys la vacuna dTpa.

    2. En els nascuts a partir de l'1 de gener de 2017 se suprimeix la dosi de la vacuna als 18 mesos d'edat segons es mostra en l'annex.



    Quart. Vacuna contra la varicel·la

    S'inclou la vacuna contra la varicel·la en els xiquets i les xiquetes nascuts a partir de l'1 de gener de 2015, segons les pautes establides en l'annex. La direcció general amb competències en matèria de salut pública dictarà les instruccions complementàries sobre l'ús d'aquesta vacuna en grups de risc.



    Cinqué. Calendari de vacunació

    Les vacunes incloses en el calendari, així com les dosis i edats òptimes en què s'han d'administrar són les que apareixen en l'annex.





    Sisé. Canvis en el calendari vacunal

    La direcció general amb competències en matèria de salut pública establirà les estratègies oportunes per a garantir la protecció adequada d'aquelles cohorts de població que resulten afectades pels canvis en el calendari de vacunació.



    Seté. Vacunació infantil

    1. Els xiquets i les xiquetes que presenten un calendari incomplet de vacunació en relació amb l'establit per les autoritats sanitàries hauran d'adequar el dit calendari a les recomanacions oficials.

    2. Els xiquets i les xiquetes empadronats a la Comunitat Valenciana hauran de vacunar-se contra la grip d'acord amb els criteris establits per la direcció general amb competències en matèria de salut pública.

    3. Igualment, els xiquets i les xiquetes empadronats a la Comunitat Valenciana que facen viatges a l'estranger hauran de vacunar-se amb aquelles vacunes indicades en cada cas per a la protecció dels riscos relacionats amb el viatge.

    4. S'aprofitarà qualsevol contacte amb els serveis sanitaris, en especial els establits en el programa de salut del xiquet sa, per a revisar i actualitzar els calendaris vacunals de cada xiquet i xiqueta.



    Huité. Administració i registre de les vacunes

    1. Les vacunes incloses en el calendari de vacunació sistemàtica infantil, així com aquelles que s'establisquen en els programes de vacunació específics, s'administraran de manera gratuïta, sense perjudici de la possible reclamació del pagament quan hi haja tercers obligats a això, en tots els punts de vacunació o unitats establides per la conselleria amb competències en matèria de sanitat, i han de ser registrades en el Registre de Vacunes Nominal (RVN).

    2. Els centres privats acollits al conveni de col·laboració firmat al seu dia entre la direcció general amb competències en matèria de salut pública i la Societat Valenciana de Pediatria hauran de seguir el calendari de vacunacions sistemàtiques infantil i els protocols de conservació i registre de les vacunes administrades.



    Nové. Objectius de cobertura vacunal

    La conselleria amb competències en matèria de sanitat fixarà objectius de cobertura a aconseguir en les distintes etapes vacunals i podrà establir les mesures que considere oportunes que contribuïsquen a la seua consecució.



    Desé. Adequació a la situació epidemiològica

    Quan la situació epidemiològica així ho aconselle, es podran dictar les mesures d'adequació del calendari de vacunació que es consideren oportunes per a garantir el major nivell de protecció de la població.





    Onzé. Eficàcia

    Aquesta resolució produirà efectes des de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



    València, 1 de gener de 2017.– La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública: Carmen Montón Giménez.