ORDRE 15/2021, de 23 de novembre, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, per la qual s'aprova el model d'autoliquidació de l'Impost sobre Habitatges Buits i es regula el format, terminis i contingut de la relació de titulars d'immobles en el Registre d'Habitatges Desocupats.



Publicado en:  DOGV núm. 9241 de 23.12.2021
Número identificador:   2021/12002
Referencia Base Datos:  011771/2021
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Taxes i preus públics
    Descriptores:
      Temáticos: recaptació d'impostos, impost


  • ORDRE 15/2021, de 23 de novembre, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, per la qual s'aprova el model d'autoliquidació de l'Impost sobre Habitatges Buits i es regula el format, terminis i contingut de la relació de titulars d'immobles en el Registre d'Habitatges Desocupats. [2021/12002]

    Preàmbul



    L'article 33 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat 2021, ha creat l'Impost sobre Habitatges Buits, que és un tribut propi de la Generalitat Valenciana, que grava els habitatges deshabitats, com a instrument per a incentivar l'oferta de lloguer en l'àmbit d'aplicació de l'impost i garantir la funció social de la propietat d'un habitatge.

    En l'apartat nou del mencionat article s'estableix que els subjectes passius de l'Impost sobre Habitatges Buits estan obligats a presentar l'autoliquidació de l'impost i a efectuar-ne l'ingrés. Per a regular el format, terminis i contingut de l'autoliquidació remet a una ordre del conseller competent en matèria d'hisenda, en la qual es preveurà la seua presentació en suport directament llegible per ordinador o mitjançant transmissió per via telemàtica.

    D'altra banda, com a mecanisme de tancament de la gestió de l'impost es preveu en l'apartat deu que la Conselleria amb competència en matèria d'habitatge haurà de facilitar dins dels tres primers mesos de l'any natural posterior a la finalització del període impositiu la relació de titulars i immobles inscrits en el registre previst en l'article 11.4 de la Llei 2/2017, de 3 de febrer, per la funció social de l'habitatge de la Comunitat Valenciana. El seu format, terminis i contingut s'haurà d'establir mitjançant una ordre del conseller competent en matèria d'hisenda.

    Constitueix l'objecte d'aquesta ordre desenvolupar les previsions anteriors. Aquesta norma s'adequa als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, als quals s'ha de subjectar l'exercici de la potestat reglamentària, de conformitat amb el que es disposa en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Pel seu caràcter de pressupost necessari per a l'aprovació dels models d'autoliquidació i per contindre mecanismes d'informació necessaris perquè l'Administració tributària puga comprovar el compliment de les obligacions derivades de la seua normativa, és una norma d'acord amb els principis d'eficàcia i necessitat. L'aprovació de l'ordre de manera prèvia a la finalització del primer període impositiu, així com l'establiment d'amplis períodes voluntaris de declaració i ingrés afavoreix la seguretat jurídica de les persones obligades al seu compliment. Estableix, com a via per a efectuar la declaració, la transmissió telemàtica de fitxers constituïts pel nombre de camps imprescindibles per a una adequada gestió de l'impost. Aquesta solució s'entén com la més eficient i proporcionada, perquè permet les persones destinatàries elaborar la declaració a partir dels seus registres i perquè aquestes, per la seua condició de persones jurídiques, estan obligades a comunicar-se amb l'Administració per mitjans telemàtics, de manera coherent amb el que es preveu en l'ordenament administratiu general. Finalment, en matèria de transparència s'han definit clarament els objectius d'aquesta norma i la seua justificació, i s'ha possibilitat la participació activa de les persones i associacions representatives d'interessos que pogueren veure's afectats per aquesta.



    D'acord amb el que s'ha exposat i, fent ús de les facultats que em confereix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el Decret 171/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, a proposta de la Direcció General de Tributs i Joc, i amb els tràmits previs establits en el Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, així com l'informe de l'Advocacia General de la Generalitat, d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,





    ordene:



    Capítol primer

    Model d'autoliquidació de l'Impost sobre Habitatges Buits



    Article 1. Aprovació del model 635 Impost sobre Habitatges Buits. Autoliquidació

    1. S'aprova el model 635 Impost sobre Habitatges Buits. Autoliquidació, que figura com a annex I de la present ordre.

    Per mitjà d'aquest model s'efectuaran les autoliquidacions de l'Impost sobre Habitatges Buits previst en l'article 33 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat 2021.

    2. Aquest model consta dels tres exemplars següents:

    Exemplar per a l'Administració. Full d'autoliquidació.

    Exemplar per al subjecte passiu. Full d'autoliquidació.

    Exemplar per a l'entitat col·laboradora. Full d'autoliquidació.



    Article 2. Termini per a efectuar la presentació

    Les persones obligades a declarar hauran d'autoliquidar l'impost i ingressar l'import del deute tributari per mitjà del model 635 durant els tres mesos posteriors a la finalització del període impositiu.





    Article 3. Lloc i procediment de presentació

    1. La confecció del model s'efectuarà a través de les utilitats posades a la seua disposició en la seu electrònica de la Generalitat Valenciana i exigirà l'enviament d'un fitxer elaborat d'acord amb el contingut i especificacions contingudes en l'annex I de la present ordre.

    2. El pagament del tribut es podrà efectuar de manera telemàtica o per mitjà d'ingrés en qualsevol de les entitats col·laboradores en la recaptació dels tributs de la hisenda de la Generalitat Valenciana.

    3. La presentació de la declaració s'efectuarà de manera telemàtica, d'acord amb el que estableix l'Ordre de 21 de novembre de 2003, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual s'estableixen les condicions generals i el procediment per a la presentació telemàtica de declaracions i declaracions-liquidacions dels tributs la gestió dels quals correspon a la Generalitat.



    Capítol segon

    Relació de titulars i habitatges inscrits

    en el Registre d'Habitatges Deshabitats



    Article 4. Objecte de la relació

    Cada any natural, la conselleria competent en matèria d'habitatge remetrà a l'Agència Tributària Valenciana la relació de titulars i immobles inscrits a 31 de desembre de l'any natural anterior en el Registre d'Habitatges Deshabitats.



    Article 5. Forma i terminis de remissió

    1. La remissió de la relació s'haurà de dur a terme en format electrònic amb el contingut i especificacions contingudes en l'annex II de la present ordre.

    2. La relació es remetrà durant els tres mesos posteriors a la finalització del període impositiu.



    DISPOSICIÓ ADDICIONAL



    Única. Regla d'inexistència de despesa

    L'aplicació i el desplegament d'aquesta ordre no podrà tindre cap incidència en la dotació de despeses del pressupost de la Generalitat. La seua execució es durà a terme amb els mitjans personals i materials de l'Agència Tributària Valenciana i mancarà de repercussió econòmica en l'estat de despeses del citat organisme autònom.



    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



    Única. Derogació normativa

    Queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que s'estableix en la present ordre.

    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Habilitació

    S'autoritza la persona titular de la Direcció General de l'Agència Tributària Valenciana per a dictar totes les resolucions i instruccions que considere necessàries per al desplegament, execució i aplicació de la present ordre.



    Segona. Entrada en vigor

    Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



    València, 23 de novembre de 2021



    El conseller d'Hisenda i Model Econòmic,

    Vicent Soler i Marco





    Annex I

    Contingut i especificacions del fitxer a remetre per a presentar el model 635 d'autoliquidació de l'Impost sobre Habitatges Buits



    Camp Longitud Especificació

    Núm. referència Registre d'Habitatges Desocupats 12

    Referència cadastral 20

    Tipus de via 2 1-Carrer, 2-Avinguda, 3-Plaça, 4-Carretera, 5-Urbanització, 6-Partida, 7-Passeig, 8-Camí, 9-Passatge, 10-Polígon, 11-Altres

    Nom de la via pública 60

    Número 5

    Lletra 1

    Escala 2

    Pis 2

    Porta 2

    Província 2 Codi INE de la província

    Municipi 5 Codi INE del municipi

    Codi postal 5

    Superfície construïda 10 Ajustat a l'esquerra en cm²







    Annex II

    Contingut i especificacions de la relació anual de titulars i immobles inscrits en el Registre d'Habitatges Desocupats



    Camp Longitud Especificació

    NIF titular de l'immoble 9

    Raó social del titular de l'immoble 60

    Núm. referència Registre d'Habitatges Desocupats 12

    Referència cadastral 20

    Tipus de via 2 1-Carrer, 2-Avinguda, 3-Plaça, 4-Carretera, 5-Urbanització, 6-Partida, 7-Passeig, 8-Camí, 9-Passatge,10-Polígon,11– Altres

    Nom de la via pública 60

    Número 5

    Lletra 1

    Escala 2

    Pis 2

    Porta 2

    Província 2 Codi INE de la província

    Municipi 5 Codi INE del municipi

    Codi postal 5

    Superfície construïda 10 Ajustat a l'esquerra en cm²