ORDE 7/2015, de 14 de maig, de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, per la qual es regula la publicitat del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana i s'indiquen les dades que seran públiques.



Publicado en:  DOGV núm. 7529 de 20.05.2015
Número identificador:   2015/4514
Referencia Base Datos:  004537/2015
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Mutualitats
    Descriptores:
      Temáticos: professió d'assegurances, assegurança , registre


  • ORDE 7/2015, de 14 de maig, de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, per la qual es regula la publicitat del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana i s'indiquen les dades que seran públiques. [2015/4514]

    PREÀMBUL



    I



    El Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs ve regulat en l'article 52 de la Llei 26/2006, de 17 de juliol, de Mediació d'Assegurances i Reassegurances Privades.

    Este article indica que s'hi han d'inscriure abans d'iniciar les seues activitats els mediadors d'assegurances, els seus auxiliars-assessors i els corredors de reassegurances residents o domiciliats a Espanya sotmesos a esta llei, i que en el cas de les persones jurídiques, a més, s'hi inscriuran els administradors i les persones que formen part de la direcció, responsables de les activitats de mediació.

    La norma indica també que un desplegament reglamentari expressarà les circumstàncies dels mediadors que han de figurar en el registre i que l'accés al seu contingut serà general i gratuït.

    Este desplegament reglamentari l'Administració de l'Estat no l'ha dut a terme.

    La Generalitat ha aprovat el Decret 181/2014, de 17 d'octubre, del Consell, que establix normes en matèria de mediació d'assegurances privades. L'article 2 regula el contingut mínim del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana, i indica que el Registre contindrà les dades següents: número d'inscripció, NIF, tipus de mediador, situació, tipus de persona, nom, cognoms, raó social, formació, dates d'alta i baixa, capital social, nombre de participacions, valor unitari de cada una d'elles, domicili del mediador, mecanisme d'atenció al client, responsables de l'atenció, cobertura de la responsabilitat civil, entitats asseguradores, capacitat financera, administradors, directors tècnics, partícips o cooperativistes i actes inscriptibles.



    El mateix precepte també establix que del contingut del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana es donarà publicitat a través de la web de la Conselleria, i que serà la persona titular de la Conselleria amb competència en matèria de mediació d'assegurances privades, a proposta de la persona titular de la direcció general amb competències en la qüestió, la que haurà d'indicar les dades del registre que seran públiques.

    L'accés a estes dades serà general i gratuït, sempre que les dades no estiguen protegides per les determinacions de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal.





    II



    Per tant, amb la finalitat de complir el Decret 181/2014, de 17 d'octubre, del Consell, es dicta esta orde, que consta de 6 articles, una disposició addicional, dos finals i un annex.



    L'article1 de l'Orde establix el seu objecte. L'article 2 i el seu annex arrepleguen les dades del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana que seran públiques, i que d'acord amb l'article 3 hauran de publicar-se en la web de la Conselleria competent en matèria d'assegurances privades, en consonància amb el que disposa l'article 2 de la norma habilitant, és a dir, del Decret 181/2014, de 17 d'octubre.

    Per la seua banda l'article 4 arreplega l'obligació de mantindre actualitzada la publicació de les dades que hagen de constar en el Registre.

    Convé ressaltar dos aspectes que la norma tracta especialment.

    D'una banda, que al tractar-se d'una publicitat imposada legalment, només ha d'afectar els mediadors que continuen desenrotllant la seua activitat i no estendre's als que la feien en altres moments. Per això només es fan públiques les dades dels mediadors inscrits. (article 2.1)



    I en segon lloc que, per la transcendència que té la inscripció –perquè possibilita l'exercici d'una activitat econòmica com és la mediació en assegurances-, l'orde preveu en l'article 5 que el responsable del Registre puga difondre'n el contingut d'una manera activa entre els possibles interessats, per tal d'anar, així, més enllà de l'administració estàtica, amb la finalitat d'aconseguir una major transparència en l'exercici d'esta activitat econòmica.

    Finalment la norma establix que l'accés a la informació serà general i gratuïta.

    Esta orde es dicta a l'empara de l'article 49.3.10a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, que establix que la Generalitat té competència exclusiva, sense perjuí del que disposa l'art. 149 de la Constitució i, si és el cas, de les bases i ordenació de l'activitat econòmica general de l'Estat, sobre els mediadors d'assegurances.



    En virtut de tot això i de l'habilitació prevista en l'article 2 del Decret 181/2014, de 17 d'octubre, complits els tràmits de l'article 43.1 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,



    ORDENE



    Article 1. Objecte de la norma

    És objecte de la disposició present la regulació a la Comunitat Valenciana de la publicitat de les dades del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana, el seu manteniment, la forma de publicitat i la seua difusió.



    Article 2. Dades del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana que seran públiques

    1. Seran públiques les dades dels mediadors inscrits en el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana que hi estiguen d'alta i mentres continuen en alta.

    2. Les dades que seran públiques seran les que es recullen en l'annex d'esta orde.



    Article 3. Lloc de publicació

    Les dades públiques del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana es publicaran en la web de la conselleria amb competències en matèria de mediació d'assegurances privades.



    Article 4. Manteniment i actualització de les dades públiques del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana

    1. La direcció general amb competències en matèria de mediació d'assegurances privades haurà de mantindre actualitzades les dades que han de publicar-se.

    2. L'actualització de les dades serà efectiva l'endemà de la inscripció.



    Article 5. Difusió de les dades públiques

    La direcció general amb competències en matèria de mediació d'assegurances privades difondrà entre les entitats asseguradores, col·legis de mediadors, associacions i qualsevol altra persona i institució que es consideren interessats a saber quins mediadors figuren inscrits en el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana, les dades públiques d'este registre.



    Article 6. Accés a les dades

    L'accés a les dades públiques del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana, serà general i gratuït.





    DISPOSICIÓ ADDICIONAL



    Única. Repercussió pressupostària

    La implementació i el desplegament d'esta orde no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i de cada un dels capítols de gasto assignats a la Direcció General d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, i en tot cas hauran de ser atesos amb els mitjans personals i materials de què dispose.





    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Desplegament

    S'autoritza la direcció general competent en matèria de mediació d'assegurances privades per a dictar les resolucions i instruccions que siguen necessàries per a l'aplicació i el compliment d'esta orde.





    Segona. Entrada en vigor

    Esta orde entrarà en vigor vint dies després que es publique en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



    València, 14 de maig de 2015



    El conseller de Economía, Industria, Turismo y Empleo,

    MÁXIMO BUCH TORRALVA







    ANNEX

    Relació de les dades del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i dels seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana que seran públiques



    Número d'inscripció

    NIF

    Tipus de mediador

    Tipus de persona

    Raó social

    Nom

    Cognoms

    Data d'alta

    Domicili_adreça

    Domicili_província

    Domicili_municipi

    Codi postal

    Telèfons

    Correu electrònic

    Cobertura per anualitat de la responsabilitat civil

    Cobertura per sinistre de la responsabilitat civil

    Cobertura de la caució

    Import de l'aval

    Responsable del Departament d'Atenció al Client o del seu Defensor, amb les seues dades següents: nom, cognoms, domicili_adreça, domicili_província, domicili_municipi, codi postal, telèfons i correu electrònic.

    Administradors, amb les seues dades següents: nom, cognoms, NIF i data d'alta.

    Directors tècnics, amb les seues dades següents: nom, cognoms, NIF i data d'alta.

    Partícips i cooperativistes, amb les seues dades següents: nom, cognoms, NIF i data d'alta.