ORDE conjunta 1/2012, de 18 de gener, de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport i la Conselleria de Governació, per la qual es regula la formació dels consumidors reconeguts com a experts



Publicado en:  DOGV núm. 6710 de 09.02.2012
Número identificador:   2012/1185
Referencia Base Datos:  001367/2012
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Turisme, Cultura i Esport;Conselleria Governació
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Cultura Seguretat pública
    Descriptores:
      Temáticos: costums i tradicions, cultura regional, protecció civil, manifestació cultural, protecció del consumidor, informació al consumidor, seguretat del producte , indústria pirotècnica, registre


  • ORDE conjunta 1/2012, de 18 de gener, de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport i la Conselleria de Governació, per la qual es regula la formació dels consumidors reconeguts com a experts (CRE). [2012/1185]

    PREÀMBUL



    La Directiva 2007/23/CE, de 23 de maig de 2007, sobre la posada en el mercat d'articles pirotècnics, establix una regulació «per aconseguir la lliure circulació d'articles pirotècnics en el mercat interior, garantint al mateix temps un alt nivell de protecció de la salut humana i la seguretat pública i de protecció i seguretat dels consumidors, i tenint en compte els aspectes pertinents de protecció del medi ambient».



    La transposició d'esta directiva al nostre ordenament jurídic s'ha produït a través del Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, pel qual s'aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria. Este reglament incorpora les directrius comunitàries previstes amb l'objectiu, entre altres qüestions, d'assentar el principi de seguretat en l'ús d'aquells i de garantir la normalitat en l'adequada realització de les festivitats i celebracions en què s'utilitzen estos.

    Este reglament inclou diverses instruccions tècniques complementàries (ITC). En concret, la ITC número 18 fa referència a les «manifestacions festives religioses, culturals i tradicionals» en què es poden utilitzar «artificis de pirotècnia exceptuats de l'àmbit de la Directiva 2007/23/CE, per grups de consumidors reconeguts com a experts (CRE)».

    En concret, esta ITC preveu l'autorització de les manifestacions festives en funció de la quantitat de quilograms de matèria reglamentada, els requisits per a participar en l'esmentada manifestació i la pertinença a un grup de CRE per a això, la formació mínima que han de tindre els CRE, així com el règim d'adquisició, emmagatzematge i eliminació dels artificis pirotècnics utilitzats en aquelles.

    Per la seua banda, la Comunitat Valenciana, en virtut del Decret 19/2011, de 4 de març, va procedir a reconéixer el caràcter religiós, cultural o tradicional de les manifestacions festives celebrades a la Comunitat Valenciana en què s'utilitzen artificis de pirotècnia de manera ritual i, en concret, en funció d'allò que preveuen les instruccions tècniques complementàries (ITC) números 8 i 18, del Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, pel qual s'aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria.

    Este decret va efectuar tal reconeixement respecte totes i cada una de les celebracions festives que hi ha en els diferents municipis de la Comunitat Valenciana. Un reconeixement d'acord amb la tradició i l'arrelament de l'ús de la pólvora en el territori valencià considerat com a àrea global d'aplicació de l'excepcionalitat indicada en la ITC número 18 del Reial Decret 563/2010.

    El pas següent, que cal concretar en esta orde, és el d'establir la regulació per a la utilització dels artificis pirotècnics, d'acord amb allò que preveuen els apartats 3 i 4 de l'esmentada ITC. Una regulació que es deriva, així mateix, de la disposició final primera del Decret 19/2011, que autoritza els titulars de les conselleries amb competència en cultura i esports i en matèria d'espectacles per a dictar les disposicions de desplegament en l'àmbit de les seues competències respectives.

    Per tot l'anterior, i d'acord amb allò que disposa l'article 49.1.4a i 30a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, així com en virtut d'allò que disposa l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, que atribuïx als consellers la potestat reglamentària en les matèries pròpies de la conselleria per mitjà d'ordes, a allò que disposa la disposició final primera del Decret 19/2011, de 4 de març, i als apartats 3 i 4 de la ITC núm. 18 del Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria aprovat pel Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, escoltada la Comissió d'Espectacles Públics i Activitats Recreatives de la Comunitat Valenciana en la reunió de 15 de desembre de 2011.







    ORDENEM



    Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

    1. És objecte d'esta orde la regulació de la formació dels consumidors reconeguts com a experts (des d'ara CRE) en les manifestacions festives celebrades en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana com manifestacions de caràcter religiós, cultural o tradicional dins del marc previst en la instrucció tècnica complementària número 18 del Reglament d'articles de pirotècnia i cartutxeria, aprovat pel Reial Decret 563/2010, de 7 de maig.



    2. Les manifestacions festives amb ús d'artificis pirotècnics a què es fa referència en esta orde són les indicades en l'article 5 del Decret 19/2011, de 4 de març, del Consell: cordada, passejada, correfoc, despertada i qualsevol altra modalitat tradicional equivalent a estes.



    Article 2. Definicions

    Als efectes d'esta orde s'entén per:

    - Responsable de grup de consumidors reconeguts com a experts: persona major d'edat, vinculada, almenys, a un grup CRE, amb coneixements generals i bàsics sobre artificis pirotècnics exceptuats de l'àmbit de la Directiva 2007/23/CE i sobre el seu ús en les manifestacions festives esmentades en esta orde, acreditat a este efecte per l'administració competent, així com habilitat per a formar ciutadans sobre esta particular matèria, adquirir, davall comanda, estos artificis i per a participar de manera activa en aquelles.



    - Consumidor reconegut com a expert (CRE) / Participant actiu: persona que, tot i haver rebut i superat el curs de formació esmentat en esta orde, participa o pot participar de manera activa com a integrant d'un grup CRE en les manifestacions festives amb ús o utilització d'artificis pirotècnics en el recorregut o en les zones autoritzades a este efecte.

    S'entendrà per ús o utilització d'artificis pirotècnics l'encesa d'estos i el seu maneig amb les mans o, si és el cas, a través de qualsevol element de subjecció.

    - Participant passiu: persona que assistix a una manifestació festiva en què s'utilitzen artificis pirotècnics i que se situa en el recorregut o en les zones autoritzades on estiga previst l'abast d'aquells o dels seus efectes sense que puga ser considerat participant actiu. Els participants passius poden portar artificis pirotècnics únicament a través d'algun element de subjecció o una altra interacció ocasional voluntària, però no poden procedir per si a la seua encesa.

    En qualsevol cas i si és procedent, la indumentària i les mesures de protecció recomanades per a la interacció en l'acte d'estes terceres persones quedaran clarament i visiblement indicades per l'organitzador.

    - Espectador: persona que assistix a la celebració d'una manifestació festiva amb la finalitat de contemplar-la amb les màximes garanties de seguretat, romanent en les zones on no estiga previst l'abast i efectes dels artificis pirotècnics.



    Article 3. Grups de consumidors reconeguts com a experts

    1. D'acord amb allò que s'ha indicat en l'apartat 3 de la ITC número 18 del Reial Decret 563/2010, els CRE han de pertànyer a un grup de consumidors reconeguts com a experts per a poder utilitzar artificis pirotècnics, sense marcat CE i fora de l'àmbit d'aplicació de la Directiva 2007/23/CE, en manifestacions festives religioses, culturals o tradicionals autoritzades pels ajuntaments i participar en estes de manera activa.

    2. Als efectes d'esta orde, s'entendrà per grup de consumidors reconeguts com a experts el conjunt de CRE d'una mateixa agrupació (federació, associació, penya, colla, comissió festera o entitat) amb personalitat jurídica pròpia, incloses les agrupacions locals de persones recollides en l'apartat 3 d'este article.

    Estos grups CRE han de comptar, en tot cas i com a mínim, amb un responsable de grup CRE, d'acord amb allò que preveu esta orde.



    Els grups CRE s'han d'inscriure com a tals en el registre creat a este efecte per la conselleria competent en matèria d'espectacles.

    3. Els ajuntaments de la Comunitat Valenciana, per a afavorir la participació activa ciutadana en les manifestacions festives on s'usen o utilitzen artificis pirotècnics poden promoure, crear o assumir agrupacions locals de persones a l'efecte de la constitució de grups de consumidors reconeguts com a experts, així com per a la realització dels cursos de formació.



    Article 4. El Registre de Grups de Consumidors Reconeguts com a Experts

    1. La Generalitat ha de crear un fitxer a l'efecte d'inscripció dels grups de consumidors reconeguts com a experts que es constituïsquen. Este fitxer recollirà inicialment la denominació del grup i el responsable o els responsables d'este. Així mateix, posteriorment, una vegada efectuats els cursos de formació, s'hi han d'inscriure els consumidors reconeguts com a experts al grup corresponent i s'han d'associar a cada un d'ells les modalitats de manifestació festiva de què hagen realitzat i superat els cursos de formació.

    2. En la creació d'este fitxer, caldrà ajustar-se a allò que preveu la normativa sobre protecció de dades de caràcter personal i a la resta de la normativa que resulte aplicable a efectes de la declaració d'aquell.



    Article 5. Obligatorietat de la formació

    D'acord amb allò que disposen els apartats 3 i 4 de la ITC número 18 del Reial Decret 563/2010, per a obtindre la consideració de CRE és necessari haver realitzat i superat els cursos de formació d'acord amb allò que preveu esta orde.



    Article 6. Persones que poden rebre la formació de CRE

    1. Podran rebre la formació per a CRE les persones o els membres de federacions, associacions, penyes, colles, comissions festeres o organitzacions equivalents indicats en l'article 3.2 d'esta orde.



    En tot cas, per a participar en els cursos de formació a què es fa referència en esta orde, les persones interessades han de formar part o integrar-se en alguna agrupació de les referides en l'article 3.2.

    2. L'edat mínima dels aspirants a CRE serà de 8 anys. No obstant això, la participació activa en les manifestacions festives que se celebren ha d'anar en funció de la tipologia d'artificis pirotècnics que s'hi utilitzen, així com en relació amb les modalitats de les celebracions indicades en l'article 1.2 d'esta orde.

    3. Les persones menors d'edat han d'obtindre permís exprés dels seus pares o tutors a l'efecte de la realització dels cursos de formació. L'esmentat permís ha de constar per escrit.



    Article 7. La formació dels CRE

    1. La formació dels CRE consistirà en la realització i la superació d'un curs de formació.

    2. L'organització dels cursos correspon a la Generalitat, la qual els pot efectuar, si és el cas, directament o promoure la seua realització a través d'associacions d'empresaris, entitats culturals, grups de consumidors reconeguts com a experts, ajuntaments, mancomunitats, federacions, associacions, penyes, colles, comissions festeres, entitats i organitzacions equivalents vinculades a les festivitats amb ús d'artificis pirotècnics.

    3. Els cursos de formació als CRE s'impartiran per persones que siguen responsables de grup de consumidors reconeguts com a experts.

    La superació del curs de formació s'efectuarà en virtut d'una prova avaluadora d'acord amb allò que s'ha indicat en l'article 10 d'esta orde.

    4. Les entitats o organitzacions que impartisquen els cursos de formació han de disposar dels mitjans adequats per a això, i estos poden ser propis o aliens, i s'han d'assegurar oportunament de l'eficàcia d'uns o altres per a la consecució dels objectius marcats. En tot cas, es tindrà en compte el nombre de sol·licitants a l'efecte de la periodificació o la realització de torns. En este sentit, el nombre d'alumnes per cada sessió del curs ha de ser l'adequat per a garantir una formació correcta i comprensiva.

    5. La Generalitat pot desenrotllar funcions de control i supervisió sobre el temari, els exàmens plantejats, l'assistència dels alumnes als cursos i sobre qualsevol altra qüestió que considere necessària per a la correcta aplicació de la normativa vigent sobre la matèria.



    Article 8. Contingut dels cursos de formació

    1. El contingut mínim del programa formatiu per als CRE és el següent:

    - Nocions històriques i antropològiques bàsiques sobre les manifestacions festives indicades en l'article 1.2 d'esta orde.

    - Informació sobre els articles pirotècnics que s'usaran en les manifestacions festives.

    Funcionament dels artificis que s'empraran.

    Utilització correcta en les esmentades manifestacions.

    Riscos derivats de la seua utilització.

    Mesures de prevenció específiques.

    - Coneixements sobre el desenrotllament de les manifestacions festives.

    Delimitació de l'àrea de les manifestacions festives.

    Delimitació de l'àrea de seguretat, si és el cas.

    Requisits per a l'accés a les manifestacions festives.

    - Mesures de seguretat i emergència.

    Mesures de seguretat establides per al desenrotllament de les manifestacions festives.

    Procediments d'actuació en cas d'accident.

    - Procediments de recepció i devolució dels articles pirotècnics.



    - Tractament d'articles fallits.

    2. En tot cas, la formació impartida ha de comprendre una o diverses de les diferents modalitats de manifestacions festives d'acord amb la tipologia indicada en l'article 1.2 d'esta orde amb la finalitat de considerar, de manera adequada i suficient, les singularitats o els condicionaments específics de cada una d'estes.



    Article 9. El conveni de col·laboració per a l'organització dels cursos



    1. Quan la Generalitat organitze o promoga la impartició dels cursos per mitjà de la participació d'associacions d'empresaris, entitats culturals, grups de consumidors reconeguts com a experts, ajuntaments, mancomunitats, federacions, associacions, penyes, colles, comissions festeres, entitats i organitzacions equivalents que desitgen encarregar-se de l'organització dels cursos de formació, s'ha de subscriure un conveni de col·laboració amb esta finalitat.

    2. Les entitats interessades a subscriure l'esmentat conveni s'han de dirigir a la conselleria competent en matèria d'espectacles als efectes procedents. Per a això, han de disposar, almenys, d'un responsable de grup.

    3. El conveni de col·laboració ha de fer referència, principalment, a l'organització de la prova avaluadora. En concret, ha de fer menció a l'àmbit territorial que comprenga la materialització de l'esmentada prova, la data o les dates de la seua realització al llarg de l'any i, si és el cas, el possible cost econòmic.



    Article 10. Seguiment i superació dels cursos de formació

    1. Prèviament a la iniciació del curs, s'ha d'indicar en la base de dades creada per la Generalitat l'entitat que organitze el curs, la identitat del formador o formadors (nom, cognoms i DNI), condició de responsable de grup de consumidors reconeguts com a experts, data del curs, seu, municipi de realització i nombre d'alumnes.



    2. Durant la sessió o les sessions del curs, s'ha de portar un control d'assistència dels alumnes. Este control es materialitzarà a través de l'esmentada base de dades i s'ha d'indicar els alumnes que, tot i estar inscrits, no hagen efectuat el curs.

    3. Per a obtindre la consideració de CRE és necessari superar la prova avaluadora esmentada en esta orde. Per a realitzar este examen l'alumne ha d'haver assistit al curs, almenys, al 85% del temps lectiu previst.

    4. La prova avaluadora la realitzaran les entitats organitzadores del curs d'acord amb el contingut indicat en el conveni de col·laboració. L'esmentada prova ha d'atendre a allò que s'ha explicat durant el curs i ha de fer referència a una o diverses de les diferents manifestacions festives indicades en l'article 1.2 d'esta orde.

    5. Una vegada realitzada la prova avaluadora, l'entitat organitzadora ha d'inscriure els alumnes aprovats en la base de dades creada per la Generalitat. A este efecte es distingirà la modalitat de manifestació festiva que corresponga i també si l'alumne és major o menor d'edat.



    Article 11. Certificat d'acreditacions

    1. Una vegada justificat el seguiment i la superació del curs pels alumnes, i constatat este fet en la base de dades a què es fa referència en esta orde, la Generalitat ha d'expedir un certificat acreditatiu de la formació rebuda com a integrant d'un determinat grup de consumidors reconeguts com a experts.

    2. L'esmentada expedició per la Generalitat és compatible amb l'extracció telemàtica i entrega als alumnes del certificat per part de les entitats que, a través del conveni de col·laboració, organitzen el curs de formació i la prova avaluadora a què es fa referència en esta orde.



    3. En tot cas, la Generalitat ha d'elaborar el model de certificat que es posarà a disposició de les entitats organitzadores de la prova a través de mitjans telemàtics.



    Article 12. Duració de l'acreditació de CRE

    1. L'acreditació de CRE a la qual es fa referència en l'article anterior no estarà subjecta a cap termini o cap terme temporal.

    S'ha de fer excepció en el cas dels menors de 18 anys per als quals, automàticament, l'acreditació s'extingirà quan la persona interessada complisca la majoria d'edat. En este cas, esta persona ha de realitzar i superar un nou curs de formació per a poder participar activament en les manifestacions festives indicades en esta orde.

    2. No obstant això previst en l'apartat anterior, en el supòsit de modificació de les característiques essencials dels artificis pirotècnics o de les condicions de les manifestacions festives, serà necessària la realització d'un nou curs de formació a efectes de reciclatge i obtenció de nova acreditació.



    Article 13. Supervisió dels CRE

    En relació amb allò que s'ha indicat en l'apartat 3 de la ITC número 18 del Reial Decret 563/2010, els ajuntaments que autoritzen les manifestacions festives on s'utilitzen articles pirotècnics, així com els organitzadors de la celebració festiva, poden verificar la tinença de l'acreditació dels participants actius en estes.



    Article 14. Revocació de l'acreditació de CRE

    1. L'acreditació de CRE pot ser revocada respecte una o diverses persones quan es produïsquen les circumstàncies següents:

    - Utilització d'artificis pirotècnics no inclosos en la sol·licitud d'autorització de la manifestació festiva o prohibits expressament per l'organitzador.

    - Actuacions temeràries amb producció voluntària i anormal d'increment del risc tradicional a la resta de participants de la manifestació festiva.

    - No fer cas a les indicacions del responsable del grup quan l'esmentada omissió puga ocasionar riscos per als participants.

    - Qualsevol altra acció que supose una vulneració de la normativa vigent en esta matèria.

    2. El procediment de revocació s'ha d'efectuar d'ofici per l'òrgan competent de la Generalitat en matèria d'espectacles, bé per iniciativa pròpia o en virtut de denúncia, informe o petició raonada d'altres administracions, persones o responsables dels grups.



    La revocació de l'acreditació impedirà participar en totes les manifestacions festives indicades en esta orde durant, almenys, el termini d'un any. Sense perjuí d'això, per a poder tornar a participar, l'interessat haurà d'efectuar i superar un nou curs de formació una vegada que haja transcorregut l'esmentat termini.



    Article 15. Cancel·lació de la inscripció d'un grup CRE

    1. Serà procedent la cancel·lació de la inscripció en el registre previst en esta orde quan concórreguen les circumstàncies indicades en l'apartat 1 de l'article anterior i estes siguen atribuïbles a un grup CRE. La cancel·lació implicarà el cessament de l'activitat de l'esmentat grup i la impossibilitat de la participació d'este en les manifestacions festives indicades en l'article 1.

    En este sentit, serà necessària una nova inscripció com a grup CRE per a la represa de l'activitat com a tal. No es podrà instar esta nova inscripció fins al transcurs d'un any des que la cancel·lació siga ferma.



    2. Així mateix, la cancel·lació implicarà, automàticament, la revocació de l'acreditació dels consumidors reconeguts com a experts de l'esmentat grup amb els efectes indicat en l'article anterior.

    Esta revocació impedirà la participació dels CRE afectats en qualsevol cas i pel temps assenyalat, encara que estiguen inscrits en un altre grup diferent d'aquell la inscripció del qual haja sigut cancel·lada.





    DISPOSICIONS ADDICIONALS



    Primera. Responsabilitat del formador dels cursos de formació

    Les entitats que organitzen el curs i la prova avaluadora regulats en esta orde són responsables de les dades que introduïsquen en la base de dades indicada en l'article 10. En el supòsit d'introducció de dades falses, una vegada constatat este fet, s'aplicarà la normativa sancionadora que siga procedent. Així mateix, si és el cas, es podrà anul·lar o suspendre el conveni de col·laboració prèviament firmat o es prohibirà al responsable la impartició dels cursos de formació pel temps que corresponga segons la normativa que siga aplicable.





    Segona. Dels responsables del grup de consumidors reconeguts com a experts

    Els responsables de grup de consumidors reconeguts com a experts degudament acreditats per l'Administració competent que s'incorporen al registre de grups creat per la Generalitat, tindran la consideració de CRE en les modalitats que abaste el seu certificat.



    Tercera. De la prova avaluadora

    No tindrà validesa i no produirà cap efecte normativament previst, la prova avaluadora efectuada per les persones que, tot i no tindre els requisits exigits per a la seua realització, s'hagen examinat per qualsevol causa.



    Quarta. Modificacions de dades en grups de consumidors reconeguts com a experts

    1. Les persones que hagen efectuat i superat el curs de formació previst en esta orde, la inscripció del qual en el Registre de Grup de Consumidors Reconeguts com a Experts haja sigut cancel·lada per qualsevol causa, podran participar en les manifestacions festives que se celebren amb posterioritat sempre que s'integren en altres grups que hi haja inscrits en el registre a què es fa referència en l'article 4.

    2. De la mateixa manera, es permetrà la inscripció d'un CRE en un altre grup CRE diferent del d'origen sempre que es tinga la formació adequada per a això segons la modalitat de manifestació festiva corresponent i s'inste la seua deguda anotació en el Registre.

    3. Un consumidor reconegut com a expert pot pertànyer a dos o més grups CRE al mateix temps sempre que haja tramitat la corresponent anotació en el Registre i hi haja equivalència quant a la modalitat festiva.



    Quinta. Absència de costos econòmics

    La implementació i el desplegament posterior d'esta ordre no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cadascun dels capítols de despesa assignada a les conselleries, i en tot cas, haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials de les conselleries competents per raó de la matèria.





    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Desplegament normatiu

    S'autoritza els titulars de les conselleries amb competència en cultura i esport i en matèria d'espectacles per a dictar les disposicions que despleguen allò que preveu esta orde en l'àmbit de les seues competències respectives.



    Segona. Entrada en vigor

    Esta orde entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



    València, 18 de gener de 2012



    La consellera de Turisme, Cultura i Esport,

    LOLA JOHNSON SASTRE



    El conseller de Governació,

    SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ