ORDRE 10/2017, de 3 d'octubre, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, per la qual es regula la plataforma d'eFormació de la Generalitat.



Publicado en:  DOGV núm. 8152 de 19.10.2017
Número identificador:   2017/9078
Referencia Base Datos:  009061/2017
 
  • Análisis jurídico

    Fecha de entrada en vigor: 20.10.2017
    Notas: Títol corregit per la correcció d'errades publicada en el DOGV número 8153 de 20 d'octubre de 2017: on deia ORDRE 10/2010 es corregix per ORDRE 10/2017
    Esta disposición está afectada por:
      Corregida per:
  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Telecomunicacions i noves tecnologies


  • ORDRE 10/2010, de 3 d'octubre, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, per la qual es regula la plataforma d'eFormació de la Generalitat. [2017/9078]

    Preàmbul



    El Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, aprovat pel Decret 176/2016, de 25 de novembre, del Consell, en l'article 37, apartat 2, assigna, al centre directiu amb competències en tecnologies de la informació i les comunicacions, la promoció, la coordinació i la gestió de les actuacions per a garantir el dret d'accés de les valencianes i els valencians als serveis TIC, i per al desenvolupament del sector tecnològic valencià. Per a això, l'esmentat centre directiu assumeix el compromís d'impulsar models de col·laboració entre universitats, instituts tecnològics, empreses i administracions públiques. Els plans formatius amb mitjans electrònics a la ciutadania s'insereixen en el compliment d'aquest manament.



    Dins d'aqueix marc d'actuacions, la plataforma de formació en línia de la Generalitat, amb el nom eFormació, es va crear per a satisfer la necessitat d'impartir formació en línia i per a aqueix fi acull diversos campus on desenvolupar plans formatius propis i d'entitats adherides.



    La Generalitat ha desenvolupat l'experiència de gestió de la plataforma i, atés que ara manifesta un creixement i una complexitat creixents, es fa necessària una regulació del seu ús i de la gestió de les adhesions i de les obligacions mútues.

    La plataforma queda definida com un sistema d'informació per a la gestió de l'aprenentatge en línia que admet una diversitat de campus formatius i totalment independents dins de la mateixa infraestructura tecnològica. Es regula el compromís d'accessibilitat i gratuïtat d'ús des de qualsevol ordinador dotada de ferramentes de gestió, control i la tutoria dels cursos que imparteix en els distints campus. Es determina quins òrgans i entitats públiques poden adherir-se i disposar dels seus propis campus en la plataforma.

    Quant a les obligacions del centre directiu amb competències horitzontals en tecnologies de la informació i les comunicacions, es regulen els compromisos de suport per a la incorporació dels òrgans i les entitats adherides i eventualment d'un centre d'atenció a usuaris. Es regulen, així mateix, les actuacions de manteniment de la plataforma.



    Es fixa el procediment d'alta d'un campus nou dels òrgans i les entitats adherides. Quant a les obligacions de les entitats adherides, s'estableix la responsabilitat i els elements bàsics del desenvolupament dels cursos en línia que s'impartisquen a través dels campus assignats en la plataforma d'eFormació.

    Amb caràcter general, es determina que l'adhesió tindrà una vigència temporal indeterminada i continuada llevat que els òrgans o entitats públiques adherides desistisquen del seu ús o els siga revocat l'accés, i així siga acordat per resolució de l'òrgan amb competències horitzontals en tecnologies de la informació i les comunicacions, quan concórreguen les causes que es detallen.

    Tant l'òrgan directiu amb les competències horitzontals en matèria de tecnologies de la informació i les comunicacions, com els òrgans i les entitats adherides a la plataforma, cada un en el seu àmbit respectiu, se sotmetran al que estableix la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal i la resta de normativa vigent en matèria de protecció de dades personals en tots els supòsits en què puga donar-se tractament, cessió o comunicació de dades, entre aquestes o a un tercer.

    Les disposicions transitòries primera i segona estableixen, respectivament, els supòsits de continuïtat en la plataforma d'entitats no homologades a l'entrada en vigor de la norma i, així mateix, requereix els òrgans de l'Administració del Consell que compten amb campus per estar adherits a la plataforma, que regulen reglamentàriament les condicions d'ús dels distints campus on desenvolupen la seua activitat formativa.

    Per tot això, a proposta del centre directiu competent en matèria de tecnologies de la informació i les comunicacions en virtut de les facultats que em confereix l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el que disposa el Decret 24/2009, de 13 de febrer sobre forma, estructura i procediment d'elaboració dels projectes normatius de la Generalitat,





    ORDENE



    Article 1. Objecte

    L'objecte d'aquesta ordre és regular les condicions d'ús de la plataforma de formació en línia de la Generalitat, e-Formació, així com regular l'adhesió d'entitats a aquesta per a crear els seus propis campus de formació.



    Article 2. Accés a la plataforma eFormació de la Generalitat

    La plataforma eFormació és un sistema d'informació per a la gestió de l'aprenentatge que admet una diversitat de campus formatius i totalment independents dins de la mateixa infraestructura tecnològica. Els distints campus de formació en línia poden així desenvolupar projectes integrals de formació, gestionant de forma remota la creació de cursos, l'assignació d'alumnes i tutors, l'emissió de certificats d'aprofitament així com la recuperació de resultats i estadístiques. En definitiva, la seua gestió.

    La plataforma eFormació es troba operativa i accessible en la seu electrònica de la Generalitat (seu.gva.es) i en l'adreça electrònica diferenciada www.eformacion.gva.es. La plataforma opera 24 hores els 7 dies de la setmana amb una interfície o connexió de fàcil ús des de qualsevol ordinador i està dotada de ferramentes de gestió, control i tutorització dels cursos que imparteix en els distints campus.



    Article 3. Àmbit d'aplicació i accés

    Poden accedir i disposar dels seus propis campus en la plataforma eFormació de la Generalitat els següents òrgans i entitats:

    a) Els departaments o òrgans (Presidència, Vicepresidència i les conselleries) de l'Administració del Consell.

    b) Podran adherir-se a la plataforma la resta d'entitats públiques a què es refereix l'article 2.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, les Corts i les entitats arreplegades en l'apartat 3 de l'article 20 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, les entitats que integren l'Administració local de la Comunitat Valenciana, així com les universitats públiques per a cursos de formació del seu personal.



    La Generalitat facilitarà l'ús de la plataforma amb caràcter gratuït per als departaments i òrgans de l'apartat a d'aquest article. Els usuaris finals que reben formació en la plataforma poden estar subjectes a les taxes previstes en el Decret legislatiu 1/2005, de 25 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de taxes de la Generalitat o, si és el cas, els preus públics continguts en el Decret 103/2014, de 4 de juliol, del Consell, pel qual es regulen els preus públics de la Generalitat.

    La Generalitat facilitarà l'ús de la plataforma amb caràcter gratuït per als òrgans i entitats adherides que es detallen en l'apartat b d'aquest article. En cap cas, els usuaris finals d'aquesta hauran de desembossar cap quantitat econòmica pel seu ús o pel suport que reben de les entitats adherides.



    Article 4. Les obligacions de l'òrgan directiu amb competències horitzontals en tecnologies de la informació per al funcionament i el manteniment de la plataforma

    L'òrgan directiu amb competències horitzontals en matèria de tecnologies de la informació i les comunicacions prestarà suport i facilitarà als òrgans i entitats adherides la documentació necessària per a la seua incorporació i l'ús de la plataforma. En la mesura que li ho permeten les seues disponibilitats pressupostàries, l'esmentat òrgan directiu posarà a disposició de l'organització un centre d'atenció a l'usuari (CAU), que serà la unitat responsable d'atendre, exclusivament, les consultes o incidències d'índole tècnica relatives a la plataforma.



    L'òrgan amb competències horitzontals en tecnologies de la informació i les comunicacions podrà fer les actuacions que estime necessàries per al manteniment de la plataforma, i ho notificarà amb la suficient antelació, sempre que siga possible. En cap cas seran objecte de cap rescabalament, els danys i perjuís que puguen derivar-se de la falta de disponibilitat o continuïtat de la plataforma eFormació. L'òrgan amb competències horitzontals en tecnologies de la informació i les comunicacions impartirà la formació necessària perquè el personal designat pels òrgans o entitats adherides es capacite en l'ús de la plataforma.





    Article 5. Procediment d'adhesió a la plataforma d'eFormació de la Generalitat

    Els òrgans o entitats públiques de l'article 3 b) tramitaran electrònicament en la seu electrònica de la Generalitat les seues sol·licituds. L'acceptació de cada sol·licitud particular d'adhesió es realitzarà per resolució de l'òrgan amb competències horitzontals en tecnologies de la informació i les comunicacions, i es notificarà pel mateix canal. La incorporació a la plataforma suposa que el sol·licitant accepta amb la seua adhesió totes les seues condicions d'ús.



    Article 6. Obligacions de les entitats adherides en relació amb l'organització dels seus respectius campus

    La responsabilitat i el desenvolupament dels cursos en línia que s'impartisquen a través dels campus assignats en la plataforma d'eFormació, inclosos professorat, continguts, tutories, fòrums, atenció a l'alumnat o altres, així com la correcció dels continguts que generen incidències en els usuaris, recaurà en els òrgans i entitats adherides. Així mateix, aquests assumeixen la responsabilitat dels continguts, opinions o enllaços que es puguen incorporar als fòrums o cursos i la seua exclusiva autoria, garantint que aquests no atempten contra els drets d'intimitat, privacitat, imatge o propietat intel·lectual o industrial que corresponen a tercers segons les lleis.

    Els òrgans i entitats integrades en la plataforma hauran de disposar d'un compte de correu electrònic a manera de bústia oficial on redirigir les consultes que arriben al CAU i que es referisquen als continguts, cursos, altes, baixes i modificacions de l'alumnat, consultes dirigides al professorat, o qualsevol altra que no siguen d'índole tècnica de funcionament de la plataforma, i que hauran d'atendre i resoldre els dits òrgans i entitats en cada cas.

    També designaran un responsable de formació i un administrador de campus, que seran els interlocutors amb l'òrgan directiu amb competències horitzontals en matèria de tecnologies de la informació i les comunicacions en tot el que es refereix al manteniment tècnic de la plataforma. Qualsevol canvi que es produïsca en les designacions esmentades haurà de comunicar-ho a l'òrgan directiu amb competències en tecnologies de la informació.



    Article 7. Vigència i revocació de les adhesions a la plataforma d'eFormació

    Amb caràcter general, l'adhesió a la plataforma eFormació tindrà una vigència temporal indeterminada i continuada, comptada des del moment en què s'acorde l'alta del campus a un òrgan o una entitat adherida, llevat que aquests desistisquen del seu ús o els siga revocat l'accés, i així siga acordat per resolució de l'òrgan amb competències horitzontals en tecnologies de la informació i les comunicacions, quan concórrega alguna de les causes següents:

    a) A sol·licitud de l'òrgan o entitat pública.

    b) Per incompliment de les obligacions contingudes en la resolució d'adhesió o per ús inadequat de la plataforma.

    c) Per extinció, si és el cas, de l'entitat adherida.

    d) Per inactivitat formativa.



    Article 8. Responsabilitat en protecció de dades

    Tant l'òrgan directiu amb les competències horitzontals en matèria de tecnologies de la informació i les comunicacions, com els òrgans i les entitats adherides a la plataforma d'eFormació de la Generalitat se sotmetran al que estableix la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i la resta de normativa vigent en matèria de protecció de dades personals en tots els supòsits en què puga donar-se tractament, cessió o comunicació de dades, entre aquestes o a un tercer.

    Les dades personals dels usuaris de cada campus, s'incorporaran a un fitxer la titularitat del qual correspondrà als òrgans i entitats adherides, amb la finalitat de gestionar la participació dels usuaris en els cursos de formació que impartisca. La responsabilitat del fitxer recaurà en l'òrgan o l'entitat adherida. Si és el cas, i d'acord amb el que estableix el Decret 130/2012, de 24 d'agost, del Consell, pel qual s'estableix l'organització de la seguretat de la informació de la Generalitat, de la conselleria a què estiga adscrit l'òrgan o departament de la Generalitat. L'usuari podrà exercitar els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició en els termes, tot això de conformitat amb el que disposa l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de protecció de dades de caràcter personal.







    DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



    Primera

    Règim transitori d'aplicació a les entitats que compten amb campus en la plataforma a l'entrada en vigor d'aquesta ordre i no estan entre les arreplegades en l'article 3.

    Les entitats que, a la publicació d'aquesta ordre, no estiguen homologades en aplicació dels criteris que estan previstos en l'article 3 d'aquesta ordre, podran continuar en la plataforma fins que no concórrega una de les causes de revocació de la seua adhesió a la plataforma de l'article 7.



    Segona

    Habilitació per a regular els campus dels departaments o òrgans de l'Administració del Consell i dels seus organismes autònoms.

    Els departaments o òrgans de l'Administració del Consell que compten amb campus en la plataforma podran regular reglamentàriament les condicions d'ús dels distints campus on desenvolupen la seua activitat formativa.





    DISPOSICIÓ FINAL



    Entrada en vigor

    Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



    València, 3 d'octubre de 2017



    El conseller d'Hisenda i Model Econòmic,

    Vicent Soler I Marco