ORDE 1/2010, de 14 d'abril, de les conselleries d'Economia, Hisenda i Ocupació i d'Educació, per la qual es regulen els consells socials dels centres integrats públics i privats concertats de Formació Professional a la Comunitat Valenciana.



Publicado en:  DOGV núm. 6253 de 26.04.2010
Número identificador:   2010/4484
Referencia Base Datos:  004529/2010
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Economia, Hisenda i Ocupació;Conselleria Educació
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Educació Ocupació i formació professional
    Descriptores:
      Temáticos: reglament intern, ensenyament professional , concert educatiu, òrgan col.legiat


  • ORDE 1/2010, de 14 d'abril, de les conselleries d'Economia, Hisenda i Ocupació i d'Educació, per la qual es regulen els consells socials dels centres integrats públics i privats concertats de Formació Professional a la Comunitat Valenciana. [2010/4484]

    El Reial Decret 1558/2005, de 23 de desembre, regula els requisits bàsics dels centres integrats de Formació Professional, i determina al llarg del seu articulat les competències atribuïdes a les administracions de les comunitats autònomes pel que fa als òrgans de govern, la participació i la coordinació d'estos.

    L'article 10 del Decret 115/2008 d'1 d'agost, del Consell, pel qual es regulen els centres integrats de Formació Professional a la Comunitat Valenciana, establix que el consell social és un dels òrgans col·legiats de participació dels centres integrats.

    El consell social constituïx un instrument fonamental de connexió del centre integrat amb l'entorn socioeconòmic a què servix i és via de participació de la societat en l'àmbit educatiu, a l'efecte del qual dóna cabuda no sols a representants del mateix centre i de les administracions, sinó també als representants dels agents econòmics i socials.

    En virtut d'això, vista la proposta amb data 18 de febrer del 2010 de la directora general d'Avaluació, Innovació i Qualitat Educativa i de la Formació Professional de la Conselleria d'Educació, i de les directores generals de Formació i Qualificació Professional, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació d'Ordenació, i de Centres Docents, de la Conselleria d'Educació, amb un informe previ del Consell Valencià de Formació Professional i en exercici de les competències conferides per l'article 28.e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell

    ORDENEM

    Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

    La present orde té com a objecte regular la composició, els fins i les funcions dels consells socials dels centres integrats públics i privats concertats de Formació Professional ubicats en l'àmbit territorial de gestió de les conselleries competents en matèria de Formació Professional Inicial i per a l'Ocupació.

    Article 2. Del consell social

    1. El consell social és l'òrgan col·legiat de participació de la societat en el centre integrat de Formació Professional.

    2. En cada centre integrat de Formació Professional es constituirà un consell social, que funcionarà en ple i en comissions.

    3. Les relacions entre el consell social i els altres òrgans col·legiats o unipersonals del centre integrat de Formació Professional es regiran pels principis de coordinació i col·laboració en l'exercici de les seues respectives atribucions.

    Article 3. Fins

    Són fins dels consells socials dels centres integrats de Formació Professional:

    1. Canalitzar la participació dels agents economicosocials, les seues iniciatives i demandes formatives, d'orientació i de reconeixement de l'experiència laboral prèvia i de la formació obtinguda per vies no formals, especialment dels més pròxims a l'entorn socioeconòmic del centre integrat.

    2. Fomentar la col·laboració de la societat i en particular de l'entorn socioeconòmic amb els centres integrats de Formació Professional, així com canalitzar les iniciatives de suport econòmic i mecenatge.

    3. Promoure l'adequació de l'oferta formativa del centre integrat de Formació Professional a les necessitats de l'entorn socioeconòmic i humà.

    4. Promoure la necessària col·laboració i coordinació del centre integrat amb la resta de centres formatius del seu entorn.

    Article 4. Funcions del consell social

    Correspon al consell social, de cada centre integrat de Formació Professional, les funcions següents:

    a) Establir les directrius per a elaborar el projecte funcional de centre i aprovar i avaluar el dit projecte, sense perjuí de les competències que el claustre de professors té atribuïdes en relació amb la planificació i organització docent. així mateix establix els procediments per a la seua revisió quan la seua avaluació ho aconselle.

    b) Aprovar el pressupost anual i els comptes de gestió del centre.

    c) Realitzar el seguiment de les activitats del centre, i assegurar la qualitat i el rendiment dels servicis sota el criteri d'eficiència i eficàcia.

    d) Emetre un informe amb caràcter previ al nomenament del director del centre.

    e) Col·laborar en l'establiment de relacions i contactes amb empreses, institucions i entitats per a facilitar el desenrotllament del projecte funcional del centre.

    f) Decidir sobre l'admissió de l'alumnat, amb subjecció estricta a la normativa establida.

    g) Informar de la memòria que amb caràcter anual presente l'equip directiu sobre el compliment del corresponent projecte funcional.

    h) Emetre un informe previ a la contractació de professorat especialista per part de la direcció quan la normativa aplicable així ho exigisca.

    i) Estimular l'activitat en el camp d'I+D+i, especialment quant a la seua vinculació amb els sectors productius, i donar suport als projectes d'investigació i desenrotllament compartits entre el centre integrat de Formació Professional, les empreses i el teixit social, així com la promoció de les polítiques de transferència i difusió dels resultats obtinguts.

    j) Informar de la subscripció d'acords i convenis de col·laboració amb empreses, entitats i altres administracions.

    k) Proposar el cessament d'algun dels seus membres a l'autoritat, entitat, institució o òrgan que l'haja designat i/o triat, segons els casos, després de la declaració d'incompliment greu o reiterat de les seues obligacions.

    l) Qualssevol altres que els siguen atribuïdes per la conselleria de la qual depenguen o a la qual estiguen adscrits, en relació amb la condició de centre integrat.

    m) Qualsevol funció o competència que en els centres docents ordinaris corresponga al consell social.

    Article 5. Composició del ple del consell social

    1. El ple del consell social de cada un dels centres integrats de la Comunitat Valenciana estarà compost per dotze vocals amb dret de vot, d'acord amb la distribució següent:

    a) Quatre representants de la Generalitat, un dels quals serà el director del centre, que assumirà la presidència del Consell, i els tres restants seran designats per acord de les conselleries competents en matèria de Formació Professional Inicial i per a l'Ocupació.

    b) Quatre representants triats pel claustre de professors entre el personal del centre.

    c) Quatre representants dels agents econòmics i socials amb presència en el Consell Valencià de Formació Professional: dos vocals a proposta de les organitzacions empresarials i altres dos a proposta de les organitzacions sindicals.

    d) L'administrador/a del centre, que actuarà com a secretari del Consell, amb veu i sense vot, que en el cas dels centres integrats privats serà nomenat a proposta del titular del centre.

    2. Excepte en el cas del director/a i administrador/a, es designaran i/o triaran, segons els casos, tants titulars com reserves en el termini de tres mesos a comptar de la creació, transformació o autorització del centre integrat de Formació Professional corresponent.

    3. Els reserves substituiran automàticament els titulars quan estos perden definitivament la seua condició de membres del consell social, i hauran de designar i/o triar nous reserves.

    Article 6. Nomenament dels vocals del ple del consell social

    Els vocals designats i/o elegits seran nomenats per resolució de qui tinga la titularitat de la direcció general amb competències en matèria de Formació Professional de la Conselleria de la qual depenga el centre integrat, a qui també li correspondrà posar fi a les seues funcions.

    Article 7. Mandat dels vocals

    1. El mandat dels vocals del ple del consell social tindrà una duració de quatre anys.

    2. Quan un vocal perda la seua condició, en els termes que establisca la llei, el mandat del nou vocal designat/triat entre els reserves tindrà una duració igual al temps que li reste per complir al vocal a qui substituïsca.

    Article 8. Drets i deures dels vocals del consell social

    1. Els vocals del consell social tindran els següents drets:

    a) Rebre la convocatòria, que continga l'orde del dia de cada sessió, així com la documentació oportuna per a la presa de decisions.

    b) Obtindre, a través de la presidència, tota la informació i documentació que siga necessària per a l'exercici de les seues funcions, així com les actes i certificacions de les reunions del ple i les seues comissions.

    c) Presentar propostes en les reunions del ple o de les comissions a què pertanguen relatives a tots els assumptes que siguen competència del consell social.

    d) Obtindre, dels servicis i les dependències educatives i laborals, tota la informació i documentació que es necessite per al compliment de les funcions assignades al consell social.

    e) Accedir a les actes i certificacions d'acords de les reunions del consell social i de les seues comissions.

    2. Els vocals del consell social tindran els deures següents:

    a) Assistir a les reunions del ple i de les comissions a què pertanguen, així com als actes institucionals quan els haja sigut expressament delegada la representació del consell social.

    b) Guardar, en tot cas, el sigil degut sobre les deliberacions, especialment les de caràcter disciplinari, així com sobre les gestions que duguen a terme per encàrrec del ple o de les comissions.

    c) No utilitzar els documents que li siguen facilitats per a fins diferents d'aquells per als quals els van ser entregats.

    d) Exercir totes les funcions que exigisca el fidel exercici del seu càrrec.

    Article 9. Delegació de vot

    1. Els vocals del consell social exerciran els seus càrrecs personalment. No obstant això, podran, si hi ha causa justificada, delegar el seu vot per escrit en un altre component del consell assistent a la reunió de què es tracte, ja siga amb l'enviament d'una notificació al secretari del ple o comissió amb una antelació mínima de 24 hores o directament en cas d'urgència sobrevinguda.

    2. La delegació podrà concedir-se de forma genèrica o expressant el sentit del vot per als diversos punts de l'orde del dia.

    Article 10. Pèrdua de la condició de vocal del consell social

    1. Els vocals del consell social perdran la seua condició per les causes següents:

    a) Per terminació del mandat.

    b) Per renúncia.

    c) Per incapacitat judicialment declarada.

    d) Per defunció.

    e) Per cessament en el càrrec, en el cas dels vocals nats.

    f) Per revocació de la designació i/o elecció per l'entitat, la institució o l'òrgan que representa.

    2. No obstant això, els vocals el mandat dels quals ha finalitzat s'entendran automàticament prorrogats en les seues funcions fins que produïsca efecte el nomenament dels nous vocals.

    Article 11. Destitució de vocals del consell social

    1. El ple del consell social, per majoria de 2/3 dels presents, podrà proposar, motivadament, amb audiència prèvia a l'interessat, la revocació del mandat d'un vocal a qui haguera designat o triat, segons els casos, si es considera que ha incomplit reiteradament les obligacions del seu càrrec.

    2. En tot cas, la falta d'assistència a tres convocatòries del ple i/o comissions durant l'any natural de qualsevol vocal del consell social, serà comunicada a l'autoritat, l'entitat, la institució o l'òrgan que haja designat o triat el dit vocal en el termini de tres dies hàbils.

    Article 12. Constitució del consell social

    1. El president convocarà els vocals del consell social per a la sessió de constitució del ple després del començament de cada mandat, que se celebrarà en el termini de quinze dies hàbils a comptar del seu nomenament.

    2. El ple del consell social es constituirà encara que algun dels col·lectius no haja designat o triat tots o part dels seus representants en este per causes imputables a dits col·lectius.

    Article 13. El ple

    1. El ple del consell social dels centres integrats de Formació Professional és el seu màxim òrgan de govern i està integrat per tots els seus vocals.

    Exercix amb caràcter indelegable la competència decisòria en les matèries que tinga reconegudes el consell social amb respecte als deures i les funcions d'altres òrgans i les competències pròpies de les administracions educativa i laboral.

    2. Els vocals del consell social dels centres integrats de Formació Professional desenrotllaran les seues competències vetlant pels interessos generals del centre integrat de Formació Professional.

    3. El ple serà informat de l'estat d'execució del pressupost, i dels contractes i els convenis en què el centre integrat siga part.

    4. Es reunirà amb caràcter ordinari almenys tres vegades a l'any. En tot cas, serà preceptiva una sessió a principi de curs i una altra al final d'este. Les reunions les convocarà la presidència per mitjà de comunicació escrita o telemàtica que dirigirà a tots els vocals, amb una antelació a la celebració de la sessió d'almenys set dies hàbils i amb indicació de l'orde del dia. Quan algun de les seues vocals vullga incloure algun punt en l'orde del dia haurà de fer-ho davant del president o la presidenta amb una antelació mínima de 72 hores respecte de la data preceptiva per a la seua celebració.

    En cas d'urgència o gravetat, el termini de convocatòria serà de 48 hores.

    La presidència també convocarà el ple després d'haver-ho sol·licitat per escrit i amb la firma de 2/3 dels seus membres, en la qual es farà constar els motius de la sessió extraordinària que se sol·licita i els assumptes que es desitge incloure en l'orde del dia. En este cas, la presidència haurà de convocar el ple en un termini màxim de set dies hàbils des de la recepció de la sol·licitud.

    Article 14. Comissions del consell social

    1. El consell social dels centres integrats de Formació Professional podrà constituir les comissions consultives que considere convenients, bé amb caràcter estable o bé amb caràcter transitori, per a tractar assumptes determinats.

    2. La funció de les comissions consistirà a estudiar, deliberar i proposar al ple l'adopció de decisions sobre matèries que se li hagen atribuït.

    3. Totes les comissions estaran presidides pel president/a del consell social dels centres integrats de Formació Professional, o persona en qui delegue entre els vocals del consell.

    Article 15. Adopció d'acords

    1. Per a la vàlida constitució dels òrgans del consell social dels centres integrats de Formació Professional, així com per a la deliberació i l'adopció de decisions en el seu si, es necessitarà la presència de més de la mitat dels seues vocals amb dret de vot. En qualsevol cas hauran d'estar presents els titulars de la presidència i la secretaria o els qui els substituïsquen per delegació.

    2. Els acords i les decisions s'adoptaran per majoria simple de vots excepte en els casos següents:

    a) Aprovació del pressupost i de la seua execució que es realitzarà per majoria absoluta dels seus vocals.

    b) Aprovació del projecte funcional anual, així com les seues revisions, que es realitzarà per majoria de 2/3 dels seus vocals.

    c) Proposta de revocació del mandat dels vocals del consell social, que es realitzarà per majoria de 2/3 dels presents.

    d) Qualsevol altre assumpte per al qual la present norma exigisca majories específiques.

    En cas d'empat decidirà el vot de la presidència.

    3. Les votacions podran efectuar-se:

    a) A mà alçada.

    b) Nominals.

    c) Secretes, quan així ho sol·licite un vocal del consell. En tot cas, seran secretes quan afecten persones que mantinguen relació amb el centre.

    4. No podrà ser objecte de deliberació o acord cap assumpte que no figure inclòs en l'orde del dia, excepte que estiguen presents tots els membres del ple i es declare la urgència de l'assumpte pel vot favorable de la majoria.

    5. La presidència del consell social dels centres integrats de Formació Professional, a iniciativa pròpia o a instància d'algun vocal del consell, pot invitar per a assistir a les sessions dels òrgans col·legiats, amb veu però sense vot, persones expertes i membres de l'àmbit del centre integrat de Formació Professional, d'acord amb la naturalesa dels assumptes que es vagen a tractar.

    Article 16. Eficàcia dels acords

    1. Els acords adoptats pel consell social dels centres integrats de Formació Professional posseïxen executivitat immediata, sense perjuí dels recursos que puguen interposar-se. El secretari/ària, amb el vistiplau de la presidència, remetrà en el termini de 7 dies hàbils una certificació dels acords a la conselleria competent per dependència o adscripció, així com a tots aquells òrgans, servicis i dependències de la Generalitat Valenciana que tinguen relació competencial amb els assumptes aprovats.

    2. Estos acords es notificaran a les parts interessades en la forma que corresponga, i se'ls donarà la publicitat oportuna a aquells que el consell social considere d'especial transcendència per a la societat.

    Article 17. Acta de la sessió

    1. Del desenrotllament de les sessions ordinàries i extraordinàries del ple del consell social alçarà acta el secretari/ària o qui el substituïsca, i el seu text se sotmetrà a aprovació en la primera sessió del ple del consell social següent.

    2. Les actes de les sessions hauran de contindre:

    a) Lloc i data i hora de començament de la reunió.

    b) Nom i cognoms del president/a i secretari/ària, dels vocals assistents, dels que han delegat el seu vot i dels vocals absents que han justificat la seua inassistència.

    c) Assumptes que s'examinen i acords que sobre estos recaiguen.

    d) Votacions que es verifiquen amb expressió del seu resultat.

    e) Manifestacions dels vocals en aquells casos en què així se sol·licite.

    f) Hora en què el president alça la sessió.

    3. Els vocals que desitgen que conste en acta el contingut literal de les seues intervencions o propostes hauran de manifestar-ho verbalment amb l'entrega al secretari/ària, per escrit, la redacció corresponent en l'acte o en el termini de 48 hores.

    4. Els vocals presents en la votació podran fer constar en l'acta el seu vot contrari a l'acord adoptat i els motius que el justifiquen, així com qualsevol altra circumstància que estimen pertinent. A este efecte, hauran d'entregar per escrit, en el termini de 48 hores des de la finalització de la sessió, els termes del seu vot en contra. La pràctica d'este vot particular es realitzarà d'acord amb el que a estos efectes establix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

    5. Serà possible l'aprovació al final de la sessió de l'acta en aquells supòsits en què la dita aprovació siga convenient o necessària a fi de la mateixa finalitat perseguida per este acord.

    DISPOSICIONS ADDICIONALS

    Primera. Del consell social en els centres integrats privats concertats de Formació Professional

    No serà aplicable als consells socials dels centres privats concertats el que disposen els articles 4.f), 4.j), 6, i la disposició transitòria única de la present orde.

    Tampoc serà aplicable als centres integrats privats concertats l'article 5.1.a), relatiu als representants de la Generalitat en el consell social, que haurà d'entendre's substituït per quatre representants de la titularitat del centre, un dels quals serà el director del centre, que assumirà la presidència del consell, i els restants seran designats pel titular del centre.

    Segona. De les associacions de mares i pares d'alumnes i de les associacions d'alumnes

    1. Es reconeix el dret a la participació de les associacions de mares i pares d'alumnes i les associacions d'alumnes que es constituïsquen en els centres integrats de Formació Professional. A este efecte, el consell social mantindrà les necessàries relacions de col·laboració amb les dites associacions.

    2. En els centres integrats de Formació Professional que impartisquen programes de qualificació professional inicial, Cicles Formatius de Grau Mitjà i qualssevol altres, el destinatari principal dels quals siga alumnat menor d'edat o discapacitat, es vetlarà especialment per l'exercici dels drets que als pares, les mares o els tutors d'este alumnat els reconeix la llei. A este efecte es facilitarà la creació i el funcionament de les associacions de mares i pares.

    3. En els centres integrats de Formació Professional es facilitarà la participació de l'alumnat a través dels seus representants, a l'efecte de la qual es facilitarà la creació i el funcionament de les associacions d'alumnes.

    Tercera. Execució

    S'autoritza la Direcció General de Formació i Qualificació Professional de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, així com la Direcció General d'Avaluació, Innovació i Qualitat Educativa i de la Formació Professional, i la Direcció General d'Ordenació i Centres Docents, de la Conselleria d'Educació, a dictar totes les resolucions que siguen necessàries per a l'execució del que disposa la present orde.

    DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

    Única. Nomenament dels vocals del consell social

    En cas dels centres integrats de Formació Professional ja existents, les autoritats, entitats, institucions i òrgans assenyalats en l'article 5 designaran i/o triaran els seus representants en el consell social del centre integrat de Formació Professional en el termini de tres mesos a comptar de l'entrada en vigor de la present orde. En el mes següent al seu nomenament, es comunicaran els dits nomenaments al Consell Valencià de Formació Professional.

    DISPOSICIONS FINALS

    Primera. Legislació aplicable

    En allò no regulat en la present orde respecte al funcionament del consell social, caldrà ajustar-se al que disposa el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

    Segona. Entrada en vigor

    La present orde entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

    València, 14 d'abril de 2010

    El vicepresident primer i conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació,

    GERARDO CAMPS DEVESA

    El conseller d'Educació

    ALEJANDRO FONT DE MORA TURÓN