ORDE de 27 de febrer de 2009, del conseller de Sanitat, per la qual es regula el procediment per a l'autorització de rotacions externes dels especialistes en formació en Ciències de la Salut de la Comunitat Valenciana.



Publicado en:  DOGV núm. 5972 de 11.03.2009
Número identificador:   2009/2756
Referencia Base Datos:  002939/2009
 
  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Sanitat
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Sanitat
    Descriptores:
      Temáticos: professió sanitària, legislació sanitària, qualificació del personal, formació en el lloc de treball, mobilitat professional


  • ORDE de 27 de febrer de 2009, del conseller de Sanitat, per la qual es regula el procediment per a l'autorització de rotacions externes dels especialistes en formació en Ciències de la Salut de la Comunitat Valenciana. [2009/2756]

    La Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries dedica el títol II a la formació dels professionals sanitaris i preconitza, com un dels principis rectors de l'actuació formativa i de la docència en l'àmbit de les professions sanitàries, la disposició de tota l'estructura del sistema sanitari per a utilitzar-la en la docència especialitzada dels professionals.

    D'esta manera, la formació especialitzada en Ciències de la Salut és una formació reglada i de caràcter oficial que té com a objecte dotar els professionals sanitaris dels coneixements, tècniques, habilitats i actituds propis de l'especialitat. Així, el resident assumix, de forma simultània i progressiva, la responsabilitat inherent a l'exercici autònom de la professió.

    El Reial Decret 183/2008, de 8 de febrer, pel qual es determinen i classifiquen les especialitats en Ciències de la Salut i es desenvolupen determinats aspectes del sistema de formació sanitària especialitzada, perseguix una modernització del sistema formatiu de les especialitats en Ciències de la Salut i una organització més flexible i permeable. També constituïx un marc general per a la regulació del sistema formatiu d'estes especialitats, cosa que permet i afavorix el protagonisme de les comunitats autònomes en la formació i regula aspectes bàsics i fonamentals en el sistema de formació sanitària especialitzada.

    En esta línia, l'article 21 d'este Reial Decret definix les rotacions externes i regula els requisits mínims que s'hauran de complir perquè l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma puga autoritzar-les.

    El Decret 120/2007, de 27 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat atribuïx a la Direcció General d'Ordenació, Avaluació i Investigació Sanitàries, entre altres funcions, l'ordenació sanitària i l'autorització de servicis i unitats sanitaris i, per tant, la gestió i regulació de la formació especialitzada en Ciències de la Salut en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

    En este context, es fa necessària la creació d'una norma que regule el procediment per a l'autorització de les rotacions externes dels especialistes en formació en Ciències de la Salut i que designe expressament l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma per a autoritzar-les.

    Per tot el que s'ha exposat, en qualitat de conseller de Sanitat per a exercir la potestat reglamentària en les matèries que són pròpies de la Conselleria, d'acord amb l'article 28 lletra e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,

    ORDENE

    Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

    1. Esta orde té com a objecte regular el procediment per a l'autorització de rotacions externes dels especialistes en formació en Ciències de la Salut de la Comunitat Valenciana. Està basada en criteris d'efectivitat, eficàcia i qualitat en la formació sanitària especialitzada.

    2. Este procediment d'autorització s'aplicarà a les sol·licituds de rotacions externes que es formulen en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, a l'empara del que preveu el Reial Decret 183/2008, de 8 de febrer, pel qual es determinen i classifiquen les especialitats en Ciències de la Salut i es desenvolupen determinats aspectes del sistema de formació sanitària especialitzada.

    Article 2. Concepte de rotació externa

    Als efectes d'esta orde, s'entén per rotacions externes aquells períodes formatius que es duguen a terme en centres o dispositius no previstos en el programa de formació ni en l'acreditació atorgada al centre o unitat docent, que tinguen com a objecte l'ampliació de coneixements o l'aprenentatge de tècniques no practicades en el centre o unitat i que, segons el programa oficial de formació vigent, són necessaris o complementaris.

    Article 3. Límits temporals als períodes de rotació externa

    Els períodes de rotacions externes estaran subjectes als següents límits temporals:

    - En les especialitats la duració de les quals siga de quatre o més anys el període de rotació externa no podra superar els quatre mesos continuats dins de cada període d'avaluació anual, ni els dotze mesos en el conjunt del període formatiu de l'especialitat de què es tracte.

    - En les especialitats la duració de les quals siga de tres anys, el període de rotació no podrà superar els set mesos en el conjunt del període formatiu de l'especialitat de què es tracte.

    - En les especialitats la duració de les quals siga de dos anys el període de rotació no podrà superar els quatre mesos en el conjunt del període formatiu de l'especialitat de què es tracte.

    - En les especialitats la duració de les quals siga d'un any el període de rotació no podrà superar els dos mesos en el conjunt del període formatiu de l'especialitat de què es tracte.

    Article 4. Sol·licitud de rotació externa

    L'autorització de rotacions externes serà sol·licitada per la gerència responsable del centre formatiu d'origen en instància dirigida a la Direcció General que ostente les competències en matèria d'ordenació sanitària de la Conselleria de Sanitat, segons el model que es contempla en l'annex I d'esta orde. La sol·licitud es presentarà, almenys, amb una antelació mínima d'un mes anterior al començament del període de rotació.

    Article 5. Requisits de la sol·licitud

    La sol·licitud d'autorització de rotacions externes haurà de complir els requisits següents:

    a) Ser proposada pel tutor del resident a la comissió de docència i s'haurà d'especificar els objectius docents que es pretenen amb la rotació, segons el que disposa l'article 1 d'esta norma.

    b) Estar informada favorablement per la comissió de docència d'origen, que haurà de valorar prèviament els objectius i límits de duració de la rotació externa.

    c) Realitzar-se preferentment en centres acreditats per a la docència o en centres nacionals o estrangers de reconegut prestigi.

    d) Comptar amb l'expressa conformitat de la comissió de docència de destí o, si no n'hi ha, de l'òrgan competent a este efecte.

    e) Comptar amb el compromís exprés de la gerència del centre d'origen per a continuar abonant al resident la totalitat de les retribucions, incloses les derivades de l'atenció continuada que realitze durant la rotació externa.

    La documentació justificativa derivada de la sol·licitud d'autorització de rotació externa haurà de ser arxivada i custodiada per la comissió de docència d'origen i podrà ser requerida en qualsevol moment per l'òrgan competent de la Conselleria de Sanitat responsable de l'autorització de la rotació externa a efectes de tramitació, inspecció o auditoria.

    Article 6. Autorització

    1. Serà competent per a autoritzar les sol·licituds de rotacions externes la Direcció General que ostente les competències en matèria d'ordenació sanitària de la Conselleria de Sanitat.

    2. L'autorització de rotacions externes per a distints períodes formatius quedarà condicionada a la superació pel resident de l'avaluació del període formatiu anual immediatament anterior.

    No necessitaran autorització aquelles rotacions externes el centre, la unitat o el dispositiu d'origen i de destí de les quals depenguen del mateix gerent de departament.

    Article 7. Informe d'avaluació

    1. El centre on s'haja realitzat la rotació externa haurà d'emetre un informe d'avaluació, en els termes, i de conformitat amb el que disposa l'article 21.3 del Reial Decret 183/2008, de 8 de febrer, pel qual es determinen i classifiquen les especialitats en Ciències de la Salut i es desenvolupen determinats aspectes del sistema de formació sanitària especialitzada.

    2. El resident serà responsable del trasllat de l'informe d'avaluació referit en l'apartat anterior a la Secretaria de la comissió de docència d'origen, per a l'avaluació en temps i forma.

    3. Les rotacions externes autoritzades i avaluades d'acord amb el que preveu este article, seran tingudes en compte en l'avaluació formativa i anual i hauran d'inscriure's en el llibre del resident.

    4. Les rotacions externes hauran de finalitzar amb antelació suficient per a permetre'n l'avaluació.

    DISPOSICIÓ ADDICIONAL

    Única. Estades formatives d'estrangers

    La Direcció General que ostente les competències en matèria d'ordenació sanitària de la Conselleria de Sanitat, com a òrgan competent en matèria de formació especialitzada, emetrà l'informe preceptiu previst en l'article 30.1.e) apartat 3r del Reial Decret 183/2008, de 8 de febrer, pel qual es determinen i classifiquen les especialitats en Ciències de la Salut i es desenvolupen determinats aspectes del sistema de formació sanitària especialitzada per a les estades formatives d'estrangers.

    Per a això es demanarà a la gerència del centre d'acollida l'informe de la comissió de docència, on s'indicarà que l'acceptació de l'interessat no perjudica la capacitat docent del centre.

    Les sol·licituds d'informe es formularan segons el model de l'annex II d'esta orde.

    DISPOSICIONS FINALS

    Primera. Desenvolupament normatiu

    S'autoritza al director/a general que ostente les competències en matèria d'ordenació sanitària de la Conselleria de Sanitat a dictar instruccions complementàries per al desenvolupament d'esta orde .

    Segona. Entrada en vigor

    Esta orde entrarà en vigor l'endemà de pubicar-se en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

    València, 27 de febrer de 2009

    El conseller de Sanitat,

    MANUEL CERVERA TAULET