DECRET 72/2020, de 19 de juny, del Consell, de modificació del Decret 177/2016, de 2 de desembre, del Consell, pel qual es crea i regula la Comissió Interdepartamental per a la Recuperació de la Memòria Democràtica.



Publicado en:  DOGV núm. 8843 de 25.06.2020
Número identificador:   2020/4856
Referencia Base Datos:  004783/2020
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Organització de l'administració
    Descriptores:
      Temáticos: òrgan col.legiat, Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, monografies


  • DECRET 72/2020, de 19 de juny, del Consell, de modificació del Decret 177/2016, de 2 de desembre, del Consell, pel qual es crea i regula la Comissió Interdepartamental per a la Recuperació de la Memòria Democràtica. [2020/4856]

    El Consell, mitjançant el Decret 177/2016, de 2 de desembre, va crear la Comissió Interdepartamental per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, a fi de garantir la recuperació i dignificació de la memòria democràtica, adoptar les mesures i accions necessàries per al reconeixement social, el restabliment de la dignitat i l'honor i la reparació moral dels danys causats a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

    En aquest moment, cal modificar el decret que regula la Comissió Interdepartamental, per a adaptar la composició a les actuals estructures i, per tant, donar una nova redacció als següents articles: article 1, article 3 apartats 1 i 3, i article 5 de l'esmentat Decret 177/2016.



    Per tot això, i per raó d'interés general, naix aquesta norma amb plena adequació als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència; tot això en virtut del que es disposa en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

    En relació amb els principis de necessitat, eficàcia, eficiència, proporcionalitat i seguretat jurídica, cal assenyalar que l'aprovació d'aquest decret suposa l'adaptació d'un òrgan a l'actual estructura de l'administració de la Generalitat, configurant una estructura reduïda i proporcionada amb la naturalesa i entitat de les funcions encomanades, com a conseqüència de l'aplicació dels principis d'eficàcia i eficiència en l'ús de recursos públics.

    Quant a l'aplicació del principi de transparència, aquest s'ha observat durant la tramitació d'aquest Decret.

    Aquesta disposició està inclosa en el Pla Normatiu de l'Administració de la Generalitat per a l'any 2020.

    Per tot això, d'acord amb el que es disposa en els articles 25 i 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, prèvia deliberació del Consell en la reunió de 19 de juny de 2020,





    DECRETE



    Article únic. Modificació del Decret 177/2016, de 2 de desembre, del Consell, pel qual es crea la Comissió Interdepartamental per a la Recuperació de la Memòria Democràtica

    Es modifiquen els següents articles: article 1, article 3 apartats 1 i 3, i article 5, del Decret 177/2016, de 2 de desembre, del Consell, pel qual es crea i regula la Comissió Interdepartamental per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, que queden redactats com s'indica en l'annex d'aquest decret.





    DISPOSICIÓ ADDICIONAL



    Única. Incidència pressupostària

    L'aplicació i desenvolupament d'aquest decret no podrà tindre cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignada al departament de la Generalitat competent per raó de la matèria i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials d'aquest.





    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



    Única. Derogació normativa

    Queden derogades quantes disposicions d'igual o inferior rang s'oposen al que es disposa en aquest decret.

    DISPOSICIÓ FINAL



    Primera. Desenvolupament normatiu

    Queda facultada la persona titular de la conselleria competent en memòria democràtica per a dictar les disposicions necessàries a fi de garantir el compliment i desenvolupament d'aquest decret.



    Segona. Entrada en vigor

    Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



    València, 19 de juny de 2020



    El president de la Generalitat,

    XIMO PUIG I FERRER



    La consellera de Participació, Transparència,

    Cooperació i Qualitat Democràtica,

    ROSA PÉREZ GARIJO





    ANNEX



    U

    Es modifica l'article 1, que queda redactat de la següent manera:

    «Article 1. Objecte

    Es crea la Comissió Interdepartamental per a la Recuperació de la Memòria Democràtica en la Comunitat Valenciana, així com una comissió tècnica de suport, estant tots dos òrgans adscrits a la conselleria competent en memòria democràtica.»



    Dos

    Es modifiquen els apartats 1 i 3 de l'article 3, que queden redactats de la següent manera:

    «Article 3. Composició de la Comissió Interdepartamental

    1. La Comissió Interdepartamental per a la Recuperació de la Memòria Democràtica estarà composta per:

    a) Presidència: la persona titular de la Vicepresidència del Consell.

    b) Vicepresidència: la persona que ostente la titularitat de la conselleria que tinga atribuïdes les competències en memòria democràtica.

    c) Secretaria: la persona titular de la direcció general que tinga atribuïdes les competències en memòria democràtica, que actuarà amb veu i vot.

    d) Vocals:

    – La persona titular de la secretaria autonòmica competent en memòria democràtica.

    – La persona titular de la secretaria autonòmica competent en sanitat.

    – La persona titular de la secretaria autonòmica competent en justícia.

    – La persona titular de la secretaria autonòmica competent en hisenda.

    – La persona titular de la secretaria autonòmica competent en cultura.

    – La persona titular de la secretaria autonòmica competent en educació.

    – La persona titular de la secretaria autonòmica competent en turisme.

    – La persona titular de la secretaria autonòmica competent en avaluació ambiental.

    – La persona titular de la secretaria autonòmica competent en habitatge.

    – La persona titular de la secretaria autonòmica competent en igualtat.»

    «3. Es podrà disposar de l'assistència de personal funcionari de suport a fi de complir amb les funcions pròpies de la secretaria d'aquesta Comissió.»



    Tres

    Es modifica l'article 5, que queda redactat de la següent manera:

    «Article 5. Comissió Tècnica

    1. Per a l'exercici de les seues funcions, la Comissió Interdepartamental comptarà amb el suport d'una Comissió Tècnica.

    2. La Comissió Tècnica estarà formada per:

    a) La persona titular de la direcció general amb competències en memòria democràtica, que exercirà la presidència de la Comissió Tècnica.

    b) L'advocada coordinadora o advocat coordinador en la conselleria amb competències en memòria democràtica, o la persona de l'Advocacia General de la Generalitat que els substituïsca.

    c) La secretaria serà exercida per personal funcionari adscrit a la direcció general amb competències en memòria democràtica, nomenat per la persona que ostente la Presidència de la Comissió Tècnica

    d) Una persona, que exercisca un lloc de treball amb nivell almenys de cap de servei, en representació de cadascuna de les conselleries representades en la Comissió Interdepartamental, designada per la persona titular de la conselleria corresponent.

    3. La Comissió Tècnica podrà actuar per mitjà de grups de treball de caràcter sectorial. La Presidència de la Comissió Interdepartamental, sota la coordinació d'una de les persones que la integren, podrà acordar la creació dels grups de treball, que considere necessaris per a exercir les funcions que la Comissió Interdepartamental té encomanades. Els grups de treball podran estar assistits per persones expertes en el respectiu sector, designades per la pròpia Comissió Interdepartamental. Amb independència dels departaments que puguen estar representats en cada grup de treball, s'establiran les vies oportunes perquè els qui integren la Comissió Tècnica estiguen al corrent de les tasques realitzades en el si de tots els grups i puguen participar en elles mitjançant les aportacions que estimen convenients.



    4. La Comissió Interdepartamental podrà acordar la modificació de la composició de la Comissió Tècnica, havent de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la modificació realitzada.»