DECRET 66/2017, de 26 de maig, del Consell, pel qual s'aprova el procediment d'actuació de la persona de contacte amb les víctimes d'accidents d'aviació civil i els seus familiars.



Publicado en:  DOGV núm. 8064 de 16.06.2017
Número identificador:   2017/5347
Referencia Base Datos:  005301/2017
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Presidència de la Generalitat
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Protecció civil
    Descriptores:
      Temáticos: programa d'actuació, protecció civil, seguretat pública , monografies


  • DECRET 66/2017, de 26 de maig, del Consell, pel qual s'aprova el procediment d'actuació de la persona de contacte amb les víctimes d'accidents d'aviació civil i els seus familiars. [2017/5347]

    PREÀMBUL



    L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribueix a la Generalitat, en l'article 49.3.14a, la competència exclusiva en matèria de protecció civil i seguretat pública, sense perjudici del que disposa l'article 149 de la Constitució Espanyola i, si és el cas, de les bases i ordenació de l'activitat econòmica de l'Estat. Basant-se en l'esmentada competència, es va aprovar la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de protecció civil i gestió d'emergències, el títol III de la qual regula els plans de protecció emmarcats en la planificació de la protecció civil i gestió d'emergències.

    Mitjançant el Decret 119/2013, de 13 de setembre, del Consell, es va aprovar el Pla territorial d'emergència de la Comunitat Valenciana, a fi d'assegurar que els plans de protecció civil que s'elaboren a la Comunitat Valenciana en permeten la integració, i es va constituir d'aquesta manera un conjunt plenament operatiu per a fer front a les emergències. Així, el pla territorial assumeix el paper de pla director de tota la planificació de protecció civil que s'elabore a la Comunitat Valenciana, i, d'aquesta manera, entre altres aspectes, estableix les pautes d'integració entre els plans, així com els procediments i les pautes d'actuació, que tindran caràcter horitzontal per a la resta de planificació.

    L'article 7 del Reial decret 632/2013, de 2 d'agost, d'assistència a les víctimes d'accidents de l'aviació civil i els seus familiars, i pel qual es modifica el Reial decret 389/1998, de 13 de març, pel qual es regula la investigació dels accidents i incidents d'aviació civil, crea la figura de la persona de contacte per a l'atenció a víctimes i familiars d'accidents d'aviació civil. Les funcions de la persona de contacte les estableix l'esmentat Reial decret 632/2013, així com el Protocol de coordinació per a l'assistència a les víctimes d'accidents d'aviació civil i els seus familiars, aprovat per Resolució de 14 de maig de 2014, de la Sotssecretaria del Ministeri de l'Interior.

    Atés que han estat designades les persones de contacte per a l'àmbit d'actuació de la Comunitat Valenciana, es considera necessari establir un procediment d'actuació que regule tant les actuacions com la composició de l'equip de suport tècnic, i les relacions amb els gestors aeroportuàries i l'operador o els operadors aeris involucrats en la gestió. Per tot això, constitueix l'objecte d'aquest decret l'aprovació del procediment d'actuació de la persona de contacte amb les víctimes d'accidents d'aviació civil i els seus familiars, que es recull com a annex.



    El Decret 103/2015, de 7 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, en l'article 1 atribueix a la Presidència de la Generalitat les competències, entre altres, en matèria de protecció civil i gestió de les competències en matèria de situacions d'emergència.

    En la tramitació d'aquest decret s'ha seguit el procediment establert per l'article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, així com el que s'ha disposat en el Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l'estructura i el procediment de tramitació dels projectes normatius de la Generalitat.

    Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2017.

    Per tot això, amb l'informe favorable previ del Ple de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana, a proposta del president de la Generalitat, de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 26 de maig de 2017,



    DECRETE



    Article únic. Aprovació del procediment



    S'aprova, en el marc de la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de protecció civil i gestió d'emergències, el procediment d'actuació de la persona de contacte amb les víctimes d'accidents d'aviació civil i els seus familiars, que s'adjunta com a annex únic, que, així mateix, queda incorporat com a annex al Pla territorial d'emergència de la Comunitat Valenciana (PTECV).

    Tal com s'estableix en el pla territorial, aquest procediment té la categoria de procediment d'actuació de caràcter horitzontal, i, en virtut d'això, complementa el mateix PTECV i els plans exteriors dels aeroports de la Comunitat Valenciana, pel que fa a l'atenció a les víctimes d'un accident d'aviació civil i els seus familiars; per tant, el procediment no s'activarà de manera independent sinó com a complement a un altre pla de protecció civil per a regular específicament aquests aspectes concrets de l'emergència.





    DISPOSICIÓ ADDICIONAL



    Única. Incidència pressupostària

    Les despeses derivades de la implementació del procediment d'actuació s'atendran amb els mitjans personals i materials de la Presidència i de les conselleries implicades en l'operativitat del pla.





    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Habilitació normativa

    S'autoritza la persona titular del departament del Consell competent en matèria de protecció civil i gestió d'emergències per a dictar les disposicions necessàries per al compliment i desenvolupament d'aquest decret.



    Segona. Entrada en vigor

    Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



    València, 26 de maig de 2017



    El president de la Generalitat,

    XIMO PUIG I FERRER