DECRET 181/2014, de 17 d'octubre, del Consell, pel qual s'establixen normes en matèria de mediació d'assegurances privades.



Publicado en:  DOGV núm. 7384 de 20.10.2014
Número identificador:   2014/9463
Referencia Base Datos:  009219/2014
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Mutualitats
    Descriptores:
      Temáticos: competència administrativa, assegurança privada , registre


  • DECRET 181/2014, de 17 d'octubre, del Consell, pel qual s'establixen normes en matèria de mediació d'assegurances privades. [2014/9463]

    ÍNDEX

    Preàmbul

    Article 1. Objecte de la norma

    Article 2. El Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana

    Article 3. Competència administrativa i d'inspecció

    Article 4. Procediment i competència en matèria de sancions

    Article 5. Col·legis de mediadors d'assegurances i el Consell de Col·legis de Mediadors d'Assegurances de la Comunitat Valenciana

    Disposicions addicionals

    Primera. Termini per a la presentació de la declaració estadisticocomptable

    Segona. Repercussió pressupostària

    Disposició transitòria. Normativa aplicable als procediments administratius ja iniciats

    Disposició derogatòria. Derogació normativa

    Disposicions finals

    Primera. Autorització per al desplegament del decret

    Segona. Entrada en vigor

    Annex. Contingut del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana





    PREÀMBUL



    I



    L'article 49.3.10 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana establix que la Generalitat té competència exclusiva, sense perjuí del que disposa l'article 149 de la Constitució i, si és el cas, de les bases i ordenació de l'activitat econòmica general de l'Estat, sobre els mediadors d'assegurances.

    Les bases d'esta ordenació es troben en l'actualitat en la Llei 26/2006, de 17 de juliol, de Mediació d'Assegurances i Reassegurances Privades, i supletòriament en el Reial Decret Legislatiu 6/2004, de 29 d'octubre, pel qual es va aprovar el Text Refós de la Llei d'Ordenació i Supervisió de les Assegurances Privades, així com en altres normes reglamentàries.

    La Llei 26/2006, de 17 de juliol, de Mediació d'Assegurances i Reassegurances Privades, va derogar la Llei 9/1992, de 30 d'abril, de Mediació en Assegurances Privades, que fins a la data de entrada en vigor d'aquella va constituir, al seu torn, la normativa estatal bàsica.

    Quan la Generalitat va començar a exercir les seues competències en matèria de mediadors d'assegurances privades ho va fer a l'empara de la Llei 9/1992 esmentada, i per a l'esmentat exercici va aprovar el Decret 301/1997, de 16 de desembre, del Consell, pel qual s'establixen les normes en matèria de mediació d'assegurances privades.

    L'indicat Decret 301/1997 va ser aprovat, per tant, quan la normativa bàsica estatal era una altra, la qual cosa s'aprecia clarament quan es lligen les determinacions dels seus articles.

    Per esta raó, sembla necessari adaptar la regulació autonòmica en matèria de mediació d'assegurances privades a la vigent legislació bàsica, d'una banda, per a evitar confusions, i, a més, per a desembrollar l'actual norma de qualsevol referència a la normativa estatal que, com a bàsica, no necessita ser reproduïda.

    A més, s'ha aprofitat esta disposició per a modificar el termini de presentació de la declaració estadisticocomptable, en la línia dels acords adoptats en el Fòrum de Col·laboració i Coordinació entre les Administracions Públiques amb Competències en Matèries de Mediació, que ja va adoptar al febrer de 2013 el compromís d'unificar, en tot el territori nacional, les dates de presentació de la declaració estadisticocomptable, i establir així una data única en benefici de la racionalització administrativa.

    II



    El decret s'estructura en cinc articles, dos disposicions addicionals, una transitòria, una derogatòria, dos finals i un annex.

    L'article 1 establix l'objecte de la norma. L'article 2 regula el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana, i s'establix en un annex el seu contingut. L'article 3 regula la competència administrativa i d'inspecció; l'article 4, el procediment i la competència dels distints òrgans de la Generalitat en matèria de sancions, i l'article 5 la forma de relacionar-se l'òrgan competent en matèria de mediació amb els col·legis de mediadors d'assegurances i amb el Consell de Col·legis de Mediadors d'Assegurances de la Comunitat Valenciana.

    Per això, consultades les associacions professionals i els col·legis de mediadors d'assegurances privades, a proposta del conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 17 d'octubre de 2014,





    DECRETE



    Article 1. Objecte de la norma

    És objecte d'esta disposició la regulació en la Comunitat Valenciana del registre, inspecció, control i procediment sancionador de l'activitat dels mediadors d'assegurances, el domicili i àmbit d'operacions de la qual es desenrotlle en l'àmbit del territori de la Comunitat Valenciana.





    Article 2. El Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana

    1. El Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana estarà adscrit a la conselleria competent en matèria de mediació d'assegurances privades.

    2. En l'esmentat registre s'inscriuran els mediadors la competència dels quals corresponga a la Generalitat.

    3. En el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana s'expressaran les circumstàncies que es recullen en l'annex d'este decret.

    4. Mitjançant una orde de la persona titular de la conselleria amb competència en matèria de mediació d'assegurances privades podran adaptar-se les circumstàncies del registre a les noves exigències que es produïsquen com a conseqüència de canvis normatius.

    5. Del contingut del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana es donarà publicitat per mitjà de la seua inserció en la web de la conselleria. La persona titular de la conselleria amb competència en matèria de mediació d'assegurances privades, a proposta de la persona titular de la direcció general amb competències en l'esmentada matèria, indicarà les dades del registre que seran públiques. L'accés a les esmentades dades serà general i gratuït, sempre que les dades no estiguen protegides per les determinacions de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal.



    Article 3. Competència administrativa i d'inspecció

    1. Les competències administratives concernents al control de l'exercici de l'activitat dels mediadors d'assegurances, així com la tasca inspectora sobre este col·lectiu, correspondran a la direcció general competent en matèria de mediadors d'assegurances privades, que gaudirà de les facultats que la legislació li atorga.

    2. La direcció general competent en matèria de mediació d'assegurances privades designarà, per a cada inspecció, un funcionari d'entre els adscrits a la direcció general.



    Article 4. Procediment i competència en matèria de sancions

    1. Per a la imposició de les sancions previstes per la llei se seguiran els principis pels quals es regula la potestat sancionadora i els que informen l'exercici de l'esmentada potestat, tal com s'arrepleguen en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, la normativa autonòmica que puga regular en el futur l'exercici de l'esmentada potestat i el Reial Decret 1398/1993, de 4 d'agost, pel qual es va aprovar el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, amb les especialitats que s'arrepleguen en el Reial Decret Legislatiu 6/2004, de 29 d'octubre, pel qual es va aprovar el Text Refós de la Llei d'Ordenació i Supervisió de les Assegurances Privades, o normativa que la substituïsca.

    2. La competència per a la instrucció dels expedients sancionadors i per a la imposició de les sancions corresponents es regirà per les regles següents:

    a) Serà competent per a la instrucció dels expedients l'òrgan que a este efecte designe la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de mediació d'assegurances privades, d'entre el personal funcionari adscrit a l'esmentada direcció general.

    b) La imposició de les sancions per infraccions lleus i greus correspondrà a la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de mediació d'assegurances privades.

    c) La imposició de les sancions per infraccions molt greus correspondrà a la persona titular de la conselleria amb competència en matèria de mediació d'assegurances privades, a proposta de la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de mediació d'assegurances privades.



    Article 5. Col·legis de mediadors d'assegurances i Consell de Col·legis de Mediadors d'Assegurances de la Comunitat Valenciana

    Per a dur a terme les seues competències en matèria de mediació d'assegurances privades, la conselleria competent en matèria de mediadors d'assegurances es relacionarà amb els col·legis de mediadors d'assegurances d'Alacant, Castelló i València i amb el Consell de Col·legis de Mediadors d'Assegurances de la Comunitat Valenciana.





    DISPOSICIONS ADDICIONALS



    Primera. Termini per a la presentació de la declaració estadisticocomptable

    Es modifica l'article 4.3 del Decret 24/2011, de 18 de març, del Consell, pel qual es regula la forma de complir el deure d'informació estadisticocomptable dels mediadors inscrits en el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana, que queda redactat de la manera següent:

    «3. La declaració estadisticocomptable haurà de presentar-se fins al 30 d'abril de cada any».



    Segona. Repercussió pressupostària

    L'aplicació i desplegament d'este decret no podrà tindre cap incidència en al dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la direcció general competent en matèria de mediació d'assegurances privades, i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els seus mitjans personals i materials.





    DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



    Única. Normativa aplicable als procediments administratius ja iniciats

    Els procediments administratius iniciats amb anterioritat a la entrada en vigor d'este decret es tramitaran, fins a la seua resolució, de conformitat amb el Decret 301/1997, de 16 de desembre, del Consell, pel qual s'establixen les normes en matèria de mediació d'assegurances privades.





    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



    Única. Derogació normativa

    Queda derogat el Decret 301/1997, de 16 de desembre, del Consell, pel qual s'establixen les normes en matèria de mediació d'assegurances privades, així com totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que establix este decret.

    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Autorització per al desenrotllament del decret

    Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria de mediació d'assegurances privades perquè, a proposta de la direcció general competent en esta matèria, desplegue les disposicions contingudes en este decret i, en particular, per a efectuar les modificacions que s'estimen necessàries en les circumstàncies que hagen de figurar en el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana.



    Segona. Entrada en vigor

    Esta disposició entrarà en vigor als vint dies de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, excepte la seua disposició addicional primera, que entrarà en vigor l'1 de gener de 2015.



    València, 17 d'octubre de 2014



    El president de la Generalitat,

    ALBERTO FABRA PART



    El conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació,

    MÁXIMO BUCH TORRALVA







    ANNEX

    Contingut del Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana



    Número d'inscripció

    NIF

    Tipus de mediador

    Situació

    Tipus de persona

    Nom/raó

    Primer cognom

    Segon cognom

    Formació

    Data d'alta

    Data de baixa

    Capital social

    Nombre de participacions

    Valor unitari

    Domicili

    Atenció al client

    Responsables de l'atenció

    Cobertura per anualitat de la responsabilitat civil

    Cobertura per sinistre de la responsabilitat civil

    Entitat asseguradora de la responsabilitat civil

    Capacitat financera

    Administradors

    Direcció tècnica

    Partícips o cooperativistes

    Actes inscriptibles