Val / Cas

DECRET 125/2014, de 25 de juliol, del Consell, sobre fires comercials de la Comunitat Valenciana.

Publicado en:   DOGV núm. 7326 de 28.07.2014
Entrada en vigor :   29.07.2014
Origen disposición :   Conselleria de Economía, Industria, Turismo y Empleo
Referencia Base Datos:   006811/2014
Número identificador:   2014/7117
Estado :   Vigente
Fecha fin Vigencia :  
Compendio :   Enlace al Compendio
 

Permalink ELI:

https://dogv.gva.es/es/eli/es-vc/d/2014/07/25/125/con/vci/
Seleccionar redacción :


TEXTO CONSOLIDADO

 

Versió vigent: 06.01.2022 -

 

Decret 125/2014, de 25 de juliol, del Consell, sobre fires comercials de la Comunitat Valenciana.

 

(DOGV núm. 7326 de 28.07.2014) Ref. 006811/2014

 

 

PREÀMBUL

 

La Llei 3/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Comerç de la Comunitat Valenciana, estableix un marc normatiu que necessita desplegament reglamentari en diferents matèries. Esta labor s'ha d'abordar des dels principis continguts en el Segon Pla de Simplificació i Reducció de Càrregues Administratives, Pla SIRCA-2 (2013-2015), aprovat pel Consell el 10 de maig de 2013, així com en el que disposa la Directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als servicis en el mercat interior, i en la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de servicis i el seu exercici.

En conseqüència, atenent a l'objectiu d'eliminació de càrregues administratives, el present decret conté un nou desplegament reglamentari de les fires comercials de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que disposa el capítol V del títol VI de l'esmentada Llei 3/2011, i simplifica els requisits i el procediment dirigit al reconeixement d'oficialitat d'algunes d'estes manifestacions comercials. D'acord amb esta simplificació, i atenent als principis arreplegats en la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de servicis i el seu exercici, desapareixen els règims d'autorització administrativa per a l'exercici de l'activitat que contemplava el Decret 40/1998, de 31 de març, del Consell, sobre Fires Comercials de la Comunitat Valenciana.

També estableix el règim al qual hauran d'ajustar el seu funcionament les institucions firals, com a entitats que organitzen i gestionen fires oficials.

Igualment, es contemplen les fires-mostres comercials, generalment de caràcter local o comarcal, organitzades per ens locals, associacions o institucions, que suposen un important element de dinamització econòmica i social de la seua àrea d'influència, alhora que generen atracció turística i serveixen de promoció als productes locals.

Finalment, es dedica un article a les fires d'artesania, atés que es tracta d'una activitat vinculada a una qualificació específica la denominació de la qual ha d'aplicar-se davall uns mínims criteris que asseguren l'origen i qualitat dels productes oferits.

La present disposició ha sigut consultada amb les entitats que representen interessos del sector que esta norma regularà.

En virtut d'allò que s'ha exposat mes amunt, d'acord amb les competències de la Generalitat en matèria de comerç interior, artesania i fires internacionals i sobre les normes de procediment administratiu derivades de les particularitats del dret substantiu valencià o de les especialitats de l'organització de la Generalitat, recollides en els articles 49.1, apartats 3t, 18é i 35é, i 51.1, apartat 4t, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i de conformitat amb la competència prevista en l'article 18.f de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta del conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 25 de juliol de 2014,

 

 

DECRETE

 

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. L'objecte d'este decret és la regulació administrativa de les fires comercials que se celebren en el territori de la Comunitat Valenciana, atenent als principis de simplificació i reducció de càrregues administratives, i d'acord amb el que estableix la Llei 3/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Comerç de la Comunitat Valenciana.

2. El que disposa este decret no serà aplicable als mercats l'activitat exclusiva o fonamental dels quals siga la venda directa, amb retirada de mercaderia, amb independència de la denominació que adopten, ni als altres supòsits previstos en l'article 99 de la Llei 3/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Comerç de la Comunitat Valenciana.

 

Article 2. Classificació de les fires comercials

Les fires comercials a les quals es refereix l'article 98 de la Llei 3/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Comerç de la Comunitat Valenciana, amb independència de les característiques de l'oferta a exposar, es classifiquen en:

1. Fires comercials oficials: aquelles fires comercials organitzades per institucions firals directament, o indirectament davall la seua supervisió, que complisquen els requisits establits en el present decret.

2. Fires-mostres comercials: aquelles fires comercials que no tenen la consideració de fires comercials oficials.

 

Article 3. Fires comercials oficials

1. Les fires comercials oficials són aquelles fires comercials organitzades per les institucions firals directa o indirectament, que reunisquen les característiques següents:

a) Que se celebren en instal·lacions permanents dotades dels servicis convenients per a este tipus d'activitats adscrites a les institucions firals.

b) Que estiguen dotades d'un reglament de participació dels expositors.

2. Cada fira comercial oficial comptarà amb un comité organitzador, on estaran representades la institució firal corresponent, si és el cas, l'entitat organitzadora, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació que per la demarcació corresponga, i les organitzacions sectorials més representatives de l'objecte de la fira.

3. Les fires comercials oficials organitzades per les institucions firals de forma indirecta seran aquelles que organitze una entitat, pública o privada, sota la supervisió de la institució firal.

4. La conselleria competent en matèria de comerç publicarà anualment un calendari on figuraran les fires que compleixen les condicions de fira comercial oficial.

 

Article 4. Institucions firals [1]

1. Es consideren institucions firals aquelles entitats públiques o privades que, gaudint de personalitat jurídica pròpia i estant domiciliades en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, tinguen per objecte principal la creació, organització i gestió de fires comercials, sense perjuí d'altres activitats com ara reunions, congressos o esdeveniments que puga realitzar en els àmbits industrial, comercial, turístic, cultural i d'oci.

2. Les institucions firals es regeixen pels seus estatuts, que tindran caràcter públic i hauran de regular tot el referent a la seua constitució, dissolució, administració i composició, així com les facultats dels seus òrgans de govern.

En l'òrgan superior de govern de la institució firal hauran tindre representació: l'Administració municipal corresponent al seu domicili social, el Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de la Comunitat Valenciana, així com la conselleria competent en matèria de comerç.

3.(Derogat) [2]

4. A fi d'elaborar i publicar el calendari de fires comercials oficials, cada institució firal haurà de comunicar a la direcció general competent en matèria de comerç, abans de l'1 de novembre de cada any, la relació de fires comercials oficials que organitze, tant directament, com indirectament sota la seua supervisió, l'any següent, fent constar la seua denominació, àmbit territorial, duració, dates d'inici i finalització, nombre d'expositors i superfície que ocupen, així com l'oferta de serveis als expositors i la gamma de productes a exposar.

5. Amb caràcter excepcional, l'organització de fires comercials que no hagen sigut objecte de comunicació a la direcció general competent en matèria de comerç abans de l'1 de novembre de cada any no obstarà per a la seua consideració com a fires comercials oficials, sempre que reunisquen els requisits previstos en l'article 3 d'aquest decret i la seua realització es comunique a l'esmentada direcció general almenys amb un mes d'antelació a l'inici de la seua activitat, justificant que no van poder ser previstes amb antelació suficient per a la seua incorporació al

calendari de fires comercials oficials.

6. La institució firal organitzadora d'una fira comercial oficial haurà de garantir el compliment de la normativa aplicable a aquests tipus de manifestacions, i, en especial, la relativa a la seguretat de les persones, els productes, les instal·lacions industrials i el medi ambient.

7. Sense perjuí del compliment de la normativa que se li aplique en funció de la forma jurídica que adopten, els comptes anuals de les institucions firals, juntament amb l'informe d'auditoria, es depositaran en el registre mercantil corresponent a la localitat en què la institució firal tinga la seua seu.

També amb caràcter anual, les institucions firals hauran de presentar a la direcció general competent en matèria de comerç una memòria de cadascun dels certàmens organitzats en les seues instal·lacions, i es distingiran entre els organitzats directament, i indirectament davall la seua supervisió. Aquestes memòries contindran, com a mínim, informació referida als aspectes següents: nombre de visitants, impacte econòmic, superfície ocupada, nombre d'empreses participants, característiques del certamen i impacte social.

 

Article 5. Entitats organitzadores

1. Les entitats organitzadores de les fires comercials tindran personalitat jurídica pròpia, podran ser de caràcter públic o privat i hauran d'estar vàlidament constituïdes d'acord amb les normes que els siguen d'aplicació.

2. Les entitats organitzadores només podran organitzar fires comercials oficials sota la supervisió de una institució firal.

A estos efectes, presentaran a la institució firal una memòria i el resultat de cada fira comercial oficial organitzada, en el termini màxim d'un mes des de la seua finalització.

3. Sense perjuí d'allò que s'ha previst per a cada modalitat de fira en el present decret, seran obligacions de les entitats organitzadores que organitzen fires en instal·lacions permanents adscrites a les institucions firals:

a) Comunicar a la institució firal corresponent la relació de fires comercials que pretenga organitzar, fent-hi constar la seua classificació, segons l'article 2 del present decret, denominació, àmbit territorial, duració, dates d'inici i finalització, nombre d'expositors, superfície que ocupen, oferta de servicis als expositors, gamma de productes a exposar i una memòria que arreplegue les característiques i el pla de distribució dels punts d'exposició, així com, per a les fires comercials oficials, el reglament de participació dels expositors.

Esta comunicació s'haurà de cursar, en el cas de les fires comercials oficials, abans del 15 d'octubre de cada any, i per a la resta, almenys, amb un mes d'antelació al dia de la seua celebració.

b) Presentar a la institució firal corresponent una declaració responsable de que els expositors que assisteixen a la fira corresponen a entitats que exerceixen legalment l'activitat i que el seu objecte s'adequa a la qualificació de l'activitat firal.

c) Garantir l'orde públic dins del recinte firal i el compliment de la normativa aplicable, especialment en matèria de seguretat de les persones, instal·lacions, productes i medi ambient.

4. Les entitats organitzadores hauran de disposar d'una assegurança de responsabilitat civil per a garantir, de forma suficient, les eventuals contingències que es deriven de la celebració de les fires comercials que organitzen.

 

Article 6. Fires-mostres comercials

Són aquelles manifestacions firals de caràcter no oficial, amb caràcter periòdic i duració determinada, organitzades per entitats locals, associacions empresarials, institucions o altres entitats organitzadores amb la finalitat de promocionar un producte o sector en un àmbit geogràfic concret. Estes fires-mostres comercials podran realitzar-se en instal·lacions fixes o no, sempre que complisquen amb els requisits de seguretat exigibles a este tipus d'esdeveniments.

Mitjançant una orde de la conselleria competent en matèria de comerç podrà regular-se la possibilitat d'obtindre un reconeixement de la Generalitat en funció de les característiques de cada una d'estes fires, així com del nivell de servicis oferits als expositors i visitants.

 

Article 7. Fires d'artesania

1. En el marc de la Llei 1/1984, de 18 d'abril, de la Generalitat, d'Ordenació de l'Artesania, i el Decret 172/2013, de 15 de novembre, del Consell, pel qual es regula la Comissió d'Artesania de la Generalitat, sense perjuí de la classificació prevista en l'article 2 d'este decret, es consideraran fires d'artesania aquelles manifestacions firals que tinguen com a finalitat la promoció, difusió i venda de productes artesans i del sector artesà en general.

2. Les fires d'artesania podran obtindre el reconeixement com a tals de la Generalitat, sense que això obste al seu desenrotllament. Per a la seua obtenció, estes fires hauran de comptar amb un reglament de participació que garantisca que els productes que en elles es venen són de caràcter artesà, així com que, almenys, el 70 per cent dels expositors, en el cas que siguen productors, disposen del Document de Qualificació Artesana de la Generalitat o document equivalent en el cas d'artesans de fora de la Comunitat Valenciana.

3. Per a l'obtenció del reconeixement previst en l'apartat anterior, les entitats organitzadores d'una fira d'artesania presentaran, almenys amb un mes d'antelació al seu inici, una sol·licitud acompanyada d'una declaració responsable del compliment dels requisits establits en este article, i una memòria de la fira que comprenga les dades de l'entitat que l'organitza, el nombre d'expositors, indicant-hi quants d'ells disposen del Document de Qualificació Artesana de la Generalitat o document equivalent, gammes de productes a exposar, lloc i dates d'inici i finalització.

4. La direcció general competent en matèria d'artesania resoldrà el reconeixement d'una fira d'artesania o la seua desestimació, en el termini de dos mesos a comptar de la presentació de la sol·licitud per l'entitat organitzadora. Transcorregut el termini esmentat sense haver-se notificat una resolució expressa, les entitats organitzadores podran entendre estimada la seua sol·licitud per silenci administratiu, en els termes que preveu l'article 43.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

5. Els expositors que disposen del Document de Qualificació Artesana de la Generalitat, o document equivalent en el cas d'artesans de fora de la Comunitat Valenciana, l'exhibiran de forma visible.

 

Article 8. Infraccions i sancions

Les infraccions a les disposicions del present decret seran sancionades d'acord amb el que disposa el títol VII de la Llei 3/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Comerç de la Comunitat Valenciana, i en la resta de la normativa aplicable, segons el procediment previst en el Decret 114/2012, de 13 de juliol, del Consell, pel qual es va aprovar el Reglament del Procediment Sancionador, la Competència i la Inspecció en Matèria de Comerç i Consum.

 

 

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

 

Única. Incidència en la dotació de gasto

L'aplicació i posterior desplegament d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent per raó de la matèria, i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria esmentada.

 

 

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

 

Única. Derogació normativa

1. Queda derogat el Decret 40/1998, de 31 de març, del Consell, sobre fires comercials de la Comunitat Valenciana.

2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que siguen contràries al que disposa el present decret.

 

 

DISPOSICIONS FINALS

 

Primera. Habilitació per al desplegament i execució

Es faculta el titular de la conselleria competent en matèria de comerç i artesania per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i execució del que estableix este decret.

 

Segona. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

 

Valencia, 25 de juliol de 2014

 

El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART

 

El conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació,

MÁXIMO BUCH TORRALVA

 

 

 

 



[1]  L'article 4 es modifica pel Decret 110/2017, de 28 de juliol, del Consell, pel qual es modifica l'article 4 del Decret 125/2014, de 25 de juliol, del Consell, sobre fires comercials de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 8113 de 25.08.2017) Ref. Base de dades 007588/2017.

[2]  L'apartat 3 de l'article 4 es deroga per la disposició derogatòria única del Decret llei 19/2021, de 23 de desembre, del Consell, d'autorització de creació de la «Societat Valenciana Fira Alacant, SA» i de la «Societat Valenciana Fira València, SA». (DOGV núm. 9250 de 05.01.2022) Ref. Base de dades 000039/2022.