DECRET 10/2013, d'11 de gener, del Consell, pel qual modifica el reglament regulador de la professió de Guia de Turisme de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març.



Publicado en:  DOGV núm. 6942 de 14.01.2013
Número identificador:   2013/322
Referencia Base Datos:  000309/2013
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Turisme
    Descriptores:
      Temáticos: turisme, professió de turisme , monografies


  • DECRET 10/2013, d'11 de gener, del Consell, pel qual modifica el reglament regulador de la professió de Guia de Turisme de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març. [2013/322]

    PREÀMBUL



    L'article 49.1.12 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana establix la competència exclusiva de la Comunitat Valenciana en matèria de turisme.

    La Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, regula en l'article 6 les professions turístiques, i establix que «són professions turístiques les que tinguen com a objecte la prestació de servicis d'assessorament, difusió i informació sobre els recursos i manifestacions històriques, culturals, artístiques o qualssevol altres de caràcter turístic de la Comunitat Valenciana, quan estes s'integren dins del producte turístic i per a l'exercici dels quals s'exigisca la corresponent llicència o habilitació».

    Derivat d'esta previsió legislativa es va promulgar el Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell, pel qual es va aprovar el Reglament regulador de la professió de Guia de Turisme de la Comunitat Valenciana. Este decret va ser modificat, entre altres, pel Decret 90/2010, de 21 de març, a fi d'adaptar esta regulació a les modificacions que la Llei 12/2009, de 23 de desembre, de la Generalitat, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat, va introduir en l'esmentada Llei 3/1998.

    La modificació de la Llei 3/1998 i de tots els decrets reguladors, entre els quals figura el Decret 62/1996, va obeir a la necessitat d'adaptar la normativa turística valenciana a les previsions de la Directiva 2006/123/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre, relativa als Servicis en el Mercat Interior, així com a la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el Lliure Accés a les Activitats de Servicis i l'Exercici d'Estos, que ha traslladat eixa directiva a l'ordenament espanyol.

    Després de la modificació dels decrets reguladors de les distintes activitats turístiques, duta a terme fonamentalment durant l'any 2010, el ministeri competent en matèria de turisme ha realitzat una sèrie de consideracions darrere de les quals proposa una nova modificació del Reglament regulador de la professió de Guia de Turisme de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996. En este sentit, després de diverses reunions mantingudes entre el ministeri competent en matèria de turisme, el ministeri amb competències en economia i les comunitats autònomes, s'ha donat una nova interpretació a les esmentades Directiva de Servicis i Llei 17/2009, que diferix en alguns aspectes del contingut de l'articulat vigent.

    Esta és la raó per la qual és necessari modificar els articles 5.1, 12 i 12.bis.2 del reglament aprovat pel Decret 62/1996.



    En virtut de tot això, oïts els sectors i les administracions afectades, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 11 de gener de 2013,



    DECRETE



    Article únic. Objecte

    S'aprova la modificació dels articles 5.1, 12 i 12.bis.2 del Reglament regulador de la professió de Guia de Turisme de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març, que queden redactats tal com es transcriu en l'annex.





    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



    Única. Derogació normativa

    Queden derogats els apartats 4 i 5 de l'article 12 del Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell.

    DISPOSICIÓ FINAL



    Única. Entrada en vigor

    Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



    Alacant, 11 de gener de 2013



    El president de la Generalitat,

    ALBERTO FABRA PART



    El conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació,

    MÁXIMO BUCH TORRALVA





    ANNEX



    Modificació dels articles 5.1, 12 i 12 bis.2 del Reglament regulador de la professió de Guia de Turisme de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell.



    Els articles 5.1, 12 i 12 bis.2 del Reglament aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell, queden redactats de la manera següent:



    Article 5. Habilitació

    «1. L'exercici a la Comunitat Valenciana de l'activitat professional definida en l'article 2.1 d'este reglament requerirà l'obtenció d'una habilitació com a guia de turisme, sense perjuí del que establixen els articles 12 i 12.bis d'este decret.»



    Article 12. Guies de turisme establits en unes altres comunitats autònomes

    «1. Els guies de turisme establits en qualsevol part del territori nacional podran exercir lliurement l'activitat a la Comunitat Valenciana.



    2. La conselleria amb competència en matèria de turisme podrà comprovar per mitjà de mecanismes de cooperació administrativa que els guies de turisme d'unes altres comunitats autònomes complixen els requisits exigits a la comunitat autònoma d'origen.

    3. Els guies de turisme als quals es referix este article estan subjectes a la Comunitat Valenciana, durant l'exercici de l'activitat que els és pròpia, al compliment de les disposicions d'este decret i de la normativa complementària, així com al règim sobre professions turístiques previst en la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, i en particular al seu règim disciplinari.»





    Article 12.bis. Guies de turisme d'uns altres estats membres. Reconeixement de qualificacions professionals dels nacionals de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu. Llibertat de prestació de servicis i d'establiment

    «2. En el cas de lliure prestació de servicis, abans del primer desplaçament, els guies de turisme als quals es referix l'apartat anterior, de conformitat amb el títol II del Reial Decret 1837/2008, de 8 de novembre, hauran d'informar per escrit a la conselleria que tinga les competències en matèria de turisme de l'activitat que es pretén realitzar, i acompanyarà els documents preceptius, sempre que eixa comunicació no s'haja realitzat prèviament en una altra comunitat autònoma. En estos casos, els prestadors, durant l'exercici de la seua activitat, estaran subjectes al que disposa este decret. La conselleria amb competència en matèria de turisme podrà comprovar per mitjà de mecanismes de cooperació administrativa que els guies turístics d'uns altres estats membres en règim de lliure prestació han presentat la comunicació corresponent.»