DECRET 73/2012, de 18 de maig, del Consell, pel qual es determinen les condicions d'aplicació del Reial Decret Llei 14/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents de racionalització del gasto públic en l'àmbit educatiu no universitari a la Comunitat Valenciana.



Publicado en:  DOGV núm. 6778 de 21.05.2012
Número identificador:   2012/4928
Referencia Base Datos:  004931/2012
 
  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Educació, Formació i Ocupació
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Educació
    Descriptores:
      Temáticos: personal docent, jornada de treball, ensenyament públic, educació preescolar, ensenyament primari, ensenyament secundari, ensenyament professional, educació artística, ensenyament d'idiomes, educació d'adults, educació especial, educació física, música, espectacles, ensenyament obligatori, alumne , concert educatiu, batxillerat


  • DECRET 73/2012, de 18 de maig, del Consell, pel qual es determinen les condicions d'aplicació del Reial Decret Llei 14/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents de racionalització del gasto públic en l'àmbit educatiu no universitari a la Comunitat Valenciana. [2012/4928]

    PREÀMBUL



    A causa de l'actual conjuntura econòmica i la necessitat de millorar l'eficiència de les administracions públiques en l'ús dels recursos públics, per a contribuir a la consecució de l'inexcusable objectiu d'estabilitat pressupostària derivat del marc constitucional i de la Unió Europea, el dia 21 d'abril de 2012 va ser publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat el Reial Decret Llei 14/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents de racionalització del gasto públic en l'àmbit educatiu.



    El Reial Decret Llei 14/2012 proporciona, a les administracions educatives, un conjunt d'instruments que permeten conjugar els irrenunciables objectius de qualitat i eficiència del sistema educatiu amb el compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària i el seu ineludible reflex en la contenció del gasto públic i en l'oferta d'ocupació pública.



    En l'àmbit de les ensenyances no universitàries s'establixen diferents mesures. Així, segons indica l'article 2, quan, per raons de limitació del gasto públic, la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat no autoritze la incorporació de personal de nou ingrés per mitjà d'oferta d'ocupació pública o establisca, amb caràcter bàsic, una taxa de reposició d'efectius inferior al 50%, les administracions educatives podran ampliar fins a un 20% el nombre màxim d'alumnes establit en l'article 157.1.a de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, per a l'educació primària i secundària obligatòria. En este sentit, la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2011, actualment prorrogada, va establir una taxa de reposició d'efectius inferior al 50%.



    Este percentatge d'ampliació resultarà així mateix aplicable als límits màxims de nombre d'alumnes fixats per mitjà d'una norma reglamentària per a les restants ensenyances regulades per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.

    D'altra banda, es fixa, amb caràcter mínim, l'horari lectiu que haurà d'impartir el professorat en els centres docents públics en garantia del compliment dels objectius, de les competències bàsiques i dels continguts de les diferents ensenyances, concretats en els currículums.

    Este reial decret llei té el caràcter de legislació bàsica i es dicta a l'empara de les competències que els apartats 1, 13, 18 i 30 de l'article 149.1 de la Constitució reserven a l'Estat en matèria de regulació de les condicions bàsiques que garantisquen la igualtat de tots els espanyols en l'exercici dels drets i en el compliment dels deures constitucionals, de planificació general de l'activitat econòmica, de règim estatutari dels funcionaris públics, i de desplegament de l'article 27 de la Constitució a fi de garantir el compliment de les obligacions dels poders públics en esta matèria.

    Es tracta, en definitiva, d'introduir importants elements de racionalitat i eficiència en el sistema educatiu, que redundaran en una millor prestació d'este servici públic indispensable.

    És de competència exclusiva de la Generalitat la regulació i administració de l'educació, en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, en els termes previstos en l'article 53 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

    Per això, a l'empara del que establix el Reial Decret Llei 14/2012, de 20 d'abril, prèvia negociació amb els agents representants de la comunitat educativa, en exercici de la potestat reglamentària prevista en l'article 29 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, a proposta de la consellera d'Educació, Formació i Ocupació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 18 de maig de 2012,







    DECRETE



    Article 1. Alumnes per aula

    1. Mentres que la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat no autoritze la incorporació de personal de nou ingrés per mitjà d'una oferta d'ocupació pública o establisca, amb caràcter bàsic, una taxa de reposició d'efectius inferior al 50%, la conselleria competent en matèria d'educació podrà ampliar fins a un 20% el nombre màxim d'alumnes establit en l'article 157.1.a de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, per a l'educació primària i secundària obligatòria, així com en la resta d'ensenyances no universitàries regulades per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.

    2. El que disposa este article s'aplicarà tant als centres docents públics com als privats sostinguts amb fons públics.





    Article 2. Jornada lectiva

    1. La part lectiva de la jornada setmanal del personal docent que impartix les ensenyances regulades en la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, en centres públics i privats sostinguts amb fons públics serà, com a mínim, de 25 hores en educació infantil i primària i de 20 hores en les restants ensenyances, sense perjuí de les situacions de reducció de jornada previstes en la normativa vigent.



    2. La conselleria competent en matèria d'educació podrà establir increments de la part lectiva setmanal sobre el mínim de 20 hores. En este cas, el règim de compensació amb hores complementàries serà com a màxim d'una hora complementària per cada període lectiu, i únicament podrà computar-se a partir dels mínims a què es referix l'apartat anterior.



    DISPOSICIÓ ADDICIONAL



    Única. No increment del gasto públic

    L'aplicació i posterior desplegament d'este decret no podrà tindre incidència en l'increment de la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignada a la conselleria competent en matèria d'educació i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de l'esmentada conselleria.



    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



    Única. Derogació normativa

    Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s'oposen al que preveu la present norma.



    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Desplegament reglamentari

    S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en matèria d'educació per a dictar les disposicions necessàries per a l'aplicació i el desplegament d'este decret.



    Segona. Entrada en vigor

    El present decret entrarà en vigor el dia que es publique en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



    Valencia, 18 de maig de 2012



    El president de la Generalitat,

    ALBERTO FABRA PART



    La consellera d'Educació, Formació i Ocupació,

    M.ª JOSÉ CATALÀ VERDET