Val / Cas

DECRET 28/2011, de 18 de març, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament pel que es regulen les condicions i la tipologia de les seus festeres tradicionals ubicades als municipis de la Comunitat Valenciana.

Publicado en:   DOGV núm. 6485 de 22.03.2011
Entrada en vigor :   23.03.2011
Origen disposición :   Conselleria Gobernación
Referencia Base Datos:   003446/2011
Número identificador:   2011/3255
Estado :   Vigente
Fecha fin Vigencia :  
Compendio :   Enlace al Compendio
 

Permalink ELI:

https://dogv.gva.es/es/eli/es-vc/d/2011/03/18/28/con/vci/
Seleccionar redacción :


TEXTO CONSOLIDADO

 

Última revisió 24.12.2015

 

Decret 28/2011, de 18 de març, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament pel que es regulen les condicions i la tipologia de les seus festeres tradicionals ubicades als municipis de la Comunitat Valenciana.  

 

(DOGV núm. 6485 de 22.03.2011) Ref. 003446/2011

 

PREÀMBUL

 

La Llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics, preveu en l'article 8.2 la competència dels ajuntaments en matèria «d'espectacles públics i activitats recreatives que es realitzen al municipi amb motiu de la celebració de les festes locals i/o patronals, requerisquen o no la utilització de la via pública». Este precepte, en estos moments, es completa amb l'article 9.8 del Decret 52/2010, de 26 de març, del Consell, en el qual, així mateix, s'atribueix als ajuntaments «l'autorització de les activitats extraordinàries que es pretenguen realitzar durant la celebració de les festes locals i verbenes populars, requerisquen o no la utilització de la via pública, sense perjuí de les atribucions de la conselleria competent en matèria d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics per a l'autorització d'activitats extraordinàries amb caràcter general.

En este context, les festes que se celebren en les localitats de la Comunitat Valenciana, moltes d'elles de notable tradició i arrelament i representatives de la identitat sociocultural de la nostra terra, comporten una programació d'actes a efectuar, uns organitzadors o promotors, així com una seu considerada, en tot cas, com un component necessari per a la festa, un punt de referència per a festers i un lloc on se centralitzen els mitjans materials i humans imprescindibles per a l'adequada realització d'aquella.

Les referides seus no tenen perquè ser necessàriament «establiments públics» en el sentit establit en la Llei d'Espectacles valenciana. No obstant això, puntualment, i fins i tot més enllà del marc temporal de les celebracions que les justifiquen, sí que es troben en funcionament o es troben vinculades a la realització d'un espectacle públic o activitat recreativa amb la conseqüència, de manera directa o indirecta, de la seua incidència en la normal o habitual convivència entre persones.

En este sentit, el present decret té la seua causa en la necessitat establir un règim jurídic obert però, alhora, responsable i necessari per a estes seus o locals que, sota la seua comunai popular denominació, permeta ordenar-ne el funcionament al mateix temps que, en virtut de les regles de convivència, s'hi garantisca l'efectivitat del dret al descans dels veïns.

Este decret és fruit d'una necessitat àmpliament sol·licitada pels sectors interessats i suposa, per part de les administracions i organitzadors implicats, una assumpció d'obligacions i compromisos en alguns casos, sens dubte, ja configurats.

Per tot això, i d'acord amb el que disposa l'article 49.1.30a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; l'article 8.2 de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, i l'article 9.8 del Decret 52/2010, de 26 de març, del Consell, més amunt citats, en relació amb el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Governació, oïda la Comissió d'Espectacles Públics i Activitats Recreatives de la Comunitat Valenciana, en la seua reunió del dia 1 de febrer de 2011, a proposta del conseller de Governació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 18 de març de 2011,

 

DECRETE

 

Article únic. Aprovació del Reglament

S'aprova el Reglament pel qual es regulen les condicions i la tipologia de les seus festeres tradicionals ubicades als municipis de la Comunitat Valenciana, reglament que s'incorpora com a annex a este decret.

 

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA [1]

 

Única. Registre

Els ajuntaments de la Comunitat Valenciana introduiran, en el registre creat per la Generalitat, les dades referents a les seus festeres tradicionals de la seua localitat, en el termini de sis mesos comptadors des de l'entrada en vigor de l'orde en virtut de la qual es crea i regula el Fitxer de Seus Festeres Tradicionals.

Així mateix, correspondrà als ajuntaments la gestió i l'actualització de les dades del referit Fitxer, d'acord amb les variacions i novetats que es produïsquen.

 

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

 

Única. Derogació normativa

Queden derogades les normes del mateix rang o d'un rang inferior en allò que s'oposen al que preveu este decret.

 

DISPOSICIÓ FINAL

 

Única. Entrada en vigor

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

 

València, 18 de març de 2011

 

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

 

El conseller de Governació,

SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ

 

 

ANNEX

Reglament pel qual es regulen les condicions i la tipologia de les seus festeres tradicionals ubicades als municipis de la Comunitat Valenciana

 

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. És objecte del present decret la regulació de les condicions i la tipologia de les seus festeres que, en les festes tradicionals celebrades a la Comunitat Valenciana, constituïsquen el centre de reunió o el domicili social d'organitzadors, promotors i festers.

A l'efecte d'este decret, es considerarà com a centre de reunió o domicili social aquell en què s'exercisquen les activitats dels organitzadors, promotors i festers.

No tindran esta consideració les instal·lacions eventuals, portàtils i desmuntables que s'ubiquen en la via pública, que estaran subjectes a la legislació sobre espectacles públics i activitats recreatives.

2. Este decret s'aplicarà a les seus de les festes tradicionals ubicades als municipis de la Comunitat Valenciana, segons la tipologia indicada en l'article següent.

3. A l'efecte d'este decret, s'entendran per festes tradicionals les celebrades en els municipis de la Comunitat Valenciana que, sent representatives de la cultura, arrelament popular i atractiu turístic valencià, ostenten un reconegut prestigi i repercussió nacional i internacional.

 

Article 2. Tipologia de les seus festeres tradicionals

1. Les seus festeres tradicionals ubicades als municipis de la Comunitat Valenciana podran ser de tres tipus:

a) Seus festeres tipus A: s'entendran per tals aquelles on s'efectuen funcions de gestió i administració.

b) Seus festeres tipus B: s'entendran per tals aquelles en què, a més de les funcions de gestió i administració, es realitzen un altre tipus d'activitats que suposen la reunió o concentració dels festers, familiars i invitats. Estes seus no estaran obertes a la pública concurrència.

Les seus tipus A i B podran tindre caràcter permanent o no permanent. A estos efectes, es consideraran com a no permanents aquelles que, pertanyent o no la seua titularitat als festers organitzadors, se'n produïsca l'obertura exclusivament els dies en què es preparen i se celebren les festes corresponents, i no durant la resta de l'any.

c) Seus festeres tipus C: s'entendran per tals les incloses en el concepte de «sales polivalents», d'acord amb allò que s'ha regulat en la Llei d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics. Estes seus festeres seran considerades, amb caràcter general, com a «establiments públics», i es regiran per la normativa vigent en matèria d'espectacles.

2. Els ajuntaments, per a les seus festeres que, d'acord amb la classificació efectuada en este article, estiguen enquadrades en els tipus A o B, no exigiran l'obtenció de la llicència d'obertura prevista en la Llei d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics.

3. Els ajuntaments, per a les seus festeres que, d'acord amb la classificació efectuada en este article, estiguen enquadrades en el tipus C, exigiran la prèvia obtenció de la llicència d'obertura prevista en la Llei d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics, en concret, per a sala polivalent, en virtut de la classificació efectuada en l'epígraf 2.1.3 de l'annex de l'esmentada llei.

4. Les distintes seus festeres hauran de fer constar, per mitjà d'un cartell fàcilment visible i llegible la tipologia a què pertanyen.

 

Article 3. Registre de Seus Festeres Tradicionals

1. Es crea el Registre de Seus Festeres Tradicionals, que passa a dependre de la conselleria competent en matèria d'espectacles.

2. El contingut del Registre previst en este article es determinarà per ordre de la conselleria competent.

 

Article 4. Activitats habituals

1. En les seus festeres tradicionals tipus A, o de mera gestió, només es podran efectuar les activitats referents a les funcions d'organització o de caràcter administratiu relacionades amb l'organització de la festa.

2. En les seus festeres tradicionals tipus B, a més de les indicades en l'apartat anterior, es podran efectuar activitats relacionades directament amb la festa que corresponga.

En este sentit, s'entendrà per activitats directament relacionades amb la festa aquelles, com ara reunions i menjars de germanor, celebracions de festes nacionals, autonòmiques i locals, quan no excedisquen de l'àmbit de la seu, assajos d'actes, assajos d'espectacles, preparació de cavalcades, activitats infantils, concursos o campionats de jocs de taula o de saló, així com actes de proclamacions i presentacions de càrrecs que no excedisquen del referit àmbit, entre altres.

 

Article 5. Contaminació acústica en les seus festeres tradicionals

Les seus festeres tradicionals a què es refereix el present decret hauran de respectar, en l'exercici de les activitats que efectuen, la normativa aplicable en matèria de contaminació acústica i qualitat ambiental.

 

Article 6. Horaris

1. Els ajuntaments, per a les seus enquadrades en els tipus A i B, podran determinar, a través de les seues pròpies ordenances municipals, els horaris d'obertura i tancament de tals seus en atenció a l'objecte i les distintes activitats que s'hi pogueren realitzar.

2. Les seus enquadrades en el tipus C estaran subjectes al règim d'horari màxim d'obertura i tancament previst per a les sales polivalents, d'acord amb el que preveu i ordena l'article 35 de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, així com d'acord amb allò que s'ha indicat en l'ordre anual d'horaris dictada per la conselleria competent en matèria d'espectacles.

D'acord amb l'esmentada ordre, i exclusivament durant els dies de les festes populars i/o patronals, l'ajuntament del municipi podrà, de manera excepcional i en atenció a les circumstàncies concurrents, ampliar l'horari de tancament procurant, en tot cas, compatibilitzar esta circumstància amb l'aplicació de les normes vigents en matèria de contaminació ambiental i acústica.

 

Article 7. El Consell de Festes Tradicionals de la Comunitat Valenciana [2]

1. El Consell de Festes Tradicionals de la Comunitat Valenciana, dependent de la direcció general competent en matèria d'espectacles, és l'òrgan consultiu i assessor de la Generalitat en aquesta matèria i l'encarregat d'exercir l'arbitratge i la mediació davant de les possibles denúncies, queixes o conflictes plantejats entre persones físiques i jurídiques denunciants i denunciades amb motiu de la celebració de les festes tradicionals. Així mateix, exercirà la resta de les funcions indicades en aquest article, sense perjuí d'aquelles atribuïdes a l'Administració i dels drets reconeguts als ciutadans i a les ciutadanes.

2. El Consell de Festes Tradicionals de la Comunitat Valenciana estarà compost pels membres següents:

a) Presidència:

Persona titular de la direcció general competent en matèria d'espectacles.

b) Vicepresidència:

Persona titular de la subdirecció general competent en matèria d'espectacles.

c) Secretaria:

Persona titular de la direcció del servei competent en matèria d'espectacles.

d) Vocals:

1r. Una persona representant de la Junta de Festes de Castelló.

2n. Una persona representant de la Federació de les Fogueres de Sant Joan d'Alacant.

3r. Una persona representant de la Unió Nacional d'Entitats Festeres de Moros i Cristians.

4t. Una persona representant de l'Associació de San Jorge d'Alcoi (Moros i Cristians).

5é. Una persona representant de la Junta Central Fallera de València.

6é. Una persona representant de la Junta Local Fallera d'Alzira.

7é. Una persona representant de la Junta Local Fallera de Torrent.

8é. Una persona representant del Patronat del Misteri d'Elx.

9é. Una persona representant del Patronat de la Fundació per a la Festa a la Mare de Déu de la Salut i al Crist de l'Agonia d'Algemesí.

10é. Una persona representant de la Comissió Organitzadora del Carnestoltes de Vinaròs

11é. Una persona representant de la Junta Major de la Setmana Santa Marinera de Valencia.

12é. Una persona representant de la Junta Major de Germandats i Confraries de la Setmana Santa d'Alacant.

13é. Una persona representant de la Junta de Germandats de la Setmana Santa de l'Arxidiòcesi o Diòcesi ubicades en territori de la Comunitat Valenciana.

14é. Una persona representant de la Germandat del Santíssim Crist del Calvari de la Vila de l'Alcora.

15é. Una persona representant pertanyent a les associacions de veïns de més implantació a la Comunitat Valenciana.

16é. Una persona representant de les associacions de consumidors de més implantació a la Comunitat Valenciana.

17é. Una persona representant de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

18é. Una persona representant de la Confederación de Organizaciones Empresariales de la Comunitat Valenciana (CIERVAL).

19é. Una persona representant de la conselleria competent en matèria de cultura, designada per la persona titular d'aquesta.

20é. Dues persones representants del departament del Consell competent en matèria d'espectacles, designats per la persona titular d'aquest.

21é. Una persona representant de la conselleria competent en matèria de participació ciutadana, designada per la persona titular d'aquesta.

Les persones que ocupen les vocalies seran designades per les mateixes entitats a què representen, i la seua designació serà comunicada al departament del Consell competent en matèria d'espectacles, als efectes procedents.

3. El règim jurídic i de funcionament del Consell de Festes Tradicionals de la Comunitat Valenciana es regularà per mitjà de disposició de caràcter general emanada per l'òrgan competent.

4. El Consell de Festes Tradicionals de la Comunitat Valenciana podrà actuar en Ple o en comissions.

5. Són funcions del Consell de Festes Tradicionals de la Comunitat Valenciana:

a) Decidir en arbitratge, per mitjà d'una comissió d'arbitratge, sobre les denúncies, queixes o conflictes que se li plantegen, sempre que les parts hagen acordat, de manera expressa, el sotmetiment a aquest procediment arbitral d'acord amb allò que s'ha indicat en la normativa reguladora sobre la matèria. Aquesta funció serà exercida a través de la comissió d'arbitratge.

b) Actuar com a òrgan consultiu i assessor en qüestions relatives al desenvolupament, implantació, defensa i millora de les festes tradicionals de la Comunitat Valenciana.

c) Proposar als departaments del Consell competents en la matèria l'adopció de mesures legals i reglamentàries en el seu àmbit d'actuació.

d) Informar els departaments del Consell competents sobre la normativa en matèria de festes tradicionals que s'elabore.

e) Elaborar estudis, informes i anàlisis de la situació de les festes tradicionals.

f) Informar la ciutadania i a l'organització i participants en les festes sobre els seus drets i obligacions normativament establits quan així ho sol·liciten.

g) Elaborar una memòria anual sobre les activitats i actuacions efectuades.

6. Sense perjudici del funcionament i actuació del Consell de Festes Tradicionals de la Comunitat Valenciana, les persones interessades, d'acord amb el que preveu la normativa reguladora en vigor, podran acudir a altres vies d'arbitratge als efectes de plantejar i solucionar les seues queixes i denúncies. 

 



[1]  Disposició Transitòria Única redactada segons el Decret 92/2012, d'1 de juny, del Consell, pel qual es modifica el Decret 28/2011, de 18 de març, del Consell, pel qual es va aprovar el reglament que regula les condicions i la tipologia de les seus festeres tradicionals ubicades en els municipis de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 6789 de 05.06.2012) Ref. Base de dades 005518/2012.

[2]  Redacció que en fa l'article únic del Decret 236/2015, de 18 de desembre, del Consell, de modificació de l'article 7 del reglament pel qual es regulen les condicions i la tipologia de les seus festeres tradicionals ubicades en els municipis de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 28/2011, de 18 de març (DOGV núm. 7684 de 23.12.2015) Ref. Base de dades 009826/2015.