DECRET 90/2010, de 21 de maig, del Consell, pel qual es modifica el reglament regulador de la professió de guia de turisme en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell.



Publicado en:  DOGV núm. 6275 de 26.05.2010
Número identificador:   2010/5971
Referencia Base Datos:  005982/2010
 
  • Análisis jurídico

  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Turisme
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Turisme
    Descriptores:
      Temáticos: turisme, professió de turisme , monografies


  • DECRET 90/2010, de 21 de maig, del Consell, pel qual es modifica el reglament regulador de la professió de guia de turisme en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell. [2010/5971]

    Preàmbul

    En virtut dels articles 49.4 i 61.3.d) de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Generalitat té la competència exclusiva per al desplegament i execució de la legislació de la Unió Europea en aquelles matèries que són de la seua competència.

    La Directiva 2006/123/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als Servicis en el Mercat Interior, establix una sèrie de principis aplicables a la normativa reguladora de l'accés a les activitats de servicis i el seu exercici dins de la Unió Europea. Estos principis tenen, com a última finalitat, la remoció, reducció i simplificació de les traves injustificades o desproporcionades per a l'exercici de tals activitats, ja siga establint-se en un Estat membre, ja siga acollint-se a la lliure circulació de servicis -temporalment o ocasional -, per a proporcionar així un entorn més favorable i transparent als agents econòmics.

    Dins del sector servicis el turisme és un dels més afectats per la Directiva 2006/123/CE. Atés que esta matèria, en virtut de l'article 49.1.12 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, és competència exclusiva de la Generalitat, correspon a ésta la transposició dels principis que aquella preconitza.

    Per tant, mitjançant el present decret s'aborda l'adequació del Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell, pel qual s'aprova el reglament que regula la professió de guia de turisme en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, a les exigències de dues directives comunitàries:

    1. D'una banda, a les de la Directiva 2006/123/CE anteriorment esmentada, en tot allò que es referix a la regulació de l'activitat.

    2. De l'altra, a les de la Directiva 2005/36/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 7 de setembre de 2005, relativa al Reconeixement de Qualificacions Professionals, en tot allò referent a la reserva d'activitat, açò és, reconeixement de qualificacions professionals i llibertat de prestació de servicis i establiment. Esta directiva va ser incorporada a l'ordenament jurídic espanyol pel Reial Decret 1837/2008, de 8 de novembre.

    La Directiva 2005/36/CE és coherent, complementària, les seues disposicions primen i s'apliquen amb preferència sobre les de la Directiva 2006/123/CE - considerant 31 i articles 3.1.d) i 17.6 de la Directiva 2006/123/CE, i 11.1.d) i 13.2.c) de la Llei 17/2009, de 13 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de servicis i el seu exercici -, atés que l'activitat realitzada pels guies de turisme té la consideració de professió regulada no titulada - annex VIII del Reial Decret 1837/2008 i les sentències del Tribunal Constitucional 330/1994, de 15 de desembre, i 111/1993, de 25 de març - per a l'exercici de la qual s'exigix, en virtut de disposició legal, reglamentària o administrativa, estar en possessió d'una qualificació professional, definida com «la capacitat per a l'accés a una determinada professió, o al seu exercici, que ve acreditada oficialment per un títol de formació, per un certificat de competència (…), per una experiència professional formalment reconeguda, o bé pel concurs de més d'una de tals circumstàncies» - article 5 del Reial Decret 1837/2008.

    Esta postura, que en la Comunitat Valenciana s'assumix sense cap qüestionament - article 6 de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana-, ve avalada per nombrosos pronunciaments de la Comissió Europea, del Tribunal de Justícia de la Comunitat Europea i inclús pel Tribunal Constitucional, que en interpretar l'article 36 de la Carta Magna respecte de les professions titulades inferix - en les seues sentències 42/1986, de 10 d'abril, i 194/1998, d'1 d'octubre, entre altres - que «competix al legislador, atenent les exigències de l'interés públic i a les dades produïdes per la vida social, considerar quan hi ha una professió, quan esta ha de deixar de ser enterament lliure per a passar a ser titulada (…)» i que «la Constitució espanyola exigix que siga el legislador qui haja de determinar quines professions queden fora del principi general de llibertat (…) i requerix des del punt de vista constitucional l'existència d'interessos generals que puguen veure's afectats».

    Les implicacions d'orde pràctic que es deriven de l'anteriorment exposat, i la seua corresponent translació al dret positiu per mitjà de la modificació que s'aprova en el present decret, fonamentalment, són:

    1. El manteniment de l'habilitació com un dels mitjans per a obtindre la qualificació professional per a l'exercici de la professió de guia de turisme.

    2. L'ampliació de l'àmbit d'aplicació de la norma, que comprén tant la llibertat de prestació de servicis com l'establiment.

    3. La duració indefinida de l'habilitació, que ja no precisa de la seua convalidació cada cinc anys.

    4. La supressió de la limitació geogràfica de l'habilitació, anteriorment restringida a la província.

    5. Pel que fa a la prestació de servicis o a l'establiment i al possible reconeixement de qualificacions professionals, s'establixen règims distints segons la procedència del guia de turisme - d'una altra comunitat autònoma, de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu o d'un país tercer -. En eixe sentit, es redacta novament l'article 12 i s'inclouen els articles 12 bis i 12 ter.

    6. Per tal de garantir la qualitat i una adequada prestació dels servicis que comprenen l'activitat professional dels guies de turisme, es preveu l'organització o homologació per part de la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme de cursos d'especialització i habilitats socials, l'assistència als quals serà voluntària.

    El decret està integrat per un article únic, mitjançant el qual s'aprova la modificació del Decret 62/1996, de 25 de març, el text del qual s'inserix com a annex, una disposició addicional única i una disposició final única.

    En conseqüència, oïts els sectors i les administracions públiques afectades, a proposta de la consellera de Turisme, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 21 de maig de 2010,

    DECRETE

    Article únic. Aprovació de la modificació del Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament regulador de la professió de guia de turisme en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana

    1. Es fa una nova redacció dels articles 1; 2.2; 5; 6; 7; 8; 9, primer parágraf; 12; 13.4, i 16 del reglament regulador de la professió de guia de turisme en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell, el text del qual s'inserix en l'annex.

    2. S'afigen els articles 12 bis i 12 ter al reglament regulador de la professió de guia de turisme en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell, el text dels quals s'inserix en l'annex.

    DISPOSICIÓ ADICIONAL

    Única. Terminologia

    Se substituïx l'expressió «guia turístic» per la de «guia de turisme» en tot l'articulat del Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell.

    DISPOSICIÓ FINAL

    Única. Entrada en vigor

    El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

    València, 21 de maig de 2010

    El president de la Generalitat,

    FRANCISCO CAMPS ORTIZ

    La consellera de Turisme,

    BELÉN JUSTE PICÓN

    Annex

    Relació completa en la nova redacció dels preceptes que es modifiquen del reglament regulador de la professió de guia de turisme, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell.

    «Article 1. Objecte

    El present reglament té com a objecte la regulació administrativa de l'activitat professional de guia de turisme dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, ja siga temporalment o ocasionalment o amb caràcter definitiu.»

    Article 2. Definició de la professió de guia de turisme

    «2. L'activitat definida en el paràgraf anterior només podrà ser exercida en els termes i condicions establits en el present reglament.»

    «Article 5. Habilitació

    1. L'exercici a la Comunitat Valenciana de l'activitat professional definida en l'article 2.1 del present reglament requerirà l'obtenció d'una habilitació com a guia de turisme.

    2. Dita habilitació s'obtindrà mitjançant la superació de les proves que amb esta finalitat siguen convocades per la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme, i no tindrà la consideració de títol, sinó de qualificació professional per a l'exercici de l'activitat regulada pel present reglament.

    3. L'habilitació obtinguda tindrà caràcter indefinit, excepte renúncia del seu titular, revocació d'esta o suspensió de l'exercici de l'activitat acordats per l'òrgan competent de conformitat amb el procediment establit.»

    «Article 6. Inscripció en el registre i acreditació

    1. Obtinguda l'habilitació, els guies de turisme seran inscrits d'ofici en el Registre General d'Empreses, Establiments i Professions Turístiques de la Comunitat Valenciana.

    2. L'òrgan competent de la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme, com a mostra de l'habilitació i a efectes identificatius, dotarà als guies de turisme de l'acreditació pertinent, la qual contindrà, com a mínim, les seues dades personals, una fotografia i l'expressió dels idiomes en les quals pot exercir l'activitat. Esta acreditació haurà d'exhibir-se de forma visible durant l'exercici professional.

    3. L'acreditació haurà de renovar-se, en tot cas, cada cinc anys comptats des de la seua obtenció i, també, sempre que varie qualsevol dada que continga.»

    «Article 7. Cursos d'especialització i d'habilitats socials

    1. La conselleria que ostente les competències en matèria de turisme, amb vista a garantir l'adequada prestació dels servicis que comprenen l'activitat professional dels guies de turisme, organitzarà periòdicament o homologarà cursos d'especialització i d'habilitats socials.

    2. Els cursos d'especialització versaran sobre recursos, manifestacions, festes, tradicions, folklore, espais geogràfics determinats, itineraris o semblants de la Comunitat Valenciana.

    3. Els cursos d'habilitats socials incorporaran aspectes relacionats amb les dinàmiques de grup, animació sociocultural, tècniques de comunicació i atenció al turista.

    4. La realització d'estos cursos constarà en l'acreditació a què es referix l'article 6.»

    «Article 8. Convocatòria

    Les proves per a l'obtenció de l'habilitació de guia de turisme seran convocades periòdicament per la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme.

    El procediment es regirà per les bases expressades en les respectives convocatòries, que hauran d'ajustar-se al que disposa el present reglament.

    Cada convocatòria determinarà el sistema, tribunal i la resta de circumstàncies que siguen procedents.»

    Article 9. Requisits

    «Podran accedir a les proves d'habilitació de guia de turisme que s'organitzen a la Comunitat Valenciana les persones físiques que reunisquen els requisits següents:»

    «Article 12. Guies de turisme habilitats per altres comunitats autònomes. Prestació de servicis i establiment

    1. A la Comunitat Valenciana, la prestació temporal o ocasional dels servicis propis de la professió de guia de turisme per part de guies de turisme habilitats per altres comunitats autònomes és lliure.

    2. Els guies de turisme habilitats per altres comunitats autònomes que vulguen establir-se amb caràcter permanent a la Comunitat Valenciana hauran de comunicar l'exercici de la seua activitat a la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme, i hauran d'aportarla còpia de l'habilitació concedida per la Comunitat Autònoma d'origen. Esta comunicació permetrà exercir lliurement l'activitat des del moment que es realitze.

    3. Rebuda la comunicació, l'òrgan competent inscriurà automàticament i d'ofici a l'interessat en el Registre General d'Empreses, Establiments i Professions Turístiques de la Comunitat Valenciana. A l'efecte entregarà al titular un document que acredite la inscripció. Posteriorment, el dit òrgan podrà efectuar totes aquelles comprovacions que crega oportunes per a verificar el contingut, validesa i formació que acredita la referida habilitació.

    4. Com a conseqüència de les comprovacions realitzades, sense perjuí de les responsabilitats que en els ordes civil, penal o administratiu puguen derivar-se'n, es podrà bé resoldre la cancel·lació de la inscripció bé preveure mesures compensatòries per a completar la formació que sanciona l'habilitació obtinguda a la Comunitat Autònoma d'origen. Dites mesures compensatòries consistiran en la realització d'un període de pràctiques tutelat per un guia de turisme habilitat per la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme que porte exercint la professió, com a mínim, durant els últims cinc anys.

    5. Els guies de turisme a què es referix este article estaran subjectes a la Comunitat Valenciana, durant l'exercici de l'activitat que els és pròpia, al compliment de les disposicions del present decret i normativa complementària, així com al règim sobre professions turístiques previst en la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, i en particular al seu règim disciplinari.»

    «Article 12 bis. Reconeixement de qualificacions professionals dels nacionals de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu. Llibertat de prestació de servicis i establiment

    1. Els nacionals d'un Estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu habilitats en els seus països d'origen per a exercir la professió de guia de turisme, podran prestar servicis i establir-se en la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que disposa el Reial Decret 1837/2008, de 8 de novembre, pel qual s'incorporen a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva 2005/36/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 7 de setembre de 2005, i la Directiva 2006/100/CE, del Consell, de 20 de novembre de 2006, relatives al reconeixement de les qualificacions professionals, així com a determinats aspectes de l'exercici de la professió d'advocat (d'ara en avant, Reial Decret 1837/2008).

    2. En el supòsit de lliure prestació de servicis, amb caràcter previ al primer desplaçament, els guies de turisme a què es referix l'apartat anterior, de conformitat amb el títol II del Reial Decret 1837/2008, hauran d'informar per escrit a la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme de l'activitat que es pretén realitzar, i acompanyaran els documents que resulten preceptius. En estos casos els prestadors, durant l'exercici de la seua activitat, estaran subjectes al que disposa el present decret.

    3. En el supòsit de pretendre establir-se a la Comunitat Valenciana, els guies de turisme a què es referix l'apartat 1 d'este article sol·licitaran el reconeixement de les seues qualificacions professionals a la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme, que procedirà de conformitat amb el que preveu el capítol I del títol III del Reial Decret 1837/2008. Durant l'exercici de l'activitat i mentre romanguen establits en la Comunitat Valenciana, estaran subjectes al compliment de les disposicions del present decret i normativa complementària, així com al règim sobre professions turístiques previst en la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, i en particular al seu règim disciplinari.

    4. Segons el que establix l'article 71 del Reial Decret 1837/2008, les persones beneficiàries del reconeixement de les seues qualificacions professionals hauran de posseir els coneixements lingüístics d'un dels idiomes oficials de la Comunitat Valenciana.»

    «Article 12 ter. Prestació de servicis i establiment de guies de turisme d'altres procedències

    Els guies de turisme pertanyents a països diferents dels citats en l'article 12.bis.1 d'este decret, per a la prestació dels servicis que comprenen l'activitat professional i/o establir-se a la Comunitat Valenciana, hauran d'obtindre l'habilitació a què es referix l'article 5 del present decret.»

    Article 13. De les obligacions

    «4) Comunicar a l'administració turística autonòmica el cessament de la seua activitat com guia de turisme quan este cessament supere els sis mesos, així com, quan procedisca, la seua reincorporació a l'exercici de la professió.»

    «Article 16. Exercici clandestí de l'activitat

    L'exercici de l'activitat de guia de turisme incomplint el que disposen els articles 5, 12, 12bis o 12 ter del present decret serà considerat infracció administrativa molt greu de conformitat amb allò que s'ha establit per l'article 52.1 de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana.»