DECRET 119/2006, de 28 de juliol, del Consell, regulador de les declaracions de Festes, Itineraris, Publicacions i Obres Audiovisuals d'interés Turístic de la Comunitat Valenciana.



Publicado en:  DOGV núm. 5315 de 01.08.2006
Número identificador:   2006/9302
Referencia Base Datos:  4176/2006
 
  • Análisis jurídico

    Fecha de entrada en vigor: 02.08.2006
    Notas: Regulació sobre la declaració de festes, itineraris, publicacions i obres audiovisuals d'interés turístic. - Véase Orden ITC/1763/2006, de 3 de mayo, por la que se regula la declaración de fiestas de interés turístico nacional e internacional (BOE núm. 135, de 07/06/2006), que, entre otros aspectos exige para la Declaración de Fiesta de Interés Turístico Nacional, el estar declarada Fiesta de Interés Turístico Regional por parte de la Comunidad Autónoma en el momento de la solicitud y haberlo estado, al menos, durante los cinco años inmediatamente anteriores
    Esta disposición está afectada por:
      Afectada per:
      Corregida per:
  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Turisme
    Grupo Temático: Reglamentación, Legislación
    Materias: Cultura Turisme
    Descriptores:
      Temáticos: manifestació cultural, costums i tradicions, turisme, cultura popular, producció audiovisual, municipi, publicació , monografies


  • DECRET 119/2006, de 28 de juliol, del Consell, regulador de les declaracions de Festes, Itineraris, Publicacions i Obres Audiovisuals d'interés Turístic de la Comunitat Valenciana. [2006/9302]

    L'article 31.12 de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en concordança amb l'article 148.1.18a de la Constitució Espanyola, va establir la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de turisme. Després de la reforma estatutària operada per la Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, de Reforma de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, l'article 49.12 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, continua atribuint la Generalitat l'exclusivitat competencial en la matèria.

    En exercici d'esta atribució estatutària de competències es va promulgar la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, que regula en el seu títol II la promoció turística de la Comunitat Valenciana i es referix tant a la imatge turística com a la definició dels objectius de les accions de promoció turística i dels propis instruments i actuacions necessàries per a l'enfortiment i desplegament del sector turístic valencià.

    D'altra banda, el Decret 131/2004, de 27 d'agost, del Consell, va crear la Conselleria de Turisme; el Decret 8/2004, de 3 de setembre, del president de la Generalitat, li va assignar competències; el Decret 133/2004, de 3 de setembre, del Consell, va establir la seua estructura bàsica; el Decret 185/2004, del Consell de la Generalitat, va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional i, finalment, el Decret 209/2004, de 8 d'octubre, del Consell, va aprovar el Reglament de l'Agència Valenciana del Turisme, entitat de dret públic a la qual se li atribuïx, entre altres, la funció de promocionar el producte turístic valencià.

    La celebració en la Comunitat Valenciana de determinades festes populars, festivals i certàmens ha excedit el simple caràcter lúdic, econòmic i sociològic per a constituir-se, en no poques ocasions, en un clar reclam turístic. Dites manifestacions, en comportar una trobada de civilitzacions, tradicions i herències culturals, propicien un intercanvi, flux de valors o simbiosi cultural, de la qual són beneficiaris tant la població autòctona com la forana.

    Per tant, la conservació, desplegament i potenciació d'estes celebracions és d'evident interés des de la perspectiva de la promoció turística de la Comunitat Valenciana. A fi d'arbitrar la via necessària que permeta dita promoció, s'estima convenient el reconeixement de les festes de la Comunitat que tinguen una indubtable importància turística i, per això, s'establixen mitjançant esta disposició de caràcter general els requisits que han de reunir per a poder ser declarades Festes d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana.

    D'altra banda, eixe mateix objectiu promocional és el que aconsella crear altres dos distincions honorífiques, per als itineraris i les publicacions i obres audiovisuals d'interés turístic, que contribuïsquen de forma destacada al millor descobriment, coneixement i gaudi dels recursos turístics de la Comunitat Valenciana.

    En virtut d'això, oïts els sectors i les Administracions afectades, a proposta de la consellera de Turisme, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 28 de juliol de 2006,

    DECRETE

    Article 1. Objecte

    Este decret té com a objecte, d'una part, la regulació de les classes, requisits i procediment per a declarar d'interés turístic de la Comunitat Valenciana aquells certàmens, festes o esdeveniments que suposen una manifestació i desplegament dels valors propis i de tradició popular, i que tinguen una especial importància com a atractiu turístic i, d'una altra, els itineraris, publicacions i obres audiovisuals que, amb idèntica significació, discórreguen pel territori de la Comunitat Valenciana o facen referència a esta.

    Article 2. Concepte

    Es denominen Festes d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana els certàmens, festes o esdeveniments que se celebren en el territori d'esta i que, tot oferint una especial rellevància des del punt de vista turístic, suposen una valoració de la cultura i de les tradicions populars.

    Sense caràcter exhaustiu i sense perjuí del que disposa el número anterior, podran considerar-se com a tals, entre altres, els esdeveniments d'índole festiu, cultural, gastronòmic i medi ambiental que suposen:

    a) La integració i participació de la societat local.

    b) L'afluència i integració de visitants i turistes.

    c) La potenciació, conservació i difusió de valors positius de convivència, tolerància i reconeixement de la diversitat.

    d) La promoció tant del territori en què es facen com dels seus valors culturals, ludicofestius, historicoartístics, paisatgístics, urbanístics i medi ambientals, ja siga en l'àmbit de la Comunitat Valenciana o fora d'ella.

    2. Constituiran Itineraris d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana aquells que transcorreguen majoritàriament pel territori d'esta i permeten al turista descobrir la història, cultura, patrimoni, arquitectura, gastronomia o altres d'anàlegs propis de la Comunitat Valenciana i que, singularment i globalment considerats, s'erigisquen com a recurs turístic dins de l'oferta turística de la Comunitat Valenciana.

    3. Es consideraran Publicacions o Obres Audiovisuals d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana aquelles que contribuïsquen al foment i difusió d'esta des d'una perspectiva turística.

    Article 3. Qualificació

    1. Les Festes i Itineraris D'interés Turístic de la Comunitat Valenciana podran qualificar-se com a:

    a) Festes i itineraris d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana, quan l'atractiu turístic no excedisca l'àmbit geogràfic d'un municipi, per estar vinculat especialment a un certamen, festa, esdeveniment o itinerari d'índole local.

    b) Festes i itineraris d'Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana, quan excedisca per la seua repercussió i atractiu turístic el terme d'un municipi i la seua comarca i afecte l'àmbit territorial aproximadament coincident amb el d'una província sense excedir-lo.

    c) Festes i Itineraris d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana, quan la seua repercussió socioeconòmica, la seua transcendència com a atractiu turístic, així com els valors propis que representa s'estenguen a tota la geografia de la Comunitat Valenciana.

    2. Per a obtindre la declaració de Publicació o Obra Audiovisual d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana la repercussió d'estes s'haurà d'estendre a la totalitat de la geografia de la Comunitat Valenciana.

    Article 4. Requisits

    1. Per a procedir a la declaració de Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana caldrà que concórreguen els requisits següents:

    a) Tradició popular. El motiu de la celebració haurà de tindre arrelament popular demostrat en l'àmbit corresponent.

    b) Originalitat de la celebració. S'entendrà per celebració original aquella que, en els seus elements essencials, continga aspectes peculiars que la singularitzen respecte de les que tinguen lloc en altres localitats i, en conseqüència, siga fidel reflex de la idiosincràsia i particular sentir dels qui la protagonitzen i presente innovacions d'entitat tal que la reputen com a excepcional.

    c) Valor cultural, gastronòmic, ludicofestiu o medi ambiental.

    . Els valors culturals es manifesten tant en esdeveniments religiosos com artístics, i també en aquells supòsits en què hi ha com a escenari un bé declarat d'interés cultural.

    . El valor gastronòmic concorre en aquelles manifestacions típiques que impliquen tant l'elaboració com l'exposició, degustació i venda d'aliments i begudes pròpies d'una determinada zona de la Comunitat Valenciana. Així mateix, està present en aquells casos en què es festeja la collita, recol·lecció o verema d'un determinat producte, sempre que siga de rellevància per a l'economia del lloc.

    . El caràcter ludicofestiu s'apreciarà en aquells supòsits en què en la festa prevalga un tarannà alegre i desinhibit, gojós i de celebració, o implique la pràctica d'algun joc popular.

    . El valor medi ambiental s'apreciarà en aquelles celebracions en què medie, com a element central d'estes, l'exaltació de la naturalesa o la seua celebració tinga lloc en entorns naturals de singular bellesa o peculiaritat.

    Podrà considerar-se la concurrència de valors d'índole diferent de l'assenyalada anteriorment, sempre que contribuïsquen a descobrir la cultura i les tradicions populars.

    d) Antiguitat mínima. La festa o esdeveniment a què es referix la petició haurà de tindre una antiguitat de, com a mínim, quinze anys, oficialment acreditada per organisme o entitat competent en la matèria. No obstant, quan les festes tinguen un caràcter gastronòmic i es basen en productes representatius de la Comunitat Valenciana o vinculats a la seua economia, serà suficient una antiguitat de deu anys.

    e) Capacitat per a l'atracció de visitants o repercussió pública de la celebració que, si fa el cas, s'haurà d'acreditar segons la qualificació de la festa el reconeixement de la qual se sol·licite.

    f) Celebració de forma periòdica i en data fàcilment determinable.

    2. Per a procedir a la declaració d'Itinerari d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana caldrà que concórreguen els requisits següents:

    a) Tradició popular de l'itinerari, la qual s'ha d'acreditar oportunament.

    b) Origen, antiguitat i arrelament tradicional de l'itinerari de què es tracte i la seua significació com a atractiu turístic.

    c) El consentiment de totes les entitats locals afectades i, si fa el cas, la conformitat del titular dels terrenys pels quals transcórrega l'itinerari.

    d) Que discórrega per llocs on s'ubiquen béns patrimonials, artístics, culturals o altres d'anàlegs o, si s'escau, hagen sigut escenari d'esdeveniments històrics de rellevància. En el cas d'itineraris gastronòmics, que es tracte de llocs on puguen degustar-se productes que hagen sigut avalats i protegits, preferentment, per una denominació d'origen.

    3. Per a procedir a la declaració de Publicacions o Obres Audiovisuals d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana caldrà que es justifique la destacada contribució al coneixement dels recursos turístics de la Comunitat Valenciana.

    Article 5. Sol·licitud

    1. La declaració de Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana podrà ser sol·licitada per les entitats locals corresponents i, també, per organismes, associacions o col·lectius d'índole municipal, provincial o autonòmic, l'objecte i fins de les quals estiguen relacionats amb el certamen, festa o esdeveniment la declaració del qual es pretén, amb l'acord previ dels respectius òrgans de govern i representació.

    2. Les sol·licituds, el model de les quals figura en l'annex de la present disposició, es dirigiran a la Conselleria de Turisme i podran presentar-se en el Registre General de l'Agència Valenciana del Turisme o en el dels altres òrgans i oficines que corresponga, de conformitat amb el que establix l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i s'admet especialment l'ús de mitjans telemàtics. La sol·licitud s'acompanyarà, com a mínim, dels documents següents:

    a) Descripció detallada de la celebració en la qual constarà, en tot cas:

    . La data o època de l'origen de l'esdeveniment i història resumida de la institució i esdeveniments.

    . Justificació de l'originalitat, tradició popular, valor, antiguitat i capacitat per a l'atracció de visitants o repercussió pública de la celebració, la distinta procedència del qual s'haurà d'acreditar segons la qualificació de la festa el reconeixement de la qual se sol·licite.

    . Descripció dels actes que componen la festa o esdeveniment en l'actualitat i data de celebració. Justificació de la seua periodicitat.

    b) Qualssevol llibres, fullets, tríptics, vídeos o altres suports de promoció de la festa, així com aparicions en premsa de tirada local, autonòmica, nacional o internacional i el suport i adhesió d'aquells organismes públics o privats puga demanar-se per tal de reforçar la petició.

    c) L'existència en la localitat o àrea geogràfica immediata d'un equipament adequat d'allotjaments i servicis turístics.

    d) Altres dades que el sol·licitant considere d'interés.

    3. En el cas que el procediment per a la declaració de Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana no s'inicie per les entitats locals interessades, la sol·licitud haurà d'acompanyar-se de l'informe corresponent de dites entitats.

    4. A les sol·licituds de declaració d'Itineraris d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana, respecte a legitimació per a formular-les, llocs i model de presentació d'estes, els serà d'aplicació el que es disposa en els números 1, 2 i 3 del present article. A les sol·licituds s'acompanyarà una memòria comprensiva de la documentació següent:

    a) Detall específic del traçat de l'itinerari.

    b) Justificació del seu origen, antiguitat, arrelament tradicional i del seu abast com a atractiu turístic.

    c) Consentiment de totes les entitats locals que travesse l'itinerari.

    d) Informe tècnic prospectiu del seu èxit com a recurs turístic.

    e) Informe tècnic sobre el patrimoni històric, artístic, cultural, arquitectònic o d'un altre tipus vinculat al recorregut d'este.

    f) Informe sobre l'aptitud de l'equipament turístic pel qual discorre l'itinerari.

    g) Senyalització de l'itinerari.

    h) Conformitat del titular dels terrenys pels quals discórrega l'itinerari, en el cas que el sol·licitant no ostente dita titularitat.

    5. Les sol·licituds de declaració de Publicacions o Obres Audiovisuals d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana podran ser formulades pels autors, editors, productors o distribuïdors de les obres, així com els ens públics o privats directament relacionats amb la publicació que es tracte. Respecte al lloc i model de presentació, els serà d'aplicació allò que es disposa en el número 2 del present article. A les sol·licituds s'acompanyaran dos exemplars de la publicació o l'obra, l'acreditació de la titularitat dels corresponents drets d'explotació i una memòria explicativa que justifique la seua indubtable contribució al descobriment, coneixement i gaudi dels recursos turístics de la Comunitat Valenciana.

    Article 6. Tramitació

    1. Els procediments es tramitaran d'acord amb el que preveu el títol VI de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i està previst especialment la possibilitat d'emprar mitjans telemàtics, d'acord amb el que disposa la normativa vigent en la matèria.

    2. Les sol·licituds presentades s'instruiran per l'Àrea que ostente les competències en matèria de producte de l'Agència Valenciana del Turisme conforme a criteris d'originalitat, afluència de visitants o repercussió pública, tradició popular i qualitat dels actes que se celebren.

    3. Podran demanar-se informes d'institucions, entitats, organismes i persones de reconegut prestigi en estes matèries, especialment quan haja d'apreciar-se el valor patrimonial, gastronòmic o mediambiental d'una determinada celebració o itinerari.

    En aquells supòsits en què la festa o l'itinerari afecte territorialment, bé a espais naturals protegits o que integren l'àmbit propi de qualssevol Plans d'Ordenació de Recursos Naturals, bé a llocs que formen part de la Xarxa Natura 2000 (ZEPA i ZEC) o designats per a formar part d'esta (LIC), haurà de demanar-se informe de la Conselleria competent en matèria de medi ambient.

    En els supòsits en què hagen de considerar-se valors culturals, històrics o patrimonials, se sol·licitarà un informe de l'òrgan competent en matèria de patrimoni cultural valencià.

    4. Instruït el procediment i immediatament abans de redactar la proposta de resolució, es posarà de manifest l'expedient als interessats perquè, en termini no inferior a deu dies ni superior a quinze, puguen presentar els documents o al·legacions que estimen pertinents. L'òrgan instructor proposarà l'adopció de la corresponent resolució al conseller de Turisme.

    Article 7. Declaració

    1. La concessió del títol honorífic de Festa, Itinerari, Publicació o Obra Audiovisual d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana s'atorgarà mitjançant una resolució del conseller de Turisme, la qual serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat.

    2. Transcorreguts sis mesos des de la sol·licitud de la corresponent declaració sense que haja recaigut una resolució expressa, s'entendrà estimada.

    Article 8. Duració i revocació

    1. Tota declaració de Festa, Itinerari, Publicació o Obra Audiovisual d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana tindrà, en principi, caràcter indefinit.

    2. No obstant el que disposa el número anterior, el conseller de Turisme podrà revocar dita declaració sempre que hagen deixat de concórrer les característiques i circumstàncies en què va basar el seu atorgament, prèvia tramitació del corresponent expedient en el qual haurà de donar-se audiència als interessats.

    3. La resolució per la qual es determine la revocació de la declaració haurà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat.

    Article 9. Registre

    1. Es crea el Registre Especial de Festes, Itineraris, Publicacions i Obres Audiovisuals d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana, dependent de la Conselleria de Turisme i adscrit a l'Àrea que ostente les competències en matèria de producte de l'Agència Valenciana del Turisme.

    El Registre, que tindrà caràcter públic, s'estructurarà en tres seccions:

    . Secció primera: Festes d'Interés Turístic.

    . Secció segona: Itineraris d'Interés Turístic.

    . Secció tercera: Publicacions i Obres Audiovisuals d'Interés Turístic.

    Únicament causaran alta o baixa d'ofici en el Registre, segons siga procedent, les distincions que hagen sigut reconegudes en virtut de resolució ferma.

    2. L'Agència Valenciana del Turisme portarà el Registre Especial que es crea en l'apartat anterior, en el qual constarà la data de concessió, del títol i els detalls més significatius que hagen motivat la declaració i, si és el cas, la revocació d'aquella.

    3. Les festes, llibres, pel·lícules i altres obres audiovisuals de la Comunitat Valenciana que tinguen reconeguda per l'administració General de l'Estat la distinció honorífica .d'Interés Turístic., en qualsevol de les seues modalitats, s'incorporaran d'ofici i sense més tràmit al Registre Especial de Festes, Itineraris, Publicacions i Obres Audiovisuals d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana, perquè en quede constància i amb data d'efectes des que van ser declarades, i tindran els mateixos beneficis promocionals que les festes, publicacions i obres audiovisuals declarades de conformitat amb la present disposició. Amb este fi, es crea en dit Registre una Secció Especial denominada Festes, Llibres, Pel·lícules i Altres Obres Audiovisuals Reconegudes per l'administració General de l'Estat.

    Article 10. Efectes de la declaració

    Els beneficiaris hauran d'incloure en qualsevol activitat de promoció de la Festa, Itinerari, Publicació o Obra Audiovisual la marca turística de la Comunitat Valenciana.

    DisposiciONS finalES

    Primera. Habilitació per al desplegament normatiu

    El titular de la Conselleria amb competències en matèria de turisme queda facultat per a dictar totes les disposicions que calguen per al desplegament i execució d'este decret, en exercici del que disposa l'article 44 de la Llei de Govern Valencià.

    Segona. Entrada en vigor

    El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

    Valencia, 28 de juliol de 2006.

    El president de la Generalitat,

    FRANCISCO CAMPS ORTIZ

    La consellera de Turismo,

    MARÍA MILAGROSA MARTÍNEZ NAVARRO