DECRET 91/1998, de 16 de juny, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament de la Marca de Qualitat «CV» per a Productes Agraris i Agroalimentaris.



Publicado en:  DOGV núm. 3273 de 26.06.1998
Número identificador:   1998/L5313
Referencia Base Datos:  1265/1998
 
  • Análisis jurídico

    Fecha de entrada en vigor: 27.06.1998
    Notas: Regula un distintiu de qualitat que identifica productes agraris i agroalimentaris per la seua composició genuïna, elaboració d'acord amb determinats procediments i condicions de qualitat significativa. Crea el Registre d'aquests productes, amb marca de qualitat "CV" i dels operadors autoritzats per al seu ús.
    Esta disposición afecta a:
      Deroga:
    Esta disposición está afectada por:
      Afectada per:
      Corregida per:
  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Agricultura, Pesca i Alimentació
    Grupo Temático: Legislación, Reglamentación
    Materias: Agricultura i alimentació
    Descriptores:
      Temáticos: producte alimentari, qualitat del producte, reglament administratiu, indústria agroalimentària, marca


  • DECRET 91/1998, de 16 de juny, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament de la Marca de Qualitat «CV» per a Productes Agraris i Agroalimentaris. [1998/L5313]

    Amb la mateixa justificació i el mateix propòsit, i després de resoldre algunes dificultats d'adequació a la normativa de la Unió Europea, amb aquest decret s'aprova el nou Reglament de la Marca de Qualitat «CV» per a Productes Agraris i Agroalimentaris, en substitució del Decret 79/1996, de 16 d'abril, del Govern Valencià (DOGV 2.737, de 29 d'abril), i de l'Ordre de 7 de maig de 1996, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es regula el procediment per a obtenir l'autorització de l'ús de la Marca de Qualitat (DOGV núm. 2.751, de 20 de maig).

    Com es manifestava en adoptar la reglamentació originària, el creixent interés dels consumidors per la qualitat i per la informació sobre la naturalesa, els mètodes de producció i les condicions de transformació dels productes alimentaris orienta les tendències actuals de comercialització a la promoció, el foment, la defensa i la millora de tot allò relatiu a aquests conceptes.

    Hi ha un bon nombre de productes que són mereixedors, pel seu especial interés econòmic i sociocultural, de ser distingits per una marca de garantia de titularitat pública de la Generalitat Valenciana, amb la qual s'instrumente la garantia de la seua qualitat i s'eviten possibles fraus i competències deslleials.

    Al mateix temps i també al servei de la marca, la definició per part de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació d'uns referents tècnics de qualitat, de caràcter orientatiu, pot constituir una ferramenta de gran valor per a aquells operadors que busquen en la diferenciació dels seus productes l'estratègia per a l'increment de la seua competitivitat empresarial.

    La marca de qualitat «CV», gestionada per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ofereix als productors, elaboradors i transformadors de productes agraris i alimentaris la possibilitat de diferenciar la seua oferta comercial i oferir al consum, amb criteris de qualitat, productes amb una especial identificació qualitativa garantida. Igualment, la marca «CV» permet posar a disposició dels consumidors un distintiu d'identificació d'uns productes de composició genuïna, elaborats amb unes tècniques que permeten ressaltar-ne els trets reconeguts i apreciats.

    Per tot això, a proposta de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del 16 de juny de 1998,

    DECRETE

    Article 1

    1. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de l'Institut de Qualitat Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, podrà adoptar, dins el seu àmbit competencial, reglamentacions en matèria de qualitat, de caràcter tècnic i amb finalitat comercial, sobre aquells productes d'interés per al sector agroalimentari.

    2. Les reglamentacions es referiran als mètodes de producció i elaboració, a la composició i les característiques dels productes i als trets i les condicions de qualitat més significatius d'aquests.

    3. Aquestes reglamentacions de qualitat tindran caràcter indicatiu i no podran contenir, en cap cas, exigències menors que les establides en les reglamentacions tecnicosanitàries d'aplicació.

    Article 2

    1. Es promou la marca de qualitat «CV», de titularitat de la Generalitat Valenciana i gestionada per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per garantir la qualitat singular dels productes agraris i agroalimentaris que l'acrediten, amb el compliment de les reglamentacions de qualitat que s'adopten d'acord amb el que es disposa en l'article anterior.

    2. S'aprova el reglament de la marca de qualitat «CV» per als productes agraris i agroalimentaris, que figura en l'annex d'aquest decret, sobre les condicions d'ús de la marca i sobre l'autorització i control de la utilització d'aquesta.

    DISPOSICIO DEROGATORIA

    Queden derogats el Decret 79/1996, de 16 d'abril, del Govern Valencià, pel qual s'estableix la marca de qualitat de la Comunitat Valenciana per a Productes Agraris i Agroalimentaris; l'Ordre de 7 de maig de 1996, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es regula el procediment per a obtenir l'autorització de l'ús de la marca de qualitat de la Comunitat Valenciana per a productes agraris i agroalimentaris, i la vigilància i control d'aquests; i també la resta de disposicions que s'oposen al que s'estableix en aquest decret.

    DISPOSICIONS FINALS

    Primera

    La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació dictarà les disposicions de desplegament necessàries per a l'aplicació i el compliment d'aquest decret.

    Segona

    Aquest decret vigeix des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

    València, 16 de juny de 1998.

    El president de la Generalitat Valenciana,

    EDUARDO ZAPLANA HERNANDEZ-SORO

    La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,

    MARIA ANGELS RAMON-LLIN I MARTINEZ

    ANNEX

    Reglament de la Marca de Qualitat «CV»

    per a productes agraris i agroalimentaris

    Article primer

    1. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació autoritzarà l'ús de la marca de qualitat «CV» als operadors interessats que ho sol·liciten, de conformitat amb el que es disposa en aquest reglament, respecte de productes agraris i agroalimentaris sobre els quals l'Institut de Qualitat Agroalimentària de la Comunitat Valenciana haja dictat una reglamentació específica de qualitat.

    2. El distintiu de la marca de qualitat «CV» és el logotip que figura al final d'aquest reglament, de titularitat de la Generalitat Valenciana i inscrit al seu nom d'acord amb el que es disposa, com a marca de garantia, en el títol VI de la Llei 32/1988, de 10 de novembre, de Marques.

    Article segon

    L'autorització de l'ús de la marca de qualitat «CV» se sol·licitarà per a un sol producte. Podrà ser-ho per a un grup de productes quan aquests hagen estat objecte d'una única i comuna reglamentació específica de qualitat.

    Article tercer

    1. Les autoritzacions de l'ús de la marca de qualitat seran sol·licitades per les entitats associatives privades, sense ànim de lucre, constituïdes pels operadors dels productes de què es tracte (productors, transformadors o comercialitzadors) amb l'objecte de la gestió de l'ús autoritzat de la marca, en les condicions establides, pels seus associats presents i futurs que complisquen les exigències d'aquest reglament, de la reglamentació de qualitat del producte i de l'autorització que es dicte en cada cas.

    2. Excepcionalment podran sol·licitar l'autorització directament, i així concedir-se de forma motivada, les persones físiques o jurídiques que produïsquen, elaboren, transformen i comercialitzen el producte per al qual es pretenga l'autorització, sempre que ho justifiquen les característiques especials del sector o les singularitats del producte o dels productes afectats.

    3. En el supòsit a què fa referència l'apartat anterior, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació podrà revocar les autoritzacions concedides, amb un preavís d'un any, quan es considere que han canviat les causes que van justificar l'excepcional autorització directa de caràcter individual i es donen les condicions per a una entitat associativa d'operadors.

    Article quart

    1. Les sol·licituds d'autorització de l'ús de marca es dirigiran a l'Institut de Qualitat Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

    2. La sol·licitud d'autorització haurà d'acompanyar-se de la documentació acreditativa de la identitat del sol·licitant, dels estatuts de l'entitat associativa, si s'escau, i de la relació d'operadors i de les marques registrades d'aquests, que hagen de fer ús de la marca de qualitat «CV».

    3. Les sol·licituds d'autorització rebran un informe tècnic de l'Institut de Qualitat Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, si bé podran sol·licitar-se, si s'escau, informes o estudis complementaris sobre la producció, l'elaboració, la transformació i la comercialització del producte per part dels operadors inclosos en la sol·licitud, quan resulten necessaris per a resoldre la sol·licitud presentada.

    4. El termini de tramitació serà de sis mesos i una vegada haja transcorregut aquest sense que s'haja dictat resolució expressa la sol·licitud podrà entendre's estimada.

    Article cinqué

    Les autoritzacions d'ús de la marca tindran eficàcia durant un any, transcorregut el qual i sense que calga comunicació expressa, es considerarà renovada per períodes successius de dos anys cada un. Aquestes renovacions podran ser deixades sense efecte, amb caràcter previ, mitjançant una resolució de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, motivada en l'incompliment del règim de l'autorització.

    Article sisé

    Les entitats associatives constituïdes per a la gestió de l'autorització de l'ús de la marca «CV» per part dels seus associats hauran de complir les funcions següents, que constaran expressament en les seues normes constitutives:

    a) Desenvolupar les activitats de promoció comercial del producte o productes emparats.

    b) Vetlar per l'ús correcte de la marca de qualitat per part dels associats, amb l'adopció de les mesures de control establides estatutàriament i les que disposen els seus òrgans de govern, a més de les que resulten d'aquest reglament o de la resolució d'autorització de l'ús de la marca.

    Article seté

    1. A l'efecte del bon ús de la marca de qualitat «CV», la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de l'Institut de Qualitat Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, arbitrarà els corresponents mecanismes de vigilància i control de l'ús de la marca de qualitat, com també dels productes per als quals s'empre, que verificarà que responen a les característiques autoritzades. Si s'escau, formularà les denúncies corresponents i les tramitarà davant els òrgans sancionadors competents.

    2. Les entitats associatives i els operadors autoritzats permetran i facilitaran l'aplicació d'aquests mecanismes.

    3. Les entitats associatives gestores de l'autorització, o les persones directament autoritzades de conformitat amb l'article 3.2 d'aquest reglament, contractaran, amb l'autorització prèvia de l'Institut de Qualitat Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, una empresa o professional, de caràcter independent i imparcial, amb capacitat tècnica i econòmica acreditades, que faça el control extern del compliment del règim de la marca de qualitat, i especialment de la reglamentació de qualitat per als productes emparats.

    Article vuité

    1. L'ús del distintiu de la marca de qualitat «CV» serà obligatori per als operadors autoritzats, amb el compliment de les condicions exigides.

    2. El distintiu podrà ser utilitzat juntament amb la identificació pròpia i específica de cada operador.

    Article nové

    1. Es crea el Registre de Productes Agroalimentaris amb Marca de Qualitat «CV», de caràcter públic, per a la inscripció dels productes agraris i agroalimentaris respecte dels quals s'haja autoritzat l'ús de la marca de qualitat «CV», com també dels operadors autoritzats.

    2. En la inscripció dels operadors s'anotaran les seues dades d'identificació (nom i domicili), el producte a què fa referència i la marca o les marques comercials amb les quals opera.

    3. Les entitats associatives gestores de les autoritzacions facilitaran l'actualització mensual d'aquestes dades quan es produïsquen modificacions.

    CONTROLAT PER L'INSTITUT DE QUALITAT

    DE LA COMUNITAT VALENCIANA

    «CONFORMITAT I VALIDACIO»

    (1) PANTONE 186

    (2) PANTONE 3005

    (3) PANTONE PROCESS YELLOW