DECRET 216/1997, de 30 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es modifiquen determinats aspectes del currículum dels ensenyaments de música regulats en el Decret 151/1993, de 17 d'agost.



Publicado en:  DOGV núm. 3065 de 27.08.1997
Referencia Base Datos:  2486/1997
 
  • Análisis jurídico

    Fecha de entrada en vigor: 28.08.1997
    Fecha fin vigencia: 26.09.2007
    Notas: Modificació. Currículum d'ensenyaments de música.
    Esta disposición afecta a:
      Deroga:
      Modifica:
    Esta disposición está afectada por:
      Derogada per:
      Desenvolupada o complementada per:
  • Análisis documental

    Origen disposición: Conselleria Cultura, Educació i Ciència
    Grupo Temático: Legislación
    Materias: Educació
    Descriptores:
      Temáticos: programa d'ensenyament, música, educació artística, legislació escolar


  • DECRET 216/1997, de 30 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es modifiquen determinats aspectes del currículum dels ensenyaments de música regulats en el Decret 151/1993, de 17 d'agost.

    La reflexió permanent sobre el currículum dels ensenyaments dels graus elemental i mitjà de Música que sorgeix com a conseqüència de la seua progressiva implantació obliga a adoptar decisions que milloren tant la seua configuració com l'aplicació en els centres docents.

    D'una banda, han variat substancialment les possibilitats d'accés de l'alumnat al nou grau mitjà respecte dels qui durant els anys acadèmics anteriors encara podien iniciar-lo d'acord amb el pla regulat en el Decret 2.618/1966, de 10 de setembre, això ha fet convenient establir procediments que permeten atendre l'increment de demandes.

    Precisament amb les mesures adoptades en aquest decret es contribueix a possibilitar l'accés a aquests ensenyaments per part dels qui en un altre cas trobarien greus dificultats per a fer-lo i, a més, es pretén amb això facilitar als estudiants la compatibilitat amb l'assistència a les classes de règim general.

    D'altra banda, resulta convenient ajustar les matèries en el segon cicle del grau mitjà, de manera que l'alumnat concentre el seu esforç formatiu en matèries de significativitat plena, per això s'ha optat per no incloure per als ensenyaments de clavecí, orgue i piano del dit cicle l'assignatura d'Instrument complementari, l'amplitud de contingut i la dedicació horària de la qual no condueix a una preparació instrumentista significativa, sent en canvi més convenient incrementar l'atenció corresponent a Acompanyament.

    Finalment, cal tenir en compte també l'elevat interés despertat en l'àmbit de la Comunitat Valenciana pels ensenyaments musicals, estimulat tant per la notable afició musical del poble valencià com per la proliferació d'Escoles de Música, centres bàsics de formació que, actuant sense cap ànim de lucre, han sabut recollir amb serietat i professionalitat l'oferta de la nostra nova ordenació educativa sobre l'ensenyament no reglat.

    La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència no és aliena a la funció formadora feta per aquests centres, raó que l'ha impulsat a regular la possibilitat que estudiants no inscrits en els cursos regulars dels centres oficials puguen obtenir el reconeixement acadèmic final dels seus sabers tant si es tracta dels propis del grau elemental com del grau mitjà, i facilitar així la possibilitat de cursar el batxillerat de Música o de concórrer a les proves d'accés al grau superior de la nova ordenació educativa.

    Por tot això exposat, a proposta del conseller de Cultura, Educació i Ciència i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 30 de juliol de 1997,

    DECRETE

    Article únic

    El Decret 151/1993, de 17 d'agost, pel qual s'estableix el currículum dels graus elemental i mitjà de música i es regula l'accés als dits graus, es veurà afectat per les modificacions que s'especifiquen tot seguit:

    1r. El punt 3 de l'article 10 queda redactat de la forma següent:

    «3. Especialitats de clavecí, orgue i piano.

    a) Primer cicle:

    - Instrument

    - Llenguatge musical

    b) Segon cicle:

    - Instrument

    - Música de cambra

    - Harmonia

    c)Tercer cicle:

    - Instrument

    - Música de cambra

    - Acompanyament

    - Anàlisi

    - Història de la música

    - Cor

    - Una assignatura optativa, en cada curs, d'acord amb el que estableix l'article 11 d'aquest decret.»

    2. En l'annex II, sobre assignatures del grau mitjà, queda suprimit l'epígraf Instrument complementari, així com la totalitat del seu contingut.

    3. En l'annex III, l'apartat 3 de l'epígraf Grau mitjà queda redactat de la manera següent:

    «3. Clavecí, orgue, piano

    Assignatures

    Instrument:

    Classe individual 6 180

    Classe col·lectiva 2 60

    Llenguatge Musical 2 180

    Música de cambra 4 120

    Harmonia 2 180

    Acompanyament 2 90

    Anàlisi 2 180

    Història de la Música 2 180

    Cor 2 120

    Optativa 2 180

    4t. L'apartat 6 de l'article 21 queda redactat de la manera següent:

    «6. La prova d'accés es realitzarà en una convocatòria anual única efectuada per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència. Els aspirants disposaran d'un màxim de dues convocatòries per a cada especialitat a què concórreguen en un mateix centre docent. El còmput de convocatòries no inclourà les que hagen sigut superades sense que la seua qualificació conferisca un lloc escolar a l'aspirant».

    5é. El punt 2 de la disposició addicional primera queda redactat de la manera següent:

    «2. No obstant això, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència organitzarà periòdicament proves per a l'obtenció directa tant del certificat de superació del grau elemental com del títol de grau mitjà a què fan referència els articles 19.1 i 19.2 d'aquest decret.»

    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

    Queda derogat el Decret 94/1994, de 24 de maig, així com els articles del Decret 151/1993, de 17 d'agost, i del Decret 72/1996, de 2 d'abril, en tot allò que s'oposen al que estableix aquest Decret.

    DISPOSICIONS FINALS

    Primera

    S'autoritza la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència a dictar les disposicions necessàries per a la interpretació, l'aplicació i el desenvolupament d'aquest decret.

    Segona

    Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i s'aplicarà a partir del curs escolar 1997-98.

    València, 30 de juliol de 1997

    El president de la Generalitat Valenciana,

    EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO

    El conseller de Cultura, Educació i Ciència,

    FRANCISCO E. CAMPS ORTIZ