Val / Cas

DECRET 62/1996, de 25 de març, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el reglament regulador de la professió de guia turístic.

Publicado en:   DOGV núm. 2722 de 03.04.1996
Entrada en vigor :   30.04.1996
Origen disposición :   Presidencia de la Generalitat
Referencia Base Datos:   0573/1996
Estado :   Vigente
Fecha fin Vigencia :  
Compendio :   Enlace al Compendio
 

Permalink ELI:

https://dogv.gva.es/es/eli/es-vc/d/1996/03/25/62/con/vci/
Seleccionar redacción :


TEXTO CONSOLIDADO

 

Última revisió 15.01.2013

 

DECRET 62/1996, de 25 de març, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el reglament regulador de la professió de guia de turisme. [1]

 

(DOCV núm. 2722 de 03.04.1996) Ref. 0573/1996

 

La Generalitat Valenciana, en exercici de les competències que li atribueix l'article 31.12 de l'Estatut d'Autonomia, aprovat per Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, ha dictat diverses normes reguladores del sector turístic per tal d'adequar la seua ordenació a la realitat existent, normes que han anat deixant inaplicables en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana les dictades per l'administració general de l'Estat en el seu dia i que, si bé eren adequades al turisme de l'època en què es van dictar, havien quedat desfasades per haver-les superat la pròpia dinàmica i les variacions hagudes en el sector que regulaven.

Ara bé, les normes fins ara dictades han afectat únicament el règim disciplinari i les empreses turístiques, sense entrar a regular les activitats turístico-informatives privades, que estaven regulades per l'Ordre de 31 de gener de 1964, recentment derogada per l'Ordre d'1 de desembre de 1995, entre altres motius, per no ajustar-se a les directrius imposades per la legislació de la Unió Europea ni a les actuals expectatives de qui pretén exercir aquesta activitat.

A més, les variacions sofertes en la demanda de serveis dels turistes que visiten la Comunitat Valenciana i el compliment dels objectius de qualitat que s'ha imposat la pròpia administració turística autonòmica, exigeixen l'aprovació d'una nova norma que, comptant amb el consens del sector afectat, done satisfacció a les expectatives creades per la nova realitat turística existent.

L'objectiu d'aquesta norma és, doncs, aprovar el reglament que adeqüe la figura i l'activitat del guia de turisme a les noves tendències i exigències, tant legals com professionals i de qualitat, existents en l'actualitat en aquest sector.

Així, el reglament, estructurat en quatre capítols desplegats en setze articles, defineix i regula la figura i l'activitat del guia de turisme, els requisits necessaris per a obtenir l'acreditació precisa per a l'exercici d'aquesta activitat, les proves d'habilitació a superar per qui pretén dedicar-se al seu exercici, i els drets i les obligacions que els incumbeixen una vegada inscrits en el registre a l'efecte existent a la Comunitat Valenciana.

En virtut de l'exposat, amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 25 de març de 1996, i a proposta del president,

 

DECRETE

 

Article únic

S'aprova el reglament pel qual es regula la professió de guia de turisme en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, en els termes que consta tot seguit.

 

DISPOSICIO FINAL

 

Disposició final primera

Aquest decret entrarà en vigor als vint dies des de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

 

Disposició final segona [2]

La consellera de Turisme queda facultada per a dictar totes les disposicions que requerisca el desplegament i execució del present decret, en exercici del que disposa l'article 44 de la Llei de Govern Valencià.

 

 

Valencia, 25 de març de 1996

 

El President de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO

 

 

Reglament regulador de la professió de Guia de Turisme en ámbito

 de la Comunidad Valenciana

 

CAPITOL I. Disposicions generals

 

Article 1. Objecte [3]

El present reglament té com a objecte la regulació administrativa de l'activitat professional de guia de turisme dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, ja siga temporalment o ocasionalment o amb caràcter definitiu

 

Article 2. Definició de la professió de guia de turisme

1. L'activitat professional de guia de turisme té com a objectiu la prestació als turistes, de manera habitual i retribuïda, de serveis d'informació en matèria cultural, artística, històrica i geogràfica, en les seues visites als museus, monuments, conjunts històrico-artístics i altres llocs que, per la seua rellevància històrica, cultural, geogràfica o ecològica figuren en el catàleg o registre a què es refereix l'article 3.3 d'aquest reglament.

2. L'activitat definida en el paràgraf anterior només podrà ser exercida en els termes i condicions establits en el present reglament. [4]

 

Article 3. Abast de l'exercici professional de l'activitat de guia

1. Els serveis d'acompanyament, informació, assistència i assessorament en ruta a grups de turistes seran de lliure exercici.

2. Sols les visites puntuals a béns d'interès geogràfic o ecològic, museus, monuments i/o conjunts històrico-artístics de la Comunitat Valenciana requeriran la prestació dels serveis professionals d'un guia de turisme.

3. Els monuments, museus i béns a què es refereix el paràgraf anterior seran els que:

- Bé estiguen compresos en un catàleg aprovat a l'efecte per l'Agència Valenciana del Turisme.

- Bé estiguen compresos en el Registre de Béns d'Interès Cultural existent en la Generalitat Valenciana en matèria de Patrimoni Històric.

 

Article 4. Exclusió de l'obligació de comptar amb la preceptiva habilitació

No estaran obligats a disposar de l'habilitació de guia de turisme a què es refereix l'article 2.2:

1. Els funcionaris o personal al servei de l'administració pública en visites institucionals, com tampoc els professionals de l'ensenyament que realitzen activitats d'informació amb caràcter ocasional com a conseqüència de les seues funcions d'acompanyament a visitants o alumnes sense rebre cap remuneració per aquest concepte.

2. Els empleats de museus, arxius, monuments o llocs d'interès artístic, cultural, històric, geogràfic i/o ecològic que faciliten al públic assistent informació relacionada amb el lloc, sempre que no perceben remuneració per això ni realitzen publicitat de la seua activitat.

 

CAPITOL II. De l'exercici professional de l'activitat

 

Article 5. Habilitació [5]

1. L'exercici a la Comunitat Valenciana de l'activitat professional definida en l'article 2.1 d'este reglament requerirà l'obtenció d'una habilitació com a guia de turisme, sense perjuí del que establixen els articles 12 i 12.bis d'este decret. [6]

2. Dita habilitació s'obtindrà mitjançant la superació de les proves que amb esta finalitat siguen convocades per la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme, i no tindrà la consideració de títol, sinó de qualificació professional per a l'exercici de l'activitat regulada pel present reglament.

3. L'habilitació obtinguda tindrà caràcter indefinit, excepte renúncia del seu titular, revocació d'esta o suspensió de l'exercici de l'activitat acordats per l'òrgan competent de conformitat amb el procediment establit.

 

Article 6. Inscripció en el registre i acreditació [7]

1. Obtinguda l'habilitació, els guies de turisme seran inscrits d'ofici en el Registre General d'Empreses, Establiments i Professions Turístiques de la Comunitat Valenciana.

2. L'òrgan competent de la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme, com a mostra de l'habilitació i a efectes identificatius, dotarà als guies de turisme de l'acreditació pertinent, la qual contindrà, com a mínim, les seues dades personals, una fotografia i l'expressió dels idiomes en les quals pot exercir l'activitat. Esta acreditació haurà d'exhibir-se de forma visible durant l'exercici professional.

3. L'acreditació haurà de renovar-se, en tot cas, cada cinc anys comptats des de la seua obtenció i, també, sempre que varie qualsevol dada que continga.

.

Article 7. Cursos d'especialització i d'habilitats socials [8]

1. La conselleria que ostente les competències en matèria de turisme, amb vista a garantir l'adequada prestació dels servicis que comprenen l'activitat professional dels guies de turisme, organitzarà periòdicament o homologarà cursos d'especialització i d'habilitats socials.

2. Els cursos d'especialització versaran sobre recursos, manifestacions, festes, tradicions, folklore, espais geogràfics determinats, itineraris o semblants de la Comunitat Valenciana.

3. Els cursos d'habilitats socials incorporaran aspectes relacionats amb les dinàmiques de grup, animació sociocultural, tècniques de comunicació i atenció al turista.

4. La realització d'estos cursos constarà en l'acreditació a què es referix l'article 6.

 

CAPITOL III. De les proves d'habilitació

 

Article 8. Convocatòria [9]

Les proves per a l'obtenció de l'habilitació de guia de turisme seran convocades periòdicament per la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme.

El procediment es regirà per les bases expressades en les respectives convocatòries, que hauran d'ajustar-se al que disposa el present reglament.

Cada convocatòria determinarà el sistema, tribunal i la resta de circumstàncies que siguen procedents.

 

Article 9. Requisits [10]

Podran accedir a les proves d'habilitació de guia de turisme que s'organitzen a la Comunitat Valenciana les persones físiques que reunisquen els requisits següents: [11]

a) Ser major d'edat.

b) Estar en possessió d'algun dels títols acadèmics següents:

-Diplomat en turisme.

-Diplomat en empreses i activitats turístiques.

-Tècnic d'empreses i activitats turístiques.

-Tècnic superior en informació i comercialització turística.

-Títol de diplomat o llicenciat universitari.

-Qualssevol altres equivalents o homologats als anteriors.

En el cas de títols estrangers, la persona interessada haurà d'acreditar la seua homologació per l'òrgan competent.

c) Acreditar el domini d'una llengua estrangera, a més del d'una de les oficials de la Comunitat Valenciana.

 

Article 10. Unitats temàtiques

En les convocatòries de les proves d'habilitació s'hauran de fer constar les unitats temàtiques següents:

a) Gestió, assessorament i assistència a grups turístics. Preparació i desenvolupament d'itineraris turístics.

b) Coneixements culturals, artístics i geogràfics de la Comunitat Valenciana.

c) Coneixements de l'actualitat política, econòmica, social i cultural d'Espanya i, concretament, de la Comunitat Valenciana.

d) Idiomes estrangers parlats i escrits.

e) Sistemes de convalidació de coneixements, d'acord amb el que disposa l'article següent.

 

Article 11. Convalidació de coneixements

Aquells professionals que acrediten posseir un títol homologable a l'expressat en l'apartat c) de l'article 9, o de rang superior, tindran dret a convalidar els seus coneixements, i quedar exempts de la superació de les proves d'habilitació sobre aquelles matèries d'examen que coincidesquen amb coneixements suficientment acreditats per la possessió d'aquestes titulacions.

 

Article 12. Guies de turisme establits en unes altres comunitats autònomes [12]

1. Els guies de turisme establits en qualsevol part del territori nacional podran exercir lliurement l'activitat a la Comunitat Valenciana.

2. La conselleria amb competència en matèria de turisme podrà comprovar per mitjà de mecanismes de cooperació administrativa que els guies de turisme d'unes altres comunitats autònomes complixen els requisits exigits a la comunitat autònoma d'origen.

3. Els guies de turisme als quals es referix este article estan subjectes a la Comunitat Valenciana, durant l'exercici de l'activitat que els és pròpia, al compliment de les disposicions d'este decret i de la normativa complementària, així com al règim sobre professions turístiques previst en la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, i en particular al seu règim disciplinari.

 

Article 12 bis. Reconeixement de qualificacions professionals dels nacionals de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu. Llibertat de prestació de servicis i establiment. [13]

1. Els nacionals d'un Estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu habilitats en els seus països d'origen per a exercir la professió de guia de turisme, podran prestar servicis i establir-se en la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que disposa el Reial Decret 1837/2008, de 8 de novembre, pel qual s'incorporen a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva 2005/36/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 7 de setembre de 2005, i la Directiva 2006/100/CE, del Consell, de 20 de novembre de 2006, relatives al reconeixement de les qualificacions professionals, així com a determinats aspectes de l'exercici de la professió d'advocat (d'ara en avant, Reial Decret 1837/2008).

2. En el cas de lliure prestació de servicis, abans del primer desplaçament, els guies de turisme als quals es referix l'apartat anterior, de conformitat amb el títol II del Reial Decret 1837/2008, de 8 de novembre, hauran d'informar per escrit a la conselleria que tinga les competències en matèria de turisme de l'activitat que es pretén realitzar, i acompanyarà els documents preceptius, sempre que eixa comunicació no s'haja realitzat prèviament en una altra comunitat autònoma. En estos casos, els prestadors, durant l'exercici de la seua activitat, estaran subjectes al que disposa este decret. La conselleria amb competència en matèria de turisme podrà comprovar per mitjà de mecanismes de cooperació administrativa que els guies turístics d'uns altres estats membres en règim de lliure prestació han presentat la comunicació corresponent. [14]

3. En el supòsit de pretendre establir-se a la Comunitat Valenciana, els guies de turisme a què es referix l'apartat 1 d'este article sol·licitaran el reconeixement de les seues qualificacions professionals a la conselleria que ostente les competències en matèria de turisme, que procedirà de conformitat amb el que preveu el capítol I del títol III del Reial Decret 1837/2008. Durant l'exercici de l'activitat i mentre romanguen establits en la Comunitat Valenciana, estaran subjectes al compliment de les disposicions del present decret i normativa complementària, així com al règim sobre professions turístiques previst en la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, i en particular al seu règim disciplinari.

4. Segons el que establix l'article 71 del Reial Decret 1837/2008, les persones beneficiàries del reconeixement de les seues qualificacions professionals hauran de posseir els coneixements lingüístics d'un dels idiomes oficials de la Comunitat Valenciana.

Article 12 ter. Prestació de servicis i establiment de guies de turisme d'altres procedències. [15]

Els guies de turisme pertanyents a països diferents dels citats en l'article 12.bis.1 d'este decret, per a la prestació dels servicis que comprenen l'activitat professional i/o establir-se a la Comunitat Valenciana, hauran d'obtindre l'habilitació a què es referix l'article 5 del present decret.

 

CAPITOL IV. Dels drets i obligacions

 

Article 13. De les obligacions

Són obligacions dels guies de turisme les següents:

1) Complir totalment el programa de visites concertat i pel temps convingut, dissenyant els itineraris quan així es requeresca.

2) Informar amb objectivitat sobre tots els aspectes que exigesca el lloc, com també aquells que siguen d'interès per al turista, dins l'àmbit de la seua professió.

3) Actuar amb la deguda diligència per assegurar en tot moment l'atenció òptima als seus clients.

4) Comunicar a l'administració turística autonòmica el cessament de la seua activitat com guia de turisme quan este cessament supere els sis mesos, així com, quan procedisca, la seua reincorporació a l'exercici de la professió. [16]

 

Article 14. Qualitat de la informació

Per tal de garantir la qualitat i l'eficàcia dels serveis d'informació, el grup que la reba no podrà ser superior a trenta persones, excepte quan aquests serveis hagen estat contractats per a un grup que integre una unitat de transport, i en aquest cas s'estarà a la capacitat d'aquesta.

 

Article 15. Facturació

Els guies de turisme estaran obligats a expedir factura per cadascun dels serveis que presten, excepte quan aquesta prestació es realitze en règim de contractació laboral.

 

Article 16. Exercici clandestí de l'activitat [17]

L'exercici de l'activitat de guia de turisme incomplint el que disposen els articles 5, 12, 12bis o 12 ter del present decret serà considerat infracció administrativa molt greu de conformitat amb allò que s'ha establit per l'article 52.1 de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana.

 

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

 

Les persones que en el moment de l'entrada en vigor del Decret 62/1996, de 25 de març, del Govern Valencià, disposen de l'habilitació com a guies de turisme d'acord amb la normativa anterior, podran continuar exercint l'activitat dins l'àmbit territorial i per als idiomes a què es referesca, tot i que la seua actuació es limitarà als monuments, museus i béns a què es refereix l'article 3.3 i es realitzarà en els termes que estableix aquest reglament. En el termini d'un any podran canviar l'habilitació de què disposen per la nova prevista en aquest reglament, amb la sol·licitud prèvia i aportant la documentació que acredite la seua condició de guia.

 

 



[1]  Se substituïx l'expressió «guia turístic» per la de «guia de turisme» en tot l'articulat , pel Decret 90/2010, de 21 de maig, del Consell, pel qual es modifica el reglament regulador de la professió de guia de turisme en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell. DOCV núm. 6275 de 26.05.2010) Ref. Base de Dades 005982/2010.

[2]  Disposició final segona introduïda pel Decret 190/2005, de 9 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es modifica el Decret 62/1996, de 25 de març, pel qual es va aprovar el reglament regulador de la professió de guia turístic a l'àmbit de la Comunitat Valenciana. (DOCV núm. 5153 de 13.12.2005) Ref. Base de Dades 6211/2005.

[3]  Redacció que en fa el Decret 90/2010, de 21 de maig.

[4]  Apartat 2 redactat pel Decret 90/2010, de 21 de maig.

[5]  Redacció que en fa el Decret 90/2010, de 21 de maig.

[6]  Apartat 1 redactat pel Decret 10/2013, d'11 de gener, del Consell, pel qual modifica el reglament regulador de la professió de Guia de Turisme de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 62/1996, de 25 de març (DOCV núm. 6942 de 14.01.2013) Ref. Base de dades 000309/2013.

[7]  Redacció que en fa el Decret 90/2010, de 21 de maig.

[8]  Ibídem.

[9]  Ibídem.

[10]  Redacció que en fa el Decret 190/2005, de 9 de desembre.

[11]  Paràgraf primer de l'article 9 redactat pel Decret 90/2010, de 21 de maig.

[12]  Redacció que en fa el Decret 10/2013, d'11 de gener.

[13]  Article introduït pel Decret 90/2010, de 21 de maig.

[14]  Apartat 2 redactat pel Decret 10/2013, d'11 de gener.

[15]  Article introduït pel Decret 90/2010, de 21 de maig.

[16]  Apartat 4) de l'article 13 redactat pel Decret 90/2010, de 21 de maig.

[17]  Redacció que en fa el Decret 90/2010, de 21 de maig.