Disposicion Consolidada

Texto h2

DECRET 115/2006, de 28 de juliol, del Consell, pel qual aprova el Reglament de Màquines Recreatives i d'Atzar.

Texto
Texto Texto
Publicat en:   DOGV núm. 5343 de 11.09.2006
Entrada en vigor :   12.09.2006
Origen disposició :   Conselleria Economia, Hisenda i Ocupació
Referència Base de Dades:   4801/2006
Número identificador:   2006/9348
Estat :   Vigent
Data de fi de Vigència:  
Compendi :   Enllaç al Compendi
 

Permalink ELI:

https://dogv.gva.es/va/eli/es-vc/d/2006/07/28/115/con/
Seleccionar redacció :


TEXT CONSOLIDAT

 

Versió vigent: 16.06.2020 –

 

Decret 115/2006, de 28 de juliol, del Consell, pel qual aprova el Reglament de Màquines Recreatives i d'Atzar. [1]

 

(DOGV núm. 5343 de 11.09.2006) Ref. 4801/2006

 

 

Fent ús de l'autorització concedida per la Llei 4/1988, de 3 de juny, del Joc de la Comunitat Valenciana, el Consell va aprovar per mitjà del Decret 155/1998, de 29 de setembre, el Reglament de Màquines Recreatives i d'Atzar que va derogar l'anterior desplegament normatiu.

El Decret 192/2001, de 18 de desembre, va modificar determinats preceptes del decret anterior a fi d'adequar-lo als canvis experimentats en el sector, tant des del punt de vista de les innovacions tecnològiques com de la canviant realitat empresarial, sense oblidar la incidència de la regulació de la Unió Europea.

Igualment, la dinàmica de la realitat social, que comporta un constant canvi tecnològic en les màquines i una adequació empresarial a les noves demandes que es generen, fan necessària, a fi de garantir una major seguretat jurídica, una nova regulació que permeta l'adequació del sector als nous avanços tecnològics i demandes d'oci sorgits en la societat.

Esta finalitat tenen les modificacions que es recullen en el reglament que s'aprova pel present decret, com ara la possibilitat d'interconnectar màquines de tipus A instal·lades en distints locals; la introducció de les targetes electròniques o magnètiques denominades “prepagament” per a la utilització en màquines de tipus A i B instal·lades en salons de recreatius i de joc; el desenrotllament del joc en les màquines de tipus B per mitjà de pantalla de televisió o suport físic anàleg controlat per senyal de vídeo o semblant, amb possibilitat de tenir fins a tres jocs homologats; incloure un altre idioma de la Unió Europea en les llegendes obligatòries de les màquines de tipus B; regular la possibilitat d'atorgar un premi distint i independent en les màquines de tipus C. Incidint, també, en modificacions procedimentals i administratives a fi a donar una millor resposta a les necessitats que es plantegen.

La present disposició ha estat sotmesa al procediment d'informació en matèria de normes i reglamentacions tècniques previst en la Directriu 98/34/CE i 98/48/CE, del Parlament Europeu i del Consell, incorporades i unificades en un sol text al nostre ordenament jurídic pel Reial Decret 1.337/1999, de 31 de juliol.

Per tot això, amb l'informe previ de la Comissió del Joc de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació, escoltat el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió realitzada el dia 28 de juliol de 2006,

 

 

DECRETE

 

Article únic

S'aprova el Reglament de Màquines Recreatives i d'Atzar que s'hi insereix a continuació.

 

 

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

 

Única

El termini màxim per a resoldre i notificar les autoritzacions establides en el Reglament que s'aprova, que siguen conseqüència de sol·licituds formulades pels interessats, serà de sis mesos comptats des de la presentació d'aquelles.

Una vegada transcorregut este termini, els efectes del silenci administratiu s'entendran desestimatoris, d'acord amb el que preveu la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana.

 

 

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

 

Primera

Les màquines recreatives i d'atzar que a l'entrada en vigor del present Reglament figuren inscrites en el Registre de Models de la Comunitat Valenciana mantindran la seua validesa durant el període màxim de l'autorització d'explotació que les empare.

 

Segona

Les denúncies de les autoritzacions d'instal·lació efectuades amb anterioritat a l'entrada en vigor del present Reglament, d'acord amb el que estableix el Decret 155/1998, de 29 de setembre, del Consell, modificat pel Decret 192/2001, de 18 de desembre, seran vàlides i produiran tots els seus efectes.

A l'entrada en vigor del present Reglament, els titulars de les autoritzacions d'instal·lació amb una vigència inferior a un termini de cinc anys, a les quals no se'ls aplique el que estableix el paràgraf anterior, podran denunciar-les d'acord amb el que estableix l'article 31.2. En el cas que no es produïsca la dita denúncia estes autoritzacions d'instal·lació s'entendran prorrogades per un període de cinc anys.

 

Tercera

En el termini de nou mesos des de l'entrada en vigor del present Reglament, les màquines de tipus A o purament recreatives instal·lades en salons de joc i salons recreatius hauran d'estar emparades pels corresponents butlletins de situació.

 

Quarta

Les sol·licituds que es troben en tramitació en la data d'entrada en vigor del present Reglament, hauran d'ajustar-se al que disposa este i complir els requisits i les condicions previstos en el reglament.

 

 

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

 

Queda derogat el Decret 155/1998, de 29 de setembre, del Consell, modificat pel Decret 192/2001, de 18 de desembre, del Consell, així com totes les disposicions que d'igual o inferior rang s'oposen al que disposa el present decret i el Reglament que s'hi aprova.

 

 

DISPOSICIONS FINALS

 

Primera

Es faculta el conseller competent en matèria de joc per a:

a) Introduir les modificacions no substantives que, per raons d'evolució de mercat i noves tècniques, calga per a una millor homogeneïtzació dels requisits per a este tipus de màquines recreatives i d'atzar establits en el present reglament.

b) Dictar les disposicions de desplegament del present reglament.

c) Regular el sistema per a la destrucció o desballestament de màquines recreatives i d'atzar, així com, si és el cas, per a fixar els preus pels servicis esmentats.

d) Modificar els annexos del present reglament.

 

Segona

Les empreses titulars de casinos de joc, sales de bingo, salons de joc i salons recreatius es consideraran empreses operadores sense necessitat de l'autorització i inscripció en el Registre i podran ser titulars i explotadores únicament de les màquines recreatives i d'atzar que tinguen instal·lades, respectivament, en aquells establiments de joc.

 

Tercera

Tot fabricant, importador, comercialitzador i distribuïdor establit en un altre estat de la Unió Europea, que reunisca els requisits previstos en el present reglament, podrà inscriure's en el Registre corresponent en les mateixes condicions que una empresa establida en l'Estat espanyol.

 

Quarta

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

 

 

València, a 28 de juliol de 2006.

 

 

El President de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

 

El Conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació,

GERARDO CAMPS DEVESA

 

 

 

Reglament de Màquines Recreatives I d'atzar

 

TÍTOL I. Disposicions generals

 

CAPÍTOL I. Objecte del reglament

 

Article 1. Àmbit i objecte

El present reglament té per objecte la regulació, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, del joc que es duu a terme mitjançant l'ús de màquines recreatives i d'atzar regulat per la Llei 4/1988, de 3 de juny, del Joc de la Comunitat Valenciana, així com determinats aspectes de les activitats econòmiques que hi tinguen relació.

 

Article 2. Exclusions

Queden expressament excloses d'este reglament:

a) Les màquines expenedores, entenent per estes les que es limiten a efectuar mecànicament vendes de productes sempre que el valor dels diners dipositats corresponga al valor normal de mercat dels productes que es lliuren i que estiga perfectament determinat l'article que s'obté en cada acció i el mecanisme no constituïsca o es preste a admetre qualsevol tipus d'aposta, combinació aleatòria o joc d'atzar. Les de servici de canvi de moneda queden excloses.

b) Les màquines tocadiscos i vídeodiscos accionades per monedes.

c) Les màquines o aparells de naturalesa estrictament manual o mecànica, de competència pura o esportiva, entre dos o més jugadors, encara que el seu ús requerisca la introducció de monedes i compten amb elements electrònics que no tinguen influència decisiva per al desenrotllament del joc.

d) Les màquines o aparells recreatius d'ús infantil que permeten a l'usuari un entreteniment consistent en la imitació del trot d'un cavall, del vol d'un avió o moviments similars.

 

 

CAPÍTOL II. Definició, característiques i requisits de les màquines

 

Article 3. Classificació de les màquines

A l'efecte del seu règim jurídic i segons el que disposa l'article 9 de la Llei de Joc de la Comunitat Valenciana, les màquines de joc es classifiquen en:

· Tipus A o purament recreatives.

· Tipus B o recreatives amb premi.

· Tipus C o d'atzar.

 

Article 4. Màquines de tipus A o purament recreatives

1. Són màquines de tipus A o purament recreatives les següents:

a) Aquelles que no ofereixen al jugador o usuari cap premi en metàl·lic directament o indirectament.

b) Les de mer passatemps o esplai que es limiten a concedir a l'usuari un temps d'ús o de joc a canvi del preu de la partida, i poden oferir com a únic al·licient addicional i a causa de l'habilitat del jugador la possibilitat de continuar jugant pel mateix import inicial en forma de prolongació de la mateixa partida o d'una altra addicional, que en cap cas podrà ser canviada per diners.

Es consideraran en este grup de màquines els aparells informàtics que permeten, a canvi d'un preu per un determinat temps d'ús, la pràctica de jocs recreatius en locals de pública concurrència. La pràctica d'estos jocs sols es podrà dur a terme mitjançant sistemes de connexió individuals i/o xarxes degudament autoritzades.

c) Les que a més de proporcionar un temps d'ús o de joc a canvi del preu de la partida, concedisquen un premi directe en espècie en funció de l'habilitat, destresa o coneixement del jugador, consistent exclusivament en joguets infantils, que en tot cas seran identificables des de l'exterior de la màquina.

d) Aquells aparells que a més de proporcionar un temps d'ús o de joc a canvi del preu de la partida, automàticament expenguen vals o fitxes acumulables, canviables per premis en espècie consistents en joguets infantils, en funció de l'habilitat, destresa o coneixement del jugador.

En este cas, els premis hauran d'estar exposats visiblement en l'establiment d'instal·lació, junt amb la informació relativa als vals o fitxes necessaris per a obtindre'ls.

2. No es podran homologar ni inscriure en el Registre de Models les màquines la utilització de les quals implique l'ús d'imatges o la realització o exhibició d'activitats que de qualsevol manera puguen ferir la sensibilitat o perjudicar la formació de la infància i la joventut.

Tampoc podran homologar-se les màquines que transmeten missatges contraris als drets reconeguts en la Constitució Espanyola i en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i, en especial, els que continguen elements racistes, sexistes, pornogràfics o que facen apologia de la violència, així com les màquines la utilització de les quals implique l'ús d'imatges o la realització d'activitats pròpies de locals no autoritzats per a menors.

3. No es podrà realitzar cap modificació del joc homologat sense l'autorització prèvia de la sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc.

La substitució dels jocs homologats haurà de comunicar-se prèviament a la sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc.

4. El pagament del preu de la partida podrà efectuar-se per mitjà de moneda corrent i/o per mitjà de sistemes de prepagament degudament homologats. No obstant això, el pagament del preu de la partida en aparells informàtics també podrà efectuar-se en efectiu a personal de l'establiment.

5. Les màquines de tipus A de mer passatemps o esplai definides en el punt 1.b) del present article, podran interconnectar-se entre elles, tant si es troben en el mateix saló com en altres, per mitjà de sistemes degudament homologats, el centre de control dels quals haurà d'estar ubicat en un dels salons que s'interconnecten.

Els aparells informàtics dedicats al joc recreatiu podran interconnectar-se entre ells complint el que estableix l'apartat anterior, així mateix hauran d'acreditar de forma fefaent estar dotats d'un dispositiu de control i restricció d'accés a les xarxes informàtiques (Internet) que limiten la possibilitat de dur a terme amb ells qualsevol forma de joc, tant els recreatius com qualsevol activitat per la qual s'arrisquen quantitats de diners o objectes susceptibles d'avaluació econòmica, així com que garantisca el que disposa l'apartat 2 del present article.

6. Requisits particulars per a l'homologació de les màquines recreatives de tipus A amb premi en espècie.

6.1 Les màquines recreatives de tipus A amb premi directe en espècie hauran de reunir, a més, les característiques específiques següents:

a) El preu màxim de la partida serà d'un euro.

b) El valor del premi, acreditat per mitjà de factura, no podrà excedir de 6 euros.

c) Els joguets infantils oferits hauran de complir els requisits i les condicions exigits per la normativa que regule la seua importació, fabricació, comercialització i distribució, així com la relativa a la protecció dels consumidors i usuaris.

d) Hauran de disposar dels mecanismes de seguretat necessaris que impedisquen la introducció de mans i braços dels usuaris a través dels dispensadors de premis.

e) Hauran d'incorporar dispositius de verificació d'entrega dels premis en espècie obtinguts pels usuaris.

f) Hauran de disposar de manual d'ús i funcionament, en el qual també s'especificarà la naturalesa dels premis, que s'entregarà al laboratori d'assaig autoritzat així com a la conselleria competent en matèria de joc junt amb la sol·licitud d'inscripció en el Registre de Models.

g) Hauran d'incorporar mecanismes de devolució automàtica de l'import de la jugada en cas d'avaria o esgotament dels productes destinats a premis.

h) Hauran d'incorporar dispositius que garantisquen la devolució automàtica de l'import de la partida si es produeixen talls en l'alimentació elèctrica de la màquina o, si és el cas, l'entrega del premi obtingut per l'usuari d'esta.

i) Hauran d'incorporar comptadors electrònics no alterables ni manipulables que registren el nombre de partides jugades així com el nombre de productes entregats com a premi.

j) Hauran de disposar d'un tauler frontal en què constaran amb claredat i de forma llegible, en qualsevol dels dos idiomes oficials determinats en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, les regles i condicions del funcionament del joc.

k) Els mecanismes d'habilitat o perícia en cap cas podran ser manipulats, alterats, modificats o regulats.

6.2 Les màquines recreatives de tipus A què automàticament expenguen vals o fitxes canviables per joguets infantils hauran de reunir, a més, les característiques específiques següents:

a) El preu màxim de la partida serà d'un euro.

b) El valor del premi, acreditat per mitjà de factura, no podrà excedir de 20 euros.

c) Els vals o fitxes només podran canviar-se en el local o establiment en què s'hagen aconseguit.

d) A tot val o fitxa li correspondrà necessàriament un premi.

e) Els joguets infantils oferits hauran de complir els requisits i les condicions exigits per la normativa que regule la seua importació, fabricació, comercialització i distribució, així com la relativa a la protecció dels consumidors i usuaris.

f) Hauran d'incorporar dispositius de verificació d'entrega dels vals o fitxes obtinguts pels usuaris.

g) Hauran de disposar d'un tauler frontal en què constaran amb claredat i de forma llegible, en qualsevol dels dos idiomes oficials determinats en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, les regles i condicions per a l'obtenció dels vals o fitxes.

 

Article 5. Màquines de tipus B o recreatives amb premi [2]

1. Són màquines de tipus B o recreatives amb premi aquelles que, a canvi del preu de la partida o jugada, concedeixen a l'usuari un temps d'ús o de joc i, eventualment, un premi en metàl·lic.

2. Per a ser homologades i inscrites en el Registre corresponent com a màquines de tipus B hauran de complir els requisits següents:

a) El preu de cada jugada o partida serà de 5 cèntims d'euro o de quantitats múltiples d'este import amb un màxim de 20 cèntims d'euro.

b) El premi màxim que les màquines poden entregar serà de cinc-centes vegades el preu màxim, sense perjuí de l'increment del premi previst en l'apartat 3, lletres e i g, d'este article, per al supòsit de partides simultànies.

El programa de joc no podrà provocar cap tipus de seqüència de joc o relació sistemàtica i predeterminada el resultat de la qual siga l'obtenció d'un premi per un import superior al màxim establit.

c) Cada màquina estarà programada i explotada de manera que torne, en tot cicle de quaranta mil partides consecutives, un percentatge de premis que mai serà inferior al 70% del valor de les partides efectuades. S'entén per cicle el conjunt de partides consecutives i correlatives que el programa de joc ha d'establir per a pagar el percentatge de devolució de premis.

d) Les memòries de la màquina que determinen el joc i el plans de guanys hauran de fer impossible la seua alteració o manipulació.

e) Les màquines hauran d'incorporar una font d'alimentació d'energia autònoma que preservarà la memòria en cas de desconnexió o interrupció del corrent elèctric, de tal forma, que quan es reinicie l'activitat de la màquina, el programa partisca de la posició en què es trobava en el moment d'interrupció, incloent-hi totes les seqüències de joc realitzades.

f) Totes les màquines hauran de disposar d'un mecanisme d'expulsió automàtica dels premis a l'exterior, sense necessitat de cap acció per part del jugador. Els premis han de consistir necessàriament en bitllets o moneda metàl·lica de curs legal entregada per la màquina. No obstant això, en els salons de joc, sales de bingo així com en els casinos, la conselleria competent en matèria de joc podrà autoritzar que tant el pagament del preu de la partida com el cobrament dels premis obtinguts pels jugadors es realitze mitjançant targetes magnètiques o electròniques homologades pròpies de l'establiment, que hauran de ser adquirides prèviament per l'usuari en la caixa d'este.

Els premis seran, en tot cas, canviables per diners en el mateix establiment. Així mateix i, amb consentiment previ del jugador, el pagament dels premis obtinguts es podrà instrumentar per mitjà de l'entrega al guanyador de xec al portador per l'import corresponent, lliurat contra el compte bancari de la persona o entitat titular.

g) Hauran de disposar d'un mecanisme de bloqueig que impedisca iniciar una partida quan el depòsit de pagaments no dispose de monedes suficients per a efectuar, si és el cas, el pagament dels premis programats. En este cas, la màquina tornarà automàticament els diners introduïts.

h) Disposaran d'un tauler frontal on constaran amb claredat i de forma llegible, en qualsevol dels dos idiomes oficials determinats en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, les regles del joc, el percentatge legal que es torna en premis i el que, si és el cas, torne la màquina, la indicació dels bitllets, monedes i targetes que accepta, la descripció de les combinacions guanyadores i l'import del premi corresponent a cada una d'elles, així com l'advertència, si és el cas, que la màquina no torna canvi.

Igualment, constarà amb claredat i de forma llegible, que el seu ús pot generar addicció i que queda prohibit als menors de 18 anys d'edat. Esta llegenda figurarà sobre un fons blanc amb lletres majúscules, del tipus Arial negre i d'una grandària mínima de tres mil·límetres.

Opcionalment, el que estableixen els paràgrafs anteriors podrà figurar, a més, en l'idioma de qualsevol altre país membre de la Unió Europea.

i) Hauran de portar incorporat un comptador de crèdits que no admetrà una acumulació superior a l'equivalent de cinquanta partides.

j) Hauran de disposar d'un dispositiu que impedisca realitzar més de 600 partides en 30 minuts, i la duració mitjana de la partida és de 3 segons.

k) No podran tindre instal·lat cap tipus de dispositius sonors l'objectiu dels quals siga actuar com a reclam o atraure l'atenció dels concurrents quan la màquina no es trobe en funcionament.

l) Per a iniciar la partida es requerirà que el jugador accione el polsador o palanca de posada en marxa. Transcorreguts cinc segons sense fer-ho, la màquina haurà de funcionar automàticament.

m) Quan per raó de la moneda introduïda per a jugar, hi haja valor residual inferior al preu de la partida, tal valor residual, a voluntat del jugador, podrà ser addicionat fins a completar el preu de la partida o jugar-ho a partida o res.

n) Hauran d'incorporar, a més, els dispositius de seguretat previstos en l'apartat 3 de l'article 8.

3. Amb caràcter opcional, les màquines de tipus B podran estar dotades dels mecanismes o característiques següents que hauran de constar en el registre d'inscripció corresponent, en el tauler frontal de la màquina i en la seua documentació acreditativa:

a) Els que permeten al jugador practicar el doble o res o altres d'anàlegs, sempre que el programa de joc garantisca el percentatge fixat en l'article 2, lletra c, d'este article i que el premi màxim no puga superar les cinc-centes vegades el preu màxim de la partida simple, i mil, mil cinc-centes, dos mil i dos mil cinc-centes vegades el preu màxim de la partida en les partides simultànies previstes en l'apartat 3, lletra e, d'este article.

b) Portamonedes aptes per a admetre monedes o bitllets de valor superior al preu màxim autoritzat per partida i tornar els diners restants, a voluntat del jugador, o acumular-lo per a partides posteriors amb el màxim previst en l'apartat 2.i) del present article.

c) Un comptador addicional de reserva de monedes introduïdes no destinades a joc, l'import de les quals podrà ser recuperat en tot moment i que permeta passar les acumulades al comptador de crèdits de partides, una vegada que estos arriben a zero i sempre per l'acció voluntària del jugador, sense que la màquina puga destinar a este comptador addicional de reserva les quantitats obtingudes com a premi.

d) Un marcador de premis on vagen acumulant-se els premis obtinguts, dit marcador haurà de quedar limitat al premi màxim autoritzat, de forma tal que es permeta la seua transferència voluntària al comptador de crèdits destinats al joc o bé la recuperació dels diners acumulats en qualsevol instant. Esta última funció s'haurà de produir de forma automàtica si transcorren deu segons des que el comptador de crèdits s'esgote o arribe a zero. En cap moment la dita quantitat podrà acumular-se al comptador addicional de reserva de monedes i es podrà cobrar pel jugador a la seua voluntat.

e) Els dispositius que permeten la realització simultània de dos, tres, quatre o cinc partides de preu màxim de vint cèntims d'euro. En este supòsit, el premi màxim a obtindre serà de mil, mil cinc-centes, dos mil o dos mil cinc-centes vegades el preu màxim de la partida, respectivament.

Als efectes establits en l'apartat 2, lletra j, d'este article, la realització de les partides simultànies comptaran com una partida simple.

f) Les que no tornen canvi, i en este cas estarà programada de manera que jugue automàticament la partida o partides successives que corresponguen fins a la finalització de l'import introduït. Esta característica haurà de figurar obligatòriament en el tauler frontal de la màquina.

g) Els que permeten la realització de fins a cinc partides simultànies de preu màxim de vint cèntims d'euro. En este supòsit, el premi màxim a obtindre serà de mil, dos mil, tres mil, quatre mil i cinc mil vegades el preu màxim de la partida, quan es realitzen una, dos, tres, quatre o cinc partides simultànies respectivament, que podran estar dotades amb moneders aptes per a admetre monedes o bitllets el valor màxim dels quals no podrà excedir dos-centes cinquanta vegades el preu màxim autoritzat, sense perjuí que es puguen acumular per a partides posteriors a voluntat del jugador. El premi d'estes màquines podrà pagar-se per mitjà de diners en efectiu, xec o taló bancari contra el compte corrent de l'empresa titular del local.

Als efectes establits en l'apartat 2, lletra j, d'este article, la realització de cinc partides simultànies es comptabilitzarà com si es tractara d'una partida simple.

h) Les que permeten desenvolupar el joc en o per mitjà de pantalla de televisió o suport físic anàleg controlat per senyal de vídeo o semblant, i en este cas la informació de les regles del joc, la descripció de combinacions guanyadores i plans de guany podran realitzar-se a través de la utilització de les mateixes pantalles, així com les instruccions per a visualitzar la dita informació.

Les dites màquines podran tindre com a màxim cinc jocs homologats i per al canvi de tots o de qualsevol d'ells caldrà ajustar-se al que disposa l'article 28 del present Reglament.

Estos models de màquines hauran d'incorporar els dispositius tècnics necessaris que impedisquen que es puga modificar el seu funcionament per mitjà de la utilització d'infrarojos, de senyals d'ones de ràdio o qualsevol altre sistema des de l'exterior de la màquina.

i) Les que conformant un sol moble permeten la seua utilització simultània i independent per dos o més jugadors. Estes màquines estaran emparades per una única autorització d'explotació i a efectes de capacitat computaran com una sola màquina, reduint-se la superfície útil del local en proporció amb els metres quadrats utilitzats per esta.

j) Les que funcionen per mitjà de targeta electrònica o magnètica denominades de prepagament.

4. Són màquines especials per a salons de joc aquelles màquines de tipus B que, eventualment, concedeixen un premi en metàl·lic de fins a tres mil euros.

El preu màxim de la partida o jugada en les màquines especials per a salons de joc serà de vint cèntims d'euro, sense que el valor total de la suma de les apostes simultànies realitzables en una partida per cada jugador puga excedir tres euros.

5. Són màquines especials per a sales de bingo aquelles màquines de tipus B que, a canvi del preu de la partida o jugada, eventualment concedeixen un premi en metàl·lic de fins a 6.000 euros. Este tipus de màquines només podran incorporar electrònicament jocs semblants als practicats per mitjà de cartons dins de les sales de bingo autoritzades.

6. Requisits tècnics específics de les màquines de tipus B especials de sales de bingo.

6.1. Per a homologar i inscriure en el Registre de Models les màquines de tipus B especials per a sales de bingo, s'hauran de complir els requisits tècnics següents:

a) El preu màxim de la partida serà de 20 cèntims d'euro, sense que el valor total de la suma d'apostes simultànies realitzables en una partida per cada jugador puga excedir de 6 euros.

b) Amb homologació prèvia, es podrà autoritzar per a cada local individualitzat que tant les apostes com el cobrament dels premis obtinguts pels jugadors es realitzen per mitjà de targetes magnètiques o electròniques o un altre suport físic, en substitució de diners de curs legal. Els premis seran en tot cas canviables per diners de curs legal en el mateix establiment. Així mateix i amb consentiment previ del jugador, el pagament dels premis obtinguts es podrà instrumentar per mitjà de l'entrega al guanyador de xec al portador per l'import corresponent, lliurat contra el compte bancari de la persona o entitat titular o empresa de servicis.

c) La duració mitjana de cada partida no serà inferior a tres segons i sense que la duració mínima del desenvolupament de sis-centes partides puga ser inferior a trenta minuts.

d) Cada màquina haurà de tornar un percentatge almenys del 80% del total d'apostes efectuades d'acord amb l'estadística de partides que resulte de la totalitat de combinacions possibles. Sense perjuí d'això, el premi màxim que pot atorgar cada màquina no serà en cap cas superior a mil vegades el valor de la quantitat apostada en la partida.

e) El joc es desenvoluparà necessàriament per mitjà de la utilització de pantalles controlades per senyal de vídeo o sistema semblant.

f) El joc haurà de consistir necessàriament en variacions basades en el joc del bingo desenvolupat informàticament i sense intervenció en el seu desenvolupament del personal de la sala.

g) El generador de sorteigs numèrics que servisca de base per al joc que es desenvolupe en estes màquines podrà ser comú a totes aquelles que conformen el mateix grup d'interconnexió.

h) En cap cas la màquina podrà expedir cartons o suports físics del joc desenvolupat en la màquina per a la seua utilització externa per part del jugador o usuari.

6.2 L'arquitectura del sistema haurà de comptar amb els elements i funcionalitats següents:

a) Un servidor de grup que serà l'encarregat d'establir la comunicació permanent amb les màquines ocupades, respecte de les apostes realitzades i els premis obtinguts.

b) Un servidor de comunicacions que s'encarregarà de canalitzar i garantir l'intercanvi d'informació entre el servidor de grup i el servidor central.

c) Un servidor central que arxivarà totes les dades relatives a les apostes realitzades i els premis obtinguts, i haurà de realitzar i produir les estadístiques i informes del nombre de partides realitzades, quantitats jugades i combinacions guanyadores atorgades amb indicació del dia i l'hora.

d) Un sistema informàtic de caixa, que comptarà amb un terminal de caixer que carregarà en les targetes electròniques prepagament de la sala o en qualsevol altre suport degudament autoritzat per l'òrgan competent en matèria de joc, les quantitats sol·licitades pels jugadors i indicarà el saldo o crèdit final d'esta targeta per al seu pagament a estos. Amb este fi, haurà de comptar amb un programa informàtic de control i gestió de totes les transaccions econòmiques realitzades.

e) Un sistema de verificació que, prèviament a l'inici de cada sessió de la sala de bingo, comprovarà diàriament el funcionament correcte de la totalitat del sistema. En el cas que durant el seu funcionament es detecten avaries o fallades tant en el servidor com en les màquines, i sense perjuí de la devolució als jugadors de les quantitats apostades, haurà de comprovar abans de reiniciar el sistema el funcionament correcte d'este i de totes i cada una de les màquines.

Si l'avaria en alguna de les màquines no pot ser reparada en l'acte, es procedirà a desconnectar-la immediatament i col·locar-hi un cartell indicador d'eixa circumstància.

f) Hauran d'incorporar comptadors que complisquen les mateixes funcionalitats previstes en l'apartat 3.e) de l'article 8 del present Reglament. No obstant això, l'empresa titular o de servicis de la sala de bingo podrà implementar en el servidor de l'establiment un sistema d'informació, homologat pel laboratori d'assaig autoritzat, que connectat a les màquines o terminals de la sala, registre totes les funcionalitats exigides amb caràcter general en l'indicat article 8.3.e).

6.3. Com a dispositiu addicional es podrà homologar aquell que permeta, per mitjà de la connexió de les màquines instal·lades en una sala, la formació de borses de premis per mitjà de l'acumulació successiva d'una part de l'import de les dites apostes i sense que la dita acumulació puga suposar una disminució del percentatge de devolució establit en la lletra d) de l'apartat 6.1 del present article. Este dispositiu haurà de gestionar informàticament els premis acumulats i enviarà a cada pantalla terminal la quantia d'estos conforme al plans de guanys del sistema de la màquina. En el cas que la màquina atorgue premis d'acord amb un programa de premis prèviament establit, la quantia màxima de les borses de premis o jackpots no podrà en cap cas ser superior a 30.000 euros per grup d'interconnexió.

7. En allò no previst amb caràcter específic tant per a les màquines especials per a salons de joc com per a les màquines especials de sales de bingo, serà aplicable el que estableixen els apartats 2 i 3 del present article. [3]

 

Article 6. Inclusió com a màquines tipus B o recreatives amb premi

A més de les anteriors, es consideraran màquines de tipus B o recreatives amb premi les següents:

a) Les anomenades grues, cascada o semblants que atorguen premis en metàl·lic o en espècie diferents dels previstos en els apartats c) i d) de l'article 4.1 de la present norma.

b) Les anomenades «pots electrònics» o semblants, que permeten associar un premi en metàl·lic o en espècie amb l'abast d'un import o número determinat de propines.

c) Les màquines expenedores quan l'objecte que entreguen no puga ser triat per l'usuari.

d) Aquelles altres que, per incloure algun element de joc, envit, aposta o atzar presenten raons suficients per a la seua inclusió a judici de la conselleria competent en matèria de joc.

 

Article 7. Exclusions-prohibicions a les màquines de tipus B o recreatives amb premi.

Queden excloses com a màquines de tipus B, i en conseqüència prohibides com a tals, les dotades de dispositius que incidisquen sobre el programa de joc o premis no previstos en el present reglament.

 

Article 8. Màquines de tipus C o d'atzar

1. Són màquines de tipus C o d'atzar aquelles que a canvi del preu de la partida o jugada concedeixen a l'usuari un temps d'ús o de joc i, eventualment, un premi que dependrà sempre de l'atzar.

A estos efectes, s'entén per atzar la probabilitat d'obtenir un símbol, resultat, combinació o premi amb independència de l'habilitat de l'usuari o dels resultats de les partides anteriors o posteriors.

2. Per a ser homologades i inscrites en el Registre corresponent com a màquines de tipus C hauran de complir els requisits següents:

a) El preu de l'aposta serà fixat en la resolució d'inscripció en el Registre de Models. Igualment podran efectuar-se diverses apostes en una mateixa partida amb el límit màxim que es fixe en la resolució d'inscripció del model.

Així mateix, amb homologació prèvia, es podrà autoritzar per a cada local individualitzat la utilització de fitxes, targetes magnètiques o electròniques o un altre suport físic, en substitució dels diners de curs legal, que seran canviables o reintegrables per diners de curs legal dins del mateix establiment.

b) El premi màxim que poden atorgar les màquines de tipus C en una partida serà el que es fixe en la resolució d'inscripció en el Registre de Models respectant, en tot cas, el percentatge de devolució fixat en la lletra c) d'este mateix apartat.

c) El mecanisme de la màquina haurà d'estar calculat de tal forma que torne als jugadors, durant la sèrie estadística de jugades que resulte de la totalitat de combinacions possibles, un percentatge de premis no inferior al 80 per 100 del valor de les apostes efectuades.

d) La duració mínima de la partida o jugada serà de 2,5 segons.

e) Quan s'empren diners de curs legal o hi haja autorització per a la utilització de fitxes, hauran de disposar del mecanisme d'expulsió automàtica dels premis a què es refereix l'article 5.2.f) de la present norma.

f) Hauran de disposar d'un tauler frontal o visualitzar la informació en la pantalla de la mateixa màquina amb les condicions establides en l'article 5.2.h) de la present norma, i a més:

- Indicació del nombre d'apostes possibles a efectuar per partida o jugada, tipus d'aposta i valor de l'aposta mínima.

- La indicació dels tipus i valors de les monedes, fitxes, targetes o suport físic que accepta.

- L'import dels premis corresponents a cada una de les combinacions guanyadores, expressat en euros o en nombre de monedes, i que haurà de quedar il·luminat o assenyalat de forma inequívoca cada vegada que es produïsca la combinació.

g) Excepte autorització expressa en contra, que haurà de constar en la inscripció del model, totes les màquines de tipus C estaran dotades de dos contenidors interns de monedes. Un serà el depòsit de reserves de pagaments, que tindrà com a destí retenir les monedes per a de forma automàtica procedir al pagament dels premis corresponents, i un altre de guanys, que tindrà com a destí retenir els diners o fitxes que no és emprat per la màquina per al pagament automàtic de premis, i que haurà d'estar situat en un compartiment separat de qualsevol altre de la màquina, excepte del canal d'alimentació.

Estaran exemptes d'estos depòsits les màquines que utilitzen com a exclusiu mitjà de pagament de premis les targetes electròniques o magnètiques o un altre suport físic, a excepció de les fitxes, canviables posteriorment en l'establiment per diners de curs legal.

h) Hauran de disposar d'un mecanisme avisador lluminós o acústic situat en la part superior de la màquina, que entrarà automàticament en funcionament quan la màquina siga oberta per a efectuar-hi reparacions momentànies, emplenar el depòsit o per qualsevol altra circumstància.

i) Hauran de disposar d'un indicador lluminós que la moneda depositada ha sigut acceptada per la màquina.

j) Hauran de disposar d'un mecanisme avisador lluminós o acústic que permeta al jugador cridar l'atenció del personal al servici de la sala.

k) Les màquines que proporcionen algun premi l'import del quals haja de ser pagat manualment hauran de disposar d'un avisador lluminós o acústic que es pose en funcionament automàticament quan el jugador obtinga este premi. Hauran de disposar a més d'un mecanisme de bloqueig que, en el cas previst anteriorment, impedisca a qualsevol jugador continuar utilitzant la màquina fins que el premi extraordinari haja sigut pagat i la màquina desblocada per l'operari corresponent.

l) També es podran homologar i inscriure aquelles que disposen de mecanismes que permeten l'acumulació de premis obtinguts com a crèdits a favor del jugador, si bé en este cas el jugador ha de poder optar en tot moment per la devolució dels crèdits acumulats.

m) Igualment es podran homologar i inscriure les que permeten desenvolupar el joc en o per mitjà de pantalla de televisió o suport físic anàleg controlat per senyal de vídeo o semblant, i en este cas la informació de les regles del joc, la descripció de combinacions guanyadores i pla de guanys es podran realitzar a través de la utilització de les mateixes pantalles, així com les instruccions per a visualitzar la dita informació.

Les dites màquines podran tindre com a màxim deu jocs homologats i per al canvi de tots o de qualsevol d'ells caldrà ajustar-se al que disposa l'article 28 del present Reglament.

Estos models de màquines hauran d'incorporar els dispositius tècnics necessaris que impedisquen que es puga modificar el seu funcionament per mitjà de la utilització d'infraroigs, de senyals d'ones de ràdio o qualsevol altres sistema des de l'exterior de la màquina.

3. Les màquines de tipus C hauran de tenir els dispositius de seguretat següents:

a) Els que permeten reiniciar qualsevol jugada interrompuda per falta de fluid elèctric.

b) Els que impedisquen al jugador introduir en cada jugada un nombre de monedes superior a què constitueix l'aposta màxima o que tornen automàticament les monedes depositades en excés.

c) Els que impedisquen el funcionament i ús de la màquina o la desconnecten automàticament quan no funcionen correctament els comptadors preceptius o, si és el cas, el sistema informàtic que els substituïsca.

d) Els que impedisquen la manipulació dels comptadors, preservant-ne la memòria a pesar de la interrupció de fluid elèctric.

e) Hauran d'incorporar comptadors, acreditats per mitjà de certificació expedida per qualsevol entitat autoritzada per l'administració, que complisquen els requisits següents:

1r. Possibilitar la seua lectura independent per l'administració per mitjà d'un connector exterior situat en la màquina, que possibilite llegir la informació emmagatzemada en els comptadors.

2n. Identificar la màquina on es troben instal·lats, així com l'establiment on s'explota aquella.

3r. Estar seriats i protegits contra tota manipulació.

4t. Mantenir les dades emmagatzemades en memòria fins i tot amb la màquina desconnectada, i impedir-ne l'ús en cas d'avaria o desconnexió del comptador.

5é. Emmagatzemar les dades corresponents al nombre de partides realitzades i premis obtinguts, de forma permanent i acumulada des de la seua primera instal·lació.

No serà preceptiva la seua instal·lació quan l'establiment dispose d'un sistema informàtic central, autoritzat per l'administració competent i connectat a les màquines en què queden registrades totes les operacions que aquells dispositius i comptadors realitzen.

4. En el cas de les màquines de corrons disposaran, així mateix, dels dispositius de seguretat següents:

a) Un dispositiu que permeta a la màquina completar el gir total dels corrons i, si és el cas, el cicle del pagament del premi obtingut quan torne l'energia a la màquina després de la seua interrupció.

b) Un que desconnecte la màquina automàticament si, per qualsevol motiu, els corrons no giren lliurement o el seu angle de gir en cada jugada és inferior a 90 graus.

c) Un dispositiu que en forma aleatòria modifique les velocitats de gir d'almenys dos corrons o tambors, i forçosament, del primer d'ells, per a evitar repeticions estadístiques.

5. Així mateix seran considerades màquines de tipus C o d'atzar aquelles altres màquines de joc les característiques de funcionament de les quals no s'ajusten al que estableix l'article 5.

6. En els locals autoritzats per a estes màquines es podran instal·lar-se xarxes de màquines de tipus C o màquines interconnectades entre si, mitjançant sistema degudament homologat, amb la finalitat de poder atorgar un premi anomenat «Premi Especial», que podrà ser en metàl·lic o en espècie, canviable en diners de curs legal a voluntat del jugador.

La instal·lació d'estes xarxes o màquines interconnectades s'haurà d'ajustar als requisits següents:

a) La realització d'estes interconnexions necessitarà autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de joc. Amb este fi, el sol·licitant especificarà el nombre de màquines que s'interconnectaran, el model i el número d'autorització d'explotació d'estes, la forma en què es realitza l'enllaç i la quantia del premi màxim a obtenir.

b) Les màquines que s'interconnecten hauran d'estar situades en la sala de jocs principal del casino i/o en la sala o sales de joc apèndix del casino, i el seu nombre no podrà ser inferior a tres.

c) En cada màquina que forme part de les xarxes es farà constar en forma visible esta circumstància, així com la quantia del «Premi Especial» i la naturalesa i les característiques del premi a obtenir. En el cas que el premi siga en espècie, s'haurà d'anunciar el seu valor en diners de curs legal.

7. Les màquines tipus C podran, així mateix, interconnectar-se amb la finalitat d'atorgar altres premis especials que el jugador podrà rebre pel simple fet d'estar jugant en una de les màquines interconnectades, independentment de si obté alguna combinació guanyadora i de l'aposta realitzada. En estos casos, el premi podrà ser en espècie i el jugador tindrà l'opció de canviar-lo pels diners de curs legal prèviament anunciat.

La interconnexió d'estes màquines s'efectuarà amb els requisits fixats en l'apartat anterior.

8. En tot cas, la interconnexió d'estes màquines no podrà suposar una disminució del percentatge de devolució de premis que s'establix en l'apartat 2.c) d'este mateix article.

 

 

TÍTOL II. Registres de models homologats i règim de fabricació, importació, comercialització i distribució de material de joc

 

CAPÍTOL I. Registre de Models Homologats

 

Article 9. Registre de Models Homologats

1. No podrà ser objecte de fabricació, distribució, importació i comercialització per a la seua venda, gestió, explotació i instal·lació en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, cap màquina o aparell dels regulats en el present reglament el model del qual no haja sigut prèviament inscrit en el Registre de Models corresponent.

Només es podrà cedir l'habilitació per a la fabricació o importació d'un model inscrit amb l'autorització expressa de la conselleria competent en matèria de joc.

El Registre de Models estarà dividit en tres seccions corresponents a la classificació de màquines a què es refereix l'article 3 del Reglament de Màquines Recreatives i d'Atzar. En cada secció s'inscriuran els models concrets de màquines sempre que responguen a les característiques generals establides en el títol I, capítol II, del reglament esmentat. En la inscripció s'especificarà la denominació del model, les seues característiques generals i les dades d'identificació del fabricant i, si és el cas, de l'importador.

2. La sol·licitud d'homologació i inscripció en el Registre de Models s'haurà de formular davant de la Sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc mitjançant escrit que reunisca els requisits exigits per la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. Quan es donen les causes previstes en l'article 11, la Sotssecretaria de la Conselleria competent en matèria de joc procedirà a la seua cancel·lació, amb la tramitació prèvia de l'expedient oportú.

La sol·licitud haurà de dur adjunta:

a) Fotografia de l'exterior de la màquina, nom del model, dimensions de la màquina i breu descripció del joc o jocs en el cas de les màquines de tipus A i descripció completa de la forma d'ús o del joc en les dels tipus B i C.

b) Plans de la màquina i del seu sistema elèctric i memòria descriptiva de la màquina, on es detallen les dimensions, el funcionament i sistema elèctric, subscrits per tècnic competent i visats pel col·legi oficial respectiu.

c) Declaració CE de conformitat, d'acord amb la normativa vigent en la matèria.

d) Nom del model.

e) Nom del fabricant o importador, el seu número d'inscripció en el Registre corresponent, número i data de llicència d'exportació. En els casos de màquines procedents d'estats membres de la Unió Europea, de l'Espai Econòmic Europeu o Turquia, s'haurà d'adjuntar tot això llevat del número i la data de llicència d'importació.

En el cas de les màquines recreatives de tipus A definides en l'article 4.1.d) de la present norma, s'haurà d'aportar també certificat subscrit per tècnic competent i visat pel col·legi oficial corresponent acreditatiu que la màquina incorpora el dispositiu de verificació d'entrega dels vals o fitxes obtinguts pels usuaris.

Així mateix, i quan es tracten de màquines del tipus B i C s'haurà d'adjuntar-hi a més:

a) Llistat complet d'ordinador d'una simulació de la seqüència total del joc que inclourà, almenys, quaranta mil apostes consecutives.

b) Exemplar del suport on s'emmagatzema el joc, amb el corresponent lector de memòria.

c) Descripció del tipus de comptadors homologats que incorpora el model.

d) Cinc fotografies de l'interior i l'exterior de la màquina preses des de diversos angles.

e) Memòria addicional on es faça constar els aspectes següents:

1r. Cost de la jugada o aposta.

2n. Premi màxim que pot atorgar la màquina per jugada, així com descripció del pla de guanys i dels distints premis, que la màquina pot concedir, detallant-ne el procediment d'obtenció.

3r. Percentatge de premis especificant el cicle o nombre de jugades que s'han de realitzar per al càlcul d'este percentatge.

4t. Altres mecanismes o dispositius amb què compte la màquina.

3. Les màquines dels tipus A amb premi directe en espècie definides en l'article 4.1.c) de la present norma, B i C hauran de sotmetre's als assajos en l'entitat o òrgan que es determine, el qual emetrà el corresponent informe tècnic d'homologació. Es podrà requerir al sol·licitant el lliurament en dipòsit d'un prototip del model. L'administració mantindrà reserva sobre les dades contingudes en la documentació aportada i sobre els objectes aportats. Es reconeixen els assaigs previs realitzats per laboratoris amb autorització administrativa d'altres comunitats autònomes de l'Estat espanyol i dels estats membres de la Unió Europea, de l'Espai Econòmic Europeu o Turquia, sempre que els resultats hagen sigut posats a disposició de la conselleria competent en matèria de joc i garantisquen el nivell de compliment tècnic disposat en el present reglament.

4. Una vegada presentada la sol·licitud i amb l'examen previ, la comprovació i l'informe tècnic dels òrgans que designe la conselleria competent en matèria de joc i el requeriment, si és el cas, de la informació i documentació addicional que calga, s'adoptarà la resolució que siga procedent.

5. La conselleria competent en matèria de joc, a instàncies del fabricant i importador inscrit a la Comunitat Valenciana, podrà autoritzar provisionalment la instal·lació en règim d'assaig a efectes de la seua acceptació en el mercat, per un període màxim de tres mesos, d'un determinat model de maquina de tipus A, B i C que es vulga homologar.

Les sol·licituds d'autorització provisional d'instal·lació de màquines en règim d'assaig únicament es tramitaran respecte d'aquells models que no es troben en fase d'homologació o de modificació substancial de l'homologació concedida i hauran de presentar-se davant de la Sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc que, amb els tràmits previs oportuns, resoldrà.

Totes les màquines en règim d'assaig hauran de dur una llegenda amb el text següent: "Màquina en règim d'assaig. Article 9,5 Decret 115/2006. Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació", que serà facilitada per l'administració en el moment de la seua autorització.

La màquina substituïda serà depositada en el magatzem oficial de l'empresa operadora amb què es pretén realitzar l'assaig a disposició de la Sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc, i la documentació acreditativa de la seua legalitat quedarà incorporada a la màquina en règim d'assaig.

A. Tràmits per a l'autorització:

1. L'autorització provisional d'explotació de la màquina en règim d'assaig es concedirà substituint una altra màquina que estiga proveïda de la deguda autorització d'explotació i que es trobe degudament instal·lada.

2. El nombre de màquines en règim d'assaig no podrà excedir de deu unitats per model i província, ni de cent models distints a l'any per fabricant i importador, ni de cent autoritzacions simultànies en tota la Comunitat Valenciana.

3. La sol·licitud haurà de contenir:

a) Una descripció succinta del model, amb determinació del nom i tipus, que haurà de complir tots els requisits que són necessaris per a la seua homologació i que estiguen explicitats en este reglament, amb certificat adjunt emés pel fabricant o importador que acredite estos aspectes.

b) Indicació de l'empresa operadora amb què es realitzarà l'assaig i escrit d'acceptació d'esta.

c) Nombre de màquines que han d'instal·lar.

d) Establiment on es pretén dur a terme l'assaig de la màquina.

e) Magatzem on es trobarà la màquina objecte de substitució, degudament precintada, a disposició de la conselleria competent en matèria de joc.

f) Acreditació per part de l'empresa operadora d'estar al corrent del tribut específic de joc de la màquina objecte de substitució.

B. Una vegada autoritzat l'assaig d'un determinat model de màquina, llevat de renúncia expressa a l'assaig abans de la seua instal·lació, no s'autoritzarà un nou assaig sobre el mateix model no sobre variacions que s'hi efectuen.

 

Article 10. Requisits de la inscripció

1. La inscripció en el Registre de Models conferirà als titulars de les inscripcions el dret a importar, fabricar i vendre les màquines que s'ajusten a estes inscripcions i complisquen els altres requisits exigits en el present reglament, sempre que estos titulars mantinguen la inscripció en el registre corresponent.

2. La inscripció en el Registre de Models únicament acreditarà el compliment dels requisits assenyalats en l'apartat 2 de l'article 9.

3. Les inscripcions en el Registre de Models tindran una vigència de cinc anys, renovables automàticament per períodes d'igual duració, mentre no es cancel·len per qualsevol de les circumstàncies que s'especifiquen en l'article següent.

4. No s'hi inscriuran els models de màquines la denominació dels quals siga idèntica a la d'altres models que consten inscrits, sense perjudici del que disposa la normativa sobre propietat industrial. Els noms de models amb inscripció cancel·lada, s'hi podran tornar a inscriure.

5. Un mateix model ja homologat, s'hi podrà inscriure a nom de més d'un responsable, afegint un dígit al número d'inscripció.

6. Les màquines legalment comercialitzades en un estat membre de la Unió Europea i les originaries i legalment comercialitzades en els estats membre pertanyents a l'Espai Econòmic Europeu o a Turquia podran ser homologades d'acord amb el que disposa el present capítol i quan estes reunisquen els requisits exigits en el present reglament.

7. Tota modificació dels models de màquines inscrits necessitarà d'homologació prèvia. Quan, segons el parer de la Sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc, la modificació sol·licitada no siga substancial, es resoldrà sense més tràmit. Quan es repute substancial s'exigirà el compliment de tots els tràmits i requisits d'homologació, i es mantindrà el mateix número de registre seguit d'una lletra addicional.

 

Article 11. Cancel·lació de les inscripcions

1. La inscripció en el Registre de Models podrà cancel·lar-se en els casos següents:

a) Per voluntat del titular del model manifestada per escrit a la conselleria competent en matèria de joc.

b) Quan el titular de la inscripció haja sigut exclòs del Registre de Fabricants i Importadors de Màquines Recreatives i d'Atzar i de Material de Joc.

c) Quan es tinga coneixement de falsedats, irregularitats o inexactituds substancials en la sol·licitud d'inscripció del model.

d) Quan s'arribe a constatar amb posterioritat a la inscripció en el Registre de Models que el model de què es tracte incompleix els requisits exigits en el present reglament i/o no reuneix les condicions tècniques per a l'usuari.

e) Com a conseqüència d'expedient sancionador que expressament cancel·le la inscripció.

f) Per resolució expressa de cancel·lació de la inscripció en el Registre, per deixar de reunir els requisits exigits per a la inscripció.

g) Quan així ho aconsellen greus raons d'interés públic, sense perjudici de les indemnitzacions que pertoquen, si és el cas.

2. La cancel·lació, a més de la inhabilitació per a la fabricació, la importació, la comercialització i la venda de les màquines del model que es tracte, produirà l'extinció automàtica de les autoritzacions d'explotació de les màquines corresponents al model, si esta és conseqüència dels motius de les lletres c), d) i g) anteriors. En la resolució que l'acorde es fixarà un termini, no superior a tres mesos, per a dur a terme la retirada de les màquines en explotació.

 

 

CAPÍTOL II. Règim de fabricació, importació i comercialització

 

Article 12. Registre de Fabricants i Importadors de Màquines Recreatives i d'Atzar i de Material de Joc

1. Les persones físiques o jurídiques dedicades a la fabricació i importació de màquines recreatives i d'atzar, aparells dels regulats en el present reglament o material de joc, que realitzen la seua activitat en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, estaran obligades a inscriure's en el Registre de Fabricants i Importadors de Màquines Recreatives i d'Atzar i de Material de Joc, que durà a este efecte la conselleria competent en matèria de joc.

2. Els que pretenguen ser inscrits com a fabricants o importadors hauran de formular la sol·licitud davant de la Sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc, que haurà de dur adjunts els documents justificatius corresponents de:

2.1 En el cas de persones físiques hauran d'acreditar que tenen la nacionalitat espanyola o de qualsevol estat membre de la Unió Europea i que no es troben sotmeses a cap de les circumstàncies a què es refereixen els articles 3.3 i 20 de la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana. A este efecte hauran d'aportar els documents assenyalats en l'article 21.2 del present reglament.

2.2 En el cas de persones jurídiques:

a) Haurà d'estar constituït sota la forma de societat mercantil o cooperativa, amb el capital social mínim exigit en cada cas per la normativa mercantil vigent, que haurà d'estar totalment desemborsat i representat per accions o participacions.

b) Tindre com a objecte social la fabricació i importació de màquines o aparells subjectes al present reglament i, si és el cas, la fabricació i importació de material de joc en general.

2.3. Haver constituït, davant de la conselleria competent en matèria de joc, una fiança per un import de:

a) 60.101,21 euros per als fabricants i importadors de màquines dels tipus B o C.

b) 60.101,21 euros per als fabricants i importadors de programari i sistemes informàtics, electrònics o telemàtics destinats a la pràctica del joc d'apostes.

c) 30.050,60 euros per als fabricants i importadors de programari i material destinat a interconnexions o sistemes informàtics, electrònics o telemàtics de joc.

d) 6.010,12 euros per als fabricants i importadors de màquines de tipus A.

e) 6.010,12 euros per als fabricants i importadors de la resta de material de joc.

Una vegada presentada la sol·licitud, i previ el seu examen, comprovació i requeriment, si és el cas, de la informació i documentació addicional que siga necessària, la conselleria competent en matèria de joc adoptarà la resolució que pertoque.

3. La transmissió d'accions d'estes societats haurà de ser prèviament autoritzada.

4. Anualment, i en els terminis assenyalats en la legislació mercantil i tributària, els empresaris estaran obligats a trametre a la conselleria competent en matèria de joc la documentació que legalment els siga exigible per l'aplicació de la legislació mencionada, així com la declaració de l'Impost sobre Societats.

 

Article 13. Registre de Comercials i Distribuïdors de Material de Joc

1. Les persones físiques o jurídiques que no estiguen inscrites en el Registre de Fabricants i Importadors a què es fa referència l'article anterior, i que es dediquen a la comercialització, la distribució i la venda de màquines i material de joc en l'àmbit de la Comunitat Valenciana estaran obligades a inscriure's en el Registre de Comercials i Distribuïdors de Material de Joc, que durà a este efecte la conselleria competent en matèria de joc.

2. Els requisits per a la inscripció i la tramitació d'estes s'efectuarà d'acord amb el que disposa l'apartat 2 de l'article anterior, si bé la fiança que hauran de constituir serà de 30.050,60 euros.

3. La transmissió d'accions d'estes societats haurà de ser prèviament autoritzada.

 

Article 14. Vigència, renovació, transmissió d'accions i cancel·lació de la inscripció

1. La inscripció en els Registres de Fabricants i Importadors i de Comercials i Distribuïdors tindrà una vigència màxima de deu anys renovables per períodes de la mateixa duració, per sol·licitud d'esta amb un termini d'antelació de sis mesos.

La renovació de la inscripció en el Registre de Fabricants i Importadors de Màquines Recreatives i d'Atzar i Material de Joc, i en el Registre de Comercials i Distribuïdors de Material de Joc, així com la transmissió d'accions o participacions, haurà de presentar-se davant de la Sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc, amb els tràmits previs oportuns.

2. La inscripció en el Registre de Fabricants i Importadors i en el de Comercials i Distribuïdors podrà ser cancel·lada per la Sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc amb tramitació prèvia de l'expedient, corresponent en els casos següents:

a) Per voluntat expressa de l'interessat.

b) Quan es tinga constància de falsedat en les dades aportades per a la inscripció.

c) Modificació de qualsevol de les circumstàncies o requisits exigits per a la inscripció, sense l'autorització prèvia corresponent.

d) Quan s'incomplisca el règim de fiances previst.

e) Com a conseqüència d'expedient sancionador que expressament cancel·le la inscripció.

f) Pel transcurs del termini de validesa de l'autorització, sense haver sol·licitat la seua renovació dins del termini fixat en l'apartat 1 del present article.

 

 

TÍTOL III. Règim d'explotació

 

CAPÍTOL I. Identificació de les màquines

 

Article 15. Marques de fàbrica

1. Abans de l'eixida al mercat, l'empresa fabricant o importadora haurà de gravar en cada màquina, de forma indeleble i abreujada, segons l'annex I, una marca amb les dades següents:

a) Número que corresponga al fabricant o importador en el Registre de Fabricants i Importadors de Màquines Recreatives i d'Atzar i de Material de Joc.

b) Número del model que li corresponga en el Registre de Models.

c) Sèrie i número de fabricació de la màquina que hauran de ser correlatius.

2. Esta marca haurà de ser gravada en el moble o carcassa que forma el cos principal de la màquina, esta gravació podrà ser substituïda per una placa no manipulable; en la tapa metàl·lica que forma el frontal d'esta, en els vidres o metacrilat (plàstics) i en el microprocessador o memòria que emmagatzema el programa de joc de la màquina.

3. Així mateix, els circuits integrats que emmagatzemen el programa de joc hauran d'estar coberts per un paper opac als raigs ultravioletes, amb la identificació del fabricant i model a què corresponga, que ha d'autodestruir-se si s'intenta manipular. Així mateix, esta memòria podrà comptar amb altres defenses cautelars que garantisquen la seua integritat.

4. En les màquines importades haurà de figurar, a més, el nom o la marca comercial del fabricant, excepte si procedeixen d'un estat membre de la Unió Europea o pertanyent a l'Espai Econòmic Europeu, en este cas haurà de figurar el del responsable de posar-la en el mercat.

 

Article 16. Placa d'identitat

1. La placa d'identitat, que haurà de ser elaborada i gravada per l'empresa fabricant o importadora, en model normalitzat segons l'annex II, haurà d'incorporar les dades següents:

a) Raó social, número d'identificació fiscal del fabricant o importador i número d'inscripció en el Registre de Fabricants i Importadors de Màquines Recreatives i d'Atzar i de Material de Joc.

b) Nom del model de la màquina i número d'inscripció en el Registre de Models.

c) Tipus de màquina.

d) Sèrie i número de fabricació de la màquina.

2. El fabricant o l'importador haurà d'incorporar la placa d'identitat a la màquina, en lloc visible des de l'exterior d'esta, abans de l'eixida de fàbrica i venda.

 

Article 17. Guia de circulació

1. La guia de circulació és el document que, emés pel fabricant en el model normalitzat segons l'annex III, haurà d'incorporar les dades següents:

a) Raó social del fabricant o importador, número d'identificació fiscal i número del Registre de Fabricants i Importadors de Màquines Recreatives i d'Atzar i de Material de Joc.

b) Nom del model de la màquina i número d'inscripció en el Registre de Models, tipus, sèrie i número d'esta.

c) I les altres que determine la conselleria competent en matèria de joc, d'acord amb els distints tipus de màquines.

2. La Guia de Circulació, una vegada emplenada pel fabricant en els espais determinats a l'efecte, tindrà la consideració de certificat de fabricació respecte de la màquina emparada per esta i serà lliurada pel fabricant, importador, comercial o distribuïdor de material de joc a l'empresa operadora que adquirisca la màquina, junt amb la factura de compra o contracte de lísing corresponent.

 

Article 18. Autorització d'explotació

L'autorització d'explotació, que haurà d'incorporar-se mitjançant diligència a la guia de circulació, habilita per a l'explotació d'una màquina propietat d'una empresa operadora, una vegada complits els requisits que s'estableixen en el present reglament i satisfeta la taxa fiscal corresponent.

 

Article 19. Autorització d'instal·lació i butlletí de situació

1. L'autorització d'instal·lació empararà la explotació d'una màquina concreta dels tipus B i C per una empresa operadora determinada en un local o establiment autoritzat i concret.

En l'autorització d'instal·lació, que s'estendrà en model normalitzat, es faran constar les dades següents:

a) Nom o raó social de l'empresa operadora, número d'identificació fiscal i número d'inscripció en el Registre d'Empreses Operadores.

b) Nom o raó social del titular de l'establiment, número d'identificació fiscal i domicili.

c) Nom comercial de l'establiment, número d'inscripció en el Registre d'establiments autoritzats per a la instal·lació de màquines recreatives i d'atzar, i domicili.

d) Data de finalització de la vigència de l'autorització d'instal·lació.

e) Model de la màquina, sèrie i número de sèrie i autorització d'explotació.

2. El butlletí de situació és l'autorització administrativa, amb una vigència de cinc anys, que empararà la instal·lació d'una màquina concreta de tipus A en un establiment autoritzat, a efectes del que disposa l'article 34.1 del present reglament, i s'ha d'incorporar necessàriament a la màquina.

En el butlletí de situació, que s'estendrà en model normalitzat, es faran constar les dades següents:

a) Nom o raó social de l'empresa operadora, número d'identificació fiscal i número d'inscripció en el Registre d'Empreses Operadores.

b) Nom o raó social del titular de l'establiment, número d'identificació fiscal i domicili.

c) Nom comercial de l'establiment, número d'inscripció en el Registre d'establiments autoritzats per a la instal·lació de màquines recreatives i d'atzar i domicili.

d) Data de finalització de la vigència del butlletí de situació.

e) Model de la màquina, sèrie i número de sèrie, i autorització d'explotació.

3. A la sol·licitud d'autorització del butlletí de situació que s'efectuarà en model normalitzat de vigència anual, emplenada i subscrita per l'empresa operadora i el titular de l'explotació del local en què constaran indispensablement el nom i el número de registre de l'empresa operadora, així com l'autorització i inscripció en el Registre d'establiments autoritzats per a la instal·lació de màquines recreatives i d'atzar del local on es pretén instal·lar la màquina i les firmes dels quals hauran d'estar autenticades per notari, s'hauran d'adjuntar els documents següents:

a) Declaració jurada subscrita pel titular de l'establiment, en la qual es faça constar que en l'establiment no existeixen concedides i en vigor més butlletins de situació dels que permeten per a este tipus d'establiment els preceptes del present reglament.

b) Autorització d'explotació de la màquina que s'instal·larà.

c) Declaració jurada que en eixe local no es té en explotació un altre joc no autoritzat per la conselleria competent en matèria de joc.

4. El butlletí de situació romandrà en vigor mentre no es donen algun dels supòsits següents:

a) Que transcorrega el temps màxim autoritzat sense haver sol·licitat la renovació.

b) Que se sol·licite l'extinció per acord mutu entre l'empresa operadora i el titular de l'establiment.

c) Que es cancel·le la inscripció de l'establiment en el Registre d'establiments autoritzats per a la instal·lació de màquines recreatives i d'atzar a què fa referència l'article 33 del present reglament.

d) Que es cancel·le la inscripció de l'empresa operadora en el registre corresponent.

e) Que siga declarat nul mitjançant resolució motivada adoptada pels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc, amb obertura prèvia de l'expedient corresponent, que s'haurà d'ajustar, en tot cas, al que disposa la vigent Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, en comprovar-se la no veracitat de les dades que donaren lloc a l'expedició, o per la constància fefaent de la no instal·lació de la màquina tipus A.

 

 

CAPÍTOL II. Empreses operadores

 

Article 20. Definició d'empresa operadora

1. Son empreses operadores aquelles persones físiques o jurídiques que, autoritzades com cal, tenen per objecte l'organització i l'explotació de jocs mitjançant la utilització de màquines recreatives i d'atzar.

2. Només podran adquirir màquines recreatives i d'atzar per a la seua explotació les persones físiques o jurídiques que tinguen la condició d'empresa operadora.

3. L'explotació de les màquines consistirà en la instal·lació d'estes, en els locals a què es refereix este reglament, per l'empresa operadora. La conservació, la reparació i el manteniment haurà de ser prestat directament o indirectament per esta empresa operadora mitjançant els mitjans humans i tècnics adequats.

4. El títol d'empresa operadora s'obtindrà mitjançant la inscripció en el Registre d'Empreses Operadores, que a este efecte durà la conselleria competent en matèria de joc.

 

Article 21. Sol·licitud d'inscripció en el Registre

1. Per a ser inscrites com a empresa operadora s'haurà de formular la sol·licitud corresponent davant dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc, corresponents al domicili social de l'interessat. Els servicis territorials, amb comprovació prèvia i informe, trametran l'expedient a la Sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc, que amb els tràmits oportuns previs resoldrà. La sol·licitud es formularà en model normalitzat i haurà de complir els requisits següents:

A. En el cas de persones jurídiques:

a) Estar constituïda sota la forma de societat mercantil o cooperativa, amb el capital social mínim exigit en cada cas per la normativa específica que li siga d'aplicació, que haurà d'estar totalment desemborsat i representat per accions o participacions.

b) Tenir únicament per objecte social l'explotació de màquines recreatives i d'atzar, en establiment propi o alié, i, si és el cas, el manteniment i la reparació d'estes.

c) La participació de capital estranger haurà d'ajustar-se a la vigent normativa sobre inversions estrangeres.

d) Que cap soci, accionista o partícip es trobe en alguna de les causes d'inhabilitació establides en l'article 20 de la Llei de la Generalitat 4/1988, de 3 de juny.

B. En el cas de persones físiques:

a) Tenir la nacionalitat espanyola o de qualsevol estat membre de la Unió Europea.

2. A la sol·licitud s'hauran d'adjuntar els documents justificatius de la concurrència dels requisits establits en l'apartat anterior i a més els següents:

a) Document acreditatiu de la representació de la persona o entitat sol·licitant per part de qui subscriga la sol·licitud, en alguna de les formes previstes per la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu.

b) Fotocòpia del document nacional d'identitat o el seu equivalent si es tracta d'estrangers, fins i tot dels membres del Consell d'Administració o, si és el cas, dels administradors i partícips de la societat.

c) Còpia legitimada de l'escriptura de constitució de la societat i dels seus estatuts.

d) Certificat o sol·licitud de certificat del Registre Central de Penats i Rebels, junt amb la declaració complementària a què fa referència la Llei 68/1980, d'1 de desembre, del sol·licitant i, si és el cas, dels administradors i partícips de la societat.

e) Memòria sobre l'experiència professional i els mitjans humans i tècnics amb què compte per a l'exercici de l'activitat, així com dels locals, oficines, naus o magatzems de què dispose, indicant-hi si són propis o aliens i títol de disponibilitat. Així com acreditació que els mitjans econòmics i financers amb què es compta són suficients per a dur a terme l'activitat.

f) Còpia legitimada/autenticada del codi d'identificació fiscal i de l'autoliquidació de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, meritat com a conseqüència de la constitució de la societat, excepte si esta s'ha efectuat subjecta a condició suspensiva.

g) Declaració del sol·licitant o dels socis i accionistes indicativa de la participació que tinguen en empreses explotadores de joc en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, incloent-hi la que es pretén inscriure.

h) Fotocòpia legitimada/autenticada de les declaracions del IRPF i patrimoni del sol·licitant i de cada un dels socis de la societat o, si és el cas, declaració de l'Impost sobre Societats, si algun dels socis és persona jurídica.

i) Certificat d'inscripció en el Registre Mercantil, excepte en els supòsits de constitució sota condició suspensiva a què fa referència el punt f) del present article, que s'aportarà en un termini no superior a un més, i amb inscripció prèvia en el Registre d'Empreses Operadores, en el cas d'existir resolució favorable.

3. [4]

 

Article 22. Tramitació i resolució

1. Una vegada presentada la sol·licitud, així com la informació complementària que puga ser requerida al sol·licitant, la conselleria competent en matèria de joc resoldrà sobre la sol·licitud formulada, que valorarà l'exactitud de les dades aportades, els antecedents dels sol·licitants i la viabilitat del compliment dels fins de la sol·licitud.

2. Una vegada resolta favorablement la sol·licitud i prèviament a la inscripció en el Registre d'Empreses Operadores, el sol·licitant, en un termini no superior a quatre mesos, haurà de constituir, a disposició de la direcció dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc on es troba ubicat a la Comunitat Valenciana el seu domicili social, o si no n'hi ha, on s'haja presentat la sol·licitud, una fiança de 30.050,61 euros. En cas contrari quedarà sense efecte l'autorització concedida.

3. A més de la fiança indicada en l'apartat anterior, les empreses operadores estaran obligades a constituir una fiança addicional d'acord amb l'escala següent, segons les autoritzacions d'explotació de màquines dels tipus B i C que tinguen vigents en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana:

- Fins a 25 màquines: 15.025,30 euros.

- De 26 a 50 màquines: 30.050,61 euros.

- De 51 a 500 màquines: 30.050,61 euros addicionals per cada setanta-cinc màquines o fracció.

- Més de 500 màquines: 30.050,61 euros addicionals per cada cent cinquanta màquines o fracció.

 

Article 23. Garanties i fiances

1. Les fiances es constituiran en la conselleria competent en matèria de joc, mitjançant metàl·lic, títol de deute públic, aval bancari, entitat financera o de crèdit o pòlissa de caució individual, a favor de la direcció dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc corresponent al domicili social de l'empresa operadora, fabricant, comercialitzador o distribuïdor.

Quan la fiança es preste per mitjà d'aval no es podrà utilitzar el benefici d'excussió a què fa referència l'article 1830 del Codi Civil i concordants.

2. La fiança quedarà afecta a les responsabilitats i al compliment de les obligacions que es deriven del règim sancionador previst en el present reglament, així com al pagament dels premis als jugadors i al compliment de les obligacions derivades dels tributs específics en matèria de joc.

3. Les fiances es mantindran en la seua totalitat amb caràcter indefinit. S'entén per caràcter indefinit quan esta tinga una vigència de tres anys i siga renovable automàticament per períodes de la mateixa duració, si no hi ha denúncia en un termini mínim de sis mesos d'antelació al seu venciment.

Si es produeix la disminució de la quantia de la fiança, la persona o empresa titular haurà de completar-la, en el termini màxim d'un mes, en la quantia obligatòria. Si això no es compleix, es produirà la cancel·lació de la inscripció.

4. Només s'autoritzarà la retirada de la fiança constituïda quan desapareguen les causes que van motivar la seua constitució i no estiga pendent la resolució d'expedients administratius dels quals puguen derivar-se responsabilitats econòmiques. Desaparegudes les causes que van motivar la seua constitució, es podrà sol·licitar la seua devolució davant dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc. [5]

 

Article 24. Validesa i extinció

1. La inscripció en el Registre d'Empreses Operadores tindrà una duració de cinc anys, si bé quedarà renovada automàticament per períodes d'igual duració si no hi ha resolució expressa en contrari de la conselleria competent en matèria de joc.

2. Podrà cancel·lar-se la inscripció en el Registre d'Empreses Operadores en els casos següents:

a) Per voluntat de l'empresa operadora manifestada per escrit a la conselleria competent en matèria de joc.

b) Per defunció del titular o dissolució de la societat. En el supòsit de defunció, esta no es cancel·larà si els hereus, reunint els requisits assenyalats en el present reglament per a ser empresa operadora, així ho sol·liciten, adjuntant el títol en el qual basen els seus drets successoris i certificat de defunció de l'empresari titular de la inscripció, així com els documents assenyalats en l'article 21.2, i es mantindrà la vigència de la inscripció amb la menció «Hereus de...» fins que s'efectue l'adjudicació de l'herència o passen dos anys des de la defunció de l'anterior titular.

c) Per resolució motivada adoptada pel procediment corresponent, que s'ajustarà, en tot cas, al que preveu la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i de Procediment Administratiu Comú i que reculla alguna de les causes següents:

- Falsedat en les dades aportades per a la inscripció.

- Modificació de qualsevol de les circumstàncies o requisits mínims exigits per a la inscripció, o quan sent possible esta modificació s'haja efectuat sense autorització prèvia.

- L'incompliment de les obligacions que sobre constitució de fiances i manteniment de la seua vigència i imports estiguen establides en els articles 22 i 23 del present reglament.

- Incompliment reiterat de requeriments efectuats per la conselleria competent en matèria de joc per a l'aportació de documents i dades sobre la seua activitat econòmica.

- Quan es deixen de reunir els requisits a què es refereix l'article 21 del present reglament.

- No exercir l'activitat per a la qual està autoritzada en el termini de dos anys.

d) Com a conseqüència d'expedient sancionador en matèria de joc que expressament cancel·le la inscripció.

e) Per haver estat condemnat en sentència ferma el titular de l'empresa operadora soci o administrador per delictes o faltes relacionats amb l'activitat del joc.

f) Per impagament dels tributs específics sobre el joc o l'ocultació total o parcial de la base imposable d'estos.

 

Article 25. Modificació de les dades de la inscripció

1. Requeriran autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de joc:

a) Les transmissions oneroses o lucratives inter vivos d'accions o participacions, a exclusió de les realitzades entre els mateixos socis, en este cas bastarà amb la comunicació.

b) El canvi de denominació social.

c) Les ampliacions de capital social quan entren a formar part de l'empresa operadora nous socis o accionistes.

d) La transmissió de les autoritzacions d'explotació de l'empresa absorbida a l'absorbent, en cas de fusió per absorció d'empreses operadores, prèvia a la data fixada en l'acord de fusió, perquè este tinga plens efectes.

e) La transmissió de les autoritzacions d'explotació per escissió d'una empresa operadora a empreses autoritzades i que expressament es fixen en el projecte d'escissió o, bé, condicionada a la concessió de l'autorització corresponent com a empresa operadora de la societat o societats resultants.

f) La transmissió de les autoritzacions d'explotació per canvi de personalitat física a jurídica unipersonal de l'empresa operadora, condicionada a la concessió de l'autorització corresponent com a empresa operadora de la societat unipersonal que es constituïsca.

g) La transmissió de les autoritzacions d'explotació per adjudicació d'herència, o per donació inter vivos, d'empresa operadora persona física, condicionada a la concessió de la corresponent autorització com a empresa operadora de l'hereu/s o donatari/s.

2. Requeriran comunicació a la conselleria competent en matèria de joc, en el termini de trenta dies naturals:

a) Els canvis de domicili social.

b) Les transmissions d'accions per successions mortis causa.

c) Els canvis que es produïsquen en la composició dels consells d'administració i administradors.

d) I qualsevol altra modificació de les dades de la inscripció.

3. A efectes del que disposa l'apartat 1 d'este article relatiu a supòsits de modificació de dades de la inscripció, serà competent per a la seua resolució la Sotssecretaria de la conselleria competent en matèria de joc.

La comunicació a què fa referència l'apartat 2 es presentarà davant dels servicis territorials corresponents de la conselleria competent en matèria de joc.

 

 

CAPÍTOL III. Autorització d'explotació i autorització d'instal·lació

 

Article 26. Sol·licitud, tramitació, resolució i suspensió de l'autorització d'explotació

1. L'autorització d'explotació a què fa referència l'article 18 d'este reglament, s'atorgarà prèvia sol·licitud d'esta en model normalitzat.

2. A la sol·licitud d'autorització d'explotació, en la qual constarà indispensablement el nom i número de registre corresponent de l'empresa operadora sol·licitant, s'hauran d'adjuntar els documents següents:

a) Document acreditatiu de la representació que té, en cas que no siga el titular de l'empresa operadora.

b) Els exemplars de la guia de circulació de la màquina.

c) Còpia legitimada/autenticada de la factura d'adquisició de la màquina, contracte de lísing o, si és el cas, per a les màquines especials de tipus B per a sales de bingo, contracte d'arrendament.

d) Pagament previ dels impostos i tributs específics sobre el joc.

3. Una vegada presentada la sol·licitud i els documents a què es refereix l'apartat anterior, amb les comprovacions pertinents prèvies administratives i tributàries, la direcció dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc atorgarà l'autorització d'explotació.

4. Cap empresa operadora podrà posseir autoritzacions d'explotació en nombre superior al quinze per cent, arredonit per excés, d'autoritzacions d'instal·lació. Les empreses operadores titulars de menys de 6 màquines podran posseir una autorització d'explotació en excés de les autoritzacions d'instal·lació que posseïsquen.

5. L'autorització d'explotació serà única i exclusiva per a cada màquina i tindrà una vigència de deu anys.

6. L'autorització d'explotació és prèvia però no suficient per ella mateixa per a la instal·lació i l'explotació de les màquines del tipus A, B i C en els establiments autoritzats. A més, caldrà posseir autorització d'instal·lació per a les màquines de tipus B i C i butlletí de situació per a les de tipus A.

7. Les autoritzacions d'explotació que concedisquen els organismes corresponents de les administracions públiques, amb competència exclusiva en matèria de joc, podran ser validades, en el cas de trasllat de màquines, mitjançant la corresponent autorització en la guia de circulació i d'acord amb el procediment i els requisits que conté l'article 32 del present reglament.

8. [6]

9. La sol·licitud d'autorització d'explotació, o, si és el cas, la seua extinció, que haja de produir efectes amb data 1 de gener, haurà de presentar-se a partir del primer dia de l'últim trimestre de l'any natural.

 

Article 27. Sol·licitud, tramitació i resolució de l'autorització d'instal·lació

1. L'autorització d'instal·lació a què es refereix l'article 19 del present reglament, és el document administratiu pel qual s'autoritza la instal·lació d'una màquina concreta del tipus B o C, documentada com cal, en un establiment específicament autoritzat per a l'explotació d'estes màquines i per una única empresa operadora per establiment en els locals ressenyats en l'article 34.1 de la present norma.

2. La sol·licitud d'autorització d'instal·lació únicament podrà sol·licitar-se si s'està al corrent del pagament dels tributs específics sobre joc. La sol·licitud s'efectuarà en model normalitzat de vigència anual, emplenada i subscrita per l'empresa operadora i el titular de l'explotació del local, en què constaran indispensablement el nom i número de registre de l'empresa operadora, així com l'autorització i inscripció en el Registre d'Establiments Autoritzats per a la Instal·lació de Màquines Recreatives i d'Atzar del local on es pretén instal·lar la màquina i les firmes de la qual hauran d'estar autenticades per notari. A la sol·licitud s'han d'adjuntar els documents següents:

a) Declaració jurada subscrita pel titular de l'establiment, en la qual es faça constar que en l'establiment no existeixen concedides i en vigor més autoritzacions d'instal·lació de les que permeten per a este tipus d'establiment els preceptes del present reglament.

b) Autorització d'explotació de la màquina que es vol instal·lar.

c) Declaració jurada que en el dit local no es té en explotació un altre joc no autoritzat per la conselleria competent en matèria de joc.

3. Una vegada presentada la sol·licitud i els documents a què es refereix l'apartat anterior, la direcció dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc, amb les comprovacions pertinents prèvies, atorgarà l'autorització d'instal·lació.

4. El període de vigència de l'autorització d'instal·lació, que ha de figurar en la mateixa autorització, serà de deu anys.

5. Cap empresa operadora podrà tenir més autoritzacions d'instal·lació que autoritzacions d'explotació, llevat del que disposa l'article 31.3 del present reglament i per un període màxim d'un any.

6. Les autoritzacions d'instal·lació són personals i intransferibles, a excepció del que estableix l'article 31.3 d'este reglament.

 

Article 28. Substitució de màquines recreatives i d'atzar (alta-baixa de màquina recreativa).

1. La màquina recreativa i d'atzar de tipus B i C podrà ser substituïda per una altra màquina presentant sol·licitud en model normalitzat, davant els respectius servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc corresponents a la demarcació territorial on es trobe instal·lada la màquina.

2. La màquina que serà substituïda ha d'estar al corrent de pagament de les taxes específiques en matèria de joc meritades. A la sol·licitud, en la qual constarà el nom de l'empresa operadora i el número del registre corresponent, s'ha d'adjuntar la documentació següent:

a) De la màquina que se sol·licita l'autorització:

- Els tres exemplars de la guia de circulació degudament emplenats.

- Còpia legitimada/autenticada de la factura d'adquisició de la màquina, contracte de lísing o, si és el cas, per a les màquines especials de tipus B per a sales de bingo, contracte d'arrendament.

b) De la màquina que serà substituïda: exemplar de la guia de circulació de la dita màquina en poder de l'empresa operadora.

3. Durant la tramitació de la substitució de màquines, en l'establiment romandrà instal·lada i en explotació la màquina que s'ha de substituir, que haurà de dur necessàriament incorporada l'exemplar de la seua guia de circulació i el justificant de pagament dels tributs específics de joc corresponent a esta.

4. Al lliurament de l'autorització de substitució, l'empresa operadora lliurarà en els servicis territorials l'exemplar de la guia de circulació de la màquina que s'ha de substituir, així com albarà del seu lliurament en el dipòsit per a la inutilització per a l'explotació en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, o document fefaent del seu trasllat fora d'esta.

 

Article 29. Règim de les transmissions de les màquines i de les seues autoritzacions d'explotació

1. La transmissió de les màquines entre empreses operadores realitzada mitjançant venda, lísing, arrendament o cessió d'ús, o per qualsevol títol inter vivos o mortis causa, haurà de ser sol·licitat en model normalitzat en el termini d'un mes, aportant document o contracte que acredite la transmissió, els dos exemplars de la guia de circulació, els justificants d'estar al corrent de la taxa específica de joc meritada a efectes de l'autorització pels servicis territorials corresponents, esta transmissió comportarà la transmissió de l'autorització d'explotació i es farà constar necessàriament en la guia de circulació.

2. Les màquines i les seues autoritzacions corresponents d'explotació sols podran transferir-se entre empreses operadores.

 

Article 30. Extinció de les autoritzacions d'explotació

1. S'extingirà l'autorització d'explotació i cessarà en conseqüència l'explotació de la màquina en els casos següents:

a) Pel transcurs del termini de validesa de l'autorització.

b) Per voluntat de l'empresa operadora manifestada per escrit a la conselleria competent en matèria de joc, llevat que esta tinga en vigor una autorització d'instal·lació.

c) Per cancel·lació de la inscripció en el Registre de Models a què correspon la màquina, segons el que preveu l'article 11 del present reglament.

d) Per cancel·lació de la inscripció de l'empresa operadora en el Registre, llevat que es transferisca a una altra empresa per a la continuïtat de l'explotació.

e) Per sanció, d'acord amb el que disposa la Llei de la Generalitat 4/1988, de 3 de juny.

f) Per impagament dels tributs específics en matèria de joc.

g) Per la comprovació d'inexactituds essencials en alguna de les dades expressades en la sol·licitud, transmissió o modificació o en la documentació aportada.

2. Una vegada extingida l'autorització, l'empresa operadora titular de la màquina del tipus B o C haurà de lliurar en els servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc l'exemplar de la guia de circulació i el justificant d'haver lliurat la màquina en un dipòsit dels autoritzats entre les empreses registrades com cal en els corresponents Registres de Fabricants i Importadors de Màquines Recreatives i d'Atzar i Material de Joc i/o de Comercials i Distribuïdors de Material de Joc.

En este dipòsit es destruiran els elements identificatius que possibiliten la legal explotació de la màquina, que podrà ser retirada sense els elements mencionats pel seu titular.

Tindran la consideració d'elements identificatius de les màquines, la memòria de joc, les marques de fàbrica, les plaques d'identitat, el comptador electrònic, els vidres o metacrilats.

No serà preceptiu el lliurament de la màquina quan el titular l'exporte o trasllade a una altra comunitat autònoma, fet que s'haurà d'acreditar en el termini d'un mes davant els servicis territorials i si no ho fa, es reputarà que es troba en poder del seu titular i serà requerit per al seu lliurament i destrucció.

3. No serà preceptiu el lliurament de la màquina establit en l'apartat anterior quan, amb una antelació de dos mesos al seu venciment, l'empresa operadora titular d'estos sol·licite nova autorització d'explotació, acreditant mitjançant certificat emés per laboratori autoritzat que esta es troba en perfectes condicions per a l'explotació.

4. Seran competents per a l'obertura i resolució dels expedients d'extinció i cancel·lació de les autoritzacions d'explotació els servicis territorials corresponents de la conselleria competent en matèria de joc.

 

Article 31. Extinció de la autorització d'instal·lació.

1. La autorització d'instal·lació s'extingirà en els casos que es detallen a continuació:

a) Per mutu acord entre l'empresa operadora i el titular de l'establiment, acreditat documentalment de forma autenticada per notari.

b) Per sentència ferma obtinguda per qualsevol de les parts que declare l'extinció d'esta.

c) Per cancel·lació de la inscripció de l'empresa operadora en el Registre.

d) Per cancel·lació de la inscripció de l'establiment en el corresponent Registre d'establiments autoritzats per a la instal·lació de màquines recreatives i d'atzar.

No obstant això, quan la cancel·lació siga conseqüència d'un expedient sancionador que comporte la prohibició d'instal·lació i realització d'activitats de joc, les autoritzacions d'instal·lació que hi haja en eixe moment, recuperaran la seua vigència pel temps que els reste, quan siga inscrit de nou com a establiment autoritzat en el registre corresponent.

e) Per la comprovació d'inexactituds essencials en alguna de les dades expressades en la sol·licitud o en els documents aportats amb esta.

f) Per sanció consistent en la revocació de la autorització d'instal·lació.

g) Quan el titular de l'establiment es trobe en parador desconegut i el local estiga tancat de forma indefinida. Ambdós circumstàncies s'acreditaran per mitjà d'acta notarial en què constaran, almenys, tres citacions del notari a la porta del local i al domicili de l'interessat si este figura en el contracte subscrit entre les parts, realitzades en un interval de quinze dies entre cada una, i efectuades en períodes no festius, en horari comprés entre les 08.00 i les 20.00 hores.

2. Així mateix, s'extingiran les autoritzacions d'instal·lació, pel transcurs del període de validesa si hi ha denúncia escrita, efectuada personalment o per telegrama, fedatari públic o burofax amb expressió del denunciant, així com especificació del local, formulada obligatòriament durant el tercer i quart mes anteriors al seu venciment, computats de data a data.

Perquè tinga efectes administratius, esta denuncia, a la qual s'haurà d'adjuntar necessàriament còpia de la denúncia tramesa a l'altra part on conste el mitjà utilitzat per a notificar-la, s'haurà de comunicar a l'administració per mitjà d'escrit registrat com cal, durant els trenta dies naturals següents a l'acabament del termini de denúncia establit en el paràgraf anterior, i serà irrenunciable des d'eixe moment.

En el cas que no hi haja denúncia o esta no siga formulada en els terminis fixats en els paràgrafs anteriors, l'autorització d'instal·lació quedarà prorrogada automàticament per períodes d'igual duració.

3. Durant el període de vigència de l'autorització d'instal·lació, els canvis de titularitat que puguen produir-se tant pel que fa al local com pel que fa als accionistes o partícips de l'empresa operadora no seran causa d'extinció de l'autorització d'instal·lació, ni del butlletí de situació, i el nou o nous titulars quedaran subrogats en els drets i en les obligacions contrets pels anteriors.

Tampoc serà causa d'extinció de l'autorització d'instal·lació i del butlletí de situació quan es donen els supòsits previstos en l'article 25.1.d), e), f) i g).

La subrogació recollida en el present article no tindrà efectes quan l'establiment autoritzat romanga tancat i sense exercitar l'activitat fixada en l'article 33.1 del present reglament, per un període continuat d'un any, període que es computarà des del dia en què per escrit, registrat com cal, per part interessada es comunique als servicis territorials corresponents.

4. Seran competents per a l'obertura i resolució dels expedients d'extinció i cancel·lació de les autoritzacions d'instal·lació els servicis territorials corresponents de la conselleria competent en matèria de joc.

 

Article 32. Trasllat de màquines recreatives i d'atzar

1. Els trasllats de màquines recreatives i d'atzar regulades pel present reglament d'una demarcació territorial a una altra, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, o a una altra comunitat autònoma, requeriran que la màquina es trobe al corrent de pagament de les taxes específiques en matèria de joc meritades, i s'ajustaran, en tot cas, al procediment següent:

a) L'empresa operadora titular presentarà una sol·licitud en model normalitzat, a la qual s'afegiran els documents següents:

- Els exemplars de la guia de circulació en poder de l'empresa operadora.

- L'autorització d'instal·lació o butlletí de situació que empara la instal·lació de la màquina.

b) Una vegada que es reba la sol·licitud, amb la comprovació corresponent prèvia, es diligenciarà la baixa en la dita demarcació territorial i es remetrà la documentació als servicis territorials de destí, a excepció de l'autorització d'instal·lació, que s'entregarà a l'empresa operadora.

Quan els servicis territorials de destí reben la documentació de la màquina, s'inseriran en la guia de circulació les diligències d'alta i es reintegrarà el dit document a l'empresa operadora titular de la màquina.

2. Els trasllats de màquines recreatives i d'atzar dins d'una mateixa demarcació territorial d'un dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc, s'hauran de sol·licitar en model normalitzat, presentant els documents assenyalats en l'apartat a) del número 1 del present article, indicant en la sol·licitud les causes per les quals es produeix el canvi o la substitució de la màquina anterior, així com del local on se situarà esta.

3. Els trasllats de màquines dins de la Comunitat Valenciana no produiran l'extinció de l'autorització d'explotació.

4. L'empresa operadora, inscrita en el registre de la conselleria competent en matèria de joc, que pretenga instal·lar una màquina que es trobava ja en explotació en una altra comunitat autònoma, haurà de sol·licitar, en model normalitzat, als servicis territorials corresponents, dins dels vint-i-cinc primers dies del mes de desembre, la validació de l'autorització d'explotació, adjuntant-hi:

a) L'exemplar de la guia de circulació en poder de l'empresa operadora, diligenciada amb la baixa corresponent concedida per l'autoritat competent en la comunitat de procedència.

b) Còpia legitimada del títol d'empresa operadora i la seua inscripció en el registre corresponent.

c) La declaració jurada a què fa referència l'article 27.2 a) d'este reglament.

d) Còpia, amb segell de registre d'entrada, de l'escrit de l'empresa operadora adreçat a l'òrgan competent de la comunitat autònoma on la màquina es trobava instal·lada, sol·licitant el trasllat de l'exemplar de la guia de circulació allí dipositada per als servicis territorials de la demarcació territorial on vulga instal·lar la màquina.

e) Pagament previ del tributs específics sobre el joc.

f) Certificat del fabricant o del laboratori autoritzat on conste que el model compleix els requisits exigits en el present reglament.

Una vegada presentada la sol·licitud i els documents annexos, els servicis territorials, amb les comprovacions pertinents prèvies, validaran l'autorització d'explotació.

 

 

TÍTOL IV. Règim d'instal·lació

 

CAPÍTOL I. Locals autoritzats per a la instal·lació de màquines

 

Article 33. Locals d'instal·lació

1. Les màquines recreatives i d'atzar podran instal·lar-se, amb el compliment previ dels requisits i condicions establides en este reglament, en els establiments següents:

a) Les màquines recreatives de tipus A definides en els apartats a i b de l'article 4.1 del present reglament podran instal·lar-se als locals i les dependències destinades a l'activitat pública de bar, cafeteries, restaurants, sales de ball/festes, pubs, discoteques, sales recreatives, recintes firals, parcs d'atraccions, pistes de birles, centres d'activitats i entreteniment, ludoteques i càmpings, així com en els locals on, d'acord amb el present reglament, puguen instal·lar-se màquines dels tipus B i C.

b) Les màquines recreatives de tipus A amb premi directe en espècie únicament podran instal·lar-se en sales recreatives, recintes firals, parcs d'atraccions, pistes de birles, centres d'activitats i entreteniment, ludoteques, càmpings i sales de joc.

c) Les màquines recreatives de tipus A que automàticament expenguen vals o fitxes canviables per joguets infantils únicament podran instal·lar-se en salons recreatius, recintes firals, parcs d'atraccions, pistes de birles, centres d'activitats i entreteniment, ludoteques, càmpings i sales de joc.

d) Les de tipus B podran instal·lar-se en els locals destinats a l'activitat pública de bar, cafeteria o restaurant, pubs, sales de ball/festes i discoteques, en les sales de bingo i salons de joc legalment autoritzats i en els locals autoritzats per este reglament per a la instal·lació de màquines de tipus C.

La instal·lació de màquines de tipus B en bars d'estacions de transports públics, aeroports, estacions de servici, sales de ball/festes i discoteques, i centres comercials queda condicionada al fet que el local pròpiament dedicat a bar es trobe clarament delimitat al públic i que les màquines per a la seua explotació s'ubiquen al seu interior, i per a usar-les s'haurà d'accedir a l'interior del local.

Així mateix, no es podrà autoritzar la instal·lació en establiments de temporada que s'instal·len en vies públiques, platges o zones de recreació, ni es podran situar en terrasses o zones de via pública.

e) Les de tipus B que amb caràcter opcional tinguen les característiques fixades en l'article 5.3.g), i) i j) del present reglament, únicament podran ser instal·lades en salons de joc, sales de bingo, vaixells i casinos.

Per al joc en les màquines a què fa referència l'article 5.3.j), la conselleria competent en matèria de joc autoritzarà l'expedició exclusiva per a cada local individualitzat de targetes de prepagament, degudament homologades, que hauran de ser adquirides i canviades dins de les seues dependències.

f) Les màquines de tipus B especials per a salons de joc únicament podran instal·lar-se en l'interior d'estos establiments, en la zona amb servici d'admissió a què es refereix l'article 25 del Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc.

g) Les màquines de tipus B especials de sales de bingo podran instal·lar-se en els llocs establits en el Reglament del joc del bingo. [7]

2. En els locals autoritzats per a la instal·lació de màquines regulades en el present reglament només es podran explotar jocs autoritzats per la conselleria competent en matèria de joc.

3. No es podrà autoritzar la instal·lació de les màquines recreatives de tipus A definides els apartats c) i d) de l'article 4.1 de la present norma en els bars, cafeteries, restaurants i establiments anàlegs dels centres docents d'ensenyament infantil, primari o secundari.

 

Article 34. Límits quantitatius de la instal·lació

1. En els bars, cafeteries, restaurants, pubs, sales de ball/festes i discoteques a què es refereix l'article anterior no podran instal·lar-se més de dues màquines, sense que en cap cas la instal·lació de màquines dels tipus B en un mateix establiment puga simultaniejar-se per empreses operadores distintes.

2. A les sales de joc i als recreatius, el nombre màxim de màquines dels tipus A i B que es podran instal·lar no serà superior a una per cada tres metres quadrats de superfície útil de la sala destinada a jocs.

En recintes firals, parcs d'atraccions, pistes de birles, centres d'activitats i entreteniment, ludoteques, càmpings, amb l'acreditació prèvia per mitjà de la corresponent llicència municipal, podrà destinar-se un espai clarament delimitat amb materials desmuntables i aïllat del públic de pas, en l'interior del qual podran instal·lar-se i explotar-se màquines del tipus A, el nombre de les quals no podrà ser superior a una per cada tres metres quadrats de superfície útil de l'espai dedicat a la seua explotació, sense que el nombre puga ser superior a 50 màquines.

3 Les sales de bingo podran instal·lar màquines recreatives dels tipus A i B, que no siguen especials de bingo, en els llocs establits en el Reglament del joc del bingo. El nombre màxim d'estes màquines serà de nou. D'estes, només podrà instal·lar-se una màquina de tipus B, que amb caràcter opcional tinga les característiques fixades en l'article 5.3.i del present reglament, per sala de bingo. En tot cas les sales de bingo conservaran el nombre d'estes màquines instal·lades a l'entrada en vigor del decret. [8]

4. [9]

 

Article 35. Registre d'establiments autoritzats per a la instal·lació de màquines recreatives i d'atzar

1. Els titulars dels establiments ressenyats en l'article 33 d'este reglament, que vulguen instal·lar màquines recreatives dels tipus A i B, hauran de sol·licitar en model normalitzat l'autorització i inscripció en el Registre d'establiments autoritzats per a la instal·lació de màquines recreatives i d'atzar corresponent.

La sol·licitud haurà de ser presentada pel titular de l'activitat d'hostaleria, aportant els documents següents:

a) Còpia del DNI, permís de residència o CIF.

b) Certificat emés per l'administració tributària d'estar d'alta en l'Impost sobre Activitats Econòmiques de l'exercici en curs i comprensiu de les activitats de l'article 33, o document d'alta o el justificant d'ingrés corresponent, si és el cas.

c) Document acreditatiu de disponibilitat del local o establiment on es duga a terme l'activitat.

d) Declaració jurada de complir els requisits de l'article 33, i també que l'establiment no figura inscrit en el Registre amb la mateixa o distinta denominació.

e) Certificat/ o sol·licitud a l'ajuntament corresponent, on conste el número de policia de la via o vies on dóna l'establiment.

f) Croquis de situació urbana de l'establiment.

g) Declaració jurada que en eixe local no es té en explotació un altre joc no autoritzat per la conselleria competent en matèria de joc.

L'autorització i inscripció tindrà una validesa de cinc anys, quedarà renovada de forma automàtica, per període de la mateixa duració, si no hi ha resolució en contra. No obstant això, podrà ser cancel·lada per faltes de manteniment dels requisits o pressupòsits que li serviren de base o com a conseqüència d'expedient sancionador.

2. En este registre també quedaran inscrits els salons recreatius, els de joc, les sales de bingo i els casinos de joc que posseïsquen l'autorització com a tals establiments.

En estos casos, la inscripció tindrà validesa mentre posseïsquen les autoritzacions respectives com a establiments específics de joc.

3. El canvi de titularitat dels establiments es comunicarà als servicis territorials en el termini màxim d'un mes des que es va produir, adjuntant els documents als quals es fa referència en el punt primer del present article i, amb comprovació prèvia, es farà constar en este registre.

4. L'autorització i inscripció en el Registre d'establiments autoritzats per a la instal·lació de màquines recreatives i d'atzar previstes en este article, així com la seua cancel·lació, serà competència dels servicis territorials corresponents de la conselleria competent en matèria de joc.

 

Article 36. Classes de salons

1. Als efectes del seu règim jurídic, els salons es classifiquen en:

· Salons recreatius/Centres d'oci familiar/Salons cyber.

· Salons de joc.

2. S'entén per salons recreatius tots aquells establiments destinats a l'explotació de màquines recreatives de tipus A i, si és el cas, les mencionades en l'article 2 del present reglament.

3. S'entén per salons de joc aquells establiments destinats específicament a l'explotació i instal·lació de màquines recreatives amb premi tipus B, si bé s'hi podran instal·lar màquines recreatives de tipus A o de pur entreteniment.

 

 

CAPÍTOL II. Documentació i règim d'ús

 

Article 37. Documentació incorporada a la màquina

1. Totes les màquines a què es refereix el present reglament que es troben en explotació i instal·lades, hauran de dur necessàriament incorporades i de forma visible des de l'exterior:

a) Les marques de fàbrica a què es refereix l'article 15 del present reglament.

b) La placa d'identitat a què es refereix l'article 16.

c) La guia de circulació amb les diligències corresponents, protegida com cal de qualsevol possible deteriorament.

d) L'autorització d'instal·lació o el butlletí de situació que està emparant la màquina.

e) Derogat.

2. La incorporació a què es refereix l'apartat anterior s'efectuarà en la part frontal o lateral de la màquina. En este últim cas, la separació entre el lateral de la màquina i qualsevol altre obstacle, permanent o ocasional, no podrà ser inferior a 0,50 metres.

 

Article 38. Documentació que s'ha de conservar en el local

1. Per a les màquines del tipus A i B haurà de trobar-se en tot moment en el local on estiguen en explotació les màquines:

a) El justificant acreditatiu de la inscripció en el Registre d'establiments autoritzats per a la instal·lació de màquines recreatives i d'atzar, que haurà de situar-se en lloc visible del local junt amb la màquina o màquines.

b) El llibre d'Inspecció i Reclamacions, en model normalitzat diligenciat pels servicis territorials corresponents.

c) Un exemplar del present reglament que haurà d'estar a disposició de l'usuari que el sol·licite.

2. Les màquines de tipus C hauran de dur per cada màquina un llibre diligenciat on s'especificaran les dades que s'hi assenyalen. Podran ser eximits d'esta obligació els establiments que disposen d'un sistema informàtic central, autoritzat per la Comissió Tècnica del Joc i connectat a les màquines, on queden registrades totes les operacions que realitzen els dispositius i comptadors.

 

Article 39. Prohibicions d'ús

1. Als operadors de les màquines, titulars de l'establiment o locals on es troben instal·lades i al personal al servici dels uns i dels altres els és prohibit:

a) Usar les màquines dels tipus B i C en qualitat de jugadors.

b) Concedir crèdits o diners a compte als jugadors.

c) Concedir bonificacions o jugades gratuïtes a l'usuari.

2. Els titulars o responsables dels establiments on es troben instal·lades les màquines impediran l'ús de les dels tipus B i C als menors d'edat.

 

Article 40. Condicions de seguretat

1. Els titulars dels establiments o locals on es troben instal·lades les màquines de joc, i les empreses operadores propietàries d'estes, estaran obligats a mantenir-les en tot moment en perfectes condicions d'higiene, seguretat i funcionament, i seran responsables del mal servici o dels danys que puguen ocasionar.

2. Si es produeix en la màquina una avaria que no pot ser reparada en l'acte i que impedeix el seu correcte funcionament, el titular del local o personal que hi preste servicis la desconnectarà immediatament.

3. Si la màquina no paga el premi obtingut, el titular del local o personal al seu servici, a costa del titular, estarà obligat a pagar en metàl·lic el premi, o la diferència que falte per a completar-lo.

 

TÍTOL V. Règim sancionador

 

CAPÍTOL I. Infraccions i sancions

 

Article 41. Infraccions

Són infraccions administratives en matèria de joc les accions o omissions voluntàries tipificades en la Llei de la Generalitat 4/1988, de 3 de juny.

 

Article 42. Faltes molt greus

Són infraccions o faltes molt greus les tipificades en l'article 23 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, i, especialment, les següents:

a) La fabricació, distribució, comercialització, venda, explotació i instal·lació de màquines de les regulades en el present reglament els models de les quals no estiguen prèviament autoritzats i inscrits o no es corresponguen amb estos, o corresponguen a autoritzacions cancel·lades.

b) La fabricació, importació i comercialització de màquines per persones no inscrites en els registres corresponents.

c) L'explotació i instal·lació de màquines que manquen de qualsevol dels requisits següents: marca de fàbrica, placa d'identitat, guia de circulació amb autorització d'explotació i autorització d'instal·lació o butlletí de situació, així com la seua alteració o inexactitud.

d) L'explotació i instal·lació de màquines per persones distintes de les autoritzades o habilitades per a això.

e) La cessió per qualsevol títol de les autoritzacions concedides d'acord amb el que disposa el present reglament sense complir les condicions i els requisits que s'hi estableixen.

f) L'explotació i instal·lació de màquines en establiments o locals no autoritzats o no inscrits en el Registre d'establiments autoritzats per a la instal·lació de màquines recreatives i d'atzar o en condicions distintes a les autoritzades o en condicions distintes a les autoritzades.

g) L'explotació i instal·lació de màquines per persones o entitats no autoritzades o no inscrites en el Registre d'Empreses Operadores.

h) La manipulació o alteració de màquines en perjudici dels jugadors.

i) La instal·lació de màquines en nombre major a l'autoritzat per al local o establiment.

j) La utilització, en qualitat de jugadors, de les màquines del tipus B i C per personal empleat o directiu de l'establiment on es troben instal·lades o de l'empresa dedicada a la seua explotació, gestió o reparació.

k) La modificació de qualsevol de les condicions essencials en virtut de les quals es van concedir les preceptives autoritzacions sense complir els requisits establits en el present reglament.

l) La concessió de préstecs als jugadors o apostadors en els llocs on estiguen instal·lades les màquines, pel personal empleat o directiu de l'establiment o de l'empresa dedicada a la seua explotació, gestió o reparació.

m) L'impagament total o parcial als jugadors de les quantitats que obtinguen com a premi.

n) Obtenir les corresponents autoritzacions mitjançant l'aportació de dades o documents no conformes amb la realitat.

o) Efectuar la interconnexió de màquines de tipus C sense l'autorització corresponent.

p) La negativa o obstrucció a l'actuació inspectora de control i vigilància realitzada per agents de l'autoritat, així com pels funcionaris i òrgans encarregats o habilitats específicament per a l'exercici d'estes funcions.

q) Permetre o consentir, expressament o tàcitament, per part dels titulars de l'activitat del local o establiment, la instal·lació de màquines que no reunisquen els requisits exigits per este reglament, o en locals no autoritzats o en condicions distintes a les autoritzades.

r) Efectuar publicitat dels jocs mitjançant màquines o dels locals o establiments on es practiquen sense la deguda autorització o al marge dels límits que esta fixa.

 

Article 43. Faltes greus

Són infraccions o faltes greus les tipificades en l'article 24 de la Llei de la Generalitat 4/1988, de 3 de juny, i especialment les següents:

a) Permetre l'ús de les màquines dels tipus B o C a menors d'edat, així com permetre'ls l'accés als locals o establiments on ho tenen prohibit.

b) Reduir les fiances per davall dels límits establits en este reglament o el capital mínim de les societats, llevat que la reducció del capital estiga imposada per la legislació mercantil.

c) La transferència d'accions o participacions del capital social sense la prèvia autorització o, si és el cas, la modificació de la denominació social o l'entrada de nous socis sense la prèvia autorització administrativa.

d) La falta de comunicació dins dels terminis establits en el present reglament de qualsevol modificació de l'autorització inicial que no requerisca autorització prèvia.

e) La inexistència o mal funcionament de les mesures de seguretat dels locals quan puguen afectar la seguretat de les persones.

f) L'admissió de més jugadors dels que permeta la capacitat del local.

g) No dur els llibres exigits en el present reglament o fer-ho incorrectament.

h) No facilitar als òrgans competents la informació necessària per a un adequat control de les activitats de les empreses de joc.

i) Realitzar la transmissió d'una màquina sense l'autorització corresponent.

j) No exhibir en el local o establiment l'autorització preceptiva.

k) La no-col·locació en la màquina de la guia de circulació, de l'autorització d'instal·lació o butlletí de situació, així com de la placa d'identitat.

l) La no conservació en el local o establiment dels documents a què es refereix l'article 38 del present reglament, llevat dels ressenyats en els apartats b) i c) del punt 1, així com la seua pèrdua sense causa justificada.

m) I, en general, l'incompliment dels requisits o prohibicions establits en el present reglament sempre que no tinguen la consideració d'infracció molt greu i hagen produït frau a l'usuari, benefici per a l'infractor o perjudicis als interessos de la comunitat.

 

Article 44. Faltes lleus

Són infraccions o faltes lleus les tipificades com a tals en l'article 25 de la Llei de la Generalitat 4/1988, de 3 de juny, i en particular:

a) Col·locar la documentació que ha de dur incorporada la màquina de manera que se'n dificulte la visibilitat des de l'exterior o la falta de protecció eficaç per a impedir-ne el deteriorament o la manipulació.

b) La falta de Llibre d'Inspecció i Reclamacions, així com no posar a disposició dels usuaris una còpia del present reglament, que estan establits en l'article 38.1 b) i c) del present reglament.

c) La inexistència de rètols o cartells en la porta d'accés als salons de joc amb la indicació de la prohibició d'entrada a menors d'edat.

d) La falta de lliurament per l'empresa operadora al titular de l'establiment on es trobe instal·lada la màquina de la documentació o llibres que s'han de conservar en el local.

e) La no devolució de la guia de circulació, quan això siga preceptiu.

f) En general, l'incompliment dels requisits o prohibicions establits en este reglament, sempre que no tinguen la consideració d'infracció greu o molt greu.

 

Article 45. Sancions

1. D'acord amb l'article 27 de la Llei de la Generalitat 4/1988, de 3 de juny, les infraccions del que disposa este reglament podran ser sancionades:

a) Les lleus amb multes de fins a 3.005,06 euros.

b) Les greus amb multes de fins a 30.050,60 euros.

c) Les molt greus amb multes de fins a 601.012,10 euros.

A més de les sancions de multa, la comissió d'una infracció comportarà, si és el cas, el lliurament a l'administració o als perjudicats, que hagen estat identificats, dels beneficis il·lícits obtinguts.

2. Les infraccions que hagen sigut sancionades d'acord amb el que disposa l'apartat anterior, i que tinguen la qualificació de greus o molt greus, per raó de la seua naturalesa, repetició o transcendència, podran, a més, ser sancionades, d'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei de la Generalitat 4/1988, de 3 de juny, amb:

a) Suspensió, cancel·lació temporal o revocació definitiva de l'autorització per a l'organització o explotació de jocs mitjançant les màquines regulades en el present reglament.

b) Clausura temporal o definitiva del local o establiment on es puguen explotar i instal·lar les màquines, o inhabilitació definitiva d'este per a activitats de joc, així com la prohibició d'instal·lació i realització d'activitats de joc.

c) Inhabilitació temporal o definitiva per a ser titular de les autoritzacions referides en este reglament.

No obstant això, quan l'activitat principal que s'exercisca en un establiment no siga de joc, este no podrà ser clausurat, si bé podrà acordar-se la prohibició d'instal·lació i realització d'activitats de joc

3. Per a la graduació de les sancions, a part de la qualificació de la infracció comesa, es tindran en compte les circumstàncies personals o materials que concórreguen en els fets i concretament les característiques del lloc instal·lació de les màquines, la contumàcia en la conducta de l'infractor, la reiteració en la comissió de faltes, la publicitat o notorietat dels fets i la transcendència econòmica i social de la infracció comesa.

4. En tot cas, la comissió de tres faltes lleus en una període d'un any tindrà la consideració d'una falta greu i la comissió de tres faltes greus en un any o de cinc en tres anys tindrà la consideració de molt greu.

 

Article 46. Regles d'imputació

1. Són responsables de les infraccions regulades en este reglament els seus autors, siguen persones físiques o jurídiques, però:

a) Les infraccions per incompliment dels requisits que han de reunir les màquines d'acord amb el que disposa el títol I seran imputades al titular d'estes, llevat si es prova la responsabilitat del fabricant, distribuïdor o comercialitzador d'estes.

b) Les màquines objecte de la infracció es presumiran propietat del titular de l'establiment o local on es troben instal·lades, si no s'acredita de forma justificada i fefaent la seua titularitat.

2 En el cas que directius, administradors o personal empleat per persones o entitats relacionades amb les màquines recreatives o d'atzar cometen infraccions en els establiments o locals on estes màquines es troben instal·lades, seran responsables solidaris les persones o entitats per a qui presten servicis els interessats.

 

 

CAPÍTOL II. Competències, procediment i facultats de l'administració

 

Article 47. Facultats de l'administració

1. Quan hi haja indicis de falta greu o molt greu, l'òrgan que instrueix l'expedient podrà acordar, com a mesura cautelar, el tancament dels establiments on es practique el joc vulnerant les disposicions legals, així com el precinte, el dipòsit o la confiscació dels materials usats per a esta pràctica.

2. Sense perjudici del que disposen els articles anteriors, l'administració podrà decomissar i destruir les màquines en els supòsits recollits en l'apartat tres de l'article 28 de la Llei de la Generalitat 4/1988, de 3 de juny.

Així mateix, tenint en compte la naturalesa de la infracció, l'administració podrà ordenar el comís de les apostes hagudes i dels beneficis il·lícits, l'import del qual s'ingressarà en la Hisenda Pública de la Generalitat.

3. Les màquines recreatives i d'atzar que manquen dels requisits establits en este reglament o que infringisquen els límits d'apostes o premis, així com les instal·lades en locals no autoritzats, podran ser precintades pels agents de l'autoritat, com a mesura cautelar, la qual cosa es farà constar en l'acta incoada a l'efecte.

Una vegada iniciat l'expedient, l'òrgan encarregat de la tramitació haurà d'alçar o mantenir la mesura cautelar presa pels agents de l'autoritat.

 

Article 48. Competències

1. Correspondrà a la Secretaria de la Comissió Tècnica del Joc incoar els expedients corresponents a infraccions molt greus i als directors dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc els que es referisquen a infraccions greus i lleus.

2. Les infraccions administratives qualificades com molt greus seran sancionades pel conseller competent en matèria de joc, amb multa de fins a 150.253,02 euros, i pel Consell, amb multa de 601.012,10 euros.

3. Les infraccions administratives qualificades com greus i lleus seran sancionades amb multa de fins a 30.050,60 euros o 3.005,06 euros, respectivament, pel director dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc.

4. Les sancions addicionals o accessòries no pecuniàries podran ser imposades per l'òrgan competent per a la imposició de la sanció pecuniària.

 

Article 49. Procediment

Les sancions s'imposaran amb subjecció al procediment regulat en la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, i serà supletori a este efecte el que disposa la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

 

 

 

ANNEX I

 

XXXXX/YYYYY/00-ZZZZZ

 

Sent:

 

XXXXX: El número de l'empresa en el Registre de Fabricants i Importadors de Màquines Recreatives i d'Atzar i de Material de Joc.

 

YYYYY: El número del model que li correspon en el Registre de Models

 

00-ZZZZZ: Sèrie i número de fabricació de la màquina

 

Exemple: MA-000/CC000-99999

Significació:

Fabricant núm. MA-999

Model homologat núm. CC000

Sèrie 00 i número de fabricant

 

 

ANNEX II

 

Veure imatge (pdf)

 

 

ANNEX III

 

Veure imatge (pdf)

 

 

ANNEX IV

 

Veure imatge (pdf)

 

 

ANNEX V

 

Veure imatge (pdf)

 

 

 

 



[1]  Redactat de conformitat amb el que disposa el Decret 200/2009, de 6 de novembre (DOGV núm. 6140, de 09.11.2009); Decret 42/2011, de 15 d'abril (DOGV núm. 6540, de 10.06.2011); Decret 56/2011, de 20 de maig  (DOGV núm. 6540, de 10.06.2011) i Decret 26/2012, de 3 de febrer (DOGV núm. 6707, de 06.02.2012).

[2]  L'apartat 2, lletra b; l'apartat 3, lletres a, e y g; y l'apartat 4 de l'article 5 es modifiquen pel Decret 33/2014, de 21 de febrer, del Consell, pel qual es modifiquen determinats preceptes del Reglament de Màquines Recreatives i d'Atzar, aprovat pel Decret 115/2006, de 28 de juliol; del Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc, aprovat pel Decret 44/2007, de 20 d'abril; del Reglament d'Apostes de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 42/2011, de 15 d'abril; així com la disposició transitòria primera del Decret 26/2012, de 3 de febrer, pel qual es modifiquen diversos reglaments de joc. (DOGV núm. 7220 de 24.02.2014)

[3]  L'apartat 7 de l'article 5 es modifica per la disposició final primera del Decret 62/2015, de 8 de maig, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament del Joc del Bingo (DOGV núm. 7526 de 15.05.2015) Ref. Base de dades 004371/2015.

[4]  L'apartat 3 de l'article 21 es deroga per la disposició final primera del Decret 62/2015, de 8 de maig, del Consell.

[5]  L'apartat 4 de l'article 23 es modifica per la disposició final primera del Decret 62/2015, de 8 de maig, del Consell.

[6]  L'apartat 8 de l'article 26 es deroga per la disposició derogatòria única de la Llei 1/2020, d'11 de juny, de la Generalitat, de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia a la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 8834 de 15.06.2020) Ref. Base de dades 004404/2020.

[7]  La lletra g) de l'apartat 1 de l'article 33 es modifica per la disposició final primera del Decret 62/2015, de 8 de maig, del Consell.

[8]  L'apartat 3 de l'article 34 es modifica per la disposició final primera del Decret 62/2015, de 8 de maig, del Consell.

[9]  L'apartat 4 de l'article 34 es deroga per la disposició final primera del Decret 62/2015, de 8 de maig, del Consell.

 

Mapa web