Disposicion Consolidada

Texto h2

DECRET 238/1997, de 9 de setembre, pel qual es constitueixen els òrgans consultius i d'assesso-rament en matèria de Drogodependències i altres Transtorns Addictius.

Texto
Texto Texto
Publicat en:   DOGV núm. 3080 de 17.09.1997
Entrada en vigor :   18.09.1997
Origen disposició :   Conselleria Benestar Social
Referència Base de Dades:   3066/1997
Estat :   Derogada
Data de fi de Vigència:   01.01.2015
Compendi :   Enllaç al Compendi
 

Permalink ELI:

https://dogv.gva.es/va/eli/es-vc/d/1997/09/09/238/con/
Seleccionar redacció :


TEXT CONSOLIDAT

 

Disposició derogada 01.01.2015

 

Decret 238/1997, de 9 de setembre, pel qual es constitueixen els òrgans consultius i d'assessorament en matèria de Drogodependències i altres Transtorns Addictius.

 

(DOCV núm. 3080 de 17.09.1997) Ref. 3066/1997

 

La Llei 3/1997, de 16 de juny, de la Generalitat Valenciana, sobre Drogodependències i Altres Transtorns Addictius, diu que en el termini màxim de tres mesos comptadors des de l'entrada en vigor, que es va produir el dia 19 de juny de 1997, hauran de quedar constituïts tots els òrgans col·legiats i unipersonals de coordinació institucional i de participació social previstos en els capítols II i III del títol IV. Entre aquests òrgans, la Llei recull el Consell Assessor de la Generalitat Valenciana en matèria de drogodependències i altres transtorns addicitius, i el Comissionat del Govern Valencià en matèria de Drogodependències, tots dos adscrits a la Conselleria de Benestar Social.

El Consell Assessor de la Generalitat Valenciana en matèria de drododependències i altres transtorns addictius apareix definit en l'article 36 com un òrgan col·legiat de caràcter consultiu en què estaran representats les administracions públiques, les organitzacions no governamentals que treballen en la matèria, les universitats, les centrals sindicals, les associacions d'usuaris i usuàries i de consumidors i consumidores, les organitzacions empresarials i els col·legis professionals, amb l'objecte de promoure la participació de la comunitat i d'afavorir la coordinació i la racionalització en la utilització de recursos. Les característiques, la composició, les funcions i el règim de funcionament d'aquell es determinaran reglamentàriament, cosa que s'acompleix amb la promulgació d'aquesta disposició.

D'altra banda, l'article 35 de la Llei indica que el Comissionat del Govern Valencià en matèria de Drogodependències és l'òrgan unipersonal d'assessorament, de coordinació i de control de les actuacions que, en matèria de drogodependències i altres transtorns addicitius, es realitzen a l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, i de gestió dels recursos destinats específicament a aquesta finalitat. El Comissionat queda adscrit a la Conselleria de Benestar Social amb el rang de Direcció General, estarà dotat d'una Secretaria Tècnica per a l'exercici de les seues competències i quedarà pendent de determinació reglamentària el desplegament de les seues funcions. No obstant això, cal tenir en compte que l'article 31 de la Llei preveu l'existència de la Direcció General de Drogodependències, també adscrita a la Conselleria de Benestar Social, la qual, entre altres atribucions, té assignada la redacció del Pla Autonòmic sobre Drogodependències i Altres Transtorns Addictius, instrument per a la planificació i l'ordenació de recursos, d'objectius i d'actuacions en la matèria. Per tot això, seguint les previsions adoptades abans pel Govern Valencià, el qual amb el Decret 37/1997, de 26 de febrer, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Benestar Social, ja va atribuir en l'article 19 a la Direcció General de Drogodependències les funcions pròpies del Comissionat del Govern Valencià, esdevé necessari ratificar que les competències que la legislació vigent atribuïsca a aquest òrgan unipersonal seran exercides pel o per la titular de la citada Direcció General, aspecte que s'acompleix amb aquest decret.

En virtut de tot això, a proposta de la consellera de Benestar Social i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 9 de setembre de 1997,

 

DECRETE

 

Article 1. El Consell Assessor

1. Es constitueix el Consell Assessor de la Generalitat Valenciana en matèria de drogodependències i altres transtorns addicitius, com a òrgan col·legiat de caràcter consultiu, el qual queda adscrit a la Conselleria de Sanitat o a qui tinga les competències en matèria de drogodependències. [1]

2. El Consell Assessor, en matèria de drogodependències i altres transtorns addicitius, té assignades aquestes funcions específiques:

a) Conéixer, informar i assessorar sobre els programes d'actuació i les normes que promoga la Generalitat Valenciana.

b) Informar preceptivament l'avantprojecte del Pla Autonòmic sobre Drogodependències i Altres Transtorns Addictius.

c) Informar la programació anual de jornades, cursos i seminaris.

d) Proposar l'organització d'actes de caràcter social que afavorisquen una major informació i conscienciació de la societat valenciana.

e) Elevar altres propostes d'actuació als òrgans que componen l'estructura política administrativa.

f) Assessorar aquests òrgans sobre les qüestions que sotmeten a la seua consideració.

g) Ser informat de les accions realitzades i dels centres i serves públics d'atenció i prevenció de les drogodependències i d'altres transtorns addictius, i també dels programes terapèutics que es realitzen a la Comunitat Valenciana.

h) Elevar amb periodicitat anual a la Comissió Executiva en matèria de drogodependències i altres transtorns addicitius la memòria de l'activitat realitzada en l'exercici corresponent, acompanyada de totes les suggerències que es considere oportú amb vista al desplegament d'actuacions futures.

i) Totes les funcions que li siguen atribuïdes reglamentàriament o per la Conselleria de Sanitat o per la que tinga competències en matèria de drogodependències, així com totes les que es deduïsquen de la seua naturalesa d'òrgan assessor i de participació ciutadana i que tendisquen a afavorir la coordinació i racionalització en la utilització dels recursos. [2]

3. El Consell Assessor està compost pels següents membres: 

a) President o presidenta: el conseller o la consellera de Sanitat, o qui tinga les competències en matèria de drogodependències. [3]

b) Vicepresident primer o vicepresidenta primera: el director o la directora gerent de l'Agència Valenciana de Salut. [4]

c) Vicepresident segon o vicepresidenta segona: serà la persona que exercisca el càrrec de director o la directora general de Drogodependències. [5]

Els vicepresidents, com a òrgans de suport i assessorament del president, exerciran les funcions que els encomane o delegue el president.

Els vicepresidents assumiran les funcions de la presidència en cas d'absència, vacant o malaltia del president, segons l'orde.

d) Vocals: [6]

– Quatre vocals designats pel conseller o la consellera de Sanitat, o qui tinga les competències en matèria de drogodependències, d'entre persones amb reconegut prestigi en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius. [7]

– Tres vocals, en representació de les Corporacions Locals de la Comunitat Valenciana, designats per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

– Tres vocals, cada un d'ells en representació de cada diputació provincial de la Comunitat Valenciana, designats per la presidència d'aquestes.

– Un o una vocal designat pel delegat o la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana.

– Un o una vocal designat pel Consell Valencià de Benestar Social.

– Un o una vocal designat pel Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana.

– Tres vocals designats per la Federació Grup Valencià en Drogodependències i altres Trastorns Addictius.

– Tres vocals designats pel conseller o la consellera de Sanitat, o qui tinga les competències en matèria de drogodependències, d'entre les organitzacions no governamentals que realitzen actuacions en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius, en dues o més províncies de la Comunitat Valenciana, no integrats en la Federació d'Alcohòlics Rehabilitats de la Comunitat Valenciana ni en la Federació Grup Valencià en Drogodependències i altres Trastorns Addictius. [8]

– Un o una vocal en representació de les organitzacions no governamentals que treballen en matèria d'atenció i/o prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius, no representades en la Federació d'Alcohòlics Rehabilitats de la Comunitat Valenciana ni en la Federació Grup Valencià en Drogodependències i altres Trastorns Addictius, elegit per elles i entre aquestes.

– Un o una vocal per cada una de les universitats de la Comunitat Valenciana, designats pel corresponent rector.

– Dos vocals en representació de les societats científiques especialitzades en drogodependències amb major nombre de socis a nivell nacional, elegits per elles i d'entre elles.

– Dos vocals designats per i entre les centrals sindicals, que hauran obtingut la condició de més representatives en la Comunitat Valenciana, en proporció a la seua representativitat, d'acord amb el que disposen els articles 6.2 i 7.1 de la Llei Orgànica 11/1985, de 2 d'agost, de Llibertat Sindical.

– Dos vocals en representació dels professionals que presten serveis en les unitats de conductes addictives de titularitat pública, designats per ells i d'entre ells.

– Dos vocals en representació dels professionals que presten serveis en els centres, serveis o unitats d'atenció i/o prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius, degudament acreditats, designats per ells i d'entre ells.

– Un vocal o una vocal en representació de les associacions d'usuaris i usuàries i consumidors i consumidores, designat pel Consell Assessor de Consum de la Comunitat Valenciana d'entre els seus membres pertanyents a tals associacions.

– Dos vocals designats un d'ells per l'organització veïnal més representativa de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el nombre d'associats a l'esmentat territori, i l'altre per la següent associació veïnal més representativa, d'acord amb el mateix criteri.

– Dos vocals designats per i entre les associacions empresarials d'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que compten en aquesta amb un mínim del 15% de les empreses.

– Dos vocals designats per la Unió Col·legial de la Comunitat Valenciana, entre els col·legis professionals de sectors implicats en l'atenció i/o la prevenció de les drogodependències.

e) Secretari o Secretària: un/una funcionari/a de la Direcció General de Drogodependències, designat pel seu titular, que actuarà amb veu però sense vot. [9]

4. La secretaria administrativa del Consell Assessor serà exercida per l'Àrea del Gabinet de Coordinació Interdepartamental.

5. Podran assistir a les reunions del Consell Assessor les persones que l'òrgan mateix decidisca, amb dret de veu però sense vot.

6. Els membres del Consell Assessor seran elegits o designats per a un període de quatre anys, sent reelegibles, per períodes d'igual duració, mitjançant la repetició dels corresponents procediments de designació a la conclusió de cada període. No obstant això, els membres del Consell Assessor podran ser remoguts quan ho decidisca la institució o l'òrgan que els va designar, o ben quan s'acredite, en expedient contradictori substanciat per la Direcció General de Drogodependències, major representativitat per part d'alguna altra organització o associació.

Tots els membres del Consell podran delegar per escrit en favor d'una altra persona l'assistència a les sessions. [10]

7. Sense perjudici que el Consell Assessor puga aprovar el seu propi reglament d'organització i de règim de funcionament, li seran d'aplicació les normes contingudes en el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

En tot cas, el Consell Assessor es reunirà amb caràcter ordinari, si més no, dues vegades a l'any, i amb caràcter extraordinari quan siga convocat per la presidència a iniciativa pròpia o per petició d'un terç dels membres titulars. La convocatòria i l'ordre del dia de cada reunió, juntament amb la documentació necessària, seran trameses als membres amb una antelació mínima de setanta-dues hores, llevat dels casos d'urgència justificada.

8. Les despeses de funcionament del Consell Assessor de la Generalitat Valenciana en matèria de drogodependències i altres transtorns addicitius seran a càrrec de les dotacions pressupostàries de la Direcció General de Drogodependències.

 

Article 2. El Comissionat del Govern Valencià en matèria de Drogodependències

1. De coformitat amb allò que disposa l'article 35 de la Llei 3/1997, de 16 de juny, de la Generalitat Valenciana, sobre Drogodependències i Altres Transtorns Addictius, el Comissionat del Govern Valencià en matèria de Drogodependències és l'òrgan personal d'assessora-ment, de coordinació i de control de les actuacions que, en matèria de drogodependències i altres transtorns addicitius, es realitzen a l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, alhora que gestiona els recursos destinats específicament a aquesta finalitat.

El Comissionat, amb rang de director general, està adscrit a la Conselleria de Sanitat o a la que tinga les competències en matèria de drogodependències, i disposa de la Secretaria Tècnica per a l'exercici de les seues competències. [11]

2. El càrrec de Comissionat del Govern Valencià en matèria de Drogodependències serà exercit pel director o per la directora general de Drogodependències, qui exercirà personalment totes les atribucions que la normativa vigent assigne al Comissionat.

 

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

 

Queda derogat el Decret 41/1994, de 21 de febrer, del Govern Valencià, pel qual es va crear el Consell Assessor de la Generalitat Valenciana en matèria de Drogodependències, òrgan que s'extingirà en el moment que el Consell Assessor que es constitueix amb aquesta norma realitze la primera sessió.

 

DISPOSICIONS FINALS

 

Primera [12]

Es faculta el conseller o la consellera de Sanitat, o qui tinga les competències en matèria de drogodependències, per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries en desplegament de les previsions d'este decret.

 

Segona

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

 

Valencia, 9 de setembre de 1997

 

El President de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO

 

La Consellera de Benestar Social,

MARCELA MIRÓ PÉREZ 

 

 



[1]  Article 1.1: Modificat pel Decret 186/2005, de 2 de desembre, del Consell de la Generalitat, de modificació del Decret 238/1997, de 9 de setembre, pel qual es constitueixen els òrgans consultius i d'assessorament en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius, modificat parcialment pel Decret 136/2001, de 26 de juliol (DOCV núm. 5150 de 07.12.2005) Ref. Base de dades 6132/2005.

[2]  Article 1.2 lletra i): Modificat pel Decret 186/2005, de 2 de desembre.

[3]  Article 1.3 a): Modificat pel Decret 186/2005, de 2 de desembre.

[4]  Article 1.3 b): Modificat pel Decret 186/2005, de 2 de desembre.

[5]  Article 1.3 c): Introduït pel Decret 186/2005, de 2 de desembre.

[6]  Article 1.3 d): l'anterior lletra c, passa a ser la d, pel Decret 186/2005, de 2 de desembre.

[7]  Article 1.3 d) paràgraf primer: Modificat pel Decret 186/2005, de 2 de desembre.

[8]  Article 1.3 d) paràgraf nove: Modificat pel Decret 186/2005, de 2 de desembre.

[9]  Article 1.3 d) passa a ser el 1.3 e), pel Decret 186/2005, de 2 de desembre.

[10]  Article 1.6: Modificat pel Decret 136/2001, de 26 de juliol de 2001, del Govern Valencià, de modificació del Decret 238/1997, de 9 de setembre, pel qual es constitueixen els òrgans consultius i d'assessorament en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius (DOCV núm. 4058 de 06.08.2001) Ref. Base de dades 3200/2001.

[11]  Article 2.1: Modificat pel Decret 186/2005, de 2 de desembre.

[12]  Disposicio final primera: Modificat pel Decret 186/2005, de 2 de desembre.

 

Mapa web