Disposicion Consolidada

Texto h2

DECRET 208/2004, de 8 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

Texto
Texto Texto
Publicat en:   DOGV núm. 4861 de 13.10.2004
Entrada en vigor :   13.10.2004
Origen disposició :   Conselleria Empresa, Universitat i Ciència
Referència Base de Dades:   4527/2004
Número identificador:   2004/10351
Estat :   Vigent
Data de fi de Vigència:  
Compendi :   Enllaç al Compendi
 

Permalink ELI:

https://dogv.gva.es/va/eli/es-vc/d/2004/10/08/208/con/
Seleccionar redacció :


TEXT CONSOLIDAT

 

Última revisió 13.11.2012

 

DECRET 208/2004, de 8 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

 

(DOCV núm. 4861 de 13.10.2004) Ref. 4527/2004

 

El Claustre de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, en data 23 de juliol del 2003, va aprovar la proposta d'Estatuts de la Universitat. El rector de la Universitat va presentar la proposta d'Estatuts per a l'aprovació a l'empara del que establix la disposició transitòria segona i l'article 6 de la Llei Orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'Universitats.

La sol·licitud ha sigut tramitada d'acord amb les previsions contingudes en l'article 6.2 de la Llei Orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'Universitats, i s'ha efectuat el control de legalitat previ. Per Acord del Consell de la Generalitat de data 27 de febrer del 2004 es van formular diverses objeccions de legalitat a la proposta.

El Claustre de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, en sessió de data 11 de juny del 2004, a la vista dels inconvenients de legalitat formulats, ha aprovat una nova proposta d'Estatuts.

Per tot allò, a proposta del conseller d'Empresa, Universitat i Ciència, oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 8 d'octubre de 2004,

 

DECRETE

 

Article únic

Aprovar els Estatuts de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, d'acord amb el text especificat en l'annex d'este decret.

 

DISPOSICIÓ FINAL

 

Este decret entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

 

Valencia, 8 d'octubre de 2004

 

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

 

El conseller d'Empresa, Universitat i Ciència,

JUSTO NIETO NIETO

 

 

ANNEX

 

ESTATUT DE LA UNIVERSITAT MIGUEL HERNANDEZ D'ELX

 

TÍTOL PRELIMINAR. La universitat Miguel Hernández d'Elx

 

CAPÍTOL PRIMER. Naturalesa i Objectius.

 

Article 1. Naturalesa. [1]

1. La Universitat Miguel Hernández d'Elx, d'ara en avant UMH, és una entitat de dret públic, dotada de personalitat jurídica i patrimoni propi, que gaudix d'autonomia, d'acord amb el que establixen la Constitució i les lleis, per a l'exercici del servici públic d'educació superior per mitjà de l'estudi, la investigació, la docència, la transferència de coneixement a la societat i l'extensió universitària. Per això:

a) Els seus professors exercixen la llibertat de càtedra a través de l'expressió lliure en la seua activitat docent, en tot allò que es relaciona amb la ciència, la tècnica, la cultura i l'art, dins dels plans d'estudi de les seues disciplines, sense més límits que els establits en la Constitució i en les lleis i els derivats de l'organització de les ensenyances en la Universitat.

b) Els seus investigadors exercixen amb absoluta llibertat l'elecció de les seues metes i la difusió dels resultats obtinguts, amb el respecte a l'ordenament jurídic que els siga aplicable.

c) Els seus estudiants exercixen la llibertat d'estudi, segons el principi d'igualtat i no-discriminació que tots els òrgans de govern i representació han de procurar.

 

Article 2. Objectius. [2]

L'objectiu de la UMH és promoure la creació i la transmissió crítica del coneixement a tots els nivells, sempre amb l'excel·lència com a guia de les seues actuacions i amb l'únic límit de la seua capacitat. A este fi, són objectius específics els següents:

a) La busca de l'excel·lència en l'exercici del servici públic per mitjà de l'ensenyança superior, la investigació i la prestació de servicis.

b) La formació integral dels ciutadans membres de la seua comunitat universitària.

c) La vinculació amb el seu entorn per a millorar les condicions de vida dels ciutadans a qui servix, i col·laborar en el seu desenrotllament socioeconòmic i cultural i en la qualitat mediambiental.

d) La formació dels seus estudiants no sols per a la seua inserció en la vida professional i empresarial, sinó perquè introduïsquen en el teixit socioeconòmic de la societat tots els avanços científics i tècnics que contribuïsquen al seu continu perfeccionament.

e) La integració de les persones amb discapacitat en tots els àmbits.

f) La no-discriminació de les persones pertanyents a la comunitat universitària.

g) L'ús de la ciència, la tècnica, la cultura i l'art com a motors de l'enteniment entre els pobles, cultures, tradicions i creences de tots els sers humans.

h) La potenciació de les relacions amb les altres universitats, i en particular, amb les de la resta de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, per mitjà dels corresponents convenis.

i) Fomentar les relacions internacionals en els camps docents, científics i culturals, i fomentar la mobilitat i l'intercanvi d'estudiants, professors i investigadors amb universitats, centres d'investigació i altres entitats d'altres països. Per a fer-ho, s'afavorirà el coneixement de la llengua anglesa.

j) Afavorir el coneixement de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana per tots els membres de la comunitat universitària.

k) Tots aquells que s'acorden reglamentàriament, no s'oposen als anteriors i siguen propis de la naturalesa i els fins de la Universitat.

 

Article 3. Denominació i emblemes.

1. El nom de “Universitat Miguel Hernández d'Elx” és el que correspon a la Universitat en virtut de la seua llei de creació, i no podrà ser proposat el seu canvi de nom, a l'òrgan competent, més que amb l'acord del Claustre Universitari per la modificació d'estos Estatuts.

2. Els campus de la UMH són els que corresponguen a les localitats amb centres en què s'impartixen títols oficials expedits pel Rector i dependents de la Universitat. El Consell de Govern determinarà el nom oficial de cada un, que es compondrà de la paraula “Campus” seguida del nom oficial de la localitat.

3. L'escut de la UMH és el que apareix en la primera pàgina d'estos Estatuts i formarà part indissoluble dels mateixos. La seua descripció és la suma del símbol i el logo. El Símbol consistix en tres elements diferenciats:

Un quadrat que conté les inicials de Miguel Hernández amb la seua lletra manuscrita, la lletra U amb línies que simulen els traços de construcció tipogràfica, i una esfera que unix els anteriors elements.

Logotip consistix en la paraula UNIVERSITAS, composta en una tipografia denominada Frutiger Black., junt amb la nominació «Miguel Hernández» amb una tipografia cursiva i amb traços Palatí Bold Italic.

L'articulació principal de l'escut consistirà en:

El símbol i el logotip situats en forma de quadrat amb la llegenda “UNIVERSITAS” a l'esquerra i “Miguel Hernández” baix i constituïx l'element representatiu principal.

L'articulació secundària consistirà en:

El símbol i el logotip situats en forma circular, amb el símbol en el centre i el logotip circumdant-ho.

El Segell consistirà en l'articulació secundària.

La Bandera es compondrà de fons blanc en el centre de la qual s'ubica l'articulació secundària.

4. Els representants dels òrgans de govern i representació hauran de fer ús dels emblemes oficials de la UMH en les seues activitats oficials.

5. Les normes d'ús dels símbols identificadors de la Universitat i els seus emblemes es desenrotllaran segons la Normativa d'Ús que acorde el Consell de Govern. En ella es podrà regular l'existència de logotips específics, per als centres de la UMH en condició secundària.

 

CAPÍTOL SEGON. Règim Jurídic

 

Article 4. Principis generals.

1. La UMH, per al compliment dels seus fins, actua en règim d'autonomia conforme a la normativa que li és d'aplicació, sense perjuí de les funcions que corresponguen a les administracions competents.

2. Com a Administració Pública gaudeix de les potestats, drets i prerrogatives, que corresponen a qualsevol altra, sense més límits que els que establisca la llei.

3. La UMH està regida per les disposicions emanades per l'Estat i la Comunitat Valenciana en l'exercici de les seues competències respectives, per la seua Llei de Creació, els presents Estatuts i per les normes, acords i resolucions adoptats pels corresponents òrgans de la Universitat. [3]

4. Les resolucions que dicte el Rector i els acords que adopten el Consell de Govern, el Consell Social, el Claustre Universitari i la Junta Electoral, esgoten la via administrativa.

5. Tots els altres acords i resolucions, que dicten els òrgans de govern i representació de la Universitat i que no esgoten la via administrativa, seran recorribles davant del Rector.

6. L'entrada en vigor de qualsevol acord o resolució dels òrgans de govern i representació de la UMH requerirà la seua difusió pública, inclòs el Butlletí Oficial de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, en avant BOUMH, i haurà d'incloure, a més de la denominació de l'òrgan que la dicta i del referende necessari si és procedent, la seua efectivitat amb relació a la data que consta explícitament en el text, o a la de la seua publicació en el mateix o en el corresponent diari oficial.

 

Article 5. Principis jeràrquics.

1. Totes les competències que no estiguen expressament arreplegades en l'ordenament jurídic i en els presents Estatuts seran exercides pel Rector.

2. Per a la resolució de conflictes d'atribucions entre òrgans de la Universitat Miguel Hernández d'Elx que adopten decisions que legalment esgoten la via administrativa, es crearà una comissió, formada per la persona que ocupe el càrrec de Rector, que la presidirà, un representant de cada u dels òrgans col·legiats els acords del qual esgoten la via administrativa, i la persona que ocupe la Secretaria General, que actuarà exercint les funcions pròpies del càrrec, amb veu però sense vot.

3. Els conflictes d'atribucions entre la resta d'òrgans de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, seran resolts pel Rector.

 

Article 6. Àmbit

Els òrgans de govern i representació actuaran en l'acompliment de les seues competències d'acord amb el Règim Jurídic de la UMH, establit en l'article 4.3 d'estos Estatuts.

 

Article 7. Acords i Resolucions.

1. Les decisions dels òrgans col·legiats de la Universitat adoptaran la forma d'acords, i les dels òrgans unipersonals la de resolucions, distingint els de caràcter normatiu dels que corresponguen a disposicions de caràcter general, que seran numerats consecutivament per l'orde en què es dicten, i amb relació a l'any en què s'adopten. Amb independència de la seua publicació en el BOUMH, s'inscriuran en el corresponent registre específic.

2. No podran abstindre's en les votacions els que, per la seua qualitat d'autoritats o personal al servici de les Universitats, tinguen la condició de membres d'òrgans col·legiats quan exercisquen potestats administratives. En els supòsits en què s'exercisquen competències polítiques normatives, de govern universitari o d'elecció de càrrecs acadèmics, podran emetre el seu vot en blanc. Tindran obligació d'abstindre's quan concórrega causa legal.3. Els acords dels òrgans de govern i representació universitaris s'adoptaran per majoria simple, és a dir, en favor de la proposta que obtinga més vots a favor que en contra, o la que més vots obtinga si hi ha diverses, llevat que norma legal o reglamentària establisca una altra majoria qualificada.

 

TÍTOL PRIMER. Estructura i Organització de la UMH

 

CAPÍTOL PRIMER. Estructura de la UMH

 

Article 8. Àmbit general. [4]

La UMH està integrada per facultats, escoles, departaments, instituts universitaris d'investigació i per aquells altres centres o estructures necessaris per a l'exercici de les seues funcions.

 

Article 9. Comunitat universitària. [5]

La comunitat universitària de la UMH està integrada per les persones físiques incloses en els epígrafs següents:

a) Els funcionaris doctors pertanyents als cossos docents universitaris, que presten servicis en la UMH en actiu, en comissió de servicis o en servicis especials.

b) El personal docent i investigador contractat amb vinculació permanent a la UMH, que compte amb el títol de doctor.

c) Els funcionaris no doctors pertanyents als cossos docents universitaris, que presten servicis en la UMH en actiu, en comissió de servicis o en servicis especials.

d) El personal docent i investigador contractat no doctor, amb vinculació permanent a la UMH.

e) Els professors ajudants doctors de la UMH.

f) Els ajudants de la UMH.

g) Els professors amb contracte en vigor amb la UMH en règim de dedicació a temps parcial, inclòs el personal facultatiu especialista de l'àmbit sanitari subjecte a este mateix règim de dedicació.

h) El personal investigador que preste els seus servicis a temps complet en la UMH, sempre que ocupe places per a l'ingrés de les quals s'exigisca el títol de doctor.

i) El personal investigador predoctoral i el personal docent en formació de la UMH, així com la resta de personal docent i investigador que preste els seus servicis en la UMH.

j) Els funcionaris de carrera o interins dels cossos i escales del personal d'administració que presten els seus servicis en la UMH en actiu, en comissió de servicis o en servicis especials.

k) El personal d'administració i servicis contractat en la UMH, d'acord amb la legislació vigent.

l) Els estudiants matriculats en les ensenyances oficials de grau impartides en la UMH.

m) Els estudiants matriculats en les ensenyances oficials de màster universitari impartides en la UMH.

n) Els estudiants matriculats en les ensenyances de doctorat impartides en la UMH.

o) Els estudiants matriculats en les ensenyances conduents a l'obtenció de diplomes i títols propis d'UMH.

p) Els estudiants matriculats en les ensenyances impartides per centres adscrits.

q) Els que sense estar inclosos en els epígrafs anteriors tinguen un nomenament del rector de la UMH o perceben retribucions amb càrrec a esta institució.

 

CAPÍTOL SEGON. Organització de la UMH

 

Article 10. Facultats i escoles. [6]

1. Les facultats i les escoles són els centres encarregats de l'organització de les ensenyances i dels processos acadèmics, administratius i de gestió conduents a l'obtenció de títols de grau. Podran impartir també ensenyances conduents a l'obtenció d'altres títols, així com dur a terme aquelles altres funcions que determine la Universitat.

2. La creació, modificació o supressió de les facultats i escoles seran acordades per la Comunitat Valenciana, bé per iniciativa pròpia, amb l'acord del Consell de Govern, bé per iniciativa de la Universitat per mitjà de proposta del seu Consell de Govern, en ambdós casos, amb informe previ favorable del Consell Social.

3. Les facultats i escoles seran regides per les disposicions legals vigents, pels presents Estatuts, per les seues normes de desplegament i pels respectius reglaments de règim intern.

4. Les facultats i escoles estan integrades pels membres de la comunitat universitària que, pertanyent a un dels epígrafs a), b), c), d), e), f) i g) de l'article 9 d'estos Estatuts, desenrotllen majoritàriament la seua funció docent a la facultat o escola, el personal d'administració i servicis inclòs en els apartats j) i k) del dit article, que exercisca majoritàriament la seua labor en l'esmentat centre i els estudiants mencionats en els epígrafs l) i m) de l'esmentat article 9 dels Estatuts, matriculats en les ensenyances que s'adscriuen.

 

Article 11. Departaments. Naturalesa i composició. [7]

1. Els departaments són les unitats de docència i investigació encarregades de coordinar les ensenyances de les seues respectives àrees de coneixement en un o més centres, d'acord amb la programació docent de la Universitat, de donar suport a les activitats i iniciatives docents i investigadores del seu professorat, de promoure, organitzar i desenrotllar estudis oficials de postgrau, així com ensenyances conduents a l'obtenció de diplomes i títols propis de la Universitat i d'exercir aquelles altres funcions que li encomane la legislació vigent o els presents Estatuts.

2. Els departaments de la Universitat estaran constituïts per una o diverses àrees de coneixement afins científicament i agruparan tot el personal docent i investigador adscrit a estes. No obstant això, en funció del nombre de professors dels cossos docents universitaris i professors permanents adscrits a una àrea de coneixement, estes àrees podran formar part de dos departaments diferents, en els termes i les condicions que reglamentàriament es determinen.

3. Els departaments seran regulats per la legislació general que els resulte aplicable, pels presents Estatuts i pels seus respectius reglaments de règim intern.

4. Són membres del departament el personal docent i investigador que, integrat en les àrees de coneixement adscrites a este, pertanyen als col·lectius descrits en els apartats a), b), c), d), e), f) i g), de l'article 9, dels presents Estatuts. Així mateix, formen part del departament el personal investigador que preste els seus servicis en este i pertanyen a un dels col·lectius descrits en els apartats h) i i) del mencionat article 9. També forma part del departament el personal d'administració i servicis dels epígrafs j) i k), de l'article 9, d'estos Estatuts que hi presten majoritàriament els seus servicis. Igualment, formaran part del departament els estudiants matriculats en les assignatures impartides per este, descrits en els epígrafs l), m) i n) del referit article 9.

5. Quan els professors que pertanguen a un Departament estiguen adscrits a més a un Institut Universitari d'Investigació, tots els aspectes relacionats tant amb la investigació com els derivats de l'article 83 de la LOU, pel que fa als dits professors, es gestionaran per l'Institut.

 

Article 11.bis. Creació, modificació i supressió de departaments. [8]

1. La creació, modificació o supressió de departaments serà adoptada per acord del Consell de Govern.

2. La iniciativa per a la creació, modificació i supressió de departaments correspon al rector, al mateix Consell de Govern o als membres dels departaments afectats. Les propostes de creació o modificació de departaments aniran acompanyades d'una memòria justificativa que haurà de referir-se, almenys, als aspectes següents:

a) Denominació del departament.

b) Àrea o àrees de coneixement afins que l'integren i les seues assignatures.

c) Objectius de la docència i línies d'investigació.

d) Recursos humans.

e) Infraestructura existent.

f) Qualsevol altre aspecte que resulte d'interés.

3. Les propostes de supressió de departaments hauran d'anar acompanyades d'una memòria justificativa, en què s'explicitarà la destinació que ha de donar-se al personal que hi estiga adscrit, així com el dels béns fungibles i no fungibles d'este i el de qualsevol altre element susceptible de distribució o repartiment.

4. El Consell de Govern, a la vista de les propostes, podrà sol·licitar informe als departaments i centres afectats per la creació, modificació o supressió; també podrà sol·licitar la realització d'una avaluació externa, així com aquells altres informes que considere oportuns.

 

Article 11.ter. Criteris per a la creació, modificació o supressió de departaments. [9]

1. Els departaments es constituiran, d'acord amb els principis de coherència acadèmica, implicacions econòmiques i òptim aprofitament dels recursos, per àrees de coneixement o conjunt d'àrees científicament afins, complementàries o connexes, i agruparan, preferentment, tots els docents i investigadors adscrits a estes àrees.

2. El Consell de Govern acordarà reglamentàriament els terminis, criteris i procediments que s'han de seguir per a la creació, modificació o supressió de departaments, amb subjecció al que establixen els presents Estatuts. A estos efectes, el Consell de Govern determinarà el règim de majories dels acords que adopten el personal docent i investigador adscrit al departament requerit per a considerar les corresponents propostes.

 

Article 11. quater. Departaments interuniversitaris. [10]

1. La UMH podrà constituir departaments interuniversitaris, per mitjà de convenis o concerts amb altres universitats, segons els criteris establits, respecte d'això, pel seu Consell de Govern.

2. Reglamentàriament es determinarà el nombre mínim de professors permanents i professors pertanyents als cossos docents universitaris, adscrits a una àrea de coneixement de la UMH necessaris per a la constitució d'un departament interuniversitario.

 

Article 12. Instituts universitaris d'investigació. Naturalesa i composició. [11]

1. Els instituts universitaris d'investigació són centres de la Universitat dedicats a la investigació científica i tècnica o a la creació artística.

2. En la UMH, els instituts universitaris es reconeixen com a instruments adequats per a la investigació multidisciplinària i per a aconseguir sinergia i competitivitat en les tasques investigadores, com a resultat de l'actuació conjunta i coordinada dels grups d'investigació que els integren. Des d'un punt de vista docent, podran organitzar i desenrotllar estudis oficials de postgrau dirigits a la iniciació i la formació investigadora, així com altres ensenyances d'especialització en les matèries pròpies de l'institut.

3. Pel règim jurídic de la seua creació, els instituts universitaris podran ser propis, mixtos, adscrits o interuniversitaris.

La UMH, conjuntament amb organismes públics d'investigació, centres del Sistema Nacional de Salut i altres centres d'investigació públics o privats sense ànim de lucre, promoguts i participats per una Administració pública, podrà constituir instituts mixtos d'investigació. Correspon al Consell de Govern establir reglamentàriament les condicions perquè el personal docent i investigador puga ser adscrit als esmentats instituts mixtos d'investigació.

Així mateix, per mitjà de conveni, podran adscriure's a la UMH, com a instituts universitaris d'investigació, institucions o centres d'investigació o de creació artística de caràcter públic o privat.

4. Els instituts universitaris d'investigació de la UMH seran regits pel que establixen la legislació general que els siga aplicable, els presents Estatuts, la normativa que per a ells aprove el Consell de Govern de la Universitat i, excepte en el cas dels propis, pel respectiu conveni.

5. En tot cas, seran aplicables als instituts adscrits, mixtos o interuniversitaris, els preceptes continguts en estos Estatuts i en les seues normes de desplegament, llevat d'aquells aspectes que es troben expressament exceptuats en els seus respectius convenis, de conformitat amb les directrius establides pel Consell de Govern.

6. Cada institut universitari d'investigació tindrà un reglament de règim intern, elaborat pel seu Consell i aprovat pel Consell de Govern de la Universitat, d'acord amb el règim jurídic establit en els apartats 4 i 5 anteriors.

7. Composició:

a) Com que són centres exclusivament dedicats a la investigació i al desenrotllament de programes de postgrau, podran estar compostos pels membres de la comunitat universitària dels epígrafs a), b), c), d), e), f), g), h) i i) de l'article 9, dels Estatuts, de la UMH que estiguen adscrits».

b) L'adscripció o no-adscripció dels membres a un institut d'investigació es realitzarà a sol·licitud de l'interessat davant del rector, i requerirà que siga aprovat pel Consell de Govern. En esta aprovació, o en este acord, s'arreplegaran tots els aspectes relacionats amb el canvi de situació, a la vista dels informes previs del departament i de l'institut.

 

Article 12.bis. Creació, modificació i supressió d'instituts universitaris d'investigació [12]

1. La creació, modificació o supressió dels instituts universitaris d'investigació de la UMH correspon a la Comunitat Valenciana, bé per iniciativa pròpia, amb acord del Consell de Govern, bé per iniciativa de la Universitat, per mitjà de proposta del Consell de Govern, en ambdós casos, amb informe previ favorable del Consell Social.

El Consell de Govern, abans de l'aprovació final de la proposta de creació, modificació o supressió d'un institut universitari d'investigació, sol·licitarà informe als departaments i instituts universitaris afectats. També podrà sol·licitar la realització d'una avaluació externa, així com aquells altres informes que considere oportuns.

2. En tot cas, la proposta de creació d'instituts interuniversitaris, mixtos i adscrits, requerirà l'aprovació prèvia dels respectius convenis o acords pel Consell de Govern d'esta Universitat.

3. L'aprovació de l'adscripció o, si és el cas, desadscripció a la UMH d'institucions o centres d'investigació o creació artística correspon a la Comunitat Valenciana, bé per iniciativa pròpia, amb acord del Consell de Govern, bé per iniciativa de la Universitat, per mitjà de proposta del Consell de Govern, en ambdós casos amb informe previ favorable del Consell Social

 

Article 13. Centres específics. [13]

1. La UMH podrà crear centres o estructures específics que servisquen com a suport de la docència, la investigació, la creació artística, la gestió i la prestació de servicis.

2. La seua creació, modificació o supressió serà acordada pel Consell de Govern de la Universitat, a proposta del rector.

3. Els centres o estructures a què es referix el present article també podran crear-se per mitjà de convenis o acords amb altres universitats o entitats, amb un informe previ favorable del Consell Social. En tot cas, l'adopció de l'acord de creació d'estos centres o estructures, tant mixtos com interuniversitaris, requerirà la prèvia celebració del corresponent conveni o acord, segons els criteris establits respecte d'això pel Consell de Govern, de conformitat amb la legislació aplicable.

4. A tots els efectes, els centres o estructures previstos en el present article seran regits per allò que disposen estos Estatuts i les seues normes de desplegament.

5. En tot cas, els òrgans dels centres previstos en el present article s'especificaran en l'acord o conveni de creació d'estos.

 

Article 14. Centres a l'estranger. [14]

1. La UMH podrà proposar al Govern de la nació la creació o supressió de centres a l'estranger per a impartir ensenyances de modalitat presencial, conduents a l'obtenció de títols universitaris de caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional.

2. La proposta correspondrà al Consell Social, amb un informe previ del Consell de Govern de la Universitat, d'acord amb el procediment legalment establit.

 

Article 15. Centres d'Educació Superior adscrits. [15]

1. L'adscripció a la UMH de centres docents de titularitat pública o privada per a impartir estudis conduents a l'obtenció de títols de caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional es realitzarà de conformitat amb el que disposa la LOU i, específicament, en atenció al que preveu el seu article 11.

2. Els requisits bàsics que hauran de complir els centres adscrits seran establits pel Govern de la nació, en compliment del que disposa l'article 4.3 de la LOU.

3. La intervenció de la UMH en el funcionament dels centres que tinga adscrits en relació amb el desenrotllament de les ensenyances conduents a l'obtenció de títols oficials expedits pel rector de la Universitat s'ajustarà a la legislació general que li siga aplicable, a la normativa pròpia reguladora dels centres adscrits, aprovada pel Consell de Govern de la UMH, així com al corresponent conveni d'adscripció que, en tot cas, haurà de ser aprovat pel dit òrgan de govern de la UMH.

 

Article 16. Altres entitats. [16]

1. Per a la promoció i el desenrotllament dels seus fins, la UMH podrà crear o participar en entitats amb personalitat jurídica pròpia o un altre tipus d'estructures, mitjançant un acord del Consell de Govern, a iniciativa del rector, i amb l'aprovació del Consell Social.

2. Seran admissibles com a entitats i estructures les fundacions, els consorcis, les entitats de dret públic, associacions, societats civils o mercantils, empreses de base tecnològica amb participació dels mateixos membres de la comunitat universitària, o qualsevol altra permesa en dret, creades exclusivament per la UMH o de naturalesa mixta.

3. El Consell de Govern elaborarà un reglament marc en què es regularà el seu règim jurídic comú i es fixaran les regles que garantisquen la vinculació, la dependència i el control dels òrgans de govern.

4. En les entitats en què entre els seus fins estatutaris predominen els de caràcter universitari i aquelles en què la participació majoritària siga de la UMH, la presidència correspondrà al rector, o persona que este designe, sense perjuí de la intervenció d'altres membres de la comunitat universitària en els òrgans de govern de les esmentades entitats, el nomenament dels quals correspondrà al rector. No obstant això, la Universitat podrà acordar que exercisquen la presidència de les esmentades entitats altres persones o entitats, en atenció a allò que es disposa en les seues normes constitutives o fundacionals.

5. Amb independència de les normes que s'apliquen en cada cas, els comptes anuals de les entitats en el capital o fons patrimonial equivalent de les quals la Universitat tinga participació majoritària hauran de ser aprovats pel Consell Social, amb un informe previ favorable del Consell de Govern de la Universitat.

6. Sense vulnerar les normes particulars de les corresponents estructures, l'actuació dels membres de la comunitat universitària serà regit pels principis d'eficiència, prudència i transparència en la gestió.

 

TÍTOL SEGON. Govern de la Universitat

 

CAPÍTOL PRIMER. Disposicions Generals

 

Article 17. Òrgans de Govern i Representació de la UMH.

1. Tindran consideració d'òrgans col·legiats els que estiguen formats per més de tres membres, i seran d'àmbit particular els que exercisquen competències sobre estructures específiques de la Universitat.

2. Pel que establix la LOU i pel que disposen els presents Estatuts, la UMH disposa, almenys, dels següents òrgans de govern i representació:

a) Col·legiats d'àmbit general: Consell de Govern, Consell Social i Claustre Universitari

b) Col·legiats d'àmbit particular: Consell de Departament, Consell de Direcció del Departament, Junta de Facultat o d'Escola, Junta de Govern de la Facultat o Escola, Consell d'Institut Universitari d'Investigació i Consell Assessor de Centre.

c) Unipersonals d'àmbit general: rector, president del Consell Social, vicerector, secretari general, gerent, vicesecretari general, vicegerent, vicerector adjunt i delegat del rector.

d) Unipersonals d'àmbit particular: degà de facultat, director d'escola, director de departament universitari, director d'institut universitari d'investigació, director de centre, vicedegà de facultat, subdirector d'escola, subdirector de departament, subdirector d'institut universitari d'investigació, secretari de facultat, secretari d'escola, secretari de departament, secretari d'institut universitari d'investigació i secretari de centre. [17]

3. L'enumeració de l'apartat anterior no limita ni la capacitat d'altres òrgans col·legiats constituïts en l'àmbit de la Universitat l'existència de la qual es dega al compliment de la normativa pròpia de les administracions públiques, ni l'exercici per part d'altres òrgans col·legiats o unipersonals de les competències necessàries per al compliment del que establix expressament en els Estatuts o en les seues normes de desenrotllament. En tot cas el Rector, per resolució, podrà establir i conseqüentment nomenar i cessar els òrgans que estime necessaris per a assistir-li en l'exercici de les seues funcions i competències, d'acord amb el Reglament de Govern, Representació i Administració de la UMH.

 

Article 17.bis. Representació dels sectors i presència equilibrada de dones i hòmens en els òrgans de govern i representació. [18]

1. Els òrgans col·legiats de govern i representació de la UMH es configuraran de manera que queden representats els diferents sectors de la comunitat universitària i propiciaran la presència equilibrada de dones i hòmens en la seua composició. A este efecte, els reglaments electorals de la Universitat desenrotllaran els procediments electorals que garantisquen el principi de presència equilibrada de dones i hòmens en els dits òrgans de govern i representació.

2. La designació i nomenament de les persones que ocupen el càrrec de vicerector de la Universitat hauran de garantir que, en el conjunt d'aquells, hi haja una representació equilibrada entre dones i hòmens, a excepció d'aquells supòsits en què el cens, per sectors, en el dit àmbit no es trobe entre els percentatges de l'apartat 4t d'este article.

3. Els equips de degans de les facultats i de direcció de les escoles, compostos pels vicedeganats o subdireccions i la Secretaria, hauran de formar-se respectant una representació equilibrada entre dones i hòmens, a excepció d'aquells supòsits en què el cens, per sectors, en l'àmbit corresponent no es trobe entre els percentatges de l'apartat següent del present article.

4. S'entendrà per composició equilibrada la presència de dones i hòmens de manera que, en el conjunt a què es referisca, les persones de cada sexe no superen el 60 per cent ni siguen menys del 40 per cent.

 

Article 18. Nomenament dels Òrgans de Govern i Representació.

1. Tots els nomenaments dels titulars dels òrgans unipersonals de govern i representació i dels membres dels col·legiats seran dictats per resolució del Rector, amb l'excepció del seu propi que correspondrà a l'òrgan de govern competent de la Generalitat Valenciana, i del dels membres del Consell Social. En tots els casos esgotaran la via administrativa.

2. Amb les excepcions mencionades en l'apartat anterior, requeriran la seua publicació en el BOUMH perquè adquirisquen plena validesa jurídica.

3. La plena efectivitat dels mateixos requerirà la presa de possessió reglamentària davant del Rector si són òrgans unipersonals i, si no ho són, en la primera sessió del corresponent òrgan col·legiat. De la presa de possessió s'adonarà al Gerent perquè ordene la seua anotació en el seu full de servicis o en el seu expedient acadèmic.

4. L'acompliment dels càrrecs d'òrgans de govern unipersonals no podrà exercir-se simultàniament quan corresponga als que s'establixen en els articles del 20 al 26 de la LOU, amb l'excepció del seu exercici provisional per substitució d'acord amb els Estatuts.

5. L'assistència a les sessions dels òrgans col·legiats comportarà la percepció de les indemnitzacions que corresponguen d'acord amb el Reglament de Govern, Representació i Administració de la UMH.

 

Article 19. Cessament

1. Els cessaments dels membres dels òrgans de govern i representació els dictarà el Rector per resolució que es publicarà en el BOUMH en els mateixos termes de l'article 18 dels Estatuts podran obeir a alguna de les següents causes:

a) A petició pròpia expressa.

b) Per nomenament d'un nou membre per aplicació del que establix els Estatuts.

c) Per lliure decisió de l'òrgan de govern que els va nomenar, d'acord amb l'exercici de les seues pròpies competències.

d) Per cessament derivat d'una sentència judicial, o per deixar de complir les condicions necessàries per a ostentar el càrrec o altres que ho determinen.

e) Per remoció o moció de censura constructiva, d'acord amb el que establix els Estatuts.

f) Quan pertanga a un òrgan col·legiat i per la seua absència reiterada o injustificada a les corresponents sessions, així es determine en el corresponent Reglament de Règim Interior, sense perjuí de Reglament o norma de rang superior i amb independència de les responsabilitats que li puguen correspondre.

2. La resolució de cessament esgotarà la via administrativa.

 

Article 20. Suplència dels Òrgans, en els supòsits de vacant, absència o malaltia.

1. Els titulars dels òrgans de govern col·legiats, podran ser suplits temporalment en els supòsits de vacant, absència o malaltia, per la persona que designe l'òrgan competent per al nomenament d'aquells, excepte quan la causa siga el cessament, supòsit en què farà falta un nou nomenament. En cap cas afectarà a la capacitat de l'òrgan per a exercir les seues atribucions, sempre que compte amb la presència de al menys la meitat més un dels seus membres inclosos el president i el secretari. No es comptabilitzarà la vacant ni a efectes de quòrum, ni per al càlcul de majories qualificades. En cas contrari, i motivada l'absència, les atribucions s'exerciran pel seu president de manera provisional, fins a la seua ratificació per l'òrgan, moment en què adquiriran plena validesa jurídica.

2. Els titulars dels òrgans de govern col·legiats podran, en matèria de la seua pròpia competència, delegar el seu vot en una altra persona del mateix òrgan i del mateix col·lectiu. El membre en què es delegue ostentarà, en nom de qui delega, tots els drets que li corresponguen, inclòs el de vot, amb el requisit que conste documentalment a poder del president amb anterioritat al seu exercici efectiu, comptabilitzant-se com a present a tots els efectes. No podran abstindre's en les votacions els que per la seua qualitat de personal al servici de l'administració Pública tinga la condició de membre de l'òrgan col·legiat.

3. Quan la vacant corresponga a un òrgan unipersonal, les competències que tinga atribuïdes s'exerciran, fins a la seua reincorporació per absència, o nou nomenament en el supòsit de cessament, segons el que establixen els epígrafs següents:

a) Les del rector, pel vicerector, catedràtic d'universitat, que corresponga i en l'orde que s'haja establit en les resolucions dels seus nomenaments i, si no n'hi ha, pel de més antiguitat com a catedràtic d'universitat.

b) Les dels vicerectors, pels vicerectors adjunts que ho tinguen establit en el seu nomenament i, en la seua absència, pel rector.

c) Les del secretari general de la UMH, pel vicesecretari general.

d) Les del gerent, pel vicegerent que el substituïsca, d'acord amb el seu nomenament.

e) Les dels delegats del rector, pel rector.

f) Les del degà de facultat o el director d'escola, pel vicedegà o subdirector que corresponga per aplicació de l'orde que el mateix director o degà establisca mitjançant una resolució, i, en la seua absència, pel rector o en qui este delegue expressament i per resolució.

g) Les del director de departament o institut universitari, pel subdirector, i en la seua absència, pel rector o en qui este delegue expressament i per resolució.

h) Les del director de centre específic o de centre a l'estranger, pel rector o persona en qui delegue expressament, mitjançant una resolució.

i) Les dels secretaris de centre, pel professor a temps complet adscrit al corresponent centre nomenat pel rector, a proposta del degà o director. [19]

4. Si la vacant es produïx per cessament dels òrgans de govern unipersonals electes durant la segona meitat del mandat previst, el que els substituïsca en funcions d'acord amb l'apartat anterior, o del que preveu els Estatuts, passarà a ostentar-los amb plena validesa i en virtut del corresponent nomenament fins al final del mandat inicial previst. En cas contrari, es convocaran per mitjà de resolució els corresponents processos electorals per a la seua provisió durant el temps que restara del mandat original fins a la convocatòria d'eleccions generals en la Universitat.

5. Les vacants per cessament dels òrgans de govern unipersonals designats es cobriran per un nou nomenament per resolució del Rector, a proposta de l'òrgan a què li corresponga en cada cas d'acord amb els Estatuts.

 

Article 21. Cessament i suplència del rector. [20]

1. El rector cessarà en les seues funcions a l'acabament del període per al qual va ser elegit, a petició pròpia, per sentència judicial ferma o per pèrdua de les condicions necessàries per a ocupar el càrrec o altres que ho determinen. Després de l'elecció del nou rector, l'anterior continuarà en funcions, fins a la presa de possessió del seu successor.

2. Així mateix, el cessament del rector es produirà per decisió del Claustre Universitari en els termes establits en els articles 92.1.b) i 92.ter dels presents Estatuts.

3. A excepció del que preveuen els esmentats articles 92.1.b) i 92.ter d'estos Estatuts, quan es produïsca el cessament del rector durant els vint-i-quatre mesos posteriors a la seua presa de possessió, el vicerector a qui corresponga la seua substitució, d'acord amb el que establix la corresponent resolució de nomenament, passarà a exercir en funcions el càrrec de rector, i haurà de convocar eleccions extraordinàries per a la seua provisió, durant el temps que reste del mandat original, fins a la convocatòria d'eleccions generals en la Universitat, en els termes que preveu l'article 92.bis d'estos Estatuts.

Si este cessament es produïx, una vegada transcorreguts els vint-i-quatre mesos des de la seua presa de possessió, el vicerector que el substituïsca passarà a ocupar el càrrec de rector fins a la finalització del període ordinari de govern de la Universitat.

 

CAPÍTOL SEGON. Òrgans Col·Legiats d'àmbit general

 

Article 22. Consell Social. [21]

El Consell Social és l'òrgan de participació de la societat a la Universitat Miguel Hernández i exercirà com a element d'interrelació entre ambdós, a través de l'exercici de les competències que legalment té atribuïdes. Serà regit per les normes que se li siguen aplicables i pel seu reglament de règim intern, l'aprovació del qual correspon al Consell.

 

Article 23. Consell de Govern

1. El Consell de Govern és l'òrgan de govern de la Universitat. Establix les línies estratègiques i programàtiques de la mateixa, així com les directrius i procediments per a la seua aplicació en els àmbits d'organització de les ensenyances, investigació, recursos humans i econòmics, elabora els Pressupostos de la Universitat i delibera sobre els assumptes que el sotmeta el Rector.

2. Exercix la potestat normativa en l'àmbit de la Universitat per a complir les seues funcions d'acord amb la LOU i els Estatuts.

3. Exercirà el seu mandat en el període de temps comprés entre dos eleccions generals de la Universitat que, com a màxim, serà de quatre anys i coincident amb el mandat del Rector, amb les excepcions que es deriven dels articles 20 i 21 dels Estatuts i del règim electoral que a cada membre corresponga en virtut del TÍTOL IV dels Estatuts.

4. El Consell de Govern de la UMH estarà format pel rector, que el presidirà, el secretari general, que actuarà de secretari, el gerent i, a més, per un màxim de 40 membres més, entre els quals figuraran els membres següents:

a) Els vicerectors, el delegat general d'estudiants i, si és el cas, 3 membres de la comunitat universitària designats pel rector.

b) Nou membres elegits pels degans de facultat, els directors d'escola i els directors de departament i instituts universitaris d'investigació, i entre estos, d'acord amb el que establix el títol IV d'estos Estatuts.

c) Dotze representants del Claustre Universitari, elegits pels membres i entre ells, i es reflectirà la proporció dels distints sectors que el componen. En concret, sis per i entre els membres de la comunitat universitària inclosos en l'epígraf a), de l'article 9, d'estos Estatuts; dos, entre i pels membres pertanyents als epígrafs b), c), d), e), f), g), h), i) i n) del mateix article; dos, entre i pel personal d'administració i servicis, inclòs en les seues lletres j) i k), i dos, entre i pels estudiants dels apartats l) i m) de l'esmentat article 9. Tots ells s'elegiran de conformitat amb el que disposa el títol IV dels presents Estatuts.

d) Tres membres del Consell Social no pertanyents a la mateixa comunitat universitària, entre els quals necessàriament s'inclourà el president. [22]

 

Article 24. Competències del Consell de Govern.

1. Per a desenrotllar les seues funcions, el Consell de Govern exercix les competències que s'establixen en la LOU i en les seues normes de desplegament, tant d'àmbit nacional com autonòmic i en els presents Estatuts, i que s'agrupen en les següents:

1.1 Aprovar i modificar la Normativa d'Ús dels Emblemes de la UMH.

1.2 Aprovar i modificar el Reglament de Govern, Representació i Administració de la Universitat.

1.3. Aprovar el Reglament del Consell Consultiu de la UMH, així com la seua modificació.

1.4 Aprovar i modificar el Reglament d'Organització i Funcionament de la Delegació d'Estudiants de la UMH.

1.5 Proposar a la Comunitat Valenciana la creació, modificació o supressió de les facultats, escoles i instituts universitaris i la implantació i supressió d'ensenyances conduents a l'obtenció de títols universitaris de caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional, o manifestar-ne la conformitat quan siga la Comunitat Valenciana qui formule la proposta.

1.6 Aprovar o rebutjar les mocions de censura contra els degans de facultats o directors d'escoles.

1.7 Aprovar i modificar la Normativa General de Departaments de la UMH.

1.8 Aprovar i modificar la Normativa General d'Instituts Universitaris d'Investigació. Si és el cas, haurà d'aprovar els corresponents convenis prèviament a la seua firma pel rector.

1.9 Aprovar i modificar el Reglament del BOUMH.

1.10. Aprovar i modificar el Reglament de Centres Específics i Centres a l'Estranger de la UMH.

1.11 Aprovar i modificar les condicions generals dels centres d'Educació Superior adscrits.

1.12 Aprovar i modificar el Règim General del Personal Docent i Investigador de la UMH.

1.13 Aprovar i modificar el Règim General del Personal d'Administració i Servicis de la UMH.

1.14 Aprovar i modificar el Reglament de Becaris i Col·laboradors de la UMH.

1.15 Aprovar la Regulació Específica de la Investigació i del Desenrotllament Tecnològic en la UMH, i la Comissió d'Investigació de la UMH.

1.16 L'aprovació i modificació de tots els plans d'estudi de les ensenyances que s'impartixen en la UMH i l'adscripció de les seues assignatures a les àrees de coneixement.

1.17 Establir els procediments de verificació dels coneixements dels estudiants, de revisió de les seues qualificacions, així com proposar al Consell Social les normes que regulen el seu progrés i permanència, d'acord amb les característiques dels estudis respectius.

1.18 Aprovar i modificar el procediment general de creació i supressió de centres de la UMH a l'estranger, que impartisquen ensenyances conduents a l'expedició de títols universitaris oficials, i amb validesa en tot el territori nacional en modalitat presencial.

1.19 Aprovar i modificar el Reglament de Règim Disciplinari de la UMH.

1.20 Proposar al Consell Social l'assignació individual i singular de retribucions addicionals al professorat per activitats docents, investigadores i de gestió, i als membres del personal d'administració i servicis quan siga procedent.

1.21 Adaptar les normatives en vigor de la UMH, de competència del Consell de Govern, als canvis legislatius i, en particular, al que s'establix en els Estatuts.

1.22 Aprovar els programes de doctorat i l'establiment d'ensenyances conduents a l'obtenció de diplomes i títols propis, així com les ensenyances de formació al llarg de tota la vida.

1.23. Aprovar la creació, modificació o supressió de departaments, centres específics de la Universitat i de qualsevol altra estructura d'esta.

1.24 Aprovar i modificar tots els reglaments de règim interior dels òrgans col·legiats de la UMH, a excepció dels del Consell Social i del Claustre.

1.25 Aprovar, per a cada curs acadèmic, la programació anual de les ensenyances de la Universitat, així com l'oferta de places i el règim d'admissió per a tots els seus centres.

1.26. Acordar la comunicació al Consell d'Universitats de la convocatòria de places de personal docent i investigador, als efectes de la seua difusió entre totes les universitats.

1.27 Acordar les àrees de coneixement incloses en els corresponents grups d'àrees de coneixement específics de la UMH, als efectes del nomenament de les comissions d'accés o selecció del professorat de la UMH, en funció de les seues afinitats científiques, tècniques o artístiques, i d'acord amb l'estructura corresponent de la UMH, així com els professors que la componen.

1.28 Nomenar els membres de la Comissió de Reclamacions de la UMH i regular els aspectes bàsics del seu funcionament, de conformitat amb el que establix l'article 66.2 de la LOU.

1.29 Acordar la convocatòria, per resolució del rector, de tots els concursos que afecten les places de l'RLT de la UMH, tant les del personal docent i investigador com les del personal d'administració i servicis, tant a funcionaris com a laborals.

1.30 Acordar les mesures d'instrumentació de la política de beques, ajudes i crèdits als estudiants i les modalitats d'exempció, parcial o total, de pagament dels preus públics, per prestació de servicis acadèmics, i adopció de mesures de foment de la mobilitat dels estudiants en l'espai europeu d'educació superior i intercanvis internacionals d'estudiants, professors i investigadors amb institucions d'altres països, d'acord amb la programació general de la UMH.

1.31 Aprovar el projecte de pressupost, la seua liquidació i rendició de comptes, així com la programació plurianual de la Universitat.

1.32 Establir els procediments d'autorització dels treballs de l'article 83 de la LOU, els de formalització dels contractes i els criteris per a fixar la destinació dels béns i recursos que amb estos s'obtinga.

1.33 Acordar l'afectació al domini públic dels béns universitaris i la seua desafectació, així com l'adquisició i el procediment d'alienació de béns patrimonials, amb un informe previ del Consell Social.

1.34 Acordar, per a remetre al Consell Social, la creació d'empreses, fundacions o altres persones jurídiques, la seua modificació i la participació de la Universitat en altres entitats ja creades, així com conéixer amb caràcter previ a l'aprovació del pressupost anual d'estes entitats i proposar al Consell Social l'aprovació dels seus comptes anuals.

1.35 Elegir els seus representants davant de qualsevol àmbit, i acordar que el rector nomene els membres de les comissions que competisquen al Consell de Govern.

1.36 Aprovar i modificar el règim general de concerts entre la UMH i les institucions i establiments sanitaris que col·laboren en els ensenyaments universitaris, i aprovar els convenis abans de ser firmats pel rector.

1.37 Aprovar i modificar el règim d'incorporació de funcionaris d'altres nivells educatius a la Universitat.

1.38 Acordar l'adscripció o desadscripció dels membres dels instituts universitaris d'Investigació.

1.39 Aprovar la relació de llocs de treball del personal docent i investigador i la seua modificació; aprovar també la proposta de relació de llocs de treball del personal d'administració i servicis, i la seua modificació; crear escales del personal d'administració i servicis no considerades en estos Estatuts i establir-ne el règim retributiu, així com els criteris de regulació del seu perfeccionament i promoció personal.

1.40 Aprovar i modificar el Sistema General d'Avaluació del Personal i Centres de la UMH.

1.41 Aprovar i modificar la Normativa d'Honors, Distincions i Premis de la UMH, el nomenament de doctors honoris causa, així com acordar-ne l'atorgament, en cada cas.

1.42 Aprovar, a proposta del rector, els reglaments d'organització, funcionament i servicis que la legislació vigent exigisca per al desenrotllament de les funcions pròpies de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, llevat d'aquells que expressament estiguen atorgats a un altre òrgan.

1.43 Aprovar els convenis que siguen de la seua competència d'acord amb els Estatuts, i que s'hagen de subscriure amb altres entitats públiques o privades, amb la firma prèvia del rector, així com ser informat de la resta.

1.44 Aprovar el Pla de Qualitat de la UMH.

1.45 Aprovar l'adscripció d'infraestructures i instal·lacions als centres de la Universitat que no siguen competència del rector. [23]

2. Per a la presa d'acords en l'exercici de les anteriors competències es requeriran les següents majories:

a) Majoria absoluta: Per a les competències descrites en els apartats 1.1 a 1.22

b) Majoria simple: Per a les competències descrites en els apartats 1.23 a 1.45

 

Article 25. Claustre Universitari. [24]

1. El Claustre Universitari és el màxim òrgan de representació de la comunitat universitària.

2. El Claustre Universitari de la UMH estarà compost pel rector, que el presidirà, el vicerector que el substituïx reglamentàriament, el secretari general, el gerent i el delegat general d'estudiants, com a membres nats, i per 147 membres més, representants dels diferents sectors de la comunitat universitària, elegits d'acord amb el procediment descrit en el títol IV dels presents Estatuts i amb la distribució següent:

a) Sector C1. 76 claustrals correspondran als membres de la comunitat universitària inclosos en l'article 9.a dels Estatuts.

b) Sector C2. 30 claustrals correspondran als mencionats en els apartats b), c) i d) del mateix article, que formen un únic grup estamental.

c) Sector C3. 13 claustrals correspondran als descrits en els apartats j) i k) de l'article 9 dels Estatuts, que formen un únic grup estamental.

d) Sector C4. Un claustral correspondrà als descrits en l'article 9.g) dels Estatuts.

e) Sector C5. 25 claustrals correspondran als estudiants inclosos en els apartats l) i m) de l'esmentat article 9 dels estatuts, que formen un únic grup estamental.

f) Sector C6. Un claustral correspondrà als descrits en els apartats f), i) i n) del referit article 9, que formen un únic grup estamental.

g) Sector C7. Un claustral correspondrà als descrits en els apartats e) i h) de l'article 9, que formen un únic grup estamental.

3. En tot cas, la majoria dels seus membres seran professors doctors amb vinculació permanent a la UMH.

4. Els vicerectors podran assistir a les sessions del Claustre Universitari, amb veu però sense vot, excepte en el cas del vicerector que substituïsca reglamentàriament el rector, així com aquells que hagen sigut elegits com a claustrals, que exerciran la plenitud dels seus drets com a tals.

5. Els membres del Claustre exerciran el seu mandat en el període de temps comprés entre dos eleccions generals de la Universitat que, com a màxim, serà de quatre anys i coincident amb el mandat del rector, amb les excepcions que siguen procedents dels articles 20 i 21 dels Estatuts i del règim electoral que a cada membre corresponga en virtut del títol IV dels Estatuts.

6. Corresponen al Claustre Universitari, amb independència de les que la legislació o els Estatuts li atribuïxen, les competències següents:

a) La reforma dels Estatuts i la seua esmena.

b) L'aprovació i modificació del seu Reglament de Règim Interior.

c) La convocatòria d'eleccions extraordinàries a rector, en el supòsit i d'acord amb el procediment establit en els articles 92.1.b i 92.ter d'estos Estatuts.

d) L'elecció de membres del Consell de Govern en la seua representació, pels mateixos membres del sector representat, i entre estos, d'acord amb el títol IV dels Estatuts.

e) L'elecció i, si és el cas, revocació del defensor universitari, així com la recepció del seu informe anual.

f) L'elecció i, si és el cas, remoció de la Junta Electoral de la Universitat.

g) La formulació de recomanacions, propostes i declaracions institucionals, així com el debat dels assumptes que siguen plantejats pel rector o pel Consell de Govern.

 

Article 26. Consell Consultiu. [25]

1. El Consell Consultiu de la UMH és l'òrgan d'assessorament del rector i d'altres òrgans de govern. Està integrat pel rector, que el presidix, el secretari general, així com per totes aquelles persones que hagen exercit la titularitat d'un òrgan de govern unipersonal d'àmbit general previst en l'article 17.2.c dels presents Estatuts durant, almenys, un període ordinari de govern.

2. El rector podrà acordar la compareixença a les sessions del Consell Consultiu, amb veu i sense vot, dels vicerectors, el gerent de la Universitat, els degans de facultat i els directors d'escola, departament o instituts universitaris d'investigació quan es tracten assumptes relacionats amb les seues competències respectives, així com de qualsevol membre de la comunitat universitària que crega oportú.

3. El Consell Consultiu es reunirà, com a mínim, una vegada a l'any i sempre que ho decidisca el rector o ho sol·licite una tercera part dels seus membres.

4. El Consell Consultiu elaborarà les seues pròpies normes de funcionament i les sotmetrà a l'aprovació del Consell de Govern.

 

CAPÍTOL TERCER. Òrgans col·legiats d'àmbit particular

 

Article 27. Junta de la Facultat o Escola. [26]

1. La Junta de Facultat o d'Escola és l'òrgan de govern de la mateixa.

2. La Junta de Facultat o Escola estarà composta pel degà o el director, que la presidix, els vicedegans o subdirectors, el secretari del centre, que actuarà de secretari, els directors dels departaments que impartisquen docència en la facultat o escola, el delegat d'estudiants de la facultat o escola i el responsable del centre de gestió del campus que assumisca la seua gestió administrativa, com a membres nats, i per un mínim de 21 i un màxim de 81 membres més que s'elegiran, d'acord amb el que establix el títol IV dels Estatuts, i amb la distribució següent:

a) Sector J1. Almenys, el 51,33 per cent del total dels membres no nats de la Junta s'elegiran entre i pels membres de la comunitat universitària inclosos en l'article 9.a dels Estatuts, que presten els seus servicis docents majoritàriament en la corresponent facultat o escola. En cas de constituir un nombre total inferior o igual al que els correspon, quedaran automàticament electes.

b) Sector J2. Com a màxim, el 21,24 per cent del total dels membres no nats de la Junta s'elegiran entre i pels col·lectius descrits en els apartats b), c), d), e) i f) de l'article 9 dels Estatuts, que presten els seus servicis majoritàriament en la corresponent facultat o escola. En cas de constituir un nombre total inferior al que els correspon, quedaran automàticament electes. Quan no es puga aconseguir el dit percentatge, les vacants podran cobrir-se en el moment en què resulte possible.

c) Sector J3. El 9,73 per cent del total dels membres no nats que presten els seus servicis majoritàriament en la corresponent facultat o escola s'elegirà entre i pels col·lectius descrits en els epígrafs j) i k) de l'article 9 dels Estatuts. En cas de constituir un nombre total inferior al que els corresponga, quedaran automàticament electes.

d) Sector J4. El 17,70 per cent del total dels membres no nats de la Junta seran estudiants electes, segons el que establixen els articles 97, 98 i 99 d'estos Estatuts.

En tot cas, la majoria dels membres de la Junta de Facultat o Escola seran professors amb vinculació permanent a la Universitat.

3. El seu funcionament es regularà pel Reglament de Règim Intern de la facultat o escola corresponent i per les restants normes que se li siguen aplicables.

4. Té atribuïdes les competències següents:

a) L'elecció i remoció, per mitjà de moció de censura constructiva, del seu degà o director, tal com s'establix en estos Estatuts.

b) L'elaboració del Reglament de Règim Intern de la facultat o escola i la seua posterior elevació al Consell de Govern.

c) L'elecció dels membres que li corresponen de la seua Junta de Govern.

d) Aprovar les directrius generals d'actuació de la facultat o escola, en el marc de la programació general de la Universitat.

e) Aprovar la distribució del pressupost assignat a la facultat o escola, vetlar per la seua correcta execució, així com rebre la rendició de comptes que presente el degà o director.

f) Establir els criteris i les orientacions docents d'orde general de les ensenyances en l'àmbit dels títols que tinga adscrits.

g) Proposar motivadament al Consell de Govern el canvi d'adscripció d'assignatures a una altra àrea de coneixement.

h) Elevar al Consell de Govern l'oferta d'assignatures optatives de la facultat o escola proposada pels departaments corresponents.

i) Proposar al Consell de Govern el nomenament de doctors honoris causa i la concessió de medalles o altres honors de la Universitat, en els termes reglamentàriament establits.

j) Proposar la creació de nous títols oficials o, si és el cas, la modificació o supressió de les ensenyances ja implantades.

k) Supervisar la gestió realitzada pels òrgans col·legiats o unipersonals del centre.

l) Cooperar amb els altres òrgans de la Universitat en la realització de les seues funcions.

m) Debatre sobre els assumptes que siguen plantejats pel rector, el Consell de Govern, el degà o director d'escola i el defensor universitari, així com emetre el seu corresponent informe.

n) Assumir aquelles altres competències que li atribuïsquen les lleis, els presents Estatuts o la seua normativa de desplegament.

5. En les facultats i escoles que no puguen constituir una Junta de Facultat o Escola de vint-i-un o més membres no nats, les competències que s'atribuïxen a la Junta s'exerciran per un Consell Assessor semblant al que es regula en l'article 32 d'estos Estatuts per als centres específics, excepte la d'elegir i revocar el degà o director, que serà exercida pel rector.

 

Article 28. Junta de Govern de la Facultat o Escola. [27]

1. La Junta de Govern de la Facultat o Escola exercix les funcions del seu govern ordinari.

2. La Junta de Govern estarà formada pel degà o director, els vicedegans o subdirectors, el secretari, el delegat d'estudiants del centre, el responsable del Centre de Gestió de campus que assumisca la seua gestió administrativa i, a més, pels membres que s'indiquen a continuació, elegits d'acord amb el títol IV dels Estatuts:

a) 10 elegits entre els membres de la Junta de Facultat o Escola, i per estos. D'ells, 5 pertanyeran al col·lectiu de l'article 9.a) dels presents Estatuts; 2 als col·lectius inclosos en els apartats b), c), d), e) i f) del mateix article, agrupats en un sol estament; 1 als col·lectius previstos en els seus apartats j) i k), agrupats en un sol estament i 2 als col·lectius dels seus apartats l) i m), agrupats, igualment, en un sol estament.

b) Un màxim de 4 membres elegits entre els directors de departament pertanyents a la Junta de Facultat o Escola, i per estos.

3. Les Facultats o Escoles que no tinguen el suficient nombre de funcionaris dels cossos docents universitaris per a constituir adequadament la seua Junta de Govern no constituiran la mateixa, exercint-se directament per la Junta de Facultat o Escola les competències establides en este article.

4. El seu funcionament es regularà pel Reglament de Règim Interior de la corresponent Facultat o Escola i per les normes que li siguen d'aplicació.

5. Té atribuïdes les competències següents:

a) Assistir i assessorar el degà o director.

b) Vetlar pel compliment dels requisits acadèmics de les titulacions impartides pel centre i dels títols de la seua competència.

c) Supervisar el compliment dels tràmits administratius necessaris per al desenrotllament, gestió i obtenció dels títols que tinga adscrits.

d) Informar, a sol·licitud del Consell de Govern, sobre la modificació dels plans d'estudis.

e) Supervisar, en coordinació amb els departaments, el funcionament general de les ensenyances del centre i el compliment de les obligacions docents del professorat que hi exercisca les seues activitats.

f) Coordinar amb el gerent les activitats del personal d'administració i servicis amb treballs específics de suport a la docència en les facultats o escoles.

g) Elegir els representants de la facultat o escola tant dins com fora de la Universitat i nomenar els membres de les comissions que li competisquen.

h) Aprovar i elevar al Consell de Govern la programació, en l'àmbit de la seua competència, del desenrotllament del curs acadèmic i, específicament, del pla d'organització docent anual, així com supervisar-ne el compliment.

i) Impulsar la renovació pedagògica, la innovació docent, així com la qualitat de les ensenyances en l'àmbit dels títols que tinga adscrits.

j) Fomentar la mobilitat dels seus estudiants en l'espai europeu d'educació superior, els intercanvis internacionals i les estades dels seus alumnes en universitats, institucions i empreses d'altres països amb fins de formació, d'acord amb la programació general de la Universitat.

k) Proposar al Consell de Govern sistemes específics d'avaluació que afecten els títols que la facultat o escola tinga adscrits.

l) Vetlar pel correcte ús de les instal·lacions posades a disposició del centre.

m) Informar, a sol·licitud del Consell de Govern, sobre l'atorgament de la venia docendi del professorat dels centres adscrits a la Universitat.

n) Promoure la subscripció de convenis amb altres entitats i institucions.

o) Cooperar amb els altres òrgans de la Universitat en la realització de les seues funcions.

p) Exercir les accions necessàries per a aconseguir els objectius descrits en l'article 2.1 d'estos Estatuts, col·laborant amb la resta de centres de la Universitat.

q) Exercir altres competències que s'assenyalen en la LOU, en els presents Estatuts i reglaments universitaris, i deliberar sobre els assumptes que sotmeta a la seua consideració el rector, el Consell de Govern, el degà o director d'escola i el defensor universitari, així com emetre el seu corresponent informe.

 

Article 29. El Consell de Departament. [28]

1. El Consell de Departament és l'òrgan de govern del mateix.

2. Estarà compost, com a membres nats, pel director, que el presidirà, el subdirector i el secretari del departament, que actuarà de secretari, i pels membres següents, que es designaran o elegiran entre els col·lectius següents, i per estos, i d'acord amb el títol IV dels Estatuts:

a) Sector D1. Els professors i investigadors del departament que tinguen el títol de doctor dels corresponents apartats a), b), e), f), g), h) i i) de l'article 9 dels estatuts, que constituiran, com a mínim, el 63 per cent del total dels seus membres, incloent-hi els nats.

b) Sector D2. El 21 per cent dels seus membres, com a màxim, serà elegit per i entre tots els professors i investigadors del departament dels corresponents apartats c), d), f) i g) de l'article 9 dels Estatuts, que no tinguen el títol de doctor. Si queden vacants, es cobriran per elecció entre i pels membres que no tinguen el títol de doctor de l'apartat i) de l'article 9 dels Estatuts. En cas de constituir un nombre inferior, quedaran automàticament electes i, si no es pot aconseguir el dit percentatge, les vacants podran cobrir-se quan pertoque i per l'orde de prelació establit en este mateix epígraf.

c) Sector D3. El 10 per cent dels seus membres seran estudiants electes, segons el que establixen els articles 97, 98 i 99 d'estos Estatuts.

d) Sector D4. El 6 per cent dels seus membres serà elegit per i entre els que es descriuen en els apartats j) i k) de l'article 9 esmentat, que presten els seus servicis majoritàriament en el corresponent departament.

3. El seu funcionament es regularà pel propi Reglament de Règim Interior i per les normes que li siguen d'aplicació.

4. Correspon al Consell de Departament:

a) Elaborar i elevar al Consell de Govern el seu Reglament de Règim Interior.

b) Elegir el director de departament i revocar-lo d'acord amb el títol IV dels Estatuts.

c) Elegir els membres que li corresponen del Consell de Direcció del Departament, d'acord amb el títol IV dels estatuts.

d) Aprovar la distribució del pressupost assignat al departament, vetlar per la seua adequada execució i rebre la rendició de comptes que presente el director.

e) Aprovar les línies generals d'actuació del departament en els aspectes docents i investigadors.

f) Aprovar el pla anual de l'activitat docent del departament abans de l'inici de cada curs acadèmic i adoptar les mesures necessàries per a garantir el seu compliment.

g) Proposar la creació, modificació o supressió de nous programes i estudis oficials de postgrau, així com altres ensenyances d'especialització en les matèries pròpies del departament.

h) Aprovar la proposta anual d'assignatures optatives.

i) Aprovar l'exempció total o parcial de les obligacions docents dels professors del departament, per un temps màxim d'un any, per raó de les seues necessitats investigadores, arbitrant les substitucions pertinents.

j) Formular propostes referents a les necessitats de dotació de places de personal docent i investigador i de personal d'administració i servicis corresponents al departament.

k) Proposar al Consell de Govern el nomenament de doctors honoris causa i la concessió de medalles o altres honors de la Universitat, en els termes reglamentàriament establits.

l) Proposar la dotació d'instal·lacions i infraestructures necessàries per al departament amb l'objecte d'assegurar la qualitat de les ensenyances i possibilitar la investigació.

m) Emetre informe sobre la creació, modificació o supressió de departaments i instituts universitaris d'investigació, quan resulte afectat el mateix departament i en els termes previstos reglamentàriament.

n) Supervisar la gestió realitzada pels òrgans col·legiats o unipersonals del departament.

o) Col·laborar amb la resta d'òrgans de govern i representació de la Universitat en l'exercici de les seues competències.

p) Assumir qualssevol altres competències que li siguen expressament atribuïdes per la legislació aplicable, els presents Estatuts i les seues disposicions de desplegament, o les que li siguen assignades o delegades pel rector o el Consell de Govern.

 

Article 30. Consell de Direcció del Departament. [29]

1. El Consell de Direcció del Departament exercix les funcions pròpies de la seua naturalesa establida en l'article 17 d'estos Estatuts.

2. El Consell de Direcció estarà format pel director, que el presidirà, el subdirector i el secretari del departament, que actuarà com a secretari del Consell, tots ells com a membres nats i fins a un màxim de 14 membres més elegits d'acord amb el que s'estipula en el títol IV dels estatuts i distribuïts de la manera següent:

a) 10 d'ells seran elegits entre i pels membres del Consell de Departament. En concret: 6 d'ells pertanyeran als col·lectius mencionats en l'article 9.a), b), c) i d) dels estatuts; 2 als col·lectius inclosos en els apartats e), f) i h) del mateix article, i si hi ha vacants, pels descrits en els seus apartats g) i i); un als estudiants del Consell de Departament elegit d'acord amb el Reglament d'Elecció de Delegats d'Estudiants de la UMH i 1 al personal d'administració i servicis membres del Consell de Departament, inclòs en els apartats j) i k) del mateix article.

b) Quan per aplicació de la norma prevista en l'apartat 1.a) d'este article, no resulten representades totes les àrees de coneixement adscrites al departament, el Consell de Direcció estarà format, a més, per un nombre de membres equivalent a les àrees de coneixement que no hagen obtingut representació en virtut del que disposa l'apartat anterior, que en cap cas podrà ser superior a 4. A estos efectes, el Consell de Departament elegirà un representant, membre del dit Consell, per cada una de les àrees que no hagen aconseguit representació en el Consell de Direcció per raó del que establix l'apartat 1.a) mencionat i dins dels límits anteriorment indicats.

3. El seu funcionament es regularà pel Reglament de Règim Interior i per les normes del Departament que li siguen d'aplicació.

4. Correspon al Consell de Direcció del Departament:

a) Assistir i assessorar el director en les seues funcions.

b) Garantir l'adequat desenrotllament de la docència assignada al departament, adoptant les mesures necessàries en els supòsits d'absència o malaltia del personal docent i investigador adscrit a este.

c) Coordinar, en col·laboració amb els centres, les ensenyances de les assignatures a càrrec del departament.

d) Informar, a sol·licitud del Consell de Govern, de la modificació dels plans d'estudis.

e) Informar en els termes dels Estatuts de la sol·licitud d'adscripció o no-adscripció de professors a un institut universitari d'investigació.

f) Promoure i executar la investigació, coordinant i donant suport a les iniciatives dels seus membres, d'acord amb el seu propi Reglament de Règim Interior.

g) Mantindre el registre de les activitats i de la producció científica, tècnica i artística dels membres del seu departament i col·laborar amb el secretari general de la Universitat en la redacció de la Memòria Anual de la UMH.

h) Emetre, a sol·licitud del Consell de Govern, informes degudament documentats i relatius als llocs de la RLT de la Universitat, ocupats pel personal docent i investigador del departament, qualificades com a cobrir per funcionaris o laborals.

i) Vetlar pel bon ús dels recursos financers i les instal·lacions que es posen a la seua disposició per a permetre el desenrotllament de les activitats dels membres del departament.

j) Impulsar la millora contínua de la qualitat de les ensenyances i de la investigació en el seu àmbit

k) Promoure i incentivar la investigació en l'àmbit de les seues disciplines, donant suport a les iniciatives dels seus membres i el reconeixement de grups d'investigació, d'acord amb el seu propi Reglament de Règim Intern.

l) Elegir i remoure, si és el cas, els representants del departament en les diferents comissions per aplicació de la legislació general, els presents Estatuts i les seues normes de desplegament.

m) Executar, en l'àmbit de les seues competències, les operacions derivades de l'execució d'acords acollits a l'article 83 de la LOU, o les que se li assignen, per aplicació de la normativa que s'aplique.

n) Proposar al rector l'assignació de complements retributius addicionals als professors que, durant un període limitat de temps, sobrepassen el límit màxim de la seua capacitat docent, d'acord amb el règim general del professorat de la UMH.

o) Col·laborar amb la resta d'òrgans de govern i representació de la Universitat en l'exercici de les seues competències.

p) Adoptar mesures de foment d'intercanvis internacionals i estades de professors i estudiants de postgrau i doctorat amb universitats, institucions i empreses d'altres països amb fins de formació, d'acord amb la programació general de la Universitat.

q) Exercir les accions necessàries per a aconseguir els objectius descrits en l'article 2 a) d'estos Estatuts.

r) Assumir qualssevol altres competències que li siguen expressament atribuïdes per la legislació aplicable, els presents Estatuts i les seues disposicions de desplegament, o les que li siguen assignades o delegades pel rector o el Consell de Govern.

 

Article 31. Consell de l'Institut Universitari d'Investigació

1. El Consell de l'Institut és l'òrgan col·legiat d'assessorament del director en les matèries científiques, administratives i econòmiques relacionades amb el funcionament de l'Institut.

2. Seran membres del dit Institut almenys tots els doctors adscrits al mateix, i la seua presidència l'ostentarà el director de l'Institut.

3. El seu règim de funcionament s'atindrà a la normativa que li siga d'aplicació, al que establix estos Estatuts, als Convenis que li siguen d'aplicació si és procedent i al seu Reglament de Règim Interior aprovat i modificat pel Consell de Govern a proposta del Consell de l'Institut, i concordant amb els citats convenis, si procedix. Exercitarà en l'àmbit dels òrgans de govern i representació el paper anàleg al Consell de Direcció del departament, amb les particularitats que li són pròpies d'acord amb els objectius dels Instituts Universitaris d'Investigació.

4. Té atribuïdes, almenys, les competències següents:

a) Assistir i assessorar el director en les seues funcions.

b) L'assignació i coordinació dels professors necessaris per a impartir els programes de doctorat que tinga assignats, i dels seus substituts en cas d'absència o malaltia, així com els seus responsables.

c) La programació de les activitats docents del curs, d'acord amb la programació general de les ensenyances de la Universitat acordada pel Consell de Govern.

d) Supervisar la redacció de l'expedient de creació, modificació o supressió dels plans de postgrau que li corresponga impartir, per si mateix o en coordinació amb altres departaments o instituts universitaris d'investigació, la seua execució, i l'exercici de les funcions del corresponent coordinador.

e) Informar, a sol·licitud del Consell de Govern, sobre la modificació dels plans d'estudis de postgrau i doctorat la impartició dels quals li corresponga.

f) Informar, en els termes dels Estatuts, sobre la sol·licitud d'adscripció o no adscripció de professors a l'Institut.

g) Promoure i executar la investigació, coordinant les iniciatives dels seus membres, d'acord amb el seu Reglament de Règim Interior, i donant-hi suport.

h) Mantindre el registre de les activitats i de la producció científica, tècnica i artística dels membres del seu institut i col·laborar amb el secretari general de la Universitat en la redacció de la memòria anual de la UMH.

i) Emetre, a sol·licitud del Consell de Govern, informes degudament documentats i relatius als llocs de la RLT de la Universitat ocupats pel personal docent i investigador de l'Institut, qualificats com a cobrir per funcionaris o laborals.

j) Aprovar la distribució del pressupost assignat a l'Institut, vetlar per la seua adequada execució i rebre la rendició de comptes que presente el director.

k) Vetlar pel bon ús dels recursos financers i les instal·lacions que es posen a la seua disposició per a permetre el desenrotllament de les activitats dels membres de l'Institut.

l) Impulsar la millora contínua de la qualitat de les ensenyances i de la investigació en el seu àmbit.

m) Establir criteris d'organització de la investigació i d'aplicació dels mitjans assignats a l'Institut, i informar en el procés de reconeixement de grups d'investigació que tinga o puga tindre.

n) Proposar el nomenament de doctors honoris causa.

o) Nomenar els membres de l'Institut que hagen de formar part en les comissions, per aplicació de la normativa en vigor i d'estos Estatuts.

p) Executar, en l'àmbit de les seues competències, les operacions derivades de l'execució d'acords acollits a l'article 83 de la LOU, o les que se li assignen per aplicació de la normativa que s'aplique.

q) Col·laborar amb la resta d'òrgans de govern i representació de la Universitat en l'exercici de les seues competències.

r) Adoptar mesures de foment d'intercanvis internacionals i estades de professors i estudiants de postgrau, amb universitats, institucions i empreses d'altres països amb fins de formació, d'acord amb la programació general de la Universitat.

s) Exercir en l'àmbit de les seues competències les accions necessàries per a aconseguir els objectius descrits en l'article 2 d'estos Estatuts.

t) Les que els atorgue l'ordenament jurídic en vigor, els Estatuts, el rector i el Consell de Govern. [30]

 

Article 32. Consell Assessor de centre específic. [31]

1. El Consell Assessor del Centre és l'òrgan col·legiat d'assessorament del director en les tasques de govern ordinari del mateix.

2. La seua composició, règim de funcionament i competències es regularan d'acord amb la Normativa General de Funcionament de Centres Específics de la UMH, acordada pel Consell de Govern i, específicament, en l'acord de creació del centre i en els convenis que l'afecten si és el cas.

3. El seu govern ordinari l'ostentarà el seu director o un Delegat del Rector, nomenat i cessat lliurement pel Rector d'entre els funcionaris de carrera dels cossos docents universitaris que compten amb el títol de doctor.

 

CAPÍTOL QUART. Òrgans Unipersonals d'àmbit general

 

Secció Primera. Àmbit acadèmic

 

Article 33. El rector. [32]

1. El Rector és la màxima autoritat acadèmica de la Universitat i ostenta la representació d'esta. Exercix la direcció, govern i gestió de la Universitat, desenrotlla les línies d'actuació aprovades pels òrgans col·legiats corresponents i executa els seus acords. Li corresponen quantes competències no siguen expressament atribuïdes a altres òrgans.

2. El rector serà elegit per la comunitat universitària per mitjà d'elecció directa i sufragi universal, lliure, secret i ponderat, entre els funcionaris en actiu del cos de catedràtics d'universitat que presten servicis en la UMH amb dedicació a temps complet, a través del corresponent procés electoral regulat en estos Estatuts. La duració del mandat del rector coincidirà amb la del període ordinari de govern de la universitat en què haja resultat electe, i podrà ser reelegit per una sola vegada, sense que es compute el mandat inferior als dos anys, als efectes de concórrer com a candidat a la reelecció. Cessarà en virtut del que disposen els articles 19 i 21 dels estatuts.

3. El desenrotllament de les funcions de Rector s'atindrà a la normativa que li siga d'aplicació, el que contempla els Estatuts, així com el que s'establisca en la normativa de la Universitat. Estarà exempt d'obligacions docents. En tot cas, a l'abandonar l'exercici del càrrec i a fi d'actualitzar els seus coneixements, tindrà dret a un any de dispensa d'activitats docents, si així ho sol·licita, percebent totes les retribucions que li corresponguen.

4. Amb independència de les que li atribuïx la LOU, les competències del rector són:

a) Exercir la direcció, el govern i la gestió de la Universitat, i la direcció del personal al seu servici, conforme a l'ordenament jurídic i als estatuts, aprovant per resolució les normes d'organització i funcionament no assignades expressament a un altre òrgan de la Universitat i garantint la seua aplicació per la resta d'òrgans de govern i representació de la Universitat.

b) Representar la Universitat davant dels poders públics i qualsevol classe de persones físiques o jurídiques, entitats públiques o privades i els seus òrgans o dependències, sense una altra limitació que les derivades de les normes que li siguen d'aplicació, si és el cas, i interposar davant de les instàncies judicials o administratives els recursos que siguen necessaris, de la qual cosa haurà d'informar al Consell de Govern.

c) Presidir els actes universitaris de la UMH a què assistisca en la seua condició de rector, amb l'excepció dels preceptes legals que corresponguen.

d) Autoritzar formalment la convocatòria, presidir, aprovar l'orde del dia i dirigir els òrgans de govern i representació de la Universitat la presidència dels quals exercix per dret.

e) Executar en nom seu o per delegació els acords dels òrgans de govern i representació d'àmbit general de la Universitat.

f) Tutelar l'exercici de les competències d'execució dels acords i resolucions dels òrgans de govern, direcció i gestió, d'àmbit particular de la Universitat, vetlant, amb el suport del Consell de Govern, perquè s'ajusten a les línies programàtiques establides en cada cas pel Consell de Govern i en l'article 20 de la LOU.

g) Convocar, per resolució, eleccions als òrgans de govern i representació de la Universitat en els termes que la normativa i els Estatuts establisquen.

h) Nomenar i cessar els òrgans unipersonals en funció del que s'establix en la normativa que els siga aplicable i en els estatuts, i nomenar i cessar lliurement els que li corresponguen, en exercici de les seues pròpies competències i d'acord amb els Estatuts. En este últim cas en determinarà el nombre, la denominació, les competències i la resta de drets que els puguen correspondre.

i) Nomenar els funcionaris i subscriure els contractes del personal que haja de prestar servicis en la Universitat.

j) Expedir, en nom del rei, els títols que tinguen caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional i en nom de la Universitat qualsevol classe de títols i diplomes.

k) Atorgar el nomenament de doctor honoris causa i imposar les distincions, els honors i els premis de la Universitat.

l) Subscriure i denunciar convenis de col·laboració i cooperació amb altres universitats, administracions, persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i autoritzar l'ús de la denominació i dels emblemes de la Universitat.

m) Convocar els processos selectius d'accés i provisió de places del personal de la Universitat.

n) Nomenar els membres dels tribunals i de les comissions de selecció per a l'accés i provisió de places de personal docent, investigador i d'administració i servicis, així com als membres de la Comissió de Reclamacions, d'acord amb la normativa que els siga aplicable, si és el cas, i els presents Estatuts.

o) Exercir la direcció superior sobretot el personal que preste servicis en la Universitat, així com sobre tots els membres de la comunitat universitària, adoptar les decisions disciplinàries que la legislació vigent no atribuïsca a un altre òrgan i assumir les competències i potestats administratives que no s'hagen atribuït expressament a altres òrgans.

p) Aprovar les modificacions pressupostàries d'acord amb la normativa que siga aplicable.

q) Contractar en nom de la Universitat, exercint d'òrgan de contractació, autoritzar gastos i ordenar pagaments, i exercir les accions necessàries per a l'execució dels pressupostos de la Universitat, en els termes que s'establisquen reglamentàriament.

r) Resoldre els recursos d'alçada contra les resolucions i els acords dels restants òrgans de la Universitat, dels quals és superior jeràrquic, i els recursos de reposició i revisió contra les seues resolucions, esgotant la via administrativa.

s) Ordenar l'exercici de les accions jurisdiccionals, administratives i economicoadministratives, i resoldre, si és procedent, sotmetre's a arbitratge, i apoderar, si és procedent, advocats i procuradors, excepte quan s'exercisquen contra altres òrgans de les administracions públiques, situació que requerirà l'aprovació del Consell de Govern.

t) Les competències anteriorment descrites podran ser objecte de delegació o desconcentració, que podrà ser avocable o revocable en qualsevol moment d'acord amb la legislació estatal o autonòmica.

u) Dimitir irrevocablement, i ser substituït pel vicerector que corresponga segons el seu nomenament.

v) Convocar eleccions a rector en els termes establits per la llei, per estos Estatuts i per la normativa vigent.

w) Totes aquelles altres que assenyalen la LOU i estos Estatuts, així com les que no siguen expressament atribuïdes a altres òrgans.

 

Article 34. Els vicerectors

1. Els vicerectors, en un nombre màxim de dotze, seran nomenats pel rector mitjançant una resolució, entre els professors doctors de la Universitat. A l'empara de les competències que els delegue, desenrotllaran les línies estratègiques i programàtiques que aprove el Consell de Govern, segons les directrius del rector, i dins de les corresponents àrees d'activitat que concernisquen a la seua denominació d'acord amb el Reglament de Govern, Representació i Administració de la Universitat. [33]

2. Podran estar assistits per Vicerectors Adjunts nomenats i cessats lliurement pel Rector, d'entre els professors de la Universitat, que podran substituir el corresponent Vicerector si així s'establix en el seu nomenament, desenrotllant les seues funcions en les àrees específiques d'activitat que corresponguen a un Vicerector, que els dirigirà i coordinarà si és procedent.

 

Article 35. El secretari general de la Universitat. [34]

1. El secretari general serà nomenat pel rector entre funcionaris públics que presten servicis en la UMH, pertanyents a cossos o escales per a l'ingrés en els quals s'exigisca estar en possessió del títol de doctor, llicenciat, enginyer, arquitecte o equivalent i exercirà les seues funcions d'acord amb la normativa general que li siga aplicable, la qual cosa s'establix en els estatuts i en les normes que se'n deriven.

2. Exercix les competències que de l'anterior normativa es deriven, i en particular deu:

a. Ostentar la custòdia dels registres i Arxius de la Universitat.

b. Redactar i custodiar les actes dels òrgans col·legiats en els que exercix de secretari, així com l'expedició dels certificats que corresponguen.

c. Redactar la memòria anual de les activitats de la UMH.

d. Expedir tots els certificats que es deguen emetre per la Universitat i presentar davant d'entitats públiques o privades, d'acord amb el que conste en els registres oficials de la UMH i visades pel Rector.

e. Remetre, per orde del Rector, els expedients sol·licitats per la jurisdicció contenciós administratiu, després de la seua revisió pels servicis jurídics de la Universitat.

f. Donar fe pública en tot l'àmbit de la Universitat.

g. Vetlar, en coordinació amb el Gerent, pel compliment de tots els termes formals derivats de l'aplicació dels Estatuts i del Reglament de Govern, Representació i Administració de la UMH, que pel seu incompliment puguen entorpir el normal funcionament de la Universitat o originar-li responsabilitats davant dels membres de la comunitat universitària o davant de tercers.

3. El secretari general podrà proposar al rector per al seu nomenament, almenys, un vicesecretari general, que col·laborarà amb ell i el substituirà en cas d'absència, vacant o malaltia, i que haurà de reunir els mateixos requisits establits per al secretari general.

4. La publicació del BOUMH, que es farà en suport electrònic, serà responsabilitat del secretari general de la Universitat, d'acord amb el Reglament del Butlletí Oficial de la UMH, procurant a més que les normes dictades per òrgans externs a la UMH i publicades en els seus corresponents butlletins es publiquen en ell, amb l'únic fi de donar-los publicitat.

 

Article 36. El gerent

1. El gerent serà proposat pel rector i nomenat per este, d'acord amb el Consell Social, atenent criteris de competència professional i experiència. Es dedicarà a temps complet a les funcions pròpies del seu càrrec i no podrà exercir funcions docents. El seu cessament es produirà a petició pròpia o per decisió del rector, d'acord amb el Consell Social. [35]

2. El Gerent és el responsable immediat de l'organització dels servicis administratius i econòmics de la Universitat, d'acord amb les directrius marcades pel Rector i el Consell de Govern. Per a l'acompliment de les seues funcions, el Gerent comptarà amb l'estructura orgànica i amb l'assistència, si és procedent, dels Vicegerents que seran nomenats i cessats lliurement pel Rector, a proposta del Gerent.

3. Podrà vincular-se amb la UMH tant en règim laboral, com a administratiu o un altre que procedisca.

4. Corresponen al Gerent les següents competències:

a) Gestionar els servicis administratius i econòmics de la Universitat.

b) Elaborar la proposta de programació plurianual i l'avantprojecte de pressupostos.

c) Administrar i gestionar el patrimoni i el pressupost de la Universitat, així com elaborar i actualitzar el seu inventari.

d) Exercir, per delegació del Rector, la direcció del personal d'administració i servicis de la Universitat.

e) Qualsevol altra competència que li siga delegada pel Rector o conferida en els presents Estatuts i en les normes dictades per al seu desenrotllament.

f) Totes aquelles altres que assenyalen la LOU i la normativa vigent.

 

Article 37. Delegats del Rector

Els Delegats del Rector seran nomenats i cessats lliurement per resolució Rectoral d'entre els membres de la Comunitat Universitària i exerciran les funcions i competències que els atribuïsquen en el seu nomenament, dirigint si és procedent el Gabinet corresponent.

 

Article 38. El Consell de Direcció i Gabinets del Rector.

1. El Rector, per a l'exercici de les seues competències, estarà assistit per un Consell de Direcció que presidirà, configurat pels Vicerectors, el secretari general i el Gerent, estant obligats a guardar sigil sobre les deliberacions que es produïsquen en el seu si.

2. Serà convocat pel Rector amb la freqüència que estime necessari. El Rector podrà excepcionalment convocar, a les reunions del Consell de Direcció, a qui estime convenient, i quedarà sotmés a les mateixes condicions de sigil que els seus membres permanents.

3. Per a l'exercici de la direcció i gestió de la Universitat, el Rector per resolució, podrà crear Gabinets dins de les disponibilitats pressupostàries de la UMH. Els podrà assignar competències generals o específiques. La seua direcció l'ostentarà el seu corresponent Cap de Gabinet nomenat pel Rector, i podrà recaure també en un Delegat del Rector.

 

Secció Segona. Àmbit social

 

Article 39. El President del Consell Social

El President del Consell Social serà nomenat per l'òrgan competent de la Generalitat Valenciana i exercirà les seues funcions i competències d'acord amb la normativa que li siga d'aplicació, el Reglament de Règim Interior del Consell Social i els presents Estatuts.

 

CAPÍTOL QUINT. Òrgans Unipersonals d'àmbit particular

 

Article 40. Degà de facultat i director d'escola. [36]

1. El degà de facultat o el director d'escola exercix la representació de la facultat o l'escola, presidix la seua Junta de Facultat o Escola, la seua Junta de Govern, i exercix les funcions de govern ordinari del centre. Serà nomenat pel rector a proposta de la Junta de Facultat o Escola Universitària. La duració del mandat del degà o director coincidirà amb la del període ordinari de govern en què haja resultat electe.

2. El degà o director serà elegit per la Junta de Facultat o Escola entre els membres d'esta que siguen professors amb vinculació permanent a la Universitat, i que formalment presenten la seua candidatura d'acord amb el procediment establit en el títol IV. El sistema d'elecció del degà o director serà l'establit en l'article 93 dels estatuts.

3. El seu cessament es regularà per l'article 19 dels Estatuts i la seua remoció a través de la moció de censura corresponent, per acord de la majoria absoluta del Consell de Govern o de la Junta de Facultat o Escola, avalada almenys per un terç dels membres del Consell de Govern o un terç dels membres de la Junta de Facultat o Escola, d'acord amb el que establix l'article 41 dels Estatuts.

4. Exercirà les seues funcions d'acord amb la normativa que se li aplique, els Estatuts i el Reglament de Règim Interior de la seua facultat o escola i amb les competències següents:

a) Representar en nom del rector la facultat o escola.

b) Exercir les funcions de direcció i gestió ordinària de la facultat o escola, executar els acords de la seua Junta de Facultat o Escola i de la Junta de Govern, així com els dels òrgans de govern i representació d'àmbit general de la Universitat.

c) Proposar al rector el nomenament dels vicedegans o subdirectors d'escola i del secretari d'acord amb les denominacions, funcions i competències que els assigne i en el nombre que s'establisca en Reglament de Govern, Representació i Administració de la Universitat.

d) Executar, en nom de la facultat o escola, els seus pressupostos d'acord amb la distribució acordada per la seua Junta de Facultat o Escola.

e) Organitzar les ensenyances adscrites a la facultat o escola i els mitjans assignats a esta.

f) Establir d'acord amb la Junta de Govern de la facultat o escola, els criteris específics de coordinació amb els directors de departament, i els continguts de totes les assignatures de les corresponents titulacions, a l'efecte de complir les directrius generals d'estos i les que establisca la Universitat en l'àmbit de les seues competències.

g) Contribuir a la resolució dels possibles conflictes entre departaments i facultats o escoles.

h) Convocar eleccions a Junta de Facultat o Escola i a la Junta de Govern d'esta, en els termes que siguen procedents segons els estatuts.

i) Col·laborar amb el secretari general de la UMH en la redacció de la Memòria Anual de la Universitat.

j) Responsabilitzar-se de les instal·lacions que la Universitat pose a disposició del centre per a desenrotllar-hi les ensenyances oficials adscrites i, en particular, de l'ús que autoritze d'estes al marge de les anteriors.

k) Exercir aquelles competències que s'establisquen en la normativa que se li aplique, els estatuts, el Reglament de Règim Interior de la facultat o escola i no hagen sigut atribuïdes a altres òrgans de govern i representació en l'àmbit de les seues competències.

 

Article 41. Moció de censura al Degà o director.

1. El degà de facultat o director d'escola cessarà per remoció i serà substituït pel professor amb vinculació permanent a la Universitat que, després d'haver presentat per escrit i davant del rector la sol·licitud de moció de censura constructiva en contra de l'actual degà o director, avalada almenys per un terç dels membres de la corresponent Junta de Facultat o Escola o un terç dels membres del Consell de Govern, aconseguisca que siga aprovada per la majoria absoluta del Consell de Govern o la majoria absoluta de la Junta de Facultat o Escola. [37]

2. En la sessió extraordinària del Consell de Govern on es debata la corresponent moció, el candidat que presenta la mateixa disposarà d'una hora per a desenrotllar en els seus termes. A continuació, el Degà o director disposarà d'una hora per a exposar el que estime convenient.

3. A continuació, i en votació secreta, els membres del Consell de Govern o de la Junta de Facultat o Escola es manifestaran a favor o en contra de la moció. Quan una moció de censura siga rebutjada, tant el candidat com els que l'han avalat hauran d'abstindre's de presentar una altra durant els dos anys següents.

4. La corresponent sessió se celebrarà en l'òrgan al qual pertanyen els membres que ho avalen.

 

Article 42. Director de departament universitari. [38]

1. El director de departament exercix la seua representació, presidix el Consell del Departament i el seu Consell de Direcció, i exercix les funcions del seu govern ordinari. És nomenat pel rector a proposta del Consell de Departament. La duració del mandat del director coincidirà amb la del període ordinari de govern en què haja resultat electe.

2. Serà elegit pel Consell de Departament entre els candidats que siguen professors doctors amb vinculació permanent a la Universitat adscrits a este, que formalment presenten la seua candidatura i d'acord amb el procediment establit, a este efecte, en el títol IV dels estatuts.

3. Cessarà en virtut del que establix l'article 19 dels Estatuts, o per remoció pel Consell de Departament, que requerirà la majoria absoluta dels seus membres a petició, almenys, d'una tercera part del total dels seus membres.

4. Exercirà les seues funcions d'acord amb la normativa, els estatuts i el Reglament de Règim Interior del departament, amb les competències següents:

a) Exercir la representació del departament en nom del rector.

b) Exercir les funcions de direcció i gestió ordinària del departament, executant els acords dels seus consells, així com els dels òrgans de govern i representació d'àmbit general de la Universitat que l'afecten.

c) Proposar al rector el nomenament del subdirector i del secretari del departament d'acord amb les denominacions, funcions i competències que els assigne i en el nombre que s'establisca en el Reglament de Govern, Representació i Administració de la Universitat.

d) Executar, en nom del departament, els seus pressupostos d'acord amb la distribució acordada pel seu Consell de Departament.

e) Assignar la docència en les assignatures adscrites al departament.

f) Organitzar la investigació del departament, la docència assignada a este i els mitjans que tinga destinats per als dits fins.

g) Supervisar el desenrotllament dels programes de les assignatures adscrites al departament a través dels seus professors responsables, dins de l'organització de les corresponents facultats i escoles.

h) Contribuir a la resolució dels possibles conflictes entre departaments i facultats o escoles en la planificació i desenrotllament de les ensenyances que tinga assignades.

i) Convocar eleccions al Consell de Departament i al Consell de Direcció.

j) Responsabilitzar-se de les instal·lacions que la Universitat pose a disposició del departament per a exercir-hi les seues funcions, i en particular de l'ús autoritzat d'estes al marge de les anteriors.

k) Col·laborar amb el secretari general de la UMH en la redacció de la Memòria Anual de la Universitat.

l) Exercir en l'àmbit de les seues competències les accions necessàries per a aconseguir els objectius descrits en article 2 a) d'estos Estatuts.

m) Exercir aquelles competències que s'establisquen en la normativa que li siga aplicable, els estatuts i les que corresponguen als departaments i no hagen sigut atribuïdes expressament a altres òrgans de govern i representació, dins de l'àmbit de les seues competències.

 

Article 43. Director d'Institut Universitari d'Investigació.

1. El director de l'Institut Universitari d'Investigació exercix la seua representació, presidix el seu Consell i exercix les funcions del seu govern ordinari. És nomenat pel rector, per designació d'entre els doctors adscrits a este, oïts els membres del seu Consell. La duració del seu mandat coincidirà amb la del període ordinari de govern en què haja resultat nomenat. [39]

2. Exercirà les seues funcions d'acord amb el que establix la normativa, els Estatuts i en el Reglament de Règim Interior de l'Institut amb les següents competències:

a) Ostentar la representació, en nom del Rector, de l'Institut Universitari.

b) Exercir les funcions de direcció i gestió ordinària de l'Institut, executant els acords del seu Consell i els dels òrgans de govern i representació d'àmbit general de la Universitat.

c) Executar en nom de l'Institut els seus pressupostos d'acord amb les directrius del Consell.

d) Programar i executar, en nom de l'Institut, els seus projectes d'investigació.

e) Proposar al Consell de Govern la creació, modificació o supressió, de programes de Postgrau i Doctorat de l'Institut o en col·laboració amb altres Instituts o Departaments, d'acord amb la normativa que li siga d'aplicació.

f) Assignar la docència en les assignatures dels programes de Postgrau i Doctorat de l'Institut.

g) Administrar els recursos financers i les instal·lacions que es posen a la seua disposició per a permetre el desenrotllament de les seues activitats, executant en nom de l'Institut els pressupostos que li siguen assignats d'acord amb les directrius del seu Consell.

h) Informar les sol·licituds d'adscripció o no adscripció dels seus membres.

i) Executar les operacions necessàries, i en l'àmbit de les seues competències, derivades de l'execució d'acords acollits a l'article 83 de la LOU o que se li assignen per aplicació de la normativa.

j) Exercir en l'àmbit de les seues competències les accions necessàries per a aconseguir els objectius descrits en l'article 2 a) d'estos Estatuts.

k) Exercir totes les competències que s'establisquen en la normativa que li siga d'aplicació, els Estatuts, el seu Reglament de Règim Interior, i les que corresponguen a l'Institut Universitari i no hagen sigut atribuïdes a altres òrgans de govern i representació, dins de l'àmbit de les seues competències.

l) Proposar al Rector el nomenament del Sotsdirector i del Secretari de l'Institut d'acord amb les denominacions, funcions i competències que els assigne i en el nombre que s'establisca en el Reglament de Govern, Representació i Administració de la Universitat.

m) Responsabilitzar-se de les instal·lacions que la Universitat pose a disposició de l'Institut per a desenrotllar les seues funcions, i en particular de l'ús de les mateixes que autoritze al marge de les anteriors.

n) Col·laborar amb el secretari general de la UMH en la redacció de la Memòria Anual de la Universitat.

 

Article 44. Director de centre específic i de centre en l'estranger. [40]

1. El director de centre específic i de centre en l'estranger exercix la seua representació, en nom del rector i exercix el seu govern ordinari. És nomenat i cessat pel rector, d'acord amb els termes legalment establits.

2. Exercirà les seues funcions i competències sota les directrius del Rector i d'acord amb el que li afecte en la normativa que li siga d'aplicació, els Estatuts i, específicament, amb el que establix l'acord de creació del Centre i els convenis que li afecten.

 

Article 45. Vicedegà de Facultat i Sotsdirector d'Escola, Sotsdirector de Departament Universitari i Sotsdirector d'Institut Universitari d'Investigació.

1. Exerciran les funcions descrites en el seu nomenament sota la direcció del Degà de Facultat o director d'Escola, del director del Departament o del director de l'Institut Universitari d'Investigació, d'acord amb el que s'establix en els Estatuts i en la normativa d'aplicació.

2. Els vicedegans de facultat o subdirectors d'escola seran nomenats pel rector, a proposta del degà o director, entre els professors amb vinculació permanent que pertanguen al corresponent centre. El seu nombre i denominació seran acordats pel Consell de Govern.

El subdirector de departament serà nomenat pel rector, a proposta del director del departament corresponent, entre els professors doctors amb vinculació permanent a la Universitat adscrits a este, de conformitat amb el que establixen els presents Estatuts, així com la seua normativa de desplegament, i exerciran les funcions descrites en el seu nomenament, sota la direcció del Departament.

El subdirector de l'Institut Universitari d'Investigació serà nomenat pel rector, a proposta del director de l'Institut Universitari d'Investigació corresponent, entre els doctors adscrits a este, de conformitat amb el que establixen els presents Estatuts, així com la seua normativa de desplegament i exercirà les funcions descrites en el seu nomenament, sota la direcció de l'Institut. [41]

3. Cessaran en virtut del que establix l'article 19 dels Estatuts.

 

Article 46. Secretari de Facultat o d'Escola, secretari de Departament Universitari, secretari d'Institut Universitari d'Investigació i secretari de centre específic. [42]

1. Exerciran les funcions descrites en el seu nomenament sota la direcció del Degà de Facultat o director d'Escola, director de Departament, director d'Institut Universitari d'Investigació o director de Centre, sota la coordinació del secretari general de la Universitat, i d'acord amb el que s'establix en els Estatuts, normativa d'aplicació i en el seu nomenament. En tot cas, exerciran la secretaria del Centre, dirigiran els registres i arxius del mateix, expediran junt amb el corresponent Degà o director d'Escola, director de Departament, director d'Institut Universitari d'Investigació o director de Centre els certificats que corresponguen, donaran fe dels acords i resolucions dels corresponents òrgans de govern i representació, i assumiran la secretaria de tots els òrgans col·legiats d'àmbit particular del Centre, redactant les corresponents actes.

2. Seran nomenats pel rector, a proposta del degà o director d'Escola, director de Departament, director d'Institut Universitari d'Investigació o director de centre, d'entre els professors a temps complet adscrits al corresponent centre, departament o institut.

3. Cessaran en virtut del que establix l'article 19 dels Estatuts.

 

Article 47. Altres Càrrecs Acadèmics i de Representació de la UMH.

Per resolució del Rector d'acord amb la normativa que els siga d'aplicació en cada cas, seran nomenats i cessats altres càrrecs acadèmics i de representació, nomenament que inclourà tots els aspectes relacionats amb les seues funcions, competències, delegacions, mandats, o el que siga necessari per a la consecució dels objectius concrets i específics que tinguen encomanats.

 

TÍTOL TERCER. Comunitat Universitària

 

CAPÍTOL PRIMER. Personal Docent i Investigador.

 

Secció primera. Estructura.

 

Article 48. Estructura i composició. [43]

1. El personal docent i investigador de la UMH estarà format, almenys, per funcionaris dels cossos docents universitaris i per personal contractat en règim laboral per a la realització de tasques docents i/o d'investigació.

2. El personal docent i investigador de la UMH s'estructura en els grups següents:

A) Professorat dels cossos docents universitaris, integrat per:

a) Catedràtics d'universitat.

b) Professors titulars d'universitat.

c) Catedràtics d'escoles universitàries.

d) Professors titulars d'escoles universitàries.

B) Personal docent i investigador contractat en règim laboral, a través de les modalitats específiques de l'àmbit universitari següents:

Professor contractat doctor.

Professor ajudant doctor.

Professor col·laborador.

Ajudant.

Professor associat.

Professor visitant.

Així mateix, formaran part del personal docent i investigador de la UMH el personal amb labor assistencial de les institucions sanitàries concertades per esta universitat en règim funcionarial o laboral.

A més de les figures anteriorment establides, la UMH podrà nomenar professors emèrits d'entre els professors jubilats que hagen pertangut als cossos docents universitaris i prestat servicis destacats a la Universitat.

Els contractes de professor emèrit tindran una duració determinada i eventual pròrroga. El nomenament de professor emèrit el farà el rector a proposta del Consell de Govern.

Els professors emèrits no podran exercir cap càrrec acadèmic universitari, ni participar en els processos d'elecció d'estos, si bé podran realitzar tot tipus de col·laboracions amb la Universitat, podent assignar-los obligacions docents i de permanència diferents dels règims de dedicació de la resta del professorat.

C) Altre personal docent i investigador.

a) La UMH podrà contractar en règim laboral personal investigador predoctoral en formació i personal investigador amb el títol de doctor o equivalent, en els termes establits en la normativa aplicable i sempre que siga perceptora de fons el destí dels quals incloga la contractació del dit personal.

El personal investigador doctor podrà col·laborar en la docència, dins dels límits establits per la legislació vigent.

b) Igualment, la UMH podrà contractar, per obra o servici determinat, personal docent, tècnic o investigador, a través de programes nacionals o autonòmics específics, o per al desenrotllament de projectes d'investigació científica, tècnica o artística, d'innovació pedagògica, transferència del coneixement, encàrrecs docents especialitzats i altres activitats acadèmiques de caràcter temporal, en els termes que preveu la legislació vigent i d'acord amb les normes que aprove el Consell de Govern.

c) A més, la Universitat podrà contractar un altre tipus de personal per mitjà de les figures contractuals que la legislació permeta i de les que la UMH puga dotar-se en virtut de la seua autonomia.

 

Article 49. Relació de Llocs de Treball del Personal Docent i Investigador.

1. La UMH, d'acord amb les línies estratègiques i programàtiques acordades i amb el pressupost disponible, establirà anualment en l'estat de gastos del seu pressupost la relació de llocs del Personal Docent i Investigador, en avant RPT, en la que s'indicaran, degudament classificades, totes les places de Personal Docent i Investigador.

2. L'aprovació de la RPT, així com les seues modificacions, correspon al Consell de Govern a proposta del Rector. Per a la seua elaboració es tindran en compte les necessitats docents i investigadores; de conformitat amb estes, la RPT serà l'instrument de creació de noves places i de modificació o supressió de les places vacants, d'acord amb la normativa general que li siga d'aplicació i les que aprove a l'efecte el Consell de Govern.

3. Correspon al Consell de Govern aprovar el procediment per a cobrir les necessitats urgents de docència sobrevingudes durant el curs acadèmic, d'acord amb la normativa vigent. [44]

4. La Universitat, en els termes que establisca el Consell de Govern, podrà cobrir interinament els llocs de treball dels funcionaris dels cossos docents universitaris o del personal contractat, en tant es produïsca la seua provisió definitiva pel procediment legalment establit.

 

Article 49.bis. Mobilitat. [45]

La UMH fomentarà la mobilitat del seu personal docent i investigador, a fi de millorar el seu desenrotllament professional, així com contribuir al progrés social. Amb este fi podrà subscriure els oportuns convenis amb altres universitats, centres públics o privats d'investigació, empreses i parcs científics i tecnològics.

 

Article 49.ter. Retribucions addicionals. [46]

El Consell Social, a proposta del Consell de Govern, podrà acordar l'assignació singular i individual de retribucions addicionals al professorat per l'exercici de les funcions següents: docència, investigació, desenrotllament tecnològic, transferència de coneixements i gestió, una vegada realitzats els processos d'avaluació que s'establisquen i dins dels límits fixats, amb este fi, per la Comunitat Valenciana. Tot això, sense perjuí, de les retribucions addicionals de caràcter nacional que establisca el Govern.

 

Secció Segona. Professorat dels cossos docents universitaris. [47]

 

Article 50. Concursos d'accés. [48]

1. La Universitat convocarà els concursos d'accés per a les places corresponents als cossos docents universitaris que hagen sigut aprovades i estiguen dotades en l'estat de gastos del pressupost.

2. La convocatòria per a la provisió de places dels cossos docents universitaris es realitzarà per resolució rectoral. En esta es farà constar, almenys, les places objecte de concurs, la categoria del cos, l'àrea de coneixement a què pertany i, si és el cas, les activitats docents i investigadores referides a una matèria que es cursen per a l'obtenció de títols de caràcter oficial que haurà de realitzar qui obtinga la plaça, així com les bases per les quals ha de regir-se l'oportú concurs, que hauran de contindre, almenys, els requisits que han de complir els candidats, les característiques de les sol·licituds i els terminis per a estes, la composició de la comissió jutjadora i les normes sobre presentació de documents i sobre nomenaments.

3. Les convocatòries es publicaran en el Boletín Oficial del Estado i en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, i en estes s'indicaran, almenys, les característiques de cada plaça, la composició de la comissió que resoldrà el concurs d'accés, els terminis, termes i fases de desenrotllament dels concursos i els criteris per a la seua adjudicació.

4. Els concursos d'accés a places dels cossos docents universitaris es regiran per les normes establides en els presents Estatuts, i es garantirà la igualtat d'oportunitats i el respecte als principis de mèrit i capacitat.

Els concursos es desenrotllaran en sessió pública i constaran, com a màxim, de tres proves, en què la comissió valorarà l'historial acadèmic, docent i investigador del candidat i el seu projecte docent i investigador, així com les seues capacitats per a l'exposició i el debat en la corresponent matèria o especialitat. Amb anterioritat al començament de cada prova, la comissió publicarà els criteris de valoració de cada una.

Les comissions duran a terme una valoració motivada de l'adequació de cada candidat a la plaça objecte del concurs, amb expressió del nombre de vots i de la puntuació numèrica obtinguda en cada un dels aspectes avaluats.

5. La proposta de provisió de places es realitzarà en el termini màxim de 30 dies hàbils a partir de la data del començament de les proves.

Les comissions proposaran al rector, motivadament i amb caràcter vinculant, una relació de tots els concursants que hagen obtingut, almenys, tres vots favorables, per orde de preferència per al seu nomenament. En cap cas es podran proposar un nombre més gran de candidats que places concursades. El procés podrà concloure amb la decisió motivada de la Comissió de no proveir les places convocades.

 

Article 51. Comissions dels concursos d'accés. [49]

1. Les comissions que han de resoldre els concursos d'accés estaran formades per cinc membres, funcionaris dels cossos docents universitaris d'igual, equivalent o superior categoria a la de la plaça convocada, nomenats, a proposta del rector, per acord del Consell de Govern. Estos membres hauran de pertànyer a una de les àrees acadèmiques, aprovades pel Consell de Govern, en què s'incloga l'àrea de coneixement de la plaça objecte de concurs i, almenys, dos d'ells seran de l'àrea de coneixement a què corresponga la dita plaça o a alguna de les seues àrees afins.

2. Les comissions encarregades de resoldre els concursos d'accés de places de funcionaris docents universitaris vinculades a servicis assistencials d'institucions sanitàries estaran integrades, a més, per dos membres designats per la institució sanitària competent, en els termes previstos per les disposicions vigents.

3. En tot cas, la composició de les comissions haurà d'ajustar-se als principis d'imparcialitat i professionalitat dels seus membres, i es procurarà una composició equilibrada entre dones i hòmens. Tots els membres de la comissió han de tindre la necessària aptitud científica i docent i hauran de reunir els requisits indicats en l'article 57.2 de la LOU.

 

Article 52. Reclamacions en els concursos d'accés. [50]

1. Els candidats podran presentar reclamació degudament motivada davant del rector de la Universitat contra la proposta de la corresponent comissió del concurs d'accés.

2. Admesa a tràmit la reclamació, se suspendran els nomenaments fins a la seua resolució definitiva.

3. La Comissió de Reclamacions examinarà l'expedient relatiu al concurs per a vetlar per les garanties establides i ratificarà o no la proposta reclamada en el termini màxim de 3 mesos, i després el rector dictarà la resolució d'acord amb la proposta de la comissió, que esgota la via administrativa. El transcurs del termini establit sense resoldre s'entendrà com a rebuig de la reclamació presentada.

4. La Comissió de Reclamacions estarà formada per set catedràtics d'universitat pertanyents a diversos àmbits de coneixement amb àmplia experiència docent, investigadora i de gestió, amb els seus corresponents suplents nomenats pel rector, a proposta del Consell de Govern.

 

Article 53. Excedència voluntària.

Els funcionaris de carrera dels cossos docents universitaris, en situació d'actiu i amb plaça en propietat en la UMH, podran sol·licitar l'excedència voluntària per interés particular, sempre que hagueren prestat servicis efectius durant els cinc anys immediatament anteriors, no podent romandre en la dita situació menys dos anys continuats, i això sense perjuí de la resta de situacions previstes en la normativa Estatal i Autonòmica d'aplicació.

 

Article 54. Reingrés de funcionaris en excedència.

1. Els funcionaris dels cossos docents universitaris, en situació d'excedència voluntària, i amb independència del procediment general de reingrés en el servici actiu descrit en l'article 67 de la LOU, podran sol·licitar al Rector el seu reingrés en la UMH.

2. Amb independència de l'apartat anterior, els funcionaris excedents de la UMH podran sol·licitar el reingrés per adscripció provisional, en funció del que establix la legislació d'aplicació i l'article 67 de la LOU.

3. La incorporació del professorat que haja estat en excedència voluntària s'efectuarà d'acord amb el procediment d'adscripció provisional o de reingrés automàtic que aprove al Consell de Govern. El reingrés serà automàtic i definitiu, sempre que haguera transcorregut, almenys, dos anys en situació d'excedència, i que no excedira de cinc, i si hi ha plaça vacant del mateix cos i àrea de coneixement. l'adscripció provisional requerirà l'informe del departament afectat, i serà aprovada pel Consell de Govern. L'antiguitat com a professor de la Universitat Miguel Hernández d'Elx serà un dels criteris que es valoraran en el cas que hi haja més d'una sol·licitud d'ingrés.

 

Secció Tercera. Del personal docent i investigador contractat. [51]

 

Article 55. Concursos de selecció

1. La Universitat convocarà els concursos de selecció per a les places de la RLT que corresponguen a personal contractat. Els corresponents contractes podran ser de duració limitada o de caràcter indefinit.

2. El procediment, requisits i criteris per a la selecció del personal docent i investigador contractat seran els establits en la normativa de la Comunitat Valenciana, així com en les normes que dicte el Consell de Govern.

La resolució dels concursos de provisió de places de personal docent i investigador contractat es durà a terme amb la proposta de la comissió de selecció respectiva, que resoldrà i elevarà el rector perquè procedisca, si és el cas, al nomenament.

El Consell de Govern aprovarà la normativa de contractació i els criteris generals d'avaluació basant-se en els principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat. En esta normativa s'establirà també el procediment de resolució de recursos i reclamacions que es puguen interposar durant el procediment de selecció i contra la resolució del concurs.

Les convocatòries es publicaran en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana i en el BOUMH.

3. Després de la proposta de la comissió de selecció, el rector nomenarà els candidats proposats com a professors o investigadors i subscriurà els corresponents contractes, d'acord amb el que establix el Règim General de Personal Docent i Investigador de la UMH.

 

Article 56. Comissions de selecció.

1. Les comissions que efectuen la selecció del professorat contractat de la UMH seran nomenades pel rector i estaran constituïdes per cinc membres titulars i els seus corresponents suplents, tots ells funcionaris de carrera dels cossos docents universitaris que tinguen el títol de doctor. Tres d'ells hauran de pertànyer a l'àrea de coneixement de la plaça convocada o a alguna de les àrees científicament afins.

2. La composició de les comissions haurà d'ajustar-se als principis d'imparcialitat i professionalitat dels seus membres.

 

Article 57. Impugnació de les contractacions

Contra la proposta de les comissions de selecció, els candidats podran presentar recurs d'alçada davant del rector, d'acord amb el que establixen les normes que regixen el procediment administratiu comú.

 

Secció quarta. Règim del personal docent i investigador

 

Article 58. El Règim General del Personal Docent i Investigador de la UMH.

1. El personal docent i investigador, funcionari i contractat, es regirà per la LOU, les seues normes de desplegament, la legislació estatal i autonòmica sobre funcionaris i la normativa laboral, en allò que els siga aplicable, els presents Estatuts i el Reglament General del Personal Docent i Investigador de la UMH. [52]

2. El Consell de Govern elaborarà la normativa general de Personal Docent i Investigador de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, com a Règim complementari de la legislació estatal i autonòmica que arreplegarà els aspectes reglamentaris o normatius que els siguen d'aplicació en l'àmbit de la Universitat.

 

Article 59. De la incorporació de professors d'altres nivells educatius a la Universitat.

1. Als efectes de complir el que establix la disposició addicional vinté sèptima de la LOU, el Rector firmarà els corresponents convenis per a permetre la incorporació de professors d'altres nivells educatius a la Universitat, procurant condicions de reciprocitat en els mateixos.

2. Els corresponents professors exerciran la seua funció en la UMH en alguna de les següents modalitats:

a. Funcionari de carrera dels cossos docents universitaris, o funcionari docent d'altres nivells educatius en comissió de servicis.

b. Ocupant una plaça vacant de la corresponent RPT del personal de la UMH, quan es trobe en la situació administrativa que li ho permeta.

c. Ocupant una plaça de professor associat, compatible amb la seua situació en actiu en una altra administració.

3. Els procediments de selecció dels corresponents funcionaris pertanyents a altres nivells educatius seran específics per a ells i acordats pel Consell de Govern en el Règim d'incorporació de funcionaris d'altres nivells educatius a la Universitat, i concordes amb el corresponent conveni; en tot cas, els candidats hauran de comptar amb la titulació necessària per a ocupar la plaça.

 

Article 60. De la incorporació del Personal Docent i Investigador de la UMH a llocs de la RPT del Personal d'Administració i Servicis.

Tant els funcionaris de carrera com el personal laboral amb contracte indefinit que ocupen una plaça de la corresponent RPT i obtinguen una plaça de personal d'administració i servicis en la UMH de caràcter temporal, d'acord amb els corresponents concursos de selecció, gaudiran, durant la duració del contracte, de la situació d'excedència voluntària.

 

CAPITUL SEGON. Personal d'Administració i servicis

 

Article 61. Naturalesa i funcions. [53]

El personal d'administració i servicis de la UMH constituïx el sector de la comunitat universitària a què corresponen les funcions de suport, assistència i assessorament a les autoritats acadèmiques, l'exercici de la gestió i administració, particularment en les àrees de recursos humans, organització administrativa, assumptes econòmics, informàtica, arxius, biblioteques, informació, servicis generals, servicis cientificotècnics, així com el suport a la investigació i la transferència de tecnologia i a qualssevol altres processos de gestió administrativa i de suport que es determine que es necessari per a la Universitat en el compliment dels seus objectius.

 

Article 62. Composició i règim jurídic.

1. El Personal d'Administració i Servicis de la UMH està compost per funcionaris i personal laboral de la pròpia Universitat o d'altres Universitats i per funcionaris d'altres Administracions que presten servicis en la UMH en les condicions legalment establides.

2. El Personal d'Administració i Servicis es regirà per les previsions contingudes en la LOU, per la legislació general de funcionaris, per les disposicions de desenrotllament que li siguen d'aplicació, per la legislació sobre la funció pública de la Generalitat Valenciana, per la legislació laboral, pels convenis col·lectius, i pels presents Estatuts i les seues normes de desenrotllament.

 

Article 63. Relació de Llocs de Treball

1. La Relació de Llocs de Treball del Personal d'Administració i Servicis serà aprovada i modificada pel Consell de Govern a proposta del Rector, i elaborada pel Gerent, prèvia negociació amb els òrgans de representació de dit personal, per a la seua aprovació pel Consell Social.

2. La Universitat podrà crear escales de personal propi, que comprendran les especialitats necessàries dins de cada una d'elles, agrupades d'acord amb la titulació exigida per a l'ingrés en les mateixes segons les disposicions vigents. Seran elaborades pel Gerent. La seua aprovació, modificació o supressió correspon al Consell de Govern, a proposta del Rector; per a la seua aprovació pel Consell Social.

3. La Relació de llocs de treball de la UMH comprendrà, almenys, la denominació dels llocs, els grups de classificació professional, els cossos o escales, si és el cas, que estiguen adscrits, els sistemes de provisió i les retribucions complementàries. [54]

 

Article 64. Retribucions

1. El Personal d'Administració i Servicis serà retribuït a càrrec del pressupost de la Universitat Miguel Hernández.

2. La Universitat establirà el règim retributiu del personal funcionari dins dels límits màxims que determine la Generalitat Valenciana i en el marc de les bases que dicte l'estat.

3. El Personal d'Administració i Servicis podrà participar en el desenrotllament dels contractes a què es referix l'article 83 de la LOU, per mitjà de l'exercici de les funcions i amb percepció de les retribucions que a este personal li corresponguen a càrrec dels mateixos.

4. El Rector podrà proposar al Consell de Govern l'establiment de retribucions addicionals lligades a mèrits de gestió, dins del marc fixat per la legislació vigent i per la normativa general de selecció, provisió, promoció i règim específic del Personal d'Administració i Servicis de la UMH acordada pel Consell de Govern. Aprovada la proposta, es traslladarà al Consell Social per a l'assignació singular i individual dels dits complements.

 

Article 65. Selecció

1. La selecció del personal d'administració i servicis s'efectuarà per mitjà de convocatòria pública, a través dels sistemes d'accés que establisca la legislació vigent, en els que es garantirà l'observació dels principis d'igualtat, mèrit i capacitat.

2. Els sistemes de selecció de les places vacants en les diferents escales i categories del personal d'administració i servicis seran determinats pel Consell de Govern, a proposta del gerent, prèvia negociació amb els diferents òrgans de representació del personal d'administració i servicis. Les convocatòries de les proves selectives seran rubricades pel rector i es publicaran en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana i en el BOUMH. [55]

 

Article 66. Provisió

El Consell de Govern de la UMH establirà reglamentàriament tots els aspectes relatius a les normes per a assegurar la provisió de les vacants que es produïsquen, els mèrits que es valoren, els procediments complementaris a la legislació vigent, i la resta de requisits i condicions necessàries per a participar en els mateixos, així com la composició dels corresponents tribunals o comissions de valoració. Tot això sense perjudici de les atribucions que la legislació establix per a les representacions dels treballadors en estos àmbits.

 

Article 67. De la incorporació de Personal d'Administració i Servicis de la UMH a la funció docent.

Tant els funcionaris de carrera com el personal laboral amb contracte indefinit, que ocupen una plaça de la corresponent RPT i obtinguen una plaça de personal docent o investigador en la UMH de caràcter temporal d'acord amb els corresponents concursos de selecció, gaudiran durant la duració del contracte de la situació d'excedència voluntària.

 

Article 68. Representació

1 El Personal d'Administració i Servicis tindrà els seus representants i participarà en la composició i funcionament dels distints òrgans de govern i administració de la Universitat en els termes que establixen els presents Estatuts i les normes que els desenrotllen.

2 Els òrgans propis de representació del Personal d'Administració i Servicis són la Junta de Personal per al personal funcionari, i el Comité d'Empresa per al personal laboral, sense perjuí de les funcions de representació que corresponen a les organitzacions sindicals en els procediments de negociació col·lectiva. Les seues respectives formes d'elecció i funcionament seran les previstes per les seues normes específiques.

 

Article 68 bis. Formació i mobilitat. [56]

1. La UMH, a través de la Gerència, fomentarà la formació permanent del personal d'administració i servicis, i així facilitarà que este personal puga seguir programes que augmenten les seues habilitats i competències professionals.

2. La UMH promourà les condicions perquè el personal d'administració i servicis puga exercir les seues funcions en altres universitats i institucions, per mitjà de la formalització dels corresponents convenis que garantisquen este dret atenent el principi de reciprocitat.

 

CAPÍTOL TERCER. Drets i deures del personal al servici de la UMH

 

Article 69. Deures

Són deures del personal al servici de la UMH, a més dels previstos en la legislació vigent:

a) Exercir les tasques assignades al seu lloc de treball i altres derivades de la seua relació específica amb la Universitat, conforme als principis de legalitat i eficàcia, contribuint als fins i millora del funcionament de la Universitat com a servici públic.

b) Assumir les responsabilitats que els corresponguen per l'exercici del seu lloc davant dels òrgans de govern de la Universitat.

c) Participar en les activitats de formació organitzades per a millorar l'acompliment de les seues funcions i en els procediments d'avaluació i control de la seua activitat.

d) Respectar el patrimoni de la Universitat, així com fer un correcte ús de les seues instal·lacions, béns i recursos.

e) Assumir les responsabilitats que comporten els càrrecs per als quals hagen sigut elegits o designats

f) Col·laborar amb la resta de la comunitat universitària en el compliment dels fins i funcions de la Universitat.

g) Complir els presents Estatuts i les seues normes de desenrotllament.

 

Article 70. Drets

Són drets del personal al servici de la UMH, sense perjuí de qualsevol altre dret o facultat reconegut en l'ordenament jurídic, els següents:

a) Exercir la seua activitat d'acord amb criteris de professionalitat i ser informats de les avaluacions que sobre ella es realitzen.

b) Disposar dels mitjans adequats i de la informació necessària per a l'acompliment de les seues tasques i conéixer les funcions assignades al seu lloc de treball.

c) Participar, en els termes que s'establisquen, en les activitats de formació i perfeccionament, així com en l'elaboració de plans i programes que respecte d'això organitze la Universitat.

d) Associar-se i sindicar-se lliurement, així com negociar amb la Universitat per mitjà dels seus representants les seues condicions de treball.

e) Ser informats pels distints òrgans de la Universitat d'aquells extrems sobre els quals tinguen un interés directe, d'acord amb el principi de transparència.

f) Participar en els òrgans de govern i administració de la Universitat d'acord amb el que establix els presents Estatuts.

g) Desenrotllar les seues tasques atenent el compliment de la normativa aplicable en matèria de prevenció de riscos laborals.

h) Utilitzar les instal·lacions i servicis universitaris d'acord amb les normes que regulen el seu funcionament.

 

CAPÍTOL QUART. Estudiants

 

Article 71. Estudiants. [57]

Són estudiants de la UMH els membres de la comunitat universitària descrits en els epígrafs l), m), n) i o) de l'article 9 dels presents Estatuts.

 

Article 72. Drets dels estudiants. [58]

1. Els estudiants de la UMH tindran, sense perjuí dels què tenen reconeguts en la legislació vigent, els drets arreplegats en l'apartat següent d'este article. La Universitat garantirà, per mitjà de procediments adequats, el compliment dels mateixos per part de tots els membres de la comunitat universitària, així com l'actuació de tots els seus òrgans de govern i representació i el relatiu al que li corresponga al Defensor Universitari.

2. Tots els estudiants de la UMH, en virtut del que establix la legislació vigent, tindran els drets següents:

a) A una formació acadèmica de qualitat, que fomente l'aprenentatge de les competències que corresponguen als estudis elegits i incloga coneixements, habilitats, actituds i valors; en particular els valors propis d'una cultura democràtica i del respecte als altres i a l'entorn.

b) A la igualtat d'oportunitats, el respecte de la seua intimitat, imatge pròpia i a la no-discriminació per raons d'edat, sexe, raça, nacionalitat, discapacitat, llengua, religió, creences, opinió, orientació sexual, identitat de gènere o qualsevol altra condició o circumstància personal o social en l'accés a la Universitat, ingrés en els centres, permanència en la Universitat i exercici dels seus drets acadèmics.

c) A l'orientació i informació per la Universitat sobre els seus drets i deures com a membres de la comunitat universitària, així com sobre totes les activitats que els afecten.

d) A una atenció i a un disseny raonable de les activitats acadèmiques, en la mesura de les disponibilitats organitzatives i pressupostàries de la Universitat, que faciliten la conciliació dels estudis amb la vida laboral i familiar.

e) A assistir a les classes i participar de manera activa en totes les activitats docents.

f) A l'assessorament i assistència per part de professors, tutors i servicis d'atenció a l'estudiant, de conformitat amb el que disposa la legislació vigent.

g) A la informació i orientació vocacional, acadèmica i professional, així com a l'assessorament per part de la Universitat sobre les activitats d'esta que els afecten, i, en especial, sobre activitats d'extensió universitària, allotjament universitari, esportives i altres àmbits de vida saludable, i la seua transició al món laboral.

h) A ser informat de les normes de la Universitat sobre l'avaluació i el procediment de revisió de qualificacions.

i) A una avaluació objectiva i, sempre que siga possible, contínua, basada en una metodologia activa de docència i aprenentatge.

j) A obtindre reconeixement acadèmic per la seua participació en activitats universitàries culturals, esportives, de representació estudiantil, solidàries i de cooperació en els termes que preveu la normativa vigent i d'acord amb el procediment establit per la Universitat.

k) A la validació, a efectes acadèmics, de l'experiència laboral o professional, d'acord amb les condicions que fixe la Universitat.

l) A participar en els programes de mobilitat, nacional o internacional, en el marc de la legislació vigent.

m) A conéixer i participar en les activitats d'orientació professional i inserció laboral que organitze o concerte la Universitat.

n) A fer els exàmens i proves d'avaluació en qualsevol de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana.

o) A participar en les avaluacions de qualitat de l'ensenyança i els servicis a través de les vies que s'establisquen.

p) A l'ús d'instal·lacions acadèmiques adequades que permeten el normal desenrotllament dels seus estudis, amb atenció específica a les persones amb necessitats especials.

q) A rebre formació sobre prevenció de riscos i a disposar dels mitjans que garantisquen la seua salut i seguretat en l'exercici de les seues activitats d'aprenentatge.

r) A l'accés al sistema d'ajudes, beques, exempcions i crèdits, d'acord amb els criteris que fixe la legislació vigent, i a participar en els òrgans que hagen d'atorgar-los, així com a la portabilitat de beques i ajudes de les convocatòries nacionals, i les pròpies de la Universitat en els termes reglamentàriament establits.

s) A l'accés a la formació universitària al llarg de la vida.

t) A la seua incorporació en les activitats de voluntariat i participació social, cooperació al desenrotllament i altres de responsabilitat social que organitze la Universitat.

u) A la llibertat d'expressió, de reunió i d'associació en l'àmbit universitari, exempta de tota discriminació directa i indirecta, com a expressió de la coresponsabilitat en la gestió educativa i del respecte proactiu a les persones i a la institució universitària.

v) A estar representats en els òrgans de govern i representació de la Universitat, sent electors i elegibles per als càrrecs que corresponguen als estudiants, en la forma prevista en estos Estatuts i les seues normes de desplegament.

w) A ser informats i a participar de manera coresponsable en l'establiment i funcionament de les normes de permanència de la Universitat.

x) A rebre un tracte no sexista i que es respecten els principis d'igualtat establits en la llei.

y) Al reconeixement de l'autoria dels treballs elaborats durant els seus estudis.

z) I tots aquells drets reconeguts en la legislació vigent, així com en les normes pròpies de la Universitat.

3. La UMH establirà els procediments adequats per a garantir l'exercici dels drets dels estudiants previstos en els presents Estatuts i aquells altres que, en la seua condició de tals i d'acord amb la naturalesa de les respectives ensenyances, li reconega la legislació vigent. En els dits procediments es preveuran els mecanismes, accions i adaptacions metodològiques, temporals o espacials que resulten necessàries en cada cas perquè els estudiants amb discapacitat puguen exercir-los en igualtat de condicions que la resta d'estudiants.

 

Article 73. Deures dels estudiants. [59]

Són deures dels estudiants de la UMH:

a) L'estudi i la participació activa en les activitats acadèmiques que ajuden a completar la seua formació.

b) Respectar els membres de la comunitat universitària, així com el personal de les entitats que col·laboren o presten servicis en la Universitat.

c) Cuidar i usar degudament els béns, equips, instal·lacions o recinte de la Universitat o d'aquelles entitats col·laboradores amb esta.

d) No utilitzar procediments fraudulents en les proves d'avaluació o en documents oficials de la Universitat ni cooperar-hi.

e) Participar de manera responsable en les activitats universitàries i cooperar al normal desenrotllament d'estes.

f) Conéixer i complir els Estatuts, així com les altres normes de la Universitat.

g) Conéixer i complir les normes internes sobre seguretat i salut, especialment les que es referixen a l'ús de laboratoris de pràctiques i entorns d'investigació.

h) Respectar el nom, els símbols i els emblemes de la Universitat o dels seus òrgans, així com el seu degut ús.

i) Respectar els actes acadèmics de la Universitat.

j) Exercir i promoure activament la no-discriminació per raó d'edat, sexe, raça, religió, orientació sexual i identitat de gènere o discapacitat o qualsevol altra condició o circumstància personal dels membres de la comunitat universitària, del personal de les entitats col·laboradores o que presten servicis en la Universitat.

k) Exercir, si és el cas, les responsabilitats pròpies del càrrec de representació per al qual hagen sigut elegits o designats.

l) Informar els seus representats de les activitats i de les resolucions dels òrgans col·legiats en què participa, així com de les seues actuacions, amb la reserva i discreció que s'establisquen en els dits òrgans.

m) Participar de manera activa i responsable en les reunions dels òrgans col·legiats per als quals hagen sigut elegits.

n) Contribuir a la millora dels fins i funcionament de la Universitat.

o) Qualsevol altre deure que li siga assignat en els presents Estatuts i les seues normes de desplegament.

 

Article 74. Delegació d'Estudiants de la UMH.

1. La Delegació d'Estudiants de la UMH és l'òrgan col·legiat específic que exercix la representació de tots els seus estudiants compresos en els epígrafs l), m) i n) de l'article 9 dels presents Estatuts. Està formada per tots els delegats elegits en les ensenyances oficials de grau, màster i doctorat de la UMH i els representants dels estudiants en el Consell de Govern. [60]

2. La seua direcció l'ostenta el Delegat General d'Estudiants de la UMH que exercix, les funcions i competències que té assignades, d'acord amb els Estatuts i el Reglament d'Organització i Funcionament de la Delegació d'Estudiants de la UMH.

3. Per a desenrotllar les funcions encomanades a la mateixa exercix les següents competències:

a. Elaborar les regles de funcionament intern de la Delegació d'Estudiants i elevar-les al Consell de Govern per a la seua aprovació.

b. Canalitzar, discutir, proposar i, si és procedent, portar a efecte iniciatives dels estudiants de la UMH que, per emanar del que establix els Estatuts, o per arreplegar-se en el Reglament d'Organització i Funcionament de la Delegació d'Estudiants, li competisquen.

c. Demanar la informació que siga d'interés per als estudiants i difondre-la entre ells.

d. Administrar els recursos que la universitat pose a la seua disposició.

e. Representar als estudiants de la UMH dins i fora de la universitat.

f. Participar en els processos de millora de la qualitat del servici públic d'ensenyança superior, col·laborant activament en els processos que a l'efecte es desenrotllen.

g. Quantes altres se li assignen per la normativa en vigor, el Rector, el Consell de Govern, i en particular les que requerisquen de la seua activa participació en la consecució dels fins de la UMH arreplegats en l'article 2 a) dels Estatuts.

 

Article 75. Delegació d'Estudiants de Centre.

1. La Delegació d'Estudiants de centre (facultat o escola), la direcció de la qual exercix el delegat d'Estudiants del centre, és l'òrgan col·legiat específic que exercix la representació d'estos en una facultat o escola de la UMH. Està formada pels delegats i subdelegats dels diversos cursos que integren els estudis oficials adscrits al centre. [61]

2. La seua composició, funcionament i competències es regularan en el Reglament d'Organització i Funcionament de la Delegació d'Estudiants de la UMH, que desenrotllarà el que regula estos estatuts.

 

Article 76. Delegat General d'Estudiants.

1. El Delegat General d'Estudiants de la UMH és, en l'àmbit de les seues competències, el màxim representant dels estudiants davant de qualsevol instància, a través de la presidència que ostenta de la Delegació d'Estudiants de la UMH.

2. Serà nomenat pel Rector i elegit d'entre i pels membres de la Delegació d'Estudiants, segons el que s'establix en els articles corresponents d'estos Estatuts.

3. Exercirà les seues funcions i competències d'acord amb la normativa que li siga d'aplicació, el que establix els Estatuts i el Reglament d'Organització i Funcionament de la Delegació d'Estudiants de la UMH.

 

Article 77. Delegat d'Estudiants de Centre (Facultat o Escola). [62]

1. El Delegat d'Estudiants de Centre ostenta la representació dels estudiants del mateix.

2. Serà elegit entre els delegats i pels delegats i subdelegats dels diversos cursos que integren els estudis oficials adscrits al centre, segons el que s'establix en estos Estatuts.

3. Exercirà les seues funcions i competències sota la coordinació del Delegat General d'Estudiants de la UMH, d'acord amb la normativa que li siga d'aplicació, el que establix els Estatuts i el Reglament d'Organització i Funcionament de la Delegació d'Estudiants de la UMH.

4. Cada titulació oficial de la UMH disposarà d'un delegat elegit entre i pels delegats i subdelegats dels diversos cursos d'esta, segons el que s'establix en els Estatuts.

 

TÍTOL QUART. Règim electoral de la UMH

 

CAPÍTOL PRIMER. Àmbit general

 

Article 78. Objectiu

El règim electoral de la UMH procurarà que tots els òrgans de govern i representació de la UMH es constituïsquen, mantinguen i renoven d'acord amb la Llei. Es desenrotllarà d'acord amb els Estatuts, la LOU i els Reglaments Electorals i de Règim Interior de la Universitat.

 

Article 79. Períodes electorals.

1. El Consell de Govern, com a òrgan de govern de la Universitat, es manté permanentment constituït, amb independència que els membres que corresponen al Claustre, els directors i Degans i el Rector es renoven conforme al que es determina en els Estatuts, després de la convocatòria a eleccions generals de la UMH.

2. Les Juntes de Govern de Facultat o Escola, els Consells de Departament i els seus Consells de Direcció, els Consells d'Institut Universitari d'Investigació i els Consells Assessors es consideren permanentment constituïts, no requerint la seua dissolució al final del període de govern ordinari de la UMH, excepte quan es produïsca una modificació substancial dels mateixos i així ho acorde el Consell de Govern.

 

Article 80. Eleccions per a cobrir vacants d'òrgans col·legiats. [63]

Durant el període de govern ordinari de la Universitat es realitzaran els mínims processos electorals necessaris per a cobrir les vacants que es produïsquen d'acord amb els Estatuts, o a causa dels reajustaments del nombre dels seus membres que resulte d'aplicar els percentatges que corresponen als diferents col·lectius, a més del que s'establix a este efecte en els articles 19, 20 i 21 dels Estatuts. Tots els processos s'atindran a les consideracions següents:

a) Les vacants dels membres nats es cobriran pels seus substituts reglamentaris.

b) Les vacants dels membres del Consell Social en el Consell de Govern es cobriran d'acord amb la normativa que els siga aplicable.

c) Les vacants dels representants del Consell de Govern en el Consell Social es cobriran en la següent sessió d'este.

d) Les vacants del Claustre es cobriran pels candidats suplents dels qui causen la vacant.

e) Les vacants de membres del Consell de Govern com a representants del Claustre es cobriran per elecció en el termini màxim de tres mesos.

f) Les vacants en el Consell de Govern de directors o degans es cobriran per nova elecció a càrrec del col·lectiu, dins dels tres mesos posteriors a esta.

g) Les vacants de directors de departament en les juntes de Govern de les facultats o escoles es cobriran pel nou director electe d'este departament.

h) Les vacants en les juntes de facultat o escola i en les seues juntes de Govern, en els consells de departament i en els seus consells de Direcció es cobriran pels seus respectius candidats suplents, si n'hi ha i, en cas contrari, per elecció anual en el primer quadrimestre de cada curs.

i) No es produirà modificació del nombre de membres que correspon a un col·lectiu per les modificacions patides per un altre durant el període de govern ordinari.

 

Article 81. Eleccions generals en la UMH. [64]

1. El període de govern ordinari de la Universitat comença amb la presa possessió del rector i finalitza amb la convocatòria d'eleccions generals. Les eleccions generals en la UMH es realitzaran cada quatre anys i es convocaran durant el primer trimestre de l'any corresponent.

2. La convocatòria d'eleccions generals en la UMH comporta:

a) La dissolució del Claustre Universitari.

b) Que tots els òrgans de govern unipersonals de la Universitat passen a exercir-se en funcions.

c) La convocatòria simultània d'eleccions a rector, a Claustre i a membres de les juntes de facultat o escola i consells de departament.

d) La celebració de les eleccions a rector, Claustre Universitari, membres de les juntes de facultat o escola i consells de departament, que tindran lloc en un termini màxim de setanta dies hàbils des de la publicació de la seua convocatòria.

3. Després de la presa de possessió del Rector es procedirà a:

a. Constituir el Claustre i elegir als seus representants en el Consell de Govern.

b. Elegir el Defensor Universitari.

c. La convocatòria d'eleccions a Degans o directors d'Escola de totes les Facultats i Escoles de la Universitat i de directors de Departament de tots els Departaments.

d. Elegir als representants de les Juntes de Facultat o Escola i els Consells de Departament en les Juntes de Govern i Consells de Direcció.

4. Després de la presa de possessió dels nous Degans o directors es convocaran les eleccions necessàries per a renovar:

a. Els representants del col·lectiu de Degans, directors d'Escola, directors de Departament i directors d'Institut Universitari d'Investigació en el Consell de Govern.

b. Els representants dels directors de Departament en les Juntes de Govern de les Facultats o Escoles.

c. Constituir les Juntes de Govern de totes les Facultats i Escoles i dels Consells de Direcció dels Departaments.

5. Amb l'elecció dels membres del Consell Social representants del Consell de Govern en la primera sessió del mateix que compte amb els nous membres designats pel Rector, finalitza el període electoral, amb independència dels nomenaments dels òrgans de govern unipersonals o col·legiats que competixen al Rector, als Degans o directors d'Escola, directors de Departament i directors d'Instituts Universitaris.

 

Article 82. Censos. [65]

1. Per a poder exercir el dret de sufragi o ser candidat és necessari trobar-se inscrit en el cens electoral corresponent.

2. La Junta Electoral, amb la col·laboració del secretari general i el gerent de la Universitat, elaborarà els censos electorals corresponents, que es faran públics, com a mínim, un mes abans de les eleccions.

3. Tots els membres de la comunitat universitària tindran accés a la seua informació en el cens electoral corresponent i podran sol·licitar, de forma motivada, la seua modificació a la Junta Electoral, que la corregirà si ho considera d'acord amb la normativa que siga aplicable.

 

CAPÍTOL SEGON. La Junta Electoral

 

Article 83. Concepte i composició. [66]

1. La Junta Electoral de la UMH, que tindrà la seua seu en el campus d'Elx, és l'òrgan col·legiat específicament responsable de l'organització, desenrotllament i realització de tots els processos electorals que es realitzen en la Universitat, havent de garantir la transparència i la imparcialitat dels mateixos, i el principi d'igualtat aplicable a tots els candidats que a ells concórreguen, així com exercir la tutela dels drets dels corresponents electors.

2. La Junta Electoral serà elegida pel Claustre Universitari i estarà composta per:

a) 3 membres del personal docent i investigador de la Universitat pertanyents a l'apartat a) o b) de l'article 9 d'estos Estatuts.

b) 1 estudiant pertanyent als apartats l) o m) de l'esmentat article 9.

c) 1 membre del personal d'administració i servicis pertanyent als apartats j) o k) de l'article 9.

3. La Presidència i la Secretaria de la Junta Electoral recauran en els membres de la Junta pertanyents al professorat doctor dels cossos docents universitaris de la Universitat. A tots els efectes, inclòs el complement retributiu, els càrrecs de president i secretari de la Junta Electoral estaran assimilats als de director i secretari de Departament, respectivament.

4. Cap dels membres de la Junta Electoral podrà ser titular d'un òrgan unipersonal de govern en la UMH, ni ser candidat als dits llocs.

5. Els membres de la Junta Electoral podran ser revocats pel Claustre Universitari per mitjà de la interposició d'una moció de censura subscrita per un terç dels membres del Claustre i aprovada per la majoria absoluta d'estos.

 

Article 84. Elecció i nomenament. [67]

1. Finalitzat el procés d'eleccions generals en la UMH o, si és el cas, de les eleccions extraordinàries a què es referix l'article 92.ter, i durant els tres mesos posteriors a la presa de possessió del nou rector electe, el Claustre Universitari procedirà a elegir els membres titulars i suplents de la Junta Electoral de la Universitat.

2. L'elecció dels titulars i suplents de la Junta Electoral la farà el Claustre, d'entre els membres de la comunitat universitària que presenten la seua candidatura, en els termes reglamentàriament establits.

3. En les candidatures corresponents als llocs atribuïts al professorat doctor pertanyent als cossos docents universitaris s'expressarà la condició en què el dit professorat desitja que formen part de la Junta Electoral, i es consignaran les expressions president, secretari o, si és el cas, vocal.

4. Seran elegits els candidats més votats para cada un dels llocs de la Junta. El següent candidat més votat actuarà com a suplent en els supòsits d'absència o malaltia del titular i ocuparà la vacant en cas de cessament d'este.

En cas que no hi haguera candidats suficients per a cobrir tots els llocs de la Junta Electoral, les vacants es cobriran per sorteig públic, realitzat per la Mesa del Claustre, entre els claustrals pertanyents als sectors de la comunitat universitària a què corresponen estes vacants.

5. Després del nomenament de la nova Junta Electoral, mitjançant una resolució rectoral que es publicarà en el BOUMH, cessaran en les seues funcions els anteriors membres de la Junta Electoral.

6. La condició de membre de la Junta Electoral és irrenunciable. Els membres de la Junta Electoral cessaran quan incomplisquen els requisits necessaris per a ser elegits. També podran cessar per a presentar-se a aquells càrrecs que siga condició d'elegibilitat no pertànyer a esta. En ambdós casos, comportarà el nomenament del suplent que li corresponga. Si no es proveïx la vacant per este procediment, es realitzarà una nova elecció per part del Claustre per a cobrir-la pel temps que reste fins a la finalització del corresponent període ordinari de govern en la Universitat.

 

Article 85. Funcionament de la Junta Electoral. [68]

1. Les sessions de la Junta Electoral les convocarà el secretari de la Junta per orde del seu president i inclouran l'orde del dia dels assumptes que es tractaran. Perquè la Junta Electoral es puga constituir, i adoptar acords plenament vàlids, es requerirà la presència d'almenys tres dels seus membres, i sempre s'han de trobar presents el president i el secretari o els qui els substituïsquen.

2. A proposta del seu president, la Junta Electoral podrà ser assistida pel lletrat en cap dels Servicis Jurídics i el director dels Servicis Informàtics d'esta Universitat.

 

Article 86. Règim electoral.

La normativa electoral de la UMH serà la derivada de l'aplicació de la LOU, els Estatuts, els Reglaments Electorals de la UMH i els Reglaments de Règim Interior corresponents. En tot cas, i en els supòsits no regulats, seran d'aplicació, subsidiàriament, les normes electorals generals de l'Estat.

 

Article 87. Funcions de la Junta Electoral.

1. Correspon a la Junta Electoral de la UMH

a) Resoldre les consultes que li eleven els òrgans de govern de la Universitat.

b) Resoldre les queixes, reclamacions i recursos que se li dirigisquen.

c) Proclamar els censos i candidatures provisionals i, després del període de reclamacions, els definitius.

d) Proposar al Rector, quan procedisca, l'exercici de l'acció disciplinària sobre totes les persones que intervinguen amb caràcter oficial en les operacions electorals.

e) Corregir les infraccions que es produïsquen en el procés electoral, sempre que no estiguen reservades a altres òrgans de la Universitat.

f) Atorgar les subvencions parcials a les candidatures i candidats, si procedix, i garantir la utilització igualitària de mitjans de difusió propis de la Universitat i de l'ús dels locals.

g) Adoptar els acords necessaris per al correcte desenrotllament del procés electoral, dictant les normes necessàries per a això.

h) Demanar l'assessorament jurídic que necessite per a l'exercici de les seues funcions i competències.

i) Elevar als òrgans competents els certificats dels resultats definitius dels processos electorals a efectes de produir els nomenaments que d'ells es deriven, amb les excepcions dels processos electorals que es produïsquen al si d'un òrgan col·legiat, que correspondran al secretari del mateix, tant si es produïxen en la totalitat de l'òrgan o en part d'ell.

j) Les altres funcions que li encomanen els Estatuts, i les altres que siguen necessàries per a garantir el desenrotllament dels processos i que no estiguen específicament atribuïdes a altres òrgans de la Universitat.

2. Els acords i resolucions de la Junta Electoral que requerisquen ser dotats de publicitat per a produir efectes es donaran a conéixer a tota la comunitat universitària a través de mitjans electrònics, així com en els taulers d'anuncis dels centres i en el BOUMH, quan així s'establisca o quan el caràcter general d'estos ho necessite. [69]

 

CAPÍTOL TERCER. De les eleccions

 

Article 88. Règim Bàsic

Amb respecte al col·lectiu amb dret a sufragi actiu, les eleccions en la UMH es classifiquen i es regulen, a més de pel que establix els Estatuts i reglaments per a cada una d'elles, pel que enuncia els següents apartats:

a) Les eleccions realitzades per tota la Comunitat Universitària, o per part d'ella, a través de sufragi universal, lliure, directe, secret i ponderat o no per sectors, es desenrotllaran davall la supervisió directa de la Junta Electoral.

b) Les eleccions que es realitzen al si d'un òrgan col·legiat, per la totalitat del mateix o per part d'ell, competixen al president del corresponent òrgan col·legiat.

c) Les eleccions a càrrec d'un col·lectiu particular seran competència del president de l'òrgan col·legiat corresponent després del seu nomenament pel Rector.

d) Les eleccions de representants dels Estudiants, que es desenrotllen al si de la Delegació d'Estudiants de la UMH, competixen al Delegat General d'Estudiants de la Universitat.

 

Article 89. Elecció del Rector.

1. Les eleccions a Rector de la UMH es regularan per la Junta Electoral de la Universitat, seran convocades per Resolució Rectoral i es regiran pel que establix la LOU, i pels presents Estatuts.

2. En tot cas, l'exercici del sufragi actiu per a les eleccions a rector per sufragi universal de tota la comunitat universitària a través de vot ponderat per sectors correspon als electors del cens electoral de la UMH, inclosos en un dels següents sectors, que constituïxen cada un un col·legi electoral, amb la seua corresponent ponderació de vot:

a) El sector R1 està constituït pels membres de la comunitat universitària inclosos en l'epígraf a) de l'article 9 dels Estatuts. Al dit sector li correspon un percentatge de vot ponderat del 51,33 per cent del total.

b) El sector R2 està constituït pels membres de la comunitat universitària inclosos en els epígrafs b), c) i d) de l'article 9 dels Estatuts. Al dit sector li correspon un percentatge de vot ponderat del 12,13 per cent del total.

c) El sector R3 està constituït pels membres de la comunitat universitària inclosos en els epígrafs e), f), g), h), i) i n) del referit article 9. Al dit sector li correspon un percentatge de vot ponderat del 9,11 per cent del total.

d) El sector R4 està constituït pels membres de la comunitat universitària inclosos en els epígrafs l) i m) de l'article 9 dels Estatuts. Al dit sector li correspon un percentatge de vot ponderat del 17,70 per cent del total.

e) El sector R5 està constituït pels membres de la comunitat universitària inclosos en els epígrafs j) i k) de l'article 9 dels Estatuts. Al dit sector li correspon un percentatge de vot ponderat del 9,73 per cent del total. [70]

3. En les eleccions a Rector en cap cas pot permetre's la delegació del vot, encara que sí el vot anticipat.

4. La Resolució Rectoral convocant eleccions contindrà almenys:

a) La duració de la campanya electoral

b) Dates en què se celebrarà la votació, en primera volta i, la votació en segona volta si procedira.

5. La Junta Electoral en el termini de tres dies hàbils següents, a la publicació de la Resolució convocant eleccions, elaborarà el calendari electoral conforme a estos Estatuts i a la Resolució Rectoral referida, respectant, en tot cas, la normativa vigent que siga d'aplicació.

 

Article 90. Elecció dels membres del Claustre. [71]

1. Les eleccions a membres del Claustre Universitari de la UMH es regiran pel que establix la LOU, en els presents Estatuts i en la normativa de desenrotllament de la Universitat Miguel Hernández, sense que en cap cas puga permetre's la delegació del vot, encara que sí el vot anticipat.

2. L'elecció dels membres del Claustre Universitari es farà d'acord amb el que disposa l'article 81.2.d) dels presents Estatuts. Els 147 membres no nats del Claustre Universitari estaran distribuïts entre els sectors següents:

a) Sector C1. 76 membres correspondran als professors doctors pertanyents als cossos docents universitaris inclosos en l'article 9.a) dels Estatuts, que resulten electes després de ser proclamats per la Junta Electoral com a candidats definitius per alguna de les llistes formades pels seus membres i presentades en la seua circumscripció electoral.

Cada una d'estes llistes correspondrà a un dels departaments de la Universitat, que serà la circumscripció electoral a què la Junta Electoral assignarà la part proporcional que li corresponga dels 76 membres, segons les operacions realitzades de conformitat amb el que establix l'apartat 6 següent; a cada departament s'ha d'assignar, com a mínim, un lloc dels 76.

b) Sector C2. 30 membres correspondran als descrits en els epígrafs b), c) i d) del mateix article 9, que formen un únic grup estamental, i que resulten elegits després de ser proclamats per la Junta Electoral com a candidats definitius per alguna de les llistes formades pels seus membres i presentades en la seua circumscripció electoral. Cada una d'estes llistes correspondrà a un dels departaments de la Universitat, que serà la circumscripció electoral a què la Junta Electoral assignarà la part proporcional que li corresponga dels 30 membres, segons les operacions realitzades de conformitat amb el que establix l'apartat 6 següent.

c) Sector C3. 13 membres correspondran als descrits en els epígrafs j) i k) del mateix article 9, que formen un únic grup estamental i una única circumscripció electoral per a tota la Universitat, elegits, després de ser proclamats per la Junta Electoral, com a candidates i candidats definitius, per alguna de les llistes formades pels seus membres.

d) Sector C4. Un membre correspondrà als professors descrits en l'epígraf g) de l'article 9, que formen un únic grup estamental i una única circumscripció electoral per a tota la Universitat, elegit després de ser proclamat com a candidat definitiu per la Junta Electoral.

e) Sector C5. 25 membres correspondran als estudiants inclosos en els epígrafs l) i m) del precitat article, elegits després de la seua proclamació per la Junta Electoral com a candidates i candidats definitius per alguna de les llistes presentades en la seua circumscripció electoral. Cada una d'estes llistes correspondrà a una de les facultats, escoles o centres específics amb fins docents de la Universitat, que serà la circumscripció electoral a la qual la Junta Electoral assignarà la part proporcional que li corresponga dels 25 membres, en funció del quocient entre el nombre total de matriculats en cada circumscripció, respecte de la suma total per a tota la Universitat, de l'esmentat epígraf l) i m), amb els arredoniments que siga necessari, i s'ha d'assignar a cada facultat, escola o centre docent específic, almenys, un lloc.

f) Sector C6. Un membre correspondrà als descrits en els epígrafs f), i) i n) del mateix article 9 que formen un únic grup estamental i una única circumscripció electoral per a tota la Universitat, elegit després de la seua proclamació com a candidat definitiu per la Junta Electoral.

g) Sector C7. Un membre correspondrà als descrits en els epígrafs e) i h) del mateix article 9 que formen un únic grup estamental i una única circumscripció electoral per a tota la Universitat, elegit després de la seua proclamació com a candidat definitiu per la Junta Electoral.

3. Cada un dels electors dels respectius sectors podrà emetre el seu vot com a màxim a tants candidats de qualsevol de les llistes de la seua circumscripció sense cap limitació d'elecció, com els que corresponga elegir en el seu sector. Cada llista podrà contindre com a màxim tants candidats agrupats com els que corresponguen a la seua circumscripció i en la seua composició es procurarà la presència equilibrada entre dones i hòmens.

4. Així mateix, podran contindre candidats suplents dels respectius candidats titulars sobre els quals no es podrà exercir el dret de vot.

5. Resultaran electes els candidats més votats de les respectives circumscripcions tant el dia de la votació com durant el període de vot anticipat.

6. El Consell de Govern, a l'elaborar el Reglament d'Eleccions a Claustre, tindrà en compte tota la normativa establida en estos Estatuts i molt particularment els aspectes següents:

A) Amb referència a la distribució dels llocs claustrals:

La Junta Electoral, en el termini de cinc dies hàbils des de la proclamació del cens definitiu, assignarà a cada una de les circumscripcions electorals establides en l'article 90.2 d'estos Estatuts els llocs claustrals que corresponen als respectius grups claustrals. En particular, tindrà en compte les regles següents:

a. L'assignació dels 106 llocs claustrals corresponents als grups estamentals identificats com a sectors C1 i C2 del punt segon d'este article s'efectuarà atribuint els llocs claustrals proporcionalment al nombre total d'electors en cada un dels departaments de la Universitat. A este efecte, es dividirà el nombre total de membres dels sectors C1 i C2 de cada departament pel total dels dits membres en el conjunt de la Universitat i es multiplicarà el quocient per 106, i s'arrodonirà el producte obtingut.

b. Una vegada obtinguts els llocs claustrals corresponents a cada departament, s'assignaran estos a cada un dels sectors C1 i C2. Amb esta finalitat, per a calcular el nombre de llocs assignats al sector C1, es dividirà el nombre total de llocs claustrals assignats al departament per 106 i es multiplicarà el quocient per 76 i s'arredonirà el producte obtingut. El nombre de llocs claustrals corresponents al sector C2 del departament serà la diferència entre el nombre total de claustrals assignats al departament i el nombre anteriorment calculat.

B) Amb referència a la convocatòria d'eleccions:

La convocatòria d'eleccions a Claustre Universitari es durà a terme mitjançant una resolució rectoral, que especificarà, almenys:

a. El dia de la votació, que haurà de celebrar-se en un termini no inferior a 50 ni superior a 70 dies hàbils, comptats des de la publicació de la convocatòria.

b. La duració de la campanya electoral.

c. El lloc, dia i hora de constitució del Claustre.

 

Article 91.Elecció dels membres de la Junta de Facultat o Escola i dels del Consell de Departament. [72]

1. Les eleccions dels membres representants de les respectives comunitats universitàries seran convocades pel Degà de Facultat o director d'Escola o pel director del Departament, havent de realitzar-se simultàniament amb les del Rector i el Claustre.

2. La regulació dels corresponents processos electorals per la Junta Electoral s'atindrà al que procedisca segons estos Estatuts. En cap cas es podrà votar per delegació, encara que sí que podrà admetre's el vot anticipat.

3. En les eleccions a membres del Consell de Departament caldrà ajustar-se a allò que es disposa per a l'elecció dels membres del Claustre Universitari i, en particular, a les regles següents:

a) Els representants que corresponen als sectors D3 i D4 del Consell de Departament constituiran una única circumscripció.

b) Els representants que corresponen al sector D2 del Consell de Departament constituiran tantes circumscripcions com àrees de coneixement tinga adscrites el departament, amb el repartiment proporcional al nombre de professors amb vinculació permanent de cada àrea respecte a la suma total d'este col·lectiu integrat en el departament.

4. En les eleccions a membres de la Junta de Facultat o Escola caldrà ajustar-se al que es disposa per a l'elecció dels membres del Claustre Universitari i, en particular, a les regles següents:

a) Els representants que corresponen als sectors J3 i J4 de la Junta de Facultat o Escola constituirà una única circumscripció.

b) Els representants que corresponen als sectors J1 i J2 constituiran per a cada centre tantes circumscripcions com departaments impartisquen docència en la facultat o escola, amb el repartiment de llocs per cada circumscripció proporcional al nombre de professors de cada departament amb docència majoritària en el centre respecte a la suma total de professors i professores amb docència majoritària.

 

Article 92. Convocatòria extraordinària d'eleccions a rector. [73]

1. Les eleccions extraordinàries a rector en la UMH tindran lloc en els dos supòsits següents:

a) Quan es produïsca el seu cessament durant els 24 mesos posteriors a la seua presa de possessió per alguna de les causes previstes en els articles 19 i 21 dels presents Estatuts.

b) Per decisió del Claustre Universitari en els termes que preveu l'article 92.ter d'estos Estatuts.

2. En el supòsit previst en l'apartat 1.a) anterior, la convocatòria extraordinària únicament comportarà la celebració d'eleccions a rector, d'acord amb el que disposa l'article 89 dels presents Estatuts, mantenint els òrgans de govern col·legiats, així com els òrgans unipersonals d'àmbit particular la seua composició fins a la finalització del corresponent període ordinari de govern de la Universitat.

3. En el cas previst en l'apartat 1.b) d'este precepte, la convocatòria extraordinària determinarà la celebració d'eleccions simultànies a rector i a Claustre Universitari, segons el que disposa l'article 92.ter. En estos supòsits, i després de la presa de possessió del nou rector electe, es procedirà a constituir el Claustre, a elegir els seus representants en el Consell de Govern i a elegir el defensor universitari, així com la Junta Electoral de la Universitat. La resta d'òrgans col·legiats, així com els òrgans de govern d'àmbit particular, mantindran la seua composició fins a la finalització del corresponent període ordinari de govern de la Universitat.

4. En tot cas, el mandat dels titulars dels òrgans de govern objecte de renovació com a conseqüència d'estos processos electorals únicament arribarà fins a la convocatòria de les següents eleccions generals en la Universitat, quan finalitze el corresponent període ordinari de govern.

 

Article 92.bis. Eleccions extraordinàries a rector. [74]

1. En el supòsit previst en l'apartat 1.a) de l'article anterior, el vicerector que exercisca la substitució reglamentària del rector procedirà a convocar eleccions extraordinàries a rector per a la seua provisió durant el temps que reste fins a la finalització del corresponent període ordinari de govern en la Universitat.

2. La resolució rectoral que convoca eleccions contindrà, almenys, la duració de la campanya electoral, així com les dates en què tindrà la votació, en primera i, si és el cas, segona volta, que, en tot cas, hauran de fixar-se en el primer període de 4 mesos lectius consecutius immediat posterior al cessament o dimissió del rector ixent.

3. Una vegada publicada en el BOUMH la resolució rectoral, les eleccions extraordinàries a rector seguiran el procediment establit en l'article 89 dels presents Estatuts i es duran a terme d'acord amb el que disposa el dit precepte.

 

Article 92.ter. Eleccions extraordinàries a rector i a Claustre Universitari. [75]

1. El Claustre, amb caràcter extraordinari, podrà convocar eleccions a rector a iniciativa d'un terç dels seus membres.

2. L'exercici de la iniciativa s'efectuarà per mitjà d'un escrit motivat dirigit a la Mesa del Claustre. La mesa, presidida en l'ocasió per aquell dels seus membres que represente els professors funcionaris doctors de la Universitat, acordarà l'admissió o inadmissió de la iniciativa en atenció al compliment dels requisits assenyalats.

3. Admesa la iniciativa, la Mesa assenyalarà, al mateix temps, el dia en què haja de ser debatuda i adoptarà, d'acord amb les previsions reglamentàries, les mesures pertinents en relació amb el desenrotllament de la sessió plenària del Claustre. Esta, dedicada a l'únic objecte mencionat, serà a continuació convocada pel vicerector que exercisca la substitució reglamentària del rector.

4. Després del debat de la proposta, es procedirà a la votació nominal, secreta i indelegable dels membres del claustre, i serà necessari el vot favorable de dos terços dels dits membres per a la seua aprovació.

5. L'aprovació de la iniciativa suposarà el cessament del rector, que continuarà en funcions fins a la presa de possessió del nou rector, la dissolució del Claustre i la convocatòria extraordinària d'eleccions simultànies a rector i a Claustre. La dita convocatòria es realitzarà en el termini màxim d'un mes mitjançant una resolució rectoral i les eleccions hauran de tenir lloc en el primer període de quatre mesos lectius consecutius immediat posterior a l'aprovació de la iniciativa pel Claustre. Les fases d'este procés electoral es desenrotllaran d'acord amb el que disposen els articles 89 i 90, i les eleccions tindran lloc de conformitat amb el que s'establix en els dits preceptes.

6. Si la iniciativa no és aprovada, les persones firmants no podran participar en la presentació d'una altra proposta d'este caràcter fins passat un any des de la votació d'aquella.

 

Article 93. Elecció del defensor universitari pel Claustre, elecció dels degans de facultat o directors d'escola per la Junta de Facultat o Escola, i elecció dels directors de departament pel Consell de Departament. [76]

1. Dins dels quinze dies lectius posteriors a la publicació en el BOUMH dels corresponents nomenaments dels membres del Claustre, de la Junta de Facultat o Escola i del Consell de Departament, el rector, el corresponent degà o director d'escola o el director de departament, convocaran respectivament les eleccions de defensor universitari, degà o director d'escola i director de departament.

2. La Junta Electoral regularà tots els seus aspectes d'acord amb el que establixen els Estatuts. Qualsevol membre de l'òrgan col·legiat podrà delegar l'assistència i el seu dret de vot en un altre membre de l'òrgan que pertanga al seu mateix sector de la comunitat universitària, sempre que conste en poder del president la delegació expressa i per escrit amb anterioritat a l'exercici del dret de vot, i s'haurà de comptabilitzar com a present per delegació tant als efectes de quòrum com del càlcul de les majories corresponents.

3. Les eleccions s'hauran de produir dins dels quinze dies naturals posteriors a la corresponent convocatòria en una sessió extraordinària dels dits òrgans col·legiats. La seua constitució requerirà obligatòriament la presència material o per delegació de la majoria absoluta dels seus membres; en el cas de no produir-se, implicarà una nova convocatòria, que es produirà entre 24 i 72 hores després de la primera.

4. L'elecció dels membres de la comunitat universitària que, reunint els requisits establits en estos Estatuts, hagen presentat la seua candidatura i siguen proclamats com a candidats definitius per la Junta Electoral es regirà per les regles següents:

a) Resultarà elegit el candidat que obtinga, en primera votació, la majoria absoluta dels membres del corresponent òrgan col·legiat.

- En el cas que cap dels candidats no ho aconseguira, es farà una segona votació i resultarà elegit qui obtinga més de la mitat dels vots vàlidament emesos pels membres de l'òrgan. A estos efectes, el vot en blanc es considera vot vàlidament emés.

- Si no obté cap dels candidats la dita majoria, es farà una tercera votació entre els dos candidats més votats en la segona i resultarà elegit el qui obtinga el nombre més gran de vots, sempre que estos representen més d'un terç dels vots vàlids emesos. En cas contrari, es convocaran novament eleccions.

- En cas d'empat en esta última votació, serà elegit el candidat de major antiguitat en la UMH i, a igualtat d'esta, el de major antiguitat en la universitat espanyola.

b) En els supòsits en què hi haja una sola candidatura, si el candidat o candidata no obtinguera la majoria requerida en primera i segona volta, se celebrarà una tercera votació, en la qual resultarà elegit si obté un nombre de vots superior al terç dels vots vàlidament emesos. En cas contrari, es tornaran a convocar novament eleccions.

 

Article 94. Elecció dels membres del Consell Social en representació del Consell de Govern.

1. Els membres del Consell Social en representació del Consell de Govern seran elegits en la sessió del Consell de Govern que procedisca d'acord al que establix l'article que regula les eleccions generals en la UMH, després de la presa de possessió del nou Rector electe, pel període de mandat ordinari de la UMH de quatre anys.

2. La representació del Consell de Govern en el Consell Social estarà formada per un professor, un estudiant i un membre del personal d'administració i servicis, elegits pel Consell de Govern entre els seus membres. Després del seu cessament, a petició pròpia o per deixar de pertànyer al Consell de Govern abans de la finalització del seu mandat, seran substituïts pel temps que reste fins a la finalització del període ordinari de govern, per mitjà d'una nova elecció. [77]

 

Article 95. Elecció dels membres del Consell de Govern en representació del Claustre Universitari i de les corresponents Juntes de Govern i dels Consells de Direcció, d'entre els membres de les Juntes de Facultat i Escola o Consells de Departament.

1. Es convocaran simultàniament i al costat de les corresponents al Defensor Universitari, Degà de Facultat, director d'Escola o director de Departament. Tindran la condició de candidats els que personalment, o a través dels membres del corresponent òrgan col·legiat en els que deleguen, ho manifesten en la sessió corresponent.

2. Cada membre dels col·lectius amb dret a representació podrà donar el seu vot secret a un màxim de tants candidats del mateix com a representants li corresponguen. Quedaran electes els candidats que més vots obtinguen. Els llocs que puguen quedar vacants per empat després de la primera votació es resoldran per successives votacions. En cada una d'elles, cada elector podrà atorgar el seu vot secret, en la seua condició i el nombre de vegades que corresponga a la delegació que ostente, a un màxim de tants candidats igual al de representants que queden sense assignar d'entre els candidats empatats en la votació anterior.

3. En el cas que el nombre de candidats siga igual o inferior al dels representants que corresponen a qualsevol col·lectiu seran automàticament electes, quedant, si és procedent, vacants els llocs no coberts

4. Quan un col·lectiu estiga format per menys de tres membres i només li corresponga un únic representant, excepcionalment s'elegirà pel vot de la totalitat dels membres de l'òrgan col·legiat. La Junta Electoral decidirà l'aplicació d'esta norma en aquells supòsits en què es produïsquen empats reiterats.

 

Article 96. Eleccions a càrrec d'un col·lectiu específic que no constituïx un òrgan col·legiat.

1. L'elecció a membres del Consell de Govern en representació dels directors de Departament, Degans de Facultat, directors d'Escola o directors d'Institut Universitari d'Investigació es convocarà pel Rector quan procedisca, per aplicació de l'article 81 dels Estatuts, que regula les eleccions generals de la UMH, i s'atindrà al que s'establix per a l'elecció de representants d'un òrgan col·legiat. Només a estos efectes, tots ells es considerarà com un conjunt, podent cada elector donar el seu vot a un màxim de nou candidats.

2. Les eleccions a membres de totes les Juntes de Govern de la Facultat o Escola en representació dels directors de Departament, es convocaran simultàniament pel Rector quan procedisca, per aplicació de l'article 81 dels Estatuts, que regulen les eleccions generals de la UMH i s'atindran al que, s'establix per a l'elecció de representants d'un òrgan col·legiat. Només a estos efectes el conjunt de tots els directors de Departament es considerarà com tal, podent cada elector donar el seu vot a tants candidats com elegibles corresponguen a cada elecció.

3. L'elecció a membres dels Consells de Direcció del Departament entre els membres de les respectives àrees de coneixement es convocarà pel director del mateix, després de l'elecció dels representants en el Consell de Direcció d'entre els del Consell del Departament. S'atindran al que s'establix per a l'elecció de representants d'un òrgan col·legiat. Només als dits efectes, tots ells es considerarà com un conjunt, i s'hauran d'atindre al que disposa l'article 30.2.b) dels Estatuts.

4. Totes les anteriors eleccions es desenrotllaran d'acord al que establix la LOU, i en estos Estatuts i en la normativa vigent en esta Universitat, així com de conformitat amb els acords que adopte la Junta Electoral.

 

CAPÍTOL QUART. Eleccions d'estudiants

 

Article 97. Règim General.

1. Totes les eleccions de representants dels estudiants en òrgans de govern i representació de la UMH, es regularan per la Junta Electoral d'acord amb els principis generals que s'establixen en la LOU. Seran convocades pel Rector quan procedisca.

2. Els representants d'estudiants seran elegits per un període d'un curs acadèmic, llevat que en casos particulars el Consell de Govern dispose un altre període.

3. Els representants electes exerciran els seus càrrecs en funcions, fins tant es produïsquen noves eleccions i prenguen possessió els nous representants.

4. Per al desenrotllament del que regula estos Estatuts, el Consell de Govern aprovarà la corresponent normativa electoral que haurà de contemplar almenys les normes d'elaboració dels censos, la composició de les meses, el procediment de votació, i el nomenament, cessament i procediment de substitució i remoció.

5. En els termes establits per esta normativa electoral, la UMH promourà el respecte al principi de paritat i la igualtat d'oportunitats de dones i hòmens en la representació estudiantil. [78]

 

Article 98. Processos electorals.

1. Cada u dels grups de classe teòrica, d'estudis oficials de grau de la UMH tindrà per a cada curs acadèmic un delegat i un subdelegat, que seran elegits d'entre i pels estudiants que el componen, resultant electe com delegat de grup el que més vots obtinga i com a subdelegat el següent. Cada elector podrà emetre el seu vot només a un candidat. El vot serà indelegable.

2. Cada programa de postgrau oficial tindrà un delegat i un subdelegat que seran elegits d'entre i pels estudiants que el componen, resultant electe com delegat del programa el que més vots obtinga i com a subdelegat el següent. Cada elector podrà emetre el seu vot com a màxim a un candidat. El vot serà indelegable.

3. Les eleccions es realitzaran en horari de classe teòrica, configurant-se una mesa electoral presidida pel Professor que estiga impartint la classe.

 

Article 99. Altres processos electorals.

1. Els representants dels estudiants en les Juntes de Facultat o Escola i en els Consells de Departament s'elegiran d'entre i pels delegats i subdelegats electes de tots els corresponents grups i programes de la UMH.

2. Els representants dels estudiants en les Juntes de Govern de les Facultats o Escoles i en els Consells de Direcció dels Departaments s'elegiran d'entre i pels membres de les respectives Juntes de Facultat i Consells de Departament.

3. L'elecció de qualsevol altre representant que puga correspondre als estudiants es realitzarà al si de la Delegació d'Estudiants d'entre i per tots els delegats i subdelegats electes.

 

TÍTOL QUINT. Estudi, Investigació i col·laboració amb la societat

 

CAPÍTOL PRIMER. De l'ensenyança i l'estudi

 

Article 100. L'ensenyança.

1. L'ensenyança en la UMH s'entendrà com a part del binomi ensenyança-aprenentatge. Té com a objectiu la preparació per a l'exercici professional a través de l'aprenentatge dels coneixements, habilitats i actituds necessàries que el mateix requerix. L'ensenyança en la UMH tindrà també com a objectiu l'educació per a la formació de les capacitats intel·lectuals, ètiques i culturals dels estudiants.

2. La UMH estimularà i promourà la formació pràctica dels seus estudiants per a aconseguir la seua òptima integració en el món laboral per mitjà dels oportuns i necessaris convenis amb les institucions i empreses, públiques i privades, que permeten ampliar les ensenyances pràctiques desenrotllades en la Universitat.

 

Article 101. Tipus d'ensenyances.

1. En la UMH s'impartixen tant les ensenyances conduents a l'obtenció d'un títol oficial i amb validesa en tot el territori nacional, i aquells que puguen tindre validesa en altres països d'acord amb els tractats i convenis internacionals, com les que comporten a l'obtenció de títols i diplomes propis, i les que s'orienten a la formació de postgrau i la formació contínua, a través de l'especialització, actualització i perfeccionament professional.

2. Les ensenyances que conduïsquen a títols propis de la UMH tendiran a finançar-se amb els ingressos que produïsquen i podran desenrotllar-se en col·laboració amb altres universitats, organitzacions o entitats, a través dels corresponents convenis.

 

Article 102. Accés, matriculació i preus públics.

1. El ple dret dels estudiants a rebre les ensenyances impartides en la UMH s'adquirix a través de la corresponent matriculació. Per a això és necessari complir amb els requisits precisos per a l'accés a les mateixes, satisfer els preus públics que els corresponguen i complir amb els processos administratius que es determinen per la Universitat. Tot això d'acord amb el Reglament General d'Estudi i la programació anual de les ensenyances de la UMH.

2. Els preus públics que no corresponga determinar a la Generalitat Valenciana i, en concret, els que s'hagen de satisfer per a cursar títols i ensenyances pròpies de la UMH es fixaran pel Consell Social a proposta del Consell de Govern.

3. Amb independència de la instrumentació d'una eficaç política de beques, ajudes a l'estudi i crèdits, en col·laboració amb entitats externes a la UMH, el Consell de Govern acordarà tant les condicions en què el personal al servici de la UMH puga cursar ensenyances en la mateixa, com les reduccions o exempcions dels corresponents preus públics a càrrec dels fons d'acció social.

4. El Consell Social, a proposta del Consell de Govern, regularà les condicions de progrés i permanència dels estudiants, d'acord amb les peculiaritats de cada u dels estudis de la UMH.

 

Article 103. Règim de l'estudi en la UMH.

1. La regulació de l'estudi en la UMH s'atindrà al que establix la LOU, els Estatuts i les normes i reglaments que d'ells es deriven, i en les normes específiques relatives a l'estudi, arreplegades en els següents apartats.

2. El Consell de Govern establirà les normes que desenrotllen allò que s'ha establit en estos Estatuts pel que fa a:

a) Reglament General d'Estudi de la UMH.

b) Les ensenyances oficials de grau i màster.

c) La programació anual de les ensenyances de la Universitat, així com l'oferta de places i el règim d'admissió. [79]

3. L'elaboració a càrrec dels Departaments, de la programació específica dels objectius, continguts, metodologia i la resta d'elements que corresponguen a cada una de les assignatures de les respectives ensenyances constituiran l'element essencial del procés d'ensenyança-aprenentatge.

4. Els Plans Docents de les Facultats o Escoles i dels Departaments o Instituts Universitaris d'Investigació, en l'àmbit del postgrau i doctorat, completaran el règim de l'estudi.

 

Article 104. El Reglament General d'Estudi de la UMH. [80]

El Reglament General d'Estudi de la UMH és el conjunt de normes bàsiques que regulen l'accés dels estudiants a la UMH, la seua matriculació, l'aplicació de les normes de permanència, trasllats a altres titulacions o a altres universitats, els criteris generals de la programació docent de les facultats i escoles, els aspectes relacionats amb el reconeixement i la transferència de crèdits, les condicions generals de desenrotllament de les activitats docents i les normes generals d'avaluació de coneixements i de la seua revisió. A fi de garantir l'adequació de la docència als plans d'estudi, així com la igualtat d'oportunitats i servici als estudiants, el departament aprovarà les línies essencials dels programes bàsics de les diferents assignatures, amb la coordinació de la facultat, escola o institut, que tindrà caràcter vinculant amb el professorat, així com altres aspectes de l'estudi.

 

Article 105. Article 105. Ensenyances oficials de grau i màster. [81]

1. El Consell de Govern aprovarà els plans d'estudi de totes les titulacions oficials de primer i segon cicle que es desenrotllen en la UMH i que estiguen convenientment autoritzades per la Generalitat Valenciana.

2. Prèviament el Rector ordenarà la redacció del corresponent expedient que inclourà tots els aspectes necessaris per a la seua homologació, la seua posterior adscripció a una Facultat o Escola i les respectives assignacions de les seues assignatures a les distintes àrees de coneixement.

3. L'expedient complet se sotmetrà a informe de la Junta Consultiva. En el supòsit de modificació del pla d'estudis, s'afegirà l'informe de la Facultat o Escola corresponent.

4. L'expedient complet, amb els seus informes, serà sotmés pel Rector a l'aprovació del Consell de Govern, i la seua remissió posterior al Consell de Coordinació Universitària comptarà amb l'informe favorable a la valoració econòmica del pla per la Generalitat Valenciana.

5. El desenrotllament conjunt amb una altra universitat de títols oficials o propis i amb el mateix pla d'estudis, requerirà l'establiment d'un Conveni específic i s'acordarà pel Consell de Govern.

 

Article 106. Estudis de Doctorat

1. Els estudis de Doctorat s'atindran als criteris per a l'obtenció del títol de doctor aprovats pel Govern, i estos Estatuts i al que establix les Normatives Internes de la UMH.

2. Requeriran la seua aprovació pel Consell de Govern, a proposta del rector i es basaran en la memòria que presenten els directors dels departaments o instituts implicats i en l'informe que en faça la comissió que s'establisca a este efecte. [82]

3. Els corresponents programes es podran desenrotllar per algun dels Departaments o Instituts Universitaris d'Investigació de la UMH, o per diversos d'ells en conjunt. També es podran impartir per mitjà del corresponent conveni amb altres universitats espanyoles o estrangeres.

 

Article 107. Comissions. [83]

La UMH constituirà totes aquelles comissions relacionades amb les seues ensenyances que establisca la normativa estatal i autonòmica, així com totes aquelles que considere oportunes per al correcte desenrotllament dels processos relacionats amb els seus títols.

 

Article 108. Els plans d'estudi de les titulacions pròpies de la UMH.

1. El Consell de Govern aprovarà els plans d'estudi de totes les titulacions pròpies de la UMH.

2. Prèviament el Rector ordenarà la redacció del corresponent expedient que inclourà tots els elements necessaris d'acord amb la normativa específica de la Universitat i el sotmetrà a l'aprovació del Consell de Govern.

 

Article 109. Reconeixement i transferència de crèdits. [84]

El Consell de Govern establirà els criteris i procediments per al reconeixement i transferència de crèdits, d'acord amb els criteris generals que establisca el Govern de la nació.

 

Article 110. Programació anual de les ensenyances de la Universitat.

1. Anualment, i amb antelació suficient al principi del curs acadèmic, el Consell de Govern acordarà la programació de les ensenyances de la UMH per al dit curs acadèmic.

2. Per a això els Consells de Direcció dels corresponents Departaments o els Consells Assessors hauran de remetre al Rector, almenys, la següent informació sobre totes les assignatures que tenen al seu càrrec:

a. Els programes de les assignatures, les activitats ordinàries o complementàries per al desenrotllament dels mateixos, els criteris de verificació dels coneixements dels alumnes i les seues corresponents revisions, d'acord amb la normativa general de la UMH.

b. El professorat que desenrotllarà les activitats de cada una d'elles i el seu règim de tutories.

3. Les Juntes de Govern de les Facultats i Escoles o els Consells Assessors hauran de remetre al Rector el seu Pla Docent amb les programacions corresponents a totes les titulacions que tinguen encomanades; este pla haurà de contindre almenys la següent informació:

a. Horaris i ubicacions de totes les activitats que corresponguen a cada una de les assignatures dels respectius estudis, i dels grups, si procedix.

b. Períodes ordinaris de realització d'avaluacions.

c. Períodes i procediments dels processos administratius involucrats en el desenrotllament de les ensenyances.

4. En la programació anual es descriuran les condicions particulars d'accés, i de limitació de places si és procedent, als corresponents estudis i en els seus distints cicles, tant les d'índole acadèmica com a administrativa, d'acord amb la programació general de l'Estat i de la Generalitat Valenciana.

5. La publicitat de la dita programació es realitzarà a través del Catàleg Anual d'Estudis de la UMH. En ell s'inclouran els estudis conduents a títols oficials i no oficials, amb l'explicació dels continguts formatius bàsics i la seua aplicabilitat al sector que corresponga.

 

CAPÍTOL SEGON. De la investigació i la transferència del coneixement. [85]

 

Article 111. Principis generals. [86]

1. La investigació constituïx una funció essencial de la UMH, com a base del procés de creació de coneixement, com a condició per a l'exercici d'una activitat docent i formativa de qualitat, i com a mitjà per a contribuir al desenrotllament econòmic i benestar social a través de la transferència dels seus resultats a la societat. La UMH assumix, com a missions fonamentals, el desenrotllament d'una investigació científica, tècnica i artística d'excel·lència i la transferència de coneixement a la societat, així com la formació d'investigadors i investigadores i atendrà tant la investigació bàsica com l'aplicada, el desenrotllament tecnològic i socioeconòmic i la innovació. Estimularà la mobilitat del seu personal docent i/o investigador, així com el treball pluridisciplinari.

La UMH desenrotllarà una investigació de qualitat i una gestió eficaç de la transferència del coneixement i la tecnologia, amb els objectius de contribuir al seu avanç i innovació, la competitivitat de les empreses, la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, el progrés econòmic i social, i un desenrotllament responsable, equitatiu i sostenible, així com garantir el foment i la consecució de la igualtat entre les persones, els grups i els pobles.

2. La investigació és un dret i un deure del personal docent i investigador de la UMH, d'acord amb els fins generals de la mateixa i dins dels límits establits per l'ordenament jurídic i per estos Estatuts. Es reconeix i garantix la llibertat d'investigació en l'àmbit universitari.

3. La UMH recolzarà i promourà la dedicació a la investigació de la totalitat del personal docent i investigador permanent.

Així mateix, la UMH facilitarà la compatibilitat en l'exercici de la docència i la investigació i incentivarà el desenrotllament d'una trajectòria professional que permeta una dedicació més intensa a l'activitat docent o a la investigadora.

4. La UMH posarà a disposició dels seus investigadors els mitjans necessaris per a facilitar la seua labor investigadora, desenrotllant infraestructures i servicis bàsics, dins dels límits dels seus pressupostos ordinaris i extraordinaris, i fomentarà la captació de recursos externs, públics i privats, destinats a la investigació.

5. La UMH, dins de les seues possibilitats pressupostàries, dotarà una plantilla de personal tècnic d'investigació pertanyent als diversos grups i categories de PAS, per al suport de les labors investigadores que desenrotlla el personal científic de la UMH.

6. La investigació en la UMH es portarà a terme individualment, per grups d'investigació, en Departaments i Instituts Universitaris d'Investigació, i en centres o estructures pròpies o mixtes.

 

Article 111. bis. Transferència del coneixement i cooperació tecnològica. [87]

1. La UMH fomentarà la transferència del coneixement i dels resultats de la seua activitat investigadora a la societat i establirà els mitjans i instruments necessaris per a facilitar la prestació d'este servici social per part del seu personal docent i investigador.

2. En particular, la UMH fomentarà la cooperació amb el sector productiu, i promourà la mobilitat del personal docent i investigador, així com el desenrotllament conjunt de programes i projectes d'investigació i desenrotllament tecnològic, la creació i participació en centres o estructures mixtes, xarxes de coneixement i plataformes tecnològiques.

3. L'exercici de l'activitat de transferència del coneixement pel personal docent i investigador donarà dret a l'avaluació dels seus resultats i al reconeixement dels mèrits aconseguits, com a criteri rellevant per a determinar la seua eficiència en el desenrotllament de la seua activitat professional.

 

Article 111.ter. Estructures d'investigació i transferència de coneixement. [88]

1. La investigació en la UMH es durà a terme individualment, en grups d'investigació, departaments, instituts universitaris d'investigació o en qualsevol altra estructura o organització que puga crear-se o habilitar-se a este efecte.

2. La UMH fomentarà la constitució de grups d'investigació en què participe el seu personal investigador. El Consell de Govern establirà els criteris per a la creació, modificació o supressió dels grups d'investigació reconeguts per la Universitat, tenint en compte les especialitats dels diferents àmbits del saber de la UMH.

3. Així mateix, i d'acord amb el que disposa el títol I d'estos Estatuts, la UMH podrà crear o participar en centres, empreses o altres estructures per a la canalització de les iniciatives investigadores del professorat, la transferència dels resultats de la investigació i la captació de recursos per al seu desenrotllament i regular-se el seu funcionament per normativa específica.

4. En particular, la Universitat, a fi de contribuir a la vinculació de la investigació universitària i el sistema productiu, podrà crear o participar en empreses de base tecnològica a partir de l'activitat universitària, en les activitats de les quals podrà participar el personal docent i investigador d'acord amb el règim previst en l'article 83 de la LOU i la normativa estatal o autonòmica. La creació o participació en este tipus d'empreses, així com l'autorització per a la participació en les seues activitats del personal docent i investigador de la Universitat requerirà l'acord del Consell de Govern i haurà de comptar amb l'aprovació del Consell Social.

5. El Consell de Govern establirà, d'acord amb la normativa vigent, els mecanismes que possibiliten la constitució i participació en empreses, prevista en l'apartat anterior, i fixarà els procediments necessaris amb vista a la seua consecució. Així mateix, el Consell de Govern determinarà el règim de participació del personal docent i investigador en els drets de propietat intel·lectual o industrial i els beneficis derivats de la seua explotació comercial, les modalitats i la seua quantia, de conformitat amb la legislació vigent.

6. La UMH fomentarà, en col·laboració amb altres entitats o institucions públiques o privades, el desenrotllament d'iniciatives que contribuïsquen a la promoció i millora de la competitivitat de les empreses a través dels resultats de la investigació desenrotllada en esta institució.

 

Article 112. Titularitat dels resultats de la investigació. [89]

1. La titularitat i la gestió dels resultats de les investigacions realitzades pels membres de la UMH corresponen a la Universitat, en els termes establits per la legislació sobre propietat intel·lectual i industrial i la resta de normativa aplicable. Així mateix, correspon a la Universitat la titularitat dels resultats de les investigacions derivades dels treballs científics, tècnics o artístics realitzats en execució dels contractes autoritzats al personal de la UMH d'acord amb la legislació universitària, llevat que contractualment s'haja establit una destinació aliena a la Universitat.

2. El Consell de Govern regularà, d'acord amb la legislació vigent, l'ús dels resultats de les investigacions i la participació en els beneficis que s'obtinguen de la seua explotació o cessió, tot determinant les modalitats i quantia de la dita participació.

3. En les publicacions que continguen resultats d'investigacions realitzades en la UMH, els seus autors faran constar la seua condició de membres.

 

Article 112 bis. Contractes per a la realització de treballs de caràcter científic, tècnic o artístic. [90]

1. Els grups d'investigació reconeguts per la Universitat, els departaments i els instituts universitaris d'investigació, i el seu professorat podran celebrar contractes amb persones, entitats públiques i privades per a la realització de treballs de caràcter científic, tècnic o artístic.

2. Amb caràcter previ a l'aprovació dels contractes mencionats en l'apartat anterior, se sol·licitarà informe el departament o institut a què estiga adscrit l'investigador responsable.

La sol·licitud de l'informe anirà acompanyada de l'esborrany definitiu del contracte que permeta apreciar els seus elements rellevants.

3. Correspondrà al Consell de Govern o persona en qui delegue, l'aprovació de tots els contractes regulats en este article.

4. L'import dels contractes regulats en este article serà incorporat en la seua totalitat al pressupost de la Universitat. De l'import net a què ascendisca el contracte es detraurà un percentatge per a cobrir els gastos generals de la UMH, sent la seua quantia i distribució determinada de la forma que reglamentàriament s'establisca per acord del Consell de Govern.

La quantitat resultant després de la deducció prevista en l'apartat anterior serà destinada als gastos d'execució del contracte, incloses les retribucions del personal de la Universitat que participe en el seu compliment.

 

Article 113. La Comissió d'investigació.

1. Per a garantir el compliment dels fins generals de la investigació, es constituirà la Comissió d'Investigació de la UMH que, amb independència de les funcions que li puga atribuir el Rector, el Consell de Govern i les normatives de desenrotllament dels Estatuts, té com a missió fonamental assessorar als òrgans de govern i representació d'àmbit general de la UMH en matèria d'investigació.

2. Estarà presidida pel Rector, o pel Vicerector en qui delegue, i formada per doctors de la UMH nomenats tal com establix la regulació específica de la investigació i del desenrotllament tecnològic en la UMH, acordada pel Consell de Govern, que establirà els criteris de composició, funcions i competències de la mateixa.

 

Article 114. Actuació investigadora.

1. Amb independència de les restants activitats que puga emprendre la UMH en suport de la investigació, atendrà a les següents:

a) Procurar l'obtenció dels recursos financers suficients per a la investigació i, en especial, per a dotar les infraestructures i equipaments bàsics necessaris per al seu desenrotllament.

b) Ajudar en la presentació de projectes d'investigació als distints concursos que convoquen tant els organismes públics com a privats.

c) Aprovar plans d'investigació propis, anuals o plurianuals.

d) Recolzar les activitats d'investigació, desenrotllament i innovació contractades i finançades per les empreses i els organismes públics i privats.

e) Participar en els plans nacionals de formació del personal investigador.

f) Promoure la incorporació de personal de suport a la investigació tot atenent les característiques dels diferents camps científics, així com de personal d'administració i servicis especialitzat en la gestió de la investigació i el coneixement, en la mesura de les seues disponibilitats pressupostàries i d'acord amb la legislació vigent. [91]

2. Per a potenciar la transferència dels resultats de la investigació, i el desenrotllament a les estructures que desenrotllen activitats productives o de prestació de servicis, el Consell de Govern de la UMH prendrà almenys les següents mesures:

a. Aprovar els procediments de firma de contractes, les corresponents compatibilitats i les condicions de remuneració del seu personal, d'acord amb el que determine el Consell Social.

b. Aprovar la concessió de comissions de servici, llicències, reduccions de jornada, o altres que es necessiten perquè el seu personal puga exercir labors d'investigació i desenrotllament en altres centres, dins de les línies establides en el seu pla d'investigació.

3. Els contractes que celebre la Universitat amb persones, altres Universitats, o entitats públiques i privades per a la realització de treballs de caràcter científic, tècnic o artístic, així com per al desenrotllament d'ensenyances d'especialització o activitats específiques de formació, es realitzaran conforme a la normativa que desenrotlle el Consell de Govern i d'acord amb la legislació que ho regule.

 

CAPÍTOL TERCER. De les relacions amb la societat, l'extensió universitària, el foment de la cultura i l'esport. [92]

 

Article 115. Principis.

La UMH contribuirà al desenrotllament cultural, social i econòmic de la societat, i procurarà la major projecció possible de les seues activitats.

 

Article 116. L'extensió universitària.

1. La UMH contribuirà per mitjà de les activitats d'extensió universitària a la creació i foment del pensament crític, així com al desenrotllament de la cultura en la Comunitat Universitària i de la societat en el seu conjunt, amb mires a aconseguir una educació integral de la persona.

2. La Universitat procurarà realitzar activitats d'extensió universitària amb els seus propis mitjans, o concertades amb altres persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i fins i tot creant o participant en la creació d'entitats instrumentals sota la forma jurídica que s'estime adequada.

3. Fomentarà la realització de tasques d'inserció dels titulats en el mercat laboral, de formació i reciclatge de col·lectius amb dificultat d'accés al mateix, de requalificacions professionals, de voluntariat i col·laboració social així com qualsevol modalitat d'interés en l'àmbit universitari.

4. Així mateix es desenrotllaran, en la mesura de les possibilitats de la Universitat, les activitats d'intercanvi d'estudiants, professors i investigadors amb universitats nacionals i estrangeres a càrrec dels programes específics.

 

Article 116.bis. La cooperació al desenrotllament i la solidaritat. [93]

La UMH fomentarà la participació dels membres de la comunitat universitària en activitats i projectes de col·laboració social, cooperació al desenrotllament i solidaritat. Així mateix, propiciarà i impulsarà la realització d'actuacions formatives, educatives, investigadores, assistencials i de promoció que tendisquen a la consecució d'una societat més justa, a l'impuls de la cultura de la pau, al desenrotllament sostenible i al respecte mediambiental, com a elements essencials del progrés solidari.

 

Article 116.ter. La cultura universitària. [94]

La UMH estimularà la connexió dels universitaris amb el sistema d'idees vives del seu temps, i arbitrarà els mitjans necessaris per a potenciar el seu compromís amb la reflexió intel·lectual, la creació i la difusió de la cultura. En el marc dels fins i objectius previstos en estos Estatuts, promourà l'acostament de les cultures humanística i científica i s'esforçarà per transmetre el coneixement a la societat per mitjà de la divulgació de la ciència.

 

Article 116.quater. L'esport en la Universitat. [95]

1. La pràctica de l'activitat física i esportiva en la UMH és un component de la formació integral de l'alumnat i es considera d'interés general per a tots els membres de la comunitat universitària. Amb este fi, la Universitat procedirà a l'ordenació i organització d'activitats i competicions esportives en el seu àmbit, de conformitat amb la planificació que s'establisca a este efecte.

2. La UMH establirà les mesures oportunes per a afavorir la pràctica esportiva dels membres de la comunitat universitària, proporcionarà instruments que, en la mesura que siga possible, facen compatible eixa pràctica amb l'activitat acadèmica dels estudiants, en el marc de les disposicions que, en la matèria, dicten el Govern de la nació i la Comunitat Valenciana.

 

CAPÍTOL QUART. La qualitat

 

Article 117. La qualitat.

1. A efectes de regular la política de la UMH en matèria de qualitat, i per a garantir l'avaluació de la qualitat de la prestació del servici públic de l'ensenyança superior i de la investigació, el Consell de Govern acordarà el Pla de Qualitat de la UMH com a instrument normatiu derivat dels Estatuts i de la LOU.

2. Amb independència que tots els membres de la Comunitat Universitària i tots els seus òrgans de govern i representació s'impliquen en la millora de la qualitat de la docència, la investigació i els servicis de la mateixa, el Pla de Qualitat de la UMH arreplegarà les funcions, composició i atribucions d'altres òrgans específics i competents en matèria de qualitat, d'entre els que, almenys, comptarà amb el Consell de Qualitat de la Universitat.

3. El Consell de Qualitat de la Universitat serà, en l'àmbit general de la UMH, l'òrgan responsable de vetlar pel compliment dels programes i iniciatives en matèria de qualitat, així com del seu impuls.

 

TÍTOL SEXT. Règim econòmic i financer de la Universitat

 

Article 118. Autonomia financera

La UMH gaudirà de l'autonomia econòmica i financera prevista en la LOU, disposarà de recursos suficients per a l'acompliment de les seues funcions, i es regirà a l'efecte per la normativa que li siga d'aplicació i pel que establix els Estatuts.

 

Article 119. El patrimoni.

1. El patrimoni de la Universitat està constituït pel conjunt de béns, drets i obligacions la titularitat del qual ostente i quants altres puguen adquirir o produir, així com els que li siguen atribuïts per l'ordenament jurídic.

2. S'incorporaran al patrimoni de la Universitat les cessions o donacions i assumirà la seua titularitat. El material inventariable i bibliogràfic que s'adquirisca a càrrec de fons d'investigació també s'incorporarà al Patrimoni propi, excepte aquell que per conveni haja d'adscriure's a altres entitats.

3. Incumbix a tota la Comunitat Universitària la conservació i correcta utilització del patrimoni de la Universitat. L'incompliment d'estes obligacions serà objecte de sanció conforme a la legislació vigent i a les normes que en el seu desenrotllament dicte el Consell de Govern.

4. La Universitat destinarà fons del seu pressupost anual a la conservació, manteniment i adequació del seu patrimoni, per al compliment dels seus fins.

 

Article 120. Titularitat dels béns

1. La Universitat assumix la titularitat dels béns de domini públic que estiguen afectes al compliment dels seus fins i aquells que en el futur siguen destinats a les mateixes finalitats per l'estat, les Comunitats Autònomes o les Corporacions Locals.

2. Correspon al Consell de Govern la gestió dels béns de domini públic així com la disposició dels béns patrimonials de caràcter immoble, prèvia autorització del Consell Social, conforme al seu règim propi i d'acord amb les normes generals que regisquen en esta matèria.

 

Article 121. Beneficis tributaris. [96]

1. La UMH disfruta dels beneficis tributaris que la legislació vigent establix per a les entitats sense fins lucratius. Les activitats de mecenatge en favor de la UMH gaudiran dels beneficis que els atribuïsca la legislació vigent.

2. Els béns afectes al compliment dels fins de la Universitat, els actes que es realitzen per al desenrotllament d'estos fins i els seus rendiments disfrutaran d'exempció tributària, de conformitat amb el que preveu l'article 80.1 de la LOU.

3. Igualment, la UMH podrà disfrutar de quantes exempcions o beneficis tributaris li reconega l'ordenament jurídic.

 

Article 122. L'Inventari

1. La Universitat mantindrà actualitzat l'inventari dels seus béns i drets, amb l'única excepció dels de caràcter fungible.

2. L'inventari comprendrà, amb la deguda separació, els béns el domini o gaudi dels quals hagen de revertir al patrimoni de la Universitat complida determinada condició o terme.

3. El Gerent habilitarà el sistema adequat per a mantindre constantment actualitzat l'inventari. Per a la formació dels inventaris parcials podrà cursar ordes vinculants als òrgans universitaris.

4. El Consell de Govern determinarà reglamentàriament, tenint en compte les disposicions legals corresponents, la regulació de l'inventari i la forma en la qual els aparells i béns inventariables que hagen quedat inutilitzables i obsolets puguen donar-se de baixa en l'inventari de la Universitat i els procediments d'alienació, de conformitat amb el que establix la legislació de Contractació de les Administracions Públiques. El Dit reglament serà autoritzat pel Consell Social.

5. Correspon al secretari general i al Gerent, en nom del Rector, la inscripció en els registres públics dels béns i drets la titularitat dels quals ostente la Universitat.

 

Article 123. El Pressupost

1. La Universitat comptarà amb un pressupost anual, únic, públic i equilibrat, que contindrà la totalitat dels seus ingressos i gastos durant l'any natural.

2. El Gerent confeccionarà l'avantprojecte de pressupost, amb la metodologia més adequada per a reflectir els recursos i les seues aplicacions, en els seus estats d'Ingressos i Gastos. El Rector el presentarà davant del Consell de Govern i aprovat, si és procedent, per este, serà proposat al Consell Social per a la seua aprovació definitiva.

3. Tota activitat que compte amb finançament afectat es comptabilitzarà de forma separada, sense perjuí que haja de consignar-se en el pressupost de la Universitat.

4. Les Normes de gestió i execució del Pressupost s'aprovaran conjuntament amb el pressupost anual, podent ser objecte de modificació durant l'exercici.

5. L'estructura Pressupostària, en sentit ampli, estarà en relació amb la normativa autonòmica en la matèria i contindrà el detall dels Ingressos i Gastos per conceptes, per a proporcionar informació suficient als òrgans de gestió i de control.

6. En el que corresponga a la programació plurianual, s'afegirà al pressupost anual una avaluació quantitativa del compliment del corresponent programa en l'exercici anterior, així com de les modificacions precises per a efectuar les correccions que siguen necessàries.

 

Article 124. Modificacions de crèdit.

Les modificacions de crèdit es regiran, quant a les competències per a la seua aprovació, pel que disposa la legislació general, autonòmica i per les Normes de la pròpia Universitat, i en la seua tramitació, per allò que s'ha disposat pel Consell Social.

 

Article 125. La contractació

1. El Rector és l'òrgan de contractació de la Universitat, estant facultat per a realitzar, en nom i representació d'aquella, els contractes en què intervinga la Universitat, prèvia l'oportuna consignació pressupostària.

2. Correspon al Rector l'aprovació dels plecs de condicions administratives, generals i particulars, que hagen de servir de base a cada contracte, i l'aprovació dels projectes tècnics que eventualment s'incorporen.

3. S'informarà al Consell Social de la celebració dels contractes:

a) Que tinguen un termini d'execució superior a un any, o si comprometen fons públics de futurs exercicis pressupostaris.

b) Que tinguen per objecte l'adquisició, per procediment sense publicitat ni concurrència, d'equips necessaris per al desenrotllament de la investigació la quantia del qual excedisca del 5% del Capítol II del Pressupost de la Universitat.

4. S'informarà al Consell Social a més, de tots els acords que adopten el Claustre i el Consell de Govern, així com d'aquelles resolucions del Rector de què es deriven obligacions econòmiques.

 

Article 126. El Compte general

1. El Compte general anual és el document que servix per a rendir comptes de l'execució del pressupost davant dels òrgans competents i la Comunitat Universitària.

2. L'elaboració del Compte general anual correspon al Gerent, sota la direcció del Rector, que la sotmetrà al Consell de Govern, i contindrà la liquidació pressupostària, els estats financers anuals, i els seus annexos. Aprovada per este, serà presentada al Consell Social per a la seua aprovació definitiva, i posteriorment es farà pública.

3. Les Universitats estan obligades a rendir comptes davant de l'òrgan de fiscalització de comptes de la Comunitat Autònoma, a qui seran remeses per conducte de la Generalitat Valenciana.

 

Article 127. Control Intern

1. La Universitat assegurarà el control intern de la gestió econòmico-financera d'acord als principis de legalitat, eficàcia i eficiència. A l'efecte, podrà constituir-se una unitat administrativa dotada d'autonomia suficient per a garantir l'exercici dels pertinents controls i avaluacions.

2. El Consell de Govern aprovarà els procediments adequats per a l'auditoria interna de la UMH, a càrrec del corresponent òrgan de Control Intern.

 

Article 128. Operacions de Crèdit.

El Rector, prèvia autorització del Consell de Govern, podrà concertar operacions de crèdit. Aquelles operacions que superen el període de vigència del pressupost anual hauran de comptar amb l'informe favorable del Consell Social i seran finalment aprovades per la Generalitat Valenciana.

 

Article 129. Fundacions i altres entitats. [97]

1. La Universitat podrà crear, per si sola o en col·laboració amb altres entitats, qualsevol classe de persones jurídiques d'acord amb el que establix l'article 16 dels presents Estatuts.

2. La dotació fundacional o l'aportació al capital social a les entitats anteriors s'ajustarà a les normes que, a tal fi, establisca la Comunitat Autònoma.

3. Les entitats en què la UMH tinga participació majoritària en el seu capital o fons patrimonial equivalent, estaran sotmeses a l'obligació de retre comptes en els mateixos terminis i procediments que la Universitat, sense perjuí de la legislació mercantil o una altra a què les dites entitats puguen estar sotmeses en funció de la seua personalitat jurídica.

 

Article 130. Criteris per a la dotació fundacional o aportacions al capital social d'entitats.[98]

1. La dotació fundacional o aportació al capital social d'entitats que la Universitat cree a l'empara de l'article 84 de la LOU estarà sotmesa als següents criteris:

a. Tindrà assignada dotació específica en els pressupostos de la Universitat.

b. Serà proporcionada a la viabilitat estimada de la consecució dels objectius acadèmics, socials i econòmics de l'entitat.

c. No podran aportar-se béns de domini públic universitari, més que en règim de concessió o cessió d'ús, establint-se en l'acord fundacional la seua duració i retorn a la Universitat.

d. Es remetrà al Consell Social per a la seua aprovació el previ informe o memòria econòmica que justifique la idoneïtat de la mesura.

2. Les ampliacions de les dotacions fundacionals o aportacions al capital social per part de la Universitat estaran sotmeses als mateixos requisits indicats en l'apartat anterior.

3. No tindran la consideració d'aportació al capital les subvencions, transferències corrents, aportacions de béns o prestacions de servicis acadèmics, d'administració i gestió que s'efectuen a fundacions, associacions o societats civils o mercantils en virtut de convenis o contractes entre la Universitat i aquelles entitats que es creen en el futur o que s'hagueren creat amb antelació a la LOU.

 

TÍTOL SÈPTIM. El Defensor universitari

 

Article 131. Defensor de la Comunitat Universitària de la UMH

1. El Defensor de la Comunitat Universitària és el membre de la Comunitat Universitària comissionat per la UMH, a través de la seua elecció pel Claustre Universitari, per a vetlar pel respecte i protecció dels drets i interessos legítims dels membres de la mateixa i el compliment dels Estatuts, a través de la supervisió de totes les activitats de la Universitat.

2. Exercirà les seues funcions amb autonomia i imparcialitat, sense subjectar-se a mandat imperatiu algun, i no rebrà instruccions de cap òrgan de govern i representació de la Universitat.

3. No podrà ser expedientat ni sancionat per raó dels actes que realitze en l'exercici de les competències pròpies del seu càrrec, procurant sempre la millora de la qualitat universitària en tots els seus àmbits i actuant amb la major celeritat que cada cas permeta.

 

Article 132. Nomenament, elecció i cessament. [99]

1. El defensor serà elegit pel Claustre Universitari d'entre els professors doctors en actiu de la Universitat que tinguen una antiguitat mínima de 15 anys en els cossos docents universitaris i sempre que, pertanyent als dits cossos, hagen prestat els seus servicis en la UMH per un període superior a 8 anys. En els termes i terminis reglamentàriament establits, les candidatures a defensor universitari es presentaran davant de la Mesa del Claustre, als efectes de la seua posterior elecció.

2. El defensor serà elegit pel Claustre Universitari, d'acord amb les regles establides en l'article 93 dels presents Estatuts, i serà nomenat pel rector, a proposta d'aquell. La duració del seu mandat coincidirà amb la del període ordinari de govern en què haja resultat electe. Així mateix, només podrà ser reelegit per una sola vegada, sense que es compute el mandat inferior als dos anys, als efectes de concórrer com a candidat a la reelecció.

3. La condició de defensor universitari serà incompatible amb l'exercici de qualsevol càrrec de govern o de representació de la UMH.

4. El càrrec de defensor universitari estarà assimilat al de vicerector a tots els efectes, inclòs el complement retributiu.

5. El defensor universitari cessarà per alguna de les causes següents: a petició pròpia, per manifesta impossibilitat de complir les seues funcions, com a conseqüència de la dissolució del Claustre Universitari o per la seua remoció pel Claustre per la majoria absoluta dels seus membres a petició d'una tercera part del total dels seus membres.

 

Article 133. Funcions del Defensor Universitari.

1. Organitzar la seua activitat amb total llibertat i administrar el pressupost i recursos que se li assignen explícitament en el pressupost anual de la Universitat, i facen possible l'exercici de les seues funcions.

2. Rebre les queixes que li sotmeta qualsevol membre identificat de la Comunitat Universitària, o sense identificar a través dels membres dels òrgans col·legiats que el representen.

3. Efectuar les propostes que considere oportú per a l'adequada solució dels casos que es posen en el seu coneixement; per a això pot:

a) Obtindre dels òrgans de govern i representació i del personal al servici de la Universitat quanta informació considere oportuna i necessària per al compliment dels seus fins.

b) Obtindre la compareixença dels òrgans de govern unipersonals, quan siga imprescindible al seu parer, per al compliment de les seues funcions.

c) Assistir a les sessions dels òrgans col·legiats de la Universitat quan tracten alguna matèria relacionada amb les actuacions que tinga en curs en el dit moment o amb alguna de les seues propostes anteriors.

d) Obtindre i evacuar informes amb relació als mateixos.

4. Anualment i en una sessió extraordinària i conjunta del Claustre Universitari i del Consell de Govern, el Defensor Universitari presentarà l'informe que arreplegue les seues actuacions. Després d'això, el Claustre Universitari podrà aprovar propostes relatives a algun dels elements del mateix que tindran caràcter vinculant.

 

TÍTOL OCTAU. Modificació dels Estatuts

 

Article 134. Modificació dels Estatuts de la UMH

1. Els estatuts de la UMH no podran modificar-se fins que hagen transcorregut dos anys des de la seua entrada en vigor per primera vegada o de les seues posteriors modificacions.

2. El projecte de modificació haurà de ser aprovat per la majoria absoluta del Claustre Universitari, després de l'estudi de la proposta de modificació per la Comissió d'Estatuts del mateix, i els corresponents debats en el Claustre.

3. La proposta de modificació dels Estatuts podrà realitzar-la el Rector, el Consell de Govern per majoria absoluta dels membres o per un terç dels membres del Claustre Universitari davant del propi Claustre, i haurà d'incloure el text íntegre de la modificació així com els fonaments necessaris per al seu estudi que, en tot cas, requerirà l'informe de la Junta Consultiva.

 

Article 135. Esmena dels Estatuts de la UMH

Quan, en ús de les seues competències, la Generalitat Valenciana manifeste objeccions al projecte de modificació d'Estatuts, competirà al Claustre Universitari la seua aprovació, per acord de la majoria absoluta dels seus membres.

 

DISPOSICIONS ADDICIONALS [100]

 

Primera.

1. La UMH comptarà entre les seues estructures d'organització amb una Unitat d'Igualtat encarregada d'impulsar polítiques actives que garantisquen la igualtat real i efectiva, en especial entre dones i hòmens.

2. El rector nomenarà la persona que assumirà la direcció de la Unitat d'Igualtat d'entre els membres de la comunitat universitària que, almenys, estiguen en possessió del títol de llicenciat o equivalent.

3. L'estructura, organització i funcionament de la Unitat d'Igualtat es regularan pel Consell de Govern.

 

Segona.

1. La UMH podrà crear o, si és el cas, adscriure per mitjà de conveni amb entitats públiques o privades, col·legis majors i residències universitàries.

2. Correspon al Consell de Govern la creació, supressió, adscripció o desadscripció dels col·legis majors i les residències universitàries.

3. El director de cada col·legi major o residència universitària serà nomenat pel rector, oït el Consell de Govern, d'entre els professors de la Universitat pertanyents als cossos docents universitaris o al professorat contractat amb vinculació permanent. En el cas de col·legis majors o residències universitàries promogudes per entitats públiques o privades, el nomenament serà a proposta de la dita entitat.

4. Els col·legis majors i les residències universitàries de la UMH es regiran pels presents Estatuts i la resta de normativa vigent, així com, si és el cas, pel corresponent conveni i els seus respectius reglaments de règim intern, que hauran de ser aprovats pel Consell de Govern de la Universitat.

 

Tercera.

En els supòsits de creació de facultats o escoles, departaments o altres centres o estructures, el rector efectuarà la designació amb caràcter provisional del seu degà o director fins que es procedisca a l'elecció corresponent d'acord amb els presents Estatuts i la seua normativa de desplegament.

 

Quarta.

En les comissions previstes en els presents Estatuts, així com en aquelles altres que puguen constituir-se en compliment de la normativa de desplegament, es procurarà que hi haja una presència equilibrada entre dones i hòmens, llevat que no siga possible per raons fonamentades i objectives degudament motivades.

 

Quinta.

La UMH garantirà l'adequació dels seus mitjans i instal·lacions als requeriments derivats de la normativa en matèria de prevenció de riscos laborals, sense perjuí de l'adopció d'iniciatives addicionals que tinguen com a objecte la millora general de les condicions de treball i ús de les instal·lacions universitàries.

 

Sexta.

A falta de normativa estatal o autonòmica de desenrotllament, el Consell de Govern de la UMH a fi d'assegurar l'eficàcia del servici públic universitari podrà dictar les disposicions que considere necessàries per a la seua organització i funcionament.

 

Sèptima

La UMH queda eximida de l'exigència de classificació com a contractista per a ser adjudicatària de contractes amb les Administracions Públiques, en virtut de la Disposició Addicional Vintena Primera de la LOU.

 

Octava.

En els presents Estatuts s'utilitza el masculí gramatical, segons els usos lingüístics, per a referir-se a persones d'ambdós sexes.

 

Novena.

Queda derogada la Normativa Singular Reguladora de l'activitat de la UMH, aprovada per Decret 137/1997, d'1 d'abril, del Consell i totes les disposicions d'esta Universitat que s'oposen al que establixen els presents Estatuts.

 

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES [101]

 

Primera

1. Els reglaments i la resta de disposicions aprovades pels òrgans de la UMH vigents a l'entrada en vigor d'estos Estatuts seran d'aplicació en allò que no s'oposen a estos ni a la LOU, en tant es procedisca a la seua progressiva adaptació.

2. En el termini màxim d'un any des de l'entrada en vigor dels presents Estatuts, el Consell de Govern, en l'àmbit de les seues competències, programarà l'adaptació dels reglaments actualment vigents que, en tot cas, haurà de completar-se abans de tres anys, i adoptarà totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i execució d'estos Estatuts.

3. En un termini no superior a díhuit mesos des de l'entrada en vigor d'estos Estatuts, les facultats, escoles, departaments i instituts universitaris d'investigació hauran d'elevar al Consell de Govern, per a la seua aprovació, un projecte dels seus respectius reglaments de règim intern.

 

Segona

En el cas que algunes de les presents disposicions estatutàries resulten derogades per legislació estatal o autonòmica sobrevinguda, el Consell de Govern de la Universitat adoptarà, si és el cas, les mesures transitòries necessàries amb vista al seu immediat compliment, i promourà a continuació la corresponent reforma dels presents Estatuts.

 

Tercera

Els actuals òrgans de govern i representació, col·legiats i unipersonals, de la UMH continuaran exercint les seues funcions fins a la finalització del seu mandat. Transcorregut el mandat, se celebraran les corresponents eleccions d'acord amb el que disposen els presents Estatuts.

 

Quarta

El defensor universitari, elegit amb anterioritat a l'entrada en vigor dels presents Estatuts, continuarà exercint les seues funcions fins a la finalització del període ordinari de govern de la Universitat en què haja resultat electe.

 

Quinta

En el termini màxim de tres mesos des de l'entrada en vigor d'estos Estatuts, i sempre que la UMH no es trobe en un procés d'eleccions generals, el Claustre Universitari procedirà a elegir els membres de la Junta Electoral de la UMH, de conformitat amb el que disposen els articles 83 i 84. Fins a este moment, continuarà exercint les seues funcions l'actual Junta Electoral.

 

Sexta

En el termini màxim de tres mesos, des de l'entrada en vigor dels presents Estatuts, es constituirà el Consell Consultiu de la UMH amb la composició establida en l'article 26 d'estos Estatuts.

 

Sèptima

La UMH podrà contractar professors col·laboradors en els termes i condicions legalment establides.

 

Octava

El Consell de Govern aprovarà les normes que siguen necessàries i, si és el cas, adoptarà els acords que resulten precisos per a resoldre les situacions transitòries no previstes en estes disposicions.

 

Novena

1. Es consideren també ensenyances oficials de la UMH les titulacions de 1r i 2n cicle en període d'extinció.

2. Es consideren també estudiants de la UMH els que estiguen matriculats en estes ensenyances.

 

DISPOSICIÓ FINAL [102]

 

Els presents Estatuts de la Universitat Miguel Hernández d'Elx entraran en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

 

 



[1]  Article 1 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, pel qual s'aprova la modificació dels Estatuts de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. (DOCV núm. 6808 de 02.07.2012) Ref. Base de Dados 006439/2012.

[2]  Article 2 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012 [2012/10407] Ref. Base de dades 010240/2012.

[3]  Apartat 3 de l'article 4 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[4]  Article 8 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[5]  Article 9 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[6]  Article 10 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[7]  Rúbrica i apartatats 1, 2, 3 i 4 de l'article 11 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[8]  Article 11.bis introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[9]  Article 11.ter introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[10]  Article 11.quàter introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[11]  Article 12 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[12]  Article 12.bis introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[13]  Article 13 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[14]  Article 14 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[15]  Article 15 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[16]  Article 16 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[17]  Apartat 2 de l'article 17 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[18]  Article 17.bis introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[19]  Apartat 3 de l'article 20 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[20]  Article 21 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[21]  Article 22 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[22]  Apartat 4 de l'article 23 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[23]  Apartat 1 de l'article 24 redactat segons elDecret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[24]  Apartats 2 i 3 de l'article 25 redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell. Apartats 4, 5 i 6 del mateix article 25 introduïts pel mateix Decret 105/2012.

[25]  Article 26 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[26]  Apartats 2, 3, 4 i 5 de l'article 27 redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[27]  Apartats 2 i 5 de l'article 28 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[28]  Apartats 2 i 4 de l'article 29 redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[29]  Apartats 2 i 4 de l'article 30 redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[30]  Apartat 4 de l'article 31 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[31]  Rúbrica y apartat 2 de l'article 32 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[32]  Apartats 2 i 4 de l'article 33 redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[33]  Apartat 1 de l'article 34 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[34]  Apartats 1 i 3 de l'article 35 redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[35]  Apartat 1 de l'article 36 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[36]  Article 40 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[37]  Apartat 1 de l'article 41 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[38]  Article 42 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[39]  Apartat 1 de l'article 43 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[40]  Rúbrica i apartat 1 de l'article 44 redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[41]  Apartat 2 de l'article 45 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[42]  Rúbrica i apartat 2 de l'article 46 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[43]  Article 48 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[44]  Apartat 3 de l'article 49 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[45]  Article 49.bis introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[46]  Article 49.ter introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[47]  La rúbrica de la secció III del capítol I del títol III redactada segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[48]  Article 50 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[49]  Article 51 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[50]  La rúbrica i els apartats 1, 3 i 4 de l'article 52, redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[51]  La rúbrica de la secció III del capítol I del títol III i el contingut dels seus articles están redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[52]  Apartat 1 de l'article 58 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[53]  Article 61 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[54]  Apartat 3 de l'article 63 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[55]  Apartat 2 de l'article 65 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[56]  Article 68,bis introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[57]  Article 71 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[58]  Apartat 2 de l'article 72 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell. El mateix DECRET 105/2012 introdueix el nou apartat 3 de l'article 72.

[59]  Article 73 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[60]  Apartat 1 de l'article 74 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[61]  Apartat 1 de l'article 75 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[62]  Apartats 2 i 4 de l'article 77 redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[63]  Article 80 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[64]  Apartats 1 i 2 de l'article 81 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[65]  Article 82 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[66]  La rúbrica i els apartats 2 i 3 de l'article 83 están redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell. Pel mateix Decret 105/2012 se introuïxen els apartats 4 i 5 de l'article 83.

[67]  Article 84 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[68]  Article 85 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[69]  Apartat 2 de l'article 87 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[70]  Apartat 2 de l'article 89 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[71]  Apartats 2, 3 i 6 de l'article 90 redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[72]  Apartats 3 i 4 de l'article 91 redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[73]  Article 92 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[74]  Article 92.bis, introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[75]  Article 92.ter, introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[76]  Article 93 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[77]  Apartat 2 de l'article 94 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[78]  Apartat 5 de l'article 97 introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[79]  Apartat 2 de l'article 103 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[80]  Article 104 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[81]  L'article 105 ha quedat redactat d'una altra manera: veure el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[82]  Apartat 2 de l'article 106 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[83]  Article 107 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[84]  Article 109 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[85]  La rúbrica del capítol II del títol V, redactada segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[86]  Rúbrica i apartats 1 i 3 de l'article 111, redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[87]  Article 111.bis, introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[88]  Article 111.ter, introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[89]  Article 112 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[90]  Article 112.bis, introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[91]  Apartat 1 de l'article 114 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell, en la redacció que fa la Correcció d'errades publicada al DOCV núm. 6900 de 12.11.2012.

[92]  La rúbrica del capítol III del títol V, redactada segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[93]  Article 116.bis, introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[94]  Article 116.ter, introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[95]  Article 116.quater, introduït pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[96]  Article 121 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[97]  La rúbrica i els apartats 1 i 3 de l'article 129 están redactats segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[98]  La rúbrica de l'article 130 redactada segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[99]  Article 132 redactat segons el Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell.

[100]  Les Disposicions Adicionals originaries Primera, Segona, Tercera, Quarta, Quinta, Sexta i Octava, suprimides pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell. Pel mateix Decret 105/2012 s'introduixen noves Disposicions Adicionals Primera, Segona, Tercera, Quarta, Quinta, Sexta, Octava y Novena.

[101]  Les Disposicions Transitòries originaries primera a vint-i-dos, suprimides pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell. Pel mateix Decret 105/2012 s'introduixen noves Disposicions Transitòries Primera a Novena.

[102]  Les Disposicions Finals originaries Primera a Quarta, suprimides pel Decret 105/2012, de 29 de juny, del Consell. Pel mateix Decret 105/2012 s'introduix la nova Disposició Final.

 

Mapa web