RESOLUCIO de 20 de maig de 1998, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es regula el procediment d'admissió de l'alumnat en els centres mantinguts a partir de fons públics per a cursar ensenyaments de Formació Professional Específica de grau superior i s'estableixen les normes per a la realització de les proves d'accés als cicles formatius de Formació Professional Específica de grau mitjà i grau superior per al curs 1998-99.



Publicat en:  DOGV núm. 3258 de 05.06.1998
Número identificador:   1998/X4226
Referència Base de Dades:  1040/1998
 
  • Anàlisi jurídica

    Data d'entrada en vigor: 05.06.1998
    Notes: Procediment d'admissió de l'alumnat en centres mantinguts amb fons públics. Ensenyaments de Formació Professional Específica de grau superior i proves d'accés als cicles formatius de Formació Professional Específica de grau mitjà i grau superior. Curs 1998-99.
    Aquesta disposició afecta:
      Desenvolupa o complementa:
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Cultura, Educació i Ciència;DG Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Educació
    Descriptors:
      Temàtics: accés a l'educació, formació professional, ensenyament públic, ensenyament professional


  • RESOLUCIO de 20 de maig de 1998, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es regula el procediment d'admissió de l'alumnat en els centres mantinguts a partir de fons públics per a cursar ensenyaments de Formació Professional Específica de grau superior i s'estableixen les normes per a la realització de les proves d'accés als cicles formatius de Formació Professional Específica de grau mitjà i grau superior per al curs 1998-99. [1998/X4226]

    El Decret 27/1998, de 10 de març, de Govern Valencià (DOGV del 26 de març), i l'Ordre de 3 d'abril de 1998, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència (DOGV del 8 d'abril) que el desplega, regulen l'admissió de l'alumnat als centres docents no universitaris mantinguts a partir de fons públics.

    Estes normes inclouen en el seu àmbit d'aplicació el procés d'admissió d'alumnes als cicles formatius de grau mitjà i exclouen explícitament l'admissió als cicles formatius de grau superior, ja que segons estableix la disposició addicional segona del mencionat decret, esta ha de regular-se per reglamentació específica.

    D'altra banda, segons el que estableix l'article 32.1 de la Llei d'Ordenació General del Sistema Educatiu, de 3 d'octubre de 1990, és possible accedir a la formació professional específica, tant de grau mitjà com de grau superior sense complir els requisits acadèmics establits en l'article 31 de la mateixa llei, títol de Graduat en Educació Secundària i títol de Batxiller respectivament, sempre que, a través d'una prova regulada per les administracions educatives, l'aspirant demostre tenir la preparació suficient per a cursar satisfactòriament eixos ensenyaments.

    Per tot això, fent ús de les competències establides en el Decret 261/1995, de 29 d'agost, de Govern Valencià, resolc:

    Primer. Ambit d'aplicació

    L'admissió de l'alumnat en els centres mantinguts a partir de fons públics, ubicats en l'àmbit de gestió de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, que imparteixen ensenyaments de Formació Professional Específica de grau superior, així com les proves d'accés als cicles de Formació Professional Específica de grau mitjà i de grau superior es regiran pel procediment establit en la present resolució.

    Segon. Accés de l'alumnat

    1. Condicions d'accés directe

    Els requisits acadèmics necessaris per a tenir accés directe són:

    - Per a cicles de grau mitjà:

    - Graduats en Educació Secundària Obligatòria .

    - Alumnes que tenen el 2n de BUP aprovat.

    - Titulats de Formació Professional de primer grau (tècnic auxiliar)

    - Titulats de Formació Professional de grau mitjà (tècnic)

    - Haver superat el segon curs del primer cicle experimental de reforma dels ensenyaments mitjans.

    - Haver superat, dels ensenyaments d'Arts Aplicades i Oficis Artístics, el tercer curs del pla de 1963 o segon de comuns experimental.

    - Altres titulacions equivalents a efectes acadèmics.

    - Per a cicles de grau superior:

    - Titulats de Batxillerat LOGSE.

    - Titulats de Batxillerat Experimental.

    - Alumnes que tenen el COU o el Preuniversitari superat.

    - Titulats de Formació Professional de segon grau o altres titulacions equivalents a efectes acadèmics.

    - Titulats universitaris que no tinguen cap de les titulacions anteriors.

    Els criteris, per ordre de prioritat, per a l'admissió d'alumnes d'accés directe a cicles formatius de grau superior, per al curs 1998/99, són els indicats en l'annex I.

    2. Condicions d'accés a través de prova

    Tots els alumnes que no complisquen els requisits d'accés directe al cicle podran accedir després de la superació d'una prova sempre que tinguen complits:

    - 17 anys abans del 31 de desembre d'enguany, per als cicles de grau mitjà.

    - 20 anys abans de la realització de la prova, per als cicles de grau superior.

    Les normes per a la realització de les proves d'accés, tant als cicles de grau mitjà com als de grau superior, són les que s'especifiquen en l'annex II de la present resolució.

    Tercer. Inscripció

    Per a la inscripció a cicles formatius de grau mitjà es farà el que disposa la resolució que, sobre el calendari i el procediment d'admissió d'alumnes, ha elaborat la Direcció Territorial corresponent.

    Els períodes per a sol·licitar la inscripció als cicles formatius de grau superior són:

    - Juny, del 19 al 26, els dos inclosos.

    - Setembre, del 2 al 8, els dos inclosos.

    Quart. Vacants

    Les vacants oferides es repartiran segons els criteris següents:

    1. El 80% de les places es cobrirà a través d'accés directe, segons les condicions que estableix el punt segon, apartat 1.

    2. El 20% de les places restants serà cobert pels aspirants que hagen superat les proves d'accés. Les places seran assignades segons la qualificació que s'obtinga.

    3. En els dos casos anteriors, les places seran acumulables en els dos sentits.

    Els centres que impartisquen cicles formatius de la família d'Activitats Físiques i Esportives reservaran per als qui figuren en la relació d'esportistes d'elit de la Comunitat Valenciana que es publique al DOGV, o estiguen en condicions de figurar en la mencionada relació, prèvia certificació de la Direcció General de l'Esport, així com per als qui acrediten la condició d'esportistes d'alt nivell establida en el Reial Decret 1856/1995, de 17 de novembre (BOE del 14 de desembre), les places següents:

    a) 1 plaça per grup per als qui reunisquen els requisits d'accés directe.

    b) 2 places per grup per als qui accedisquen per mitjà de prova

    En els dos casos les places estaran incloses en els percentatges del 80 % i del 20 % establits anteriorment.

    Cinqué. Full d'inscripció

    Els aspirants ompliran el full d'inscripció segons el model que figura en els annexos III.1 i III.2 d'esta ordre.

    Sisé. Admissió

    El procés d'admissió de l'alumnat estarà a càrrec del Consell Escolar del Centre, que podrà incorporar com a assessors, si ho estima oportú, els/les tutors/es dels cicles i/o el/la cap de departament de la família professional corresponent.

    S'actuarà de la manera següent:

    - Si el nombre d'aspirants d'accés directe és igual o inferior al de places oferides, es farà pública la llista d'admesos en el mateix centre.

    - Si hi ha més aspirants d'accés directe que places oferides, s'elaborarà una llista segons els següents criteris de prioritat:

    a) En el cas dels cicles de grau mitjà, segons el resultat de la puntuació obtinguda aplicant la baremació establida en la resolució de la Direcció Territorial corresponent sobre el calendari i procediment d'admissió d'alumnes.

    b) En el cas dels cicles de grau superior, seguint els criteris de prioritat establits en l'annex I de la present resolució. La llista d'admesos s'ordenarà respectant les prioritats d'accés establides en el mencionat annex, i dins de cada grup, en funció de l'expedient acadèmic.

    Els aspirants que no hagen obtingut plaça figuraran en una llista de no-admesos, ordenats segons la puntuació obtinguda. La llista tindrà, a tots els efectes, la consideració de llista d'espera.

    En els casos en què hi haja més d'un torn (matí i vesprada) d'un mateix cicle formatiu, els alumnes podran demanar, en el moment de matricular-se, el torn que desitgen si compleixen, per ordre prioritari, alguna de les condicions següents:

    a) Treballadors en actiu

    b) Esportistes d'elit.

    c) Alumnes que estan fent el servei militar o la prestació social substitutòria.

    d) Alumnes que estan cursant ensenyaments reglats de música i dansa de grau mitjà o superior.

    No serà condició vàlida per a demanar un determinat torn estar cursant qualsevol altre ensenyament de règim general, ja que segons l'article 33.1.b, de l'Ordre de 7 de febrer de 1995, d'admissió d'alumnat en centres mantinguts a partir de fons públics, quan es tracte d'alumnes procedents d'altres centres, hauran de presentar el certificat de baixa del centre anterior i de la seua situació acadèmica.

    Setè. Matriculació

    a) Cicles de grau mitjà:

    Es farà el que disposa en la resolució que, sobre el calendari i el procediment d'admissió d'alumnes, ha elaborat la Direcció Territorial corresponent.

    b) Cicles de grau superior:

    Segons els grups autoritzats en cada centre, els alumnes inscrits i admesos en el període de juny que tinguen accés directe, formalitzaran la matrícula del 15 al 24 de juliol. Si no ho fan, hauran de repetir la inscripció al setembre, i sotmetre's de nou al procés de baremació, si encara volen cursar el cicle formatiu.

    Les vacants produïdes pels alumnes que, estant admesos al juny, no formalitzen la matrícula del 15 al 24 de juliol, seran cobertes pels alumnes en llista d'espera, que es matricularan del 29 al 31 de juliol.

    Si al juny, el nombre d'alumnes inscrits d'accés directe, en cada cicle formatiu, és inferior a 20, el centre no podrà obrir període de matrícula al juliol, i caldrà posposar-la al mes de setembre, després de la realització de les proves d'accés.

    El període extraordinari de formalització de matrícula s'obrirà del 14 al 16 de setembre, després de la realització de les proves d'accés als cicles formatius, i la publicació d'admesos si fa al cas.

    Consideracions finals

    Primera

    La present resolució no serà aplicable a l'admissió de l'alumnat del Complex Educatiu de Cheste i de l'Institut d'Educació Secundària Costa del Azahar de Castelló de la Plana que, per disposar de serveis complementaris de transport i/o residència, es regiran per la convocatòria específica que, anualment, publicarà la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència segons allò que estableix la disposició addicional setena del Decret 186/1994.

    Segona

    La direcció de cada centre complirà i farà complir allò que s'estableix en la present resolució i adoptarà les mesures necessàries perquè el seu contingut siga conegut per tots els membres de la comunitat educativa.

    Tercera

    La Inspecció Educativa vetlarà pel compliment d'allò que s'estableix en la present resolució.

    Quarta

    Els directors territorials de Cultura i Educació resoldran, en l'àmbit de la seua competència, els problemes que sorgisquen en l'aplicació de la present resolució.

    València, 20 de maig de 1998.- El director general d'Ordenació, Innovació Educativa i Política Lingüística: Josep Vicent Felip i Monlleó.

    Els alumnes que demanen l'admissió en els cicles formatius de grau superior indicats en la primera columna del quadre adjunt, seran admesos en funció dels següents criteris prioritaris:

    1) Tindran prioritat en l'admissió els que hagen cursat la modalitat de Batxillerat LOGSE indicada en la segona columna del quadre, o els que hagen superat el Curs d'Orientació Universitària aplicant-los la correspondència següent

    a) Per a les modalitats del Batxillerat de Ciències de la Natura i de la Salut i del Batxillerat de Tecnologia, les opcions A o B de COU.

    b) Per a la modalitat del Batxillerat d'Humanitats i Ciències Socials, les opcions C o D de COU.

    c) Per a la modalitat del Batxillerat d'Arts, totes les opcions de COU

    2) A continuació seran admesos els alumnes que hagen cursat les matèries de la columna tercera., independentment de la modalitat de Batxillerat LOGSE cursada.

    Si una vegada aplicats aquests criteris encara hi ha places lliures, hi podran accedir directament aquells alumnes que es troben en alguna de les situacions següents, (citades per ordre de preferència):

    - Estar en possessió del títol de Batxillerat LOGSE d'altres modalitats.

    - Haver superat el segon curs de qualsevol modalitat de Batxillerat Experimental.

    - Alumnes d'altres opcions de COU o alumnes que tenen PREU superat.

    - Estar en possessió del títol de Formació Professional de Segon Grau o altres titulacions equivalents a efectes acadèmics.

    - Tenir una titulació universitària a la qual es va accedir sense complir cap dels requisits anteriors.

    Dins de cada un dels apartats anteriors es farà la selecció en funció de l'expedient acadèmic dels aspirants.

    La valoració de l'expedient acadèmic es farà conforme els següents criteris:

    a) Per als titulats de Batxillerat LOGSE o Experimental, la seua qualificació final.

    b) Per als alumnes de COU, la nota mitjana de les qualificacions finals de cada un dels cursos de BUP i COU.

    c) Per als titulats de FP2, la nota mitjana de l'expedient, que es calcularà segons s'indica en la Resolució de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística per la qual s'estableixen normes per al càlcul de la nota mitjana en l'expedient acadèmic de l'alumnat que demana l'accés a la Universitat des de la FP de segon grau.

    d) En el cas dels titulats universitaris, la nota mitjana de l'expedient acadèmic corresponent.

    En cas de produir-se un empat tindran preferència els aspirants de major edat i si persistira l'empat s'admetrà abans els aspirants que acrediten una experiència laboral afí al cicle que es desitge cursar.

    ANNEX II

    Normes per a la realització de les proves d'accés als cicles formatius de Formació Professional Específica de grau mitjà i grau superior per al curs 1998-99.

    1. Estructura i contingut de les proves

    Els exercicis de les proves seran elaborats per l'Area d'Ordenació, Innovació i Formació Professional.

    1.1 Proves d'accés als cicles de grau mitjà.

    La prova d'accés als cicles formatius de grau mitjà, comuna a tots, constarà únicament d'una part general dividida en dos apartats, A i B, on els aspirants hauran d'acreditar els coneixements i les habilitats suficients per a cursar satisfactòriament els mencionats ensenyaments. El nivell exigible serà el corresponent al de l'Educació Secundària Obligatòria .

    L'apartat A inclourà la comprensió i expressió de textos escrits amb propietat, autonomia i creativitat junt a coneixements de Ciències Socials, Geografia i Història.

    En l'apartat B es proposarà la resolució d'exercicis de Matemàtiques junt a altres coneixements de Tecnologia i Ciències de la Natura.

    Els continguts dels dos apartats estan inclosos en el Decret 47/1992 de 30 de març, pel qual s'estableix el currículum de l'ESO en la nostra comunitat (DOGV del 6 d'abril).

    1.2 Proves d'accés als cicles de grau superior.

    La prova d'accés als Cicles Formatius de grau superior constarà de 2 parts: Part general, comuna a tots els cicles de grau superior, i part específica. La part general acreditarà la maduresa de les matèries comunes i de modalitat del Batxillerat i la part específica la de les capacitats corresponents al camp professional de què es tracte.

    La part general consta de dos apartats:

    Apartat A, on es demanaran respostes argumentades relatives a preguntes sobre continguts de matèries comunes del Batxillerat (Llengua i Literatura i Història), que es formularan després de la lectura comprensiva d'un text.

    Apartat B, que constarà d'exercicis de Matemàtiques, els continguts dels quals estan inclosos en el currículum de les matèries de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials I i II.

    La part específica inclourà continguts de determinades matèries de modalitat i optatives del Batxillerat, segons siga l'opció a la qual estiga adscrit el cicle formatiu. En l'annex II.1 s'indiquen les sis opcions en què s'agruparan les proves, les matèries de Batxillerat en què es basaran i els cicles formatius als quals donen accés.

    El contingut de les proves s'adequarà als currículums de les modalitats del Batxillerat d'Arts, Ciències de la Natura i la Salut, Humanitats i Ciències Socials i Tecnologia. (Decret 174/1994 pel qual s'estableix el currículum del Batxillerat en la Comunitat Valenciana, publicat en el DOGV del 29-09-94, i Ordre de 10 de maig de 1995 per la qual s'estableixen les matèries optatives del Batxillerat i es regula el seu currículum, publicada en el DOGV del 19-06-95).

    2. Calendari de les proves d'accés

    Finalitzat el procés d'inscripció es farà pública, en cada centre, una llista en què figuraran els aspirants que han de realitzar la prova d'accés.

    La prova serà realitzada en tots els centres de la Comunitat Valenciana el mateix dia i a la mateixa hora, per a cada un dels nivells, conforme el calendari següent:

    a) Per a cicles de grau mitjà:

    7 de setembre de 1998, i l'horari següent:

    A les 09.30 hores: apartat A (part general). Durada: 2 hores.

    A les 12.00 hores: apartat B (part general). Durada: 2 hores

    b) Per a cicles de grau superior:

    10 de setembre de 1998, i l'horari següent:

    A les 09.30 hores: apartat A (part general). Durada: 1h.30 minuts

    A les 11.30 hores: apartat B (part general). Durada: 1h.30 minuts.

    A les 15.00 hores: (part específica). Durada: 2.30 hores.

    3. Coordinació i avaluació de les proves

    3.1. Es constituirà en cada província una comissió de coordinació formada per:

    - Un inspector d'educació, designat pel director territorial.

    - Un assessor tècnic de l'Area d'Ordenació, Innovació i Formació Professional, proposat per la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.

    - Un professor-tutor de cicle formatiu, nomenat pel director territorial.

    Les seues funcions seran:

    - Trametre les proves a cada centre.

    - Supervisar la realització de les proves.

    - Atendre les consultes sobre el tema que realitzen els centres.

    La Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística convocarà les tres comissions de coordinació provincials a una reunió conjunta per a presentar les diferents proves d'accés.

    3.2. En cada centre s'establirà una comissió avaluadora, formada per:

    - El director, o la persona en qui delegue, que la presidirà.

    - Dos professors dels departaments didàctics propis de les matèries de les proves.

    - Els tutors dels cicles formatius del centre, un dels quals actuarà com a secretari.

    La comissió tindrà les funcions següents:

    - Organització i realització de la prova.

    - Correcció i qualificació.

    - Formalització de l'acta.

    Per a la qualificació de la prova, s'utilitzaran les escales de puntuacions que figuren a continuació, i es consideraran aptes els exercicis que obtinguen qualificació igual o superior a cinc.

    Qualificació de les proves d'accés a cicles de grau mitjà

    Cadascun dels apartats que constitueixen la prova es qualificarà entre 0 i 5 punts. La qualificació final serà la corresponent a la suma de les qualificacions dels dos apartats.

    Qualificació de les proves d'accés a cicles de grau superior

    Cada un dels apartats que constitueixen la part general de la prova es qualificarà entre 0 i 5 punts. La qualificació final de la part general serà la corresponent a la suma de les qualificacions dels dos apartats.

    La part específica de la prova es qualificarà entre 0 i 10 punts.

    Quan l'aspirant haja de realitzar les 2 parts, la qualificació global de la prova serà la mitjana aritmètica de les qualificacions obtingudes en cada una, sempre que en les dues haja obtingut una qualificació de 5 punts o superior.

    Quan l'aspirant haja de realitzar una sola de les parts, per exempció de l'altra, segons específica el punt 4, la qualificació global serà l'obtinguda en la mateixa.

    3.3. L'acta d'avaluació es farà segons el model que figura en l'annex II.2. Quan la qualificació global siga d'apte es farà constar en la mencionada acta la puntuació numèrica.

    La comissió avaluadora enviarà una còpia de les actes a les direccions territorials corresponents en el termini màxim de set dies des de l'acabament de les proves, i farà pública la llista d'alumnes aprovats en cada una de les proves.

    3.4. El secretari del centre públic on es realitzen les proves d'accés expedirà un certificat a les persones que les hagen superat, segons el model que figura en l'annex II.3.

    El certificat serà vàlid perquè els alumnes que no hagen obtingut plaça puguen demanar l'accés en altres cicles del mateix centre o en altres centres en què hi haja plaça, o en convocatòries posteriors. En este últim cas, la qualificació global expressada serà baremada, junt a les qualificacions dels alumnes que resulten aptes en la convocatòria corresponent, per a assignar les vacants reservades per a l'accés per mitjà de prova.

    3.5. Segons l'apartat onze de l'Ordre de 22 de març de 1994, de les Conselleries d'Educació i Ciència i de Treball i Afers Socials, per la qual es regulen els programes de garantia social, els alumnes que hagen superat un d'estos programes obtenint una qualificació igual o superior a 5 i realitzen la prova d'accés als cicles formatius de grau mitjà, disposaran d'una puntuació de partida que es sumarà a l'obtinguda en la prova. La mencionada puntuació s'obtindrà multiplicant la mitjana aritmètica de les qualificacions obtingudes en cada una de les àrees de Formació Bàsica i de Formació i Orientació Laboral i en cada un dels mòduls que formen l'àrea de Formació Professional Específica, sempre que estes siguen iguals o superiors a 5, pel coeficient 0,1.

    4. Exempcions

    4.1. Exempció de la part específica de la prova d'accés a cicles de grau superior:

    Els qui acrediten una experiència laboral, d'almenys un any, corresponent als estudis professionals que desitgen cursar, podran quedar exempts de realitzar la part específica de la prova d'accés als Cicles de grau superior.

    La sol·licitud d'exempció serà promoguda per l'interessat davant del director del centre oficial i haurà d'anar acompanyada dels documents següents:

    a) Certificació de l'empresa en la qual es faça constar específicament la duració del contracte, l'activitat laboral desenvolupada per l'interessat i el nombre d'hores dedicades a l'activitat.

    b) Certificació de la Tresoreria de la Seguretat Social o de la Mutualitat Laboral a la qual estiguera afiliat, on conste l'empresa i el període de contractació.

    Així mateix, tots els alumnes que figuren en la relació d'esportistes d'elit de la Comunitat Valenciana que es publique al DOGV, o estiguen en condicions de figurar en la mencionada relació, prèvia certificació de la Direcció General de l'Esport, així com els qui acrediten la condició d'esportistes d'alt nivell establida en el Reial Decret 1856/1995, de 17 de novembre (BOE del 14 de desembre), quedaran exempts de realitzar la part específica de la prova d'accés a Cicles Formatius de grau superior de la família professional d'Activitats Físiques i Esportives.

    Els membres de la Comissió Avaluadora es constituiran en Comissió de Valoració de la documentació presentada. El resultat de la seua valoració s'entregarà per mitjà d'informe al director del centre, el qual haurà de dictar una resolució expressa individualitzada, que serà comunicada a l'aspirant abans de la data de realització de la prova. El contingut de la resolució s'adjuntarà al full d'inscripció de l'aspirant per mitjà de la corresponent diligència.

    En cas de resolució denegatòria, haurà d'estar motivada i contra ella podrà interposar-se recurs ordinari davant el director territorial corresponent, qui el resoldrà.

    5. Reclamacions de qualificacions

    El procediment de reclamació de qualificacions serà el que establisca la normativa que regula l'exercici del dret de reclamació de qualificacions estimades incorrectes en els nivells d'ensenyaments no universitaris.

    6. Orientació a l'alumnat

    En tots els centres on es realitzen les proves d'accés a cicles formatius, tant de grau mitjà com de grau superior, els/les caps dels departaments de les corresponents famílies professionals informaran les persones interessades en les mencionades proves.

    Esta orientació tindrà per objecte informar sobre l'estructura, el contingut, el calendari, els criteris d'avaluació i la possibilitat d'exempcions de les mencionades proves.