ORDRE de 20 d'abril de 2001, de la Conselleria de Cultura i Educació, per la qual es regula l'admissió de l'alumnat als centres sostinguts amb fons públics per a cursar ensenyaments de Formació Professional Específica de grau superior.



Publicat en:  DOGV núm. 3990 de 02.05.2001
Número identificador:   2001/X4012
Referència Base de Dades:  1773/2001
 
  • Anàlisi jurídica

    Data d'entrada en vigor: 03.05.2001
    Data de fi de vigència: 24.04.2002
    Aquesta disposició afecta:
      Deroga:
      Desenvolupa o complementa:
    Aquesta disposició està afectada per:
      Derogada per:
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Cultura i Educació
    Grup temàtic: Legislació, Reglamentació
    Matèries: Educació
    Descriptors:
      Temàtics: accés a l'educació, formació professional, alumne, alumnat, ensenyament professional


  • ORDRE de 20 d'abril de 2001, de la Conselleria de Cultura i Educació, per la qual es regula l'admissió de l'alumnat als centres sostinguts amb fons públics per a cursar ensenyaments de Formació Professional Específica de grau superior. [2001/X4012]

    La Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre (BOE del 21), de la Participació, l'Avaluació i el Govern dels Centres Docents, determina, en la disposició addicional tercera, que en els procediments d'admissió de l'alumnat en els cicles formatius de grau superior de Formació Professional, quan no hi haja prou places, s'aplicaran criteris basats en la prioritat de requisits de tipus acadèmic.

    El Decret 27/1998, de 10 de març, del Govern Valencià (DOGV del 26 de març), i l'Ordre de 3 d'abril de 1998, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència (DOGV del 8 d'abril) que el desenrotlla, regulen l'admissió de l'alumnat als centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics situats en l'àmbit territorial de gestió de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat Valenciana. Estes normes inclouen en el seu àmbit d'aplicació el procés d'admissió de l'alumnat als cicles formatius de grau mitjà i exclouen explícitament l'admissió als cicles formatius de grau superior, ja que segons s'establix en la disposició addicional segona del mencionat decret, esta ha de regular-se per reglamentació específica.

    El Reial Decret 777/1998, de 30 d'abril (BOE del 8 de maig), pel qual es desenrotllen determinats aspectes de l'ordenació de la Formació Professional en l'àmbit del sistema educatiu, regula, en el capítol I, les qüestions relatives a sistemes d'accés, admissió i matriculació de l'alumnat. Es modifiquen els requisits d'accés determinats en els reials decrets pels quals s'establixen els diferents títols de Tècnic Superior i els corresponents ensenyaments mínims i, en desenrotllament del que estipula la mencionada Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre, s'apliquen nous criteris en els procediments d'admissió de l'alumnat en els ensenyaments de grau superior de Formació Professional Específica.

    El Decret 8/1998, de 3 de febrer, del Govern Valencià (DOGV del 12 de febrer), pel qual s'establix l'ordenació general dels ensenyaments de Formació Professional Específica i les directrius sobre els seus títols, d'aplicació als centres públics i privats situats en l'àmbit territorial de gestió de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat Valenciana, determina, en l'article 4, les condicions d'accés als cicles formatius, tant per via directa, d'acord amb determinats requisits de tipus acadèmic, com a través de les proves d'accés per als qui no complisquen els mencionats requisits acadèmics.

    Per tot això i fent ús de les competències que em conferix l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,

    ORDENE

    Primer. Àmbit d'aplicació

    L'admissió de l'alumnat als centres sostinguts amb fons públics, ubicats en l'àmbit de gestió de la Conselleria de Cultura i Educació, que impartisquen ensenyaments de Formació Professional Específica de grau superior, es regirà pel que s'establix en la present ordre.

    Segon. Accés de l'alumnat a cicles formatius de grau superior

    L'accés de l'alumnat als cicles formatius de grau superior serà directe o per mitjà de la superació d'una prova.

    1. Condicions d'accés directe a cicles formatius de grau superior

    Els requisits acadèmics necessaris per a l'accés directe als cicles de grau superior són:

    – Titulats de Batxillerat LOGSE.

    – Titulats de Batxillerat Experimental.

    – Alumnes amb COU o Preuniversitari superat.

    – Titulats de Formació Professional de segon grau o altres titulacions equivalents a efectes acadèmics.

    – Titulats universitaris que no tinguen cap de les titulacions anteriors.

    2. Condicions d'accés per mitjà de prova

    L'alumnat que no complisca els requisits d'accés directe als cicles de grau superior, hi podrà accedir després de la superació d'una prova, sempre que tinga complits 20 anys d'edat en el moment de la realització de la prova, o bé 18 anys, també en el moment de la realització de la prova, si acredita estar en possessió del títol de tècnic i desitja accedir a un cicle formatiu de grau superior de la mateixa família professional.

    Les normes per a la realització de les proves d'accés, tant als cicles de grau mitjà com als de grau superior, són les que s'especifiquen en l'Ordre de 14 de març de 2001 (DOGV núm. 3.971, de 2 d'abril), de la Conselleria de Cultura i Educació , que regula estes proves.

    Tercer. Vacants

    Les vacants oferides per a cursar cicles formatius de grau superior s'adjudicaran d'acord amb els següents criteris:

    1. El 80% de les places es cobrirà per mitjà d'accés directe, d'acord amb les condicions que establix el punt segon, apartat 1, de la present ordre.

    2. El 20% restant serà cobert per aquells sol·licitants que superen les proves d'accés. Les dites places seran assignades en funció de la qualificació obtinguda en elles.

    3. En els dos casos anteriors les places seran acumulables en els dos sentits, una vegada finalitzat el procés de matriculació.

    Els centres que impartisquen cicles formatius de la família d'Activitats Físiques i Esportives reservaran per als qui figuren en la llista d'esportistes d'elit de nivell A i de nivell B de la Comunitat Valenciana, o estiguen en condicions de figurar en la dita relació, amb un certificat previ de la Direcció General de l'Esport, així com per als qui acrediten la condició d'esportistes d'alt nivell establida en el Reial Decret 1.467/1997, de 19 de setembre (BOE del 16 d'octubre), les següents places:

    a) 1 plaça per grup per als qui tinguen els requisits d'accés directe.

    b) 2 places per grup per als qui accedisquen per mitjà de prova.

    En els dos casos estes places estaran incloses en els percentatges del 80% i del 20% establits anteriorment.

    Quart. Sol·licituds

    Els aspirants que desitgen cursar ensenyaments de grau superior de Formació Professional Específica, ompliran en tres exemplars el full d'inscripció segons el model que figura en l'annex I de la present ordre, un exemplar serà per al centre docent, un altre per a l'interessat i el tercer per a la comissió de coordinació.

    Les sol·licituds d'inscripció únicament es presentaran en un centre, indicant, en ordre de prioritat, fins a tres cicles de la mateixa o distinta família professional, a cursar en el propi centre o en altres centres de la Comunitat. Les dites sol·licituds es presentaran al centre en què s'haja sol·licitat plaça en primera opció.

    Els aspirants hauran d'acreditar la titulació acadèmica que els dóna accés directe i la documentació relacionada amb els criteris de prioritat indicats en el punt cinqué de la present ordre o bé sol·licitar la realització de la prova d'accés corresponent.

    Si després de finalitzar el procés d'adjudicació de places sol·licitades en primera opció, en el centre hi ha vacants, als sol·licitants que no hagen obtingut plaça en el cicle formatiu sol·licitat en primer lloc i sol·liciten en segona o tercera opció un altre o uns altres cicles formatius en el mateix centre, se'ls podrà assignar plaça segons les preferències indicades en la instància

    Cinqué. Admissió

    L'admissió de l'alumnat als cicles formatius de grau superior estarà a càrrec del consell escolar del centre públic, que és l'òrgan competent per a decidir l'admissió de l'alumnat. En els centres privats concertats, els titulars seran els responsables de l'estricte compliment de les normes generals sobre l'admissió de l'alumnat, i correspon al consell escolar garantir-ho.

    El consell escolar podrà incorporar com a assessors, si ho estima oportú, els caps de departament de les famílies professionals corresponents.

    Els criteris, per ordre de prioritat, per a l'admissió d'alumnes d'accés directe a cicles formatius de grau superior, són els següents:

    L'alumnat que sol·licite l'admissió en els cicles formatius de grau superior indicats en la primera columna del quadre de l'annex II de la present ordre, serà admés en funció dels següents criteris prioritaris:

    1) Tindran igual prioritat en l'admissió l'alumnat que haja cursat la modalitat de Batxillerat LOGSE, el que haja superat el 2n curs de la modalitat de Batxillerat Experimental i el que haja superat l'opció del Curs d'Orientació Universitària indicades en la segona columna del quadre de l'annex II.

    2) A continuació serà admés l'alumnat que haja cursat les matèries de la columna tercera, independentment de la modalitat de Batxillerat LOGSE cursada.

    Si una vegada aplicats els criteris 1) i 2) abans indicats, encara hi ha places lliures, hi podran accedir directament els alumnes que es troben en alguna de les situacions següents, citades per ordre de preferència:

    3) Estar en possessió del títol de Batxillerat LOGSE d'altres modalitats.

    4) Haver superat el segon curs de qualsevol altra modalitat de Batxillerat Experimental.

    5) Alumnes d'altres opcions de COU o alumnes que tenen PREU superat.

    6) Estar en possessió del títol de Formació Professional de segon grau o altres titulacions equivalents a efectes acadèmics.

    7) Tindre una titulació universitària a la qual es va accedir sense complir cap dels requisits anteriors.

    Dins de cada un dels set grups anteriors es farà la selecció en funció de l'expedient acadèmic dels aspirants.

    La valoració de l'expedient acadèmic es farà d'acord amb els següents criteris:

    a) Per als titulats de Batxillerat LOGSE o Experimental, la qualificació final.

    b) Per als alumnes de COU, la nota mitjana de les qualificacions finals de cada un dels cursos de BUP i COU.

    c) Per als titulats de Formació Professional , la nota mitjana de l'expedient, que es calcularà segons s'indica en la Resolució de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística per la qual s'establixen normes per al càlcul de la nota mitjana en l'expedient acadèmic de l'alumnat que demana l'accés a la Universitat des de la Formació Professional.

    d) En el cas dels titulats universitaris, la nota mitjana de l'expedient acadèmic corresponent.

    En cas de produir-se un empat, tindran preferència els aspirants de més edat; i si persistira l'empat, els aspirants que acrediten una experiència laboral afí al cicle que es desitge cursar.

    El calendari i el procediment a seguir per a l'admissió de l'alumnat als cicles formatius de grau superior seran els que s'establisquen cada curs en la corresponent resolució de les direccions generals de Centres Docents i d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.

    Sisé. Comissions de Coordinació

    Es constituirà una comissió de coordinació en cada província, que estarà formada per tres inspectors designats pel director territorial corresponent.

    En el seu àmbit respectiu les seues funcions seran:

    – Comprovar que cada sol·licitant ha presentat una única instància i anul·lar les duplicitats donant-los el mateix tractament que a les sol·licituds presentades fora de termini.

    – Rebre dels centres les llistes d'espera classificades i ordenades en funció dels grups i dels criteris de prioritat establits en el punt cinqué de la present ordre amb indicació de la qualificació, ordenar-les conjuntament segons els mateixos criteris i assignar places en els centres on hi haja vacants d'accés directe, segons les preferències indicades en la instància.

    – Rebre dels centres les llistes d'espera classificades i ordenades en funció de la qualificació obtinguda en la prova d'accés, ordenar-les conjuntament segons el mateix criteri i assignar places en els centres on hi haja vacants d'accés per prova, segons les preferències indicades en la instància.

    – Resoldre les reclamacions formulades en matèria d'admissió d'alumnat contra els acords i les decisions de la comissió de coordinació.

    – Fer públiques en les direccions territorials de Cultura i Educació les places vacants, tant d'accés directe com d'accés per prova, dels corresponents cicles formatius de cada centre.

    – Procedir a l'adjudicació de vacants per acumulació, en els dos sentits, de les places reservades per a l'accés directe i per a l'accés per prova, després de finalitzat el procés de matriculació de setembre.

    Per a la realització d'estes funcions, les comissions de coordinació podran demanar als centres educatius qualsevol altra documentació que estimen oportuna.

    Seté. Revisió dels actes en matèria d'admissió

    Els acords i decisions sobre admissió de l'alumnat a cicles formatius de grau superior dels consells escolars dels centres públics i de les comissions de coordinació podran ser objecte de recurs d'alçada davant els directors territorials de Cultura i Educació.

    En el cas dels centres mantinguts amb fons públics, els acords i decisions dels titulars sobre admissió de l'alumnat a cicles formatius de grau superior podrà ser objecte, així mateix, de recurs d'alçada davant els directors territorials de Cultura i Educació.

    Sense perjudici d'això, les reclamacions formulades pels interessats en el termini de tres dies hàbils des de la publicació de les llistes provisionals, dirigides als consells escolars dels centres públics i als titulars dels centres privats concertats, seran resoltes abans de la publicació de les llistes definitives.

    Així mateix, les reclamacions formulades pels interessats en el termini de tres dies hàbils des de l'adjudicació de places vacants, dirigides a les comissions de coordinació, seran resoltes en el termini de tres dies hàbils.

    Huité. Matriculació

    El calendari i el procediment a seguir per a la matriculació de l'alumnat en els cicles formatius de grau superior seran els que s'establisquen cada curs en la corresponent resolució de les direccions generals de Centres Docents i d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.

    En els casos en què hi haja més d'un torn (matí i vesprada) d'un mateix cicle formatiu, els alumnes podran sol·licitar, en el moment de matricular-se, el torn que desitgen si complixen, per ordre prioritari, alguna de les condicions següents:

    a) Treballadors en actiu.

    b) Alumnes que estiguen fent el servici militar o la prestació social substitutòria.

    c) Esportistes d'elit i esportistes d'alt nivell.

    d) Alumnes que estiguen cursant ensenyaments reglats de règim especial.

    Els cicles formatius en la modalitat d'horari especial, regulats per Ordre de 5 de juliol de 1999 (DOGV del 21 de juliol), només podran ser sol·licitats per les persones que complisquen els requisits establits en el punt cinqué de la mencionada Ordre de 5 de juliol de 1999.

    Durant un mateix any acadèmic no es pot formalitzar matrícula per a cursar, de forma simultània, dos o més ensenyaments de règim general en els nivells no universitaris.

    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

    Única

    Queda derogada l'Ordre de 24 de març de 2000, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula el procediment d'admissió de l'alumnat als centres sostinguts amb fons públics per a cursar ensenyaments de Formació Professional Específica de grau superior i s'establixen les normes per a la realització de les proves d'accés als cicles formatius de Formació Professional Específica de grau mitjà i grau superior (DOGV del 04.04.2000), així com totes les normes d'igual o inferior rang que s'oposen al que establix la present ordre.

    DISPOSICIONS FINALS

    Primera

    Es faculten les direccions generals de Centres Docents i d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística per a dictar les disposicions necessàries per al desenrotllament del que es preveu en esta ordre.

    Segona

    La direcció de cada centre complirà i farà complir el que establix esta ordre i adoptarà les mesures necessàries perquè el seu contingut siga conegut per tots els membres de la comunitat educativa.

    Tercera

    La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

    València, 20 d'abril de 2001

    El conseller de Cultura i Educació,