DECRET 164/2017, de 27 d'octubre, del Consell, pel qual es regula el component retributiu relacionat amb la formació permanent del funcionariat docent i la realització de les activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament.



Publicat en:  DOGV núm. 8163 de 06.11.2017
Número identificador:   2017/9857
Referència Base de Dades:  009508/2017
 
  • Anàlisi jurídica

  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Funció pública Educació
    Descriptors:
      Temàtics: educació permanent, personal docent , monografies


  • DECRET 164/2017, de 27 d'octubre, del Consell, pel qual es regula el component retributiu relacionat amb la formació permanent del funcionariat docent i la realització de les activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament. [2017/9857]

    Índex

    Preàmbul

    Article 1. Àmbit subjectiu d'aplicació i objecte

    Article 2. Perfeccionament dels períodes de sis anys de serveis

    Article 3. Requisits per al reconeixement del dret a percebre el component retributiu

    Article 4. Meritació, percepció i quanties

    Article 5. Activitats de formació permanent del professorat i altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament, associades als diferents períodes

    Article 6. Registre de formació permanent del professorat

    Article 7. Personal funcionari procedent d'altres administracions educatives

    Article 8. Procediment administratiu de reconeixement del component retributiu

    Disposició addicional única

    Disposicions transitòries

    Disposició derogatòria única

    Disposicions finals





    Preàmbul



    Pel Decret 157/1993, de 31 d'agost i posteriorment pel Decret 74/1999, d'1 de juny i pel Decret 99/2014 del Consell amb data 27 de juny, es va regular el component retributiu relacionat amb la formació permanent del professorat i la realització d'altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament.

    Aquests decrets són conseqüència de l'Acord de 23 de desembre de 1991, del Consell, que pretenia, entre altres, l'adopció de mesures que milloraren l'escola pública, en especial pel que fa als recursos humans i materials, a les condicions en què es desenvolupa l'ensenyament i als estímuls amb què compta el professorat. Per a aconseguir aquest objectiu es va establir un nou sistema retributiu que valora l'exercici de la funció docent en una societat de ràpides transformacions que precisa una formació i adaptació professional contínua i es va constituir una comissió de seguiment de l'esmentat acord. És per això que amb efectes d'1 d'octubre de 1992 es va crear en el complement específic un component associat a la permanència per períodes de sis anys com a personal funcionari de carrera docent i a la realització pel professorat d'un esforç complementari per a dur a terme altres activitats que incideixen directament en la qualitat de l'ensenyament i que fan referència a la seua actualització científica, didàctica i professional, a activitats complementàries que permeten l'enriquiment cultural de l'alumnat i a la realització de projectes d'investigació científica o didàctica.



    A la vista de reiterada i recent jurisprudència emanada tant del Tribunal Suprem com del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, en relació a la interpretació de la clàusula 4, apartat 1, de l'Acord Marc sobre el treball de duració determinada, que figura com a annex de la Directiva 1999/70/CE de 28 de juny, així com les decisions de les resolucions judicials dictades pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, pels tribunals superiors de justícia d'altres comunitats autònomes, i pels distints jutjats del contenciós administratiu, que estimen que el personal funcionari docent interí ha de percebre aquest component retributiu, al considerar un tractament discriminatori no percebre-ho, es fa necessari modificar la normativa relativa al component retributiu relacionat amb la formació permanent del professorat i la realització d'altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament, quant a l'àmbit subjectiu d'aplicació, ampliant-se al personal funcionari docent amb nomenament com a interí.



    Es fa necessari un desplegament normatiu sobre el procediment a través del qual s'ha de reconéixer al personal funcionari docent interí el component retributiu relacionat amb la formació permanent del professorat i la realització d'altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament. Així mateix, s'estableix un calendari d'aplicació als efectes del perfeccionament i reconeixement dels sexennis del personal funcionari interí.

    Per tant, d'acord amb els principis de bona regulació enumerats en l'apartat 1 de l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, aquest decret pretén complir amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.



    Aquesta disposició està inclosa en el Pla Normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2017.

    En virtut d'això, de conformitat amb l'article 8 de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana, prèvia negociació amb els sindicats de l'ensenyament representats en la Mesa Sectorial d'Educació, una vegada informat favorablement per la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, a proposta del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 27 d'octubre de 2017,





    DECRETE



    Article 1. Àmbit subjectiu d'aplicació i objecte

    1. L'àmbit subjectiu d'aplicació d'aquest decret inclou al personal funcionari de carrera i aquell personal funcionari amb nomenament com a interí dels diferents cossos docents dependents de l'administració educativa valenciana i té com a objecte regular, dins del complement específic, el component retributiu relacionat amb la formació permanent del funcionariat docent i la realització d'altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament, per períodes de sis anys de serveis en la funció pública docent, així com el dret al propi perfeccionament, reconeixement, meritació i percepció.



    2. Els efectes administratius estaran referits al perfeccionament i reconeixement del component retributiu i els efectes econòmics a la seua meritació i percepció.



    Article 2. Perfeccionament dels períodes de sis anys de serveis



    1. Per al perfeccionament dels diferents períodes de sis anys serà necessari que el funcionariat docent es trobe en situació administrativa de servei actiu i preste serveis, qualsevol que siga la forma de provisió, en centres docents públics dependents de l'administració educativa valenciana; en llocs corresponents a la inspecció educativa; en llocs de treball de caràcter docent de centres dirigits a la formació del professorat i altres serveis de l'administració educativa dirigits a l'atenció de l'alumnat; així com en els llocs d'assessorament o coordinació-assessorament tecnicodocent; o en llocs de l'administració educativa inclosos en les relacions de llocs de treball de la conselleria competent en matèria d'administració pública obtinguts pel procediment de lliure designació o en comissió de serveis, sense que siga necessari que els serveis objecte de còmput siguen ininterromputs.



    2. Sense perjudici del que disposa l'apartat anterior, també perfeccionarà els diferents períodes el funcionariat docent en situació de serveis especials; serveis en altres administracions públiques; excedència voluntària per agrupació familiar; excedència per atenció de familiars; i excedència per raó de violència de gènere, així com el funcionariat docent que es trobe en la situació administrativa de servei actiu que preste serveis en llocs de l'administració educativa inclosos en les relacions de llocs de treball de la conselleria competent en matèria d'administració pública classificats per a la seua provisió per personal funcionari docent i obtinguts pel procediment de concurs, sense que siga necessari que els serveis objecte de còmput siguen ininterromputs.



    3. Per al perfeccionament dels períodes de sis anys del personal funcionari docent, seran computats tant els períodes treballats com a personal funcionari de carrera com els treballats amb nomenament de personal funcionari interí, en centres docents públics de qualsevol administració educativa, essent requisit indispensable per al propi còmput que els mateixos es troben inscrits en el registre de personal docent dependent de la conselleria competent en matèria d'educació. A aquestos efectes no es tindran en compte els períodes que si és el cas, s'hagueren prestat en qualitat de personal contractat laboral o amb contracte administratiu com a professorat especialista.

    4. Una vegada adquirida la condició de personal funcionari docent de carrera, també seran computables, als efectes del perfeccionament de períodes de sis anys, els serveis prestats amb anterioritat com a personal docent amb contracte laboral, sempre que aquests es troben inscrits en el registre de personal docent de la conselleria competent en matèria d'educació.



    Article 3. Requisits per al reconeixement del dret a percebre el component retributiu

    1. El reconeixement, a efectes econòmics i administratius, del dret a percebre el corresponent component retributiu es practicarà d'ofici per cada període, amb les dades que consten en el registre de personal docent, a l'efecte del qual hauran de tindre's acreditats sis anys de serveis i haver participat amb aprofitament en activitats de formació permanent o haver realitzat altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament corresponents a un mínim de cent crèdits en cada període de sis anys afectat. L'excés de crèdits que, si és el cas es tingueren acreditats, en cap cas podrà tindre's en compte per al futur reconeixement del dret a percebre el component retributiu vinculat a un nou període de sis anys.



    Per a l'acreditació i valoració de les activitats anteriorment esmentades, caldrà ajustar-se al que disposa l'Ordre 54/2014, d'1 de juliol, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es regula l'acreditació i valoració de les activitats de formació permanent i altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament que realitze el personal funcionari docent que impartisca ensenyances no universitàries a la Comunitat Valenciana.

    En cas que el personal funcionari amb algun sexenni ja reconegut, tinga els anys de servei suficients per al reconeixement d'un nou sexenni i a més compte amb 100 nous crèdits de formació, realitzats després del reconeixement de l'anterior sexenni, no serà necessari que hagen transcorregut 6 anys des de la data de perfeccionament del sexenni anterior.

    Per al cas en què transcorregut un determinat període de sis anys, la persona interessada no haja efectuat durant aquest suficient activitat per a l'obtenció dels cent crèdits necessaris per al reconeixement, als efectes econòmics i administratius, del dret a percebre el component retributiu, o no sol·licite la seua inscripció, quan aquesta siga necessària, aquest període s'ampliarà fins a la data en què quede acreditat en el registre de formació del professorat, haver realitzat activitat suficient per a la seua obtenció, moment a partir del qual començarà a computar el següent període de sis anys.

    2. Per a aquell personal funcionari inclós en l'article 2, apartat 2, el reconeixement serà exclusivament als efectes administratius. El dret a percebre el corresponent component retributiu s'aconseguirà quan complisca el que estableix l'article 2, apartat 1.

    3. El personal docent funcionari de carrera de nou ingrés, els serveis previs del qual hagueren sigut objecte de reconeixement en la forma indicada en l'article 2, obtindrà el reconeixement del dret a percebre el component retributiu corresponent al primer període de sis anys, o el que li corresponguera si ja percebera algun, en el moment en què quede acreditat amb les dades que consten en el registre de personal docent tindre sis anys de serveis prestats en la funció pública docent i haver efectuat activitats per un equivalent igual o superior a cent crèdits. L'excés de crèdits, que si és el cas poguera tindre acreditat als efectes de reconeixement del component retributiu, en cap cas podrà vincular-se per al següent període de sis anys, de tal forma que se li reconeixerà el dret a percebre el component retributiu que corresponga a partir de l'endemà a aquell en què acredite cent nous crèdits per activitats realitzades i certificades a partir de la data del reconeixement de l'anterior i així successivament.





    Article 4. Meritació, percepció i quanties

    1. El dret a la meritació i a la percepció del component retributiu naixerà a partir del mes següent al de la data d'efectes administratius que s'establisca en la resolució de reconeixement.

    2. Per a l'efectiva percepció del component retributiu es requerirà estar exercint algun dels llocs previstos en l'article 2, apartat 1.



    3. Les quanties corresponents a cada un dels diferents períodes de sis anys seran les que per a cada exercici pressupostari es determinen en la llei anual de pressupostos de la Generalitat.

    4. Els referits períodes, en la seua repercussió econòmica, seran acumulables i en el seu conjunt no podran excedir trenta anys.

    5. La percepció del component retributiu previst en el present decret és incompatible amb la percepció del complement de carrera administrativa regulat pel Decret 186/2014, de 7 de novembre del Consell, pel qual es regula el sistema de carrera professional horitzontal i l'avaluació de l'exercici.



    Article 5. Activitats de formació permanent del professorat i altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament, associades als diferents períodes

    La determinació de la formació permanent i altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament susceptibles de reconeixement per al complement retributiu i la seua equivalència en crèdit serà objecte de regulació per ordre de la conselleria competent en matèria d'educació.



    Article 6. Registre de formació permanent del professorat

    El registre de formació permanent del professorat, amb caràcter auxiliar del registre de personal docent, practicarà d'ofici o a instància de part l'assignació, anotació i reconeixement de les activitats de formació permanent i d'altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament en els termes que es determine reglamentàriament. Als efectes de l'acreditació de la formació i per a aquelles activitats que no s'inscriguen d'ofici, es prendrà com a data als efectes de comptabilització dels crèdits la de la sol·licitud de la inscripció, tenint en compte que la realització de l'activitat necessàriament ha de coincidir amb el període afectat.



    Article 7. Personal funcionari procedent d'altres administracions educatives

    1. Per al personal funcionari de carrera de cossos docents d'altres administracions educatives que obtinguera destí definitiu o en comissió de serveis en la Comunitat Valenciana, els components retributius que ja tinguera reconeguts es percebran en les quanties previstes per a cada exercici pressupostari en la llei anual de pressupostos de la Generalitat.



    En el cas de personal funcionari interí que ja tinguera reconegut el component retributiu relacionat amb la formació permanent per una altra administració educativa, i que obtinga destí en l'administració educativa valenciana, percebrà els components retributius que ja tinguera reconeguts en les quanties previstes per a cada exercici pressupostari en la llei anual de pressupostos de la Generalitat, respectant en tot cas el que disposa el calendari d'implantació previst en la disposició transitòria primera respecte als períodes següents als reconeguts.



    2. Al personal funcionari de carrera de cossos docents, procedent d'altres comunitats autònomes que no hagen establit l'assignació de complements retributius al professat vinculats a la realització d'activitats de formació, i que obtinguera destí definitiu en aquesta Comunitat, se'l reconeixerà aquest complement quan complisca els requisits establits en aquesta norma. A aquestos efectes la seua comunitat d'origen expedirà a instància de part un certificat en què es farà constar la formació realitzada per la persona funcionària així com el nombre d'anys prestats com a docent.

    3 Els serveis docents prestats en qualsevol altra administració educativa i la participació amb aprofitament en activitats de formació permanent o haver realitzat altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament, seran computables als efectes del reconeixement, meritació i percepció del component que procedisca, una vegada complits els requisits previstos en la present norma. Hauran d'inscriure'ls en el registre de formació del professorat i la data d'efectes serà la del registre d'entrada de la sol·licitud d'inscripció.



    Article 8. Procediment administratiu de reconeixement del component retributiu

    1. El component retributiu es reconeixerà d'ofici. La resolució es dictarà per la persona titular de la direcció territorial en l'àmbit de gestió de la qual preste serveis el personal funcionari docent i farà constar la data de perfeccionament del sexenni reconegut.

    2. El reconeixement podrà ser tractat com una actuació administrativa automatitzada en els termes previstos per la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques. En eixe supòsit, els documents electrònics de reconeixement del component retributiu seran firmats per mitjà del segell electrònic d'administració Pública cons. educacio investigacio cultura i esport gva o el de la conselleria competent en matèria d'educació. Aquestes resolucions electròniques contindran un codi segur de verificació vinculat a la mateixa, de manera que es permeta la comprovació de la integritat dels documents accedint a la seu electrònica de la Generalitat. D'acord amb la pròpia llei 40/2015, es determina que:

    a) Per a la definició de les especificacions, disseny informàtic, programació, manteniment, supervisió i control de qualitat i, si és el cas, auditoria del sistema d'informació i del seu codi font, l'òrgan responsable serà la direcció general amb competències en matèria de tecnologies de la informació i les comunicacions.

    b) Als efectes d'impugnació de les actuacions administratives automatitzades a què es referix aquest article, serà responsable la unitat responsable del corresponent acte administratiu esmentada en el punt 1 d'aquest article.

    3. La resolució expressa o l'absència de la mateixa, que no posa fi a la via administrativa, podrà ser recorreguda en alçada davant de la direcció general competent en matèria de personal docent, en els termes i terminis previstos per la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.





    DISPOSICIÓ ADDICIONAL



    Única. Components retributius reconeguts a l'empara dels Decrets 157/1993, de 31 d'agost, Decret 74/1999, d'1 de juny i Decret 99/2014, de 27 de juny, del Consell

    Els components retributius reconeguts a l'empara dels Decrets 157/1993, de 31 d'agost, del Consell, Decret 74/1999, d'1 de juny del Consell i Decret 99/2014, de 27 de juny, del Consell, es mantindran vigents a l'entrada en vigor de la present norma.





    DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



    Única. Calendari d'implantació

    La implantació del component retributiu al personal amb nomenament com a personal funcionari interí es realitzarà d'acord amb el calendari següent:

    1.º període: Efectes administratius d'1 de gener de 2017 i efectes econòmics d'1 de febrer de 2017, sempre que es complisquen els requisits de formació (100 crèdits) i antiguitat (6 anys)

    2.º període: A partir d'1 de gener de 2018, sempre que es complisca el requisit d'antiguitat (12 anys) i 100 nous crèdits de formació, realitzats després de la data de perfeccionament del 1r període.



    3.º, 4t i 5t períodes: A partir d'1 de gener de 2019, sempre que es complisquen els requisits d'aquest decret, és a dir tindre 100 nous crèdits realitzats després de la data de perfeccionament del 2n o següents sexennis i tindre una antiguitat del menys 18, 24 o 30 anys.







    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



    Única. Derogació normativa

    Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen, contradiguen o resulten incompatibles amb el que disposa el present decret i, en concret, queda derogat el Decret 99/2014 de data 27 de juny, del Consell, pel qual es regula el component retributiu relacionat amb la formació permanent del professorat i la realització d'altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament.





    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Autorització de desplegament normatiu

    Queda facultada la persona titular de la conselleria competent en matèria de personal docent per a dictar les disposicions necessàries a fi de garantir el compliment i desenvolupament d'aquest decret.



    Segona. Entrada en vigor

    Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



    València, 27 d'octubre de 2017



    El president de la Generalitat,

    XIMO PUIG I FERRER



    El conseller de Educació, Investigació,

    Cultura i Esport,

    VICENT MARZÀ I IBÁÑEZ