DECRET 183/2013, de 5 de desembre, del Consell, pel qual es procedix a l'adequació normativa en l'àmbit educatiu pel que fa a la realització de proves extraordinàries d'avaluació i sessions d'avaluació extraordinàries.



Publicat en:  DOGV núm. 7168 de 09.12.2013
Número identificador:   2013/11702
Referència Base de Dades:  011085/2013
 
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Educació
    Descriptors:
      Temàtics: examen, avaluació de coneixements, resultat escolar, ensenyament secundari, ensenyament obligatori, ensenyament professional, esport, ensenyament d'idiomes, educació artística , batxillerat, escola de música i dansa


  • DECRET 183/2013, de 5 de desembre, del Consell, pel qual es procedix a l'adequació normativa en l'àmbit educatiu pel que fa a la realització de proves extraordinàries d'avaluació i sessions d'avaluació extraordinàries. [2013/11702]

    PREÀMBUL



    La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, regula en el seu títol I les ensenyances i la seua ordenació. En algunes de les ensenyances de règim general i en determinades ensenyances de règim especial es regulen diferents proves extraordinàries d'avaluació, o bé es preveu l'existència de diverses convocatòries anuals, bé en la mateixa llei orgànica o bé en el seu desplegament reglamentari.

    Així, l'article 28.4 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, referent a l'avaluació i promoció en Educació Secundària Obligatòria, disposa que a fi de facilitar als alumnes la recuperació de les matèries amb avaluació negativa, les administracions educatives regularan les condicions perquè els centres organitzen les oportunes proves extraordinàries en les condicions que determinen. Per la seua banda, l'article 36.3 d'esta Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, referent a l'avaluació i promoció en Batxillerat, establix que els alumnes podran realitzar una prova extraordinària de les matèries que no hagen superat en les dates que determinen les administracions educatives.



    Els dos preceptes anteriors es despleguen reglamentàriament en l'article 11.3 del Reial Decret 1631/2006, de 29 de desembre, pel qual s'establixen les ensenyances mínimes corresponents a l'Educació Secundària Obligatòria, i en l'article 12.2 del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, pel qual s'establix l'estructura del Batxillerat i se'n fixen les ensenyances mínimes, respectivament.

    Pel que fa a les ensenyances de Formació Professional, l'article 51.4 del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'establix l'ordenació general de la Formació Professional del sistema educatiu, indica que cada mòdul professional podrà ser objecte d'avaluació en quatre convocatòries, excepte el de formació en centres de treball, que ho serà en dos. Amb caràcter excepcional, les administracions educatives podran establir convocatòries extraordinàries per a aquelles persones que hagen esgotat les quatre convocatòries per motius de malaltia o discapacitat, o altres que condicionen o impedisquen el desenrotllament ordinari dels estudis.

    De manera semblant, l'article 19.5 del Reial Decret 596/2007, de 4 de maig, pel qual s'establix l'ordenació general de les ensenyances professionals d'Arts Plàstiques i Disseny, preveu que el nombre màxim de convocatòries per a la superació de cada mòdul serà de quatre. Amb caràcter excepcional, les administracions educatives podran establir una convocatòria extraordinària per motius de malaltia, discapacitat, o altres que impedisquen el desenrotllament normal dels estudis.



    Així mateix, l'article 13.5 del Reial Decret 1363/2007, de 24 d'octubre, pel qual s'establix l'ordenació general de les ensenyances esportives de règim especial, assenyala que l'alumne disposarà d'un màxim de quatre convocatòries per a superar cada un dels mòduls d'ensenyança esportiva, excepte per als mòduls de formació pràctica i de projecte final, el màxim dels quals serà de dos convocatòries. Amb caràcter excepcional, les administracions educatives podran establir convocatòries extraordinàries o, si és el cas, la possibilitat d'anul·lar la matrícula, quan les circumstàncies ho aconsellen.

    D'altra banda, tant l'article 11.5 del Reial Decret 1577/2006, de 22 de desembre, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum de les ensenyances professionals de Música regulades per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, com l'article 11.5 del Reial Decret 85/2007, de 26 de gener, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum de les ensenyances professionals de Dansa regulades per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, prescriuen també que les administracions educatives regularan les condicions perquè els centres organitzen les oportunes proves extraordinàries a fi de facilitar als alumnes la recuperació de les assignatures amb avaluació negativa.

    Finalment, el desplegament a la Comunitat Valenciana del Reial Decret 1629/2006, de 29 de desembre, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum de les ensenyances d'idiomes de règim especial regulades per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, també preveu l'existència d'una convocatòria al setembre en els cursos dels diferents nivells en què no siga necessari superar la prova de certificació.

    A la Comunitat Valenciana, les proves extraordinàries esmentades anteriorment es troben regulades de manera que la seua realització està prevista durant els primers dies del mes de setembre. Així mateix, les ensenyances esmentades abans, per a les quals es fixa un nombre màxim de convocatòries, arrepleguen habitualment la possibilitat de concórrer a dos convocatòries anuals, de manera que la segona convocatòria, de caràcter extraordinari, està prevista també per al mes de setembre.



    Actualment, el nombre d'alumnes que superen les proves extraordinàries de setembre és inferior al 10 %. Esta xifra aconsella buscar fórmules alternatives que permeten una millora dels resultats obtinguts en les proves extraordinàries, entre estes, l'avanç del moment de la seua realització al mes de juny o de juliol, de manera que el professorat que haja impartit la matèria, àmbit, mòdul o assignatura siga el que avalue la prova extraordinària. Esta proposta queda avalada pels resultats obtinguts en el Programa Experimental d'Atenció Extraordinària i Reforç (EXIT), amb el qual s'ha permés que tres de cada quatre alumnes participants superen les matèries pendents.



    No obstant això, cal considerar que les diferents normes reglamentàries que regulen les ensenyances d'Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional, ensenyances professionals d'Arts Plàstiques i Disseny, ensenyances esportives i ensenyances professionals de Música i de Dansa contenen diverses referències a la realització de proves extraordinàries en el mes de setembre, a les sessions d'avaluació final extraordinària al setembre, a la convocatòria extraordinària de setembre, a l'avaluació extraordinària de setembre i a la superació de les corresponents ensenyances en el mes de setembre.



    Per mitjà del present decret, es procedix a la modificació normativa necessària per a eliminar la restricció temporal que existix actualment, circumscrita al mes de setembre, quant a la realització de proves extraordinàries d'avaluació i sessions d'avaluació extraordinàries.



    Per tot el que s'ha exposat, en l'exercici de les competències que atribuïxen a la Comunitat Valenciana els articles 27 i 149.1.30a de la Constitució Espanyola, l'article 53 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i l'article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, previa audiència als òrgans de participació i consulta de la comunitat educativa, a proposta de la consellera d'Educació, Cultura i Esport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell en la reunió del dia 5 de desembre de 2013,



    DECRETE



    Article únic. Modificació normativa

    1. Totes les normes reglamentàries de la Generalitat que, en l'àmbit educatiu i en referència a l'avaluació, promoció o titulació en les diferents ensenyances, continguen referències a la realització de proves extraordinàries en el mes de setembre, a les sessions d'avaluació final extraordinària al setembre, a la convocatòria extraordinària de setembre, a l'avaluació extraordinària de setembre i a la superació de les corresponents ensenyances en el mes de setembre, queden modificades respecte de la supressió de la referència temporal al mes de setembre. En conseqüència:

    a) Totes les referències a la realització de proves extraordinàries en el mes de setembre, se substituïxen per la realització de proves extraordinàries.

    b) Totes les referències a les sessions d'avaluació final extraordinària al setembre, es reemplacen per les sessions d'avaluació final extraordinària.

    c) Totes les referències a les convocatòries extraordinàries de setembre, s'entenen realitzades a les convocatòries extraordinàries.

    d) Totes les referències a l'avaluació extraordinària de setembre, queden substituïdes per una referència a l'avaluació extraordinària.

    e) Totes les referències a la superació de les corresponents ensenyances en el mes de setembre, es reemplacen per la superació de les corresponents ensenyances.

    2. L'adequació normativa prevista en el present decret serà aplicable a les ensenyances següents:

    a) Educació Secundària Obligatòria.

    b) Batxillerat.

    c) Formació Professional.

    d) Ensenyances professionals d'Arts Plàstiques i Disseny.

    e) Ensenyances esportives.

    f) Ensenyances professionals de Música i de Dansa.

    g) Ensenyances d'idiomes.

    3. La conselleria competent en matèria d'educació, a través dels seus òrgans directius competents en matèria d'ordenació acadèmica de les diferents ensenyances indicades en l'apartat anterior, establirà les dates en què hauran de tindre lloc les proves extraordinàries, les sessions d'avaluació final extraordinària, les convocatòries extraordinàries i les avaluacions extraordinàries afectades pel present decret.



    DISPOSICIONS ADDICIONALS



    Primera. Calendari d'aplicació

    El present decret serà aplicable en el curs escolar 2013-2014.





    Segona. Incidència en les dotacions de gasto

    La implementació i el posterior desplegament d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent en matèria d'educació, i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria esmentada.



    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



    Única. Derogació normativa

    Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa el present decret.



    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Normes de desplegament

    S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en matèria d'educació per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries a l'efecte de l'aplicació i el desplegament del que disposa este decret, sense perjuí de les facultats reconegudes als òrgans directius competents en matèria d'ordenació acadèmica.



    Segona. Entrada en vigor

    Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



    València, 5 de desembre de 2013



    El president de la Generalitat,

    ALBERTO FABRA PART



    La consellera d'Educació, Cultura i Esport,

    MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET