Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 28 de març de 2012, de la Direcció General de Formació i Qualificació Professional, per la qual es convoquen proves per a l'obtenció dels títols de Tècnic i de Tècnic Superior de Formació Professional a la Comunitat Valenciana. [2012/4206]

(DOGV núm. 6766 de 03.05.2012) Ref. Base de dades 004308/2012




La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació (BOE de 4.05.2006), establix en l'article 69.4 que les administracions educatives, en l'àmbit de les seues competències, organitzaran periòdicament proves per a obtindre directament el títol de Batxiller o algun dels títols de Formació Professional.

El Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'establix l'ordenació general de la formació professional en el sistema educatiu (BOE de 30.07.2011), indica en l'article 36.2 que les proves seran convocades, almenys, una vegada a l'any.

L'Orde 29 de gener de 2008 regula les proves per a l'obtenció del títol de Tècnic i de Tècnic Superior de Formació Professional a la Comunitat Valenciana (DOCV de 13 de febrer).

En l'orde anteriorment mencionada s'indica que la direcció general competent en matèria de formació professional convocarà, almenys una vegada a l'any, proves per a l'obtenció del títol de Tècnic i de Tècnic Superior de Formació Professional.

D'acord amb la normativa indicada, i vistes les funcions que em són atribuïdes en el Decret 92/2007, de 6 de juliol (DOCV de 9 de juliol), del Consell de la Generalitat, pel qual s'establix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, i l'article 21 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, resolc:



U. Convocatòria de les proves

1. Convocar per a l'any 2012 les proves per a l'obtenció dels títols de Tècnic i de Tècnic Superior de Formació Professional dels cicles formatius de grau mitjà i superior que s'impartixen complets en els instituts d'Educació Secundària i centres integrats públics de Formació Professional de la Comunitat Valenciana, i que figuren en l'annex I.



2. Per als títols de tècnic i tècnic superior emparats per la LOGSE i substituïts per un títol emparat per la LOE el primer curs dels quals s'haja implantat en el curs 2011-2012, només es convocaran proves per als qui es troben en les situacions següents:

a) Els qui van concórrer a la realització d'estes proves en convocatòries anteriors i tinguen encara pendents de superar un o més mòduls professionals LOGSE.

b) Els qui van cursar un cicle formatiu emparat per la LOGSE en qualsevol modalitat i tinguen encara pendents de superar un o més mòduls professionals.

3. Per als títols de tècnic i tècnic superior emparats per la LOGSE el segon curs dels quals haja deixat d'impartir-se en el curs 2011-2012 o en cursos anteriors, només es convocaran proves durant els cinc cursos següents a aquell en què va deixar d'impartir-se el segon curs, per als qui es troben en les situacions següents:

a) Els qui van concórrer a la realització d'estes proves en convocatòries anteriors i tinguen encara pendents de superar un o més mòduls professionals LOGSE.

b) Els qui van cursar un cicle formatiu emparat per la LOGSE en qualsevol règim o modalitat i tinguen encara pendents de superar un o més mòduls professionals.

4. Els títols de tècnic i de tècnic superior a què es referixen els apartats 2 i 3 del present article figuren en l'annex II d'esta resolució.





Dos. Requisits

Per a participar en les proves d'obtenció dels títols serà necessari complir els requisits següents:

1. Ser resident a la Comunitat Valenciana i tindre, almenys, díhuit anys d'edat per als títols de tècnic, i vint anys per als de tècnic superior o dènou anys per als qui estiguen en possessió del títol de tècnic. La condició d'edat s'entendrà complida durant l'any 2012.

Podran concórrer també a estes proves els candidats no residents a la Comunitat Valenciana que hagen superat amb anterioritat en centres de la Comunitat Valenciana algun mòdul professional del cicle formatiu conduent al títol que desitgen obtindre. Estos candidats hauran d'acreditar el compliment dels requisits d'accés que s'indiquen en l'apartat 2 d'este article, si no ho han fet anteriorment.



2. Posseir alguna de les titulacions o formacions que s'enumeren a continuació:

a) Per als cicles formatius de grau mitjà:

– Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria.

– Títol de Graduat en Educació Secundària.

– Títol de Batxiller Superior.

– Títol de Tècnic Auxiliar.

– Títol de Tècnic.

– Haver superat els dos primers cursos del Batxillerat Unificat i Polivalent amb un màxim, en conjunt, de dos matèries pendents.



– Haver superat el segon curs del primer cicle experimental de reforma de les ensenyances mitjanes.

– Haver superat, de les ensenyances d'Arts Aplicades i Oficis Artístics, el tercer curs del pla de 1963, o el segon de comunes experimental.

– Haver superat altres estudis declarats equivalents a efectes acadèmics amb algun dels anteriors.

– Haver superat la prova d'accés als cicles formatius de grau mitjà.

– Reunir algun dels requisits establits en l'apartat b per a l'accés als cicles formatius de grau superior.

b) Per als cicles formatius de grau superior:

– Títol de Batxiller determinat en la LOE.

– Títol de Batxiller establit en la LOGSE.

– Títol de tècnic especialista, tècnic superior o equivalent a efectes acadèmics.

– Haver superat el segon curs de qualsevol modalitat de Batxillerat Experimental.

– Haver superat el Curs d'Orientació Universitària o el preuniversitari.

– Estar en possessió d'una titulació universitària o equivalent.

– Haver superat altres estudis declarats equivalents a efectes acadèmics amb els títols o formacions enumerats en este apartat.



– Haver superat la prova d'accés al cicle formatiu de grau superior per al qual sol·licita la matriculació.

– Haver superat la prova d'accés a la universitat per a majors de vint-i-cinc anys.

3. Durant el curs acadèmic 2011-2012 el sol·licitant no podrà estar matriculat del mateix cicle formatiu en les proves convocades per esta resolució i en els règims presencial o semipresencial o a distància, ni en proves per a l'obtenció directa de títols de Formació Professional convocades per altres administracions educatives.

L'incompliment del que es disposa ací comportarà l'anul·lació de la sol·licitud d'inscripció i matrícula en la present convocatòria i dels resultats acadèmics obtinguts en esta.

No obstant això, els alumnes matriculats en el curs 2011-2012 en ensenyances de règim presencial o semipresencial o a distància en centres de la Comunitat Valenciana que, abans de la conclusió del termini de matriculació en les proves, hagen esgotat en algun mòdul el nombre de convocatòries establit en la normativa vigent per a la seua superació, podran matricular-se dels dits mòduls professionals en les proves convocades en esta resolució.

Així mateix l'alumnat que haja anul·lat la matrícula d'acord amb el que establix l'article 9 de l'Orde 78/2010, de 27 d'agost, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen determinats aspectes de l'ordenació i organització acadèmica dels cicles formatius de Formació Professional del sistema educatiu en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana (DOCV de 3 de setembre), podran matricular-se en les proves convocades per la present resolució.



Tres. Inscripció i matrícula

1. La inscripció per a realitzar la prova per a l'obtenció d'un determinat títol es realitzarà del 30 d'abril al 9 de maig de 2012, ambdós inclosos, en algun dels centres públics de la Comunitat Valenciana que figuren en els annexos I i II com a centres examinadors d'eixe cicle formatiu.

2. Els aspirants podran inscriure's en els mòduls professionals que desitgen d'un sols cicle formatiu dels títols que figuren en els annexos I i II.

3. La inscripció del mòdul d'FCT i si és el cas del mòdul de projecte podrà realitzar-se només a l'efecte de sol·licitar l'exempció total del mòdul d'FCT. En este cas la matrícula del mòdul d'FCT quedarà condicionada a la resolució favorable d'esta.

En cas de ser favorable l'alumne podrà, si és el cas, presentar el projecte i examinar-se del mòdul en el mateix centre en què haja realitzat les proves en les condicions que determine el centre educatiu atenent la normativa aplicable.

En cas de ser denegada l'exempció, l'alumnat haurà de procedir a la matriculació del mòdul d'FCT en règim presencial en un centre de la seua elecció.

4. Per a sol·licitar la inscripció els aspirants hauran de presentar la documentació següent:

– Sol·licitud d'inscripció que es presentarà en un sol centre, utilitzant per a això el model que constituïx l'annex III d'esta resolució.



– DNI o targeta d'estranger o permís de residència o visat d'estudis, amb fotocòpia per a ser confrontada.

– Document acreditatiu de residència a la Comunitat Valenciana, o certificat acadèmic oficial que acredite que reunix el requisit a què es referix l'article 2.1.

– El justificant de l'abonament de les taxes corresponents.

5. Els candidats que posseïsquen alguna discapacitat que els impedisca realitzar les proves amb els mitjans ordinaris manifestaran esta circumstància en el moment de la inscripció i adjuntaran a la sol·licitud la documentació expedida per l'organisme competent que certifique la discapacitat. La comissió avaluadora estudiarà les mesures oportunes d'adaptació que permeten facilitar el desenrotllament de les proves. Esta adaptació en cap cas suposarà la supressió d'objectius o resultats d'aprenentatge que afecten la competència general del títol.



6. Els candidats admesos quedaran matriculats en els mòduls professionals indicats en la sol·licitud.

7. En el procés de matriculació i avaluació els centres educatius utilitzaran el Programa de Gestió de Centres.



Quatre. Matriculació

1. Els centres que matriculen alumnes per a realitzar les proves per a l'obtenció dels títols de tècnic o tècnic superior obriran a cada alumne un expedient acadèmic.

2. El centre publicarà el dia 17 de maig de 2012, al tauler d'anuncis, la relació provisional d'admesos i exclosos a la realització de les proves, indicant en este últim cas el motiu de l'exclusió.



3. La relació provisional d'admesos podrà ser objecte de reclamació pels aspirants durant els dies 17 i 18 de maig de 2012, per mitjà de la presentació d'escrit motivat dirigit al director del centre.

4. El 21 de maig de 2012, el director ratificarà o rectificarà la decisió objecte de reclamació i ordenarà la publicació, al tauler d'anuncis, del llistat definitiu d'admesos i exclosos.

5. A la vista del llistat definitiu, els interessats podran interposar un recurs d'alçada davant de la direcció territorial corresponent en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la publicació al tauler d'anuncis.

6. La matrícula podrà ser anul·lada a petició de l'interessat. La sol·licitud d'anul·lació de matrícula haurà de presentar-se fins al dia 23 de maig al mateix centre on va ser realitzada la matrícula, per mitjà del model que figura com a annex VII de l'Orde 79/2010 per la qual es regula l'avaluació de l'alumnat dels cicles formatius de Formació Professional del sistema educatiu en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i no comportarà la devolució de les taxes abonades a què fa referència l'article 3.4.



Cinc. Comissions avaluadores

1. Els centres educatius receptors de matrícules comunicaran al Servici d'Inspecció de la direcció territorial corresponent el nombre d'admesos per a cada mòdul professional i la proposta de comissions avaluadores fins al 21 de maig de 2012.

A la vista del nombre d'aspirants, s'establiran les comissions avaluadores que siguen necessàries, i es podran agrupar els matriculats en els distints centres educatius de la Comunitat Valenciana a l'efecte d'examinar-se davant d'una mateixa comissió avaluadora quan el nombre d'ells així ho aconselle.

2. Les direccions territorials comunicaran als centres educatius fins al 25 de maig de 2012 les comissions avaluadores designades, el nombre d'alumnes que hauran d'examinar, indicant quan siga procedent els alumnes matriculats en altres centres, i el lloc on han d'actuar. Les relacions d'alumnes de cada comissió, així com el lloc d'actuació de cada una, es faran públiques en els centres educatius receptors de les matrícules.

3. Les comissions avaluadores estaran compostes per un president, que serà el director del centre docent o, si no, un professor d'Educació Secundària o un professor tècnic de Formació Professional, un secretari i tres vocals.

En tots els casos hi haurà, almenys, tres membres de la comissió amb atribució docent en el cicle formatiu corresponent.

A proposta del president de la comissió avaluadora, podran integrar-se els assessors externs necessaris per a avaluar aquells mòduls assignats a professorat especialista en el reial decret del currículum del cicle.



4. Seran funcions de les comissions avaluadores:

– L'organització i realització de les proves.

– La correcció i qualificació de les proves.

– L'ompliment de l'acta de la prova i de l'acta final i la publicació de les llistes provisionals i les actes finals dels resultats.

– La resolució de les reclamacions de qualificacions estimades incorrectes.



Sis. Orientacions a l'alumnat

La direcció del centre junt amb les comissions avaluadores concretaran el procediment i publicaran en els centres fins al 28 de maig de 2012 el calendari d'actuacions dirigides a informar i orientar els aspirants, així com el calendari de les proves, els criteris d'avaluació i els útils amb què hauran d'acudir per a la realització de les proves.





Set. Convalidacions

1. En matèria de convalidacions, serà aplicable el que disposa la normativa vigent.

2. Els interessats hauran de sol·licitar les convalidacions en el moment de formalitzar la matrícula.

3. Les sol·licituds de convalidació de mòduls professionals inclosos en els currículums del catàleg de títols de la LOGSE o en els reials decrets que establixen els títols de les ensenyances de la LOE, així com les referides a mòduls professionals incorporats per la Comunitat Valenciana en els currículums, la resolució dels quals no competisca al director del centre, es tramitaran davant del Ministeri d'Educació, d'acord amb el que establix l'article 19.4 de l'Orde 79/2011, de 27 d'agost, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'avaluació de l'alumnat dels cicles formatius de Formació Professional del sistema educatiu en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

4. Fins que no es reba una resolució favorable, els candidats no quedaran exempts dels mòduls professionals la convalidació dels quals van sol·licitar.

5. Les resolucions que els interessats reben de convalidacions que siguen de la competència del Ministeri d'Educació hauran de presentar-se en el centre perquè tinguen els efectes oportuns. Una còpia de la resolució s'incorporarà a l'expedient acadèmic de l'alumne.



Huit. Exempcions del mòdul d'FCT

1. En el cas del mòdul professional d'FCT, podrà determinar-se l'exempció total o parcial del mòdul professional d'FCT per la seua correspondència amb la pràctica laboral, sempre que s'acredite, almenys, un any a temps complet o el seu equivalent a temps parcial, d'experiència relacionada amb els estudis professionals que permeten demostrar l'adquisició de les capacitats corresponents al mòdul professional d'FCT.

La sol·licitud d'exempció es realitzarà al formalitzar la matrícula.



2. Qui sol·licite l'exempció haurà de presentar en la secretaria del centre docent la següent documentació de manera acumulativa:

a) Per a treballadors assalariats:

– Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social, de l'Institut Social de la Marina o de la mutualitat a què estiguen afiliats on conste l'empresa, la categoria laboral (grup de cotització) i el període de contractació, i

– Contracte de treball o certificació de l'empresa on hagen adquirit l'experiència laboral, on conste específicament la duració dels períodes de prestació del contracte, l'activitat realitzada i l'interval de temps en què s'ha realitzat l'activitat.

b) Per a treballadors autònoms o per compte propi:

– Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social o de l'Institut Social de la Marina dels períodes d'alta en la Seguretat Social en el règim especial corresponent, i

– Descripció de l'activitat realitzada i interval de temps en què s'ha realitzat.

El professor tutor de pràctiques elaborarà un informe de cada una de les sol·licituds sobre la possibilitat d'exempció, contrastant la documentació aportada amb les capacitats terminals a aconseguir en el mòdul d'FCT, i proposarà, en conseqüència, la possibilitat o no d'exempció total.

En el cas que no es reconega l'exempció total, l'interessat haurà de matricular-se del mòdul d'FCT amb caràcter ordinari en un centre docent.

3. Els membres de la comissió avaluadora es constituiran en comissió de valoració de la documentació presentada a l'efecte d'exempcions. El resultat de la seua valoració s'entregarà per mitjà d'informe al president de la comissió, qui emetrà resolució individualitzada.



4. Contra la resolució, l'interessat podrà interposar un recurs d'alçada davant de la direcció territorial corresponent en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la notificació, la resolució de la qual posarà fi a la via administrativa.



Nou. Avaluació i reconeixement d'unitats de competència

Havent-se regulat el procediment per al reconeixement de les competències professionals en el Reial Decret 1224/2009, de 17 de juliol, de reconeixement de les competències professionals adquirides per experiència laboral (BOE de 25 d'agost), en desplegament de l'article 8.3 de la Llei 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional, no serà aplicable la disposició transitòria segona de l'Orde 29 de gener de 2008 per la qual es regulen les proves per a l'obtenció del títol de Tècnic i de Tècnic Superior de Formació Professional a la Comunitat Valenciana (DOCV de 13 de febrer).





Deu. Estructura i contingut de les proves

1. Els exercicis de les proves seran elaborats per la comissió avaluadora designada en el centre educatiu en què es realitzen.



2. Les proves es realitzaran per a tots els mòduls professionals excepte el mòdul d'FCT.

3. Les proves inclouran continguts teòrics i realitzacions pràctiques que permeten evidenciar, a través dels criteris d'avaluació i realització corresponents, que l'aspirant ha aconseguit les distintes capacitats i competències. Les proves es prepararan prenent com a referència els currículums vigents i les competències professionals dels cicles formatius objecte d'esta convocatòria.



Onze. Realització de les proves

Les proves es realitzaran entre els dies 18 i 29 de juny de 2012, ambdós inclosos, ajustant-se al que disposa la present resolució.



Dotze. Qualificacions

1. Les qualificacions dels mòduls professionals, excepte el d'FCT, es realitzaran en forma de qualificacions numèriques compreses entre 1 i 10 punts, sense decimals. Es consideraran positives les qualificacions iguals o superiors a 5.

2. Els mòduls exempts com a conseqüència del reconeixement d'unitats de competències tindran la qualificació d'exempt.

3. El mòdul professional d'FCT es qualificarà en termes d'exempt o no exempt.



Tretze. Reclamació de les qualificacions

Les reclamacions que puguen originar les qualificacions es realitzaran conforme al procediment següent:

1. Es presentaran per escrit dins dels tres dies hàbils següents al de la publicació dels resultats al president de la comissió avaluadora del centre en què es van realitzar.

2. En el termini dels dos dies hàbils següents, la comissió avaluadora ratificarà o rectificarà la qualificació objecte de reclamació, que el president comunicarà per escrit a l'interessat.

3. Si després de la decisió persistix la disconformitat, este podrà sol·licitar, en el termini de dos dies hàbils següents a la recepció de la comunicació, que s'eleve la seua reclamació al director territorial d'Educació corresponent qui, després de l'informe de la Inspecció educativa, resoldrà el que siga procedent. La resolució, motivada, posarà fi a la via administrativa.

4. Els interessats tindran dret a l'accés als exercicis escrits realitzats i a conéixer les puntuacions atorgades i els criteris d'avaluació utilitzats.



Catorze. Actes

1. S'estendrà una acta de la prova de cada un dels mòduls, on consten les qualificacions obtingudes, així com, si és el cas, l'exempció de la part corresponent.

Així mateix, s'estendrà una acta final, per duplicat, de cada un dels cicles formatius, on constarà la qualificació de la prova, les convalidacions, l'exempció o no del mòdul d'FCT, i si és procedent o no l'expedició de títol.

Els models d'acta de prova i d'acta final figuren com a annexos IV i V d'esta resolució.

2. Les actes s'arxivaran a la secretaria del centre educatiu on s'haja realitzat la prova, i un dels originals de l'acta final s'enviarà a la Inspecció educativa per al seu estudi i posterior informe estadístic a la Direcció General Formació i Qualificació Professional, que serà remés fins al dia 27 de setembre de 2012.

3. L'informe haurà d'incloure, almenys, les dades següents:

– Centre educatiu.

– Cicle formatiu/grau.

– Nombre d'inscrits.

– Nombre de matriculats en cada mòdul dels que componen el cicle formatiu.

– Nombre de presentats.

– Nombre d'aptes per mòdul.



Quinze. Acreditació de competències

Quan no s'haja obtingut el títol corresponent, la superació dels mòduls professionals associats a una o diverses unitats de competència donarà dret a la seua acreditació. Esta haurà de ser certificada i registrada en «acreditacions de competència» en el centre educatiu on figure l'expedient de l'aspirant a les proves.

El certificat d'acreditació de competència s'incorpora a esta resolució com a annex VI.



DISPOSICIONS FINALS



Primera

La present resolució produirà efectes l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



Segona

Contra la present resolució, que no esgota la via administrativa, es podrà interposar un recurs d'alçada davant de la secretària autonòmica d'Educació en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, segons el que disposa l'article 74.3.c de la Llei de Govern Valencià, de conformitat amb l'article 114 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre.



València, 28 de març de 2012.– El director general de Formació i Qualificació Professional: Felipe Codina Bellés.

Mapa web