Ficha docv

Ficha docv









ORDE de 29 de gener de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen les proves per a l'obtenció del títol de Tècnic i de Tècnic Superior de Formació Professional en la Comunitat Valenciana. [2008/1765]

(DOGV núm. 5702 de 13.02.2008) Ref. Base de dades 001837/2008




La Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional (BOE de 20 de juny), establix en l'article 8 que els títols de formació professional tenen caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional i que acrediten les corresponents qualificacions professionals als que els hagen obtingut.

La Llei Orgànica 2/2006 de 3 de maig, d'Educació (LOE) (BOE de 4 de maig), establix en l'article 69.4 que les administracions educatives, en l'àmbit de les seues competències, organitzaran proves per a obtindre directament el títol de Batxiller o algun dels títols de formació professional, sempre que demostren haver aconseguit els objectius establits en els articles 33 i 40, així com els fixats en els aspectes bàsics del currículum respectiu. Per a presentar-se a les proves per a l'obtenció del títol de batxiller es requerix tindre vint anys; díhuit per al títol de Tècnic, vint per al de Tècnic Superior o, si és el cas, dènou per a aquells que estiguen en possessió del títol de Tècnic.

El Reial Decret 1538/2006, de 15 de desembre, pel qual s'establix l'ordenació general de la Formació Professional del sistema educatiu (BOE de 3 de gener de 2007), determina en l'article 35, apartat 1, Proves per a l'obtenció dels títols de Tècnic i de Tècnic Superior, que les administracions educatives organitzaran periòdicament les proves establides en l'article 69.4 de la Llei Orgànica 2/2006 de 3 de maig, d'Educació, per a l'obtenció de títol de Tècnic i de Tècnic Superior, d'acord amb les condicions bàsiques establides en este reial decret, i en l'article 36 els requisits per a participar en les proves.

Per tot això i en exercici de les atribucions conferides en l'art. 28.e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,

ORDENE

Article 1. Objecte

Esta orde té com a objecte regular l'organització de les proves per a l'obtenció del títol de Tècnic i de Tècnic Superior de Formació Professional en la Comunitat Valenciana d'acord amb el Reial Decret 1538/2006, de 15 de desembre.

Article 2. Convocatòria

1. La Direcció General competent en matèria de formació professional convocarà, almenys una vegada a l'any, proves per a l'obtenció del títol de Tècnic i de Tècnic Superior de Formació Professional.

2. En cada convocatòria es determinaran els cicles formatius per als quals es realitzen les proves, el període de matriculació, documentació, dates i horari de celebració, així com els centres públics d'ensenyança secundària en què tindran lloc.

Article 3. Requisits

Per a presentar-se a les proves d'obtenció directa dels títols, es requerix tindre díhuit anys per als títols de Tècnic i vint anys per als de Tècnic Superior o dènou anys per als que estiguen en possessió del títol de Tècnic.

A més hauran d'estar en possessió de les titulacions acadèmiques a què es referix l'article 21 del Reial Decret 1538/2006: el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria per als títols de grau mitjà de formació professional i el títol de Batxiller per als títols de grau superior de formació professional o aquelles titulacions equivalents, recollides en la disposició addicional sèptima del Reial Decret 1538/2006, de 15 de desembre (BOE de 3 de gener de 2007).

Les persones que hagen cursat l'oferta de mòduls professionals inclosos en el títol i associats a unitats de competència del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, segons el que establix l'art. 34 del Reial Decret 1538/2006, de 15 de desembre, en règim presencial o a distància, podran presentar-se a estes proves per a la superació dels mòduls professionals que tinguen pendents.

Article 4. Matrícula

1. La matrícula es realitzarà en els centres públics d'ensenyança secundària de la Comunitat Valenciana que impartisquen ensenyances de Formació Professional, que es determinen.

2. La matrícula podrà realitzar-se per mòduls professionals o per cicle formatiu complet a excepció del mòdul de formació en centres de treball (d'ara en avant FCT) que, amb caràcter general, haurà de cursar-se una vegada aconseguida l'avaluació positiva en els altres mòduls del cicle formatiu.

3. Durant un mateix curs acadèmic, l'alumnat no podrà estar matriculat en les ensenyances conduents a un títol i, simultàniament, en les proves que es regulen en esta norma si estes tenen com a objecte l'obtenció del mateix títol. Igualment, no podran matricular-se per a estes proves del mateix cicle formatiu en dos centres diferents.

4. Els aspirants que hagen adquirit competències professionals a través de l'experiència laboral o de vies no formals de formació, podran sol·licitar la seua acreditació.

L'acreditació s'haurà d'obtindre per mitjà del procediment que s'establisca en desplegament de l'article 8.3 de la Llei 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional. La mencionada acreditació permetrà la convalidació dels mòduls professionals associats a les unitats de competència que constituïsquen el títol que es desitja obtindre.

Article 5. Finalitat, estructura, continguts i elaboració de les proves

1. La finalitat d'estes proves consistix a comprovar que els aspirants han aconseguit les distintes capacitats terminals i competències professionals de cada mòdul professional que componen els cicles formatius.

2. Es confeccionarà una prova per a cada un dels mòduls professionals que componen els cicles formatius, excepte per al mòdul de formació en centres de treball. Les proves inclouran continguts teòrics i realitzacions pràctiques que permeten comprovar l'adquisició de les capacitats característiques del títol i els objectius de cada un dels seus mòduls professionals.

3. Els continguts de les proves es referiran als currículums dels cicles formatius vigents.

4. Les proves corresponents a cada un dels mòduls del cicle formatiu seran elaborades per l'administració educativa.

Article 6. Avaluació

1. Les proves seran avaluades per comissions avaluadores designades pels directors territorials d'Educació, i constituïdes per un president, un secretari i tres vocals. En tots els casos hi haurà, almenys, tres membres de la comissió amb atribució docent en els distints mòduls que conformen el cicle formatiu corresponent.

Les distintes comissions d'avaluació podran proposar la incorporació a estes, com a assessors, de professionals qualificats, que seran nomenats pels directors territorials d'Educació.

2. L'avaluació de cada un dels mòduls professionals, i si és el cas, la qualificació final del cicle, es realitzarà en els termes que preveu la normativa vigent en matèria d'avaluació de la Formació Professional.

Article 7. Realització del mòdul de formació en centres de treball (FCT)

1. Amb caràcter general, el mòdul professional de FCT haurà de cursar-se una vegada aconseguida l'avaluació positiva en tots els mòduls professionals.

2. Este mòdul es realitzarà de forma presencial i amb el nombre d'hores que determina el currículum del títol corresponent.

3. El centre on l'alumne efectue la matrícula per a este mòdul de FCT proporcionarà el lloc formatiu en l'empresa on puga realitzar-lo i en farà el seguiment i avaluació.

4. Quan procedisca, el centre educatiu facilitarà la compatibilitat de l'activitat laboral de l'alumnat amb la realització del mòdul de FCT.

Article 8. Convalidacions i exempcions

1. Als matriculats en les proves per a l'obtenció dels títols de Tècnic i de Tècnic Superior, els serà aplicable el que disposa la normativa vigent en matèria de convalidacions i d'exempció del mòdul de formació en centres de treball.

2. Les sol·licituds hauran de realitzar-se en el moment de formalitzar la matrícula.

3. En el cas de sol·licitar l'exempció del mòdul de FCT, la documentació aportada podrà presentar-se una vegada aconseguida l'avaluació positiva en tots els mòduls professionals, fent constar este extrem en la sol·licitud d'exempció.

Article 9. Acreditació i registre

1. La superació dels mòduls professionals associats a unitats de competència, donarà dret a l'acreditació d'esta que tindrà validesa en tot el territori nacional.

2. El registre de les acreditacions d'unitats de competència i, si és el cas, de les qualificacions professionals, es realitzarà d'acord amb el procediment establit en el Reial Decret 733/1995, de 5 de maig, sobre expedició de títols acadèmics i professionals.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera

L'avaluació de les competències professionals adquirides a través d'aprenentatges no formals o d'experiència laboral s'efectuarà atenent a les corresponents qualificacions professionals incloses en el Catàleg Nacional de les Qualificacions Professionals, creat per la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny (BOE de 20 de juny).

Fins que no s'incloga en el catàleg la corresponent qualificació professional, l'avaluació de les competències es realitzarà atenent a les unitats de competència establides en els títols de Formació Professional.

Segona

Fins al moment en què s'establisca el procediment previst en l'article 8.3 de la Llei Orgànica 5/2002, de les Qualificacions i de la Formació Professional, els interessats podran sol·licitar a la Comissió Avaluadora, l'avaluació i reconeixement de competències professionals adquirides a través d'aprenentatges no formals o d'experiència laboral, en el moment de realitzar la matrícula.

A este efecte, aportaran certificat emés per la institució competent en la matèria on es faça constar explícitament:

Les competències professionals més significatives adquirides.

Els continguts i duració de la formació associada a les dites competències professionals.

La direcció del centre on es realitze la matrícula establirà el procediment per a prestar informació, orientació i assessorament als aspirants per a l'ompliment de la dita documentació.

Prèviament a la realització de les proves, les comissions d'avaluació procediran a la valoració de la documentació aportada pels aspirants a què es referix el punt anterior, i podran requerir a l'interessat, si fóra necessari, l'aportació d'una altra documentació complementària que evidencie l'adquisició de les competències que sol·licita que li siguen reconegudes.

Si com a resultat de la valoració indicada, les comissions d'avaluació consideren que l'aspirant demostra que ha adquirit determinades competències professionals, podran eximir-lo de la realització de la part corresponent de les proves.

A partir del resultat de la valoració el president de la comissió dictarà una resolució expressa individualitzada, que serà comunicada a l'aspirant.

DISPOSICIONS DEROGATÒRIES

Primera

Queda derogada l'Orde de 10 de març de 2004, de la conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regulen les proves per a l'obtenció del títol de tècnic de Formació Professional Específica a la Comunitat Valenciana (DOGV de 28 d'abril).

Segona

Queda derogada l'Orde de 27 de gener de 2005, de la conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regulen les proves per a l'obtenció del títol de Tècnic Superior de Formació Professional Específica a la Comunitat Valenciana (DOGV d'11 de febrer).

DISPOSICIÓ FINAL

La present orde entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

De conformitat amb el que s'establix en els articles 107,116, i 117 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i 10, 14 i 46 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, contra la present orde, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar potestativament un recurs de reposició o bé plantejar directament recurs contenciós administratiu en els termes i davant dels òrgans que s'indiquen a continuació:

a) El recurs de reposició haurà d'interposar-se davant del conseller d'Educació en el termini de un mes a comptar de l'endemà de la seua publicació.

b) El recurs contenciós administratiu deurà presentar-se davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el terme de dos mesos a comptar de l'endemà de la seua publicació.

València, 29 de gener de 2008

El conseller d'Educació,

ALEJANDRO FONT DE MORA TURÓN

Mapa web