Ficha docv

Ficha docv









ORDE de 10 març de 2004, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regulen les proves per a l'obtenció del títol de tècnic de Formació Professional Específica en la Comunitat Valenciana. [2004/M4092]

(DOGV núm. 4741 de 28.04.2004) Ref. Base de dades 1800/2004


març de 2004, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regulen les proves per a l'obtenció del títol de tècnic de Formació Professional Específica en la Comunitat Valenciana. [2004/M4092]

La Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional (BOE de 20 de juny), establix en l'article 8 que els títols de Formació Professional tenen caràcter oficial i validesa en tot l'estat i que acrediten les corresponents qualificacions professionals als qui els hagen obtingut.

La Llei Orgànica 10/2002, de 23 de desembre, de Qualitat de l'Educació (LOCE) (BOE de 24 de desembre), establix en l'article 7.6 que el sistema educatiu garantirà que les persones adultes puguen adquirir, actualitzar, completar o ampliar els seus coneixements per al desenrotllament personal i professional i en l'article 54.5 determina que les administracions educatives organitzaran proves, d'acord amb les condicions bàsiques que el govern establisca, per a obtindre els títols de Formació Professional.

El Reial Decret 942/2003, de 18 de juliol (BOE de 31 de juliol), determina les condicions bàsiques que han de reunir les proves per a l'obtenció dels títols de tècnic i tècnic superior de Formació Professional Específica, d'aplicació en tot el territori nacional.

Per tot això i fent ús de les atribucions conferides per l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,

ORDENE

Primer. Finalitat

Esta orde té com a finalitat regular l'organització de les proves per a l'obtenció del títol de tècnic de Formació Professional Específica a la Comunitat Valenciana d'acord amb el Reial Decret 942/2003, de 18 de juliol, anteriorment mencionat.

Segon. Convocatòria

1. La Direcció General d'Ensenyament convocarà, almenys una vegada a l'any, proves per a l'obtenció del títol de tècnic de Formació Professional Específica.

2. En cada convocatòria es determinaran els cicles formatius per als quals es realitzen les proves, el període de matriculació, documentació, dates i horari de celebració d'estes, així com els centres públics d'ensenyança secundària en què tindran lloc.

Tercer. Requisits

Per a accedir a estes proves, els sol·licitants hauran de tindre, almenys, dèsset anys o complir-los durant l'any natural. A més del requisit d'edat indicat, els sol·licitants hauran de complir alguna de les condicions següents:

a) Acreditar una experiència laboral d'almenys dos anys, relacionada amb el sector productiu del cicle formatiu a què pertanga el mòdul professional corresponent o la unitat de competència el reconeixement dels quals es pretén. L'acreditació es realitzarà aportant la documentació següent:

– Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social o de la mutualitat laboral a què estiguera afiliat, on conste l'empresa, la categoria laboral i el període de contractació o si és procedent el període de cotització en el règim especial de treballadors autònoms, o qualsevol altre mitjà de prova admés en dret.

– Certificat de l'empresa o empreses on haja adquirit l'experiència laboral, en què conste explícitament la duració del contracte, l'activitat laboral desenrotllada. En el cas de treballadors per compte propi, certificat d'alta en l'impost d'activitats econòmiques i justificants de pagament del dit impost.

b) Justificar haver cursat amb anterioritat ensenyances professionals relacionades amb el sector professional corresponent.

Quart. Matrícula

1. La matrícula es realitzarà en els centres públics d'ensenyança secundària de la Comunitat Valenciana que impartisquen ensenyances de Formació Professional Específica, que es determinen.

2. L'aspirant podrà matricular-se en un sol cicle formatiu, i dins de cada cicle, en els mòduls professionals que desitge.

3. Durant el mateix any acadèmic, no es podrà estar matriculat simultàniament en règim d'ensenyança oficial i en les proves que es regulen en esta norma si estes tenen per objecte l'obtenció del mateix títol. Igualment, no podran matricular-se per a estes proves del mateix cicle formatiu en dos centres diferents.

4. Aquells aspirants que hagen adquirit competències professionals que formen part d'unitats de competència previstes en els títols de Formació Professional Específica, a través de l'exercici de l'activitat laboral o de distints aprenentatges, podran sol·licitar al tribunal la seua avaluació i reconeixement en el moment de realitzar la matrícula.

A l'efecte, aportaran la documentació acreditativa següent:

Certificat emés per la institució competent en la matèria on es faça constar explícitament:

– Les competències professionals més significatives adquirides.

– Els continguts i duració de la formació associada a dites competències professionals.

5. La direcció del centre on es realitze la matrícula establirà el procediment per a prestar informació, orientació i assessorament als aspirants.

Quint. Finalitat, estructura, continguts i elaboració de les proves

1. La finalitat d'estes proves consistix a comprovar que els aspirants han aconseguit les distintes capacitats terminals i competències professionals de cada mòdul professional que componen els cicles formatius.

2. Es confeccionarà una prova per a cada un dels mòduls professionals que componen els cicles formatius, excepte per al mòdul de formació en centres de treball.

Les proves inclouran continguts teòrics i realitzacions pràctiques que permeten comprovar l'adquisició de les capacitats característiques del títol i els objectius de cada un dels seus mòduls professionals.

3. Els continguts de les proves es referiran als currículums dels cicles formatius vigents tenint en compte la competència professional característica del perfil professional del títol, establida tant en el reial decret que regula el títol de tècnic com en el que regula el seu currículum, publicat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

4. Les proves corresponents a cada un dels mòduls del cicle formatiu seran elaborades per l'administració educativa.

Sext. Avaluació

1. Les proves seran avaluades per comissions avaluadores designades pels directors territorials de Cultura, Educació i Esport, constituïdes per un president, un secretari i tres vocals. En tots els casos hi haurà, almenys, tres membres de la comissió amb atribució docent en els distints mòduls que conformen el cicle formatiu corresponent.

Així mateix, i a proposta del president de la comissió avaluadora, podran integrar-se els assessors externs que es consideren necessaris per a avaluar els mòduls assignats a professorat especialista en el reial decret del currículum del cicle formatiu.

2. Prèviament a la realització de les proves, les comissions d'avaluació procediran a la valoració de la documentació aportada pels aspirants a què es referix el punt 4.4. Les comissions podran proposar la incorporació com a assessors de professionals qualificats.

Si com a resultat de la valoració indicada, les comissions d'avaluació consideren que l'aspirant demostra que ha adquirit determinades competències professionals, podran eximir-lo de la realització de la part corresponent de les proves.

El resultat de la valoració, donarà lloc al fet que el president de la comissió dicte una resolució expressa individualitzada, que serà comunicada a l'aspirant.

3. L'avaluació de cada un dels mòduls professionals, i si és procedent, la qualificació final del cicle, es realitzarà en els termes previstos en la normativa vigent en matèria d'avaluació de la Formació Professional Específica.

Sèptim. Realització del mòdul de formació en centres de treball (FCT)

1. El mòdul professional de FCT, haurà de cursar-se després de tindre superats la resta de mòduls professionals que componen el cicle formatiu.

2. Este mòdul es realitzarà de forma presencial i amb el nombre d'hores que determina el currículum del títol corresponent.

3. El centre on l'alumne efectue la matrícula per a este mòdul de FCT, proporcionarà el lloc formatiu en l'empresa on puga realitzar-lo i efectuarà el seu seguiment i avaluació.

4. Quan corresponga, el centre educatiu facilitarà la compatibilitat de l'activitat laboral de l'alumne amb la realització del mòdul de FCT.

Octau. Convalidacions i exempcions

1. Als matriculats en les proves per a l'obtenció del títol de Tècnic, se'ls aplicarà el que disposa la normativa vigent en matèria de convalidacions i d'exempció del mòdul de formació en centres de treball.

2. Les sol·licituds hauran de realitzar-se en el moment de formalitzar la matrícula.

3. En el cas de sol·licitar l'exempció del mòdul de FCT, la documentació aportada podrà presentar-se una vegada que s'hagen superat la resta dels mòduls professionals del cicle formatiu.

Nové. Titulació, acreditació i registre

Per a la sol·licitud del títol acadèmic els interessats aportaran alguna de les acreditacions següents:

a) Estar en possessió del títol de Graduat en Educació Secundària.

b) Certificat de superació de la prova d'accés a cicles de grau mitjà de Formació Professional Específica.

c) Estar en possessió del títol de tècnic auxiliar.

d) Estar en possessió del títol de tècnic.

e) Haver superat el segon curs de Batxillerat Unificat Polivalent.

f) Haver superat el segon curs del primer cicle experimental de reforma de les ensenyances mitjanes.

g) Haver superat, de les ensenyances d'Arts Aplicades i Oficis Artístics, el tercer curs del Pla de 1963 o el segon de comunes experimental.

h) Haver superat altres estudis declarats equivalents a efectes acadèmics amb algun dels anteriors.

2. La superació dels mòduls professionals associats a unitats de competència, donarà dret a l'acreditació d'esta que tindrà validesa en tot l'estat.

3. El registre de les acreditacions d'unitats de competència i, si és procedent, de les qualificacions professionals, es realitzarà d'acord amb el procediment establit en el Reial Decret 733/1995, de 5 de maig, sobre expedició de títols acadèmics i professionals.

Disposició transitòria

Segons el que establix la disposició transitòria única del Reial Decret 942/2003 de 18 de juliol del 2003 (BOE de 31 de juliol), l'avaluació de les competències professionals adquirides a través d'aprenentatges no formals o d'experiència laboral s'efectuarà atenent les corresponents qualificacions professionals incloses en el Catàleg Nacional de les Qualificacions Professionals, creat per la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny (BOE de 20 de juny).

Fins que no s'incloga en el catàleg la corresponent qualificació professional, l'avaluació de les competències es realitzarà atenent les unitats de competència establides en els títols de Formació Professional Específica.

L'acreditació parcial de les competències professionals a què l'avaluació corresponent poguera donar lloc, correspondrà a la Conselleria de Cultura, Educació i Esport.

Disposicions finals

Primera

S'autoritza el director general d'Ensenyament perquè dicte les resolucions i instruccions necessàries per al desenrotllament i l'execució de la present orde.

Segona

La present orde entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 10 de març de 2004

El conseller de Cultura, Educació i Esport,

Mapa web