Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 38/1998, de 31 de març, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el règim de concessió d'emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència i d'inscripció d'aquestes en el Registre de Concessionaris. [1998/X2612]

(DOGV núm. 3218 de 06.04.1998) Ref. Base de dades 0593/1998

DECRET 38/1998, de 31 de març, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el règim de concessió d'emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència i d'inscripció d'aquestes en el Registre de Concessionaris. [1998/X2612]
Preàmbul
La Generalitat Valenciana, a través del Decret 40/1989, de 13 de març, del Govern Valencià, regulà el procediment de concessió d'emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència d'acord amb les competències de desenvolupament legislatiu i execució del règim de radiodifusió establides en l'article 37 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en el marc bàsic estatal que ve configurat actualment per la Llei 31/1987, de 18 de desembre, d'Ordenació de les Telecomunicacions.
La promulgació de la Llei 11/1991, de 8 d'abril, d'Organització i Control de les Emissores Municipals de Radiodifusió Sonora obligà a reformar l'esmentat Decret en allò relatiu al procediment de creació de les emissores de titularitat municipal, que va ser objecte de regulació a través del Decret 34/1992, de 2 de març, del Govern Valencià. D'altra banda, la posterior entrada en vigor del Reial Decret 1.273/1992, de 23 d'octubre, que regula amb caràcter general aquest últim procediment, fa necessàries algunes adaptacions del Decret 34/1992, per tal d'adequar el tractament aplicable als aspectes que competeixen a l'administració General de l'Estat.
L'aprovació del Reial Decret 1.388/1997, de 5 de setembre, pel que s'aprova un increment de freqüències per a gestió indirecta d'emissores, dins del Pla Tècnic Nacional de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència, que permet l'adjudicació de noves concessions d'emissores en l'àmbit de la Comunitat Valenciana; el temps i circumstàncies transcorreguts des del primer dels decrets del Govern Valencià, esmentats i la necessitat d'adoptar les mesures d'adaptació a la normativa estatal al·ludida constitueixen un primer grup de raons per a procedir a una actualització de la normativa vigent.
En segon lloc, la necessitat de crear i posar en funcionament el Registre de Concessionaris de la Comunitat Valenciana, previst en l'apartat B3 de l'annex del Reial Decret 1.126/1985, de 19 de juny, pel qual es traspassaren a la Generalitat Valenciana les funcions relatives als mitjans de comunicació social, planteja l'exigència de dotar a l'esmentat Registre de la necessària cobertura jurídica.
Per a aconseguir que el procés de registre d'emissores siga eficaç caldrà connectar-lo amb el de concessió, de manera que no es puga exercir la funció radiodifusora fins que l'emissora en qüestió estiga inscrita en aquest Registre, inscripció que constitueix l'últim tràmit del procés d'autorització administrativa per al funcionament de les emissores i permet a l'administració i als propis interessats disposar de les dades necessàries per a conèixer l'adequació a la legalitat dels concessionaris d'emissores de radiodifusió sonora en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Per tant, a proposta del conseller de Presidència i prèvia deliberació del Govern Valencià en la reunió del dia 31 de març de 1998, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,
DECRETE
Capítol I
Disposicions generals
Article 1. Objecte
Aquest Decret té per objecte l'establiment del règim jurídic de la gestió indirecta del servei públic de la radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, així com la creació i regulació del corresponent Registre de Concessionaris d'emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència en l'esmentat àmbit.
El procediment de concessió i les condicions de prestació del servei es regiran per allò que s'ha disposat en aquest Decret i per la Llei 13/1995, de 18 de maig, de Contractes de les Administracions Públiques i, en el qual no contradiga a l'anterior, pel Decret 3.410/1975, de 25 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament General de Contractació de l'Estat, així com per allò que s'ha disposat per la Llei 31/1987, de 18 de desembre, d'Ordenació de les Telecomunicacions, les seues modificacions parcials, per allò que s'ha disposat en el Reial Decret 1.388/1997, de 5 de setembre, pel qual s'aprova un increment de freqüències per a gestió indirecta d'emissores, dins del Pla Tècnic Nacional de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència, i en les disposicions complementàries i de desenvolupament de cadascuna d'aquestes normes, en el cas que resulten d'aplicació en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Article 2. Adjudicació i tipus d'emissores
L'adjudicació de concessions per a l'explotació d'emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència situades al territori de la Comunitat Valenciana es realitzarà pel Govern Valencià, a proposta de la Conselleria de Presidència, i a través del corresponent concurs públic en el cas de les emissores comercials i culturals.
El servei públic de radiodifusió sonora podrà prestar-se a través de les següents classes d'emissores:
a) Emissores comercials.
b) Emissores culturals.
El Govern Valencià s'ajustarà en la concessió d'aquests dos tipus d'emissores a les freqüències, localitats i la resta de característiques tècniques previstes en el Pla Tècnic Nacional.
c) Emissores municipals.
Prèviament a la concessió pel Govern Valencià d'aquesta classe d'emissores l'òrgan competent de l'administració de l'Estat determinarà la viabilitat tècnica d'aquestes i assignarà la freqüència i les altres característiques a què haja d'ajustar-se el projecte tècnic.
Article 3. Requisits dels concessionaris
Les persones físiques o jurídiques que desitgen sol·licitar la corresponent concessió hauran de reunir els requisits següents:
1. Tindre la nacionalitat espanyola o d'algun dels països de la Unió Europea, tindre el seu domicili social en algun país dels esmentats i no trobar-se comprés en cap dels supòsits d'incapacitat o incompatibilitat de contractar assenyalats en l'article 20 de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques.
2. Si es tracta de persones jurídiques que tinguen la forma de societat anònima, les seues accions seran nominatives. La participació estrangera en el seu capital no podrà superar directa o indirectament el 25% d'aquest, sense perjudici d'allò que s'ha disposat en l'apartat anterior. Si la condició de soci la té una societat per accions, caldrà que totes les seues accions siguen nominatives, i aquesta condició s'aplicarà a les societats que pogueren ser titulars d'aquestes últimes accions, i així successivament.
Les societats hauran de tindre el capital totalment subscrit i desemborsat, almenys, en un 50%. En el moment d'atorgar-se la concessió definitiva s'haurà d'haver desemborsat la totalitat del capital social.
L'objecte de la societat concessionària ha de ser, fonamentalment, l'exercici d'activitats de comunicació social.
3. Si es tracta d'entitats sense ànim de lucre, els titulars dels seus òrgans directius i tutelars hauran de tindre la nacionalitat espanyola o d'algun país de la Unió Europea i estar domiciliats a Espanya.
4. Quan el sol·licitant siga una corporació local, serà necessari l'acord que fa menció l'article 19.
5. En cap cas una mateixa persona física o jurídica podrà ser titular de més de dues concessions per a l'explotació de serveis de radiodifusió sonora d'ones mètriques amb modulació de freqüència que coincidisquen substancialment en el seu àmbit de cobertura.
L'atorgament de més d'una concessió a una mateixa persona física o jurídica per a l'explotació dels serveis de radiodifusió sonora d'ones mètriques amb modulació de freqüència que coincidisquen substancialment en el seu àmbit de cobertura només podrà realitzar-se si pel nombre de les ja atorgades queda suficientment assegurada la pluralitat de l'oferta radiofònica.
6. Una persona física o jurídica no podrà en la seua condició de soci participar majoritàriament en més d'una societat concessionària quan exploten serveis que coincidisquen substancialment en el seu àmbit de cobertura.
7. No podrà ser concessionari qui, havent obtingut anteriorment una concessió, no haja assegurat la continuïtat en el servei o, havent sigut sancionat amb falta qualificada de molt greu, en aplicació del règim sancionador establit en aquest Decret i la legislació estatal aplicable, li haguera sigut revocada la concessió.
8. El plec d'explotació de la concessió fixarà la quantia de la garantia provisional que hauran de suportar els licitadors del concurs públic que per a la concessió del servei s'establisca.
Article 4. Obligacions del concessionari
1. La concessió del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència obliga el seu titular a acatar la normativa vigent i l'específica en matèria de radiodifusió i de telecomunicacions i, en particular, li imposa les obligacions següents:
a) La gestió directa de la concessió. El conseller de Presidència podrà, no obstant això, autoritzar amb caràcter previ possibles acords del concessionari amb tercers per a la realització parcial del contracte, d'acord amb el que preveu l'article 116 de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques.
b) El manteniment de les característiques tècniques de la concessió, i de la qualitat tècnica dels equips, tal com estableix la Llei 31/1987, de 18 de desembre, i la resta de legislació aplicable.
Així mateix, haurà de garantir-se la viabilitat econòmica que permeta les pertinents inversions per a la instal·lació i explotació de cada emissora, amb la consegüent creació de llocs de treball i d'activitat econòmica, i s'utilitzarà, preferentment, tecnologia i equips amb valor afegit nacional.
c) Garantir la continuada prestació del servei amb subjecció a les condicions i compromisos assumits pel sol·licitant i incorporats al contracte de concessió.
Aquesta prestació no podrà interrompre's excepte en el cas de força major sense la prèvia autorització de la Conselleria de Presidència.
d) L'horari mínim d'emissió de les emissores culturals i municipals serà de vuit hores diàries.
L'horari d'emissió de les emissores comercials no podrà ser mai inferior al comprés entre les vuit hores d'un dia i les zero hores de l'endemà.
En tot cas, almenys, un 25% del temps total d'emissió haurà de destinar-se a programació específica de la corresponent zona de cobertura.
e) Facilitar les comprovacions que tinga que dur a terme l'administració a fi de verificar el compliment de les condicions de la concessió.
f) El pagament en temps i forma dels cànons i taxes legalment establits.
g) Les emissores municipals, a més a més, hauran de presentar anualment a la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència un informe de la intervenció municipal que acredite l'existència de partides pressupostàries suficients per a cobrir les despeses del servei. Aquest informe haurà de presentar-se en el termini de dos mesos a comptar des de l'aprovació del pressupost ordinari.
h) La presentació a la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència, abans del 15 de desembre de cada any, del Pla de Programació de l'any següent amb especificació dels horaris que comprenga.
Així mateix, tots els concessionaris hauran de presentar, en el curs dels dos mesos següents al tancament anual de cada exercici, una memòria que reflectisca la situació economicofinancera de l'empresa, així com el certificat d'estar al corrent en el pagament de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.
i) La difusió gratuïta, que citarà la procedència dels comunicats, notes, o avisos de caràcter oficial i d'interès públic que li siguen remesos pel Govern Valencià o el de la nació.
j) La notificació a la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència del nomenament del director de l'emissora i de qui el substituïsca en cas de vacant, absència o malaltia.
2. Les obligacions indicades en els paràgrafs precedents s'incorporaran al contracte subscrit entre la Generalitat Valenciana i el concessionari.
Article 5. Canvis de titularitat i de les condicions de la concessió
1. La cessió de la titularitat de la concessió del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència podrà autoritzar-se pel Govern Valencià, a proposta de la Conselleria de Presidència, prèvia sol·licitud dels interessats i sempre que els cessionaris reunisquen els requisits i obligacions exigibles als concessionaris i assumisquen les condicions establides per a la concessió. En qualsevol cas, el concessionari que cedeix haurà d'haver explotat directament la concessió durant un termini mínim de dos anys, i açò mateix serà aplicable per a les successives transmissions.
La cessió prèviament autoritzada pel Govern Valencià haurà de formalitzar-se en escriptura pública i notificar-se a l'administració.
2. Qualsevol modificació en la titularitat de les accions, participacions o títols equivalents de les empreses concessionàries del servei públic de radiodifusió sonora a la Comunitat Valenciana, així com les ampliacions de capital quan la subscripció d'accions no es realitze en idèntica proporció entre els propietaris del capital social haurà de ser autoritzada prèviament per la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència. Serà requisit d'aquests actes o negocis jurídics la seua formalització mitjançant document autoritzat per fedatari públic.
3. El Govern Valencià podrà modificar les condicions de la concessió quan, per necessitats del servei, l'administració General de l'Estat varie les característiques tècniques de l'emissora corresponent a aquella concessió. Si resultara necessària la supressió o el trasllat d'alguna emissora, el titular de la concessió podrà optar, si és procedent, entre l'esmentada supressió o el trasllat de l'emissora, després de la resolució prèvia de la Secretaria General de Comunicacions del Ministeri de Foment, a una nova localització on és possible la seua continuïtat, sense perjudici de la indemnització que, si s'escau, procedira.
4. Per tal de contribuir a la defensa mediambiental, en els casos que procedisca, la Secretaria General de Comunicacions, després de l'acord previ amb la Conselleria de Presidència, podrà disposar la concentració d'instal·lacions d'antenes en llocs comuns de posició dominant.
Article 6. Renovació de les concessions
1. Les concessions del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència s'atorgaran per un termini de deu anys.
2. El Govern Valencià, després de la sol·licitud prèvia dels interessats i a proposta de la Conselleria de Presidència, podrà efectuar la renovació de les concessions en l'àmbit autonòmic per períodes successius de deu anys, i serà determinant per a concedir aquesta renovació el compliment dels requisits i obligacions exigibles als concessionaris en virtut d'aquest Decret i la resta de legislació aplicable, així com de les condicions establides per a la concessió.
3. Si és procedent, la denegació de la renovació no genera el dret a exigir cap tipus d'indemnització a l'administració.
Article 7. Extinció de la concessió
Seran causa d'extinció de la concessió del servei de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència les següents:
a) Les causes previstes en l'article 168 de la Llei 13/1995, de 18 de maig, de Contractes de les Administracions Públiques.
b) La revocació de la concessió, acordada pel Govern Valencià, en els termes previstos per la Llei d'Ordenació de les Telecomunicacions.
c) El transcurs del termini de la concessió sense haver-se sol·licitat o atorgat la seua renovació.
d) La renúncia del titular de la concessió.
e) El no haver-se iniciat, sense causa justificada, les emissions dins del termini fixat en el contracte o l'haver suspès aquestes injustificadament durant més de 20 dies en el període d'una any.
L'extinció de la concessió es declararà per acord del Govern Valencià, a proposta de la Conselleria de Presidència.
Article 8. Desestimació presumpta
D'acord amb el que es preveu en l'article 43 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, la falta de resolució administrativa expressa en els terminis legalment establits en els procediments continguts en aquest Decret tindrà efectes desestimatoris.
Capítol II
Règim de les emissores comercials i culturals
Secció primera
Emissores comercials
Article 9. Concepte i procediment d'adjudicació
Són emissores comercials aquelles que amb ànim de lucre tenen com a finalitat la difusió de qualsevol tipus de programa amb emissió de publicitat o usen fórmules de patrocini comercial, que en tot cas respectaran les normes de protecció de menors davant la publicitat. Les esmentades emissores podran ser atorgades a persones físiques o jurídiques que complisquen els requisits establits en aquest Decret.
La concessió administrativa per a la prestació del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència a través d'emissores comercials s'adjudicarà mitjançant el procediment de concurs. La Conselleria de Presidència de la Generalitat Valenciana convocarà el concurs públic per a la concessió del servei, d'acord amb els plecs d'explotació d'aquest i condicions tècniques que a l'efecte s'establisquen.
L'esmentada convocatòria així com els corresponents plecs es publicaran en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Article 10. Criteris d'adjudicació i adjudicació provisional
1. En la concessió d'aquestes emissores es valorarà preferentment, amb caràcter enunciatiu i no limitador:
a) La pluralitat i accés de persones físiques i jurídiques a l'oferta de radiodifusió sonora en l'àmbit territorial de la concessió, així com la no presència real amb programació radiofònica, total o parcialment, en l'àmbit de cobertura de la concessió.
b) El foment dels valors culturals de la Comunitat Valenciana i singularment la utilització del valencià en la programació.
c ) L'horari d'emissió, percentatge de producció pròpia i percentatge de programes informatius, culturals o educatius, s'hauran de respectar sempre com a mínim allò que s'ha establit en l'article 4.1.d) d'aquest Decret.
d) La solvència econòmica i financera, acreditada, del licitador, i la solvència tècnica o professional del projecte radiofònic presentat.
e) L'ocupació generada.
2. El conseller de Presidència resoldrà l'adjudicació provisional de les concessions, a proposta de la Taula de Valoració, i en el termini de tres mesos a partir del venciment del termini per a la presentació de sol·licituds, en base als criteris a què es refereix el paràgraf anterior, i considerarà conjuntament les circumstàncies que concórreguen en els licitadors i podrà declarar deserta l'adjudicació si cap reuneix les condicions per a obtindre-la.
3. L'adjudicació provisional de la concessió serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i notificada als interessats.
Article 11. Projecte tècnic i execució de les instal·lacions
1. L'adjudicació provisional imposa al seu titular l'obligació d'executar les instal·lacions d'acord amb les normes vigents i amb les prescripcions contingudes en l'acord d'adjudicació provisional, així com dels compromisos assumits en la seua sol·licitud.
2. L'adjudicatari provisional disposarà, una vegada notificada aquesta, d'un termini de tres mesos per a presentar a la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència de la Generalitat Valenciana els projectes tècnics de les instal·lacions corresponents, respectivament, al centre emissor i als estudis.
El projecte tècnic del centre emissor, junt amb l'informe previ sobre el mateix, emés per la Direcció General de Comunicació, serà remés a l'administració General de l'Estat que resoldrà sobre l'aprovació o, si és procedent, rebuig del projecte.
Correspon a la Generalitat Valenciana l'aprovació o, si s'escau, el rebuig del projecte tècnic dels estudis.
En el cas que l'òrgan competent acordara rebutjar el projecte tècnic corresponent, es notificarà a l'adjudicatari provisional, per tal que presente un nou projecte tècnic o esmene els errors o les faltes advertits dins dels dos mesos següents a la notificació del rebuig.
3. Aprovats els projectes tècnics, l'adjudicatari provisional disposarà de dotze mesos comptadors a partir de la seua notificació, per a l'execució de les obres i instal·lacions, finalitzades aquestes i sempre dins d'aquests dotze mesos haurà de posar-se en coneixement de la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència, que cursarà la comunicació corresponent a fi que es porte a cap la inspecció tècnica final per l'administració General de l'Estat i, si s'escau, el Ministeri de Foment procedirà a l'aprovació tècnica i definitiva.
4. Transcorreguts els terminis indicats en aquest article sense haver sigut complides les seues obligacions per l'interessat, s'advertirà a aquest que transcorreguts tres mesos es produirà la caducitat de l'expedient, d'acord amb allò que s'ha establit en l'article 92 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
5. Els adjudicataris provisionals podran sol·licitar a la Direcció General de Comunicació l'autorització per a emetre en proves. La falta d'iniciació de les emissions pel concessionari en el termini de trenta-sis mesos des de l'atorgament de la concessió provisional determinarà la iniciació de l'oportú procediment per a la cancel·lació de l'assignació de la freqüència per part de l'administració General de l'Estat.
Article 12. Adjudicació definitiva
1. Superades les inspeccions reglamentàries de les instal·lacions la Direcció General de Comunicació requerirà a l'adjudicatari provisional perquè aporte la següent documentació:
a) Certificat de trobar-se al corrent en el pagament de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.
b) Actualització de les dades relatives al capital social, la seua distribució i composició dels òrgans d'administració.
c) Comunicació del nom del director de l'emissora.
2. Emplenada la documentació a què es refereix el paràgraf anterior, la Direcció General de Comunicació elaborarà la proposta d'adjudicació definitiva i l'elevarà al Govern Valencià per al seu atorgament.
3. L'adjudicació definitiva serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i es formalitzarà mitjançant l'oportú contracte entre la Generalitat Valenciana i el concessionari, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà al de la publicació de l'adjudicació definitiva.
4. L'Administració inscriurà d'ofici la concessió en el Registre de Concessionaris del servei públic de radiodifusió sonora de la Comunitat Valenciana. A partir d'aquesta inscripció, i en el termini d'un mes, el concessionari haurà d'iniciar, si no havia sol·licitada l'autorització a què es refereix l'article 11.5 d'aquest Decret, les emissions regulars d'acord amb les condicions estipulades en la concessió.
Secció segona
Emissores culturals
Article 13. Concepte
Són emissores culturals les que s'atorguen per concessió a persones físiques o jurídiques sense ànim de lucre, i els seus programes seran preferentment educatius o culturals. Aquestes no podran difondre publicitat, excepte la institucional, i podran, no obstant això, admetre patrocinis per a determinats programes per part d'entitats radicades a la localitat i, en els termes establits en l'article 17 de la Directiva del Consell de la Comunitat Europea de 3 d'octubre de 1989 i la resta de normativa sobre la matèria.
Article 14. Règim aplicable
La utilització del valencià en aquesta classe d'emissores serà com a mínim del 50% de la programació, excepte en les emissores ubicades en municipis de predomini lingüístic castellà, relacionats en l'article 36 de la Llei de la Generalitat Valenciana 4/1983, de 23 de novembre, d'Ús i Ensenyament del Valencià, i es garantirà, en tot cas, allò que s'ha establit en l'article 26 d'aquest cos legal.
Serà d'aplicació a les emissores culturals allò que s'ha establit per a les emissores comercials pel que fa al procediment de concessió i règim d'aquestes, així com per a la inscripció en el Registre.
Capítol III
Règim de les emissores municipals
Article 15. Principis generals
1. Es facilitarà, en base a criteris objectius, l'accés a l'emissora dels grups socials, polítics, culturals i religiosos de la localitat.
2. Es garantirà el dret de rectificació, pel que fa a informacions radiodifoses per aquestes emissores, en els termes establits per la normativa estatal sobre aquestes matèries i la normativa autonòmica que es dicte en el seu desenvolupament.
3. Les emissores municipals, en les seues característiques tècniques, hauran d'ajustar-se a allò que s'ha previst en el Reial Decret 169/1989, de 10 de febrer, pel qual s'aprova el Pla Tècnic Nacional de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència.
Article 16. Gestió i finançament del servei
1. La gestió del servei públic de radiodifusió sonora la concessió de la qual s'atorgue als Ajuntaments només podrà realitzar-se per mitjà d'algunes de les formes directes de gestió previstes en l'article 85.3 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.
2. El finançament de les emissores municipals de radiodifusió sonora es realitzarà conforme a allò que s'ha establit en la Llei 39/1988, de 28 de desembre, Reguladora de les Hisendes Locals, i mitjançant ingressos comercials propis.
Article 17. Programació i règim publicitari electoral
1. Les emissores de radiodifusió sonora municipals podran intercanviar programes d'elaboració pròpia, així com emetre programes produïts per altres emissores de titularitat pública, i es respectarà allò que s'ha establit en l'article anterior, i sense que en cap cas puguen formar part de cadenes de radiodifusió sonora.
2. El tractament publicitari electoral en aquestes emissores es regirà segons allò disposat en la Llei Orgànica 10/1991, de 8 d'abril, de Publicitat Electoral en Emissores Municipals de Radiodifusió Sonora.
Article 18. Control institucional
La corporació municipal portarà a cap el control d'aquestes emissores de ràdio, constitucionalment exigit en l'article 20.
Així mateix, exercirà, si s'escau, el control pel que fa a les actuacions de l'entitat gestora del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència.
Article 19. Requisits
Les sol·licituds de concessió de serveis de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència per a la seua explotació per les corporacions locals seran dirigides a la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència i hauran d'anar acompanyades d'un certificat de l'acord del ple de la Corporació en què figure:
a) La facultat atorgada al president de la corporació, pel ple d'aquesta, perquè efectue la petició.
b) Pressupost anual, ordinari o especial, que seran atesos les despeses corrents i d'inversió necessaris per al funcionament de l'emissora.
c) Projecte de viabilitat econòmica que preveja costos, previsió i calendari d'inversions i el seu finançament, així com l'informe de la intervenció municipal sobre aquests aspectes.
d) Forma prevista de gestió del servei i projecte de reglament intern d'aquest.
e) Programació a desenvolupar per l'emissora, que determinarà l'horari d'emissió i el percentatge de programació destinat a espais de caràcter local, educatiu i sociocultural.
f) Determinació del nombre d'hores de programació en valencià, que no podrà ser inferior a un 50% del temps total d'emissió, a excepció dels territoris de predomini lingüístic castellà, de conformitat amb la classificació realitzada en l'article 36 de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'Ús i Ensenyament del Valencià, i es garantirà, en tot cas, allò que s'ha establit en l'article 26 de l'esmentada norma.
g) Pla de la situació prevista per al centre emissor, sempre dins dels límits del nucli urbà, amb indicació de la cota i de les seues coordenades geogràfiques. Ubicació dels estudis, igualment situats dins del nucli urbà de la població.
h) Població actual empadronada en el terme municipal.
i) Qualsevol altra documentació que s'estime oportuna aportar.
Article 20. Procediment
1. Rebuda la sol·licitud de concessió i la resta de documents relacionats en l'article anterior, la Direcció General de Comunicació sol·licitarà de l'òrgan competent de l'administració de l'Estat la reserva de freqüència, potència i la resta de característiques tècniques de l'emissora o, si s'escau, la declaració de no viabilitat d'aquesta per causes tècniques. Per a això aportarà la documentació assenyalada en les lletres g) i h) de l'article anterior.
2. Rebuda la notificació de la Resolució de la Secretaria General de Comunicacions que acorda la reserva de freqüència i que indica la potència i les altres característiques tècniques a què haurà d'ajustar-se la instal·lació de l'emissora, la Conselleria de Presidència, tenint en compte la viabilitat tècnica i econòmica de l'emissora, l'interès públic i social que comportaria el funcionament de la mateixa i l'observança dels altres requisits establits en la legislació vigent, resoldrà, en els dos mesos següents a la notificació de la decisió sobre la reserva provisional de freqüència, l'adjudicació provisional o la denegació de la sol·licitud.
3. La Corporació Municipal disposarà, una vegada notificada l'adjudicació provisional, d'un termini de tres mesos per a presentar davant de la Direcció General de Comunicació el projecte tècnic de les instal·lacions, d'acord amb les normes vigents i amb les prescripcions contingudes en l'acord d'adjudicació provisional. L'esmentat projecte serà remés a l'òrgan competent de l'administració de l'Estat per a la seua aprovació.
4. Notificada la resolució estatal d'aprovació del projecte tècnic, la Corporació Municipal disposarà de dotze mesos per a l'execució de les obres i instal·lacions corresponents. Transcorregut aquest temps sense finalitzar la instal·lació, la Direcció General de Comunicació entendrà que la corporació municipal renuncia a la concessió.
5. En el cas de rebuig o proposta de modificació del projecte tècnic, la Corporació Municipal podrà presentar un nou projecte dins dels dos mesos a partir de la notificació, que estarà inclòs aquest termini dins dels dotze mesos concedits per a la finalització de les obres i instal·lacions. Tota nova denegació o proposta de modificació haurà de ser resolta en el mateix termini de dos mesos i dins dels dotze mesos comptadors des de la primera notificació.
6. Una vegada acabada la instal·lació la corporació municipal ho posarà en coneixement de la Conselleria de Presidència, que cursarà el comunicat corresponent perquè l'administració General de l'Estat tal duga a terme la inspecció tècnica final.
La Corporació Municipal haurà d'acompanyar a la sol·licitud d'inspecció el certificat del ple que acredite el compliment dels requisits jurídic administratius, singularment pel que fa a les formes de gestió del servei, per al qual s'aportarà el reglament intern d'aquest.
Transcorreguts els terminis a què es refereix aquest article es produirà la caducitat de l'expedient en els termes previstos en l'article 92 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú i quedarà cancel·lada la reserva provisional de freqüència.
7. El Govern Valencià, tenint en compte totes les actuacions i de l'acta de conformitat final, que serà remesa per l'administració de l'Estat a la Generalitat Valenciana, atorgarà la concessió definitiva.
Capítol IV
Règim sancionador
Article 21. Règim d'inspecció, control i sanció
1. La Generalitat Valenciana realitzarà funcions d'inspecció i control de les condicions de prestació del servei de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència i, si s'escau, les funcions sancionadores dels possibles incompliments d'emissores amb títol habilitant, així com de les activitats de les emissores que no disposen d'aquest, sense perjudici de les competències de l'administració General de l'Estat en la matèria.
Amb aquesta finalitat, en l'àmbit de les competències de la Comunitat Autònoma Valenciana els funcionaris de la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència tindran, en l'exercici de les seues funcions d'inspecció la consideració d'autoritat pública, en els termes previstos per la Llei d'Ordenació de les Telecomunicacions.
2. La responsabilitat administrativa per les infraccions a les normes de telecomunicacions, la seua classificació, les corresponents sancions i la seua possible prescripció seran les previstes en la Llei d'Ordenació de les Telecomunicacions.
3. La iniciació i instrucció dels expedients sancionadors correspondran, en tot cas, a la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència, així com la imposició de les sancions per faltes greus i lleus.
4. La resolució dels expedients sancionadors correspondrà al conseller de Presidència pel que fa a sancions imposades per faltes molt greus, excepte la revocació de la concessió, que haurà de ser acordada pel Govern Valencià.
Capítol V
El Registre de Concessionaris
Article 22. Creació
Es crea a la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència el Registre de Concessionaris del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència en què s'inscriuran obligatòriament tots els actes o fets de transcendència jurídica que afecten a les concessions.
Article 23. Contingut
1. Seran objecte d'inscripció obligatòria en el Registre de Concessionaris totes les entitats i empreses titulars d'un servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència exclusivament en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, les concessions i autoritzacions atorgades i quantes resolucions, actes o negocis jurídics afecten la concessió.
2. Quan es tracte d'empreses de radiodifusió que siguen també titulars de serveis de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència en altres comunitats autònomes, les inscripcions relatives a aquestes correspondran al Registre General del Ministeri de Foment, que remetrà còpia de les inscripcions que realitze al Registre de Concessionaris de la Comunitat Valenciana.
3. En particular, seran objecte d'inscripció les dades següents:
a) Nom o raó social de l'empresa, o entitat concessionària i el seu domicili.
b) Denominació comercial de l'emissora i el seu domicili.
c) Nom del director de l'emissora.
d) Classe d'emissora.
e) Capital social i la seua distribució, si s'escau.
f) Transmissió, disposició o gravamen de les accions de la societat, així com les successives modificacions de l'escriptura, els estatuts socials i composició dels òrgans d'administració.
g) Característiques tècniques.
h) Data d'adjudicació definitiva i de publicació oficial.
i) Vinculacions amb altres empreses de radiodifusió.
j) Sancions.
k) Data de les renovacions de les concessions.
l) Data de cancel·lació de la concessió.
4. En relació amb les dades sobre capital social i la seua distribució; transmissió, disposició o gravàmens de les accions; emissions d'obligacions o títols semblants i composició dels òrgans d'administració, es presentarà còpia autoritzada de l'escriptura pública i el certificat del corresponent assentament registral.
Article 24. Requisits per a la inscripció
1. Rebuda la sol·licitud amb la documentació necessària, la Direcció General de Comunicació tramitarà el corresponent expedient d'inscripció en el termini d'un mes, i podrà practicar o exigir quantes comprovacions i documents estime pertinents.
En el cas que la inscripció no poguera practicar-se per insuficiència de les dades aportades, es requerirà a l'interessat perquè els complete, en el termini de quinze dies hàbils.
2. No procedirà la primera i successives inscripcions quan no s'hagen facilitat totes les dades que, en cada cas, hagen de ser objecte d'inscripció o les dades esmentades siguen inexactes.
Qualssevol dels supòsits expressats, o l'alteració voluntària i no declarada de les característiques inscrites determinaran l'aplicació, si s'escau, del règim sancionador del capítol IV.
Article 25. Modificacions de la primera inscripció
1. Una vegada practicada la primera inscripció referida en l'article 23, qualsevol acte o fet que supose modificació d'alguna de les circumstàncies que hagen de ser objecte d'inscripció haurà de fer-se constar en el Registre en el termini d'un mes, a partir del moment en què es produïsquen, i se sol·licitarà la seua inscripció mitjançant instància presentada davant de la Direcció General de Comunicació de la Conselleria de Presidència acompanyada de la documentació acreditativa corresponent. Si la modificació es refereix a característiques tècniques, la sol·licitud d'inscripció haurà d'anar acompanyada de document en què l'organisme competent certifique que la modificació anà degudament aprovada.
Anàleg procediment se seguirà quan la modificació siga de caràcter administratiu, i serà també imprescindible en aquest cas per a la inscripció l'exhibició del document aprovatori prèviament obtingut.
2. Quan, transcorregut un mes de l'acte o fet origen de la inscripció, aquesta no s'haguera sol·licitat, l'empresa concessionària podrà ser sancionada en via administrativa de conformitat amb allò que s'ha disposat en el capítol IV.
Article 26. Cancel·lació de la inscripció
Serà causa per a cancel·lar la inscripció en el Registre l'extinció de la concessió en els casos previstos en l'article 7.
La cancel·lació de la inscripció serà practicada d'ofici per l'administració, i s'expressarà la causa d'aquesta.
Article 27. Classificació en el Registre
1. Als efectes de la seua inclusió en el Registre les emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència es classifiquen en:
- Comercials.
- Culturals.
- Municipals.
2. En el Registre es portarà un llibre d'inscripcions dividit en les seccions corresponents a la classificació continguda en l'apartat anterior.
3. A més del suport informàtic s'utilitzaran els llibres auxiliars o arxius que es consideren convenients per al bon funcionament del Registre.
Article 28. Efectes de la inscripció
Les inscripcions en el Registre es practicaran en el termini d'un mes i produiran efectes des de la data de la seua anotació en aquest.
Article 29. Consultes i certificats
El Registre de Concessionaris de la Comunitat Valenciana és públic i, per consegüent, qualsevol persona podrà consultar les dades d'aquest, així com sol·licitar certificats dels assentaments que hi consten.
Article 30. Taxes
Les inscripcions practicades en el Registre, així com l'expedició a instància de part dels certificats relatius a les dades obrants en el mateix donaran lloc a la percepció de les taxes corresponents, d'acord amb allò que s'ha previst en la legislació vigent sobre taxes.
Disposició derogatòria
Aquest Decret deroga al Decret 40/1989, de 13 de març, del Govern Valencià, i al Decret 34/1992, de 2 de març, del Govern Valencià.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza la Conselleria de Presidència a dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament d'aquest Decret.
Segona
Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 31 de març de 1998
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Cultura, Educació i Ciència,
FRANCISCO E. CAMPS ORTIZ

linea
Mapa web