Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

LLEI 10/2009, de 20 de novembre, de la Generalitat, de Creació del Comité Valencià per als Afers Europeus [2009/13459]

(DOGV núm. 6152 de 25.11.2009) Ref. Base de dades 013262/2009

LLEI 10/2009, de 20 de novembre, de la Generalitat, de Creació del Comité Valencià per als Afers Europeus [2009/13459]
Sia notori i manifest a tots els ciutadans que Les Corts han aprovat, i jo, d'acord amb el que establixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom del Rei, promulgue la llei següent:
Preàmbul
I
En els últims vint anys, el procés d'integració europea s'ha vist immers en un important procés d'ampliació geogràfica i d'aprofundiment, que s'ha traduït no sols en una progressiva assumpció de competències per part de l'actualment denominada Unió Europea, sinó en una participació, cada vegada major, en el procés d'adopció de les decisions comunitàries, dels ens regionals.
Des de la Unió Europea s'han donat passos significatius per a integrar progressivament la diversitat regional en la vida de la Unió Europea. Fruit d'això va ser la creació, en 1994, del Comité de les Regions, com a òrgan consultiu integrat per representants de les autoritats regionals i locals d'Europa. Així mateix, la redacció donada pel Tractat de Maastrich a l'article 203 del Tractat Constitutiu de la Comunitat Europea, ha permés que en les delegacions nacionals en el Consell de la Unió puguen participar les autoritats regionals, sempre que una normativa interna de l'Estat membre ho permeta. En este sentit, a Espanya, després dels acords de la Conferència per a Assumptes Relacionats en les Comunitats Europees (CARCE), de desembre de 2004, s'ha articulat un sistema que permet la participació de les comunitats autònomes en el Consell de Ministres de la Unió Europea, atorgant-los una excel·lent oportunitat d'estar presents en una institució essencial en el procés decisori de la Unió.
Hi ha altres exemples de les vies que s'han anat obrint per a fomentar el paper de les regions en el procés d'integració europeu, per exemple, la interlocució habitual entre la Comissió Europea i les oficines a Brussel·les de representació de les regions; o la possibilitat que, ocasionalment, s'utilitzen altres llengües oficials dels estats membres i que no estan reconegudes com a llengües oficials de la Unió Europea. Sense oblidar tampoc la possibilitat que les regions puguen accedir al Tribunal de Justícia de la Unió en defensa dels seus drets i interessos.
La Generalitat és conscient de la influència cada vegada major de l'acció de la Unió Europea en tots els àmbits de la vida jurídica, econòmica, social i mediambiental dels ciutadans valencians, i en nombrosos àmbits d'actuació del Consell.
En l'actualitat, darrere de les successives reformes dels tractats constitutius de les comunitats europees, i l'aprofundiment en el procés d'integració, l'acció de les institucions europees va més enllà de les funcions de contingut purament econòmic dels seus orígens, i afecta múltiples aspectes de la vida quotidiana dels ciutadans. Hui en dia, a més de les polítiques estretament vinculades en la configuració d'un mercat comú sense fronteres interiors, com la política de transports, l'agricultura, la política duanera i comercial, moltes altres matèries ocupen l'agenda de les institucions europees. La Unió Europea del segle XXI ha d'afrontar reptes importants, com el control i la coordinació dels fluxos migratoris, la cooperació al desenrotllament per a fer front a la pobresa en el món, la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat a escala supranacional, la participació en les missions humanitàries de restabliment de la pau impulsades de les Nacions Unides, o la lluita contra el canvi climàtic.
La Unió Europea té cada vegada una major influència en assumptes que són estratègics per a la Comunitat Valenciana com el turisme, la immigració o el medioambient. Més d'un 80 per cent de les normes europees són desenrotllades, a nivell estatal, per les comunitats autònomes.
Per això resulta del major interés establir mecanismes que permeten l'avaluació d'opcions i iniciatives autonòmiques vinculades a les polítiques europees, i permeten fixar les estratègies que s'ha de seguir per a incrementar la influència de la nostra comunitat en els assumptes europeus, en col·laboració i en la participació del conjunt de la societat civil valenciana.
II
L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana aprovat en 1982 no feia menció expressa a la participació de la nostra comunitat autònoma en els assumptes europeus, i això fruit de la situació que es vivia en aquell moment en què la integració d'Espanya en les anomenades comunitats europees era encara un anhel i no una realitat.
Hui en dia, més de vint anys després de l'ingrés d'Espanya a les comunitats europees, el nostre Estatut, en les modificacions introduïdes per la Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, es fa eco de la situació real del que implica la participació de la Comunitat Valenciana, com a comunitat autònoma espanyola, en tot el procés d'integració europea. L'Estatut, en la seua nova redacció, dedica el seu títol VI a les relacions de la Comunitat Valenciana en la Unió Europea, regulant-hi tots els drets que, sense perjuí de la legislació estatal, corresponen a la Comunitat Valenciana com a regió de la Unió Europea. Entre estos drets destaquen, entre altres, el dret a participar en els mecanismes de control del principi de subsidiarietat previstos en el dret de la Unió Europea, o el dret a participar en tots els processos que establisca l'Estat per a configurar la posició espanyola en el si de les institucions comunitàries. Així mateix, l'article 61.3.d de l'Estatut d'Autonomia establix que la Generalitat ostenta la competència exclusiva per al desplegament i execució de les normes i disposicions europees en l'àmbit de les seues competències.
Com a complement a les disposicions estatutàries que regulen l'exercici dels drets i deures que corresponen a la Comunitat Valenciana com a regió europea, l'article 61.5 de l'Estatut d'Autonomia preveu la creació del Comité Valencià per als Afers Europeus. L'Estatut configura el Comité com un òrgan de caràcter consultiu, encarregat d'assessorar i realitzar estudis i propostes per a millorar la participació en les qüestions europees, i plantejar accions estratègiques de la Comunitat Valenciana. El Comité estarà compost per personalitats de diversos àmbits que hagen destacat per la seua contribució i activitat relacionada en la Unió Europea. Els vocals del Comité seran designats en funció de la seua experiència, competència acadèmica i coneixements de la realitat europea.
La present llei configura, com a òrgan tècnic de suport al Comité, l'Observatori de Polítiques Europees. El dit Observatori està orientat a l'anàlisi contínua de les polítiques europees i de les normatives comunitàries, en l'objectiu d'informar del seu impacte en la regió i garantir la seua plena incorporació en les polítiques i normes regionals.
La present llei s'aprova en desplegament de l'article 61.5 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Article 1. Creació, naturalesa i adscripció
1. Per mitjà de la present llei es crega el Comité Valencià per als Afers Europeus.
2. El Comité Valencià per als Afers Europeus és un òrgan col·legiat, de naturalesa administrativa i caràcter consultiu, encarregat d'assessorar al Consell, i realitzar estudis i propostes, encaminades a millorar la participació en les qüestions europees, i plantejar accions estratègiques de la Comunitat Valenciana, que millor defenguen els interessos de la mateixa en el dit àmbit d'actuació.
3. El Comité Valencià per als Afers Europeus estarà adscrit a la conselleria competent en matèria de relacions en la Unió Europea, que li proporcionarà els mitjans materials i personals necessaris per al seu funcionament.
Article 2. Seu
El Comité tindrà la seua seu oficial en la ciutat de Valencia, sense perjuí que puga realitzar reunions en qualsevol altre municipi de la Comunitat Valenciana.
Article 3. Òrgans
El Comité s'estructura en els òrgans següents:
1. El Comité en Ple.
2. L'Observatori de Polítiques Europees, com a òrgan de suport tècnic del Comité.
3. Els grups de treball que el Ple del Comité decidisca constituir per a comeses específiques.
Article 4. Àmbit d'actuació del Comité
El Comité, a l'hora de realitzar els seus estudis i formular les seues propostes, podrà pronunciar-se sobre totes aquelles matèries que, sent de la competència pròpia de la Comunitat Valenciana, siguen objecte d'una actuació per part de les institucions comunitàries. Així mateix, podrà pronunciar-se sobre totes aquelles matèries que, sense ser de la competència pròpia de la Comunitat Valenciana, li afecten directament o indirectament o presenten un especial interés estratègic.
Article 5. Funcions
Seran funcions del Comité, entre altres, les següents:
1. L'assessorament, informació i consulta en l'àmbit dels assumptes europeus que afecten la Comunitat Valenciana, en particular sobre les matèries que pertanguen a l'àmbit d'actuació del Consell o que tinguen especial rellevància per a la Comunitat Valenciana.
2. La realització de jornades i seminaris sobre temes de l'actualitat europea, i altres activitats que puguen contribuir a la difusió i al debat dels assumptes europeus en la Comunitat Valenciana.
3. L'elaboració dels estudis específics que considere oportuns sobre els distints aspectes relacionats en la Unió Europea, i d'aquells que, en l'àmbit de les seues competències, li siguen encarregats pel Consell. En particular, els estudis podran versar sobre les noves propostes normatives de les institucions europees, el desenrotllament i execució de les quals corresponguen a la Comunitat Valenciana
4. La formulació davant del Consell de les propostes que crega oportunes per a millorar la participació de la Comunitat Valenciana, i en particular del Consell, en les qüestions europees, i en els organismes europeus en què càpia la participació dels ens regionals. Així mateix, el Comité podrà assessorar al Consell sobre les mesures més adequades per a fomentar l'ús i la difusió de la llengua i la cultura valenciana en els fòrums europeus.
5. La presentació de propostes sobre actuacions estratègiques de la Comunitat Valenciana davant de la Unió Europea. En concret, el Comité podrà proposar línies estratègiques d'actuació en aquells àmbits que siguen de gran interés per a la Comunitat Valenciana, i en els que les institucions comunitàries tinguen prevista una determinada actuació.
Article 6. Matèries
Les matèries sobre les quals assessorarà el Comité Valencià són:
1. Les reformes institucionals de la Unió Europea, i dels tractats constitutius, i les seues repercussions en la Comunitat Valenciana.
2. El desenrotllament sostenible, la protecció del medioambient i la lluita contra el canvi climàtic.
3. La política en l'àmbit de l'aigua, la utilització i reutilització dels recursos hídrics i la solidaritat entre regions en matèria d'aigua.
4. La política regional europea i de cohesió econòmica i social.
5. La promoció, foment, desenrotllament i enfortiment del turisme.
6. Les polítiques comunitàries en l'àmbit de la immigració, i la integració de les persones provinents de tercers països, dins del marc legal establit pels estats i per la Unió Europea, així com les polítiques europees en matèria de seguretat i justícia.
7. La protecció dels consumidors, i l'observació de les polítiques i programes comunitaris relatius a la salut alimentària.
8. El foment de la investigació i el desenrotllament tecnològic basant-se en els programes marc d'investigació i desenrotllament de la Unió Europea, i aquells derivats de les polítiques d'I+D+i de la Unió.
9. El seguiment de la política agrícola comuna de la Unió Europea, i les seues afeccions sobre agricultors, ramaders i pescadors de la Comunitat Valenciana.
10. Les accions europees en matèria d'educació i cultura. L'ús del valencià en les institucions europees, i la promoció de la cultura valenciana a Europa.
11. Les polítiques de la Unió Europea en matèria d'energia, transports i logística, i la implementació de les autopistes del mar.
12. La política europea de cooperació al desenrotllament i ajuda humanitària.
13. Les polítiques europees per a garantir la lliure competència. Assumptes econòmics, comercials, financers i fiscalitat.
14. La política audiovisual i mitjans de comunicació.
15. Les polítiques comunitàries d'ocupació, assumptes socials i igualtat d'oportunitats i formació professional per a l'ocupació.
16. Qualsevol altra matèria que siga inclosa pel tractat com a matèria de competència de la Unió.
17. Qualsevol altra matèria que li siga sol·licitada pel Consell o establida reglamentàriament.
Article 7. Composició
1. El Comité Valencià per als Afers Europeus està format per un president, un vicepresident, dotze vocals i un secretari.
2. El president del Comité serà el membre del Consell a qui corresponga l'exercici de les competències en matèria de relacions en la Unió Europea.
3. El vicepresident del Comité serà nomenat, pel Consell, a proposta del membre del Consell a qui corresponga l'exercici de les competències en matèria de fons europeus.
4. Els dotze vocals seran nomenats pel Consell entre els alts càrrecs de l'administració autonòmica en competències relacionades en assumptes europeus, i entre professionals de reconegut prestigi dins de l'àmbit polític, acadèmic, parlamentari, diplomàtic i econòmic que hagen destacat per la seua contribució i activitat relacionada en la Unió Europea. En l'elecció dels vocals es tindran en compte criteris d'experiència, competència acadèmica i coneixement de la realitat europea.
5. El secretari del Comité, que actuarà en veu i vot, serà el secretari autonòmic o la secretària autonòmica competent en matèria de relacions en la Unió Europea.
Article 8. Nomenament, mandat i cessament dels vocals del Comité
1. Els vocals seran anomenats per Decret del Consell, a proposta del membre del Consell a qui corresponga l'exercici de les competències en matèria de relacions en la Unió Europea.
2. Els vocals, que no reunisquen la condició d'alt càrrec de l'administració autonòmica, seran nomenats per un període de cinc anys, i podran ser renovats fins a un màxim de tres períodes. En el cas de produir-se vacant durant la duració del mandat, el nou vocal designat ho serà pel temps que reste el mandat.
3. Els vocals, durant el període per al qual van ser triats, són inamovibles, i cessaran en la seua condició en els casos següents:
a) Per defunció.
b) Per renúncia expressa.
c) Per extinció del període per al qual van ser triats. No obstant això, els vocals continuaran exercint plenament les seues funcions fins a la presa de possessió dels nous membres.
d) Per inhabilitació declarada per resolució judicial ferma.
4. En el cas dels vocals del Comité que ho són per la seua condició d'alt càrrec de l'administració autonòmica, el cessament en eixa condició comportarà el seu cessament automàtic com a vocal del Comité.
Article 9. Organització
1. El president del Comité convoca i fixa l'orde del dia de les reunions del Ple i les presidix, coordina les activitats del Comité i supervisa l'execució de les iniciatives que hi hagen sigut acordades.
2. El Ple del Comité estarà integrat per tots els seus membres.
3. Els membres del Ple podran ser substituïts temporalment, en els supòsits d'absència o malaltia, per un altre membre del Comité, a qui designe el membre suplit, comunicant-ho prèviament al secretari.
4. Correspondrà al Ple:
a) L'aprovació de les normes d'organització i funcionament del Comité.
b) La creació dels grups de treball que s'estimen necessaris.
c) La valoració i aprovació, si és el cas, dels projectes, estudis, informes i propostes que els sotmeten, si és el cas, els grups de treball o els vocals.
5. El secretari efectuarà les convocatòries quan li ho ordene el president, confeccionarà les actes de les sessions i prestarà suport al president en la coordinació de les activitats del Comité.
6. El Comité podrà constituir en el seu si grups de treball encarregats de comeses específiques. Els grups de treball que es constituïsquen elaboraran informes, estudis i propostes, que s'elevaran al Ple per a la seua consideració i aprovació.
7. Podran assistir a les reunions del Comité, prèvia convocatòria del seu president, en veu però sense vot, els alts càrrecs de l'administració del Consell responsables de les àrees sectorials afectades per les qüestions que es debaten en l'orde del dia, així com altres professionals de reconegut prestigi en les matèries que siguen objecte d'estudi pel Comité, i representants d'associacions o entitats representatives d'interessos econòmics i socials l'activitat de les quals poguera quedar afectada per les decisions que es debaten en el Comité.
8. El ple del Comitè es reunirà en sessió ordinària dues vegades a l'any
Article 10. Funcionament
1. El Comité es regirà en el seu funcionament per les normes a este efecte aprovades per el Ple.
2. El funcionament del Comité estarà regit per allò que s'ha disposat per als òrgans col·legiats en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i per les normes que, en el seu marc, adopte el Comité.
Article 11. L'Observatori de Polítiques Europees
1. L'Observatori de Polítiques Europees, el president del qual és el secretari del Comité, estarà compost per personal tècnic dels departaments, organismes o entitats dependents del Consell, designat a este efecte pel president de l'Observatori, en funció de la seua provada competència en assumptes europeus i la resta de requisits que, si és el cas, s'establisquen reglamentàriament.
2. L'Observatori podrà acordar l'assistència a les seues reunions de responsables de les diferents conselleries, o d'experts que puguen contribuir al millor compliment de les funcions que té encomanades l'Observatori.
3. Les normes d'organització i funcionament de l'Observatori les fixa el Ple del Comité.
Article 12. Funcions de l'Observatori
L'Observatori tindrà, a més de les que expressament li encomane el Comité, les funcions següents:
1. El seguiment de totes les polítiques europees, especialment d'aquelles que tenen especial interés per a la Comunitat Valenciana, per mitjà de l'elaboració de fitxes informatives i la seua contínua actualització.
2. L'establiment d'un «sistema d'alerta» dels projectes normatius de les institucions europees, des dels orígens del procés legislatiu, a fi d'analitzar les possibles repercussions dels dits projectes en la normativa autonòmica, o en els diversos sectors socioeconòmics valencians.
3. L'organització de seminaris que acosten a la societat valenciana l'actualitat de les polítiques europees existents o futures, per a fer-les més pròximes, comprensibles i augmente la consciència sobre la seua necessària aplicació i compliment dins del termini i la forma escaient.
4. L'organització de sessions de treball per als funcionaris del Consell o del personal especialment involucrat en la transposició i aplicació de la normativa comunitària.
5. El servici de consulta, a través de què qualsevol persona física o jurídica podrà traslladar el seu dubte o qüestió sobre una política en concret o d'una normativa europea.
6. La coordinació en la Fundació CV-Regió Europea.
7. Les altres funcions que, si és el cas, li atribuïsquen les disposicions reglamentàries que desenrotllen la present llei.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Única. Constitució del Comité
El Comité Valencià per als Afers Europeus haurà de quedar constituït en el termini dels tres mesos següents a l'entrada en vigor de la present llei.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació normativa
Queda derogat el Decret 85/2002, de 30 de maig, del Consell, pel qual es va crear el Consell de la Comunitat Valenciana per al Debat sobre el Futur d'Europa.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Desplegament reglamentari
Es faculta el Consell perquè dicte quantes normes de caràcter reglamentari siguen necessàries per al desenrotllament de la present llei.
Segona. Entrada en vigor
La present llei entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir esta llei.
València, 20 de novembre de 2009
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ

linea
Mapa web