Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 14 de juliol de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aproven les normes dels vins de finca a la Comunitat Valenciana. [2009/8670]

(DOGV núm. 6064 de 24.07.2009) Ref. Base de dades 008644/2009

ORDE de 14 de juliol de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aproven les normes dels vins de finca a la Comunitat Valenciana. [2009/8670]
Esta orde es basa en el marc normatiu del sector vitivinícola que, en els últims temps, ha anat configurant-se a la Comunitat Valenciana. Després de l'aprovació de la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i del Vi (BOE núm. 165, d'11.07.2003), norma estatal, a nivell autonòmic es va aprovar la Llei 2/2005, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana (DOCV núm. 5019, de 02.06.2005), i, en desplegament d'esta, el Decret 8/2007, de 19 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 2/2005, de 27 de maig, de la Generalitat, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana (DOCV núm. 5435, de 24.01.2007).
En este marc normatiu autonòmic es preveu la figura dels "vins de finca"; en particular, en l'article 42 de la Llei 2/2005 i en el Decret 8/2007 esmentat, en els articles 13 i 14. En l'apartat 4 de l'article 13 es recull expressament la menció relativa a l'aprovació d'una orde posterior de la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació en què es desplegue la regulació dels vins de finca.
La conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació, dins de les iniciatives a desplegar en l'àmbit de la vitivinicultura de la Comunitat Valenciana, amb l'aprovació d'esta orde proporciona el marc jurídic necessari per a posar a disposició del sector un nou segment de producció, el dels denominats "vins de finca", com a element revalorador de l'oferta. Vins que es distingixen per l'alta qualitat, inclús amb la previsió de la possibilitat del reconeixement del vi de finca qualificat. En el vi de finca concorren unes característiques molt particulars, entre les quals cal destacar la garantia de la procedència del raïm d'una zona geogràfica molt concreta, de característiques específiques i condicions que no es donen en altres zones pròximes.
Per tot això, basant-se en el que es preveu en l'apartat 4 de l'article 13 del Decret 8/2007, de 19 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 2/2005, de 27 de maig, de la Generalitat, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, i vista la proposta de la directora general de Comercialització, en l'exercici de les funcions que tinc atribuïdes d'acord amb el que s'establix en l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell.
ORDENE
Article únic
Com a annex a esta orde, s'establixen les normes dels vins de finca de la Comunitat Valenciana.
Disposició final
Esta orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 14 de juliol de 2009
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació
MARITINA HERNÁNDEZ MIÑANA
ANNEX
Normes dels vins de finca de la Comunitat Valenciana.
Article 1
1. El sistema de protecció dels productes vitivinícoles produïts a la Comunitat Valenciana inclou, dins del nivell dels "vins de qualitat produïts en regió determinada", el vi de finca.
2. El vi de finca és el vi de qualitat que, per la seua excel·lència, posseïx prestigi i reconeixement entre tots els agents del sector.
Article 2. Paratge o finca, i la vinculació notòria
1. A l'efecte de considerar un vi de finca, d'acord amb l'article 24 de la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i del Vi, s'entén per finca el paratge o lloc rural amb característiques edàfiques i de microclima pròpies que el diferencien i distingixen d'altres del seu entorn, conegut amb un nom vinculat de forma tradicional i notòria al cultiu de les vinyes de les quals s'obtenen vins amb trets i qualitats singulars.
2. S'entén que hi ha vinculació notòria quan el nom de la finca haja sigut utilitzat de forma habitual en el mercat per a identificar els vins obtinguts allí durant un període mínim de 5 anys. A més, hi han de concórrer les circumstàncies següents: la finca o paratge ha de ser coneguda pel cultiu de la vinya de forma tradicional i posseir prestigi i reconeixement a la zona per la qualitat del seu raïm; les condicions agroambientals homogènies i uniformes de la finca comporten una producció de raïm de característiques diferenciades per a la producció de vins de qualitat singular; els vins obtinguts del raïm produït en estos paratges tenen prestigi reconegut i són valorats per les seues característiques especials.
Article 3. Extensió
La superfície de la finca ha de ser inferior a la del terme municipal on se situa.
Article 4. Ubicació dels cellers
Les instal·lacions per als processos d'elaboració i envelliment s'han de situar dins de la finca, o en un lloc pròxim a esta, prou a prop per a respondre de les característiques del vi de finca, i en qualsevol cas dins del terme municipal on es trobe situada la finca o paratge.
Article 5. Raïm
El raïm utilitzat en l'obtenció dels vins de finca ha de procedir exclusivament de les vinyes de la finca determinada i ser de les varietats de raïm autoritzades a la Comunitat Valenciana.
Article 6. Vi de finca qualificat
En el cas dels vins que, prèviament al seu reconeixement com a vi de finca, es troben acollits a una denominació d'origen qualificada per un període superior a deu anys i la totalitat de la finca es trobe dins del territori d'esta, podrà denominar-se "vi de finca qualificat".
Article 7. Sistema de qualitat integral
1. En l'elaboració dels vins de finca s'aplicarà un sistema de qualitat integral, d'aplicació des de la producció del raïm fins a la posada en el mercat dels vins. El sistema ha d'assegurar que l'elaboració del vi i, si s'escau, la criança es realitzaran de forma separada d'altres vins.
2. El sistema ha de complir els requisits següents:
a) Els viticultors han de portar un llibre de registre de les vinyes que pertanyen a la finca en què s'anotaran, per a cada parcel·la vitícola:
- Els adobaments efectuats.
- Els tractaments fitosanitaris, les dates i, si s'escau, incidències fitosanitàries o climàtiques.
- Les podes efectuades en sec i en verd i les dates de realització, amb indicació del nombre de gemmes resultants de la poda en sec.
- L'aclarida de xanglots i les dates.
- La pluviometria i els regs, si s'escau, amb indicació de dates i dosis.
- La producció per hectàrea.
b) Els cellers han de portar els llibres de registre obligatoris en el sector vitivinícola. A més, han de disposar d'un llibre de registre específic per al vi de finca on s'anotaran per a cada partida:
- Les entrades del raïm, amb indicació de la procedència i els paràmetres de qualitat (com a mínim l'alcohol probable, l'acidesa i, en el cas de les varietats negres, l'índex de polifenols).
- El coeficient de transformació de raïm en vi.
- La ubicació dels depòsits.
- El seguiment de cada partida per mitjà d'anàlisis fisicoquímiques i organolèptiques.
3. La conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació pot establir condicions addicionals a les exposades i els mitjans de supervisió que trobe necessaris per a una aplicació òptima dels sistemes de qualitat integral de cada un dels vins de finca de la Comunitat Valenciana, intentant potenciar les varietats autòctones i la sostenibilitat de l'explotació.
Article 8. La titularitat
La persona física o jurídica que elabore, envellisca i embotelle el vi posseirà, per si mateixa o pels seus socis, la titularitat de les vinyes que componen la finca.
Article 9. Ubicació de la finca respecte d'una zona de producció emparada
1. Amb caràcter general, el reconeixement d'un vi de finca només serà possible:
a) Si la finca es troba inclosa a la zona de producció emparada per un vi de qualitat amb indicació geogràfica, per una denominació d'origen o per una denominació d'origen qualificada, amb inscripció efectiva de les parcel·les i el celler o els cellers en els registres d'eixos nivells de protecció. El sistema de control i certificació serà el que establix l'òrgan de gestió o el consell regulador de la zona emparada on es localitze la finca.
b) Quan una finca es trobe situada dins de la zona protegida per un vi de qualitat amb indicació geogràfica, per una denominació d'origen o per una denominació d'origen qualificada, però no estiguen inscrites les parcel·les i el celler o els cellers en els registres d'eixos nivells de protecció el sistema de control i certificació pot ser efectuat per mitjà d'un organisme independent de control acreditat en el compliment de la norma UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca i per un organisme independent d'inspecció acreditat en el compliment de la norma UNE-EN 45004.
2. Excepcionalment, es podrà reconéixer el nivell de protecció de vi de finca quan la finca no estiga inclosa en una zona de producció emparada pels nivells de protecció assenyalats en el paràgraf anterior. En este supòsit, a més, caldrà complir els requisits següents:
a) Que tinguen una norma reguladora i un òrgan de gestió.
b) Que compten amb un òrgan de control i certificació autoritzat, el qual pot ser una entitat independent de certificació que complisca la norma UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca.
c) Que tot el raïm que es destine al vi de finca procedisca de vinyes ubicades a la finca determinada i el vi s'elabore, s'emmagatzeme, s'embotelle i, si s'escau, es crie en cellers destinats exclusivament per a estos vins.
d) L'obligació d'integrar-se en el nivell de protecció que es puga reconéixer posteriorment a la zona en què estiga inclosa la finca.
Article 10. Òrgan de gestió
1. Quan una finca es trobe situada dins de la zona protegida per un vi de qualitat amb indicació geogràfica, per una denominació d'origen o per una denominació d'origen qualificada, l'òrgan de gestió del vi de finca serà el mateix que el del vi de qualitat amb indicació geogràfica o el consell regulador d'aquella.
A l'efecte de la presa de decisions en les matèries que afecten exclusivament els vins de finca, l'òrgan de gestió del vi de qualitat amb indicació geogràfica o el consell regulador crearà una comissió específica formada per un màxim de 6 representants dels vins de finca reconeguts en el seu àmbit i dos vocals de l'esmentat òrgan de gestió o consell regulador. Esta comissió específica estarà presidida pel president de l'òrgan de gestió.
2. Quan una finca es trobe situada dins de la zona protegida per un vi de qualitat amb indicació geogràfica, per una denominació d'origen o per una denominació d'origen qualificada, però no estiguen inscrites les parcel·les i el celler o els cellers en els registres d'eixos nivells de protecció, haurà de tindre un òrgan de gestió, i podrà haver-hi un mateix òrgan de gestió per a dos vins de finca o més.
3. Per a les finques que no es troben dins de zones protegides per vins de qualitat amb indicació geogràfica, per una denominació d'origen o per una denominació d'origen qualificada, un mateix òrgan de gestió podrà gestionar dos vins de finca o més.
4. L'òrgan de gestió desplega, entre altres funcions, la de verificació a l'efecte d'analitzar les característiques essencials de la categoria d'un vi obtingut a partir d'una vinya que opte a ser vi de finca, i esta funció ha de basar-se en el posicionament de mercat obtingut per cada una de les referències emparades.
Article 11. Comercialització i identificació del vi de finca
1. La comercialització dels vins es realitzarà en botelles de vidre, amb una presentació acurada i atenta a cada detall.
2. Els vins de finca s'identificaran per mitjà de la menció "vi de finca" seguida del nom de la finca per a la qual hagen sigut reconeguts. En el cas que la totalitat de la finca es trobe inclosa en l'àmbit territorial d'una denominació d'origen qualificada, pot rebre el nom de "vi de finca qualificat" i els vins produïts en este àmbit territorial s'identificaran per mitjà de menció "vi de finca qualificat de" seguida del nom de la finca per a la qual hagen sigut reconeguts, sempre que s'acredite el compliment dels requisits exigits als vins de la denominació d'origen qualificada i es troben inscrits en esta.
3. El nom de la finca queda vinculat exclusivament als vins protegits com a tals. El nom de la finca no es pot utilitzar, ni tan sols pels mateixos titulars, en etiquetes o publicitat d'altres productes del sector vitivinícola, encara que s'hagen elaborat a la mateixa finca, siga constituint la raó social, la marca o el domicili del celler o formant-ne part.
4. A fi de no induir a error el comprador sobre l'origen o la procedència del producte, qualsevol identificació d'un vi amb el terme "finca" que s'obtinga d'una zona no reconeguda amb el nivell de protecció de vi de finca ha de ser etiquetat de manera que no es contravinga l'article 4.1ª de la norma general d'etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris, aprovada per mitjà del Reial Decret 1334/1999, de 31 de juliol, per exemple, per mitjà de l'ús de la menció "no reconegut com a vi de finca" o expressions anàlogues.
Article 12. Sol·licitud de reconeixement
1. L'interessat en el reconeixement del vi de finca ha de presentar la sol·licitud corresponent per escrit dirigida al / a la director/a general competent en matèria de qualitat agroalimentària de la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació.
2. Juntament amb la sol·licitud de reconeixement cal aportar la documentació següent:
a) En el supòsit de l'article 9.1:
- El nom proposat i la seua justificació.
- Certificat de no existència de drets previs respecte del nom de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, de l'Oficina Europea d'Harmonització de Marques Industrials i del Registre Mercantil Central.
- Documentació tècnica que justifique que el sòl, el clima i l'orientació de la finca delimitada tenen característiques homogènies per al cultiu de la vinya, d'on s'obté raïm de qualitat per a la producció de vins singulars, així com dades de la vinya amb una delimitació precisa basada en les parcel·les o subparcel·les i recolzada en l'oportuna documentació cartogràfica dels terrenys que formen la finca vitivinícola.
- Relació de varietats cultivades a la finca i justificació dels rendiments màxims per varietat, edat de les plantacions, sistema de plantació o conducció, tècniques culturals, sistemes de reg si s'escau, sistemes de recol·lecció i entrada en celler i paràmetres de qualitat del raïm.
- Condicions d'elaboració i criança, que proporcionen les característiques específiques d'este vi.
- Definició del vi, característiques i qualitats singulars.
- Justificació de vi d'alta qualitat per mitjà de l'aportació dels resultats analítics i de tast dels últims cinc anys.
- Documentació addicional que en justifique la notorietat.
- Documentació sobre la forma de comercialització, presentació i etiquetes.
- El sistema de qualitat integral de control.
- Informe de l'òrgan de gestió sobre la idoneïtat del reconeixement.
- En el supòsit previst en l'article 9.1b, es comunicaran els organismes independents de control i inspecció que despleguen estes funcions.
b) En el supòsit de l'article 9.2:
- La documentació acreditativa dels requisits enumerats en l'apartat 2 de l'article 9.
- La documentació enumerada en la lletra a de l'apartat 2 d'este article, excepte l'informe de l'òrgan de gestió sobre la idoneïtat del reconeixement.
Article 13. Procediment de reconeixement
1. El reconeixement del nivell de protecció s'atorgarà en el cas de complir-se els requisits legals i amb la proposta prèvia favorable formulada per la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària de la conselleria corresponent.
2. Una vegada presentada la sol·licitud de reconeixement, juntament amb la documentació corresponent, per persona física o per persona jurídica per mitjà del seu representant, la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària de la conselleria corresponent formularà resolució expressa sobre el reconeixement del nivell de protecció, que es notificarà a l'interessat en un termini màxim de 6 mesos des de la presentació de la sol·licitud corresponent. En el supòsit que no es produïsca la notificació de la resolució a l'interessat en el termini màxim esmentat es podrà entendre estimada la sol·licitud de reconeixement del nivell de protecció.

linea
Mapa web