Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 4/2023, de 14 de març, de 2023, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic per la qual es modifica parcialment l'Ordre 1/2021, de 27 de gener, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de suport a la participació en projectes europeus.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9558 de 21.03.2023
Número identificador:  2023/2904
Referència Base de Dades:  002936/2023
 



ORDRE 4/2023, de 14 de març, de 2023, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic per la qual es modifica parcialment l'Ordre 1/2021, de 27 de gener, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de suport a la participació en projectes europeus. [2023/2904]



PREÀMBUL



La gestió del finançament és una àrea clau del Consell, no sols des de l'òptica de l'obtenció de més recursos econòmics per a escometre les polítiques públiques, sinó des de l'ús més eficient d'aquests i la falta dels quals podria llastrar el creixement econòmic de la Comunitat Valenciana, així com la convergència amb les regions europees més desenvolupades.

L'article 52 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que «D'acord amb les bases i l'ordenació de l'activitat econòmica general correspon a la Generalitat, en els termes que disposen els articles 38, 131 i els números 11 i 13 de l'apartat 1) de l'article 149 de la Constitució Espanyola, la competència exclusiva de les matèries següents: 1a Planificació de l'activitat econòmica de la Comunitat Valenciana.»

Segons el que es disposa en l'article 29.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, el Consell és l'òrgan col·legiat de govern de la Generalitat, que exerceix la potestat executiva i reglamentària. En particular, dirigeix l'Administració, que es troba sota l'autoritat de la Generalitat. Emparat en el que es disposa en l'article 49.1. 3r de l'Estatut d'Autonomia quant a la competència exclusiva de la Generalitat en les especialitats de la seua organització, a la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic li correspon proposar i executar, entre altres, les polítiques del Consell en matèria d'hisenda, model econòmic i finançament i fons europeus.

L'agenda política de la Unió Europea per als pròxims anys inclou decisions de gran importància per al futur de la Unió. Amb l'aprovació del nou Marc financer pluriennal per al període 2021-2027 s'han establit nous programes europeus de gestió directa que finançaran projectes, l'objectiu dels quals és donar suport a la creació d'ocupació, la competitivitat de les empreses, el creixement econòmic, el desenvolupament sostenible i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania de la Unió.



Aquestes inversions contribuiran a la consecució dels objectius polítics de la Unió Europea, i constituiran la prova més tangible i concreta de l'impacte de la UE en la vida quotidiana de milions de ciutadans.



No obstant això, la ciutadania encara no coneix prou els resultats de la política de la UE i dels projectes que finança i de quina manera repercuteixen en les seues vides. Per a poder dur a terme un debat informat sobre les futures prioritats de la UE i garantir una major transparència sobre la utilització dels fons i els resultats obtinguts, la ciutadania ha de conéixer i entendre millor les inversions que es realitzen als seus països, regions i ciutats.

D'altra banda, la Comunitat Valenciana s'enfronta a complexos desafiaments socials, econòmics i mediambientals, i l'accés a finançament alié a través de projectes europeus constituirà, sens dubte, una eina per a millorar les condicions de vida, incrementar els nivells d'ocupació, la productivitat, la competitivitat i la innovació, millorar la protecció del medi ambient, lluitar contra el canvi climàtic i promoure la cohesió del nostre territori.

Mitjançant la modificació d'aquesta ordre de bases se n'amplia l'objecte amb l'objectiu de donar suport a l'elaboració i la difusió d'informació i continguts relacionats amb els projectes europeus, la difusió i les accions de comunicació i capitalització de resultats de projectes europeus i qualsevol acte que supose donar visibilitat a aquests projectes europeus mitjançant l'accés al finançament d'entitats socials, econòmiques i mediambientals que desenvolupen projectes, iniciatives o activitats en l'àmbit europeu, així com donar suport a qualsevol acte de comunicació i publicitat relacionat amb aquests.

Aquests programes europeus poden funcionar com a elements tractors en la transformació del model socioeconòmic valencià, i gravitar al voltant de la participació, la innovació, la transferència de coneixement, la cooperació, la sensibilització i l'intercanvi de bones pràctiques.



L'experiència acumulada des de l'entrada en vigor de l'Ordre 1/2021, de 27 de gener, de 2021, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic (DOGV 9011, 02.02.2021) per la qual es van aprovar les bases reguladores per a la concessió d'ajudes en matèria de suport a la participació en projectes europeus i la convocatòria posterior d'aquestes mitjançant la Resolució de 8 d'abril de 2021, del conseller d'Hisenda i Model Econòmic (DOGV 9066/21.04.2021), fa aconsellable modificar aquesta ordre.

Segons el que es disposa en l'article 5 del Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries i les seues atribucions, s'assignen a la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic les competències en matèria d'hisenda, model econòmic i finançament, sector públic empresarial i fundacional de la Generalitat, consorcis no sanitaris adscrits a la Generalitat, patrimoni, projectes i fons europeus, i tecnologies de la informació i la comunicació de l'Administració.

Segons el que es disposa en l'article 55 del Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, la persona titular de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic és l'òrgan jeràrquic superior del departament i exerceix totes les atribucions conferides per la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell en l'àmbit de les competències que estableix l'article 5 del Decret 5/2019, de 16 de juny, i qualsevol altra que li atorgue l'ordenament jurídic en l'àmbit competencial esmentat.

Així mateix, l'article 58 del citat Decret 105/2019, de 5 de juliol, estableix que la Secretaria Autonòmica de Model Econòmic i Finançament assumeix les funcions que li atribueix l'article 68 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, en matèria de política financera, model econòmic i finançament, sector públic instrumental de la Generalitat, exceptuats els organismes autònoms i els consorcis sanitaris; patrimoni, projectes i fons europeus.

D'acord amb el que s'estableix en el Decret 171/2020, de 30 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, i en l'Ordre 4/2021, de 4 de maig, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, per la qual es desenvolupa el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, un dels principals objectius que es persegueix és incrementar l'impuls i acompanyament a les entitats socials, mediambientals i econòmiques en la captació de finançament UE.



A aquestes bases, pel caràcter de subvenció que tenen, els és aplicable la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions; en els preceptes que siguen aplicables, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

En el procés d'elaboració d'aquesta ordre de bases, d'acord amb el que es disposa en l'article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, relatiu a les bases reguladores de la concessió de subvencions, ha informes l'Advocacia General de la Generalitat i la Intervenció delegada. A més, s'han realitzat els tràmits d'audiència pertinents.

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic té entre els seus objectius estratègics el suport a actors socials i econòmics que desitgen accedir a altres fonts de finançament europees diferents del fons estructurals, a través de l'adopció de mesures que permeten incrementar el creixement intel·ligent, sostenible i integrador d'acord amb els objectius polítics establits en el Marc financer pluriennal 2021-2027.



Aquestes bases s'adapten als principis de necessitat, eficàcia, eficiència, proporcionalitat, seguretat jurídica i transparència. En virtut dels principis de necessitat i eficàcia, aquesta ordre de bases i la seua modificació es justifiquen per raons d'interés general i d'acord amb els objectius polítics esmentats del Marc financer pluriennal 2021-2027.



Respecte al principi de proporcionalitat, aquesta ordre de bases i la seua modificació contenen la regulació imprescindible per a determinar els requisits i el procediment per a subvencionar, en règim de concurrència competitiva i per la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, el suport a la participació en projectes europeus.

Amb la finalitat de garantir el principi de seguretat jurídica, el contingut d'aquesta ordre de bases i la seua modificació són coherents amb la resta de l'ordenament jurídic, nacional i de la Unió Europea, i pretenen generar en l'àmbit del suport a la participació en projectes europeus unes regles estables i de certitud.

En aplicació del principi de transparència, s'han definit clarament els objectius d'aquesta norma i s'ha possibilitat la participació activa en l'elaboració a les entitats implicades. En aplicació del principi d'eficiència, aquesta ordre de bases i la seua modificació no comporten cap mena de càrregues administratives innecessàries o accessòries.

Les subvencions regulades en aquesta ordre de bases i la seua modificació es concedeixen d'acord amb el que s'estableix en el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, modificat pel Reglament (UE) núm. 651/2014 i el Reglament (UE) 2020/972, pel que fa a la pròrroga i als ajustos pertinents, publicat en el DO L 215 de 07.07.2020.



Aquesta ordre de bases i la seua modificació són conformes a la Resolució d'11 de febrer de 2021, del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, per la qual s'aprova el Pla estratègic de subvencions de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic per al període 2021-2023, tal com estableix la Llei 1/2015, de 6 de febrer, en l'article 164, lletra a); l'article 8.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i els articles 10 a 15 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.



Per això, i en virtut de la competència atribuïda per l'article 160.2.b i 165.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, en relació amb l'article 5 del Decret 5/2019, de 16 de juny, i els articles 1 i 11 del Decret 171/2020, de 30 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, i una vegada oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i conforme amb aquest.





ORDENE



Article únic. Modificació de l'Ordre 1/2021, de 27 de gener, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de suport a la participació en projectes europeus.

L'Ordre 1/2021, de 27 de gener, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de suport a la participació en projectes europeus, es modifica en els termes que figuren en l'annex.







DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor.

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 14 de març de 2023



El conseller d'Hisenda i Model Econòmic,

ARCADI ESPAÑA GARCÍA





ANNEX



U. Es modifica la redacció de l'article 1, que queda redactat en els termes següents:

«Article 1. Objecte

L'objecte d'aquesta ordre de bases és aprovar les bases reguladores de la concessió de subvencions que tenen com a objectiu donar suport a la participació en programes europeus, mitjançant el cofinançament de projectes europeus i accions de comunicació i capitalització de resultats de projectes europeus.»



Dos. Es modifica la redacció dels apartats 2 i 4, de l'article 4, que queden redactats en els termes següents:

«2. Les entitats beneficiàries hauran de ser líders o sòcies participants d'un projecte executat o en execució bé dins o fora de la Comunitat Valenciana en el període de programació 2014-2020 i 2021-2027 que haja sigut aprovat i compte amb l'acord de subvenció corresponent subscrit entre l'entitat beneficiària i l'organització que va convocar i va concedir l'ajuda procedent d'un projecte europeu d'algun dels programes següents:

a) Programa Urban Innovative Actions

b) Programa INTERREG Europe

c) Programa INTERREG SUDOE

d) Programa INTERREG MED / EURO-MED

e) Programa ENI / NEXT-MED

f) Programa URBACT

g) Programa Horitzó 2020 / Horitzó EUROPA

h) Programa COSME

i) Programa LIFE

j) Programa EaSI per a l'Ocupació i la Innovació Social

k) Programa ERASMUSl) Programa Connecting Europe Facility

m) Programa Drets, Igualtat i Ciutadania / Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors

n) Programa Europa amb els Ciutadans

o) Programa Europa Creativa

p) Programa Justícia

q) Programa Hèrcules

r) Programa Cos Europeu de Solidaritat»

«4. Per a l'acreditació del compliment dels requisits que disposa aquest article s'haurà de tindre en compte el que s'estableix en els articles 10, 17 i 17 bis, d'aquesta ordre de bases.»



Tres. Es modifica la redacció de l'apartat 3 de l'article 5, que queda redactat en els termes següents:

«3. Les entitats beneficiàries públiques han de complir el que estableixen la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i la Llei 1/2022 de la Generalitat, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana.



Respecte a les entitats beneficiàries privades que perceben durant el període d'un any natural ajudes o subvencions públiques en una quantia superior a 50.000 euros, o quan representen almenys el 40 % del total dels seus ingressos, sempre que arriben, com a mínim, a la quantitat de 5.000 euros, hauran de complir les obligacions de publicitat activa que estableix el capítol II del títol I de la Llei 19/2013, de 13 d'abril, respectant la seua naturalesa privada i les finalitats que tenen reconegudes.»



Les obligacions de publicitat activa de la Llei 1/2022 de la Generalitat, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana no seran exigibles fins a l'entrada en vigor del capítol II del títol I, relatiu a publicitat activa, i és aplicable el que es disposa en capítol I del títol I de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, fins que hagen transcorregut 12 mesos des de la publicació de la Llei 1/2022, sense perjudici del que es disposa en el Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, en matèria de transparència i de regulació del Consell de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern, que roman en vigor fins que el Consell no desplegue reglamentàriament la llei esmentada.»



Quatre. S'afigen tres nous apartats 5,6 i 7, a l'article 5; que queden redactats en els termes següents:

«5. Els subjectes compresos en l'article 3 i 4.1 b) de la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de la Generalitat, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, faran extensiva l'aplicació dels principis i normes de conducta del codi ètic i de conducta, de conformitat amb l'article 55 d'aquesta llei, a persones i entitats beneficiàries d'ajudes i subvencions i a la resta de les entitats i persones amb les quals es relacione l'entitat pública de què es tracte. A aquest efecte, aquestes entitats hauran d'elaborar un codi ètic i de conducta que concrete i desenvolupe els principis d'actuació inclosos en el títol III de la Llei 1/2022, abans esmentada, que han d'incloure el contingut següent:

a) Els valors, les normes de conducta i els principis rectors de l'entitat i dels càrrecs i del personal vinculat a aquesta, així com la política de regals de l'entitat.

b) Els mecanismes per a l'efectivitat d'aquests valors, les normes de conducta i els principis rectors, i els que s'establisquen per al seguiment, el control i la interpretació del codi.

c) Vies i mecanismes de difusió, formació i sensibilització sobre el codi.

d) Revisió, rendició de comptes i actualització del codi.»

«6. Les entitats incloses en l'article 3 de la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de la Generalitat, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, han de publicar la informació relativa a les subvencions i ajudes públiques. En aquesta s'han de respectar els límits establits per la normativa reguladora de protecció de dades de caràcter personal i per la resta de normativa vigent, de conformitat amb l'article 23 de la Llei 1/2022. Pel que fa a la informació que han de publicar les entitats beneficiàries públiques, caldrà ajustar-se al que s'estableix en l'article 12 de la mateixa llei.»

«7. Respecte a les obligacions de publicitat activa aplicable a les entitats que formen l'Administració local de la Comunitat Valenciana, caldrà ajustar-se al que es disposa en l'apartat 2 de l'article 10 de la Llei 1/2022 de la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de la Generalitat, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana.»



Cinc. Es modifica la redacció dels apartats 3 i 4 de l'article 6, que queda redactat en els termes següents:

«3. D'acord amb els termes que s'establisquen en cada convocatòria, les entitats beneficiàries estaran obligades a acreditar que han incorregut en les despeses elegibles del projecte, i a justificar-les en els terminis establits.»

«4. Per a la consecució de la finalitat i dels objectius de les subvencions regulades per aquesta ordre, les convocatòries respectives podran finançar respecte als projectes aprovats dins dels programes indicats en l'article 4, totes o una part de les despeses següents sempre que siguen associables a alguna categoria de despesa, estigueren previstes en el pressupost del projecte, estiguen relacionades amb l'objecte del projecte, i siguen identificables, verificables, raonables i justificades.

Els costos directes seran els següents:

a) Personal: Costos derivats del personal (amb dedicació a jornada completa o parcial) empleat per l'organització per a la implementació del projecte. Les despeses en personal cobreixen el cost brut, és a dir:



1. Els salaris (fixats en un contracte laboral).

2. Altres despeses directes derivades del pagament de salaris: Impostos i pagaments a la Seguretat Social.

b) Administració: Despeses d'oficina i administració derivades de la gestió del projecte:

1. Lloguer de l'oficina.

2. Assegurances i impostos relatius a l'edifici on es troben les oficines.

3. Llum i aigua.

4. Material d'oficina.

5. Manteniment, neteja, seguretat i reparacions.

6. Sistemes informàtics: maquinari i programari necessari per a la gestió del projecte.

7. Comunicacions (despeses telefòniques, internet, fax, serveis postals, etc.).

8. Despeses bancàries: costos derivats d'obrir i mantindre comptes bancaris necessaris per a la implementació del projecte. Incloses les comissions per transaccions financeres internacionals.

c) Viatges i allotjament: Costos de viatge i allotjament d'empleades i empleats involucrats en la implementació del projecte:

1. Viatge.

2. Dietes.

3. Allotjament.

4. Visats.

d) Serveis externs: Despeses derivades de la contractació de serveis externs. Subcontractacions de personal expert o empreses per a dur a terme algunes de les activitats o tasques previstes en el projecte. Els serveis cofinançats per aquesta línia són:

1. Estudis o enquestes (avaluacions, estratègies, notes conceptuals, disseny de plans, etc.).

2. Formació.

3. Traducció.

4. Sistemes informàtics i desenvolupament de pàgines webs.

5. Promoció, comunicació i publicitat.

6. Gestió financera.

7. Serveis relacionats amb l'organització i implementació del projecte (servei d'àpats, interpretació, etc.).

8. Serveis de consultoria, auditoria o notaria, personal expert financer i serveis comptables.

9. Costos de viatge i allotjament de persones expertes, conferenciants, etc.

e) Equipament: Costos derivats de l'equipament comprat o llogat necessari per a aconseguir els objectius del projecte. Això inclou l'equipament del qual ja disposa l'organització i que s'usa per a les accions del projecte, del qual s'han d'imputar les despeses derivades de l'amortització durant el període al qual es refereix la subvenció sol·licitada. Les despeses en equipament inclouen:

1. Equipament d'oficina.

2. Equips informàtics.

3. Mobiliari

4. Equip de laboratori.

5. Màquines i instruments.

6. Eines i dispositius.

7. Vehicles.

8. Un altre equipament específic necessari per al desenvolupament del projecte.

Els costos indirectes són aquells propis del funcionament regular de l'entitat beneficiària, que resulten imprescindibles per a l'execució de l'acció i atribuïbles a aquesta, en la mesura en què tals costos corresponguen al període en què efectivament es realitza i de conformitat amb els principis i les normes de comptabilitat generalment admeses.



S'han de basar en costos reals en què s'ha incorregut, suportats per factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa.

Els costos indirectes que puguen imputar-se es fixaran en cada convocatòria sense que puguen superar el 10 per 100 del total de l'import de la subvenció concedida.»



Sis. S'afig una nova redacció de l'article 7, que queda redactat en els termes següents:

«Article 7. Criteris per a la determinació de la subvenció

1. Les subvencions regulades en aquesta ordre de bases es refereixen a les despeses fetes en un projecte europeu aprovat dins d'un dels programes relacionats en l'apartat 2 de l'article 4, subjectes a l'objecte establit en l'article 1 d'aquesta ordre de bases.

2. El concepte de despesa subvencionable està definit en l'article 6 d'aquesta ordre de bases i en cada convocatòria es concretarà.

3. El període subvencionable s'especificarà en les convocatòries corresponents per la qual cosa totes les despeses subvencionables hauran d'estar compresos en aquest període.

4. Quan l'objecte de la subvenció siga donar suport al cofinançament de projectes europeus, el percentatge de la subvenció es determinarà en cadascuna de les convocatòries d'acord amb els percentatges i límits següents, segons la taxa de cofinançament europeu de l'entitat sol·licitant:

a) L'entitat beneficiària participant que va obtindre una taxa de cofinançament europeu major o igual al 20 % i menor al 66 %, podrà obtindre, com a màxim, una subvenció del 30 % de la part no cofinançada, amb un límit de 60.000 € per projecte. Vegeu l'annex únic d'aquesta ordre de bases.

b) L'entitat beneficiària participant en un projecte que va obtindre una taxa de cofinançament europeu major o igual al 66 % i menor al 80 %, podrà obtindre, com a màxim, una subvenció del 20 % de la part no cofinançada, amb un límit de 30.000 € per projecte. Vegeu l'annex únic d'aquesta ordre de bases.

c) L'entitat beneficiària participant en un projecte que va obtindre una taxa de cofinançament europeu major o igual al 80 %, podrà obtindre, com a màxim, una subvenció del 10 % de la part no cofinançada, amb un límit de 15.000.

5. Quan l'objecte de la subvenció siga donar suport en accions de comunicació i capitalització de resultats de projectes europeus, l'import de la subvenció serà el 90 % de l'activitat subvencionada i justificada, amb un límit de 15.000,00 €.

Es podran establir mesures que equilibren el repartiment de fons entre programes europeus, quan l'objecte de la convocatòria respectiva incloga diversos dels programes europeus establits en l'apartat 2 de l'article 4 d'aquesta ordre.

6. En cap cas l'import de la subvenció serà superior a l'import de la despesa sol·licitada. Per despesa sol·licitada s'entén aquella que demana l'entitat beneficiària en la sol·licitud general de subvenció.

7. Les convocatòries respectives podran restringir el nombre de projectes que puga presentar cada entitat sol·licitant per actuació o programa convocat».



Set. Es modifica la redacció de l'article 10, que queda redactat en els termes següents:

«Article 10. Sol·licitud de subvencions

1. Les sol·licituds hauran d'acompanyar-se en tot cas de la documentació que a continuació s'indica independentment de l'objecte de la subvenció:

a) Imprés de sol·licitud: els models d'impresos normalitzats (la sol·licitud i la resta de documentació) estaran disponibles en l'adreça d'internet http://www.hisenda.gva.es/ Les sol·licituds s'hauran d'adequar als models normalitzats i emplenar utilitzant els mitjans electrònics o telemàtics proporcionats a través de l'adreça d'internet indicada anteriorment. L'imprés de sol·licitud contindrà la possibilitat d'autoritzar la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, perquè aquesta comprove les dades d'identitat de l'entitat sol·licitant o, si es tracta d'una persona jurídica, del seu representant, de conformitat amb el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic. No obstant això, si de la comprovació efectuada resulta alguna discordança amb les dades facilitades per la mateixa interessada, l'òrgan instructor estarà facultat per a aclarir-la. Si la sol·licitant no presta el consentiment, haurà d'aportar una fotocòpia del document nacional d'identitat.



Quan es tracte d'una persona jurídica s'haurà d'aportar, a més, la documentació acreditativa i identificativa d'aquesta, consistent en una fotocòpia de l'escriptura de constitució/estatuts actualitzada, poders de representació, si escau, i acreditació de la inscripció en el registre mercantil o registre corresponent, així com una fotocòpia de la targeta d'identificació fiscal.

En el cas que els documents exigits que han d'acompanyar la sol·licitud de concessió de les subvencions ja estigueren en poder de l'administració actuant, la sol·licitant podrà acollir-se al que s'estableix en la legislació bàsica de procediment administratiu comú, sempre que es faça constar la data i l'òrgan o la dependència en què van ser presentats o, si és el cas, emesos i quan no hagen transcorregut més de cinc anys des de la finalització del procediment al qual corresponguen.



En els supòsits d'impossibilitat material d'obtindre algun d'aquests documents, l'òrgan competent podrà requerir-ne a la sol·licitant la presentació o, si hi manca, l'acreditació per altres mitjans dels requisits a què es refereix el document.

b) Si el sol·licitant s'oposa expressament al fet que l'Administració actuant puga consultar o recaptar les dades i els documents exigits per les administracions públiques d'acord amb les disposicions de la normativa aplicable, segons el que s'estableix en l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, s'hauran d'aportar les certificacions que, a continuació s'indiquen, i la validesa de les quals haurà d'estendre's a la data de l'atorgament de la subvenció:

1. De l'Agència Estatal d'Administració Tributària, el certificat que acredite que la sol·licitant es troba al corrent de les obligacions tributàries.

2. De la Tresoreria General de la Seguretat Social el certificat acreditatiu que la sol·licitant es troba al corrent en el compliment de les obligacions amb la Seguretat Social.

3. De l‘Agència Tributària Valenciana, el certificat acreditatiu que la sol·licitant no té deutes de naturalesa tributària amb la Generalitat.



En aquest sentit, les certificacions expedides per les administracions tributàries i per la Seguretat Social tindran una validesa de sis mesos des de la data de l'expedició, d'acord amb el que s'estableix en l'article 23.3 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

Si en la convocatòria específica així es reflecteix, s'exoneraran d'aquesta obligació aquelles beneficiàries de subvencions la sol·licitud en conjunt de les quals no supere la quantia de 1.803,04 euros per concepte i any, d'acord amb el que s'estableix en l'apartat 5 de l'article 3 de l'Ordre de 30 de maig de 1996, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre la manera d'acreditar per les beneficiàries l'exigència establida en l'article 171.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer.

c) Certificat tributari relatiu a l'impost d'activitats econòmiques – IAE –, així com l'acreditació del pagament d'aquest o, si escau, la certificació d'exoneració d'aquest.

d) Tal com disposa l'apartat 4 de l'article 199 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de règim local de la Comunitat Valenciana, les entitats locals hauran d'acreditar haver presentat el compte general a la Sindicatura de Comptes, en els termes i terminis assenyalats en la legislació que regula la Sindicatura de Comptes de la Generalitat.

e) Declaracions responsables:

1. D'ajudes d'Estat obtingudes per als mateixos costos subvencionables o amb ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, a fi de comprovar que no se superen els límits de l'article 5.2 del Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, modificat pel Reglament (UE) núm. 651/2014 i Reglament (UE) 2020/972, pel que fa a la pròrroga d'aquest i als ajustos pertinents, publicat en el DO L 215 de 07.07.2020.

2. D'ajudes de minimis concedides per qualsevol projecte a la sol·licitant en l'exercici fiscal corrent i en els dos anteriors, amb la indicació de l'organisme, la convocatòria, l'exercici fiscal de concessió i l'import concedit.

El moment en què ha de considerar-se concedida una ajuda de minimis és aquell en què es reconega a l'empresa el dret legal a rebre l'ajuda, amb independència de la data de pagament de l'ajuda de minimis a l'empresa.

Només es podran concedir noves ajudes de minimis després d'haver comprovat que això no donarà lloc al fet que l'import total de les ajudes concedides a l'empresa beneficiària sobrepasse el límit màxim establit en el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, modificat pel Reglament (UE) núm. 651/2014 i Reglament (UE) 2020/972, pel que fa a la pròrroga d'aquest i als ajustos pertinents, publicat en el DO L 215 de 07.07.2020; és a dir, 200.000 euros, que es redueix a 100.000 euros en el cas de beneficiàries que operen en el sector del transport per carretera, durant qualsevol període de tres exercicis fiscals.



3. De no estar incursa en les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiària, establides en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, de no ser deutora de la Generalitat per reintegrament de subvencions, que compleix amb els requisits exigits en la normativa reguladora, disposa de la documentació que així ho acredita i es compromet a mantindre'n el compliment fins a la finalització del procediment.

4. Sobre el compliment de la normativa sobre integració laboral de persones amb discapacitat, si és el cas, d'estar exempt.

5. Declaració responsable per part del representant legal de l'entitat sol·licitant en la qual manifeste sota la seua responsabilitat que aquesta entitat disposa d'un pla d'igualtat en el cas que, d'acord amb la legislació d'aplicació, li siga exigible.

6. Declaració responsable per part del representant legal de l'entitat sol·licitant en la qual manifeste sota la seua responsabilitat que els justificants de despesa acreditatius de la subvenció sol·licitada no han sigut doblement imputats a altres cofinançadors.

f) En el cas que el compte bancari de l'entitat no estiguera donat d'alta en la Generalitat, o haja de modificar les seues dades, s'haurà d'accedir a l'enllaç següent, d'acord amb el que estableix la Resolució de 16 de juny de 2022, del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, per la qual s'aprova la implementació del sistema informàtic PROPER, (i és accessible a través de la seu electrònica de la Generalitat https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=22648&version=amp) i es regulen les actuacions administratives automatitzades de la Intervenció de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en l'Ordre 2/2022, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, que regula les actuacions o els tràmits d'alta, modificació i baixa de les dades personals identificatives i bancàries de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb la Generalitat.



L'ús serà obligatori per als subjectes que disposa l'article 6 de l'ordre esmentada.

La presentació de sol·licituds d'alta, modificació i baixa de dades realitzada de forma no automatitzada, a partir de la posada en funcionament d'aquesta aplicació informàtica, pels subjectes obligats a comunicar-se per via electrònica, serà objecte de requeriment per part de l'Administració perquè se'n faça la presentació. Es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud aquella en la qual haja sigut realitzada aquesta última.

2. Quan l'objecte de la subvenció siga el cofinançament de projectes europeus, la justificació de les subvencions s'haurà d'efectuar en el moment inicial de la sol·licitud de la subvenció i, si escau, en el període d'esmena de la sol·licitud. En aquest cas, s'haurà de presentar, a més de la documentació establida en l'apartat anterior, tota la documentació justificativa del projecte europeu, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 17 d'aquesta ordre de bases, sense perjudici del que establisca cada convocatòria. Cada convocatòria determinarà el termini de presentació de sol·licituds. L'incompliment d'aquest termini o la no justificació de la subvenció donarà lloc a l'exclusió de la convocatòria.



3. Quan l'objecte de la subvenció siga la comunicació i capitalització de resultats, a més del que s'estableix en l'apartat 1 d'aquest article, es podrà sol·licitar la documentació addicional següent en el moment de la sol·licitud:

a) Formulari d'informació complementària al model de sol·licitud, descriptiu de la proposta de comunicació i/o capitalització de resultats d'un projecte europeu.

b) Pressupost de la proposta de comunicació i/o capitalització de resultats per subvencionar. En aquest apartat es podrà requerir l'aportació de factures proforma.

c) Calendari previst de la proposta per a la qual se sol·licita la subvenció.

Cada convocatòria determinarà el període de presentació de sol·licituds.



Huit. Es donarà una nova redacció al títol de l'article 17, que queda redactat en els termes següents:

«Article 17. Justificació de les subvencions en matèria de suport al cofinançament de projectes europeus.»



Nou. S'introdueix un nou article 17 bis, que queda redactat en els termes següents:

«Article 17 bis. Justificació de les subvencions en matèria de suport a accions de comunicació i capitalització de resultats de projectes europeus:

1. La justificació de les subvencions s'haurà d'efectuar en el termini màxim establit dins de cada convocatòria, posterior a la data de finalització del termini d'execució i com a màxim el 31 d'octubre de l'any natural de concessió de la subvenció.

2. Sense perjudici de la documentació que es puga sol·licitar en cada convocatòria, la documentació justificativa serà la següent:

a) Fonts de verificació de les despeses subvencionables que acrediten la despesa efectivament realitzada en les accions objecte de la subvenció: cartells, fullets, vídeos, imatges, pancartes, DVD, CD i resta de material que acredite l'execució efectiva dels fons en format electrònic.



b) Relació de despeses realitzades, amb diferenciació dels costos directes i indirectes, en les accions de difusió objecte de la subvenció atorgada.

c) Relació numerada dels documents justificatius de la despesa realitzada a càrrec de la subvenció concedida. Aquesta relació numerada haurà d'agrupar-se segons les partides detallades en el pressupost del projecte.

d) Memòria de les activitats realitzades, justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció.

e) Relació de despeses amb el detall de les actuacions realitzades secundades per aquesta subvenció i amb la indicació de cadascuna de les despeses realitzades, amb la identificació de la persona creditora i del document, l'import i la data d'emissió, i manifestar expressament que s'ha complit l'objecte de la subvenció. En concret, per a una justificació correcta de les despeses imputades per subvencionar, caldrà aportar:

i. Document que acredite la meritació de la despesa per part de l'entitat (rebuts, factures, xecs,). Aquest document ha de contindre data, import, descripció de la despesa i referència identificativa. En el cas de primes d'assegurances, rebuts per arrendament o altres despeses que no disposen de factura, s'haurà d'aportar una còpia del contracte del qual es desprenga l'obligació d'incórrer en aquesta despesa i del qual puga identificar-se el respectiu pagament. Si haguera sigut necessari sol·licitar tres pressupostos, aquests hauran de ser aportats en virtut de l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, per a la realització de la despesa.

ii. Document que acredite el pagament de la despesa corresponent: rebuts, transferències o càrrecs bancaris o, si és el cas, una còpia dels efectes mercantils entregats al proveïdor o creditor garantits per una entitat financera o companyia d'assegurances. Aquest document ha d'estar correctament referenciat al document de despesa descrita en l'apartat anterior. Si es tracta d'una remesa de despeses, hauran d'identificar-se cadascuna d'aquestes mitjançant la referència identificativa corresponent.»



Deu. S'introdueix una nova lletra d) en l'apartat 4 de l'article 20. Control i supervisió, a conseqüència de l'article 22 i la disposició transitòria segona del Decret 118/2022, de 5 d'agost, del Consell, pel qual es regula la inclusió de clàusules de responsabilitat social en la contractació pública i en les convocatòries d'ajudes i subvencions.



«d) El control de qualitat verificarà el compliment de la normativa social i ambiental, dels compromisos de transparència, ètics, socials i ambientals que haguera establit i assumit la persona beneficiària, de conformitat amb el Decret 118/2022, de 5 d'agost, del Consell, pel qual es regula la inclusió de clàusules de responsabilitat social en la contractació pública i en les convocatòries d'ajudes i subvencions.»





Onze. S'introdueix un nou article 23, amb el títol «Protecció de dades personals» que queda redactat en els termes següents:

«1. En el cas que la gestió de les subvencions establides en aquesta ordre implique tractament de dades de caràcter personal, s'hauran de complir les mesures i garanties regulades en la normativa en matèria de protecció de dades, especialment el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques quant al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, i en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.



2. En el disseny dels formularis de sol·licitud i aportació documental i en les publicacions (en diaris oficials, portal de transparència, etc.) i altres actes administratius s'han de tindre en compte els principis de protecció de dades. En concret, les dades personals que puguen ser requerides hauran de ser adequades, pertinents i limitades al que siga necessari en relació amb els fins per als quals són tractades; s'hauran de mantindre de manera que permeta la identificació dels interessats durant no més temps del necessari per als fins del tractament de les dades personals.

3. En la convocatòria s'haurà d'incloure la informació que ha de facilitar-se sobre les persones interessades, en el cas que siga necessari, en relació amb les seues dades de caràcter personal, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 13 i 14 del Reglament (UE) 2016/679, i en l'article 11 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre.

En el cas que es recullen dades, tant en la sol·licitud com en el procediment de justificació, de persones que no són les representants haurà de proporcionar-se un document que permeta el compliment que s'estableix en aquest apartat, i s'haurà d'incloure en la declaració responsable de la persona sol·licitant, l'obligació d'informar d'aquelles persones de les quals s'aporten dades per a l'obtenció de la subvenció.



4. En tota la gestió de les subvencions s'haurà de garantir una seguretat adequada de les dades personals, inclosa la protecció contra el tractament no autoritzat o il·lícit i contra la pèrdua, destrucció o mal accidental, mitjançant l'aplicació de mesures tècniques o organitzatives apropiades, i aconseguir així la integritat i confidencialitat de les dades.»



Dotze. Es modifica disposició addicional segona, que queda redactada en els termes següents:

«Segona. Política de la competència de la Unió Europea

1. En virtut del que s'estableix en l'article 7.3 del Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, s'assenyala que les ajudes que es concedisquen d'acord amb el que s'estableix en la present ordre de bases, ho seran en el marc del Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, modificat pel Reglament (UE) núm. 651/2014 i Reglament (UE) 2020/972, pel que fa a la pròrroga d'aquestes i als ajustos pertinents, publicat en el DO L 215 de 07.07.2020.

Les ajudes que es puguen concedir no necessiten la notificació a la Comissió Europea, per no complir tots els requisits de l'apartat un de l'article 107 de TFUE, atés que les ajudes s'acullen al règim de minimis i pel seu import no suposen un falsejament de la competència que afecte els intercanvis comercials entre els estats membres.

2. Aquest règim d'ajudes no podrà aplicar-se a empreses que operen en els sectors determinats en el punt 1 de l'article 1 del reglament esmentat, a saber:

a) les ajudes concedides a les empreses que operen en els sectors de la pesca i l'aqüicultura, regulats pel Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell.

b) les ajudes concedides a les empreses dedicades a la producció primària de productes agrícoles.

c) les ajudes concedides a les empreses que operen en el sector de la transformació i comercialització de productes agrícoles, en els casos següents:

i. quan l'import de l'ajuda es determine en funció del preu o de la quantitat de productes d'aquest tipus adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades,

ii. quan l'ajuda estiga supeditada al fet que una part o la totalitat d'aquesta es repercutisca als productors primaris;

d) les ajudes a activitats relacionades amb l'exportació a països tercers o a estats membres, és a dir, les ajudes directament vinculades a les quantitats exportades, a l'establiment i l'explotació d'una xarxa de distribució o a altres despeses corrents vinculades a l'activitat exportadora;



e) les ajudes condicionades a la utilització de productes nacionals en lloc d'importats

3. En tot cas, l'import de les ajudes esmentades no podrà fer que l'import total de les ajudes de minimis que reba l'empresa durant un període de tres exercicis fiscals siga superior al límit de 200.000 euros, que es redueix a 100.000 euros en el cas d'entitats beneficiàries que operen en el sector del transport per carretera.

4. Les ajudes de minimis concedides conformement al Reglament esmentat podran acumular-se amb les ajudes de minimis concedides conformement al Reglament (UE) núm. 360/2012 de la Comissió fins al límit màxim establit en aquest últim reglament. Podran acumular-se amb ajudes de minimis concedides conformement a altres reglaments de minimis fins al límit màxim pertinent que s'estableix en l'article 3, apartat 2, del Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, modificat pel Reglament (UE) núm. 651/2014 i Reglament (UE) 2020/972, pel que fa a la pròrroga i als ajustos pertinents, publicat en el DO L 215 de 07.07.2020.

Les ajudes de minimis no s'acumularan amb cap ajuda estatal en relació amb les mateixes despeses subvencionables o amb ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc si aquesta acumulació excedeix de la intensitat d'ajuda o de l'import d'ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d'exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics, ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics podran acumular-se amb altres ajudes estatals concedides en virtut d'un reglament d'exempció per categories o d'una decisió adoptats per la Comissió.

5. Per a assegurar el compliment de les condicions recollides en el punt anterior, s'exigirà a les sol·licitants una declaració sobre totes les ajudes públiques que tinguen concedides o sol·licitades per a aquests mateixos costos subvencionables, així com de les ajudes de minimis rebudes durant els dos exercicis fiscals anteriors i durant l'exercici fiscal en curs.»

Mapa web