Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 1/2022, de 28 de gener, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, per la qual es modifica l'Ordre 2/2021, de 16 de març, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, de desplegament del Decret 177/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de la Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9268 de 01.02.2022
Número identificador:  2022/722
Referència Base de Dades:  000807/2022
 



ORDRE 1/2022, de 28 de gener, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, per la qual es modifica l'Ordre 2/2021, de 16 de març, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, de desplegament del Decret 177/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de la Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. [2022/722]





Preàmbul



El Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, determina el nombre i la denominació de les conselleries i les seues atribucions, entre les quals es troba la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, a la qual atribueix les competències en matèria de vertebració del territori, paisatge, transports, ports, aeroports i obres públiques.

El Decret 7/2019, de 20 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les secretaries autonòmiques de l'Administració del Consell, disposa com a òrgans superiors de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, la Secretaria Autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge i la Secretaria Autonòmica d'Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible.

D'altra banda, mitjançant el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries, posteriorment modificat pel Decret 168/2020, de 30 d'octubre, del Consell.

Conseqüentment, pel Decret 177/2020, de 30 d'octubre, del Consell, es va aprovar el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.

La Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, estableix en l'article 65 que els consellers desplegaran orgànicament la seua conselleria en els termes del seu reglament orgànic i altres normes reglamentàries que aprove el Consell, previsió legal coincident amb les facultats que la disposició final primera del Decret 177/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, atorguen al conseller per a dictar, dins de l'àmbit de les seues competències, les disposicions que requerisca el desplegament i execució d'aquest decret, i concretament el desplegament del nivell administratiu que depén directament dels òrgans superiors i directius de la Conselleria.

Per tant, per mitjà de l'Ordre 2/2021, de 16 de març, d'aquesta Conselleria, es desplega l'estructura orgànica i funcional de la Conselleria continguda en el Reglament orgànic i funcional, que determina el nombre, dependència i denominació de les unitats administratives amb rang de subdirecció general i de cap de servei i assigna les funcions que aquestes han d'exercir.

Amb posterioritat, raons organitzatives posades de manifest en el desplegament de la citada ordre han posat de manifest la necessitat d'efectuar una sèrie d'ajustos en l'organització prevista, com a conseqüència de diverses causes.

D'una banda, la necessitat d'ordenar i gestionar adequadament el territori ha donat lloc a l'aprovació d'instruments d'ordenació territorial que obliguen a informar els instruments de planejament tenint en compte les determinacions que aquests incorporen. Aquesta obligació ha generat un increment considerable del treball, que fa necessari una nova organització en la qual es diferencien clarament les funcions d'elaboració i tramitació dels instruments d'ordenació del territori i les de gestió que comporta l'aplicació d'aquests nous instruments d'ordenació. A més, en matèria d'ordenació del territori, el nou marc normatiu ha establit un tracte preferent a la tramitació de les autoritzacions d'aprofitament d'energies renovables, tant estatals com autonòmiques, amb la finalitat de donar resposta a l'emergència climàtica i de complir els diferents indicadors d'emissió i neutralitat en relació amb l'Estratègia de la UE per a 2050, la qual cosa ha obligat a adoptar mesures per a donar prioritat al volum de projectes en tramitació. Això ha suposat una important càrrega addicional de treball per a la direcció general competent en la matèria. Així, aquestes circumstàncies justifiquen la creació d'una nova Subdirecció General d'Infraestructura Verda, Paisatge i Gestió Territorial, a la qual s'adscriuen dos dels serveis ja existents i dependents de l'actual Subdirecció General. Amb aquesta nova organització s'aconseguirà diferenciar entre l'elaboració i tramitació d'instruments d'ordenació del territori i la gestió que comporta la tramitació ordinària d'expedients.



En segon lloc, a l'actual Servei de Contractació i Gestió Patrimonial corresponen, a més de les funcions que el seu nom indica, les d'expropiació. Actualment, el servei s'organitza en dues seccions clarament diferenciades, una encarregada de l'expropiació i gestió patrimonial, i l'altra de la contractació. El volum d'expedients, unit a les noves exigències normatives ha posat de manifest la necessitat de dividir el servei, mantenint el de contractació i creant-ne un altre que s'encarregue de l'expropiació i gestió patrimonial.



En matèria d'expropiació, la dificultat es troba no sols en el nombre d'expedients que s'inicia cada any, sinó també en l'acumulació amb els d'exercicis anteriors, ja que el procediment és summament garantista, en el qual es veuen afectats un important nombre de propietaris i finques, i es generen tràmits amb altres administracions i l'obligació de pagament d'importants quantitats de diners. A més, una vegada finalitzats, molts d'aquests són impugnats davant els tribunals, la qual cosa comporta un treball addicional. Una vegada realitzada l'expropiació s'inicia la gestió patrimonial mitjançant la seua inscripció en el Registre de la Propietat, tràmit que comporta la necessitat d'elaborar una documentació molt concreta i precisa, la qual cosa novament genera una càrrega addicional de treball.

D'altra banda, en matèria de contractació el volum d'expedients s'ha incrementat de 2019 al 2021 en un 111 %, el de licitacions 132 % i el cost econòmic dels contractes tramitats s'ha incrementat en un 956 %. Aquestes xifres posen en evidència l'augment del treball en aquesta matèria, la qual cosa està provocant un alentiment dels temps de tramitació i licitació dels expedients, cosa que va en detriment de l'eficàcia i eficiència en el funcionament de l'Administració.

A més, la normativa que regula les dues matèries, sobre expropiació i gestió patrimonial i contractació, no tenen res a veure, són expedients totalment independents i sense sinergies. El que comporta que les aplicacions informàtiques de les dues matèries siguen també diferents i independents.

És per això que es considera necessari la divisió de l'actual Servei de Contractació i Gestió Patrimonial en dos: un de contractació i un altre d'expropiació i gestió patrimonial.

Finalment, dins de la Subdirecció General de Ports, Aeroports i Costes, raons organitzatives de funcionament, posades de manifest en el desplegament de l'ordre objecte de modificació, fan necessària una redistribució de les funcions assignades a la subdirecció general i als tres serveis que en depenen a fi d'aconseguir la màxima eficàcia i eficiència en el funcionament i realització de les funcions assignades. La reorganització proposada no comporta la creació ni supressió de cap lloc de treball.

En virtut d'això, fent ús de les facultats que m'atribueixen els articles 28.f i 65 de l'esmentada Llei 5/1983, i amb l'informe previ de les conselleries competents en matèria d'hisenda i administració pública,





ORDENE



Article únic. Modificació dels articles 2, 3, 10, 12.1 i 12.5 de l'Ordre 2/2021, de 16 de març, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, de desplegament del Decret 177/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i incorporació d'un nou article 3 bis i un apartat 8 en l'article 12



Es modifiquen els articles 2, 3, 10, 12.1 i 12.5 de l'Ordre 2/2021, de 16 de març, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, de desplegament del Decret 177/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, i s'incorpora un nou article 3 bis i un apartat 8 en l'article 12, que queden redactats en la forma que s'indica en l'annex.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Règim transitori de les unitats i llocs de treball

Les unitats i llocs de treball de nivell administratiu configurats segons l'anterior estructura de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat continuaran subsistents, retribuïts a càrrec dels mateixos crèdits pressupostaris amb què ho feien fins ara, i donant el suport administratiu en relació amb aquells assumptes i expedients que els corresponguen en les matèries que gestionaven abans de l'entrada en vigor d'aquesta ordre, sense perjudici de la competència per a resoldre dels òrgans als quals els ha sigut atribuïda.

Tot això es mantindrà fins que es duguen a terme les modificacions pressupostàries derivades d'aquesta ordre, així com les actuacions que calguen sobre els citats llocs de treball, en el marc de la vigent normativa en matèria de funció pública, per a l'adequació de la nova estructura orgànica i sense perjudici que, posteriorment, siguen aprovades les relacions de llocs de treball adaptades a aquesta. Així mateix, des del moment de l'entrada en vigor d'aquesta ordre, i sense perjudici de l'anterior, es podran produir els canvis d'adscripció d'unitats administratives que calguen, de conformitat amb la reorganització efectuada.







DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 28 de gener de 2022



El conseller de Política Territorial,

Obres Públiques i Mobilitat,

ARCADI ESPAÑA GARCIA





ANNEX



Article 2. Direcció General de Política Territorial i Paisatge

De la Direcció General de Política Territorial i Paisatge depenen les següents unitats administratives de nivell superior:

1. Subdirecció General d'Ordenació del Territori.

2. Subdirecció General d'Infraestructura Verda, Paisatge i Gestió Territorial.



Article 3. Subdirecció General d'Ordenació del Territori

1. La Subdirecció General d'Ordenació del Territori és la unitat administrativa a la qual correspon impulsar i elaborar els instruments autonòmics de planificació territorial i paisatge, així com les estratègies relacionades amb la infraestructura verda, coordinar i supervisar les actuacions rellevants en aquesta matèria, coordinar administrativament les relacions amb l'Institut Cartogràfic Valencià, així com planificar, coordinar i supervisar l'activitat del Servei de Planificació Territorial que es troba sota la seua dependència.

2. Al Servei de Planificació Territorial correspon l'exercici de les funcions següents:

a) Elaborar i interpretar els plans d'ordenació del territori.

b) Definir objectius, propostes i criteris en matèria de planificació territorial.

c) Fomentar la participació pública i la coordinació amb altres administracions públiques en matèria de planificació territorial.

d) Actualitzar, modificar i revisar l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana.

e) Elaborar les cartografies territorials.

f) Aquelles altres que se li encomanen en matèries de la seua competència sempre que no siguen expressament atribuïdes a altres serveis.



Article 3 bis. Subdirecció General d'Infraestructura Verda, Paisatge i Gestió Territorial

1. La Subdirecció General d'Infraestructura Verda, Paisatge i Gestió Territorial és la unitat administrativa a la qual correspon l'aplicació de l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana i els instruments de planificació territorial, coordinar i supervisar totes les actuacions en matèria d'infraestructura verda i paisatge, l'impuls i coordinació dels projectes d'inversions estratègiques sostenibles, com també planificar, dirigir, coordinar i supervisar l'activitat dels serveis sota la seua dependència que s'indiquen a continuació:

a) Servei d'Infraestructura Verda i Paisatge

b) Servei de Gestió Territorial

2. Al Servei d'Infraestructura Verda i Paisatge correspon l'exercici de les funcions següents:

a) Elaborar, supervisar, gestionar i tramitar els instruments previstos en la normativa de protecció del paisatge.

b) Fomentar la participació pública i la coordinació amb altres administracions públiques en matèria d'infraestructura verda i paisatge.

c) Cooperar amb els ajuntaments en l'elaboració, tramitació i aplicació dels instruments de paisatge.

d) Planificar i impulsar actuacions singulars de protecció, ordenació i gestió del paisatge.

e) Coordinar la infraestructura verda en plans, programes i projectes.

f) Difondre i sensibilitzar en matèria de paisatge.

g) Aquelles altres que se li encomanen en matèries de la seua competència sempre que no siguen expressament atribuïdes a altres serveis.

3. Al Servei de Gestió Territorial correspon l'exercici de les funcions següents:

a) Gestionar els plans d'ordenació del territori incloent el de riscos naturals i induïts.

b) Realitzar el seguiment de l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana.

c) Elaborar indicadors i propostes per al seguiment de les polítiques sectorials que tinguen una projecció sobre el territori.

d) Difondre, formar i sensibilitzar la societat valenciana en matèria d'ordenació del territori.

e) Aquelles altres que se li encomanen en matèries de la seua competència sempre que no siguen expressament atribuïdes a altres serveis.



Article 10. Subdirecció General de Ports, Aeroports i Costes

1. A la Subdirecció General de Ports, Aeroports i Costes li correspon assessorar i donar suport i assistència tècnica a la persona titular de la Direcció General de Ports, Aeroports i Costes, exercir cadascuna de les funcions encomanades per la direcció general, així com planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar l'activitat dels serveis sota la seua dependència que s'indiquen a continuació:

a) Servei d'Administració de Ports

b) Servei de Gestió i Serveis Portuaris

c) Servei d'Aeroports i Costes

2. Al Servei d'Administració de Ports correspon l'exercici de les funcions següents:

a) Calcular, gestionar i liquidar totes les taxes per ús i ocupació de la zona de servei portuari i les tarifes per la prestació de serveis portuaris i elaborar la proposta de resolució dels seus recursos.

b) Tramitar els expedients de concessions i autoritzacions, així com els de disciplina portuària i les diverses propostes d'utilització i ocupació dels espais portuaris.

c) Gestionar les competències en matèria de titulacions nauticoesportives.

d) Gestionar el transport marítim entre ports de la Comunitat Valenciana.

e) Realitzar propostes normatives, instruccions i circulars, així com l'assessorament tècnic administratiu en matèria de ports als serveis de la direcció general.

f) Aquelles altres funcions que se li encomanen en matèries de la seua competència sempre que no siguen expressament atribuïdes a altres serveis.

3. Al Servei de Gestió i Serveis Portuaris correspon l'exercici de les funcions següents:

a) Realitzar les funcions de policia, seguretat, autoprotecció i gestió mediambiental, tant de les instal·lacions portuàries de la Generalitat com dels serveis que s'hi presten, així com el seu reconeixement i inspecció.

b) Dur a terme la prestació de serveis portuaris, la recopilació i gestió de dades d'explotació, com també les relacions ordinàries amb les empreses autoritzades i concessionaris, la inspecció dels ports explotats en règim de concessió i el replantejament, el reconeixement final i la inspecció de les autoritzacions i concessions del domini públic portuari.



c) Emissió d'informes dels expedients d'autoritzacions i concessions d'inversió no rellevants, com també els de disciplina i de les diverses propostes d'utilització dels espais portuaris que corresponga tramitar al Servei d'Administració de Ports. Així mateix, l'emissió d'informes tècnics per a l'elaboració dels informes preceptius a l'Administració general de l'Estat en matèria de ports.

d) Realitzar proposta de delimitació d'espais i usos portuaris i elaborar informes relatius a les actuacions d'altres administracions i subjectes públics i privats que tinguen afecció al domini públic portuari.



e) Aquelles altres funcions que se li encomanen en matèries de la seua competència sempre que no siguen expressament atribuïdes a altres serveis.

4. Al Servei d'Aeroports i Costes correspon l'exercici de les funcions següents:

a) Coordinar la vigilància de la zona de servitud de protecció de costes.

b) Tramitar els expedients de declaració responsable i d'autorització, la tramitació dels expedients de sanció, així com emetre informes tècnics en matèria de costes.

c) Elaborar informes relatius a les actuacions d'altres administracions i subjectes públics i privats en el domini públic maritimoterrestre.



d) Respecte de les instal·lacions aeroportuàries de competència autonòmica, li correspon tramitar els expedients d'autoritzacions i sanció; emetre els informes tècnics en la matèria que li puguen ser sol·licitats per qualsevol Administració pública o institució, així com la tramitació dels expedients derivats de la gestió de l'aeroport de Castelló.



e) Aquelles altres funcions que se li encomanen en matèries de la seua competència sempre que no siguen expressament atribuïdes a altres serveis.



Article 12. Secretaria General Administrativa

1. A la Secretaria General Administrativa correspon, amb la màxima jerarquia del nivell administratiu, donar suport directament a la persona titular de la Sotssecretaria i, sota la seua autoritat, exercir la direcció, coordinació i supervisió dels serveis generals de la Conselleria, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 73.2 de la Llei 5/1983, del Consell.

La Secretaria General Administrativa s'estructura en els serveis següents:

a) Servei de Gestió Econòmica i Pressupostària

b) Servei de Personal

c) Servei de Coordinació i Suport Tècnic

d) Servei de Contractació

e) Servei de Supervisió de Projectes i Coordinació Tècnica

f) Servei d'Organització, Transparència i Protecció de Dades

g) Servei d'Expropiacions i Gestió Patrimonial

5. Al Servei de Contractació correspon l'exercici de les funcions següents:

a) Gestionar i tramitar els expedients de contractació administrativa; la confecció de plecs de condicions, fiances i documents contractuals.



b) L'elaboració d'informes i propostes de resolució i altres incidències que es deriven dels contractes.

c) Qualsevol altra que li encomane la Secretaria General Administrativa en relació amb les matèries que li són pròpies.

8. Al Servei d'Expropiacions i Gestió Patrimonial correspon l'exercici de les funcions següents:

a) Gestionar i tramitar els expedients d'expropiació forçosa.

b) L'estudi, el control i la gestió patrimonial dels béns mobles i immobles de la Conselleria.

c) Qualsevol altra que li encomane la Secretaria General Administrativa en relació amb les matèries que li són pròpies.

Mapa web